Meniu Închide

Infracțiunea de nedenunțare este de acum pedepsită mai sever

Astăzi 01.07.2021 s-a promulgat Proiectul de lege nr 153/2021, proiect prin care infracțiunea de nedenunțare are un conținut mai amplu și o pedeapsă mai mare.

Se elimină amenda din regimul sancționator vechi și se majorează limitele de pedeapsă. Astfel dacă înainte nedenunțarea se pedepsea cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă, acum nedenunțarea unor fapte penale se pedepsește doar cu închisoare de la 1 la 3 ani.

Cu element de noutate, nedenunțarea va atrage răspunderea penală dacă privește și fapte penale de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile ori contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor. În aceste situații nedenunțarea se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Se păstrează cauza de nepedepsire a membrului de familie. De asemeni se menține și cauza de nepedepsire referitoare la încunoștințarea autorităților înainte de punerea în mișcare a acțiunii penale, precum și cauza de nepedepsire cu privire la aportul și ajutorul dat de făptuitor organelor judiciare pentru tragerea la răspundere penală a celor vinovați de acele fapte nedenunțate, chiar și după punerea în mișcare a acțiunii penale.

S-a modificat Codul Penal astfel:
Art. 266. ‒ (1) Fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală contra vieţii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu înştiinţează de îndată autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani. ”

La articolul 266, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1 indice 1 ) cu următorul cuprins:
Art. 266 (1 indice 1) Fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală, de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile ori contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor, nu înştiinţează de îndată autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Print Friendly, PDF & Email

2 comentarii

  1. Daniel

    Bună dimineața!

    În 09.07.2021 a fost publicata pe site ul Judecatoriei Buzău soluția de respingere în cazul unei contestații PV de reținere permis pentru 90 zile pentru depășirea vitezei cu peste 50 km peste viteza legala(am contestat PV).
    Va rog sa-mi spuneti daca pot sa fac ceva sa predau permisul mai devreme(sa nu aștept soluția prin posta sau sa se elimine cumva cele 30 zile pentru apel -sa merg la Judecătoria Buzău și sa declar ca nu fac apel).

    Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente