Meniu Închide

Sesizare HP: persoana fizică, titular al unei întreprinderi individuale, răspunde penal în temeiul art. 308 Cod Penal pentru infracțiuni de serviciu și corupție?

UPDATE: SOLUȚIA ICCJ:

Admite sesizarea și stabilește că: întreprinzătorul titular al unei întreprinderi individuale nu are, în sensul dispoziţiilor 308 alin. (1) din Codul penal, calitatea de persoană care exercită permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice prevăzute la art. 175 alin. (2) din Codul penal, în raporturile cu întreprinderea individuală.

În cazul în care întreprinzătorul titular al unei întreprinderi individuale exercită un serviciu de interes public care este supus controlului ori supravegherii autorităţilor publice cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public, acesta are calitatea de funcţionar public în accepțiunea dispoziţiilor art. 175 alin. (2) din Codul penal.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.

Pronunţată în şedinţa publică din 7 mai 2020.

 

_______________________________________________

Curtea de Apel Pitești a sesizat în 18.02.2020 ÎCCJ pentru interpretarea unitară a următoarei probleme de drept: dacă întreprinzătorul titular al unei întreprinderi individuale reprezintă în sensul prevăzut de art. 308 alin. (1) Cod penal rap. la art. 175 alin. (2) teza a II-a Cod penal, persoană care exercită permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice prevăzute la art. 175 alin. (2) Cod penal, respectiv în cadrul unei întreprinderi individuale ce exercită un serviciu de interes public, care este supusă controlului ori supravegherii autorităţilor publice cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.

Amintim că, în sensul legii, întreprinderea individuală este întreprinderea economică, fără personalitate
juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică.

Poate fi titularul unei întreprinderi individuale ce desfășoară activități de interes public subiect activ al infracțiunii de luare de mită? Titularul unei întreprinderi individuale răspunde penal ca orice alt funcționar public ce lucrează într-o instituție/autoritate publică? Poate comite această persoană fizică (titularul unei întreprinderi individuale) infracțiuni de serviciu și corupție?

Privitor la aceste probleme ÎCCJ se va pronunța  în data de 04.05.202.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente