Meniu Închide

Situația permisului de conducere după condamnare ori amânarea aplicării pedepsei

Permisul de conducere este actul ce dovedește dreptul de a conduce. Măsurile prin care dreptul de a conduce este restricționat prin suspendare ori anulare sunt măsuri ce vizează în mod direct permisul de conducere.

Restricționarea dreptului de a conduce prin suspendare ori anulare este prevăzută de lege ca măsură de înlăturare a unui pericol public. Se consideră că persoana vizată de această restricție prezintă un risc ridicat pentru societate și se impune restricționarea dreptului ei de a conduce autovehicule.

Din punct de vedere juridic restricționarea dreptului de a conduce poate fi privită din mai multe perspective. Ea poate fi o pedeapsă complementară ori o măsură de siguranță luată în condițiile dreptului penal, poate fi o sancțiune contravențională complementară, poate fi o măsura administrativă luată de șeful poliției rutiere ori poate fi o obligație din cadrul măsurii preventive a controlului judiciar luată pe parcursul procesului penal (atunci când fapta nu atrage per se reținerea permisului de conducere).

În cazul unui dosar penal finalizat cu condamnare sau cu soluția de amânare a aplicării pedepsei, situația permisului de conducere diferă de la sancțiunea efectiv primită și de modul de aplicare/executare a sancțiunii.

În situația în care, pentru infracțiuni la regimul rutier,  instanța de judecată a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei, din momentul în care aceste hotărâri devin definitive, titularul permisului de conducere se poate prezenta la poliție pentru a-și ridica permisul de conducere, permis care rămâne valabil. Astfel că în aceste două situații permisul nu se anulează ci își păstrează valabilitatea, asta pentru că normele penale prevăd că renunțarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei nu sunt soluții de condamnare ci sunt soluții diferite de cele de condamnare, achitare ori încetare proces penal.

În situația în care, pentru infracțiuni la regimul rutier,  instanța de judecată a dispus condamnarea la pedeapsa amenzii sau închisorii, indiferent de regimul de executare, permisul de conducere se anulează. Permisul de conducere se anulează și dacă inculpatului i s-a aplicat de către instanță măsura complementară a interzicerii dreptului de a conduce, indiferent de perioada acestei măsuri (perioada va conta doar ca timp în care inculpatul nu poate face cerere de redobândire permis). În toate aceste cazuri titularul permisului nu mai are dreptul de a conduce decât dacă va aplica pentru redobândirea unui nou permis de conducere în termenul și condițiile stabilite de lege.

Termenul stabilit de lege pentru a se redobândi permisul de conducere după ce acesta a fost anulat diferă în funcție de situațiile premisă.

Astfel, dacă inculpatul a fost condamnat la pedeapsa amenzii penale ori a închisorii executate în regim penitenciar, acesta se poate prezenta la un nou examen pentru dobândirea dreptului de a conduce (a permisului) după trecerea unui termen de 6 luni de la data executării pedepsei (plății) amenzii sau a executării pedepsei în regim penitenciar.

Dacă a fost condamnat la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, inculpatul se poate prezenta la examenul pentru dobândirea dreptului de a conduce (a permisului) după trecerea unui termen de 1 an de la data rămânerii definitive a acestei hotărâri de condamnare cu suspendare. Același termen de 1 an se aplică și celui grațiat pentru astfel de fapte.

Dacă permisul s-a anulat de către instanță ca pedeapsă complementară inculpatul se poate prezenta la examenul pentru dobândirea dreptului de a conduce (a permisului) la momentul la care această pedeapsă expiră sau este revocată.

În cazul amnistiei unei fapte ce atrage anularea permisului de conducere, inculpatul se poate prezenta la examenul pentru dobândirea dreptului de a conduce (a permisului) la momentul intrării în vigoare a legii de amnistie.

Print Friendly, PDF & Email

8 Comments

 1. Alex

  Bună ziua!
  Acum 3 ani am lovit o persoana pe trecerea de pietoni. Mi s-a dat infracțiunea de vătămare corporala din culpa, victima având 125-130 de zile de spitalizare.
  Sunt student și am avut nevoie de dreptul de circulație, avându l pe toată perioada procesului.
  Am obținut ca hotărâre definitiva la Curtea de Apel amanarea aplicarii pedepsei.
  La trei săptămâni după finalizarea dosarului și obținerea amânării pedepsei, am fost oprit de subofițer din cadrul Politiei Rutiere și am fost găsit cu permisul suspendat.
  Puteți sa îmi dați va rog un sfat sau o îndrumare? De ce figurez cu permisul suspendat și ce as putea face ca să nu mă aleg cu un alt dosar penal.

  Mulțumesc respectuos!

  • Avocat ILIE DORIN

   dupa ce a deveniut definitivă amanarea aplicării pedepsei trebuia ca politia sa faca modificari in baza de date. Probabil nu le-a facut si de aici probema dvs. Faceti-va aparari in dosarul penal si vedeti ce se va intampla.

   • Alex

    Mulțumesc frumos pentru răspunsul rapid!
    Se poate impune o măsură administrativa împotriva dreptului de circulație de către șeful Serviciului Rutier?
    Sau hotărârea definitiva a Curții de Apel rămâne cea de baza?
    Am auzit tot felul de variante ca s ar putea sa am o măsură administrativa și ca de asta am permisul de conducere suspendat.
    Am încercat sa ii explic domnului polițist despre art.90 din efectele amânării pedepsei, dar nu a vrut sa ma asculte.

    Mulțumesc, încă o data!

    • Avocat ILIE DORIN

     nu se poate aplica o masura administrativa daca ati fost deja judecat si ati primit amanarea aplicarii pedepsei, deci vi s-a aplicat o sanctiune, altfel s-ar incalca principiul ne bis in idem – adica doua tipuri de sanctiuni pentru aceeasi faptă, ceea ce e interzis de lege. Masura administrativa vi se putea aplica daca erați achitat, deci nu primeați nici o sanctiune penală, și oricum erați înștiintat de ea acasa/la domiciliu.

 2. Encea Gina Ionica

  Buna ziua domnule avocat .Am și eu o problema în dată de 29 05 2021 am fost implicată într-un acident cu vătămare corporală de culpa și plecare de la locul accidentul..și mi-a fost suspendat permisul auto.Vreau să știu cam cat dureaza procesul pt că mă tot plimb între Parchet și poliție și nimeni nu îmi spune nimic concret ce se poate întâmpla sau cat durează procesul și nu știu nici pe ce termen mi-a fost suspendat permisul.Va mulțumesc anticipat!

  • Avocat ILIE DORIN

   poate dura ani. Trebuie să vă faceti aparari concrete in dosar. Trebuie să faceti cerere de urgentare a procesului. Ca sa dureze mai putin si ca sa aveti o protectie mai sporita a drepturilor, este indicat să vă luati avocat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente