Meniu Închide

Simplificarea procedurii de restituire a permisului de conducere în cazul contestării Procesului-Verbal

În 27.05.2020, au fost modificate normele care prevăd suspendarea sancțiunilor la regimul rutier în contextul atacării lor la instanță prin formularea unei plângeri contravenționale. Normele stipulează că amenda și reținerea permisului se suspendă de la data introducerii plângerii contravenționale, dovada procesului contravențional putând fi făcută pe orice cale.

Astfel că, dacă până acum birourile de poliție acceptau doar un certificat de grefă în original pentru restituirea permisului, de acum înainte permisul de conducere poate fi restituit și fără certificat de grefă. În acest sens un printscreen sau un printpage de pe pagina instanței unde se regăsește procesul va fi suficient pentru restituirea permisului. Această dovadă (printscreen) a formulării și introducerii plângerii contravenționale poate fi trimis poliției pe e-mail, pe fax, prin curier sau poștă, cu o cerere de restituire permis. Cererea și extrasul privind plângerea contravențională pot fi expediate poliției de către contravenient ori de către avocatul său. Dacă cererea este depusă la ghișeul biroului de poliției, permisul se restituie pe loc. Dacă cererea se transmite online ori prin poștă/curier, permisul se restituie contravenientului la adresa indicată în cererea de restituire a permisului.

Dacă contravenientul pierde procesul, acesta are un termen de 30 de zile de returnare a permisului în vederea suspendării. Termenul curge de când hotărârea devine definitivă. Dacă îl predă după acest termen, va fi sancționat cu reținerea pentru încă 30 de zile, ce se vor adăuga la zilele pentru care a fost reținut inițial. Predarea permisului poate fi făcută personal sau prin avocat, prin poștă sau curier, în acest context ținându-se cont de data predării la poștă/curier, și nu de data recepționării lui de către unitatea de poliție.

Procedurile de restituire și predare a permisului în condițiile de mai sus, personal sau prin avocat, fizic sau online, se aplică și după starea de alertă, fiind modificat articolul 118, alineatul (3) din OUG 195/2002.

Print Friendly, PDF & Email

85 Comments

 1. Dinu Tanase

  Mi s-a retinut permisul de conducere pentru 64 Km peste cei 50 din localitate timp de 90 zile .Fapta s-a petrecut in alt judet.Am contestat in instanta procesul verbal, la termen in orasul respectiv .Daca pe timpul judecatii sanctiunea retinerii permisului se suspenda , de unde pot cere restituirea permisului ? Din ce judet ? Cel in care am obtinut permisul sau cel in care s-a petrecut evenimentul ?
  Va multumesc ,

  • Avocat ILIE DORIN

   Permisul vine de la Poliția de pe raza județului unde s-a petrecut fapta la Poliția județului unde aveți domiciliu- serviciul rutier, și se restituie de i de serviciul rutier al poliției județului de domiciliu sau Mun București.

 2. Nicu

  Buna ziua.
  Mi-a fost retinut permisul de conducere pe data de 03 07 2020 pentru neacordare de prioritate la trecerea de pietoni.Am facut plangere(la judecatoria Buftea) si am primit termen de judecata pe 26 10 2020.
  Intrebarea mea este:
  Daca hotararea judecatoreasca este in defavoarea mea,contestatia la hotarare se face(si) pe loc sau este un termen de depunere?
  Va multumesc anticipat.

 3. Boca

  Buna ziua. A luat sotul o amenda si suspendarea permisului pentru ca a indoit o tabla cu coltul remorcii tirului intr-un peco din jurul Bragadirului. A dat asigurarea dnei de la peco si aceasta dupa ce a plecat sotul a vb cu asiguratorul si ea a ajuns la concluzia ca trebuie sa anunte politia. Aceasta din urma l-a sunat sa se prezinte la sectie in Bragadiru si acolo i-a retinut permisul si a luat si o amenda. Vrem sa facem contestatie, unde trebuie sa mergem si daca stiti un avocat . Ce trebuie facut?

 4. Nicu Papacu

  Vă mulțumesc respectuos pentru ajutor.
  Din motive personale nu m-am putut prezenta astăzi, 26 10 2020 la Judecătoria Buftea.
  Apelul se poate depune și online?

 5. Cristian

  cele 30 de zile de la hotararea definitiva curg de la data postei prin care ai fost instiintat ca hotararea a devenit definitiva sau data efectiv de cand a devenit definitiva ?

  • Avocat ILIE DORIN

   Hotărârea devine definitivă la data pronunțării soluției în apel, fără a fi comunicată decizia instanței de apel. Dacă nu s-a făcut apel, hotărârea rămâne definitivă la data expirării termenului de apel, adică la 30 de zile ce curg din ziua primirii prin poștă a deciziei primei instanțe.

   • Jeliu Titica

    Buna ziua .Sint mama de fiu si am o problema complicată..sa zicem .La oprit Politia pe fiiul mei intr o seara ma i devreme de ora 23.Era împreună cu prietenul său.,in masina. Poliția in spatele masinii sale .A oprit masina ia dat actele .ia pus aparatul sa vada daca este băut. Ia iesit 00 .,dar ia iesit o substanță. La care Polițistul ia zis sa meargă sa ia singe probe.urina.Fiul meu are o infecție la ureche si ia pastile de antibiotic Oxacilina ia iesit o substanță a medicamentelor.Din această cauză ia interzis sa mai meargă cu masina pînă la ieșirea probelor.Cum trebuie procedat?Cum trebuie procedat ?Va rog f mult sa mi dati un sfat bun .Multumesc

 6. john74

  Daca am pierdut procesul si fac apel in termenul de 30 zile de la data comunicarii si pierd si apelul mai primesc in plus ceva la suspendarea de 30 zile pe care ,o primisem?

  • Avocat ILIE DORIN

   Hotărârea din apel este definitivă de la data pronunțării, deci de atunci curge termenul de 15 zile în care trebuie să predați permisul. Da, și hotărârea de apel vi se comunică, dar ea produce efecte de la pronunțare nu de la comunicare.

   • JOHN74

    Si totusi nu am inteles ceva. In cazul in care pierd si apelul este posibil sa primesc o suspendare mai mare din partea instantei sau politiei (60…90) zile fata de cele 30 pe care le am primit ptr. contraventie si le contest ? Multumesc Anticipat !

    • Avocat ILIE DORIN

     Nu. Dacă pierdeți și în apel, sanctiunea ramane aceeasi ca in procesul verbal de contraventie. DOAR dacă NU DEPUNEȚI permisul în 15 zile de la pronunțarea hotărârii instanței de apel, ci îl depuneți mai târziu, sunteți sancționat cu încă 30 de zile pentru nedepunere în termen, printr-un nou proces verbal.

 7. Adi

  Buna seara. Azi mi-a fost reținut permisul de conducere ptr depășire “periculoasa” a spus agentul, Menționez ca nu era linie continua și nu am depășit limita de viteza legală. Din fata circula o autospeciala de poliție (polo) iar agentul a spus ca a trebuit da frâneze! Autospeciala nu era in misiune și nu a părăsit carosabilul, nu a fost nevoie sa frâneze agresiv!!! Nu au oprit pe nimeni ca martori! Are rost sa depun contestație ptr recuperarea permisului de conducere? De asemenea Menționez ca fapta sa întâmplat in Hațeg iar eu sunt din Arad. Mulțumesc

 8. Adrian

  Buna ziua. Astazi mi s-a retinut permisul de conducere pentru 30 zile din cauza neacordarii de prioritate masinii de politie , asa dupa cum scrie in PV. Mentionez ca eu am oprit , m-am asigurat si apoi am facut dreapta. Masina de politie nu era cu semnale acustice sau luminoae in fucntiune si a PV a scris ca a trbuit sa franze brusc pt. evitarea coliziunii. Lucru neadevarat. Pot face contestatie cu sanse de castig a anularii deciziei de retinere permis?.Multumesc.

 9. Mocanu Marius

  Buna seara. Mi s-a retinut permisul pentru viteza. Am contestat si am pierdut. Extras din portal just: “Respinge plangerea …cu drept de apel in 30 zile de la comunicare”…azi 21.10.2020”. M-am dus peste 30 zile, adica pe 22.11.2020, la judecatorie asteptandu-ma sa primesc hotararea definitiva, pentru ca nu am primit absolut nimic acasa si as vrea sa predau permisul…ca tot vine iarna si nu circul. Mi se spune ca judecatorul nu a redactat hotararea !? si ca sa astept acasa comunicarea prin decembrie ..pe urma sa astept 30 zile pana prin ianuarie si sa sa vin atunci dupa hotararea definitiva. Problema este ca stiu ca este un termen si la politie pentru depunerea permisului, termen care daca nu e respectat prelungeste pedeapsa. Ma puteti ajuta cu un sfat? Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Hotărârea nu rămâne definitivă decât după 30 de zile de la comunicare…Deci întâi trebuie să vă ajungă acasă, apoi să curgă 30 de zile, și apoi devine definitivă dacă în acest termen nu depuneți apel.Altă procedură nu e. Hotârârea la acest moment practic nu există până nu e redactată și comunicată părților din proces.

 10. Alexie Nicolae

  Buna ziua. Mi s-a retinut permisul pentru 90 de zile pentru viteza. Am depus contestatie la judecatoria din judetul in care sunt domiciliat nu in cel care s-a intamplat fapta, iar acuma am probleme la recuperarea permisului pana la finalizarea procesului. Politia Rutiera din judetul in care sunt domiciliat mi-a spus ca trebuia sa depun contestatia la judecatoria din judetul in care s-a intamplat fapta si refuza sa imi restituie permisul pana la finalizarea procesului.

  • Avocat ILIE DORIN

   daca s-a introdus plangere trebuie să vă restituie permisul. Instanta va pune in discutie competenta si va declina cauza daca plangerea este de competenta altei instante. Dar politia trebuie să vă restituie permisul.

 11. Cisma Emanoil

  Bună ziua,mi sa reținut permisul pe o perioadă de 90 de zile am făcut contestație și am pierdut în instanță, însă lucrind in străinătate nu am ajuns in țară să depun permisul la poliție ce măsuri se aplică în acest caz

 12. lenush

  Buna ziua! Daca se pierde in instanta contestatia de suspendare a permisului pentru 90 zile, dupa ce hotararea este definitiva, se mai poate da examen pentru reducerea perioadei de suspendare de la 90 la 30 de zile?
  Multumesc!

 13. Georgiana S

  Buna ziua. Mi-a fost reținut permisul pentru depășirea in localitate cu + 72 km. Înregistrarea s-a făcut de aparat radar in mers. Echipajul a venit după 10-15 km de unde spun ca am depășit viteza, este posibil sa fi fost in afara localității. Au întocmit Pv, unde am trecut ca am mențiuni, însă acum am constatat ca mi-au greșit nr mașinii. Au omis ultima litera din nr.
  Se anulează procesul? Ce pot face in aceasta situație?

 14. Radu

  Buna ziua. Am pierdut procesul in prima instanta pe 02.12.2020. Daca nu doresc sa fac apel pot sa predau carnetul la politie spre exemplu pe 10.12.2020 si sa inceapa sa curga cele 30 de zile pentru care mi-a fost suspendat permisul ?

  • Avocat ILIE DORIN

   Nu. Predarea permisului se va face doar dupa 30 de zile de la comunicarea prin poștă a hotârârii primei instanțe, cu mențiunea că dacă nu se depune apel trebuie să mergeți la judecătorie să cereți o copie legalizată cu mențiunea definitivă, pentru a vă putea ridica permisul.

 15. Voicu

  Pe data de 01-07-2020 Am fost prins la volan cu o alcolemie de 0,48 in aerul expirat , aveti idee cat ma poate tine ? De la udriste nu vrea sa trimita dosarul catre procuror , si nu stiu cum sa fac , cum sa procedez..

 16. barb cosmin

  Buna ziua , numele meu este cosmin si as vrea sa revin iarasi cu intrebarea ce pot face si daca am sanse sa castig , situatia cazului…ieseam din sens giratoriu si la trecerea de pietoni am incetinit observand semnalizarea galben intermitent si rosu pietoni , am decis sa nu frinez si sa continui deplasarea pe spatiu carosabil nefiind nimeni , in momentul in care eram pe zebra sau chiar rotile din fata trecusera s-a schimbat culoarea la pietoni in verde si o persoana a inceput traversarea strazii , in spatele meu era masinii politiei si a filmat , , oprit si ridicat permisul ptr. 30 zile , amenda 56o lei …as vrea sa contest masura , in special suma de bani, fac contestatie in 15 zile fara a platii amenda , daca pierd procesul se mareste pedeapsa ?, pot restitui permisul politiei in 30 zile si amenda primita se mai poate plati jumatare in termen de 15 zile dupa hotarirea judecatoresca sau platesc suma intreaga 560 lei??multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Jumatate din amendă se poate plăti doar în 15 zile de la comunicarea amenzii. Se poate contesta măsura, iar daca ei la proces aduc înregistrarea video și din video reiese cum spuneți dvs și anume că practic dvs efectuați deja manevra de a trece peste trecerea de pietoni și abia în timp ce treceați s-a făcut verde pentru pietoni, aveți șanse de câștig. La fel plangerea contravențională împotriva procesului verbal trebuie să fie făcută în 15 zile de la comunicarea lui. Nu se poate mări sancțiunea de către instanță.

  • Avocat ILIE DORIN

   Da, dar il puteti recupera de îndată dacă părăsiți România. Altfel, dacă râmâneți în țară râmâneți cu dreptul de a conduce suspendat iar permisul îl veți găsi la autoritatea din țara emitentă.

 17. Gabriel Isvanca

  Bună seara. Mi a fost reținut permisul 90 zile. Circulam de la Pitești spre Brașov. La o trecere de cale ferata, cu bariere, am trecut de prima bariera, iar a 2 a a coborât direct pe parbriz. Pot face contestatie? Unde mai exact si de unde imi pot ridica permisul. Mulțumesc

 18. Gabriel Isvanca

  Bună seara. Mi a fost reținut permisul 90 zile. Circulam de la Pitești spre Brașov. La o trecere de cale ferata, cu bariere, am trecut de prima bariera, iar a 2 a a coborât direct pe parbriz. Pot face contestatie? Mentionez ca bariererele au inceput sa coboare cand ma aflam intre ele(cca 50-60 metri de la una la alta) Unde mai exact si de unde imi pot ridica permisul. Mulțumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   De principiu puteti face contestatie, doar că nu stiu ce sanse aveti pentru că barierele coboară după ce în prealabil semaforul este roșu, deci ar trebui să probați că nu a funcționat semaforul….ceea ce e greu de dovedit… Contestatie se face la judecatoria de pe raza căreia ați făcut fapta în 15 zile de la comunicarea procesului verbal. Permisul se ridică în 15 zile de la IPJ Argeș, ulterior de la IPJ-ul de la domiciliul dvs sau IPJ-ul emitent al permisului (dacă diferă de IPJ ul de domiciliu).

   • Gabriel Isvanca

    Bună ziua. Am contestat PV la judecatoria de a carei circumscripție apartine. Întrebarea mea este :Daca in PV nu a fost menționat de catre agentul constatator, locul unde se poate face contestatie, acesta (PV) poate fi declarat nul?

 19. Florin

  Bună seara!
  Am contestat pv de reținere permis pentru depășire limită de viteză (101km/h in limită de 50) și evident a fost respinsa pe 22 dec cu drept de apel 30 zile.
  Care este termenul de predare al permisului la poliție și dacă mai am dreptul de a face cerere de reducere de la 90 zile la 30 cu examen.? Când se face cererea de reducere?

  Mulțumesc!

 20. Dinu Daniel

  Va salut cu respect, în urma hotărârii primei instanțe am pierdut procesul si se pare că am dreptul la recurs însă nu mai doresc sa prelungesc inutil. intrebarea este după aceste 30 de zile dacă nu fac recurs mai primesc ceva acasă să predau permisul sau trebuie să-l predau eu până în recurs. Va multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   după trecerea termenului de 30 de zile de apel, hotararea primei instantei devine definitiva si deci dupa trecerea celor 30 de zile incep să curga cele 15 zile in catre trebuie să predati permisul.

 21. Peneghi vlad

  Buna ziua! In data de 26.12.2020 mi sa retinut permisul pentru 90 de zile, am fost inregistrat pe radar chiar la intrarea intr-una din localitati cu 103 km/h dar acasa am observat ca în P.V agentul constatator a gresit data: Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 zile incepand cu data de “11.01.2020”. Va rog,o îndrumare. Multumesc

 22. Razvan Constantin

  Va salut cu respect,

  Mi-a fost retinut permisul pe 90 de zile pt viteza de 101 km/h in localitate. I-am zis agentului ca e cam la limita si ca as face contestatie iar el mi-a zis ca fac degeaba ca eram singur pe drum si se vede clar pe radar.

  Ce sansa de castig am ? Are rost sa fac contestatie?

 23. Razvan Constantin

  Daca fac contestatie la 101 kmh, amenda se mai plateste doar daca pierd? Mai beneficiez de jumatate in 15 zile? Cum se procedează?

   • Costi

    Ce se intampla daca contest o contraventie si pierd ;mai platesc amenda la jumatate. ,suspenda platile asiguratorii catre pagubiti pana se solutioneaza cazul..,pot sa ma bage pana la urma daca pierd pe mine la plata ..( mentionez ca sunt 4 masini avariate..fara a mea a 5 a) caz in care sunt vinovat!ce sa fac sa accept suspendarea cu 60 zile si amenda ..pot da examen si i au doar 30 zile ..sau sa contest. ?!

    • Avocat ILIE DORIN

     amenda la jumatate se plateste doar in 15 zile de la emiterea/comunicarea Procesului Verbal. Până se soluționează cazul se presupune că procesul verbal e legal încheiat și deci toate procedurile privind asigurările se derulează. Dacă veți caștiga aveți drept de regres pentru orice daună care vi se va imputa între timp.

  • Avocat ILIE DORIN

   Să înțeleg că v-a deschis dosar penal…? Vă trebuie avocat ca să vă apere in procesul penal. Până la finalul procesului puteți cere de la procuror o derogare în sensul de a vi se permite să circulați.

 24. Florin

  Mi a fost suspendat permisul pt 90 zile, cauza “bariere”. Am facut contestatie dar din diverse motive am pierdut procesul. Cand pot ridica permisul? La 90 zile de la savarsirea faptei, 90 zile de la sentinta judecatoreasca sau 90 zile de la predarea permisului? Mulțumesc

 25. Gheorghe

  Bună ziua. Sunt din jud. Galați. Mi s-a reținut permisul de conducere în jud. Bacău pentru depășirea vitezei(103 km/h în localitate). Am trimis pe adresa de email a Judecătoriei Bacău o contestație la care am adăugat copie de procesul verbal, carte de identitate și dovada.
  Mai erau necesare și alte acte?
  Cum pot obține un certificat de grefă fără să mă deplasez la Bacău?
  Trebuie plătită vreo taxă de timbru? cum trebuie procedat?
  Vă mulțumesc anticipat!

  • Avocat ILIE DORIN

   nu vă trebuie certificat de grefă pentru a ridica permisul de conducere: este sunficient un printscreen de pe pagina judecatoriei bacau unde a fosta inregistrata plangerea dumneavoastra, acesta trebuie printat și apo anexată dovada pentru a ridica permisul de la Politie. Taxa de timbru e de 20 de lei si vi se va comunica să o plătiti de către judecătoria, veti primi acasa o adresa in acest sens.

 26. Angela

  Buna seara!
  Am contestat un proces verbal de suspendare 30 zile in 2006 si cred ca am pierdut dupa ce avocata a tot amanat.(tactica ei).
  Exista o perioada dupa care se anuleaza suspendarea pe care nu am efectuat-o? Sau cand se prescrie fapta din procesul verbal sau fapta din dosar.

 27. Cornel

  Buna seara.
  Mi-a fost respinsă plângerea proces verbal in data de 25.11.2020.Hotararea a venit redactata cu alte date(probabil alt dosar),am făcut apel,cu mențiunea ca hotărârea a dat-o alt judecător,și nu cel care am avut 5 termene.Întrebările mele sunt:
  -se face apelul pe dosarul meu sau se rejudeca?
  -dacă pierd și apelul mai pot da examen de reducere de la 90 zile la 30 zile(permis reținut pentru viteza)
  Cu stima.Mulțumesc
  -se face apelul pe doasarul meu sau se

 28. Dumitru Cristian

  Am avut luat permisul in decembrie 2019 pentru radar 109 km pe 90 de zile
  Pe 29 martie am plecat cu masina si am fost prins de politie mai aveam douo zile sa ridic permisul nu am fost baut am recunoscut .
  Politistul accela mi.a spus sa nu imi pun avocat ca osa il primesc inapoi in cateva luni
  am mai dat o declaratie si imi spune ca mai am de dat o declaratie dar nu mai m.au chemat ..
  Un sfat va rog un nr de tel daca puteti sa ma ajutati sa ma reprezentati ca nu mai am rabdare sa astept !

 29. Alexandru

  Buna seara! Pe data de 30.12.2020 am fost oprit de catre politie si sanctionat cu amenda pentru depasirea vitezei legale si mi au suspendat permisul ptr. 90 de zile. Pe procesul verbal scrie ca pot sa depun contestatie la Judecatoria Pascani. Eu sunt din Bacau dar locuiesc in Iasi.
  Intrebarea mea este, pot sa depun prin posta sau email contestatia catre Judecatoria Pascani? Din momentul depunerii, cand pot sa ma adresez politiei ptr recuperarea permisului? La care sediu de Politie ma duc? Pot cere permisul si prin posta?
  Multumesc mult!

  • Avocat ILIE DORIN

   da, puteti face plangerea prin e-mail sau posta, dar sa fie in termen. Permisul se ridică de la politia localitatii care l-a retinut ori de la Politia emitentă, depinde unde va fi la momentul in care il veti lua. Puteti să il luati dupa ce pe portalul judecatoriei Pascani vă apare procesul judiciar contraventional inregistrat.

 30. Corina

  Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum sa procedez in aceasta situatie: mi-a fost suspendat permisul pt 30 de zile ca sanctiune complementara a contraventiei, in dispozitivul hotararii primei instantei prin care mi s-a respins plangerea (desi procesul verbal de contraventie avea data de intocmire si constatare gresita), mi s-a inserat gresit CNP-ul si adresa de domiciliu, am formulat apel si pe acest motiv si instanta mi-a disjuns acest motiv ca fiind un capat de cerere ce vizeza eroarea materiala si s-a declarat necompetenta material cu trimitere inapoi la judecatorie si totodata mi-a respins apelul ca nefondat.
  In aceast caz, hotararea primei instante nu o pot legaliza in forma actuala si trebuie sa astept indreptarea de eroare materiala iar temenul de 15 zile de predare a permisului care curge de la pronuntarea apelului e posibil sa se depasesca.
  Si atunci, ce documente pot anexa permisului de conducere auto pentru a-l putea preda in termenul legal, pot face predarea acestuia prin posta, astfel incat sa pot demonstra transmiterea lui in termen?

 31. Toanchina ioan

  Rog mult un sfat juridic legat de cazul practic prin care pot depune carnetul de conducere pierdut printre o hotărâre judecătorească,înainte de redactarea deciziei.
  Mă pot ajuta de un certificat de grefa anexat carnetului ,cu care sa merg la poliție?
  Vă mulțumesc anticipat

 32. Elena

  Bună seara! Mi a fost suspendat permisul pe o perioada de 90 de zile prin proces verbal. Am făcut plângere la judecătorie. Aceasta a hotărât că este întemeiată sancțiunea și am formulat apel. Apelul a fost respins ca nefondat. Știu ca am termen 30 de zile de la pronunțarea hotărârii să predau permisul la politie. Întrebarea este : în termenul acesta mai pot circula cu mașina? Având în vedere că hotărârea definitiva este executorie de la pronunțare dar în OUG scrie că suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în următoare zi după ce am predat permisul.

  • Avocat ILIE DORIN

   Bună seara. Aveti 15 zile să predati permisul la politie: dar cele 15 zile curg de la pronuntarea hotărârii, deci de când o aveti pe portalul instantei de apel… Puteti circual cu permisul. Dacă nu predati permisul nu este infractiune, dar daca va opreste politia in trafic vă mai aplică o suspendare de 30 de zile pe langa primele.

 33. Nicoleta

  Buna ziua, am pierdut in prima instanta, mi s-a comunicat hotararea, nu doresc sa fac apel. Trebuie sa treaca cele 30 de zile de la prima hotarare sau se pot scurta prin vreo modalitate (declar ca nu depun apel, de ex)? În termenul de 15 zile(calendaristice?) de cand a devenit definitiva hotararea, pentru a preda carnetul, de ce document am nevoie pentru a demonstra la politie ca hotararea este definitiva, astfel incat sa imi retina permisul si sa inceapa curgerea termenului de retinere? Tb sa cer certificat de grefă?
  Permisul se trimite la politia unde a avut loc contraventia? In cazul meu, contraventia a avut loc in Ialomita iar eu domiciliez in Bucuresti.
  Multumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   Nu puteti scurta termenul. 30 de zile trebuei să curga de la comunicare pentru ambele parti – dvs si IPJ, pentru că si ei au drept de apel. Dupa cele 30 de zile mergeti la kjudecatorie si luati o copie legalizatp a sentintei primei instante, copie legalizata cu mentiunea ”definitivă prin neapelare”. Cu acest document predati permisul la politia emitentă (de regulă cea de domiciliu).

 34. Gabi l.

  Bună ziua. Am condus anul trecut cu dovada expirată și am fost oprit de un echipaj pentru un control de rutină, unde mi-sa deschis un dosar penal pentru conducere fără permis. Am angajat un avocat, pe care l-am intrebat când pot primi dovada de la procuror pentru a putea conduce?! Mi-sa spus să aștept. Trebuie cumva făcută vreo cerere sau hotărăște procurorul de la sine ?

 35. Vasike

  Bună ziua ! Am avut accident , sa sunat la 112 am fost dus la spital ( multumesc lui Dumnezeu ca nu e nimk grav) . Cat eu eram la spital a venit politia rutiera a masurat etc. Nimeni nu ma anuntat daca am gresit eu s-au conducatorul celalaIt.Mentionez ca permisul nu mi l-a susupendat. E posibil de acum să m-il suspende dupa o saptamana ? Multumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente