Convenția privind profesia de avocat a fost adoptată de Consiliul Europei în martie 2025 ca act unic la nivel european pentru a reglementa cele mai bune standarde privind dreptul la apărare exercitat prin și de către avocat. Convenția stabilește un cadru de protecție deopotrivă pentru justițiabil și pentru avocat. Un avocat protejat de imixtiunea organelor statului însemnă un justițiabil protejat. Protecția avocatului este totodată și protecția justițiabilului.
Convenția consolidează dreptul avocaților de a dezbate public hotărârile judecătorești, legile, accesul la justiție și orice problemă legată de justiție și statul de drept. Se stipulează astfel că statele asigură dreptul avocaților de a participa, individual sau colectiv, la dezbaterea publică privind fondul, interpretarea și aplicarea dispozițiilor legale existente și propuse, hotărârilor judecătorești, administrarea și accesul la justiție și promovarea și protecția drepturilor omului, precum și de a face propuneri de reforme referitoare la aceste chestiuni.
Convenția este cu atât mai necesară cu cât, în multe state, uneori avocații sunt identificați cu clienții lor și trași la răspundere pentru sfaturile juridice pe care le acordă clienților lor și pentru strategiile/abordările avocațiale. Cu privire la acest aspect, Convenția stabilește că statul se asigură că avocații nu își asumă răspunderea civilă sau penală pentru declarațiile orale și scrise făcute cu bună-credință și cu sârguință în desfășurarea tuturor procedurilor în numele clienților lor. De asemeni Convenția stipulează că statele se asigură că avocații nu suferă consecințe negative ca urmare a identificării cu clienții lor sau cu cauza clienților lor.
Convenția vine cu o nouate privind protecția juridică oferită potențialilor clienți ai avocaților. Se garantează astfel secretul profesional al persoanelor care încă nu au semnat un contract de asistență juridică cu avocatul dar au dezvăluit acestuia date ori informații preliminare despre un caz. Aașadar potențialii clienți sunt asimilați clientilor privind drepturile, obligațiile și garanțiile procedurale mai ales în ceea ce privește confidențialitatea comunicărilor cu avocatul.
Deasemeni Statul trebuie să se asigure și să garanteze că avocații:
- oferă consiliere juridică, asistență și reprezentare, inclusiv în scopul apărării drepturilor omului și a libertăților fundamentale
- sunt de acord sau refuză să accepte orice persoană fizică sau juridică drept clienți și să înceteze relația avocat-client (dreptul avocatului de a-și selecta clienții)
- să aibă acces prompt și efectiv la clienții și potențialii lor clienți, chiar și atunci când sunt privați de libertate
- să fie recunoscute ca persoane care sunt autorizate să-și consilieze, să asiste sau să-și reprezinte clienții
- să aibă acces efectiv la orice materiale relevante aflate în posesia sau controlul autorităților publice competente, instanțelor și tribunalelor atunci când acționează în numele clienților lor, fără întârzieri și restricții nejustificate (acest aspect este esențial mai ales în România unde momentan ne este limitat nejustificat și nemotivat accesul la documente nu doar în materie penală ci și în litigii civile, administrative)
- să aibă acces efectiv la o instanță, un tribunal sau un alt organism similar în fața căruia sunt calificați să se prezinte și să comunice cu aceasta să depună cereri sau moțiuni în numele clienților lor, inclusiv în ceea ce privește recuzarea unui judecător, procuror sau membru al unui organ chemat să se pronunțe într-un anumit caz și la desfășurarea procedurilor
- să participe efectiv la toate procedurile în care acţionează în numele clienţilor lor
- informează publicul despre serviciile oferite (dreptul avocaților la promovarea serviciilor lor în mass-media)
Tot astfel Statele se asigură că avocații:
- pot oferi clienților lor sau potențialilor clienți consiliere juridică în privat atunci când îi întâlnesc personal
- pot comunica în mod confidențial cu clienții lor sau potențiali, prin orice mijloc și sub orice formă o astfel de comunicare poate avea loc
- nu sunt obligați să dezvăluie, să predea sau să dea mărturie cu privire la orice informații sau materiale primite, direct sau indirect, de la clienți sau potențiali clienți, precum și orice schimburi cu aceștia și orice material pregătit în legătură fie cu acele schimburi, fie cu desfășurarea procedurilor judiciare în numele lor.
Libertatea de exprimare a avocaților
Statele asigură dreptul avocaților de a informa publicul cu privire la problemele referitoare la cazurile clienților lor, sub rezerva restricțiilor prevăzute de lege și care decurg din responsabilitățile profesionale, cerințele înfăptuirii justiției și respectarea vieții private și care sunt necesare într-o societate democratică.
Statele se asigură că avocații și asociațiile lor profesionale își pot desfășura activitățile profesionale și își pot exercita drepturile fără a fi ținta unor atacuri fizice, amenințări, hărțuiri sau intimidari și fără a fi obstrucționați în exercitarea profesiei de către un obstacol sau o interferență necorespunzătoare.