Meniu Închide

Mai există dreptul de a conduce după ce instanța a dispus anularea permisului de conducere?

UPDATE 21.04.2021 SOLUȚIA ICCJ:

Decizia nr.27  în dosarul nr.293/1/2021

Admite sesizarea formulată Curtea de Apel Cluj – Secţia penală, în dosarul nr. 9318/328/2018, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept:

Dacă poate fi subiect activ al infracţiunii prev. de 335 alin. (2) din Codul penal persoana care, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. (1) din Codul penal şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice?”.

Stabileşte că poate fi subiect activ al infracţiunii prev. de 335 alin. (2) din Codul penal persoana care, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. (1) din Codul penal şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 21 aprilie 2021.

În contextul acestei decizii este infracțiune conducerea unui autovehicul imediat după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, indiferent dacă posesorul permisului a primit acasă decizia de anulare a permisului de conducere de la Șeful biroului rutier.  

 

_______________________________________________________________________

În data de 01.02.2021 Curtea de Apel Cluj a sesizat ÎCCJ în vederea clarificării unei probleme de drept referitoare la dreptul de a conduce și infracțiunile rutiere. Problema care se pune este dacă o persoană are dreptul de a conduce autovehicule în perioada dintre condamnarea pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul rutier (condamnare ce are ca sancțiune și anularea permisului de conduce) și momentul în care  permisul este efectiv anulat prin dispoziția șefului serviciului rutier al poliției.

Restricționarea dreptului de a conduce, dobândit prin emiterea unui permis de conducere, poate avea loc doar în temeiul legii și doar sub următoarele forme:
suspendarea exercitării dreptului de a conduce (ca o sancțiune complementară aplicabilă doar dacă persoana a comis o contravenție)
– retragerea permisului de conducere ( ca măsură tehnico administrativă dispusă de poliție dacă titularul este declarat inapt din punct de vedere medical
reținerea permisului de conducere (ridicarea permisului și păstrarea la sediul Poliției până la soluționarea dosarului contravențional sau penal)
anularea permisului de conducere (când titularul este condamnat pentru o infracțiune la regimul rutier ce atrage și această sancțiune, prin hotârâre definitivă)

Este foarte important pentru fiecare din aceste 4 măsuri momentul la care încep să producă efecte juridice și momentul la care restricțiile juridice încetează. Momentul în care dreptul de a conduce este suspendat, permisul este retras, reținut sau anulat are rezonanță în plan penal, dacă cel care conduce nu avea acest drept. În acest context titularul dreptului/permisului de a conduce trebuie să fie înștiințat în mod clar privind data/ziua începând cu care dreptul de a conduce este suspendat, permisul este retras, reținut sau anulat.

Curtea de Apel Cluj a cerut ICCJ să  clarifice dacă poate fi subiect activ al infracţiunii prev. de art.335 alin. (2)  Cod penal  cu persoana care, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. (1) Cod penal şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice?

Cu alte cuvinte de la condamnarea inculpatului și până la anularea efectivă a permisului de conducere, dreptul de a conduce are un regim juridic neclar, confuz și imprevizibil. Nu se cunoaște dacă persoana în cauză poate conduce sau nu, fapt ce ar atrage consecințe penale deosebit de grave și ar atrage răspunderea penală. Ori răspunderea penală trebuie să fie circumscrisă unui comportament predictibil și previzibil, comportament ce trebuie să fie cerut de o lege previzibilă și predictibilă. În situația de față textele normative din OUG 195/2002 și Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, prin raportare la art 335 Cod Penal, sunt confuze și neclare.

Astfel că o perioadă de câteva săptămâni sau luni dreptul de a conduce al unei persoane are un regim juridic incert, persoana însăși neștiind dacă este lipsită de acest drept sau îl poate exercita fără sancțiuni penale. Șeful poliției rutiere este cel care decide când dă curs dispoziției instanței de anulare a permisului de conducere, înștiințând persoana condamnată de îndată ce dispune această anulare.

Anularea permisului de conducere nu intervine de drept în baza hotărârii instanței, ci hotărârea instanței trebuie pusă în aplicare printr-un act administrativ al șefului serviciiului rutier de poliție; abia atunci anularea produce efecte juridice. Abia de la data emiterii de către seful serviciului rutier a actului administrativ de anulare, permisul este anulat și deci dreptul de a conduce se stinge. Dreptul de a conduce nu se stinge și permisul de conducere nu este anulat de la data emiterii hotărârii judecătorești.

Inexistența unui termen expres prevăzut în lege în care șeful poliției poate dispune anularea conduce la un arbitrariu și la o lipsă de previzibilitate cu privire la un drept elementar. Dincolo de clarificarea ICCJ considerăm că legiuitorul ar trebui să modifice textul normativ în sensul impunerii unui termen în care șeful serviciului rutier al poliției trebuie să dispună anularea decisă de instanță și să notifice titularul permisului de conducere despre acest act.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

51 Comments

 1. Cehren Ioan

  Bună ziua!am permis spaniol ,mi lau luat in Romania pentru băutură, la sfarsitul lui 2018am avut dosar sa terminat am ramas cu o hotărâre judecătorească definitivă, ca dupa 6 luni sa dau din nou ,ei au trimis carnetul in spania dupa 2 ani lam recuperat am dreptul sa conduc in europa dar nu stiu in țară, multumesc!

 2. Eusebiu Enache

  Buna ziua, va deranjez si eu cu o intrebare.
  Am auzit un zvon care se refera la permisul de conducere. Daca ti se suspenda dreptul de a conduce de mai multe ori intr-un an ti se poate anula, este adevarat ?

 3. Sebi

  Cam la cate suspendari intr-un an se face cumularea suspendărilor?
  De exemplu, eu am ramas anul trecut in septembirie 30 zile fara permis, iar anul acesta in martie pentru 90zile. Daca o sa-l mai pierd anul acesta inca o daca o sa mi se faca cumul de suspendari ?

 4. Necunoscutul

  În caz de condamnare cu suspendare trebuie trecut expres in motivare faptul că se anulează dreptul de a conduce sau acesta se anulează si din oficiu odata cu hotărârea judecătorească definitiva?

 5. Adrian

  Buna ziua, daca permisul roman este anulat de o instanța romană, asta înseamnă ca nu mai ai dreptul sa conduci in nici o țara europeană sau cu un permis francez poți conduce in Franța?

 6. nemet valerii

  buna ziua.am avut un accident minor,dar am fost tesstat de politie,0,88 permisu e de r.moldova.am cetatanie dubla,vreu sa plec in moldova,cum pot saimi recuperez permisu?

  • Avocat ILIE DORIN

   pana la finalul procesului penal nu aveti dreptul de a conduce decât dacă vă dă voie, cîte 30 de zile , procurorul sau instanța. Pentru asta se face cerere la procuror. Dar șansele sunt mici la accident cu alcoolemie.

 7. oana maria

  Buna ziua,
  In 24.05.2020 am avut permisul suspendat pentru 90 de zile pentru depasirea vitezei legale. Prin exament am beneficiat de reducerea duratei de suspendare de la 90 la 30 de zile (din 7.06.2020 pana in 07.07.2020).
  In 22.04.2021 am primit din nou o suspendare a permisului pentru 90 de zile, tot pentru depasirea vitezei legale.
  Mai pot beneficia de reducerea duratei de suspendare, avand in vedere timpul scurt intre cele doua suspendari?
  Va multumesc.

 8. Liliana Focsa

  Am fost condamnat inmartie 2012 la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare si 8 ani de ternen de supraveghere pentru un accident cu ucidere din culpa. Au trecut acei 8 ani si asi dori sa stiu cand pot da din nou examen pentru permis auto.

 9. Alex

  Buna ziua. Am fost condamnat la 8 luni cu suspenare pentru consum de alcool si 2 ani sub supraveghere. Cand pot da din nou de permis??

 10. Marcel

  Buna ziua.mi a fost reținut permisul pozitiv la canabis a trecut un an de zile nu am avut nici o instanță la ce mă pot aștepta mai pot recupera permisul am fost audiat că suspect apoi că inculpat am făcut cerere la procuror pe acord de recunoaștere și nu mi a acceptat c am cat timp durează până la instanță?sau ce as putea sa fac sa fiu condamnat sau sa mi de-a amânare? Mulțumesc frumos!

  • Avocat ILIE DORIN

   ca să luași amanarea aplicării pedepsei trebuie făcute apărări…depinde de antencedente si de istoricul dvs…deci nu va pot spune asa la modul general. Luati-va avocat la proces ca sa aveti o solutie cat mai favorabila.

 11. Daniel

  Bună ziua ma puteți ajuta și pe.mine cu o întrebare am condus masina cu nr false si am si uz de fals în forma continuata si inselaciune in forma continuata la ce pot sa ma aștept nu am mai avut alte atencedent sau dosare penale

 12. Comeată

  Bună ziua ,am și eu o rugăminte, să mă lămuriți. În 2018 am fost testat și confirmat cu o alcoolemie de 0,65 ,a durat procesul doi ani și pedeapsa a fost doi ani cu suspendare și doi ani sub supraveghere cu dreptul de a redobîndi permisul la un an de la pronunțarea sentinței, ce pasi trebuie urmați pentru a putea redobîndi permisul? Mulțumesc anticipat.

 13. Mira

  Bună ziua domnule avocat
  În urma cu 1 săptămâna soțul meu a fost prins când a condus mașina fără permis, menționez ca nu a fost băut, nu a consumat alte substanțe, nu a făcut accident sau alceva!
  Ce se poate întâmpla?
  Mai poate da vreodată de permis?

  • Avocat ILIE DORIN

   Da, poate da de permis, dar trebuie văzut cum se termină acest dosar penal. Și acum poate da de permis, poate face școala, poate da examen, dar daca va fi condamnat i se va anula permisul. Ideea e că are nevoie de avocat să își facă apărări in dosarul penal, pentru a scăpa cu o sancțiune mai blândă, asta depinzând și de cazierul lui…

 14. Andrei

  Salut , am condus cu permisul suspendat si am fost oprit de catre politie. In cele din urma am fost chemat in instanta si am primit acasa raspunsul .
  tip solutie : admite cererea
  In baza art. 318 alin.15C.pr.pem.,admite cererea Parchetului.etc. Dispune confirmarea solutiei de renuntare la urmarirea penala dispusa dispusa prin ordonanta nr.272/P/2021 din data 16.04.2021 a Parchetului . In baza art 275 alin. (3)C. proc.pen., cheltuielile judiciare raman in sarcina statului . Definitva. Pronuntata in camera de consiliu astazi 27.05.2021
  Document: Incheiere finala (dezinvestire) 814/2021 . ce trebuie sa fac acum?? multumesc

 15. Nicu Caloianu

  Cu mult respect!,Dacă instanța ca și pedeapsă accesorie,nu apare art.66 lit.i (interzicerea dreptului de a conduce orice fel de auto pe o perioadă.),poate șeful poliției să-mi interzică acest drept? Vă mulțumesc!

 16. Nicu Caloianu

  Am fost condamnat în anul 2019,am executat pedeapsa,acum încerc să redobândesc permisul,am fost la o școala auto autorizată,dânșii au facut toate actele,inclusiv biletul de eliberare din PNT.Vă mulțumesc frumos!m-ati liniștit!!!Nu eram sigur dacă o instanța nu imi interzice dreptul de a redobândii permisul,Șeful Poliției ar putea sa imi ia acest drept!va multumesc din suflet!

 17. Sorin

  Bună ziua, dacă sunt condamnat definitiv în baza art 336 alin 1 cod penal rap. Art. 396 alin 1,2 și 10 c proc.pen. Cu referire la art. 61 alin 4 litera c, permisul îmi este anulat sau mi se restituie după 90 de zile? În cazul în care permisul este anulat pot da din nou de permis după un an de zile?

 18. MUNTEANU VALENTIN DANIEL

  Buna ziua.am avut un dosar conducere fara permis.la 2 zile dupa incident am obtinut permisul de conducere.dupa 3 ani de umblat prin tribunale mi a dat 4 ani supraveghere,80 zile in folosul comunitatii,9 luni cu suspendare.si astazi mi a venit de la politie ca mi au si anulat permisul.stiti de ce ? Si dupa cat timp pot da din nou ?

 19. Vidican

  Buna ziua,

  In 2005 am facut permis cat.B in Cluj Napoca,Pe urma am facut si C si CE.Luna trecuta mi-a expirat permisul de conducere si a trebuit sa il refac.Dupa ce l-am refacut mi-a dat permisul cu Cat.B anulata prin instanta deoarece firma la care eu am facut permisul in 200, cat.B a fost gasite cu fraude si permise date pe bani.Eu am ramas cu cat.C si CE,in aceste conditii eu mai pot conduce masini mici care se conduc cu cat B?

 20. Florin

  bună seara. Am o întrebare mi se anulează permisul de conducere? în baza art 336 alin 1C.pen rap. la art 396 alin. 1,2 și 10 C.proc.pen . Va mulțumesc frumos

 21. Stefan Neacsu

  Buna ziua , următoarea întrebare: infracțiune de conducere a unui autovehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată , prev si ped de art 335 alin 2 C pen.
  Hotărârea : art 335.alin 2 C pen cu aplicarea art 61. alin 1 , 4 lit c (cp) cu aplicarea art. 396 alin 10 și art 43 alin 5. ( Amenda penală) ..
  Problema vine la aproape 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești și mai bine de 6 luni de când mi-am îndeplinit obligațiile, anume nu doar că nu am primit ,anularea permisului de conducere ci și faptul că în sistemul poliției rutiere apar doar cu permisul reținut . Eu mergând la DRPCIV pentru susținerea examenului (abia acolo am aflat ) , ulterior mergând la poliția rutieră și același răspuns. Ce ar trebui sa fac ,sau să înțeleg ? Am dreptul de a conduce vehicule? Permisul nu mi-a fost anulat? Sau urmează să fie ? Un domn polițist din cadrul poliției rutiere Ilfov (acolo mi-a fost reținut și oprit) mi-a spus , citez: dacă doresc anularea permisului de conducere sa fac o cerere de anulare a acestuia. Cel mai tare mă intrigă, că fapta pe care am făcut-o nu apare în sistemul poliției rutiere, ca și când nu am făcut acel lucru. Intre timp le-am dus clasarea de la sancțiunea de unde sa tras totul și acum aștept clarificarea situației.
  In speranța că ve-ti acorda timp și un răspuns situației expuse , va mulțumesc !

  • Avocat ILIE DORIN (Baroul București)

   nu puteti conduce sub nici o formă, este infractiune dacă vă urcați la volan. Mergeti cu sentința definitivă, cu chitanța de plată a amenzii și cu orice alte documente mai aveti la biroul rutier și spuneți-le că eroare le aparține. Dvs puteti să vă înscrieți la examen conform legii și ei trebuie să vă dea acest drpt. Nu există să cerere de anulare a permisului de conducere….nu stiu cum au putut ei debita aceasta aberatie. Dacă nu va descurcați, luati un avocat să va ajute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente