Meniu Închide

Ce se întâmplă dacă refuzi testarea cu etilotest sau drugtest în trafic

În materialul de mai jos voi explica ce se întâmplă dacă refuzi testarea cu etilotest (etilometru) sau drugtest conform noilor modificări din legislația rutieră. Este vorba de testarea rapidă în trafic cu aparate de detectare a alcoolului în aerul expirat sau a substanțelor psihoactive (droguri) pe baza salivei. Voi explica în acest articol și diferența de regim juridic dintre refuzul testării cu aparatele poliției și refuzul recoltării de mostre biologice. OUG 97/2024 a fost publicată în Monitorul Oficial nr 678 din 15.07.2024, și produce efecte din ziua publicării. Este interesant că Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență de sine stătătoare, ca act normativ unic și individual, nu ca act modificator al OUG 195/2002 ce reglementează regimul normelor rutiere, schimbând deci tactica/tehnica legislativă.

Proiectul de OUG adoptat în sedința de Guvern aduce și o reparație tuturor celor care le-au fost retrase sau reținute permisele de conducere ca urmare a testării cu  drugtestul în temeiul OUG 84/2024, deci nu și persoanelor testate înainte de apariția acestui act normativ – 29.06.2024. Persoanele testate înainte de această dată rămân cu permisele reținute pentru luni/ani de zile, până la venirea raportului toxicologic.

Deși Proiectul de OUG publicat pe siteul Guvernului dădea dreptul tuturor să își ridice permisul în 72 de ore, Ordonanța publicată în Monitorul Oficial este diferită de actul normativ publicat de Guvern joi 11.07.2024, și aduce o reparație doar celor testați după data de 29.06.2024. Este în mod clar o discriminare și un tratament discreționar față de cei testați înaintea apariției OUG 84/2024 și cei testați după apariția acestui act normativ. 

Testările sunt modalități preliminare de detecție a alcoolului sau a substanțelor psihoactive și ele se vor completa cu analize de mostre biologice, dacă vor da un rezultat pozitiv, în anumite condiții. Prelevarea/recoltarea și analiza mostrelor biologice se va face doar în instituții medico legale autorizate.

Cei care au recidivă contravențională privind consumul de alcool la volan în ultimii 3 ani și cei care au recidivă penală privind săvârșirea de infracțiuni rutiere vor avea un regim mai sever privind testarea și retragerea permisului – polițistul va fi obligat să îi testeze la orice oprire în trafic. 

Prin OUG 84/2024 s-a exclus posibilitatea de a se refuza testarea rapidă în trafic cu aparate de detectare a alcoolului în aerul expirat sau a substanțelor psihoactive pe baza salivei, așa cum era până la apariția acestui act normativ în anumite cazuri. Persoanele care refuzau astfel de testări mergeau la insitutele medico-legale pentru a li se recolta mostre biologice, dar nu aveau nici o sancțiune, nu li se retrăgea permisul de conducere. Refuzul testării cu etilotest sau drugtest nu avea sancțiuni până acum.

OUG 84/2024, prevede că refuzul testării cu etilotestul ori drugtestul se sancționează cu retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului mostrelor toxicologice, rezultat care poate dura luni/ani de zile. La presiunea societății civile și juridice din România această ordonanță a fost modificată, în sensul că permisul va fi retras dacă se refuză testarea cu etilotestul ori drugtestul dar nu mai mult de 72 de ore de la recoltarea mostrelor biologice.

Așadar, de acum înainte, refuzul testării cu etilotestul ori drugtestul la solicitarea polițistului rutier atrage sancțiunea retragerii permisului și suspendarea dreptului de a conduce până la 72 de ore de la momentul recoltării sau până la primirea buletinului de analize – dacă acesta vine mai devreme de cele 72 de ore (ipoteză care din punctul nostru de vedere este imaginară având în vedere dotările și procedurile institutelor medico-legale).

Polițistul este obligat să solicite testarea unui șofer dacă observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, ori dacă șoferul a săvârșit în mod repetat în ultimii 3 ani contravenția de conducere sub influenta băuturilor alcoolice ori au fost condamnate definitiv pentru cel puțin una dintre infracțiunile la regimul rutier prevăzute la art. 336, 336^1, 337 sau 338 din Legea nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare, infracțiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori infracțiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (drogurile), altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Dacă un șofer este înafara ipotezelor de mai sus, deci dacă nu are recidivă în materie de alcool la volan sau infracțiuni rutiere, polițistul nu este obligat să îl testeze.

Este eronată interpretarea unor polițiști emisă în mass-media conform căreia doar în aceste situații de mai sus se retrage permisul. Aceste situații nu se raportează la șoferi ci la polițiști, stipulând în sarcina polițiștilor o obligație profesională de a testa în mod obligatoriu anumite persoane. Topica și compoziția articolului 38 din OUG 195/2002, astfel cum a fost modificat prin OUG 84/2024, conduc la această interpretare clară.

Norma de mai sus nu are nici o legătură cu șoferii de bună-credință care, dacă refuză testarea și merg la recoltare, vor avea pe loc aplicată sancțiunea administrativă a retragerii permisului, indiferent de bonitatea lor, de buna lor credință, indiferent de cazierul lor contravențional ori penal.

Toți cei care refuză testarea cu etilotestul sau drugtestul vor avea permisul retras pe o durată de 3 zile (72 ore), calculată de la momentul recoltării mostrelor biologice. Termenul este unul nefericit, pentru că dacă cele 72 de ore se împlinesc seara ori sâmbăta sau duminica, ele se vor transforma în 80-90-100 de ore, deci in 4-5 zile, până când se va deschide biroul rutier de la IPJ. Termenul pe ore, pentru a fi respectat, presupune ca biroul rutier care a reținut permisul să fie deschis non stop pentru a putea fi ridicat perimsul fix începând cu a 73-a oră de la data recoltării, ceea ce ar însemna un serviciu non stop la birourile rutiere. Mă îndoiesc că acest lucru se va operaționaliza la nivelul Poliției Române.

Art 38 alin (5) din OUG 195/2002 prevede că: în situația refuzului testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul rutier dispune retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadă înlocuitoare a acestuia fără drept de circulație.

OUG 97/2024 dispune  la articolul 1 alin 2 că: permisul de conducere retras protrivit art 38 alin (5) din OUG 195/2002 (indicat mai sus) se restituie titluarului în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, sau, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin, la împlinirea a 72 de ore de la momentul recoltării mostrelor biologice. Tot acest act normativ stipulează în articolul 1 alin 3 că permisul reținut, în temeiul art 111 lit b OUG 195/2002, ca urmare a testării cu drugtest ce a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se se restituie titluarului în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive, sau, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin, la împlinirea a 72 de ore de la momentul recoltării mostrelor biologice. 

Așadar condiția pentru ca permisul să se restituie este fie să treacă 72 de ore de la data recoltării, fie ca buletinul de analiză să fie gata până în 72 de ore și să arate absența substanțelor psihoactive (drogurilor) ori îmbibației de alcool. Dacă se constată prezența de substanțe psihoactive sau o alcoolemie ce constituie infracțiune, permisul nu se restituie ci rămâne retras până la finalul dosarului penal. Dacă îmbibația de alcool în sânge este de grad contravențional se va întocmi proces verbal de contravenție și permisul va fi reținut/dreptul de a conduce va fi suspendat.

În ipoteza în care permisul se restituie dar ulterior restituirii buletinul de analize (care poate veni la dosar în câteva săptămâni, luni sau ani) indică valoarea unei alcoolemii ori prezența substanțelor psihoactive, fapte ce atrag răspunderea penală, atunci se deschide dosar penal și permisul poate fi suspendat din nou.

Orice persoană testată cu etilotest, indiferent de valoarea de alcool în aerul expirat, chiar dacă nu e obligată de lege și nu i se cere de către polițist prelevarea, poate solicita recoltarea de probe în vederea stabilirii alcoolemiei din sânge.

În ceea ce privește substanțele psihoactive (drogurile) dacă acestea apar ca prezente în organism la testarea cu drugtestul, șoferul este obligat să meargă la recoltarea de probe: refuzul recoltării de probe constituie infracțiune. Deci dacă se acceptă testarea cu drugtest, iar rezultatul testării este pozitiv, permisul se va restitui in 72 de ore, dacă în acest termen nu este gata buletinul de analize ce relevă absența substanțelor psihoactive.

În ceea ce privește consumul de alcool, sancțiunile și modalităție diferă în funcție de concentrație.
Astfel dacă etilotestul indică o valoare de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat inclusiv, șoferul îi poate solicita polițistului rutier să îi efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 de minute de la primul test. În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.
Dacă valoarea testării este între 0,11 mg/l  și  0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapta constituie contravenție și se sancționează ca atare, iar permisul se reține. În cazul valorilor de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, orice șofer, în orice circumstanță, poate solicita recoltarea de probe și analiza îmbibației de alcool din sânge.
Dacă este vorba de un accident de circulație din care a rezultat decesul sau rănirea uneia sau mai multor persoane, șoferul este obligat să se supună recoltării probelor biologice, chiar dacă valoarea indicată de etilotest este sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Peste valoarea de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat fapta este prezumată infracțiune,
șoferul este obligat să se supună recoltării probelor bilogice și  permisul i se reține. Refuzul recoltării de probe constituie infracțiune și permisul rămâne reținut. 

Refuzul testării cu aparatul etilotest sau drugtest va conduce așadar la retragerea permisului de conducere, dacă șoferul merge la recoltarea de probe. Refuzul recoltării de mostre biologice constituie infracțiune. Este deci o diferență de regim juridic între refuzul testării și refuzul recoltării.

În noul context juridic, dacă se refuză și testarea și recoltarea, fapta va constitui infracțiunea de refuz sau sustragere de la prelevare de mostre biologice, incriminată de art 337 Cod Penal și se deschide dosar penal pe loc. 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente