Meniu Închide

Pedepse de până la 10 ani pentru infracțiunea de purtare abuzivă. O inițiativă legislativă prevede pedepse mai dure și pentru ultraj

În 22.10.2019 parlamentarii partidului PMP au introdus în procedura parlamentară un proiect de lege ce vizează majorarea pedepselor raportate la ultraj și purtarea abuzivă.

Inițiativa legislativă vizează modificarea alin. 4 al art. 257 din Codul Penal și are următoarea formă: ”(4) Faptele prevăzute în alin. (1) – (3), comise asupra unui polițist, jandarm, polițist de penitenciar, personalului medical sau didactic, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se dublează”.

Observăm că sub protecția legii s-ar afla în mod special și anumiți funcționari publici și anume polițiștii din penitenciare, profesorii, medicii și asistenții medicali, dacă lovirile, amenințările, vătămările ori omorul sunt fapte săvârșite în timp ce aceștia se află în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții. Dublarea limitelor de pedeapsă, conform expunerii de motive a proiectului legislativ, ar constitui o protecție sporită pentru aceste persoane, date fiind vulnerabilitățile mediului sau condițiilor de serviciu. Spre exemplu, un ultraj sub forma omorului ar avea ca limite speciale de pedeapsă 20, respectiv 40 de ani, deși Codul Penal menționează că pedeapsa cu închisoare este de maxim 30 de ani. 

În contrapondere, purtarea abuzivă sub forma amenințărilor ori lovirilor va fi mai aspru pedepsită.

Proiectul vizează și modificarea alin. 2 al art. 296 Cod Penal: ”(2) Amenințarea ori lovirea sau alte violențe săvârșite în condițiile alin. (1) se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se dublează”.

Astfel, dacă un funcționar public, în exercitarea atribuțiilor de serviciu,  se face vinovat de purtare abuzivă sub forma amenințărilor ori lovirilor, limitele speciale ale acestor două infracțiuni se dublează. De exemplu, pentru infracțiunea de purtare abuzivă sub forma amenințării, pedeapsa pentru funcționarul public se va aplica între 6 luni și 2 ani sau amendă; pentru infracțiunea de purtare abuzivă sub forma lovirilor și altor violențe în forma simplă pedeapsa pentru funcționarul public se va aplica între 6 luni și 4 ani sau amendă, iar pentru infracțiunea de purtare abuzivă sub forma lovirilor și altor violențe în forma agravată (până la 90 de zile de îngrijiri medicale)  pedeapsa pentru funcționarul public se va aplica între 1 an și 10 ani sau amendă.

Subfinanțarea instituțiilor publice, deficitul cronic de personal, dezideratul unui climat corespunzător privitor la relația dintre cetățean și persoanele care reprezintă autoritatea statului, descurajarea actelor de agresiune raportate la autoritățile statului, umilirea personalului medical și educația deficitară de azi sunt principalele argumente prezentate de inițiatori în expunerea de motive.

La acest moment proiectul este la începutul procedurii parlamentare. Vom vedea în ce măsură va fi dezbătut și adoptat în comisii și în plen, și dacă va intra în vigoare.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente