Meniu Închide

Mai există dreptul de a conduce după ce instanța a dispus anularea permisului de conducere?

UPDATE 21.04.2021 SOLUȚIA ICCJ:

Decizia nr.27  în dosarul nr.293/1/2021

Admite sesizarea formulată Curtea de Apel Cluj – Secţia penală, în dosarul nr. 9318/328/2018, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept:

Dacă poate fi subiect activ al infracţiunii prev. de 335 alin. (2) din Codul penal persoana care, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. (1) din Codul penal şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice?”.

Stabileşte că poate fi subiect activ al infracţiunii prev. de 335 alin. (2) din Codul penal persoana care, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. (1) din Codul penal şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 21 aprilie 2021.

În contextul acestei decizii este infracțiune conducerea unui autovehicul imediat după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, indiferent dacă posesorul permisului a primit acasă decizia de anulare a permisului de conducere de la Șeful biroului rutier.  

 

_______________________________________________________________________

În data de 01.02.2021 Curtea de Apel Cluj a sesizat ÎCCJ în vederea clarificării unei probleme de drept referitoare la dreptul de a conduce și infracțiunile rutiere. Problema care se pune este dacă o persoană are dreptul de a conduce autovehicule în perioada dintre condamnarea pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul rutier (condamnare ce are ca sancțiune și anularea permisului de conduce) și momentul în care  permisul este efectiv anulat prin dispoziția șefului serviciului rutier al poliției.

Restricționarea dreptului de a conduce, dobândit prin emiterea unui permis de conducere, poate avea loc doar în temeiul legii și doar sub următoarele forme:
suspendarea exercitării dreptului de a conduce (ca o sancțiune complementară aplicabilă doar dacă persoana a comis o contravenție)
– retragerea permisului de conducere ( ca măsură tehnico administrativă dispusă de poliție dacă titularul este declarat inapt din punct de vedere medical
reținerea permisului de conducere (ridicarea permisului și păstrarea la sediul Poliției până la soluționarea dosarului contravențional sau penal)
anularea permisului de conducere (când titularul este condamnat pentru o infracțiune la regimul rutier ce atrage și această sancțiune, prin hotârâre definitivă)

Este foarte important pentru fiecare din aceste 4 măsuri momentul la care încep să producă efecte juridice și momentul la care restricțiile juridice încetează. Momentul în care dreptul de a conduce este suspendat, permisul este retras, reținut sau anulat are rezonanță în plan penal, dacă cel care conduce nu avea acest drept. În acest context titularul dreptului/permisului de a conduce trebuie să fie înștiințat în mod clar privind data/ziua începând cu care dreptul de a conduce este suspendat, permisul este retras, reținut sau anulat.

Curtea de Apel Cluj a cerut ICCJ să  clarifice dacă poate fi subiect activ al infracţiunii prev. de art.335 alin. (2)  Cod penal  cu persoana care, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. (1) Cod penal şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice?

Cu alte cuvinte de la condamnarea inculpatului și până la anularea efectivă a permisului de conducere, dreptul de a conduce are un regim juridic neclar, confuz și imprevizibil. Nu se cunoaște dacă persoana în cauză poate conduce sau nu, fapt ce ar atrage consecințe penale deosebit de grave și ar atrage răspunderea penală. Ori răspunderea penală trebuie să fie circumscrisă unui comportament predictibil și previzibil, comportament ce trebuie să fie cerut de o lege previzibilă și predictibilă. În situația de față textele normative din OUG 195/2002 și Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, prin raportare la art 335 Cod Penal, sunt confuze și neclare.

Astfel că o perioadă de câteva săptămâni sau luni dreptul de a conduce al unei persoane are un regim juridic incert, persoana însăși neștiind dacă este lipsită de acest drept sau îl poate exercita fără sancțiuni penale. Șeful poliției rutiere este cel care decide când dă curs dispoziției instanței de anulare a permisului de conducere, înștiințând persoana condamnată de îndată ce dispune această anulare.

Anularea permisului de conducere nu intervine de drept în baza hotărârii instanței, ci hotărârea instanței trebuie pusă în aplicare printr-un act administrativ al șefului serviciiului rutier de poliție; abia atunci anularea produce efecte juridice. Abia de la data emiterii de către seful serviciului rutier a actului administrativ de anulare, permisul este anulat și deci dreptul de a conduce se stinge. Dreptul de a conduce nu se stinge și permisul de conducere nu este anulat de la data emiterii hotărârii judecătorești.

Inexistența unui termen expres prevăzut în lege în care șeful poliției poate dispune anularea conduce la un arbitrariu și la o lipsă de previzibilitate cu privire la un drept elementar. Dincolo de clarificarea ICCJ considerăm că legiuitorul ar trebui să modifice textul normativ în sensul impunerii unui termen în care șeful serviciului rutier al poliției trebuie să dispună anularea decisă de instanță și să notifice titularul permisului de conducere despre acest act.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

287 de comentarii

 1. Cehren Ioan

  Bună ziua!am permis spaniol ,mi lau luat in Romania pentru băutură, la sfarsitul lui 2018am avut dosar sa terminat am ramas cu o hotărâre judecătorească definitivă, ca dupa 6 luni sa dau din nou ,ei au trimis carnetul in spania dupa 2 ani lam recuperat am dreptul sa conduc in europa dar nu stiu in țară, multumesc!

   • Udisteanu Tiberiu

    Buna ziua, am permisul suspendat pentru conducere cu permis suspendat, cu dosar penal in lucru, intrebare, pot cere printr-un anumit act redobândirea permisului de conducere avand in vedere ca nu mai am cazier? Tibi

   • Alexandru Dumitru

    Buna ziua, in ianuarie 2017 am condus sub influența băuturilor alcoolice am fost condamnat și permisul mi-a fost anulat.in octombrie 2018 după eliberare am fost la serviciul rutier și mi-au spus că pot incepe din nou școala de șoferi.am plecat in uk iar în mai 2021 am obținut permisul aici.intrebarea mea este daca pot conduce cu permisul de aici în România.Va mulțumesc

   • Tudor Marius Ionut

    Solutia pe scurt: În baza art.335 alin. 2 Cod Penal coroborat cu art. 396 al. 10 Cod Procedură Penală, condamnă pe inculpatul T. M. I. la plata unei amenzi în cuantum de 1350 lei (135 zile amendă şi 10 lei suma corespunzătoare unei zile amendă). Atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art.63 Cod pen. privind înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii în cazul în care, cu rea – credinţă, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte. În baza art.274 alin.1 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat (din care 250 lei în faza de judecată ?i 250 lei în faza de urmărire penală). Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei, cererea privind exercitarea căii de atac se va depune la Judecătoria Râmnicu Sărat. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 15.03.2021.
    Document: Hotarâre 60/2021 15.03.2021
    Sa făcut si apel și sa respins în 7.06.2021 urma sa ma înscriu la școala de șoferi pe 8.12.2021 când se împlineau 6 luni de la hotărârea definitiva dar astăzi 28.11.2021 am fost oprit de politie sa constatat ca am circulat fără drept sa întocmit proces verbal ce pot face pot continua sa ma înscriu la școală de șoferi?
    Pot sa îmi dea cu executare?

    Mulțumesc anticipat pentru răspuns și timpul acordat!

 2. Eusebiu Enache

  Buna ziua, va deranjez si eu cu o intrebare.
  Am auzit un zvon care se refera la permisul de conducere. Daca ti se suspenda dreptul de a conduce de mai multe ori intr-un an ti se poate anula, este adevarat ?

    • Avocat ILIE DORIN

     adică fiecare sanctiune de suspendare se adună, de exemplu, dacă v-au luat permisul pe 30 de zile, apoi pe 60 de zile, apoi iar pe 30 și apoi (poate) pe puncte încă 30, toate se adună și veți avea permisul suspendat pe 150 zile.

    • Marian Visan

     Buna ziua va deranjez și eu cu o întrebare.Am circulat cu permisul suspendat dar nu am fost oprit doar filmat de 20 de ori cand plecam din fata locuinței de procuror cu camera de supraveghere pt alta infracțiune încadrată la art 139 al2 nici pe departe pt 335 al 2 cp. Ce se intampla în aceasta situație conform legii și art 139 al2 ??? Va multumesc

 3. Sebi

  Cam la cate suspendari intr-un an se face cumularea suspendărilor?
  De exemplu, eu am ramas anul trecut in septembirie 30 zile fara permis, iar anul acesta in martie pentru 90zile. Daca o sa-l mai pierd anul acesta inca o daca o sa mi se faca cumul de suspendari ?

  • Avocat ILIE DORIN

   aceste suspendări nu se cumulează, se cumulează doar dacă se suprapun. Se vor cumula doar punctele de penalizare la aceste suspendări date ca exemplu de dvs.

   • Mihai

    Bună seara! Am o problema cred că puțin mai ciudată față de restul lumii, m-a oprit poliția și mi-a facut testul pentru alcool, rezultatul fiind 0. Dupa asta m-au controlat in masina unde au gasit aproximativ 1g de iarbă. M-au dus la analize si am iesit pozitiv la testul de urină, în ideea in care eu nu eram sub influența drogurilor la momentul acela. Fumasem cu 2 zile inainte dar nu am condus niciodata asa. Mi s-a retinut permisul de conducere si curiozitatea mea ar fi daca pot sa fac vreo cerere sa mi se dea permisul inapoi pana la finalizarea procesului si daca la testele de sange va reiesi ca intradevar nu eram sub influenta drogului la momentul acela. Va multumesc pentru un eventual raspuns!

 4. Necunoscutul

  În caz de condamnare cu suspendare trebuie trecut expres in motivare faptul că se anulează dreptul de a conduce sau acesta se anulează si din oficiu odata cu hotărârea judecătorească definitiva?

   • Necunoscutul

    Ok păi si este vreun termen în acest sens? La modul ca am fost condamnat în noiembrie anul trecut si nici până în prezent nu mi.a adus la cunoștința nimeni nimic….mai mult de atât am formulat o cerere către poliție și mi s.a comunicat ca figurez cu drept de a conduce valabil….ce sa mai cred….se poate sa fie pusa in aplicare cand ajunge motivarea sentintei?

 5. Adrian

  Buna ziua, daca permisul roman este anulat de o instanța romană, asta înseamnă ca nu mai ai dreptul sa conduci in nici o țara europeană sau cu un permis francez poți conduce in Franța?

   • Ramona

    Am condus fără permis , am avut dosar pe rol, între timp am luat permisul și mi s-a adus la cunoștința ca am 2 ani cu suspendare și munca in folosul comunității. După 3 ani , Politia mi-a anulat dreptul de a conduce cică printr-o decizie definitiva. Exista vreo șansa sa dau din nou de permis ? Dacă da, in cât timp? Multumesc

  • Ioan Andrei

   Buna seara! Am si eu o nelamurire referitoare la perioada de dupa decizia final:

   Tip solutie: Condamnare
   Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin. 2 şi 10 Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul Eu (), la pedeapsa de 1800 lei amendă penală (determinată prin înmulţirea unui număr de 180 zile – amendă cu suma de 10 lei corespunzătoare unei zile – amendă), pentru săvârşirea infracţiunii de „conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, prevăzută şi pedepsită de art. 336, alin.1 Cod penal (faptă din data de 01.03.2020). Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63 Cod penal, referitoare la faptul că, dacă persoana condamnată, cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare. În baza art. 97 alin. 5, coroborat cu art. 114 alin. 1 lit. b din O.u.G. nr. 195/2002, o copie a prezentei hotărâri se va comunica, după rămânerea definitivă, I.P.J. Braşov – Serviciul Rutier, în vederea anulării permisului de conducere al inculpatului. În baza art. 274, alin. 1 Cod penal, obligă pe inculpat la plata sumei de 170,85 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care 70,85 lei cheltuieli judiciare în faza de urmărire penală şi 100 lei cheltuieli judiciare în faza camerei preliminare şi în faza de judecată. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 09.11.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului.

   Cat timp trebuie sa astept pana pot sustine examenul de redobandire?
   Mentionez ca dovada fara drept de conducere a fost eliberata in data de 01.03.2020 , teoretic cele 6 luni de “pedeapsa” au trecut de 3 ori.
   Se tine cont de aceasta perioda in care nu am condus, in momentul cand seful politiei rutiere elibereaza decizia?

   Va multumesc anticipat!

 6. nemet valerii

  buna ziua.am avut un accident minor,dar am fost tesstat de politie,0,88 permisu e de r.moldova.am cetatanie dubla,vreu sa plec in moldova,cum pot saimi recuperez permisu?

  • Avocat ILIE DORIN

   pana la finalul procesului penal nu aveti dreptul de a conduce decât dacă vă dă voie, cîte 30 de zile , procurorul sau instanța. Pentru asta se face cerere la procuror. Dar șansele sunt mici la accident cu alcoolemie.

 7. oana maria

  Buna ziua,
  In 24.05.2020 am avut permisul suspendat pentru 90 de zile pentru depasirea vitezei legale. Prin exament am beneficiat de reducerea duratei de suspendare de la 90 la 30 de zile (din 7.06.2020 pana in 07.07.2020).
  In 22.04.2021 am primit din nou o suspendare a permisului pentru 90 de zile, tot pentru depasirea vitezei legale.
  Mai pot beneficia de reducerea duratei de suspendare, avand in vedere timpul scurt intre cele doua suspendari?
  Va multumesc.

 8. Liliana Focsa

  Am fost condamnat inmartie 2012 la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare si 8 ani de ternen de supraveghere pentru un accident cu ucidere din culpa. Au trecut acei 8 ani si asi dori sa stiu cand pot da din nou examen pentru permis auto.

 9. Alex

  Buna ziua. Am fost condamnat la 8 luni cu suspenare pentru consum de alcool si 2 ani sub supraveghere. Cand pot da din nou de permis??

 10. Marcel

  Buna ziua.mi a fost reținut permisul pozitiv la canabis a trecut un an de zile nu am avut nici o instanță la ce mă pot aștepta mai pot recupera permisul am fost audiat că suspect apoi că inculpat am făcut cerere la procuror pe acord de recunoaștere și nu mi a acceptat c am cat timp durează până la instanță?sau ce as putea sa fac sa fiu condamnat sau sa mi de-a amânare? Mulțumesc frumos!

  • Avocat ILIE DORIN

   ca să luași amanarea aplicării pedepsei trebuie făcute apărări…depinde de antencedente si de istoricul dvs…deci nu va pot spune asa la modul general. Luati-va avocat la proces ca sa aveti o solutie cat mai favorabila.

 11. Daniel

  Bună ziua ma puteți ajuta și pe.mine cu o întrebare am condus masina cu nr false si am si uz de fals în forma continuata si inselaciune in forma continuata la ce pot sa ma aștept nu am mai avut alte atencedent sau dosare penale

  • Avocat ILIE DORIN

   depinde de atitudinea dvs procesuală, de probatorii și de elementele in circumstanțiere. Luati un avocat să vă reprezinte și să vă ajute pe parcursul dosarului penal.

 12. Comeată

  Bună ziua ,am și eu o rugăminte, să mă lămuriți. În 2018 am fost testat și confirmat cu o alcoolemie de 0,65 ,a durat procesul doi ani și pedeapsa a fost doi ani cu suspendare și doi ani sub supraveghere cu dreptul de a redobîndi permisul la un an de la pronunțarea sentinței, ce pasi trebuie urmați pentru a putea redobîndi permisul? Mulțumesc anticipat.

 13. Mira

  Bună ziua domnule avocat
  În urma cu 1 săptămâna soțul meu a fost prins când a condus mașina fără permis, menționez ca nu a fost băut, nu a consumat alte substanțe, nu a făcut accident sau alceva!
  Ce se poate întâmpla?
  Mai poate da vreodată de permis?

  • Avocat ILIE DORIN

   Da, poate da de permis, dar trebuie văzut cum se termină acest dosar penal. Și acum poate da de permis, poate face școala, poate da examen, dar daca va fi condamnat i se va anula permisul. Ideea e că are nevoie de avocat să își facă apărări in dosarul penal, pentru a scăpa cu o sancțiune mai blândă, asta depinzând și de cazierul lui…

   • Mira

    Alte acetendente nu mai are, de aceia am și vrut sa va pun întrebarea!
    Avem și avocat! Va mulțumesc frumos pentru răspuns.

 14. Andrei

  Salut , am condus cu permisul suspendat si am fost oprit de catre politie. In cele din urma am fost chemat in instanta si am primit acasa raspunsul .
  tip solutie : admite cererea
  In baza art. 318 alin.15C.pr.pem.,admite cererea Parchetului.etc. Dispune confirmarea solutiei de renuntare la urmarirea penala dispusa dispusa prin ordonanta nr.272/P/2021 din data 16.04.2021 a Parchetului . In baza art 275 alin. (3)C. proc.pen., cheltuielile judiciare raman in sarcina statului . Definitva. Pronuntata in camera de consiliu astazi 27.05.2021
  Document: Incheiere finala (dezinvestire) 814/2021 . ce trebuie sa fac acum?? multumesc

 15. Nicu Caloianu

  Cu mult respect!,Dacă instanța ca și pedeapsă accesorie,nu apare art.66 lit.i (interzicerea dreptului de a conduce orice fel de auto pe o perioadă.),poate șeful poliției să-mi interzică acest drept? Vă mulțumesc!

  • Cip

   Salut am avut permis Românesc l-am preschimbat in uk și am fost prins sub influența băuturi alcoolice ce sa terminat cu urmărire penală și anularea permisului am săfrsit pedeapsa și am primit setință judecoreasca cu cele 2 ștampilei. Dacă îmi recuperez un nou permis din uk dacă am hotărârea jutecoreasca pot conduce in romînia dacă cazieru este curat

 16. Nicu Caloianu

  Am fost condamnat în anul 2019,am executat pedeapsa,acum încerc să redobândesc permisul,am fost la o școala auto autorizată,dânșii au facut toate actele,inclusiv biletul de eliberare din PNT.Vă mulțumesc frumos!m-ati liniștit!!!Nu eram sigur dacă o instanța nu imi interzice dreptul de a redobândii permisul,Șeful Poliției ar putea sa imi ia acest drept!va multumesc din suflet!

 17. Sorin

  Bună ziua, dacă sunt condamnat definitiv în baza art 336 alin 1 cod penal rap. Art. 396 alin 1,2 și 10 c proc.pen. Cu referire la art. 61 alin 4 litera c, permisul îmi este anulat sau mi se restituie după 90 de zile? În cazul în care permisul este anulat pot da din nou de permis după un an de zile?

   • Grigoras iulian

    Dacă am fost prins cu permisul suspendat mai am vrio șansă să rămân cu permisul?

    • Avocat ILIE DORIN

     daca circulati desi aveati permisul suspendat aveti dosar penal, depinde de solutia finala la dosarul penal la regimul rutiera… Si da…si nu… Depinde de antecedente, de circustante, de ce apărări va faceti, etc.

   • Alexe andrei

    Buna ziua . Va rog sa ma ajutați. Am Fost prins in 2016 pt conducere fără permis. In 2017 mi am dobândit permisul legal . In 2020 in luna Octombrie având dosarul pe rol sa dispus definitiv condamnare cu suspendare timp de 2 ani supraveghere . In hotărârea judecătorească nu a fost stipulat faptul ca mi sa anulat permisul de conducere. De asemenea timp de 1 an nu am promit nimic de la nimeni ca nu mai am dreptul de a conduce permisul fiind anulat. In data de 04.08.2021 am fost oprit de filtru și am primit amenda pt centura. Azi in data de 18.11.2021 am fost oprit iar de filtru si mi sa adus la cunoștiință ca eu aveam permis anulat din data de 14.06.2021 si ca mi se va întocmi dosar penal pt conducere cu permis anulat in condiția in care nimeni nu ma înștiințat. Nici măcar polițistul care ma amendat in luna 08.
    Nici doamna de la Probațiune nu mi a adus la cunoștiință.
    De asemenea polițistul care ma oprit in data de 08 ia fost returnat procesul verbal acesta procedând la punerea pe rol a altui dosar penal pt conducere cu permis anulat. Iar fata sa fiu înștiințat. Cum e posibil ca timp de un an sa nu ma anunțe nimeni, sa fiu oprit constant de filtre, verificat si nimeni sa nu știe? Cum fac cu cele 2 dosare pe rol? Eu încă sunt in perioada de probațiune

    • Avocat ILIE DORIN

     depinde ce adresa aveti in buletin si ce adresa aveti ca domiciliu in fapt…in practică mai sunt astfel de situatii cand in baza de date apareti cu o adresa – si acolo se comunica toate actele, dar dvs locuiti in alta parte. Permisul se anulează de drept in baza condamnarii, nu trebuie sa fiti instiintat. După proces, trebuia sa dati examen pentru un nou permis. Luati avocat si faceti – va aparari in noul dosar penal.

 18. MUNTEANU VALENTIN DANIEL

  Buna ziua.am avut un dosar conducere fara permis.la 2 zile dupa incident am obtinut permisul de conducere.dupa 3 ani de umblat prin tribunale mi a dat 4 ani supraveghere,80 zile in folosul comunitatii,9 luni cu suspendare.si astazi mi a venit de la politie ca mi au si anulat permisul.stiti de ce ? Si dupa cat timp pot da din nou ?

 19. Vidican

  Buna ziua,

  In 2005 am facut permis cat.B in Cluj Napoca,Pe urma am facut si C si CE.Luna trecuta mi-a expirat permisul de conducere si a trebuit sa il refac.Dupa ce l-am refacut mi-a dat permisul cu Cat.B anulata prin instanta deoarece firma la care eu am facut permisul in 200, cat.B a fost gasite cu fraude si permise date pe bani.Eu am ramas cu cat.C si CE,in aceste conditii eu mai pot conduce masini mici care se conduc cu cat B?

 20. Florin

  bună seara. Am o întrebare mi se anulează permisul de conducere? în baza art 336 alin 1C.pen rap. la art 396 alin. 1,2 și 10 C.proc.pen . Va mulțumesc frumos

 21. Stefan Neacsu

  Buna ziua , următoarea întrebare: infracțiune de conducere a unui autovehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată , prev si ped de art 335 alin 2 C pen.
  Hotărârea : art 335.alin 2 C pen cu aplicarea art 61. alin 1 , 4 lit c (cp) cu aplicarea art. 396 alin 10 și art 43 alin 5. ( Amenda penală) ..
  Problema vine la aproape 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești și mai bine de 6 luni de când mi-am îndeplinit obligațiile, anume nu doar că nu am primit ,anularea permisului de conducere ci și faptul că în sistemul poliției rutiere apar doar cu permisul reținut . Eu mergând la DRPCIV pentru susținerea examenului (abia acolo am aflat ) , ulterior mergând la poliția rutieră și același răspuns. Ce ar trebui sa fac ,sau să înțeleg ? Am dreptul de a conduce vehicule? Permisul nu mi-a fost anulat? Sau urmează să fie ? Un domn polițist din cadrul poliției rutiere Ilfov (acolo mi-a fost reținut și oprit) mi-a spus , citez: dacă doresc anularea permisului de conducere sa fac o cerere de anulare a acestuia. Cel mai tare mă intrigă, că fapta pe care am făcut-o nu apare în sistemul poliției rutiere, ca și când nu am făcut acel lucru. Intre timp le-am dus clasarea de la sancțiunea de unde sa tras totul și acum aștept clarificarea situației.
  In speranța că ve-ti acorda timp și un răspuns situației expuse , va mulțumesc !

  • Avocat ILIE DORIN (Baroul București)

   nu puteti conduce sub nici o formă, este infractiune dacă vă urcați la volan. Mergeti cu sentința definitivă, cu chitanța de plată a amenzii și cu orice alte documente mai aveti la biroul rutier și spuneți-le că eroare le aparține. Dvs puteti să vă înscrieți la examen conform legii și ei trebuie să vă dea acest drpt. Nu există să cerere de anulare a permisului de conducere….nu stiu cum au putut ei debita aceasta aberatie. Dacă nu va descurcați, luati un avocat să va ajute.

   • poliana

    buna ziua , daca in baza aceleiasi legi , mi-a specificat in decizia definitiva ca mi se suspenda dreptul de a conduce pe o perioada de 2 ani …trebuie sa stau fix cei 2 ani ?
    exista vreo metoda ,sau vreo actiune prin care sa cer reducerea suspedarii ?

 22. Daniel

  Buna seara! Am urmatoarea situatie. O persoana a fost condamnata pentru conducere sub influenta alcolului definitiv In 2018. Persoana are dubla cetetenie, respectiv cetetenie romana si cetetenie engleza iar permisul de conducere il are din Marea Britanie, expirand in 2041. Dupa trecerea unui an de la comunicarea hotararii de condamnare pentru conducere sub influenta alcolului poate conduce cu acelasi permis din Marea Britanie? Mentionez ca politia romana nu poate solicita autoritatii emitente a permisului din Marea Britanie sa anuleze permisul, autoritatea emitenta din Marea Britanie nu il anuleaza si astfel nu poate da din nou de permis, permisul de conducere din Marea Britanie fiind valabil in continuare pana in 2041. Daca este prins conducand un autovehicul in Romania in momentul de fata avand permisul din Marea Britanie savarseste infractiune prevazuta de art. 335 alin. 2 Cod penal?

  • Avocat ILIE DORIN

   Din punctul meu de vedere poate conduce, are dreptul de a conduce având un permis perfect valabil și incadrandu-se și in perioada de ”interdictie” de 1 an conform legii române.

 23. Bogdan

  Buna ziua. Am ramas fara permis pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice. Acum 2 ani am fost condamnat la 1 an inchisoare cu amanarea aplicarii pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. In 2 luni imi expira acest termen de supraveghere iar in sentinta definitva scrie ca in baza art. 85 alin. 2 lit. g, C pen., pe durata termenului de supraveghere impune inculpatului obligatia de a nu conduce nicio categorie de vehicule. Intrebarea mea este urmatoarea: permisul mi-a fost anulat automat si trebuie sa ma inscriu iar la scoala de soferi urmand sa sustin examenul? Va multumesc anticipat pentru un raspuns

  • Avocat ILIE DORIN

   nu, permisul nu se anulează la soluția de amânare a aplicării pedepsei. Trebuie doar să treacă perioada în care erați obligat să nu conduceți. Nu e nevoie de examen sau de alte proceduri.

 24. Popescu Claudiu

  Buna dimineata, in 2016 am avut un accident pe trecerea de pietoni cu vatamare corporala, zile de spitalizare 110 la numar.Femeia este ok.in urma acestei fapte, am fost condamnat la 4 ani cu suspendare in serviciul de probatiune 3 ani, niste sume de bani de platit parti vatamate.concluzie, cu o zi inainte sa se implineasca 5 ani am primit horarea din partea brigazi rutiere cu anularea permisului de conducere.
  Intrebarea mea este, cand pot sa imi recuperez permisul si cum trebuie sa procedez?
  In aceea hotarare nu este specificat de cand sau pe cat timp este anulat, stiu ca suna ciudat anulat-si cat timp.doar intreb.
  Tin sa precizez ca din 2016 mai 26 mai exact si pana in septembrie 2020 am condus cu dovada de circulatie fara alte abateri nici macar minore.
  Din septembrie 2020 nu mi sa mai aprobat cererea de conducere cu dovada de circulatie fiindca dosarul a ajuns la judecator.
  Deci efectiv eu din septembrie anul trecut numai conduc si am primit ce am scris mai sus.
  Concluzia este ca as vrea sa stiu cand ma pot apuca de scoala de soferi pentru dobandirea permisului de conducere.

  • Avocat ILIE DORIN

   PUTETI DA DE PERMIS doar după ce hotararea devine definitivă. Nu inteleg la ce hotarare faceti referire pentru că 4 ani nu se dau cu suspendare, ci peste 3 ani orice pedeapsă este cu executare, doar să nu fi fost fapta pe vechiul cod penal… Deci dacă hotărârea nu este definitivă, încă nu curge termenul de 6 luni sau 1 an în care puteti da de permis.

   • Popescu Claudiu

    Da,aveti dreptate 1 an inchisoare cu suspendare cu termen de supraveghere de 3 ani.pentru vatamare corporala 196 alin 2 -3 codul penal raportat la articolul 194 alin 1 litera b din codul penal. Si cand devine definitiva? Adica eu unul nu inteleg primesc aceasta informare acasa dar nu este difinitiva?? Tin sa precizez ca nu am inceput nici supravegherea de 3 ani.Avocata pe care o am angajata din 2016 nu imi raspunde la telefon si mesaj cerand ajutorul cum vi l cer si dvs, de cand am primit aceasta informare adica din 27 mai 2021.daca puteti sa ma lamuriti, va rog.

    • Avocat ILIE DORIN

     dacă la această hotărâre primită nu faceti apel in 10 zile, ea rămâne definitivă, de la acest moment curge acel termen de 1 an în care nu puteți da examen pentru permis. Practic dacă nu ati făcut apel nici dvs nici parchetul, atunci pe 6 iunie a devenit definitivă, din calculele mele.

 25. Dan andrei

  Buna ziua 3 ani cu suspendare … si ca drept pedeapsa complementară se suspenda dreptul de a conduce orice tip de autovehicul pe o perioada de 2 ani… se anulează permisul sau nu…? Multumesc anticipat

 26. Vlad

  Salut! Am dreptul de a conduce pe teritoriul Danemarcei pentru 5 ani pt alcool si conducere periculoasa. Procuroarea a zis ca in restul UE, nu. Acum nu stiu ce sa cred. Permisul meu este Italian, drept urmare ei l-au expediat in Italia. Nu reusesc, neavand vreun fel de pregatire juridica, sa gasesc un articol undeva care sa clarifice daca am sau nu voie cu exactitate sa conduc in alte state. Stiu ca este o directiva UE care precizeaza ceva ceva, legat de un caz in care a fost implicat un cetatean austriac parca, dar, din nou, nu prea inteleg eu cum sta treaba… V-as fi recunoscator daca m-ati putea lamuri.

 27. POP

  Buna ziua, cat timp am dreptul de a conduce in Romania cu permis valid Canadian, avand dubla cetatenie , multumescCel romanesc vor sa-l anuleze pt consum de alcool cu toate ca masina era parcata.

  • Avocat ILIE DORIN

   Dacă îl anulează pe cel român, sau daca aveti proces penal și aveți suspendat dreptul de a conduce pe teritoriul Romaniei, nu puteti conduce nici cu permisul canadian.

 28. George Neagu

  Buna ziua! Am urmatoarea situatie: am primit o amenda penala, art 335/2, pe care am si achitat.o, hotararea ramanand definitiva.In luna decembrie, se implinesc cele 6 luni dp care pot merge la scoala de soferi.Pana in prezent nu am primit nimic de la Politia Rutiera, cum ca permisul ar fi anulat!
  Ma pot prezenta la o scoala de soferi, doar cu hotararea definitiva si chitanta de plata, sau trb sa astept instiintarea Politiei?
  Multumesc

 29. Ionut

  Bună ziua am o întrebare mi se anulează permisul art 336 alin 2 în baza art 108 și art 82 și alte antecedente nu am

 30. Diana

  Buna ziua,daka mi sa anulat permisul de conducere in Md pe patru ani,eu pot să-l fac de exemplu în pridnestrovia și să conduk in Md?

 31. David

  Am și eu o întrebare băiatul meu are dosar penal pentru refuzul de probe biologice ia venit acasă sentința penală acasă am vorbit cu domnul avocat și la trimis să legalizeze sentința și să meargă la poliția rutieră unde sa întâmplat fapta acolo la pus sa completeze o cerere și cînd ia predat actele ia spus că i sa anulat permisu definitiv fara drept să mai dea am uitat sa spun că este condamnat 1 an cu suspendare și 2 supraveghere a prestat orele in folosul comunității se prezintă regulat la serviciu de probațiune respectă tot ce i se spune dar nu a primit acasă nimic de la poliție în legătură cu permisu as dori sa știu dacă poate sa de-a iar și în cît timp

  • Avocat ILIE DORIN

   la aceasta pedepasă i se anulează de drept permisul. Va trebui să meargă să faca din nou scoala de soferi si sa dea examen pentru un nou permis, după 1 an de la data ramanerii definitive a acelei hotarari.

   • Gulie Gheorghe

    Bună ziua, am fost oprit de politie în trafic, alcoolemie 1,31 în aer, dosar penal. Îmi fac sigur, ce as putea sa fac? Trebuie sa mi plătesc analizele de sânge sa ajungă mai repede? La ce sa ma aștept? Bănuiesc ca în sânge o sa iasă 2,5 sau 3 nu știu. Mai am vreo șansă să am permis de conducere? Vă multumesc

    • Avocat ILIE DORIN

     da, platiti analizele ca sa vina mai repede raportul IML. Pedeapsa tine de multio factori. Bine ar fi sa va luati avocat sa va faca o analiza a situatiei si apărările de rigoare.

 32. Gabi Stan

  Bună ziua. Am și eu o întrebare, și anume: soțul meu, a primit o condamnare, în temeiul art. 396 alin 2, raportat la art 61 alin 4 lit c, la o amendă penală în valoare de 6000 de lei. Despre anularea permisului de conducere nu este specificat nimic. În acest caz, permisul de conducere se anulează din oficiu, sau ar fi trebuit să existe și o pedeapsă complementară în acest sens. Nu prea știu ce să înțeleg din hotărârea judecătorească. Dacă mă puteți ajuta cu un sfat, vă mulțumesc anticipat. O zi frumoasă.

 33. Alex Poamă-Neagră

  Bună ziua.. Am fost prins băut la volan în februarie 2020 (1.03 în fiola) . Am fost judecat și în februarie 2021, am primit 1 an și 7 luni cu suspendare și 2 ani de supraveghere.. Pot da examen pt redobandire în februarie 2022?

 34. Frîncu Mihăiță

  Bună ziua ,am și eu o situație mai complicata .
  In luna octombrie 2020 mi-a fost suspendat permisul pentru 90de zile ,am făcut contestație și pe timpul procesului am primit permisul inapoi , in luna aprilie 2021 am pierdut procesul (eu aveam permisul fizic ,și nu am fost înștiințat că am pierdut procesul) ,in luna mai2021 am primit o amenda pentru proiectoare aprinse (agentul nu mi-a verificat permisul de conducere) ,iar pe 1iunie 2021 sunt din nou oprit în trafic ,pe loc mi-sa facut dosar penal ,eu apărând cu permisul suspendat ,eu avandu-l fizic in mână,iar ziua următoare am fost chemat la poliție pentru a mi-se face al doilea dosar penal pe data în care am luat amenda pentru proiectoare .
  Eu in momentul de fata având două dosare ,care eu consider că dacă in facea din prima dosar ,nu se mai ajungea la al doilea.
  Întrebarea mea este daca pot face vre-o cerere de a conduce pe timpul procesului ? Sau credeți ca mi-se va anula permisul având practic doua dosare ,dar tot odată nu am avut accident și nici alcoolemie .
  Până în momentul de fata ,au trecut mai bine de două luni și nu am primit nimic de la procuratură ,decât polițiști la care îmi sunt dosarele ,cum trebuie procedat sau care este procedura ,nu am mai trecut niciodată prin asta ,și eu sunt angajat că șofer și nu știu cât mă va mai tine șeful daca nu pot lua acel drept de conducere pe perioada procesului macar .
  Mulțumesc anticipat .

  • Avocat ILIE DORIN

   trebuie să vă faceti apărări in acel dosar penal, deoarece nu cred ca ar trebui să respundeti penal, deci aveti sanse ca dosarul sa fie clasat daca vă faceti aparari corespunzatoare. Cat ds durata, astfel de dosare penale pot dura 2-3 ani…daca nu si mai mult. Puteti cere la procurorul de caz să conduceti pe durata procesului. Cel mai bine e sa luati un avocat sa se ocupe de dosar, să va faca aparari, sa va faca cerere de prelubgire drept de a conduce, etc.

 35. Radu Adrian

  Bună ziua am fost prins ieri la volan cu o alcoolemie de 0.78 in fiolă. Știți cumva ce pedepse sunt pentru asta? Vă mulțumesc!!

  • Avocat ILIE DORIN

   depinde de cazier – de antecedente, de atitudinea dvs procesuală, de probe, de apărările din dosar, etc. Vă sfătuiesc să vă luați un avocat în proces, inclusiv in faza de urmărire penală.

 36. pleszkats bismark karoly

  buna ziua, am primit o anulare permis de romania pe art. 196 alin 2,3 . in timpul procesului penal care a durat peste 3 ani,am obtinut si o alta cetatenie,din acest motiv nu doresc redobandirea permisului romanesc.Intrebarea e daca obtin permisul de conducere in tara adoptiva prin scoala de soferi, cu acel permis voi putea conduce in romania

 37. Baciu Gabriel

  Bună ziua. În hotărârea judecătorească scrie ca în baza articolului 336 aliniatul 1 cu aplicarea articolului 396 aliniatul 10 sunt condamnat la 1500 lei amenda penala pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului. Nu mi scrie nimic de permis, cum ca ar fi suspendat sau ceva și nici eu nu sunt condamnat la închisoare. Îmi scrie doar amenda penala și nici în posta nu am primit vreo înștiințare de la brigara rutiera. Este anulat sau nu permisul? Mulțumesc

 38. Tunde

  Buna ziua,ieri pe sotul meu la prins politia si avea o alcolemie de 0.68,a fost sa i se ia si probe biologice nu a refuzat si a recunoscut ca a baut si alte antecendente nu are,as vrea sa stiu daca i se anuleaza permisul sau ce anume trebuie sa facem cum trebuie sa procedam.

  • Avocat ILIE DORIN

   trebuie să se apere in dosarul penal. Poate ajunge si la o solutie în care va avea in continuare permis si deci acesta nu i se anulează, dar poate ajunge si la o solutie in care i se anulează, depinde cum si cat se apără. Vă sfătuiesc să vă luați avocat să se ocupe de dosar.

 39. Razvan

  Bună ziua! Am avut dosar penal pentru alcoolemie. Am primit ca sentința 1 an și o luna cu amânare, și 2 ani de supraveghere. În februarie 2019 am terminat termenul de supraveghere. Ieri am ieșit cu mașina sa fac o proba ca sau schimbat unele piese și am vrut sa merg pana la un peco din apropiere sa alimentez. Ma oprit un filtru și am avut 0,69 în aer expirat, specific ca nu am fost recalcitrant am fost la probele de sânge, eram singur în masina si in apropiere de casa. Ca antecedente anterioare am dosarul de data trecuta și nimic altceva. Știți dacă este posibil sa primesc cu executare de data asta? Mulțumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   sunteti la limita, chiar daca s-a terminat prima supraveghere. Instantele au inceput sa dea sentinte aspre in zona aceasta de infractiuni. Da, e posibil sa luati cu executare. Trebuie să va faceti o aparare buna.

 40. Cristi

  Dacă ai permis străin și e reținut în România pentru refuz de recoltare probe biologice se poate anula sau îl trimite la organul emisor?

 41. Celestin

  Bună ziua. Am fost oprit de un echipaj de politie având 1.17 în aer. Exista vreo șansă de amânare a pedepsei?

   • Celestin

    În 1998 am avut un accident cu o victima.am avut o alcoolemie mult mai mica.Am avut o condamnare cu suspendare care s a finalizat în 2004.Mi am redobândit permisul și din 2004 pana în prezent nu am avut nicio abatere.Alcoolemia în sânge a ieșit 3 la mie acum și 1 17 în aer.Am fost oprit în timp ce încercam sa mi parchez mașina. Care credeți ca ar putea fi pedeapsa în acest caz? Mulțumesc.

     • Celestin

      Credeți că mai are vreo relevanță ceea ce s a întâmplat acum 23 de ani? În acest interval (1998-2021) nu am mai comis nici măcar o contravenție. Am un job stabil,o funcție de conducere, studii superioare, o familie, un copil..etc..am făcut o greșeală, mi am recunoscut fapta si o regret din plin. Funcția mea depinde și de acest permis.ce sfaturi îmi dați d nu-l Dorin?

 42. Cristi

  Bună ziua mi sa reținut permisul străin în România pentru refuz probe biologice în cazul unei condamnări se poate anula permisul străin și se poate face la procuror o cerere pentru a conduce pana la finalizarea anchetei

 43. Bucur Elena

  Buna ziua , in urma unei sentinte finale…Tip solutie: Condamnare
  Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin. 1, 2 şi 10 din Codul de procedură penală condamnă pe inculpatul G.L., cetăţean român, căsătorit, stagiu militar satisfăcut, studii generale, muncitor necalificat, necunoscut cu antecedente penale, la pedeapsa de 1 (un) an şi 3 (trei) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, prevăzută de art. 336 alin. 1 C. pen. În baza art. 91 din Codul penal dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei rezultante şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 alin. 1 din Codul penal. În baza art. 93 alin. 1 din Codul penal obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Dâmboviţa, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 94 alin. 1 din Codul Penal, pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute de art. 93 alin. 1 lit. c-e se comunică Serviciului de Probaţiune Dâmboviţa. În baza art. 93 alin. 3 din Codul penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul Primăriei Tărtăşeşti sau bisericii din satul Tărtăşeşti, entităţi din comunitate ce figurează în baza de date a serviciului de probaţiune la data pronunţării prezentei, pentru o perioadă de 60 de zile. În baza art. 91 alin. 4 din Codul penal atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 din Codul penal referitoare la revocarea beneficiului suspendării executării pedepsei în cazul nerespectării măsurilor impuse, neexecutării obligaţiilor ce îi revin sau a săvârşirii unei noi infracţiuni în termenul de supraveghere. În baza art. 274 alin. 1 din Codul de procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 500 lei reprezentând cheltuieli judiciare faţă de stat, din care suma de 400 lei este aferentă fazei de urmărire penală. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei. Apelul se depune la Judecătoria …. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 23.12.2020
  Document: Hotarâre …/2020 23.12.2020
  Intrebarea este….cum se procedeaza pentru a lua permisul inapoi…se face alta scoala de la capat sau i se da posibilitatea de a il recupera pe cel avut anterior.
  Multumesc frumos

  • Avocat ILIE DORIN

   dacă nu faceți apel, peste un an de la data la care aceasta hotărâre rămâne definitivă se face din nou școala și se dă din nou examen pentru un nou permis de conducere.

   • Bucur Elena

    Multumesc frumos de raspuns. A facut apel si a ramas aceeasi sentinta data initial.
    Sa inteleg ca face iar scoala de soferi de la inceput fara sa se tina cont ca a mai facut scoala? credeam ca doar cateva ore de condus si da examen ?
    Si daca el nu are decat 8 clase poate sa dea de permis?
    din nou?
    o zi buna

    • Avocat ILIE DORIN

     Nu stiu daca mai poate da de permis daca nu indeplineste conditiile actuale de a da examen pentru permis, dar trebuiie să faca scoala si vede acolo daca ii admite dosarul si il programeaza la examen.

 44. Stefan

  Buna ziua am și eu o întrebare am fost condamnat la 1an cu suspendare și 2 ani sub supravegherea as mai putea da din nou de permis daca mi-sa încheiat acei doi ani de sub supravegherea.?

 45. Stefan

  Buna ziua mă poate ajuta și pe mine cineva am fost condamnat la un an cu suspendare și 2 ani sub supravegherea dintre care acești 2ani cu supravegherea i-am încheiat . Și am mai citit pe net că voi putea da din nou de permis după un an de la definitiva acum întrebare mea este ce este. Această definitiva adică data de când sa încheiat procesul .? Va mulțumesc

 46. Alexandru

  Va salut vin și eu cu o întrebare
  Sunt chemat în instanta pentru art.335/2
  În rechizitoriu scrie ca intenția de a conduce a fost 150m dintre care am parcurs între 10 și 12m
  Pana am fost oprit de către organe
  Menționez ca permisul este profesionist și am fost oprit exact în fata locuinței mele
  Nu am antecedente rutiere am cazierul curat
  Întrebarea mea este pot beneficia de renunțarea la aplicarea pedepsei???
  Și la câte procese va trebuii sa merg pana va fii ceva definitiv
  Mulțumesc

 47. Georgel Grigoroiu

  Buna ziua. Am fost condamnat 1 an de inchisoare cu suspendare , 2 ani de supraveghere ( anul 2014) mi-au anulat dreptul de a conduce in Romania. Permisul meu era Spaniol , au zis ca mil trimit prin ambasada in Spania dar nu a ajuns. Dupa 1 an de asteptat am consultat un avocat Spaniol si am recuperat permisul Spaniol .
  Pot conduce in toate taririle de la UE, por conduce in Romania acum?
  Va multumesc.

 48. Anita

  Buna ziua, in 12 noiembrie 2020 am primit o amenda penala si 1 an sa nu mai conduc. (alcolemie la volan)
  Anul acesta in noiembrie se face un an,ma intereseaza daca in 12 noiembrie anul acesta imi pot recupera permisul?

  Tip solutie: Condamnare
  Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin. 1, alin. 2 C. pr. pen. rap la art. 336 alin. 1 Cod pen. cu aplicarea art. 53 lit. c, art. 61 alin. 2 şi alin. 4 lit. c C. pen., totul cu aplicarea art. 374 alin. 4, art. 396 alin. 10 C. pr. pen., condamnă pe inculpatul ….., la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 4.500 lei (contravaloarea a 150 zile – amendă, suma corespunzătoare unei zile amendă fiind de 30 lei) pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influen?a alcoolului sau a altor substan?e. În baza art. 67 alin. 1 C. pen. raportat la art. 66 alin. 1 lit. i) C. pen., aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a conduce vehiculele prevăzute de art. 20 din OUG nr. 195/2002 pe o perioadă de 1 (un) an, pedeapsă ce se va executa potrivit art. 68 alin. 1 lit. a) C. pen. În baza art. 274 alin. 1 C. pr. pen., obligă inculpatul la plata sumei de 700 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronunţată în şedinţa publică azi, 12.11.2020.

 49. Leonte vasilica

  Buna seara Am permisul retinut de 2 ani pt suspect fuga de la locul accidentului cat timp trebuie sa mai astept nu meu chemat de loc

  • Avocat ILIE DORIN

   pai trebuie sa vedeti in ce stadiu este dosarul penal, daca este in curs sau este finalizat si ce solutii sunt in el. Luati un avocat si faceti cercetari pa politie cu privire la stadiul acuzării dvs.

 50. Chircu Mirela

  Buna ziua am avut un accident și mi sa reținut permisul de conducere polițaiu nu mi-a zis pe cît doar Mia dat dovadă și a zis că sa vedem ce zice procurorul.sunt la prima abatere

  • Avocat ILIE DORIN

   in functide de solutia la dosar, permisul va fi anulat sau nu. Pe parcursul procesului penal nu veti avea dreptul de a conduce, iar un proces poate dura luni sau ani de zile. Luati un avocat să urgenteze procedurile si să va faca apărări si cereri in dosar.

 51. Mocanasu Elvis

  Buna seara , am și eu o problema , am fost oprit de poliție când conduceam o mașina a unui prieten și nu avea acte valabile , însă avea actele , și eu nu dețin permis de nici o categorie , in Noiembrie am judecată , credeți ca o sa merg la închisoare ? mai am 2 fapte in urma , dar nu așa grave eram minor , aveam 14 , 15 ani , acum am 24 ani , m-ar ajuta un răspuns sau ce îmi recomandați

  • Avocat ILIE DORIN

   depinde ce fapte ati avut in minorat. De principiu nu cred ca ajungeti la inchisoare. Dar totusi, nu credeti ca ar fi bine să vă luati un avocat sa va faca aparari? Solutia la fapta dvs o gasiti cu avocatul, nu singur pe internet…

 52. Cernescu mihai

  Buna ziua am și eu o întrebare dacă nu îmi convine ceea ce instanța îmi dă pe baza articolului 336 anularea dreptului de a conduce țin. Sa menționez că am platit un avocat și nu a venit la proces și din cate am înțeles de la doamna procuror sa cerut anularea dreptului de a conduce .. am optat pentru varianta de a merge pe procedura simplificată … Pot face contestație exista posibilitatea sa se schimbe decizia ? Mulțumesc

 53. Daniela Popa

  Prietenul meu a condus sub influenta bauturilor alcoolice . Nu a facut victime sau sa produca accidentye sau alte daune materiale . Desi au trecut 4 luni nici pana acum nu a fost chemat la audieri la politie desi rezultatul probei de sange a venit dupa o luna . Ma intereseaza daca conform procedurilor exista un termen in care ar trebui chemat la audieri la politie (serviciul rutier ) sau e la latitudinea politistului care instrumenteaza dosarul ?

 54. Buta iacob

  Bună ziua!! În luna mai a întrat o biciclista în mine dinte niște mașini, a căzut dar nu sa lovit, doar roata la bicicleta stricata!! Eu am greșit ca în loc sa sun politia am dus-o acasă!! După ce am plecat am ajuns acasă am mâncat și am băut și o bere, între timp tatăl fetei a sunat la politie!

  Am fost sunat de politie, am fost testat, 0.10 în aer!! Unde a fost incidentul sunt camere și se vede clar ce sa întâmplat! A dus-o pe fără la spital, și după doua zile ma sunat tatăl ei ca.i pare rău și vrea sa meargă la politie sa depună o declarație, ca totul e ok, ca nu are nimic etc!! Dar procurorul vrea sa o vadă un medic legist!! Ce se întâmplă de acum înainte??

 55. Florin

  Bună seara… Am și eu o nelămurire dacă ma puteți ajuta va rog… În 2018 ma oprit politia pt un control și am fost depistat cu thc.. Bineînțeles că mi.au luat permisul și mi.au dat dovada fără drept de conducere… În 2021 sa terminat procesul cu sentința Amanarea aplicării pedepsei… A devenit definitiva după 10 zile… A mai durat 10 zile legalizarea ei… Și acum când am fost la politie au zis ca mai durează 10 zile pana decide comandantul ce e de făcut… Intrebarea mea este: de ce după o hotărâre judecătorească rămasă definitiva cu amânarea aplicării pedepsei… De ce trebuie sa decidă comandantul dacă îmi da permisul? .. De la ramanerea sentinței definitive fără a mi se suspenda dreptul la circulație… Nu e normal sa conduc? Este normal sa mai aștept încă 10 zile? … De ce trebuie sa mai aștept sa îmi dea comandantul permisul când vrea el dacă eu am decizia definitiva cu amânarea aplicării pedepsei… Pot cere o dovada cu drept de circulație în baza la hotărârea judecătorească pana îmi vor da permisul? Cu stima Florin

  • Avocat ILIE DORIN

   asteptati decizia comandantului, care oricum se supune legii si vă dă permisul. Comandantul nu poate să vă refuze predarea permisului. Nu conduceti pana nu aveti permis, e infracțiune.

 56. Ghiberdic Andreea

  Prietenul meu a condus fără permis sub influenta băuturilor alcoolice a fost prins cu o alcoolemie de 1.07in aer, și a avariat o mașină menționez fără victime, mai avea în spate un dosar la 14,15 ani dar cazul s-a încheiat era minor pe atunci, ne-am pus un avocat.. La ce ne putem aștepta? Mulțumesc!!

 57. Ghiberdic Andreea

  Prietenul meu a condus fără permis sub influenta băuturilor alcoolice a fost prins cu o alcoolemie de 1.07in aer, și a avariat o mașină menționez fără victime, mai avea în spate un dosar la 14,15 ani dar cazul s-a încheiat era minor pe atunci, ne-am pus un avocat, ulterior cazierul nu expirase era curat și a putut da de permis, luandu-l.. La ce ne putem aștepta? Mulțumesc!!

 58. Alexandru

  Bună seara am și eu o întrebare am fost prins ca către un agent cu o infracțiune asa zisa sicanarea traficului pe data 01 02 2021 și am făcut contestatie mi_am recuperez permisul și acuma am urmărit pe internet la judecătorie și scrie ca a anulat contestația mea de pe data de 12 10 2021 cu drept de apel întrebarea este cât mai am voie sa conduc va mulțumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   trebuie să va ajunga la domiciliul hotararea, apoi aveti termen de 30 de zile sa faceti apel. Daca faceti apel, aveti voie sa conduceti pe parcursul procesului de apel. Daca nu faceti apel, dupa cele 30 de zile de cand a venit hotararea, cu hotararea legalizată la judecatorie mergeti si depuneti permisul. In tot acest timp aveti dreptul de a conduce.

 59. Gabi

  Buna seara in 25 Marte 2017 soțul meu a fost prins băut și să luat permisul in 2 agust a fost prins conducând fara permis și refuzând probele biologice a afișat condamnat la 2 ani sub supraveghere însă anulat permisul permisul era din Spania după cât timp pote da de permis hotărârea judecătorească a fost pe 14 12 2018 sau daca pote să conducă cu permisul spaniol pe teritori Românie multumesc

 60. Gabi

  Permisul a expirat la 2 luni după ce ia fost reținut adică pe 14 07 2017 are același permis decât că a fost în Spania și la renovat poate circula cu el pe teritoriul României multumesc

 61. Bogdan

  Bună vin și eu cu o problema
  În urma cu 5 ani imediat 6 am avut un accident rutier cu mașina proprie dar nu conduceam eu un prieten din păcate el al plecat …la fata locului a venit politia dar noi am zburat din mașină dar am rămas fără permis pe durata procesului pentru ca nu știau cine a condus ca nu sunt probe eu am rămas fără permis pe durata procesul ca eram băut.Eu locuiesc în Elveția de 6 ani și acuma am făcut permisul aici în tara care am reședință.Intrebarea este pot conduce în alte Tari sau în România?
  Va mulțumesc mult!

 62. Mattias

  Buna, ma numesc Mattias si as avea si eu o intrebare…
  Deci eu in 12 aprilie 2021 la varsta de 18 ani am fost oprit de politia romana conducand o masina cu „numere false” si fara permis… cand am coborat din masina am aratat la polisti permisul meu de Italia de categoria AM…
  Am luat un avocat si l-am intrebat daca pot sa continui cu scoala de soferi in Italia ( inca nu am fost judecat ) si el o spus ca pot… si eu acuma am permisul de italia si intrebarea mea e daca pot sa conduc pe Romania…

  p.s.
  cand am fost oprit am avut cetatenia Romana si acuma am schimbat o in Italiana.

  Multumesc mult

 63. madalin

  buna ziu .pe data de 6 decembrie 2020 am fost prins fara permis de conducere mi sa intocmit dosar penal ,eu intre timp am obtinut permisul de conducere am fost chemat in judecata am primit pedeapsa de 1an si 3 luni supendare +90 de zile munca in folosu comunitati .ce vreau sa stiu este daca permisul imi va fi anulat?

 64. Adrian

  Ora estimata: 09:00 Complet: C8 PENAL amanare pronuntare

  Tip solutie: Soluționare Solutia pe scurt: În baza art. 336 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 1, 4 şi 10 Cod procedură penală: Stabileşte pentru inculpatul N N, (date cu caracter personal): – pedeapsa de 1 (unu) an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influen?a alcoolului sau a altor substan?e faptă din data de 27.12.2020. În baza art. 83 Cod penal şi art. 396 alin. 4 Cod procedură penală: Amână aplicarea pedepsei de 1 (unu) an închisoare pe termenul de supraveghere de 2 ani, impus de art. 84 alin. 1 Cod penal, termen care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În baza art. 85 alin. 1 Cod penal: Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va respecta următoarele măsuri de supraveghere: – se va prezenta la Serviciul de Probaţiune Dâmboviţa, la datele fixate de acesta; – va primi vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; – va anunţa, în prealabil, la Serviciul de Probaţiune Dâmboviţa, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum și întoarcerea; – va comunica Serviciului de Probaţiune Dâmboviţa schimbarea locului de muncă; – va comunica Serviciului de Probaţiune Dâmboviţa informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 84 alin. 2 cu referire la art. 85 alin. 2 lit. b ?i alin. 3 Cod penal: Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Comunei Mogoșani – Activită?i de cură? enie şi între?inere spatii verzi în ?coli, grădiniţe și alte instituţii publice de pe teritoriul comunei Mogoșani precum şi în jurul acestora sau în cadrul acelea?i institu?ii – Activită?i de cură?enie a locurilor de la periferia din comuna M pe o perioadă de 40 de zile, în condiţiile art. 52 am Legea nr. 253/2013. Întrebarea este care este procedura e ridicare permis după ce hotărârea devine definitivă.Va mulțumesc!

 65. ANDREI

  Buna ziua,
  Va rog a ma ajuta cu o informatie daca se poate.
  Am avut permisul anulat pt alcool+ accident auto, fara victime (1,3 ani, dosar penal). Dupa redobandirea permisului, la scurta perioada am fost din nou prins cu o alcoolemie de 0,62, fara incident auto de aceasta data. Țin sa specific faptul ca reabilitarea pentru prima fapta, nu era facuta (mai lipsea o luna).
  Permisul imi va fi din nou anulat?
  Risc inchisoarea cu executare?

 66. Florin

  Bună seara .în data de 22-12-2020 a rămas definitiva hotărârea judecatoreasca,pe 22-12-2021 pot merge cu dosarul pt programare la examen?

 67. Florin

  Bună seara pe data de 22-12-2020 a rămas hotărârea definitivă, acum pe 22-12-2021 pot sa ma programez pt examen?

 68. Ionela

  Buna ziua ! Deranjez cu o întrebare. Soțul meu a avut un accident minor ( adică a întrat cu mașina într-un zid ) și a avut alcoolemia 1,6 în sânge, a avut de plata 1200 de lei plata judecatoreasca și a fost la tribunal de 4 ori (nu i-a spus nimic de permis .) Are 120 de zile în folosul comunității. Și 1 an cu suspendare și 4 ani de supraveghere. Permisul a fost luat pe 28 august 2020
  În toate foile care ia venit de la tribunal nu scrie nimic de permis
  Întrebarea mea este ” când o sa își ia permisul înapoi? Sau poate sa facă din nou școală sa își ia permisului? Și dacă da când?

 69. Matei

  solutie: Condamnare fără acord de recunoaştere
  Solutia pe scurt: În temeiul art. 396 alin. 1, 2 ?i 10 Cod de procedură penală, condamnă pe inculpatul , , la pedeapsa de 1(un) an ?i 4(patru) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ”conducerea unui vehicul sub influen?a alcoolului sau a altor substan?e”, prevăzută de dispoziţiile art. 336 alin. (1) din Codul penal.. În baza disp. art. 91 alin. (1) Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 (doi) ani, conform disp. art. 92 alin. (1) Cod penal. În baza disp. art. 93 alin. (1) Cod penal, obligă pe inculpat ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza disp. art. 93 alin. (3) Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei pe o perioadă de 60 de zile. În baza disp. art. 404 alin. (2) Cod de procedură penală şi art. 91 alin. (4) Cod penal, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi executarea pedepsei în regim de detenţie în cazul nerespectării, cu rea-credinţă, pe parcursul termenului de supraveghere, a măsurilor de supraveghere sau a obligaţiilor impuse ori stabilite de lege, a neîndeplinirii integrale a obligaţiilor civile până la expirarea termenului de supraveghere sau în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere. În baza disp. art. 274 alin. (1) Cod de procedură penală, obligă pe inculpat la plata sumei de 480 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 330 lei cheltuieli judiciare avansate în cursul urmăririi penale. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată astăzi, 24.11.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţie prin mijlocirea grefei instanţei. Ce sa inteleg de aici? Ca este anulat permisul? Va multumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   da, este anulat dacă rămâne definitivă. Aveți posibilitatea să dati un nou examen pentru un nou permis după 1 an de la data la care aceasta sentinta ramane definitivă.

 70. Alexandru B.

  Buna ziua!
  Am urmatoarea speta:
  Pe 1 decembrie 2020 am fost surprins de radar cu viteza de 118 lm in localitate si mi-a fost retinut permisul pe 3 luni. Am contestat decizia, am pierdut, am facut apel si pe data de 28 septembrie 2021 s-a pronuntat instanta definitiv, am pierdut si apelul. Comunicarea hotararii mi-a venit acasa pe 20 octombrie 2021, iar pe 19 noiembrie am predat permisul la politie. Ulterior mi-a venit acasa o instiintare prin care imi spun cei de la politie ca am permisul suspendat 150 de zile incepand cu data de 29 octombrie 2021. De ce 150 de zile si nu 90 cat am avut initial? De ce se aplica de pe 29 octombrie 2021 daca instanta s-a pronuntat pe 28 septembrie 2021? Pot sa dau examen pentru a-mi reduce perioada de suspendare? Daca da, in ce conditii si cu cat as putea reduce?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Avocat ILIE DORIN

   Puteți da reducere. Totuși întâi trebuie sa clarificați perioada de suspendare la politie, nu știu de unde și cum au calculat 150 de sile, pare a finuț termen nelegal.

 71. George Adrian

  Buna ziua.

  In septembrie am fost condamnat la 1 si 3 luni de închisoare cu suspendare si interzicerea șofatului pe 2 ani ( permis anulat) intr-o sentinta definitiva. Pot obtine permisului de conducere mai devreme de acei 2 ani?

  Multumesc.

 72. Oprea Vasile

  Bună seara, în august 2021 am refuzat recoltarea probelor de aer și singe pentru suspectare de alcoolemie la volan în rep. Moldova, după care mi s-a deschis dosar penal și la prima ședință, mi-a fost ridicat provizoriu permisul de conducere prin mandat judecătoresc pina la sentința definitivă în acest dosar penal. Vreau sa menționez ca am dubla cetățenie și permis românesc (preschimbat din moldovenesc). Spuneți-mi va rog, as putea să-mi recuperez cumva permisul în România și să-l folosesc în alte state decit Republica Moldova? Și dacă îmi va fi anulat dreptul de a conduce în RepublicaMoldova, voi putea conduce în România?

 73. Gelu

  Buna ziua,am un lanț de probleme ,in 2017 mi sa anulat permisul pentru consum de alcool ,in septembrie 2019 mi sa dat decizie finală amenda penală ,in 2020 septembrie am luat permisul ,iar acum in 2021 am băut iar la volan cu o alcoolemie de 0.93 in aerul expirat și mă acroșat un tir .ce mi se poate întâmpla ?îmi poate da cu executare?

  • Avocat ILIE DORIN

   bună ziua…e destul de complicată situația. Faceti-vă apărări in dosarul penal. Da, e posibilă și executarea dar sunt sanse si la suspendarea executării pedepsei inchisorii. Categoric veti lua o pedeapsa cu inchisoare, trebuie vazut daca cu executare sua cu suspendare. Luati urgent avocat.

 74. adrian

  buna seara.in urma unui dosar penal mi sa dat 1an 6 luni executare 3ani suspendare.intrebarea mea este după cât timp pot da din nou de permis?mi sa anulat permisul de către politia rutiera.va mulțumesc frumos

 75. Florentin

  Bună seara
  baza art. 396 alin.10 din C.proc.pen. rap. la art.338 alin.1 din C.pen. condamnă pe la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, prev. de art. 338 alin. 1 din C.pen.
  În baza art. 91 și 92 din C. pen., suspendă executarea pedepsei de 2 ani închisoare, stabilind un termen de încercare de 2 ani.
  Sentința definitiva a fost pe data 25.02.2020 pot sa dau pentru redobândire permis auto adică luna aceasta Decembrie
  Va mulțumesc O seara buna

 76. Pirvan Florin Madalin

  Buna ziua.
  Am si eu o intrebare ..anul trecut am fost prins la volan cu o alcoolemie de 0.60 in fiola
  Am fost in judecata,am fost condamnat la 2 ani de supraveghere ..intrebarea este .am perisul anulat ??pentru ca nu am fost informat de nimeni ..
  Multumesc!!

 77. Nicu

  Bună seara, am și eu o întrebare.
  Am avut un accident rutier, incare mi-sa deschis un dosar penal de vătămare corporală, am așteptat până la soluționarea dosarului, și am primit de la Parchet, clasarea dispusă de procuror, neincadrarea la vătămare corporală din culpă, după am primit azi 23.12.2021 de la poliția rutieră unde sa produs accidentul, suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 zile, iar permisul de conducere este trimis la unitatea eminentă, și nu știu cum să procedez, nu mi se pare corect să-mi se rețină permisul de conducere dacă dosarul sa clasat și nu am primit nicio sentință, vă mulțumesc!

 78. BONDOC FLOREA

  Buna ziua am și eu o întrebare..Am avut un dosar care mi-aș reținut permisul .2 ani cu suspendare (pt alcool)mi-a venit decizia finala pt aceasta dar de la rutieră nu mi-a venit nici un răspuns cum că acesta ar fi anulat.M-am dus la ei și polițaiul de servici mi-a zis că să mă pregătesc să dau dinou la școală că permisul este anulat!!precizez că au fost doi ani cu suspendare și cei de la Rutieră nu m-au anunțat că este anulat

 79. Ionut

  Buna ziua am si eu o intrebare, Am fost condamnat la 3 ani cu suspendare sub supraveghere pentru conducerea un autovehicul fara permis de conducere și 3 ani nu am voie să conduc nici o categorie de vehicule. Intrebarea mea este. Cand pot sa dau examenul pentru obținerea permisului auto ?

 80. Covaci Costică ardelean

  Bună ziua am condus pe dovada expirata ce șanse am.
  Art. 335 NCP
  Ce șanse am va rog frumos sam spuneti

 81. RUCAREANU

  Buna ziua. Am o cunostinta care a condus un autovehicol sub influenta substantelor psihotrope.Pentru acest lucru a primit o amenda penala.In sentinta nu se face vorbire despre anularea permisului si nici ca pedeapsa complementara. El trebuie sa faca cerere pentru anularea permisului? Carui IPJ trebuie sa se adreseze: celui de la domiciliu sau sau de la locul faptei?Ce acte sunt necesare pentru a cere anularea procesului verbal? Multumesc anticipat pentru raspuns

  • Avocat ILIE DORIN

   nu este vorba de anularea procesului verbal. Permisul este anulat de drept. Poate da examen pentru un nou permis doar dupa ce trec 6 luni de la data la care achita amenda penală.

 82. Ileana

  Bună seara, as avea și eu nevoie de un răspuns de la dumneavoastră dacă nu va deranjez . Art 336 alin 1 cu aplicarea art 396 alin 10 și art 375 alin1 ,fără alte antecedente, pentru săvârșirea infracțiuni de conducere sub influența alcoolului condamnat la 1 an,în baza art 91 alin 1 și art 92 alin 1 dispune suspendare executări pedepsei, sub supraveghere pe durata termenului de 2 ani ,la 60 zile în folosul comunității. Întrebarea mea este i se suspenda permisu sau i se anulează? Pentru ca pana acum el a condus cu dovada și nicăieri nu scrie nimic de permis în nicio hârtie. Va mulțumesc

 83. Mihai

  Bună ziua.Vă rog frumos să-mi spuneți și mie dacă mai pot recupera restul de categori fără examen dacă instanța spune; se suspendă dreptul de a conduce orice autovehicul pe drumurile publice care necesită permis de conducere categoria B.După două săptămîni vine hîrtie dela rutieră că a fost anulat dreptul de a conduce orice autovehicul pe drumurile publice.Am dat examen și am obținut iarăși categoria B.Oare chiar așa legi să avem că din cauză la o abatere cu o motoretă să anuleze categoriile de camion și de autobuz?Deci dacă am greșit cu motoreta poate să-mi anuleze meseria?Permis obținut după 3 ani de școală profesională?Nu știu dacă este corect oare să îți anuleze o meserie dacă ai greșit cu o motoretă în timpul liber de la servici.

  • Avocat ILIE DORIN

   da, se anulează integral permisul de conducere dacă ati fost condamnat la infractiuni rutiere, la care instanta vă poate adauga (ceea ce a si facut) o altă pedeapsă suplimentară de suspendarea a unui drept specific.

 84. George Catalin

  Buna ziua,

  Pe 01 17 2021 am fost oprit de poliție având o alcoolemie în aerul expirat de 0.51. Am fost la INML si acolo mi-a ieșit 0.96
  După am cerut o recalculare, și în baza declarației mele, nu se poate calcula alcoolemia.

  La ce să ma aștept?
  Mulțumesc anticipat.

 85. Marilena

  Buna ziua doamna avocat am o întrebare in data de 02-07-2021 soțul meu a fost condamnat la 1 an și jumătate de închisoare cu executare pentru conducere fără permis și masina neînmatriculată la aproximativ 20 zile a primit un plic de la poliția rutieră precum ca i se anulează permisul de conducere, Menționez faptul ca a dobândit permisul după fapta cu acordul poliției rutiere și in hotărâre nu scrie nimic de anularea permisului, va rog sa îmi spune-ți dacă este legal anularea permisului sau nu va mulțumesc o zi buna!

  • Avocat ILIE DORIN

   da, este legală anularea permisului. Asa se procedează daca in cursul procesului penal persoana dobândeste permis: i se anulează si poate da de un nou permis dupa 1 an de la pedeapsa cu suspendare.

 86. alin

  Buna seara.Am citit toate spetele prezentate mai sus si nu am regasit una care sa se asemene cu a mea. Pe 25.01.2021 am primit un an cu suspendare pe art 337(refuz recoltare) care automat a dus la anularea ptr 1 an de zile. Doar ca in acest an am facut scoala de soferi in Germania si am dobandit legal un permis nou. Intrebarea la care nici Politia Roamannu a resuit sa mi ofere un raspuns: pot conduce de la momentul dobandirii noului permis German (inclusiv in Romania) sau trebuie sa astept efectiv trecerea perioadei de 1 an de la condamnare? Mentionez ca dreptul de conducere nu a fost mentionat ca anulat ci a fost doar o consecinta a condamnarii. Multumesc

 87. Dan

  Bună seara am fost prins cu o alcoolemie de 41 epilotest aier exipart am fost la sânge la ce sa mă aștept ?mi se va anula permisul dacă se va face dosar penal ?

  • Avocat ILIE DORIN

   da, sunt sanse să vi se anuleze, daca veti fi gasit vinovat, si daca mai aveti ceva antecedente pe alcool. Dar depinde si de ce aparari va veti face in dosarul penal. Aveti sanse si să ramaneti cu permisul valabil, dava veti avea o solutie blândă la dosar precum amanarea aplicarii pedepsei sau renuntarea la aplicarea pedepsei ori renuntarea la urmarirea penală. Totul depinde de raportul de expertiză si de apararile dvs. Luati un avocat pentru a va apara interesele in dosarul penal.

 88. Oprica cristi

  Bună ziua domn avocat acum doi ani am refuzat probele biologice și mia luat permisul străin nu mia dat nimic pana acum iar anul asta ma chemat să-mi deal alt permis romanesc oare e legall?

 89. URSS

  Tip solutie: Condamnare cu acord de recunoaştere
  Solutia pe scurt: În temeiul prevederilor art. 336 alin. 1 din Codul Penal cu aplicarea art. 375 C.p.p. rap art. 396 alin.1, 2 şi 10 din Codul de Procedură Penală, condamnă pe inculpatul U.A, la pedeapsa de 1 (unu) an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. (faptă comisă la data de 29.04.2019). În temeiul prevederilor art. 67 din Codul Penal interzice inculpatului ca pedeapsă complementară pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe exercitarea drepturilor prevăzute la art. 66 alin. 1 literele a şi b din Codul Penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat. În temeiul prevederilor art. 65 din Codul Penal, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor prevăzute la art. 66 alin. 1 literele a şi b din Codul Penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale de 1 an închisoare. În baza prevederilor art. 91 din Codul Penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 din Codul Penal. În temeiul prevederilor art. 93 alin. 1 din Codul Penal obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Brăila, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza prevederilor art. 93 alin. 2 litera b din Codul Penal obligă inculpatul să frecventeze un program de reintegrare socială desfăşurat de Serviciul de Probaţiune Brăila sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza dispoziţiilor art. 93 alin. 3 din Codul Penal obligă inculpatul pe parcursul termenului de supraveghere să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei oraş direcţia serviciilor publice, sau în cadrul Liceului , pe o perioadă de 80 de zile. În baza prevederilor art. 91 alin. 4 din Codul Penal atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 din Codul Penal cu privire la revocarea pedepsei sub supraveghere. În temeiul dispoziţiilor art. 274 alin. 1 din Codul de Procedură Penală obligă inculpatul la plata sumei de 638 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat (538 lei la urmărirea penală 100 lei la camera preliminară şi judecată în fond). Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi 12 noiembrie 2020.
  Document: 12.11.2020
  întrebarea mea este … am permisul anulat? ce trebuie sa fac?

 90. Bogdan

  Va salut. Permis auto strain obtinut in stat membru EU, am primit o interdictie de a conduce pe 2 ani valabila pe teritoriul statului emitent. Pot conduce in celelalte state membre EU, inclusiv Romania?
  Va multumesc!

 91. Xhej

  Buna ziua. As vrea sa intreb ceva. Nu sunt cetatean Roman. Am fost cu permis fals din alta tara, si ultima instanta definitiva era In 22 aprilie 2021. Am suspendare 2 ani, si munca in folosul comunitati. In acelasi timp am dat de carnet in tara mea, un permis care este recunoscut in romania.
  In ramanerea definitva scrie doar asa:
  În temeiul art. 25 alin. 3 Cod procedură penală, dispune desfiintarea totală a permisului de conducere auto 34531/7, seria XX, nr. 1324594, eliberat la data de 14.12.2016, de autoritătile statului XX , si ridicat de la inculpatul Z Z. În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul Z Z la plata sumei de 300 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 57 de lei este aferentă fazei de urmărire penală.
  Intrebarea mea este.
  Am scos prmis nou din 2018 de cand eram in faza urmariri penale. Acuma nu stiu daca am voie sa conduc masina in romania fiind ca am venit sa fac datoria la serviciul de probatiune si parasesc tara iarasi si ma intorc dupa 8 luni cum este stabilit cu consilierul de probatiune. Nu mi sa comunicat nimic in legatura cu permisul nou si daca am declarat la judecata ca am facut scoala si am luat carnetul nou de atuci. Nu mai am domiciliu in Romania si vin ca turist pentru egzecutarea obligatiilor. Am nevoie de un raspuns bazat pe lege va rog. O zi frumoasa.

  • Avocat ILIE DORIN

   Permisul nou este anulat de drept, deci pe teritoriul Romaniei nu puteti conduce, mai ales că aveti pedeapsa complementara. Pe teritoriul altui stat cred că nu puteti conduce. Legea e neclară in astfel de situatii, de principiu nu puteti conduce.

 92. Ioan

  Buna ziua. Azi mi-a fost retinut permisul de comducere pe o perioada de 90 de zile pentru depasirea limitei de viteza cu peste 50 km/h. (126 km/h undeva la iesirea din localitate, indicatorul de iesire din localitate find exact locul unde Am fost oprit). In 3 luni trebuie sa plec din tara si pana atunci as avea nevoie de permisul de conducere. Intrebarea mea este daca ar avea rost atacarea in instanta a procesului verbal, doar pentru a „castiga” timp si a beneficia de permisul de comducere pentru inca 3 luni. Va multumesc anticipat

  • Avocat ILIE DORIN

   daca este oportun pentru dvs, da. Un proces poate dura un an de zile. In acest timp aveti dreptul de a conduce. Poate că aveti si sanse in rpoces de exemplu să nu ai bă filmarea sau sa fie aceasta neconcludentă…

 93. Nedelcu radu

  Bună ziua as vrea sa intreb în 2019 am fost găsit cu alcoolemie mi au suspendat permisu pe 5 ani în România! Întrebarea dacă as lua permis italian as putea conduce pe România pentru – ca mai sunt încă 2ani pana se termina termenul va multumesc

 94. Marin Catalin

  Buna ziua . Sunt cercetat penal pt cond. sub infl bauturilor alcolice (2,15) , permis retinut. Ce trenuie sa fac ca sa pot conduce auto . pana se da sentinta judec.?

 95. Ovy

  Salut sunt condamnat cu suspendare de 1 an inchisoare si 2 sub supraveghere eu aveam permis preschimbat din Romanesc in Englezesc ce se intampla cand pot cnduce daca dreptun de a conduce e suspendat pe un termen de 2 ani eu sun rezident in Uk acolo stau 10 luni pe an intrebarile mele sunt : 1: pot conduce in Uk ? 2: permisul meu daca se trimete acolo si ei il trimit acasa asa cum au zis ce dinu Uk? 3: cum imi recapat dreptu de a conduce in romania ? parerile avocatilor sunt impartite si nimic clar sa stiu da asa e a trecut cineva prin asta ?

 96. Ivan Florin

  Salut, am și eu o problema daca mă puteți ajuta.. am permis de 5 ani și mi-a fost suspendat permisul din cauza vitezei… Și soția are permis dar ea nu a prea condus și noaptea nu vede bine… Ne grăbeam acasă find că avem un copil cu probleme și am decis că este mai insigurata și mai rapid sa conduc eu având în vedere că ea a avut niste antecedente foarte urate din fericire fara victime sau tanti dor cu dauna totala a mașinii, și mă oprit poliță pot recupera permisul? Sau cel puțin pe cât timp o să îl anuleze? Precizez că nu am consumat alcool testul find 0.00

 97. Ovy

  Domnule Avoca ce pot face in cazul acesta, am de facut 140 de ore in folosul comunitati plus un curs si 2 ani la probatiune cum sa procedez eu am loc de munca in Uk.Nu ma intelege nimeni sa stau acasa 3 luni sa termin si dupa sa vin mereu la o perioada ce pot face ?

  • Avocat ILIE DORIN

   nu inteleg problema dvs, dar presupun ca va referiti la dreptul de a conduce. Daca ati avut inchisoare cu suspendare, trebuie să dati examen pentru un permis nou, in Ro sau in UK. Daca ati avut amanarea aplicarii pedepsei, aveti permisul valabil si trebuie sa il ridicati de la politie.

 98. Ionut

  Domnule avocat am primit condamnare cu suspendare permisul il am de UK se poate anula de autoritatile Romane ? Daca nu se anuleaza dupa expirarea de 2 ani cat scrie in decizie pot conduce cu permisul acela, sau trebuie sa dau iar de permis ?

 99. Vasile

  Buna seara. Am dosar penal pentru alcool la volan. Am recunoscut totul ședința a fost pe forma simpla .. am primit amendă 7500 de lei. 250 de zile a cite 30 de lei / zi. Aici intra și scutirea de o pătrime? Și am permis de R . Moldova. Și în hotărîre nu scrie nimic de anulare de permis… Îmi pot recupera permisul?

 100. Ionut Sebastian Mihailescu

  Buna ziua! Eu am preschimbat permisul de romania in permis de uk acum 10 ani. Intre timp am fost condamnat pentru infractiunea de conducere sub influenta alcolului si conducere fara permis deoarece imi facusera un dosar pentru refuz de probe in romania. Mai exact in 2014. Permisul de uk a fost valabil in tot acest timp si pana in momentul de fata este valabil. Eu fiind in uk acum lucrand pe permis fara nici un fel de problema. Doar in romania nu aveam voie sa conduc. Ei mi-au anulat dreptul de a conduce in tara fara sa spuna un anume timp. Doar l-au anulat. Am fost eliberat acum 4 luni. Cand pot conduce in tara cu permisul de uk? Trb sa stau 6 luni sau un an dupa care pot conduce normal? Trb sa fac vreo cerere la regimul circulatiei dupa un anune timp sa nu fiu in vreo baza de date? Sau pot conduce normal atata tp cand nu mai am nici un dosar si sunt eliberat si am permis valid de alta tara?

 101. Marius Voeduț

  Accident ușor în data de 20.10.2021, cu daune materiale, vătămare corporală din culpă (autovătămare-contuzie buză inferioară), întocmire dosar penal, rezultat negativ la etilotest și probe biologice, reținere permis cu dovadă de 15 zile, prelungită de procuror consecutiv cu perioade de 30 zile. În data de 11.02.2022 s-a clasat dosarul atât de poliție, cât și de parchet și s-a întocmit și pv de contravenție cu 8 puncte amendă conf. art.120, alin1, lit.j din HG 1391/2006 (depășire) și OUG 195/2002-R, art 101/3/a -abrogat prin OG 1/2022 – din data de 31 ianuarie 2022 şi intră în vigoare de la data de 27 februarie 2022 – „a) nerespectarea regulilor privind trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a/au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;” Aici cred că e o greșeală…. totuși cred că nu e lit a-semafor ci trebuia să fie lit.g-depășire. Am plătit amenda și ar trebui să mă prezint la serviciul rutier județean pentru restituirea permisului cu urm.documente: referat poliție propunere clasare, ordonanță clasare procuror, pv contravenție, chitanță achitare amendă. Pot apare ceva surprize la restituirea permisului ?

   • Marius Voeduț

    M-am edificat…
    OUG 195/2002–valabilă la data de 11.02.2022 (data întocmirii pv de contavenție și clasare dosar poliție):
    Articolul 101, alin.3- Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
    a) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

    În concluzie, voi avea o suspendare de 60 de zile….

 102. Vali

  Buna ziua ! Am și eu o întrebare : am fost prins cu Alcoolemia la etilotest 1, 3 în aer.condus la INML pentru proba de sange ,unde astept rezultatele.Am fost oprit în timp ce încercam sa parchez mașina.20 m de condus.totul filmat pe camera politiei, am mutam masina de pe un loc de parcare pe altul,nu condus pe drum ,fara alte antecedente ,caizer curat,permis detinut de 3 ani cat .B,C,D. Care credeți ca ar putea fi pedeapsa în acest caz? Mulțumesc anticipat ! Zi buna !

 103. Vali

  Multumesc din suflet pentru promptitudine! Mi-as dori sa-mi permit avocat,dar n-am aceasta posibilitate.

  Multa sanatate!

 104. Buture Mihaita

  Buna ziua am avut permisul de italia anulat in România prin hotărâre judecătorească pe perioada de un an în data de 03.11 2020, pentru conducerea unui autoturism sub influenta alcoolului. Pe cazier mam ales cu amenda penala. Am vrut sa dau sala pe data 05.03.2022 și nu miau dat voie. Domnisoara de la ghișeu nu mia explicat prea multe. Ce trebuie sa fac în acest caz?
  Mulțumesc anticipat.

 105. Cristina U.

  Buna ziua!
  Avem urmatorul context: o persoana este deja condamnata prin privare de libertate intr-un dosar.In acest timp,urmeaza finalizarea unui alt dosar mai vechi privind conducerea sub influenta alcoolului prin art 396 alin 1,2 si 10 prin care ramane definitiv cu o amenda penala.Se constata concursul de infractiuni intre fapta ce face obiectul acestei cauze si condamnarea dispusa anterior.Se contopeste pedeapta inchisorii cu pedeapsa amenzii aplicate,pedeapsa rezultanta fiind restul zilelor de inchisoare si amenda penala.Hotararea primului dosar a ramas definitiva in 12.07.2021,iar a celui de-al doilea care vizeaza conducerea sub influenta alcoolului in 09.02.2022.
  Intrebarea pe care vreau sa o adresez face referire la data cand poate fi redobandit permisul de conducere…imediat ce isi ispaseste pedeapsa din primul dosar sau la 6 luni dupa eliberarea din penitenciar?

  Multumesc!

 106. Andrea horvath

  Bună ziua. Puteți sa îmi spuneți va rog dacă ma oprit politia și am permis străin. Mi sa spus ca mi se va face dosar penal, eu sunt România cu viza pentru un an îmi spuneți ma poate afecta la viza sau în ce consta dosarul penal în cazul în care eu nu pot circula în ro fără permis internațional. Va mulțumesc

 107. Cascaval bogdan

  Am fost condamnat în 2018 la 1 an și 4 luni pentru alcoolemie 0.93 la etilotest și fără permis …liberat in 2019 Pot sa mai fac școala de șoferi ? Multumesc

 108. Tanase Geanina

  Buna ziua .va rog frumos sa ma ajutați cu un răspuns clar la următoarea decizie … Soluția pe scurt.In temeiul art.421 pot.2 lit.a din codul de procedura penala admite apelul declarat de parchetul Tecuci împotriva sentintei penale nr.441/14.12.2021. pronunțate de judecatoria tecuci în dosarul nr.3786/324/2021.In temeiul art.423 cod proceduea penala.desfiinteaza în parte sentinta apelata si in rejudecare .inlatura dispozițiile privind stabilirea pedepsei principale și amânarea aplicării acesteia pentru inculpatul Tanase Cătălin Eugen .În temeiul art.336 alin.1 cod procedura penala,condamna pe inculpatul Tanase Cătălin Eugen la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice sub influenta alcoolului. În temeiul art.91 alin.1 Cod penal suspenda executarea pedepsei de 1 an și 6 luni de închisoare sub supravegherea de 2 ani stabilit conform art.92 cod penal. INTREBARE .PERMISUL ESTE ANULAT ? CAND ARE DREPTUL SA DEA IARASI DE UN NOU PERMIS ….MULTUMESC.

 109. Florin

  Bună ziua domnule avocat. Am primit 1 an cu suspendare pentru conducere sub influența alcoolului +2 de supraveghere, întrebarea este : După cat timp mă pot înscrie la școala pentru redobândirea permisului anulat? Mulțumesc !

 110. F. Gabriel

  Buna ziua, am si eu urmatoarea problema : In anul 2019 am avut un accident la nivel cu calea ferata soldata cu decesul unui pasager aflat pe locul din dreapta al masinii, s-a intocmit un dosar penal , permisul de conducere a fost suspendat si dupa 2 luni de la data producerii accidentului am facut o cerere la procurorul de caz pentru dreptul de a conduce beneficiind de prezumtia de nevinovatie mi-a fost admisa cerere, mi-am prelungit dovada luna de luna pana la data de 28.10.2020 cand procurorul mi-a dat o instiintare ca nu mai trebuie prelungita dovada si ca se prelungeste automat datorita starii de alerta,
  starea de alerta fiind ridicata pe data de 8 martie eu am condus in continuare stiind ca mai am 90 de zile taremen pt prelungirea dreptului de a conduce intre timp pe data de 22 martie 2022 am fost oprit de catre un echipaj de politie si mi-a intocmit un nou dosar penal pt savarsirea infractiunii de a conduce fara drept de circulatie prev de articolul 335 alin 2 din CP
  si emisa o noua dovada dar fara drept de circulatie
  In conditiile scrise mai sus se poate dispune anularea dreptului de a conduce si anularea permisului ?
  mai pot sa fac inca o cerere de prelungire a dovezii la procurorul de caz pt art. 335 aln. 2 ? ma pot astepta la o condamnare cu executare ? Multumesc !

  • Avocat ILIE DORIN

   puteti face o noua cerere sa va dea procurorul dreptul de a conduce, vedeti daca o va aproba. Nu cred că se ajunge la executare, dar depine de elementele din dosar.

 111. Pingback:Anularea Permisului De Conducere - rca-ieftin.online

Comentariile sunt închise.

Postări recente