Meniu Închide

Diferențe între renunțarea la judecată și revocarea ordinului de protecție

În cauzele civile privitoare la procesele de emitere a ordinului de protecție, victima are un rol esențial. Fie că e vorba de procedura judiciară de emitere a ordinului de protecție la solicitarea procurorului atunci când este deja în vigoare un ordin provizoriu de protecție, fie că e vorba de procedura propriu-zisă de emitere a unui ordin de protecție la solicitarea victimei, aceasta are un rol decisiv în astfel de proceduri.

În concret, statutul de victimă, periculozitatea agresorului, poziția procesuală a victimei, un probatoriu solid, sunt chestiuni ce vor conduce la admiterea cererii si emiterea ordinului de protecție sau dimpotrivă la respingerea cererii de emitere a unui ordin de protecție.

Victima în astfel de procese este ”reclamantul”, iar agresorul este ”pârâtul”. Victima reclamă o stare de pericol creată de pârât, iar instanța este chemată să verifice gradul de pericol și să ia măsurile de diminuare ori eliminare a acestui risc pentru victima reclamantă. Ambii sunt asistați în mod obligatoriu de avocați în acest proces. Dacă nu au avocat ales, li se va desemna un avocat din oficiu.

În cursul procedurilor de emitere a ordinului de protecție există totuși posibilitatea ca victima să se împace cu agresorul și să îl ierte. Ce este de făcut în aceste situații? Legea 217/2003 prevede un remediu procesual și anume posibilitatea/dreptul victimei de a renunța la judecata cererii de emitere a unui ordin de protecție, renunțare ce poate fi făcută verbal în ședința de judecată, prin cerere scrisă depusă la dosar sau prin mandatar cu procură specială privind renunțarea la proces.  Renunțarea poate fi făcută inclusiv în apel. Renunțarea se va putea face și dacă cererea de emitere a ordinului de protecție a fost făcută de procuror, reprezentantul autorității sau structurii competente, la nivelul unității administrativ-teritoriale, cu atribuții în materia protecției victimelor violenței domestice ori  reprezentantul oricăruia dintre furnizorii de servicii sociale în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice, acreditați conform legii, cu acordul victimei. Evident legea permite renunțarea la judecarea cererii de emitere a ordinului de protecție și dacă cererea a fost făcută personal de victimă sau prin avocat (deci se poate renunța la judecată și atunci când cererea nu a fost făcută de procuror ori alte persoane cu atribuții în domeniul protecției victimelor).

Spre deosebire de renunțarea la judecată care este un drept al victimei, revocarea ordinului sau înlocuirea unor măsuri dispuse de instanță sunt drepturi ale agresorului (împotriva căruia s-a emis ordinul de protecție).

De principiu renunțarea la judecată este aproape întotdeauna admisibilă, pe când revocarea ordinului este deseori respinsă de instanțe.

Renunțarea la judecată o va putea face victima doar pe parcursul procesului, deci câtă vreme cererea este pe rolul instanțelor. Revocarea ori înlocuirea unor măsuri se va putea cere de către agresor doar după ce procesul s-a terminat, ordinul a fost emis, și s-a scurs o bună parte din timpul pentru care a fost emis ordinul de protecție. Revocarea, odată admisă, conduce la anularea efectelor ordinului de protecție și deci la incetarea obligațiilor impuse agresorului.

Revocarea se poate dispune dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) agresorul a respectat interdicțiile sau obligațiile impuse;
b) agresorul a urmat consiliere psihologică, psihoterapie, tratament de dezintoxicare ori orice altă formă de consiliere sau terapie care a fost stabilită în sarcina sa ori care i-a fost recomandată sau a respectat măsurile de siguranță, dacă asemenea măsuri s-au luat, potrivit legii;
c) dacă există o evaluare a riscului de recidivă realizată potrivit competențelor de către un serviciu de probațiune, care indică un grad de risc suficient de scăzut și faptul că agresorul nu mai prezintă un real pericol pentru victima violenței domestice sau pentru familia acesteia, astfel cum este definită de lege.  Mențiunăm că prin Decizia ICCJ nr.  50/22.06.2020 în dosarul nr.3199/1/2019  Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă a admis sesizarea formulată de Tribunalul Timiş – Secţia I civilă, în dosarul nr. 24956/325/2019, în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilorart. 34 alin. (2) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, și a stabilit că în situaţia în care persoana împotriva căreia s-a emis ordinul de protecţie nu este implicată într-un dosar penal, pentru a se dispune revocarea ordinului nu trebuie întocmită de către serviciul de probaţiune o evaluare a riscului de recidivă, conform art. 34 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 217/2003. În acest caz, instanţa va efectua o evaluare proprie a existenţei unui risc real pentru victima violenţei domestice sau pentru familia acesteia din partea persoanei împotriva căreia s-a emis ordinul de restricţie;
d) ordinul de protecție a fost emis pe durata legală maximă. Considerăm totuși că se poate cere revocarea și dacă ordinul nu a fost emis pe perioada sa maximă, atât timp cât starea de pericol  nu mai există pentru victimă, ci dimpotrivă aceasta l-a iertat deplin și definitiv pe agresor, iar acesta dă dovadă de îndreptare (scopul legii fiind astfel atins);

Pentru ca instanța să admită cererea de revocare a ordinului de protecție trebuie ca agresorul să dea dovadă de îndreptare, să fi respectat obligațiile/măsurile dispuse prin ordin, să fi urmat consilierea ori terapia impusă prin ordinul instanței și să facă dovada cu nu mai prezintă un risc/pericol pentru victimă. La procesul privind revocarea ordinului de protecție victima va fi citată; o declarație din partea ei cu privire la iertarea agresorului, împăcarea cu acesta și dispariția temerilor ei, poate fi o probă cu privire la inexistența riscului/pericolului amintit la litera c a alineatului 2 de la articolul 49 din Legea 217/2003 indicat mai sus, și astfel se poate constata că ordinul poate fi revocat.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

120 de comentarii

 1. Iulia

  Buna .am cerut revocarea ordinului de protecție în calitate de victimă .doresc să mă împac cu concubinul meu .nu am înțeles prea bine ce sa întâmplat la sala de judecată dar ni sa spus că o să nu se comunice în scris răspunsul. E posibil sa nu se anuleze ? Daca am cerut eu sa fie revocat deoarece l-am iertat pe concubinul meu și doresc sa ne împăcăm . mulțumesc!

    • Nicu

     Buna ziua! Am primit un ordin de protectie pe o durata de 6 luni. Persoana care beneficiaza de ordin ma insiga la incalcarea acestuia. Sunt hartuit prin mesaje si apeluri, nu stiu daca de la persoana respectiva sau interpusi. Au trecut doar cateva zile de la emiterea ordinului. Daca pot face dovada ca unele din conturile false de Facebook sunt ale persoane respective, pot cere revocarea ordinului atat de devreme pe baza faptului ca sunt instigat constant la incalcarea acestuia?

   • corina

    Bună ziua! Soțul meu a cerut revocare oridin de protecție pentru că dorim să ne împăcăm
    și s a respins.A făcut apel și la fel tot respins.Daca fac eu revocare in calitate de victima se poate.Ordinul este emis pe 10 luni din iulie până în mai.Va rog sa îmi spune ți ce pot face.Multumesc!

 2. Roxana

  Buna ziua azi am facut o cerere de renuntare la ordinul de protectie emis pe 6 luni si mi sa respins cererea sotul meu este in acest moment in arest preventiv are rost sa fac apem? Si care este motivul pt care mi sa respins? Pot sa ma oblige sa am un ordin de peotectie ?

 3. Adina

  In cazul in care s-a dispus revocarea ordinului de protectie,dar agresorul continua sa aiba acelasi comportament,se poate cere instituirea unui alt ordin de protectie?

 4. Livia

  In cazul in care am retras plangerea impotriva sotului si am declarat ca nu doresc ordin de protectie si judecatorul a decís sa puna ordinul pana la judecata ce pot face? In decembrie sunt chemata la judecata si doresc sa ma impac cu el.se va tine cont de retragerea declaratiei mele ca nu doresc ordinul ?

 5. Andreea

  Bună dimineața! Am un ordin de protectie pentru doua luni de zile, soțul nu are voie sa ne contacteze!

  Eu nu am știut ce înseamnă acest ordin, când a venit politia la noi, nu cunosc legile noi, am decis sa îl semnez, dar când mi-am dat seama și am aflat ce s-a întâmplat, as vrea sa retrag cumva acest ordin! La politie știam, ca va fi pe 5 zile, dar procurorul a înaintat spre judecata, faptul ca pana acum nu am știut aceste detalii, iar în prima judecata nu mi s-a prezentat ce înseamnă acest ordin, chiar nu știam ca el nu are voie sa ma ia legătura cu noi! Doresc sa retrag acesta plângere și nu știu cui sa ma adresez sau pe ce drumuri sa o iau! Va rog sa ma ajutați! Locuiesc în București

 6. Andreea

  Revocarea se poate face în apel? Avocatul care ma va reprezenta, nu mi-a dat foarte multe șanse ca as putea revoca acest dosar, sau sa retrag plângere, ori împăcare! Ce as putea face mai exact? 🙁 oriunde am fost, au spus ca nu sunt șanse, și ca cele.doua luni se vor extinde….

 7. Iuliana

  Buna ziua ,mâine este procesul pentru ordinul de protecție ,vreau sa in revoc ,este neaparat sa fie și pârâtul prezent ?daca este necesar și nu este prezent,ce se poate întâmpla

 8. Ivan denisa

  Buna ziua sa emis ordin de protecție soțului pe 3 luni pot sa merg la judecătorie și să îmi retrag cererea vreau sa ne împăcăm

 9. Georgiana Dima

  Fratele meu a avut ordin de restricție din cauza problemelor cu soția lui.Asta a fost prin iulie anul acesta.Dupa ceva timp ei s au împăcat dar soția nu a fost sa retragă plângerea și au rămas împreună.
  Astăzi au avut din nou o cearta care s a terminat iar la poliție. Din cate am înțeles fratele meu v a ajunge la penitenciar. Dar soția? Ce se va întâmpla cu ea? Și ea a încălcat legea. Nu înțeleg de ce se întâmplă așa. Duce o viață foarte grea cu ea, au 2 copii care sunt speriați de ea. Îi bate mereu. Ce este de făcut ?

  • Avocat ILIE DORIN

   nu stiu daca ajunge in penitenciar, să se apere in dosarul penal nou format. Sa ia avocat si sa isi faca aparari. Sa spuna ca ea l-a chemat, să aduca probe, etc. Sa invoce provocarea si tot ce mai poate.

 10. Sîrbu Daniela

  Am și eu o mica problema . Mie mi s a dat un ordin de restricție cu acuzații false. Ce trebuie sa fac în privința asta? Daca procurorul duce cazul in instanță ce se poate întâmpla? Am martori să susțin că aceste acuzații sunt false. Puteți să mă sfătuiți va rog

 11. Galofteanu Vasilica

  Buna ziua,soțul a primit ordin provizoriu 5 zile,în instanță a câștigat si a venit acasă, eu am făcut apel si vreau sa renunț

 12. Silviu

  Bună ziua dacă eri misa emis un mandat de protectie de 6 luni și soția vrea sa se antoarca anapoda dar nu poate din cauza familiei ca o influențează eu cum pot sa o iau de acolo va mulțumesc.

 13. ADRIAN

  Buna ziua va rog frumos ajutati-ma .Dupa 42 de ani de casnicie am primit ordin de protectie pentru 6luni pentru 2 fraze de violenta verbala ( nu mi-am atins sotia niciodata ) Au trecut deja 3 luni si jumatate .Ce sanse credeti ca am sa cer revocarea ? Multumesc mult .

 14. Adrian

  Buna ziua ! Ieri am primit ordin de protectie sa nu ma apropii de sotie si de copil ,de gradinita si de noua locatie in care se va muta (dosarul de divort este pe rol, dar am incercat sa convietuim). Pe 14 trebuue sa eliberez apartamentul in care locuim (in chirie) , iar acum am ordin ptr cinci zile. La politie am adus dovada clara ca a mintit in declaratii (prin foto si mesaje). Avand obiecte comune ,nu am apucat sa le impartim iar eu nu am voie in locuinta.nu stiu unde sa merg sa anulez ordinul sa pot intra in apartament sa strang din lucruri.cum ar trebuii sa procedez?! Pentru ca odata luate lucrurile de acolo eu nu mai pot intra in noua locuinta.

 15. Anca

  Buna ziua ,am avut in19.01un incident cu sotul pe fondul consumului de alcool si s-a terminat cu apel la112iar in urma apelului cu ordin de protectie provizoriu pe5zile iar dupa aceste zile pe25ianuarie sa ajuns la ordin de protectie pe6luni el a facut revocare dar a fost respins apelul si se pastreaza ordinul dat din25.01pe6luni,ne-am intalnit intamplator la biserica iar preotul a vrut sa discute cu noi in urma discutiilor avute cu el am ajuns la o intelegere si as vrea ca el sa participe la cresterea copilului de9luni sa ai dau sansa sa repare ce a stricat cu toate ca numai am incredere in el si imi este frica sa nu se repete ce a facut ,dar cu toate astea nu vreau ca copilu nostru sa creasca doar cu mine avem impreuna o fetita de9luni,intrebarea mea este pot renunta la protectie?daca da cum?ce trebuie sa fac,iar daca el va repeta greselile voi mai putea vreodata obtine protectie daca acum vreau sa anulez acest ordin pe6luni?imi este mila de fetita nu ma lasa sufletul sa o tin departe de el,el este violent doar la bautura .cu stima

   • Anca

    Buna ziua ,multumesc pentru raspuns am fost la judecatorie insa doamna de la registrarura mia zis ca doar sotul poate face revocare ordin ceea ce a si facut iar pe 3.03trebuie sa ne prezentam si sa spunem ca ne-am impacat pentru copil eu am vrut sa fac avocat insa doamna avocat mia zis ca nu trebuie ca sunt bani dati aiurea sa ne prezentam noi doi si sa spunem ca ne-am impacat credeti ca intradevar se poate si fara avocat??cu stima si sa va dea bunul dumnezeu multa sanatate sa puteti in continuare ajuta pe cei ca noi care avem nelamuriri .cu stima

 16. Miron eduard

  Buna seara
  Am ordin de protectie pt 6 luni. Ai trecut 2 luni.Locukm la curte,avem 2 locuințe si Instanta a stabilit că fiecare sa locuiască separat,în cele 2 imobile.Doamna a plecat în strainatate si a inchis locuința. Imobilul este bun comun.
  As dori sa stiu daca pot sa ma duc la locuința unde a stabilit Instanta sa locuiască doamnă,atât timp cât ea nu mai este în țară.Ce demersuri pot face si ce șanse am sa revin ,se înceteze ordinul de protectie expira in luna iunie2022
  Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   daca ea nu este in imobil, puteti merge acolo pentru că dvs aveti ordin de protectie și obligații față de ea, nu față de imobil. Doar ea poate cere revocarea si doar daca e de acord si doreste acest lucru.

 17. Anca

  Buna ziua,revin din nou cu o intrebare la dvs am ordin de protectie pe 6luni ,am ajuns la o intelegere cu sotul si vreau sa renunt la acest ordin am avut pe3.03la judecatorie ne-am prezentat impreuna si am zis ca ne-am impacat dar cu toate acestea s-a respins revocarea iar acum s-a facut apel si sa mutat dosarul in tribunal ,credeti ca se va tine cont de faptul ca vreau sa renunt la protectie ?

 18. Nitu viorel

  Bună ziua! Am un ordin de protecție împotriva mea pentru 2 luni au trecut 2 săptămâni și am respectat în totalitate legea dar între timp m-am împăcat cu soția aceasta a depus cere de revocare a ordinul pot lua contact cu ea?

 19. Oncioiu Camelia

  Buna ziua ,am depus cerere de anularea ordinului de protecție ,se va judeca pe 2 iunie trebuie obligatoriu sa mă prezint s-au de poate judeca în lipsa mea ?

 20. Oncioiu Camelia

  Buna ziua ,revin cu o întrebare .Un văr de-al meu a luat un credit in 2006 a plăti un an ratele după un an nu a mai plătit acum ia venit o executare silita ,el dacă nu are nimic pe numele lui ce se poate întâmpla ?

 21. Cristina

  Bună ziua am un ordin de protecție fata de soțul meu și luni pe 5 avem prima instanta oare dacă vreau să-mi retrag ordinul de protecție pot ca dorim sa ne împăcat și as vrea sa renunț la tot vreau sa iert pentru tot se poate retrage an instanta dacă eu nu mai sunt de acord cu ordinul

 22. Călin

  Buna seara

  Am avut ordin de protecție ptr 5 zile emis de poliție. Și dosar penal pentru că am agresato fizic pe concubina mea cu care am doi copii. Nu au fost lovituri grave, deci nu i-am.lasat urme pe corp.
  Acum am dori să ne împăcăm. Se poate anula continuarea judecății? Sau am șanse să fiu condamnat pentru asta. Menționez că am fost condamnat acum 4 ani ptr conducere sub influența alcoolului.

 23. Florenta

  am emis un ordin de protectie impotriva concubinului meu si astazi dupa 5 zile am fost la tribunal si am facut o cerere de anulare, cat timp dureaza va rog pana vine citatia acasa si cand pot lua contact cu el? va multumesc frumos

 24. Avram Stelian florin

  Bună seara eu și fiul meu vitreg am avut un conflict eu l-am bătut pe el cu bat de umbrela la care am ajuns în instanta și mi-a dat ordin de protecție pentru 6 luni ca să nu mă apropii de el și el are la rândul lui aceelasi ordin sa nu se apropie timp de 6 luni … Noi acum ne-am împăcat cum putem sa revocat ordinul de protecție?
  Menționez ca el este bolnav de schizofrenie și este internat la spitalul Voila ! Cum putem proceda sa anulam ordinul de protecție?
  Menționez încă odată ce noi ne-am împăcat!! Mulțumesc

 25. Carmen

  Buna seara! Sotul meu, cu care sunt in proces de divort si impotriva caruia am ordin de protectie emis pentru 6 luni de zile, solicita revocarea ordinului de protectie. Am inteles ca nu se va prezenta la procesul de revocare, fiind plecat din tara. I se accepta sa nu se prezinte, se mai judeca revocarea solicitata de el? Multumesc anticipat!

 26. Patricia

  Buna seara. Am o întrebare . Am depus o plângere la polițe pentru lovire. In urma căreia am obținut un ordin de protecție pe 3 luni. Au trecut aproximativ 3-4 săptămani . Menționez ca ,cazul a fost urgentat iar in timp de 5 zile am primit ordinul de restricție . Daca m am împăcat cu persoana respectiva ,pot anula ordinul si plângerea? Va Multumesc.

 27. Daniela

  Buna ziua pe data de 01.07 am avut o ceartă cu cincubinul meu ce sa lasat cu bătaie sa dat ordin de protectie de către poliție 5 zile am fost chemați în instanță și i sa dat pe 60 zile
  Credeti ca pot face cerere sa anulez acel ordin

 28. Pop alin

  Buna ziua, am primit un ordin de restrictie pe 6 luni de la concubina mea. Am facut apel cu avocatul meu cu dovezi ca sa se anuleze ordinul, a facut si ea apel cu avocata ei, ei cerand sa se faca program de vizita pentru copilul nostru de 3 ani.
  Inca nu am primit nici un raspuns de la judecatorie pentru a se judeca apelul

  Intre timp ea zice ne putem impaca si ea poate sa anuleze in orice moment ordinul

  Este adevarat ca si dupa ce ramane hotararea definitiva ea (concubina) poate sa anuleze oricand decizia

  Intre timp ea a incalcat ordinul si sa apropiat de mine(am filmari) dar nu am depus plangere
  Ce se intimpla daca concubina cea care a cerut ordinul incalca ordinul?

 29. Suko Rinoldo

  Bună ziua, am avut un ordin de protecție de 4 luni care la 12 septembrie 2023 a luat sfîrsit, trebuie să cer eu revocarea sau sotia(victima)? Eu pănă acum am respectat ordinul. De vorbit vorbim dar cred că are pe cineva cą nu vrea să mă duc acasă! Într-e timp a băgat divorțul termen nu avem încă. Vă întreb ma-i poate prelungi fără motiv acest ordin de cîte ori vrea? Vă muțumesc de răspuns.

 30. Alina

  Bună ziua,

  În calitate de reclamanta pot cere instanței revocarea ordinului de protecție? Ordinul de protecție a fost emis pe perioadă de 6 luni. Mulțumesc

 31. Maria

  Buna ziua, a fost emis un ordin de protecție provizoriu pt 5 zile pentru concubinul meu pe data de 25 noiembrie , ora 15, doresc să renunț la acest ordin, trebuie sa merg la judecătorie sa fac cerere pt renunțare la ordin? Cui mă adresez la judecătorie sa fac aceasta renuntare?

  • Avocat ILIE DORIN

   daca procurorul nu dispune prelungirea, nu trebuie sa faceti nimic. Daca dispune prelungirea veti afla si veti fi citata si dvs si el, veti avea avocat din oficiu. La termenul ce se va da vorbiti cu avocatul si ii spuneti ca doriti renuntarea la emiterea ordinului, deci renuntarea la judecata. Așa se va inchide procesul si asa nu se va mai prelungi ordinul de 5 zile si nu va fi emis nici un alt ordin.

 32. Dragoș Timofte

  Dacă am ordin de protectie pe 6 luni și vreau să plec din țară ce trebuie sa fac.au trecut 3 luni și 2 săptămâni. Eu vreu să plec 3 săptămâni ce condiții sunt.ce trebuie sa fac.

 33. Dragoș Timofte

  Bună ziua revin cu întrebarea dacă pot să plec din țară dar mi-a zis ca trebuie sa fac prin instanță.Cum trebuie să procedez cui trebuie să predau dispozitivul. Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente