Meniu Închide

Mai există dreptul de a conduce după ce instanța a dispus anularea permisului de conducere?

UPDATE 21.04.2021 SOLUȚIA ICCJ:

Decizia nr.27  în dosarul nr.293/1/2021

Admite sesizarea formulată Curtea de Apel Cluj – Secţia penală, în dosarul nr. 9318/328/2018, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept:

Dacă poate fi subiect activ al infracţiunii prev. de 335 alin. (2) din Codul penal persoana care, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. (1) din Codul penal şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice?”.

Stabileşte că poate fi subiect activ al infracţiunii prev. de 335 alin. (2) din Codul penal persoana care, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. (1) din Codul penal şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 21 aprilie 2021.

În contextul acestei decizii este infracțiune conducerea unui autovehicul imediat după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, indiferent dacă posesorul permisului a primit acasă decizia de anulare a permisului de conducere de la Șeful biroului rutier.  

 

_______________________________________________________________________

În data de 01.02.2021 Curtea de Apel Cluj a sesizat ÎCCJ în vederea clarificării unei probleme de drept referitoare la dreptul de a conduce și infracțiunile rutiere. Problema care se pune este dacă o persoană are dreptul de a conduce autovehicule în perioada dintre condamnarea pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul rutier (condamnare ce are ca sancțiune și anularea permisului de conduce) și momentul în care  permisul este efectiv anulat prin dispoziția șefului serviciului rutier al poliției.

Restricționarea dreptului de a conduce, dobândit prin emiterea unui permis de conducere, poate avea loc doar în temeiul legii și doar sub următoarele forme:
suspendarea exercitării dreptului de a conduce (ca o sancțiune complementară aplicabilă doar dacă persoana a comis o contravenție)
– retragerea permisului de conducere ( ca măsură tehnico administrativă dispusă de poliție dacă titularul este declarat inapt din punct de vedere medical
reținerea permisului de conducere (ridicarea permisului și păstrarea la sediul Poliției până la soluționarea dosarului contravențional sau penal)
anularea permisului de conducere (când titularul este condamnat pentru o infracțiune la regimul rutier ce atrage și această sancțiune, prin hotârâre definitivă)

Este foarte important pentru fiecare din aceste 4 măsuri momentul la care încep să producă efecte juridice și momentul la care restricțiile juridice încetează. Momentul în care dreptul de a conduce este suspendat, permisul este retras, reținut sau anulat are rezonanță în plan penal, dacă cel care conduce nu avea acest drept. În acest context titularul dreptului/permisului de a conduce trebuie să fie înștiințat în mod clar privind data/ziua începând cu care dreptul de a conduce este suspendat, permisul este retras, reținut sau anulat.

Curtea de Apel Cluj a cerut ICCJ să  clarifice dacă poate fi subiect activ al infracţiunii prev. de art.335 alin. (2)  Cod penal  cu persoana care, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. (1) Cod penal şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice?

Cu alte cuvinte de la condamnarea inculpatului și până la anularea efectivă a permisului de conducere, dreptul de a conduce are un regim juridic neclar, confuz și imprevizibil. Nu se cunoaște dacă persoana în cauză poate conduce sau nu, fapt ce ar atrage consecințe penale deosebit de grave și ar atrage răspunderea penală. Ori răspunderea penală trebuie să fie circumscrisă unui comportament predictibil și previzibil, comportament ce trebuie să fie cerut de o lege previzibilă și predictibilă. În situația de față textele normative din OUG 195/2002 și Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, prin raportare la art 335 Cod Penal, sunt confuze și neclare.

Astfel că o perioadă de câteva săptămâni sau luni dreptul de a conduce al unei persoane are un regim juridic incert, persoana însăși neștiind dacă este lipsită de acest drept sau îl poate exercita fără sancțiuni penale. Șeful poliției rutiere este cel care decide când dă curs dispoziției instanței de anulare a permisului de conducere, înștiințând persoana condamnată de îndată ce dispune această anulare.

Anularea permisului de conducere nu intervine de drept în baza hotărârii instanței, ci hotărârea instanței trebuie pusă în aplicare printr-un act administrativ al șefului serviciiului rutier de poliție; abia atunci anularea produce efecte juridice. Abia de la data emiterii de către seful serviciului rutier a actului administrativ de anulare, permisul este anulat și deci dreptul de a conduce se stinge. Dreptul de a conduce nu se stinge și permisul de conducere nu este anulat de la data emiterii hotărârii judecătorești.

Inexistența unui termen expres prevăzut în lege în care șeful poliției poate dispune anularea conduce la un arbitrariu și la o lipsă de previzibilitate cu privire la un drept elementar. Dincolo de clarificarea ICCJ considerăm că legiuitorul ar trebui să modifice textul normativ în sensul impunerii unui termen în care șeful serviciului rutier al poliției trebuie să dispună anularea decisă de instanță și să notifice titularul permisului de conducere despre acest act.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

127 Comments

 1. Cehren Ioan

  Bună ziua!am permis spaniol ,mi lau luat in Romania pentru băutură, la sfarsitul lui 2018am avut dosar sa terminat am ramas cu o hotărâre judecătorească definitivă, ca dupa 6 luni sa dau din nou ,ei au trimis carnetul in spania dupa 2 ani lam recuperat am dreptul sa conduc in europa dar nu stiu in țară, multumesc!

 2. Eusebiu Enache

  Buna ziua, va deranjez si eu cu o intrebare.
  Am auzit un zvon care se refera la permisul de conducere. Daca ti se suspenda dreptul de a conduce de mai multe ori intr-un an ti se poate anula, este adevarat ?

 3. Sebi

  Cam la cate suspendari intr-un an se face cumularea suspendărilor?
  De exemplu, eu am ramas anul trecut in septembirie 30 zile fara permis, iar anul acesta in martie pentru 90zile. Daca o sa-l mai pierd anul acesta inca o daca o sa mi se faca cumul de suspendari ?

 4. Necunoscutul

  În caz de condamnare cu suspendare trebuie trecut expres in motivare faptul că se anulează dreptul de a conduce sau acesta se anulează si din oficiu odata cu hotărârea judecătorească definitiva?

 5. Adrian

  Buna ziua, daca permisul roman este anulat de o instanța romană, asta înseamnă ca nu mai ai dreptul sa conduci in nici o țara europeană sau cu un permis francez poți conduce in Franța?

 6. nemet valerii

  buna ziua.am avut un accident minor,dar am fost tesstat de politie,0,88 permisu e de r.moldova.am cetatanie dubla,vreu sa plec in moldova,cum pot saimi recuperez permisu?

  • Avocat ILIE DORIN

   pana la finalul procesului penal nu aveti dreptul de a conduce decât dacă vă dă voie, cîte 30 de zile , procurorul sau instanța. Pentru asta se face cerere la procuror. Dar șansele sunt mici la accident cu alcoolemie.

 7. oana maria

  Buna ziua,
  In 24.05.2020 am avut permisul suspendat pentru 90 de zile pentru depasirea vitezei legale. Prin exament am beneficiat de reducerea duratei de suspendare de la 90 la 30 de zile (din 7.06.2020 pana in 07.07.2020).
  In 22.04.2021 am primit din nou o suspendare a permisului pentru 90 de zile, tot pentru depasirea vitezei legale.
  Mai pot beneficia de reducerea duratei de suspendare, avand in vedere timpul scurt intre cele doua suspendari?
  Va multumesc.

 8. Liliana Focsa

  Am fost condamnat inmartie 2012 la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare si 8 ani de ternen de supraveghere pentru un accident cu ucidere din culpa. Au trecut acei 8 ani si asi dori sa stiu cand pot da din nou examen pentru permis auto.

 9. Alex

  Buna ziua. Am fost condamnat la 8 luni cu suspenare pentru consum de alcool si 2 ani sub supraveghere. Cand pot da din nou de permis??

 10. Marcel

  Buna ziua.mi a fost reținut permisul pozitiv la canabis a trecut un an de zile nu am avut nici o instanță la ce mă pot aștepta mai pot recupera permisul am fost audiat că suspect apoi că inculpat am făcut cerere la procuror pe acord de recunoaștere și nu mi a acceptat c am cat timp durează până la instanță?sau ce as putea sa fac sa fiu condamnat sau sa mi de-a amânare? Mulțumesc frumos!

  • Avocat ILIE DORIN

   ca să luași amanarea aplicării pedepsei trebuie făcute apărări…depinde de antencedente si de istoricul dvs…deci nu va pot spune asa la modul general. Luati-va avocat la proces ca sa aveti o solutie cat mai favorabila.

 11. Daniel

  Bună ziua ma puteți ajuta și pe.mine cu o întrebare am condus masina cu nr false si am si uz de fals în forma continuata si inselaciune in forma continuata la ce pot sa ma aștept nu am mai avut alte atencedent sau dosare penale

 12. Comeată

  Bună ziua ,am și eu o rugăminte, să mă lămuriți. În 2018 am fost testat și confirmat cu o alcoolemie de 0,65 ,a durat procesul doi ani și pedeapsa a fost doi ani cu suspendare și doi ani sub supraveghere cu dreptul de a redobîndi permisul la un an de la pronunțarea sentinței, ce pasi trebuie urmați pentru a putea redobîndi permisul? Mulțumesc anticipat.

 13. Mira

  Bună ziua domnule avocat
  În urma cu 1 săptămâna soțul meu a fost prins când a condus mașina fără permis, menționez ca nu a fost băut, nu a consumat alte substanțe, nu a făcut accident sau alceva!
  Ce se poate întâmpla?
  Mai poate da vreodată de permis?

  • Avocat ILIE DORIN

   Da, poate da de permis, dar trebuie văzut cum se termină acest dosar penal. Și acum poate da de permis, poate face școala, poate da examen, dar daca va fi condamnat i se va anula permisul. Ideea e că are nevoie de avocat să își facă apărări in dosarul penal, pentru a scăpa cu o sancțiune mai blândă, asta depinzând și de cazierul lui…

 14. Andrei

  Salut , am condus cu permisul suspendat si am fost oprit de catre politie. In cele din urma am fost chemat in instanta si am primit acasa raspunsul .
  tip solutie : admite cererea
  In baza art. 318 alin.15C.pr.pem.,admite cererea Parchetului.etc. Dispune confirmarea solutiei de renuntare la urmarirea penala dispusa dispusa prin ordonanta nr.272/P/2021 din data 16.04.2021 a Parchetului . In baza art 275 alin. (3)C. proc.pen., cheltuielile judiciare raman in sarcina statului . Definitva. Pronuntata in camera de consiliu astazi 27.05.2021
  Document: Incheiere finala (dezinvestire) 814/2021 . ce trebuie sa fac acum?? multumesc

 15. Nicu Caloianu

  Cu mult respect!,Dacă instanța ca și pedeapsă accesorie,nu apare art.66 lit.i (interzicerea dreptului de a conduce orice fel de auto pe o perioadă.),poate șeful poliției să-mi interzică acest drept? Vă mulțumesc!

  • Cip

   Salut am avut permis Românesc l-am preschimbat in uk și am fost prins sub influența băuturi alcoolice ce sa terminat cu urmărire penală și anularea permisului am săfrsit pedeapsa și am primit setință judecoreasca cu cele 2 ștampilei. Dacă îmi recuperez un nou permis din uk dacă am hotărârea jutecoreasca pot conduce in romînia dacă cazieru este curat

 16. Nicu Caloianu

  Am fost condamnat în anul 2019,am executat pedeapsa,acum încerc să redobândesc permisul,am fost la o școala auto autorizată,dânșii au facut toate actele,inclusiv biletul de eliberare din PNT.Vă mulțumesc frumos!m-ati liniștit!!!Nu eram sigur dacă o instanța nu imi interzice dreptul de a redobândii permisul,Șeful Poliției ar putea sa imi ia acest drept!va multumesc din suflet!

 17. Sorin

  Bună ziua, dacă sunt condamnat definitiv în baza art 336 alin 1 cod penal rap. Art. 396 alin 1,2 și 10 c proc.pen. Cu referire la art. 61 alin 4 litera c, permisul îmi este anulat sau mi se restituie după 90 de zile? În cazul în care permisul este anulat pot da din nou de permis după un an de zile?

 18. MUNTEANU VALENTIN DANIEL

  Buna ziua.am avut un dosar conducere fara permis.la 2 zile dupa incident am obtinut permisul de conducere.dupa 3 ani de umblat prin tribunale mi a dat 4 ani supraveghere,80 zile in folosul comunitatii,9 luni cu suspendare.si astazi mi a venit de la politie ca mi au si anulat permisul.stiti de ce ? Si dupa cat timp pot da din nou ?

 19. Vidican

  Buna ziua,

  In 2005 am facut permis cat.B in Cluj Napoca,Pe urma am facut si C si CE.Luna trecuta mi-a expirat permisul de conducere si a trebuit sa il refac.Dupa ce l-am refacut mi-a dat permisul cu Cat.B anulata prin instanta deoarece firma la care eu am facut permisul in 200, cat.B a fost gasite cu fraude si permise date pe bani.Eu am ramas cu cat.C si CE,in aceste conditii eu mai pot conduce masini mici care se conduc cu cat B?

 20. Florin

  bună seara. Am o întrebare mi se anulează permisul de conducere? în baza art 336 alin 1C.pen rap. la art 396 alin. 1,2 și 10 C.proc.pen . Va mulțumesc frumos

 21. Stefan Neacsu

  Buna ziua , următoarea întrebare: infracțiune de conducere a unui autovehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată , prev si ped de art 335 alin 2 C pen.
  Hotărârea : art 335.alin 2 C pen cu aplicarea art 61. alin 1 , 4 lit c (cp) cu aplicarea art. 396 alin 10 și art 43 alin 5. ( Amenda penală) ..
  Problema vine la aproape 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești și mai bine de 6 luni de când mi-am îndeplinit obligațiile, anume nu doar că nu am primit ,anularea permisului de conducere ci și faptul că în sistemul poliției rutiere apar doar cu permisul reținut . Eu mergând la DRPCIV pentru susținerea examenului (abia acolo am aflat ) , ulterior mergând la poliția rutieră și același răspuns. Ce ar trebui sa fac ,sau să înțeleg ? Am dreptul de a conduce vehicule? Permisul nu mi-a fost anulat? Sau urmează să fie ? Un domn polițist din cadrul poliției rutiere Ilfov (acolo mi-a fost reținut și oprit) mi-a spus , citez: dacă doresc anularea permisului de conducere sa fac o cerere de anulare a acestuia. Cel mai tare mă intrigă, că fapta pe care am făcut-o nu apare în sistemul poliției rutiere, ca și când nu am făcut acel lucru. Intre timp le-am dus clasarea de la sancțiunea de unde sa tras totul și acum aștept clarificarea situației.
  In speranța că ve-ti acorda timp și un răspuns situației expuse , va mulțumesc !

  • Avocat ILIE DORIN (Baroul București)

   nu puteti conduce sub nici o formă, este infractiune dacă vă urcați la volan. Mergeti cu sentința definitivă, cu chitanța de plată a amenzii și cu orice alte documente mai aveti la biroul rutier și spuneți-le că eroare le aparține. Dvs puteti să vă înscrieți la examen conform legii și ei trebuie să vă dea acest drpt. Nu există să cerere de anulare a permisului de conducere….nu stiu cum au putut ei debita aceasta aberatie. Dacă nu va descurcați, luati un avocat să va ajute.

 22. Daniel

  Buna seara! Am urmatoarea situatie. O persoana a fost condamnata pentru conducere sub influenta alcolului definitiv In 2018. Persoana are dubla cetetenie, respectiv cetetenie romana si cetetenie engleza iar permisul de conducere il are din Marea Britanie, expirand in 2041. Dupa trecerea unui an de la comunicarea hotararii de condamnare pentru conducere sub influenta alcolului poate conduce cu acelasi permis din Marea Britanie? Mentionez ca politia romana nu poate solicita autoritatii emitente a permisului din Marea Britanie sa anuleze permisul, autoritatea emitenta din Marea Britanie nu il anuleaza si astfel nu poate da din nou de permis, permisul de conducere din Marea Britanie fiind valabil in continuare pana in 2041. Daca este prins conducand un autovehicul in Romania in momentul de fata avand permisul din Marea Britanie savarseste infractiune prevazuta de art. 335 alin. 2 Cod penal?

  • Avocat ILIE DORIN

   Din punctul meu de vedere poate conduce, are dreptul de a conduce având un permis perfect valabil și incadrandu-se și in perioada de ”interdictie” de 1 an conform legii române.

 23. Bogdan

  Buna ziua. Am ramas fara permis pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice. Acum 2 ani am fost condamnat la 1 an inchisoare cu amanarea aplicarii pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. In 2 luni imi expira acest termen de supraveghere iar in sentinta definitva scrie ca in baza art. 85 alin. 2 lit. g, C pen., pe durata termenului de supraveghere impune inculpatului obligatia de a nu conduce nicio categorie de vehicule. Intrebarea mea este urmatoarea: permisul mi-a fost anulat automat si trebuie sa ma inscriu iar la scoala de soferi urmand sa sustin examenul? Va multumesc anticipat pentru un raspuns

  • Avocat ILIE DORIN

   nu, permisul nu se anulează la soluția de amânare a aplicării pedepsei. Trebuie doar să treacă perioada în care erați obligat să nu conduceți. Nu e nevoie de examen sau de alte proceduri.

 24. Popescu Claudiu

  Buna dimineata, in 2016 am avut un accident pe trecerea de pietoni cu vatamare corporala, zile de spitalizare 110 la numar.Femeia este ok.in urma acestei fapte, am fost condamnat la 4 ani cu suspendare in serviciul de probatiune 3 ani, niste sume de bani de platit parti vatamate.concluzie, cu o zi inainte sa se implineasca 5 ani am primit horarea din partea brigazi rutiere cu anularea permisului de conducere.
  Intrebarea mea este, cand pot sa imi recuperez permisul si cum trebuie sa procedez?
  In aceea hotarare nu este specificat de cand sau pe cat timp este anulat, stiu ca suna ciudat anulat-si cat timp.doar intreb.
  Tin sa precizez ca din 2016 mai 26 mai exact si pana in septembrie 2020 am condus cu dovada de circulatie fara alte abateri nici macar minore.
  Din septembrie 2020 nu mi sa mai aprobat cererea de conducere cu dovada de circulatie fiindca dosarul a ajuns la judecator.
  Deci efectiv eu din septembrie anul trecut numai conduc si am primit ce am scris mai sus.
  Concluzia este ca as vrea sa stiu cand ma pot apuca de scoala de soferi pentru dobandirea permisului de conducere.

  • Avocat ILIE DORIN

   PUTETI DA DE PERMIS doar după ce hotararea devine definitivă. Nu inteleg la ce hotarare faceti referire pentru că 4 ani nu se dau cu suspendare, ci peste 3 ani orice pedeapsă este cu executare, doar să nu fi fost fapta pe vechiul cod penal… Deci dacă hotărârea nu este definitivă, încă nu curge termenul de 6 luni sau 1 an în care puteti da de permis.

   • Popescu Claudiu

    Da,aveti dreptate 1 an inchisoare cu suspendare cu termen de supraveghere de 3 ani.pentru vatamare corporala 196 alin 2 -3 codul penal raportat la articolul 194 alin 1 litera b din codul penal. Si cand devine definitiva? Adica eu unul nu inteleg primesc aceasta informare acasa dar nu este difinitiva?? Tin sa precizez ca nu am inceput nici supravegherea de 3 ani.Avocata pe care o am angajata din 2016 nu imi raspunde la telefon si mesaj cerand ajutorul cum vi l cer si dvs, de cand am primit aceasta informare adica din 27 mai 2021.daca puteti sa ma lamuriti, va rog.

 25. Dan andrei

  Buna ziua 3 ani cu suspendare … si ca drept pedeapsa complementară se suspenda dreptul de a conduce orice tip de autovehicul pe o perioada de 2 ani… se anulează permisul sau nu…? Multumesc anticipat

 26. Vlad

  Salut! Am dreptul de a conduce pe teritoriul Danemarcei pentru 5 ani pt alcool si conducere periculoasa. Procuroarea a zis ca in restul UE, nu. Acum nu stiu ce sa cred. Permisul meu este Italian, drept urmare ei l-au expediat in Italia. Nu reusesc, neavand vreun fel de pregatire juridica, sa gasesc un articol undeva care sa clarifice daca am sau nu voie cu exactitate sa conduc in alte state. Stiu ca este o directiva UE care precizeaza ceva ceva, legat de un caz in care a fost implicat un cetatean austriac parca, dar, din nou, nu prea inteleg eu cum sta treaba… V-as fi recunoscator daca m-ati putea lamuri.

 27. POP

  Buna ziua, cat timp am dreptul de a conduce in Romania cu permis valid Canadian, avand dubla cetatenie , multumescCel romanesc vor sa-l anuleze pt consum de alcool cu toate ca masina era parcata.

 28. George Neagu

  Buna ziua! Am urmatoarea situatie: am primit o amenda penala, art 335/2, pe care am si achitat.o, hotararea ramanand definitiva.In luna decembrie, se implinesc cele 6 luni dp care pot merge la scoala de soferi.Pana in prezent nu am primit nimic de la Politia Rutiera, cum ca permisul ar fi anulat!
  Ma pot prezenta la o scoala de soferi, doar cu hotararea definitiva si chitanta de plata, sau trb sa astept instiintarea Politiei?
  Multumesc

 29. David

  Am și eu o întrebare băiatul meu are dosar penal pentru refuzul de probe biologice ia venit acasă sentința penală acasă am vorbit cu domnul avocat și la trimis să legalizeze sentința și să meargă la poliția rutieră unde sa întâmplat fapta acolo la pus sa completeze o cerere și cînd ia predat actele ia spus că i sa anulat permisu definitiv fara drept să mai dea am uitat sa spun că este condamnat 1 an cu suspendare și 2 supraveghere a prestat orele in folosul comunității se prezintă regulat la serviciu de probațiune respectă tot ce i se spune dar nu a primit acasă nimic de la poliție în legătură cu permisu as dori sa știu dacă poate sa de-a iar și în cît timp

  • Avocat ILIE DORIN

   la aceasta pedepasă i se anulează de drept permisul. Va trebui să meargă să faca din nou scoala de soferi si sa dea examen pentru un nou permis, după 1 an de la data ramanerii definitive a acelei hotarari.

 30. Gabi Stan

  Bună ziua. Am și eu o întrebare, și anume: soțul meu, a primit o condamnare, în temeiul art. 396 alin 2, raportat la art 61 alin 4 lit c, la o amendă penală în valoare de 6000 de lei. Despre anularea permisului de conducere nu este specificat nimic. În acest caz, permisul de conducere se anulează din oficiu, sau ar fi trebuit să existe și o pedeapsă complementară în acest sens. Nu prea știu ce să înțeleg din hotărârea judecătorească. Dacă mă puteți ajuta cu un sfat, vă mulțumesc anticipat. O zi frumoasă.

 31. Alex Poamă-Neagră

  Bună ziua.. Am fost prins băut la volan în februarie 2020 (1.03 în fiola) . Am fost judecat și în februarie 2021, am primit 1 an și 7 luni cu suspendare și 2 ani de supraveghere.. Pot da examen pt redobandire în februarie 2022?

 32. Frîncu Mihăiță

  Bună ziua ,am și eu o situație mai complicata .
  In luna octombrie 2020 mi-a fost suspendat permisul pentru 90de zile ,am făcut contestație și pe timpul procesului am primit permisul inapoi , in luna aprilie 2021 am pierdut procesul (eu aveam permisul fizic ,și nu am fost înștiințat că am pierdut procesul) ,in luna mai2021 am primit o amenda pentru proiectoare aprinse (agentul nu mi-a verificat permisul de conducere) ,iar pe 1iunie 2021 sunt din nou oprit în trafic ,pe loc mi-sa facut dosar penal ,eu apărând cu permisul suspendat ,eu avandu-l fizic in mână,iar ziua următoare am fost chemat la poliție pentru a mi-se face al doilea dosar penal pe data în care am luat amenda pentru proiectoare .
  Eu in momentul de fata având două dosare ,care eu consider că dacă in facea din prima dosar ,nu se mai ajungea la al doilea.
  Întrebarea mea este daca pot face vre-o cerere de a conduce pe timpul procesului ? Sau credeți ca mi-se va anula permisul având practic doua dosare ,dar tot odată nu am avut accident și nici alcoolemie .
  Până în momentul de fata ,au trecut mai bine de două luni și nu am primit nimic de la procuratură ,decât polițiști la care îmi sunt dosarele ,cum trebuie procedat sau care este procedura ,nu am mai trecut niciodată prin asta ,și eu sunt angajat că șofer și nu știu cât mă va mai tine șeful daca nu pot lua acel drept de conducere pe perioada procesului macar .
  Mulțumesc anticipat .

  • Avocat ILIE DORIN

   trebuie să vă faceti apărări in acel dosar penal, deoarece nu cred ca ar trebui să respundeti penal, deci aveti sanse ca dosarul sa fie clasat daca vă faceti aparari corespunzatoare. Cat ds durata, astfel de dosare penale pot dura 2-3 ani…daca nu si mai mult. Puteti cere la procurorul de caz să conduceti pe durata procesului. Cel mai bine e sa luati un avocat sa se ocupe de dosar, să va faca aparari, sa va faca cerere de prelubgire drept de a conduce, etc.

 33. Radu Adrian

  Bună ziua am fost prins ieri la volan cu o alcoolemie de 0.78 in fiolă. Știți cumva ce pedepse sunt pentru asta? Vă mulțumesc!!

  • Avocat ILIE DORIN

   depinde de cazier – de antecedente, de atitudinea dvs procesuală, de probe, de apărările din dosar, etc. Vă sfătuiesc să vă luați un avocat în proces, inclusiv in faza de urmărire penală.

 34. pleszkats bismark karoly

  buna ziua, am primit o anulare permis de romania pe art. 196 alin 2,3 . in timpul procesului penal care a durat peste 3 ani,am obtinut si o alta cetatenie,din acest motiv nu doresc redobandirea permisului romanesc.Intrebarea e daca obtin permisul de conducere in tara adoptiva prin scoala de soferi, cu acel permis voi putea conduce in romania

 35. Baciu Gabriel

  Bună ziua. În hotărârea judecătorească scrie ca în baza articolului 336 aliniatul 1 cu aplicarea articolului 396 aliniatul 10 sunt condamnat la 1500 lei amenda penala pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului. Nu mi scrie nimic de permis, cum ca ar fi suspendat sau ceva și nici eu nu sunt condamnat la închisoare. Îmi scrie doar amenda penala și nici în posta nu am primit vreo înștiințare de la brigara rutiera. Este anulat sau nu permisul? Mulțumesc

 36. Tunde

  Buna ziua,ieri pe sotul meu la prins politia si avea o alcolemie de 0.68,a fost sa i se ia si probe biologice nu a refuzat si a recunoscut ca a baut si alte antecendente nu are,as vrea sa stiu daca i se anuleaza permisul sau ce anume trebuie sa facem cum trebuie sa procedam.

  • Avocat ILIE DORIN

   trebuie să se apere in dosarul penal. Poate ajunge si la o solutie în care va avea in continuare permis si deci acesta nu i se anulează, dar poate ajunge si la o solutie in care i se anulează, depinde cum si cat se apără. Vă sfătuiesc să vă luați avocat să se ocupe de dosar.

 37. Razvan

  Bună ziua! Am avut dosar penal pentru alcoolemie. Am primit ca sentința 1 an și o luna cu amânare, și 2 ani de supraveghere. În februarie 2019 am terminat termenul de supraveghere. Ieri am ieșit cu mașina sa fac o proba ca sau schimbat unele piese și am vrut sa merg pana la un peco din apropiere sa alimentez. Ma oprit un filtru și am avut 0,69 în aer expirat, specific ca nu am fost recalcitrant am fost la probele de sânge, eram singur în masina si in apropiere de casa. Ca antecedente anterioare am dosarul de data trecuta și nimic altceva. Știți dacă este posibil sa primesc cu executare de data asta? Mulțumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   sunteti la limita, chiar daca s-a terminat prima supraveghere. Instantele au inceput sa dea sentinte aspre in zona aceasta de infractiuni. Da, e posibil sa luati cu executare. Trebuie să va faceti o aparare buna.

 38. Cristi

  Dacă ai permis străin și e reținut în România pentru refuz de recoltare probe biologice se poate anula sau îl trimite la organul emisor?

   • Celestin

    În 1998 am avut un accident cu o victima.am avut o alcoolemie mult mai mica.Am avut o condamnare cu suspendare care s a finalizat în 2004.Mi am redobândit permisul și din 2004 pana în prezent nu am avut nicio abatere.Alcoolemia în sânge a ieșit 3 la mie acum și 1 17 în aer.Am fost oprit în timp ce încercam sa mi parchez mașina. Care credeți ca ar putea fi pedeapsa în acest caz? Mulțumesc.

     • Celestin

      Credeți că mai are vreo relevanță ceea ce s a întâmplat acum 23 de ani? În acest interval (1998-2021) nu am mai comis nici măcar o contravenție. Am un job stabil,o funcție de conducere, studii superioare, o familie, un copil..etc..am făcut o greșeală, mi am recunoscut fapta si o regret din plin. Funcția mea depinde și de acest permis.ce sfaturi îmi dați d nu-l Dorin?

 39. Cristi

  Bună ziua mi sa reținut permisul străin în România pentru refuz probe biologice în cazul unei condamnări se poate anula permisul străin și se poate face la procuror o cerere pentru a conduce pana la finalizarea anchetei

 40. Bucur Elena

  Buna ziua , in urma unei sentinte finale…Tip solutie: Condamnare
  Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin. 1, 2 şi 10 din Codul de procedură penală condamnă pe inculpatul G.L., cetăţean român, căsătorit, stagiu militar satisfăcut, studii generale, muncitor necalificat, necunoscut cu antecedente penale, la pedeapsa de 1 (un) an şi 3 (trei) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, prevăzută de art. 336 alin. 1 C. pen. În baza art. 91 din Codul penal dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei rezultante şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 alin. 1 din Codul penal. În baza art. 93 alin. 1 din Codul penal obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Dâmboviţa, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 94 alin. 1 din Codul Penal, pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute de art. 93 alin. 1 lit. c-e se comunică Serviciului de Probaţiune Dâmboviţa. În baza art. 93 alin. 3 din Codul penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul Primăriei Tărtăşeşti sau bisericii din satul Tărtăşeşti, entităţi din comunitate ce figurează în baza de date a serviciului de probaţiune la data pronunţării prezentei, pentru o perioadă de 60 de zile. În baza art. 91 alin. 4 din Codul penal atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 din Codul penal referitoare la revocarea beneficiului suspendării executării pedepsei în cazul nerespectării măsurilor impuse, neexecutării obligaţiilor ce îi revin sau a săvârşirii unei noi infracţiuni în termenul de supraveghere. În baza art. 274 alin. 1 din Codul de procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 500 lei reprezentând cheltuieli judiciare faţă de stat, din care suma de 400 lei este aferentă fazei de urmărire penală. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei. Apelul se depune la Judecătoria …. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 23.12.2020
  Document: Hotarâre …/2020 23.12.2020
  Intrebarea este….cum se procedeaza pentru a lua permisul inapoi…se face alta scoala de la capat sau i se da posibilitatea de a il recupera pe cel avut anterior.
  Multumesc frumos

   • Bucur Elena

    Multumesc frumos de raspuns. A facut apel si a ramas aceeasi sentinta data initial.
    Sa inteleg ca face iar scoala de soferi de la inceput fara sa se tina cont ca a mai facut scoala? credeam ca doar cateva ore de condus si da examen ?
    Si daca el nu are decat 8 clase poate sa dea de permis?
    din nou?
    o zi buna

 41. Stefan

  Buna ziua am și eu o întrebare am fost condamnat la 1an cu suspendare și 2 ani sub supravegherea as mai putea da din nou de permis daca mi-sa încheiat acei doi ani de sub supravegherea.?

 42. Stefan

  Buna ziua mă poate ajuta și pe mine cineva am fost condamnat la un an cu suspendare și 2 ani sub supravegherea dintre care acești 2ani cu supravegherea i-am încheiat . Și am mai citit pe net că voi putea da din nou de permis după un an de la definitiva acum întrebare mea este ce este. Această definitiva adică data de când sa încheiat procesul .? Va mulțumesc

 43. Alexandru

  Va salut vin și eu cu o întrebare
  Sunt chemat în instanta pentru art.335/2
  În rechizitoriu scrie ca intenția de a conduce a fost 150m dintre care am parcurs între 10 și 12m
  Pana am fost oprit de către organe
  Menționez ca permisul este profesionist și am fost oprit exact în fata locuinței mele
  Nu am antecedente rutiere am cazierul curat
  Întrebarea mea este pot beneficia de renunțarea la aplicarea pedepsei???
  Și la câte procese va trebuii sa merg pana va fii ceva definitiv
  Mulțumesc

 44. Georgel Grigoroiu

  Buna ziua. Am fost condamnat 1 an de inchisoare cu suspendare , 2 ani de supraveghere ( anul 2014) mi-au anulat dreptul de a conduce in Romania. Permisul meu era Spaniol , au zis ca mil trimit prin ambasada in Spania dar nu a ajuns. Dupa 1 an de asteptat am consultat un avocat Spaniol si am recuperat permisul Spaniol .
  Pot conduce in toate taririle de la UE, por conduce in Romania acum?
  Va multumesc.

 45. Anita

  Buna ziua, in 12 noiembrie 2020 am primit o amenda penala si 1 an sa nu mai conduc. (alcolemie la volan)
  Anul acesta in noiembrie se face un an,ma intereseaza daca in 12 noiembrie anul acesta imi pot recupera permisul?

  Tip solutie: Condamnare
  Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin. 1, alin. 2 C. pr. pen. rap la art. 336 alin. 1 Cod pen. cu aplicarea art. 53 lit. c, art. 61 alin. 2 şi alin. 4 lit. c C. pen., totul cu aplicarea art. 374 alin. 4, art. 396 alin. 10 C. pr. pen., condamnă pe inculpatul ….., la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 4.500 lei (contravaloarea a 150 zile – amendă, suma corespunzătoare unei zile amendă fiind de 30 lei) pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influen?a alcoolului sau a altor substan?e. În baza art. 67 alin. 1 C. pen. raportat la art. 66 alin. 1 lit. i) C. pen., aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a conduce vehiculele prevăzute de art. 20 din OUG nr. 195/2002 pe o perioadă de 1 (un) an, pedeapsă ce se va executa potrivit art. 68 alin. 1 lit. a) C. pen. În baza art. 274 alin. 1 C. pr. pen., obligă inculpatul la plata sumei de 700 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronunţată în şedinţa publică azi, 12.11.2020.

  • Avocat ILIE DORIN

   pai trebuie sa vedeti in ce stadiu este dosarul penal, daca este in curs sau este finalizat si ce solutii sunt in el. Luati un avocat si faceti cercetari pa politie cu privire la stadiul acuzării dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente