Meniu Închide

Simplificarea procedurii de restituire a permisului de conducere în cazul contestării Procesului-Verbal

În 27.05.2020, au fost modificate normele care prevăd suspendarea sancțiunilor la regimul rutier în contextul atacării lor la instanță prin formularea unei plângeri contravenționale. Normele stipulează că amenda și reținerea permisului se suspendă de la data introducerii plângerii contravenționale, dovada procesului contravențional putând fi făcută pe orice cale.

Astfel că, dacă până acum birourile de poliție acceptau doar un certificat de grefă în original pentru restituirea permisului, de acum înainte permisul de conducere poate fi restituit și fără certificat de grefă. În acest sens un printscreen sau un printpage de pe pagina instanței unde se regăsește procesul va fi suficient pentru restituirea permisului. Această dovadă (printscreen) a formulării și introducerii plângerii contravenționale poate fi trimis poliției pe e-mail, pe fax, prin curier sau poștă, cu o cerere de restituire permis. Cererea și extrasul privind plângerea contravențională pot fi expediate poliției de către contravenient ori de către avocatul său. Dacă cererea este depusă la ghișeul biroului de poliției, permisul se restituie pe loc. Dacă cererea se transmite online ori prin poștă/curier, permisul se restituie contravenientului la adresa indicată în cererea de restituire a permisului.

Dacă contravenientul pierde procesul, acesta are un termen de 30 de zile de returnare a permisului în vederea suspendării. Termenul curge de când hotărârea devine definitivă. Dacă îl predă după acest termen, va fi sancționat cu reținerea pentru încă 30 de zile, ce se vor adăuga la zilele pentru care a fost reținut inițial. Predarea permisului poate fi făcută personal sau prin avocat, prin poștă sau curier, în acest context ținându-se cont de data predării la poștă/curier, și nu de data recepționării lui de către unitatea de poliție.

Procedurile de restituire și predare a permisului în condițiile de mai sus, personal sau prin avocat, fizic sau online, se aplică și după starea de alertă, fiind modificat articolul 118, alineatul (3) din OUG 195/2002.

Print Friendly, PDF & Email

868 de comentarii

 1. Dinu Tanase

  Mi s-a retinut permisul de conducere pentru 64 Km peste cei 50 din localitate timp de 90 zile .Fapta s-a petrecut in alt judet.Am contestat in instanta procesul verbal, la termen in orasul respectiv .Daca pe timpul judecatii sanctiunea retinerii permisului se suspenda , de unde pot cere restituirea permisului ? Din ce judet ? Cel in care am obtinut permisul sau cel in care s-a petrecut evenimentul ?
  Va multumesc ,

  • Avocat ILIE DORIN

   Permisul vine de la Poliția de pe raza județului unde s-a petrecut fapta la Poliția județului unde aveți domiciliu- serviciul rutier, și se restituie de i de serviciul rutier al poliției județului de domiciliu sau Mun București.

   • Ciobotaru

    Buna seara! Pot sa dau sala pentru permis daca buletinul este expirat. Imi da buletinul peste 30 zile si eu am sala pe 3 martie. Mentionez ca buletinul este la mine. Si a zis ca este valabil pana la eliberarea celuilalt act

     • Vlad teo

      Buna ziua,
      Am fost prins cu radar tip pistol cu 103km/h. As dori sa depun contestatie insa nu stiu care sunt sansele mele de castig. Multumesc

    • Basarab

     Buna ziua , la o alcolemie de 0,03 la mie in aerul expirat se poate depune contestatie ? Sau care este procedura pe care sa o urmam avand in vedere ca agentul de politie nu a vrut sa mearga sa recolteze probe de sange ?

     • Nicolescu Denis

      Buna seara domn avocat , mi a fost luat permisul in 14 iunie 2021, iar acesta mi a ajuns in septembrie 14 . Amenda nu am platit o inca iar permisul imi e inca la Resita de unde trebuie sa il iau . Pot sa l iau fara sa platesc amenda ? Si daca conduc fara permisul la mine si acesta fiind la Resita este dosar penal sau imi da doar amenda de 500 lei?

     • Avocat ILIE DORIN

      sunteti pasibil de dosar penal daca nu aveti permisul la dvs, puteti conduce doar dupa ce il aveti fizic in mana. Da, puteti sa il ridicati si daca nu ati platit amenda.

    • Darius

     Bună seara! La o hotărâre definitivă de la judecatorie se poate merge mai departe la curtea de apel?

   • Hertug Andrei Constantin

    Buna seara scuzati deranjul am si eu o intrebare la dumneavoastra. Pe12 12 2019 am acrobat in prieten pe trecerea de peroni victims amers la spital dar nu a avut nevoie de ingrijiri meficale . A declarat la politie ca nu are pretenti si ca iam dat suna de 2000 ron . Dosarul a stst la politai 1 an si doua lui acu e la parchet cam cit mai dureaza pina da solutie si daca pot da examen pentru reducerea termenului de suspendare. Multumesc frumos

    • Avocat ILIE DORIN

     pai asteptati să vedeti finalul procesului penal si apoi vedeti daca e nevoie să mai dati de permis sau nu. Poate dura inca un an, dacă nu aveti avocat sa faca cereri, memorii, etc.

     • Roman

      Buna , mi sa suspendat permisul pr 90 zile depășind viteza cu 54 km ora prin localitate,sunt cetățean al republicii Moldova cu permis moldovenesc dar dețin și buletin românesc ,locuiesc in rep Moldova, pot să-mi restitui permisul pentru a circula in RM? amenda am achitat-o .

   • Petrut Jupinu

    Buna ziua domnule avocat,
    Ajutați ma va rog intr o problema, in urma cu doua săptămâni am fost lovit in spate de către un puștan pe raza Jud Alexandria, o lovitura relativ ușoară , fără pagube materiale mari, i am fotografiat documentele, neavând polița amiabila , mi am continuat drumul uramand sa ne auzim la un telefon a doua zi, având și un martor , care i am dat prioritate, a doua zi nu a mai ras la tel și nici a treia zi, urmând ca peste câteva zile sa i fac o plângere pentru ca nu mai Răspunde, nu vroiam nimic de la el, doar sa i spun sa fie mai atent și atâta tot, iar plângerea pt ai da o lecție, ulterior am fost chemat la poliția din Alexandria și mi au reținut permisul pt ca nu am anunțat in 24h, dețin permis de profesionist, muncesc cu el, doi copilași, etc
    Ce șanse am sa câștig contestația?

    • Avocat ILIE DORIN

     Sunt șanse mari dacă dvs nu ați considerat fapta accident si nu doreați decat o mustrare verbală a vinovatului. Depinde și de judecător și de cum vă apărați in proces, cât de bine sunt făcute actele, etc. Luați un avocat că să fie șanse și mai mari.

   • Daniel

    Buna seara, daca pe 26.04.2021 s a pronuntat hotararea la un proces de suspendare a permisului iar pe 27.04.2021 la alt proces(ambele cu retinere de 30 de zile), cum se procedeaza in acest caz. Mulțumesc.

    • Nicolas Angelo

     Dacă intr un sens giratoriu nu am acordat prioritate i ar politistul care m a oprit nu avea un alt polițist coleg lângă el îmi poate retine permisul iar persoana respectiva care nu i am acordat prioritate a spus ca nu l a deranjat și nu a fost nevoie de o intervenție ?

     • Avocat ILIE DORIN

      da, va poate retine permisul chiar daca e singur. Dar puteti face proces si il chemati martor pe acel sofer care să dea marturie că nu este adevarat ce a consemnat politistul.

   • Busuioc Dumitru

    Buna ziua,
    Am fost luat un radar de pe un polo cu 103 kmh, preaviz 15 zile si perioada de suspendare 90 zile. Am vreo sansa sa scap de aceasta prin contestatie ? Mentionez ca lucrez ca sofer iar aceasta suspendare duce la pierderea locului de munca. Poate printr-o amenda mai mare?

    • Avocat ILIE DORIN (Baroul București)

     nu se poate da o amenda mai mare, daca faceti plangere contraventională și politia nu are video ori video lor este neclar, aveti sanse. Oricum pe parcursul procesului (aproximativ 1 an) veti avea permis și drept de a conduce.

    • Ailenei Ioana

     Bună ziua, mi-a fost suspendat permisul pe o perioada de 30 de zile și am primit si 8 puncte amendă pentru un accident de care nu am fost vinovată. Eram parcată în fața individului și am plecat de la mașină preț de 15 minute. Când m-am întors, băiatul din spate a început a urla că aș fi dat cu spatele. N-a vrut să chemăm poliția, pentru că mi s-ar fi dat dreptate mie probabil. Am căzut în capcană, a zis să lăsam așa că nu sunt pagube mari, doar câteva zgârieturi. M-am trezit azi după două luni, chemată la poliție. Deși m-am apărat cât am putut de bine și clar că am negat, poliția m-a amendat si mi-a suspendat permisul pe motiv că nu am declarat în 24 de ore. Păi ce să declar? Eu nu am fost vinovată sub nicio formă, băiatul a zis s-o lăsam așa pentru că nu avea dovezi că eu i-am provocat acele pagube. Polițistul mi-a zis că e vecin cu el si a fost martor, cam ireal pot spune pentru ca dacă era așa, ar fi constatat incidentul. Mi se pare ireal… Ce șanse am să reușesc la contestarea procesului verbal?

   • Magirescu A.

    Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu o informatie de care am nevoie maine cand vreau sa depun o contestație a unui proces verbal si nu stiu daca mai trebuie sa fac acea cerere de grefa pt a mi se da inapoi permisul. Mi s a retinut pe o perioada de 30 zile.
    .Si catre cineva trebuie facuta cererea de grefa?
    Pt aceasta trebuie sa platesc vreo taxa de timbru sau altceva?

    Va multumesc tare mult pt ajutor!

     • Nistor Raluca

      Bună seara. Am o întrebare. Ieri am agatat( zgâriat puțin partea strângă spate, bara) o masina si am sunat la politie sa declar ceea ce am facut. Doamna de la politie a spus sa ii las un număr de telefon în parbriz și sa vorbesc. În jurul orei 8 seara m-a sunat un domn care mi-a cerut bani și i-am spus ca nu am de unde sa ii dau banii, dar pot sa ii dau asigurarea, sa facem o înțelegere amiabila, a fost de acord sa ne întâlnim azi în jurul orei 12 la asigurătorul meu, l-am tot sunat și nu am mai răspuns. Azi în jurul orei 19 am fost contactata de politia rutiera cum ca o doamna a făcut reclamație ca i-am lovit masina si nu s-a putut înțelege amiabil cu mine. Am mers la politie, am explicat ceea ce s-a întâmplat și ca eu am vorbit cu un domn și a fost de acord, dar mi-au suspendat permisul pe 30 de zile. Nu înțeleg de ce din moment ce eu am sunat la politie și am vorbit cu un domn cum ca sunt de acord sa ii dau asigurarea. Am șanse de câștig daca fac contestație? Va mulțumesc frumos

    • Angheluta

     Buna ziua,

     Eu am primit prin posta un proces verbal, amenda si suspendarea permisului pe 60 zile. Permisul este emis inntr-un oras, eu locuiesc in alt oras si amenda este din alt oras. Am vrut sa predau permisul la brigada rutiera din orasul actual de resedinta dar am fost refuzata. In acest caz nu ma incadrez in nr de 5 zile trecute in inatiintare pt predare permis, dar de la politie mi s-a spus ca ma pot duce oricand in primele 30 de zile, predau pe loc permisul si pot da si examen sa-l iau mai repede. Este corect? Risc si alte sanctiuni daca nu ma incadrez in termen?

     • Mario

      Buna ziua , am fost depistat cu viteza de 155 km in zona de 100, Menționez ca mașina de poliție era pe banda opusa și am fost luat din mers , ce șanse am sa câștig dacă fac contestație ! Și dacă vreau sa dau examen pt Micșorarea de la 90 la 30 zile se poate dacă nu am luat procesul verbal și nici nu l-am semnat ! Sau trebuie să-l aștept sa ajungă prin posta ?

   • Radu-Andrei Marian

    Recent am făcut un accident pe trecerea de pietoni, am lovit pe cineva mai exact..Victima a fost la spital iar acum este acasă din câte am înțeles o sa stea cu piciorul în ghips 6 săptămâni..As dori sa știu dacă mai îmi pot recupera permisul de conducere dacă de pun acea cerere și ce pot sa pățesc în continuare..Menționez ca au trecut 3 zile de la accident.

   • Stan

    Am depășit viteza legală in localitate cu 81 de km peste cei 50 de km pot face contestație in acest sens mi-au reținut permisul pe 4 luni

  • Gojgaru catalin

   Bună seara ….în data de 05-06-2021ma aflam în coloana la semafor iar prietenul meu din dreapta a deschis ușa și a acroșat un scuterist ,eu m-am blocat speriat ,rămând pe loc și aflând de scuterist ca este ok ,am plecat sa mut mașina, ulterior prietenul care a deschis ușa nu sa putut înțelege cu el ,mam prezentat la accidente ușoare spunând ce sa întâmplat la o luna după mau sunat de udriste ca persoana sa prezentat la spital în ziua respectiva având o problema minora la picior iar mie mi-a fost suspendat dreptul de a conduce pana la soluționarea cauzei.ce este de făcut?

    • Dany

     Bună seara, azi dimineață am fost prins de aparatul radar ( pistol) cu viteza de 121 km pe oră pe un drum cu limita de 70, mi sa reținut permisul pe o perioadă de 90 zile plus amenda de 652 ron in 15 zile sau 1300 ron, intrebarea mea e…daca fac contestație…reusesc sa numi ia permisul? Min sa pare aiurea ca fix 121 am avut…adică 51 de km pe oră peste limita legală, mi se pare aiurea tinand cont ca asta e spus de tipul care a fost cu pistolul colegului care ma oprit ulterior…Nu mi sa aratat nici un video nimic referitor la viteza avută…Mulțumesc pentru eventualul raspuns

    • Dinu

     Buna seara!Sunt șofer de camion si azi in Romania m-a bagat gps-ul pe interzis m-au oprit politia si mi-au luat permisul pe 30 zile,vroiam sa va intreb daca se poate sa conduc pe teritoriul altor tari cu declarație de la notar ca nu conduc pe teritoriul României??Va mulțumesc!

  • Pruna Marius

   Buna ziua
   Imi puteti spune cum se procedeaza pentru depunerea contestatie prin email si dupa pentru ridicarea permisului de la politie?
   Multumesc

  • Gabriel

   Buna ziua.in 2019 am avut un accident fara victime am intrat intr un stâlp și mi s a u luat probe de alcool unde am avut 0 și la aparatul drug test unde a apărut metadonă deoarece sunt de 7 ani la Matei Balș sub tratament .mi s a recoltat sânge și urină și procurorul a cerut daca sunt de acord sa fac la IML expertiza .da am platit am făcut și Dr primar mi. Eliberat că sunt apt de condus că sunt în marja terapeutica și la un pacient aflat în tratament de mai multi ani de zile nu dăunează conduceri .doar in prima luna de medicamentație…procurorul a dat clasare la dosar și mi s a eliberat permisul…acum 1 săpt am avut un mic accident și aceași polițiștii de acum 2 ani mbau recunoscut și iar mi au luat permisul și mi au dus la probe de sânge etc….ce pot face deoarece eu aveam in baza de date și am la mana că pot conduce

  • Cilibiu Constantin

   Domnu avocat va rog un răspuns scurt de luni expira dovada am contestat PV la tribunal dar nu mi-a venit încă permisul acasă dacă sunt prins fără el ce risc ??? Multumesc anticipat

  • Terschak

   Buna ziua. Permisul imi era suspendat pe o perioada de 90 de zile, rămânând mai 2 zile pana cand puteam sa îl primesc inapoi, in ziua cand încercând sa pornesc masina soției , prin metoda împingeri , m-am deplasat pe marginea carosabila pe o distanță de 80-100 de metri, fiind masini parcate si căutând un loc de refugiu. In timp ca căutam acel loc de refugiu m-am trezit cu maisina de poliție in fata mea, probabil control de rutina. Mi-au cerut actele, si sa suflu in fiola. Am spus ca permisul imi este reținut dar faptul ca eu eram la volan nu era cu intenția de a conduce , ci doar de a porni masina. Mi-au întocmit un proces verbal , spuneau ca trebuie sa imi facă dosar penal. Martori sunt băieții care au împins masina si sotia mea. Se poate contesta asa ceva? Daca da, cum si unde?

 2. Razvan

  Aveți idee cât poate dura pana sa primești hotărârea judecătorească de la depunerea documentelor (22.09.2020)

   • Manda

    Am deschis proces împotriva unui proces verbal de suspendare,am certificatul de grefă,dovadă a expirat și nu pot ridica permisul pt.ca se află undeva intre pol.Valcea și pol.Craiova.Acum fiind și zile libere nu pot să-l ridic.Pot circula până recuperez permisul???

 3. Nicu

  Buna ziua.
  Mi-a fost retinut permisul de conducere pe data de 03 07 2020 pentru neacordare de prioritate la trecerea de pietoni.Am facut plangere(la judecatoria Buftea) si am primit termen de judecata pe 26 10 2020.
  Intrebarea mea este:
  Daca hotararea judecatoreasca este in defavoarea mea,contestatia la hotarare se face(si) pe loc sau este un termen de depunere?
  Va multumesc anticipat.

  • Avocat ILIE DORIN

   Acea contestație se numește apel. Apelul la o hotărâre defavorabilă se formulează in 30 de zile de la comunicarea hotărârii primei instanțe (când văvine hotărârea acasa).

 4. Boca

  Buna ziua. A luat sotul o amenda si suspendarea permisului pentru ca a indoit o tabla cu coltul remorcii tirului intr-un peco din jurul Bragadirului. A dat asigurarea dnei de la peco si aceasta dupa ce a plecat sotul a vb cu asiguratorul si ea a ajuns la concluzia ca trebuie sa anunte politia. Aceasta din urma l-a sunat sa se prezinte la sectie in Bragadiru si acolo i-a retinut permisul si a luat si o amenda. Vrem sa facem contestatie, unde trebuie sa mergem si daca stiti un avocat . Ce trebuie facut?

  • Ionut

   Buna ziua,am și eu o problema! In data de 04/06/2021 mi-a fost reținut permisul pentru viteza de 103km/h in localitate! Întrebarea mea este următoarea,cam ce procedura ar trebui sa urmez pentru a-l recupera mai repede? Menționez ca urmează sa plec din țara iar acolo voi lucra ca șofer,as putea face o cerere in acest sens sa îmi fie restituit permisul pentru a lucra afara fără dreptul de a conduce pe teritoriul tari noastre pe perioada suspendări? Sau nu se poate decât varianta de a contesta procesul-verbal in instanța? Mulțumesc frumos

 5. Nicu Papacu

  Vă mulțumesc respectuos pentru ajutor.
  Din motive personale nu m-am putut prezenta astăzi, 26 10 2020 la Judecătoria Buftea.
  Apelul se poate depune și online?

   • Mihaela

    Buna ziua! Am făcut o plângere împotriva unui proces verbal de contravenție și am pierdut. Pana la finalul lunii se poate face apel, dar nu doresc sa fac. Întrebarea mea este următoarea: pot sa predau permisul cu hotărârea respectiva sau trebuie neaparat dovada de definitiva prin neapelare?
    Și dacă trebuie in forma definitiva as mai putea sa folosesc permisul pana investesc hotărârea cu formula definitiva sau in a 30-a zi nu mai am voie sa folosesc permisul? Întreb deoarece hotărârea a fost data intr-o alta localitate decât cea de domiciliu și pentru investirea sa cu formula definitiva ar trebui sa ma deplasez in alta localitate, dar după rămânerea ei definitiva și implicit expirarea termenului de apel.
    Multumesc!

    • Avocat ILIE DORIN

     nu puteti sa il depuneti decat cu hotararea legalizata, deci trebuie asteptate cele 30 de zile, Dupa, puteti circula inca 30 de zile, zile in care puteti legaliza hotararea si puteti sa depuneti permisul oricand vreti dvs (in cele 30 de zile), având dreptul de a conduce valabil pana la predarea permisului la politie.

 6. Cristian

  cele 30 de zile de la hotararea definitiva curg de la data postei prin care ai fost instiintat ca hotararea a devenit definitiva sau data efectiv de cand a devenit definitiva ?

  • Avocat ILIE DORIN

   Hotărârea devine definitivă la data pronunțării soluției în apel, fără a fi comunicată decizia instanței de apel. Dacă nu s-a făcut apel, hotărârea rămâne definitivă la data expirării termenului de apel, adică la 30 de zile ce curg din ziua primirii prin poștă a deciziei primei instanțe.

   • Jeliu Titica

    Buna ziua .Sint mama de fiu si am o problema complicată..sa zicem .La oprit Politia pe fiiul mei intr o seara ma i devreme de ora 23.Era împreună cu prietenul său.,in masina. Poliția in spatele masinii sale .A oprit masina ia dat actele .ia pus aparatul sa vada daca este băut. Ia iesit 00 .,dar ia iesit o substanță. La care Polițistul ia zis sa meargă sa ia singe probe.urina.Fiul meu are o infecție la ureche si ia pastile de antibiotic Oxacilina ia iesit o substanță a medicamentelor.Din această cauză ia interzis sa mai meargă cu masina pînă la ieșirea probelor.Cum trebuie procedat?Cum trebuie procedat ?Va rog f mult sa mi dati un sfat bun .Multumesc

   • Alexandru

    Buna seara! M-am lovit de o problema. Astazi 18.06 imi expira dreptul de apel pentru un PV de constatare a contraventiei si trebuie sa predau permisul, in cate zile am drept sa il predau? Si de ce acte am nevoie la predare?

 7. john74

  Daca am pierdut procesul si fac apel in termenul de 30 zile de la data comunicarii si pierd si apelul mai primesc in plus ceva la suspendarea de 30 zile pe care ,o primisem?

  • Avocat ILIE DORIN

   Hotărârea din apel este definitivă de la data pronunțării, deci de atunci curge termenul de 15 zile în care trebuie să predați permisul. Da, și hotărârea de apel vi se comunică, dar ea produce efecte de la pronunțare nu de la comunicare.

   • JOHN74

    Si totusi nu am inteles ceva. In cazul in care pierd si apelul este posibil sa primesc o suspendare mai mare din partea instantei sau politiei (60…90) zile fata de cele 30 pe care le am primit ptr. contraventie si le contest ? Multumesc Anticipat !

    • Avocat ILIE DORIN

     Nu. Dacă pierdeți și în apel, sanctiunea ramane aceeasi ca in procesul verbal de contraventie. DOAR dacă NU DEPUNEȚI permisul în 15 zile de la pronunțarea hotărârii instanței de apel, ci îl depuneți mai târziu, sunteți sancționat cu încă 30 de zile pentru nedepunere în termen, printr-un nou proces verbal.

    • Pentea Marius

     Buna ziua,ieri mi-a fost suspendat permisul deoarece am depășit o mașina pe linie dubla continua care era parcata pe partea dreapta a carosabilului si sa pus in mișcare fără sa se asigure iar eu am depasit ca sa evit Tamponarea acesteiadin sens opus a venit o mașina de poliție care ma oprit doar pe mine fără sa vadă tot ce sa întâmplat nu m-au crezut si mi-au reținut permisul pentru depășire pe linie dubla continua
     După îndelungi lămuriri mi-au întocmit procesul verbal si mi-a reținut permisul pt.30 de zile la Obiecții am scris NU si am semnat
     Dacă fac contestație am vreo șansa de câștig,martor este doar soția mea care se afla cu mine in mașina
     Va Multumesc,
     Cu stima si respect!

     • Avocat ILIE DORIN

      Sunt ceva șanse de câștig, dar trebuie să căutați dacă ar fi ceva camere video în zonă. Ar fi ideale pentru a proba cele menționate de dvs. Soția nu poate fi martor, dar poate fi ascultată doar dacă îngăduie instanța…

 8. Adi

  Buna seara. Azi mi-a fost reținut permisul de conducere ptr depășire “periculoasa” a spus agentul, Menționez ca nu era linie continua și nu am depășit limita de viteza legală. Din fata circula o autospeciala de poliție (polo) iar agentul a spus ca a trebuit da frâneze! Autospeciala nu era in misiune și nu a părăsit carosabilul, nu a fost nevoie sa frâneze agresiv!!! Nu au oprit pe nimeni ca martori! Are rost sa depun contestație ptr recuperarea permisului de conducere? De asemenea Menționez ca fapta sa întâmplat in Hațeg iar eu sunt din Arad. Mulțumesc

   • Miu Florina

    Buna seara! Soțului meu ia fost suspendat permisul pe 30 de zile , 4puncte si amenda de 580lei ,astazi 26.7.2021 pentru depășirea unei mașini pe linie continuă .Daca va face contestatie ar avea o șansă să își primească permisului inapoi?

 9. Adrian

  Buna ziua. Astazi mi s-a retinut permisul de conducere pentru 30 zile din cauza neacordarii de prioritate masinii de politie , asa dupa cum scrie in PV. Mentionez ca eu am oprit , m-am asigurat si apoi am facut dreapta. Masina de politie nu era cu semnale acustice sau luminoae in fucntiune si a PV a scris ca a trbuit sa franze brusc pt. evitarea coliziunii. Lucru neadevarat. Pot face contestatie cu sanse de castig a anularii deciziei de retinere permis?.Multumesc.

  • Cristian

   Buna seara Domnule Avocat, in aceasta seara mi-a fost reținut permisul de conducere pe o perioada de 30 de zile din cauza ca nh am oprit la semnalul polițistului, Menționez ca dansi erau in fata mea iar eu i am depășit, după care au pornit semnalele luminoase și eu nevăzând am continuat sa merg încă 100-200 de metri, Menționez ca era noapte, întuneric, nu am văzut chiar atât de bine semnalele agentului de circulație, am tras pe dreapta imediat când am observat ca au pornit semnalele luminoase iar dansul mi a comunicat ca voi avea permisul suspendat pe o perioada de 30 de zile însă i am spus și eu la rândul meu ca nu am observat imediat semnalele luminoase deoarece aveam 100Km/h și ma îndepărtase puțin de ei, se poate face ceva ? Dacă depun o contestație, am vreo șansa de câștig ?

    • Cristian

     Ei erau in mers cu masina, eu i am depășit iar la urma au pornit semnalele luminoase și au început sa meargă după mine, când am văzut am oprit imediat. Nu erau opriți. Erau in mers. Este șansa de câștig dacă voi contesta?

  • Predesel mircea

   Buna ziua.am fost oprit și sancționat de radar in mașina poliției cu o depășire de 53km pe limita de 50.am primit procesul verbal am semnat la amenda mio dat avertisment și 90 zile.daca contest procesul verbal sa o lungesc pana in Ianuarie 2022 și cu siguranța voi pierde procesul cu siguranța ,mai pot da redobândire după o luna după ce se termina procesul?sau stau 3 luni sau chiar 4 luni?multumesc

  • Ana

   Am patit o situatie f asemanatoare. Ati facut constestatie?? Cum s.a finalizat? M-ar ajuta f mult un raspuns. Multumesc

 10. Mocanu Marius

  Buna seara. Mi s-a retinut permisul pentru viteza. Am contestat si am pierdut. Extras din portal just: „Respinge plangerea …cu drept de apel in 30 zile de la comunicare”…azi 21.10.2020”. M-am dus peste 30 zile, adica pe 22.11.2020, la judecatorie asteptandu-ma sa primesc hotararea definitiva, pentru ca nu am primit absolut nimic acasa si as vrea sa predau permisul…ca tot vine iarna si nu circul. Mi se spune ca judecatorul nu a redactat hotararea !? si ca sa astept acasa comunicarea prin decembrie ..pe urma sa astept 30 zile pana prin ianuarie si sa sa vin atunci dupa hotararea definitiva. Problema este ca stiu ca este un termen si la politie pentru depunerea permisului, termen care daca nu e respectat prelungeste pedeapsa. Ma puteti ajuta cu un sfat? Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Hotărârea nu rămâne definitivă decât după 30 de zile de la comunicare…Deci întâi trebuie să vă ajungă acasă, apoi să curgă 30 de zile, și apoi devine definitivă dacă în acest termen nu depuneți apel.Altă procedură nu e. Hotârârea la acest moment practic nu există până nu e redactată și comunicată părților din proces.

 11. Alexie Nicolae

  Buna ziua. Mi s-a retinut permisul pentru 90 de zile pentru viteza. Am depus contestatie la judecatoria din judetul in care sunt domiciliat nu in cel care s-a intamplat fapta, iar acuma am probleme la recuperarea permisului pana la finalizarea procesului. Politia Rutiera din judetul in care sunt domiciliat mi-a spus ca trebuia sa depun contestatia la judecatoria din judetul in care s-a intamplat fapta si refuza sa imi restituie permisul pana la finalizarea procesului.

  • Avocat ILIE DORIN

   daca s-a introdus plangere trebuie să vă restituie permisul. Instanta va pune in discutie competenta si va declina cauza daca plangerea este de competenta altei instante. Dar politia trebuie să vă restituie permisul.

   • ggg

    Mi s-a intamplat si mie asta la targoviste. Am cerut in scris militianului sef, care mi-a raspuns ca trebuie sa depun la instanta de pe PV apoi sa vin cu certificat de grefa de acolo. Militienii din DB sunt printre cei mai mafioti

   • Cojocariu Bogdan

    Buna ziua! Ma scuzați ca va deranjez. Mi-a fost reținut permisul de conducere pe o perioada de 90 zile, am făcut contestație, dar încă nu s-a finalizat. Dacă mi-a fost reținut iar permisul de conducere înaintea finalizării contestație, pot da reducere?

 12. Cisma Emanoil

  Bună ziua,mi sa reținut permisul pe o perioadă de 90 de zile am făcut contestație și am pierdut în instanță, însă lucrind in străinătate nu am ajuns in țară să depun permisul la poliție ce măsuri se aplică în acest caz

   • John Doe

    Si daca au trecut 5 ani de atunci si permisul tot nu a fost predat, care este procedura? A fost suspendat din oficiu fara o predare fizica? A trecut suspendarea de 90 + 30 zile?

    • Avocat ILIE DORIN

     Daca au trecut 5 ani și e vorba de pierderea procesului contravențional atunci mergeți și îl predați și veți primi încă 30 zile sancțiune ca n-a fost predat la timp.

     • Buse

      Buna ziua ,va rog să-mi răspundeți domnule avocat,mi s-a reținut permisul de conducere ,am nevoie de el ,cum îl pot lua înapoi pt 30 de zile ? Mulțumesc

     • Avocat ILIE DORIN

      dacă vi s-a luat prin Proces verbal de contravenție, faceți plângere contravențională la judecatorie, singur sau prin avocat. Dacă vi s-a luat prin dosar penal, e mai complicat.

 13. lenush

  Buna ziua! Daca se pierde in instanta contestatia de suspendare a permisului pentru 90 zile, dupa ce hotararea este definitiva, se mai poate da examen pentru reducerea perioadei de suspendare de la 90 la 30 de zile?
  Multumesc!

 14. Georgiana S

  Buna ziua. Mi-a fost reținut permisul pentru depășirea in localitate cu + 72 km. Înregistrarea s-a făcut de aparat radar in mers. Echipajul a venit după 10-15 km de unde spun ca am depășit viteza, este posibil sa fi fost in afara localității. Au întocmit Pv, unde am trecut ca am mențiuni, însă acum am constatat ca mi-au greșit nr mașinii. Au omis ultima litera din nr.
  Se anulează procesul? Ce pot face in aceasta situație?

  • Avocat ILIE DORIN

   Menționarea greșita a numărului poate fi invocata ca motiv de nulitate. Puteți sa cereți și proba video sa vedeți dacă erați in sau inafara localității.

 15. Radu

  Buna ziua. Am pierdut procesul in prima instanta pe 02.12.2020. Daca nu doresc sa fac apel pot sa predau carnetul la politie spre exemplu pe 10.12.2020 si sa inceapa sa curga cele 30 de zile pentru care mi-a fost suspendat permisul ?

  • Avocat ILIE DORIN

   Nu. Predarea permisului se va face doar dupa 30 de zile de la comunicarea prin poștă a hotârârii primei instanțe, cu mențiunea că dacă nu se depune apel trebuie să mergeți la judecătorie să cereți o copie legalizată cu mențiunea definitivă, pentru a vă putea ridica permisul.

   • PICIU IONUT

    Buna ziua,

    Cei de la politie mi-au spus faptul ca permisul trebuie predat la ei in maxim 30 de zile de la hotararea judecatorului , in speta faptul ca ai pierdut contestatia. Si mi-au spus ca pot sa le predau permisul chiar in urmatoarea zi dupa hotararea judecatorului si din ziua urmatoare sau chiar din ziua respectiva intra cele 30 de zile in care nu pot sa circul pana imi elibereaza la loc permisul. Permisul a fost retinut pentru o perioada de 30 de zile.

 16. Voicu

  Pe data de 01-07-2020 Am fost prins la volan cu o alcolemie de 0,48 in aerul expirat , aveti idee cat ma poate tine ? De la udriste nu vrea sa trimita dosarul catre procuror , si nu stiu cum sa fac , cum sa procedez..

   • Viasu Roberto

    Buna ziua
    Am avut permisul suspendat pe o perioada de 30 zile pentru depasire pe linie continua , am depus contestatie mi s-a restituit permisul de conducere , am primit acasa comunicare hotarare civila pronuntata la data de 14 iulie 2020 , a doua zi am fost sa predau permiaul si mi s-a spus sa astept sa vina hotararea definitiva si am asteptat pana astazi 3 februarie 2021 si nu am primit nimci am sunat la judecatorie mi s-a spus ca sentinta a fost definitiva la data de 8 septembrie 2020 eu tot timpul asta am condus si chiar pe 27 octombrie 2020 am primit o amenda .
    Intrebarea mea este sunt pasibil de dosar penal , permisul a fost tot timpul asta suspendat fara sa stiu sau nu poate incepe suspendarea pana il predau personal ?
    Va multumesc !

    • Avocat ILIE DORIN

     Nu sunteți pasibil de dosar Penal. Permisul trebuia depus in 15 zile socotite de la data de 08.09.2020. Dacă nu l ați depus mergeți legal cu el. Doar ca, atunci când îl veți depune polițistul va mai aplica 30 zile suspendare ca sancțiune suplimentară la cele 30 zile inițiale, pt nepredarea la termen.

 17. barb cosmin

  Buna ziua , numele meu este cosmin si as vrea sa revin iarasi cu intrebarea ce pot face si daca am sanse sa castig , situatia cazului…ieseam din sens giratoriu si la trecerea de pietoni am incetinit observand semnalizarea galben intermitent si rosu pietoni , am decis sa nu frinez si sa continui deplasarea pe spatiu carosabil nefiind nimeni , in momentul in care eram pe zebra sau chiar rotile din fata trecusera s-a schimbat culoarea la pietoni in verde si o persoana a inceput traversarea strazii , in spatele meu era masinii politiei si a filmat , , oprit si ridicat permisul ptr. 30 zile , amenda 56o lei …as vrea sa contest masura , in special suma de bani, fac contestatie in 15 zile fara a platii amenda , daca pierd procesul se mareste pedeapsa ?, pot restitui permisul politiei in 30 zile si amenda primita se mai poate plati jumatare in termen de 15 zile dupa hotarirea judecatoresca sau platesc suma intreaga 560 lei??multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Jumatate din amendă se poate plăti doar în 15 zile de la comunicarea amenzii. Se poate contesta măsura, iar daca ei la proces aduc înregistrarea video și din video reiese cum spuneți dvs și anume că practic dvs efectuați deja manevra de a trece peste trecerea de pietoni și abia în timp ce treceați s-a făcut verde pentru pietoni, aveți șanse de câștig. La fel plangerea contravențională împotriva procesului verbal trebuie să fie făcută în 15 zile de la comunicarea lui. Nu se poate mări sancțiunea de către instanță.

  • Avocat ILIE DORIN

   Da, dar il puteti recupera de îndată dacă părăsiți România. Altfel, dacă râmâneți în țară râmâneți cu dreptul de a conduce suspendat iar permisul îl veți găsi la autoritatea din țara emitentă.

 18. Gabriel Isvanca

  Bună seara. Mi a fost reținut permisul 90 zile. Circulam de la Pitești spre Brașov. La o trecere de cale ferata, cu bariere, am trecut de prima bariera, iar a 2 a a coborât direct pe parbriz. Pot face contestatie? Unde mai exact si de unde imi pot ridica permisul. Mulțumesc

 19. Gabriel Isvanca

  Bună seara. Mi a fost reținut permisul 90 zile. Circulam de la Pitești spre Brașov. La o trecere de cale ferata, cu bariere, am trecut de prima bariera, iar a 2 a a coborât direct pe parbriz. Pot face contestatie? Mentionez ca bariererele au inceput sa coboare cand ma aflam intre ele(cca 50-60 metri de la una la alta) Unde mai exact si de unde imi pot ridica permisul. Mulțumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   De principiu puteti face contestatie, doar că nu stiu ce sanse aveti pentru că barierele coboară după ce în prealabil semaforul este roșu, deci ar trebui să probați că nu a funcționat semaforul….ceea ce e greu de dovedit… Contestatie se face la judecatoria de pe raza căreia ați făcut fapta în 15 zile de la comunicarea procesului verbal. Permisul se ridică în 15 zile de la IPJ Argeș, ulterior de la IPJ-ul de la domiciliul dvs sau IPJ-ul emitent al permisului (dacă diferă de IPJ ul de domiciliu).

   • Gabriel Isvanca

    Bună ziua. Am contestat PV la judecatoria de a carei circumscripție apartine. Întrebarea mea este :Daca in PV nu a fost menționat de catre agentul constatator, locul unde se poate face contestatie, acesta (PV) poate fi declarat nul?

   • Iakab david

    Buna misa reținut permisu pe 30 zile . cu dovada de 15 zile la ridicarea permisului dela poliție trebuie complectat o fișă ?? Antreb ptr un prieten ???

 20. Florin

  Bună seara!
  Am contestat pv de reținere permis pentru depășire limită de viteză (101km/h in limită de 50) și evident a fost respinsa pe 22 dec cu drept de apel 30 zile.
  Care este termenul de predare al permisului la poliție și dacă mai am dreptul de a face cerere de reducere de la 90 zile la 30 cu examen.? Când se face cererea de reducere?

  Mulțumesc!

 21. Dinu Daniel

  Va salut cu respect, în urma hotărârii primei instanțe am pierdut procesul si se pare că am dreptul la recurs însă nu mai doresc sa prelungesc inutil. intrebarea este după aceste 30 de zile dacă nu fac recurs mai primesc ceva acasă să predau permisul sau trebuie să-l predau eu până în recurs. Va multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   după trecerea termenului de 30 de zile de apel, hotararea primei instantei devine definitiva si deci dupa trecerea celor 30 de zile incep să curga cele 15 zile in catre trebuie să predati permisul.

 22. Peneghi vlad

  Buna ziua! In data de 26.12.2020 mi sa retinut permisul pentru 90 de zile, am fost inregistrat pe radar chiar la intrarea intr-una din localitati cu 103 km/h dar acasa am observat ca în P.V agentul constatator a gresit data: Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 zile incepand cu data de „11.01.2020”. Va rog,o îndrumare. Multumesc

 23. Razvan Constantin

  Va salut cu respect,

  Mi-a fost retinut permisul pe 90 de zile pt viteza de 101 km/h in localitate. I-am zis agentului ca e cam la limita si ca as face contestatie iar el mi-a zis ca fac degeaba ca eram singur pe drum si se vede clar pe radar.

  Ce sansa de castig am ? Are rost sa fac contestatie?

 24. Razvan Constantin

  Daca fac contestatie la 101 kmh, amenda se mai plateste doar daca pierd? Mai beneficiez de jumatate in 15 zile? Cum se procedează?

   • Costi

    Ce se intampla daca contest o contraventie si pierd ;mai platesc amenda la jumatate. ,suspenda platile asiguratorii catre pagubiti pana se solutioneaza cazul..,pot sa ma bage pana la urma daca pierd pe mine la plata ..( mentionez ca sunt 4 masini avariate..fara a mea a 5 a) caz in care sunt vinovat!ce sa fac sa accept suspendarea cu 60 zile si amenda ..pot da examen si i au doar 30 zile ..sau sa contest. ?!

    • Avocat ILIE DORIN

     amenda la jumatate se plateste doar in 15 zile de la emiterea/comunicarea Procesului Verbal. Până se soluționează cazul se presupune că procesul verbal e legal încheiat și deci toate procedurile privind asigurările se derulează. Dacă veți caștiga aveți drept de regres pentru orice daună care vi se va imputa între timp.

    • Farcas

     Buna ziua , acum aproximativ mia fost suspendat permisul pentru 30 de zile pe baza unor declarați , ca si cum eram sa lovesc un biciclist , cea ce nu sa întâmplat , după ce mia fost suspendat permisul am făcut contestație si mi-am luat permisul înapoi printr-un certificat , si a rămas sa se judece cazul , am avut avocat care ma reprezentat … Anul trecut in luna ianuarie ia venit avocatului meu precum ca am pierdut procesul , eu nu am fost înștiințat ca trebuie sa predau permisul ,perioada in care trebuia sa predau permisul a început 16.07.2020 pana pe 16.08.2020 eu am circulat pe buna baza ca nu mi sa adus la cunoștință ca trebuie sa dau permisul pe data de 07.08.2020 ma prins radarul in alt județ , mia fost suspendat permisul pe 90 de zile la care mi sa spus ca am dreptul la redobândire , mi sa terminat dovada de 15 zile am mers la mine in județ am dat redobândirea am luat testul mi sa dat o foaie precum am luat si mi sa spus sa merg cu ea la județul unde mi sa luat permisul am mers am depus foaie precum ca am luat testul mia fost acceptata scăderea suspendări la 30 de zile din 90 de zile , vine ziua in care ma duc sa iau permisul , merg iau permisul după care a doua zi vine seful de post si îmi zice ca trebuie sa îmi ia permisul pentru ca cine mi la eliberat a făcut o eroare si nu trebuia sa mil lea ca am dosar penal , in concluzie mi sa făcut dosar penal pentru ca când mau prins iei cu radarul eu in baza de date apăream cu permisul suspendat , ce vina am eu ca nu mi sa adus la cunoștință ca trebuie sa predau permisul ! Mulțumesc o zi buna

     • Avocat ILIE DORIN

      Trebuie văzut ce dosar penal aveți, pentru ce și sunteți acuzat și dacă aveți vreo vina. Culpa polițistului care vi l-a eliberat nu va poate fi imputată Dvs. Deci trebuie făcute apărări in dosarul penal. Totodata trebuie făcută cerere pentru a vi se da dreptul de a conduce pe timpul procesului penal.

     • Farcas

      Sunt acuzat ca am condus cu permisul suspendat, dar mie nu mi sa adus nimic la cunoștință ca trebuie sa predau permisul , nu era de competența lor sa îmi trimită ceva sa mi se aducă la cunoștință ca trebuie sa predau permisul ?

 25. Oprica

  Am refuzat probele biologice și șanț șofer profesionist ce pot face permisul e din spania

  • Avocat ILIE DORIN

   Să înțeleg că v-a deschis dosar penal…? Vă trebuie avocat ca să vă apere in procesul penal. Până la finalul procesului puteți cere de la procuror o derogare în sensul de a vi se permite să circulați.

   • Andreea

    Buna seara! Am primit PV pentru 110km/h in localitate. Masina de politie echipata cu radar venea din sens opus si nu era niciun alt autoturism in proximitate imediata. Am inceput sa incetinesc cand s-a vazut masina politiei si am observat cum unul din politisti umbla la radar (probabil pentru ca ei venind putin din panta, imaginea nu era pe mine). Cand au dat sanctiunea (amenda + suspendare 90 zile), am semnalat faptul ca nu aveam 110km/h cand acestia umblau la radar. El mi-a spus ca ei umblau la radar pentru a putea lua imaginea cu numarul masinii. In acest caz are rost contestatia? Daca in imaginile cu 110km/h nu apare clar numarul masinii sunt luate in calcul?

 26. Florin

  Mi a fost suspendat permisul pt 90 zile, cauza „bariere”. Am facut contestatie dar din diverse motive am pierdut procesul. Cand pot ridica permisul? La 90 zile de la savarsirea faptei, 90 zile de la sentinta judecatoreasca sau 90 zile de la predarea permisului? Mulțumesc

   • Gabriela

    Buna ziua ! Mi s-a luat permisul de conducere in localitate (103/h) am facut contestatie. Momentan dosarul e pe rol. Intrebarea mea este . Practic dansii eram in mers cand au pornit girofarul si au intors pentru a ma opri. Stiu ca aparatele radar au o “eroare” de 2-5 km/h . Este adevarat ? Mentionez ca eu cand ei ai pornit girofarul aveam 94/h in bord.

 27. Gheorghe

  Bună ziua. Sunt din jud. Galați. Mi s-a reținut permisul de conducere în jud. Bacău pentru depășirea vitezei(103 km/h în localitate). Am trimis pe adresa de email a Judecătoriei Bacău o contestație la care am adăugat copie de procesul verbal, carte de identitate și dovada.
  Mai erau necesare și alte acte?
  Cum pot obține un certificat de grefă fără să mă deplasez la Bacău?
  Trebuie plătită vreo taxă de timbru? cum trebuie procedat?
  Vă mulțumesc anticipat!

  • Avocat ILIE DORIN

   nu vă trebuie certificat de grefă pentru a ridica permisul de conducere: este sunficient un printscreen de pe pagina judecatoriei bacau unde a fosta inregistrata plangerea dumneavoastra, acesta trebuie printat și apo anexată dovada pentru a ridica permisul de la Politie. Taxa de timbru e de 20 de lei si vi se va comunica să o plătiti de către judecătoria, veti primi acasa o adresa in acest sens.

 28. Angela

  Buna seara!
  Am contestat un proces verbal de suspendare 30 zile in 2006 si cred ca am pierdut dupa ce avocata a tot amanat.(tactica ei).
  Exista o perioada dupa care se anuleaza suspendarea pe care nu am efectuat-o? Sau cand se prescrie fapta din procesul verbal sau fapta din dosar.

   • Gheorghe Alexandra

    Buna ziua
    Am contestat procesul verbal, am verificat pe portal si mi-au respins plangerea asta fiind pe data de 5.02.2021
    Am o nelamurire! Cand trebuie sa predau permisul?
    Mentionez ca inca nu am primit nimic acasa!

    • Avocat ILIE DORIN

     puteti conduce linistit, nu vă face nimeni dosar atat timp cat aveti permisul la dvs. Daca ati pierdut, asteptati hotararea acasa: trebuie sa predati permisul dupa 30 de zile de cand va ajunge acasa hotararea, adica dupa ce trece termenul de apel. Oricum,daca nu faceti apel, va trebui sa predati permisul dupa ce va luati o hotarare legalizata cu mentiunea definitiva prin neapelare, in baza unei astfel de hotarari puteti preda permisul.

 29. Cornel

  Buna seara.
  Mi-a fost respinsă plângerea proces verbal in data de 25.11.2020.Hotararea a venit redactata cu alte date(probabil alt dosar),am făcut apel,cu mențiunea ca hotărârea a dat-o alt judecător,și nu cel care am avut 5 termene.Întrebările mele sunt:
  -se face apelul pe dosarul meu sau se rejudeca?
  -dacă pierd și apelul mai pot da examen de reducere de la 90 zile la 30 zile(permis reținut pentru viteza)
  Cu stima.Mulțumesc
  -se face apelul pe doasarul meu sau se

  • Avocat ILIE DORIN

   da puteti da examen de reducere. Trebuie făcut apel sau/si cerere de indreptare hotarare. În apel, teoretiv, se va trimite la instanta din nou sa se rejudece.

 30. Dumitru Cristian

  Am avut luat permisul in decembrie 2019 pentru radar 109 km pe 90 de zile
  Pe 29 martie am plecat cu masina si am fost prins de politie mai aveam douo zile sa ridic permisul nu am fost baut am recunoscut .
  Politistul accela mi.a spus sa nu imi pun avocat ca osa il primesc inapoi in cateva luni
  am mai dat o declaratie si imi spune ca mai am de dat o declaratie dar nu mai m.au chemat ..
  Un sfat va rog un nr de tel daca puteti sa ma ajutati sa ma reprezentati ca nu mai am rabdare sa astept !

 31. Alexandru

  Buna seara! Pe data de 30.12.2020 am fost oprit de catre politie si sanctionat cu amenda pentru depasirea vitezei legale si mi au suspendat permisul ptr. 90 de zile. Pe procesul verbal scrie ca pot sa depun contestatie la Judecatoria Pascani. Eu sunt din Bacau dar locuiesc in Iasi.
  Intrebarea mea este, pot sa depun prin posta sau email contestatia catre Judecatoria Pascani? Din momentul depunerii, cand pot sa ma adresez politiei ptr recuperarea permisului? La care sediu de Politie ma duc? Pot cere permisul si prin posta?
  Multumesc mult!

  • Avocat ILIE DORIN

   da, puteti face plangerea prin e-mail sau posta, dar sa fie in termen. Permisul se ridică de la politia localitatii care l-a retinut ori de la Politia emitentă, depinde unde va fi la momentul in care il veti lua. Puteti să il luati dupa ce pe portalul judecatoriei Pascani vă apare procesul judiciar contraventional inregistrat.

 32. Corina

  Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum sa procedez in aceasta situatie: mi-a fost suspendat permisul pt 30 de zile ca sanctiune complementara a contraventiei, in dispozitivul hotararii primei instantei prin care mi s-a respins plangerea (desi procesul verbal de contraventie avea data de intocmire si constatare gresita), mi s-a inserat gresit CNP-ul si adresa de domiciliu, am formulat apel si pe acest motiv si instanta mi-a disjuns acest motiv ca fiind un capat de cerere ce vizeza eroarea materiala si s-a declarat necompetenta material cu trimitere inapoi la judecatorie si totodata mi-a respins apelul ca nefondat.
  In aceast caz, hotararea primei instante nu o pot legaliza in forma actuala si trebuie sa astept indreptarea de eroare materiala iar temenul de 15 zile de predare a permisului care curge de la pronuntarea apelului e posibil sa se depasesca.
  Si atunci, ce documente pot anexa permisului de conducere auto pentru a-l putea preda in termenul legal, pot face predarea acestuia prin posta, astfel incat sa pot demonstra transmiterea lui in termen?

 33. Toanchina ioan

  Rog mult un sfat juridic legat de cazul practic prin care pot depune carnetul de conducere pierdut printre o hotărâre judecătorească,înainte de redactarea deciziei.
  Mă pot ajuta de un certificat de grefa anexat carnetului ,cu care sa merg la poliție?
  Vă mulțumesc anticipat

  • Avocat ILIE DORIN

   daca ati pierdut in prima instanta nu, trebuie să asteptati hotararea și curgerea termenului de apel. Daca ati pierdut in apel, de la momentul pronuntarii in apel aveti 15 zile sa il depuneti.

   • Ionescu Vlad

    Din momentul pronuntarii (publicarii pe portal) decurg cele 15 zile? Se merge cu print screen doveditor la politie pentru predarea permisului sau trebuie scoasa copie a hotararii? Multumesc

    • Catalin

     Pai in legea actualizata scrie ca in termen de 30 de zile de la data pronuntarii definitive la apel trebuie predat permisul. Ati scris si dvs. asta pe 13 mai 2020, mai sus. Am vorbit si cu un sef de la circulatie si mi-a confirmat asta !
     Eu vreau sa subliniez si alt aspect: sedinta apelului a fost in 28 aprilie, data hotararii apare pe just.ro tot in 28 aprilie, dar publicarea s-a facut abia pe 7 mai. Deci la o data a fost pronuntarea si la alta data publicarea…. Care data se ia ?
     Multumesc.

     • Avocat ILIE DORIN

      data pronunțării de pe portal sau dacă s-a amanat pronunțarea, data la care s-a pronunta efectiv instanța…indiferemnt când au publicat pe portal soluția… Aici e o problemă pentru că deseori sunt cateva zile pierdute de către justițiabil din cauza sistemului juridicar, în special a sistemului ECRIS…

 34. Elena

  Bună seara! Mi a fost suspendat permisul pe o perioada de 90 de zile prin proces verbal. Am făcut plângere la judecătorie. Aceasta a hotărât că este întemeiată sancțiunea și am formulat apel. Apelul a fost respins ca nefondat. Știu ca am termen 30 de zile de la pronunțarea hotărârii să predau permisul la politie. Întrebarea este : în termenul acesta mai pot circula cu mașina? Având în vedere că hotărârea definitiva este executorie de la pronunțare dar în OUG scrie că suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în următoare zi după ce am predat permisul.

  • Avocat ILIE DORIN

   Bună seara. Aveti 15 zile să predati permisul la politie: dar cele 15 zile curg de la pronuntarea hotărârii, deci de când o aveti pe portalul instantei de apel… Puteti circual cu permisul. Dacă nu predati permisul nu este infractiune, dar daca va opreste politia in trafic vă mai aplică o suspendare de 30 de zile pe langa primele.

   • Elena

    Cand incepe perioada de suspendare in sistemul lor informatic? La 15 zile de la publicarea pe portal? …si astfel pentru nepredare voi avea 90 zile+30 bonus…si in aceasta perioada daca nu sunt oprita in trafic zic saumana si am scapat de suspendare (ei or sa o aiba in sistem dar eu circul ca am permisul in mana)?Adica pot merge 12 luni fara sa fiu oprita si perioada de suspendare intre timp sa fie expirata?Multumesc

 35. Nicoleta

  Buna ziua, am pierdut in prima instanta, mi s-a comunicat hotararea, nu doresc sa fac apel. Trebuie sa treaca cele 30 de zile de la prima hotarare sau se pot scurta prin vreo modalitate (declar ca nu depun apel, de ex)? În termenul de 15 zile(calendaristice?) de cand a devenit definitiva hotararea, pentru a preda carnetul, de ce document am nevoie pentru a demonstra la politie ca hotararea este definitiva, astfel incat sa imi retina permisul si sa inceapa curgerea termenului de retinere? Tb sa cer certificat de grefă?
  Permisul se trimite la politia unde a avut loc contraventia? In cazul meu, contraventia a avut loc in Ialomita iar eu domiciliez in Bucuresti.
  Multumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   Nu puteti scurta termenul. 30 de zile trebuei să curga de la comunicare pentru ambele parti – dvs si IPJ, pentru că si ei au drept de apel. Dupa cele 30 de zile mergeti la kjudecatorie si luati o copie legalizatp a sentintei primei instante, copie legalizata cu mentiunea ”definitivă prin neapelare”. Cu acest document predati permisul la politia emitentă (de regulă cea de domiciliu).

   • Violeta

    Buna ziua. Pentru obtinerea copiei legalizate a sentintei trebuie sa am la mine sentinta in original?
    In cat timp trebuie predat la politie permisul dupa trecerea celor 30 de zile de la comunicarea sentintei? Multumesc

   • Ciuca

    Bună ziua,
    Am pierdut în instanță procesul pt retinera permisului. Am primit acasă (07.01.2021)inștiințare cu drept la apel însă nu am făcut apel.Pana astăzi 28.03 .2021 nu am primit nici o notificare de la judecătorie cu decizia definitiva.Intrebarea mea este:trebuia sa predau permisul sau aștept sa primesc decizia definitiva acasă și cu aceasta merg sa îl predau.

    • Avocat ILIE DORIN

     Dacă pe 07.01 ați primit hotărârea arunci pe 06.02 hotărârea a devenit definitiva prin neapelare. Din 06.02 aveați 30 de zile sa mergeți la judecătorie sa o legalizați și apoi sa mergeți la politie sa depuneți permisul. Practic pe 08.03 a fost ultima zi in care trebuia depus permisul.

     • Mihail

      Puteti sa ma lamuriti, va rog:

      Pana la urma care este termenul in care trebuie depus permisul la politie, DUPA ce au trecut cele 30 de zile de la primirea prin posta a hotararii prin care contestarea PV a fost respinsa si nu am facut apel?

      a) 15 zile? (cum ati raspuns doamnei Violeta imediat mai sus)
      b) Sau 30 de zile? (cum raspundeti aici d-lui Ciuca) in care trebuie legalizata hotararea definitiva prin neapelare si predat permisul.

 36. Gabi l.

  Bună ziua. Am condus anul trecut cu dovada expirată și am fost oprit de un echipaj pentru un control de rutină, unde mi-sa deschis un dosar penal pentru conducere fără permis. Am angajat un avocat, pe care l-am intrebat când pot primi dovada de la procuror pentru a putea conduce?! Mi-sa spus să aștept. Trebuie cumva făcută vreo cerere sau hotărăște procurorul de la sine ?

 37. Vasike

  Bună ziua ! Am avut accident , sa sunat la 112 am fost dus la spital ( multumesc lui Dumnezeu ca nu e nimk grav) . Cat eu eram la spital a venit politia rutiera a masurat etc. Nimeni nu ma anuntat daca am gresit eu s-au conducatorul celalaIt.Mentionez ca permisul nu mi l-a susupendat. E posibil de acum să m-il suspende dupa o saptamana ? Multumesc !

 38. denis

  BUNA ziua , mi a fost suspendat permisul pt 30 zile pt trecere pe culoarea rosie a semaforului , aveam 2 martori in masina care sustin ca am trecut pe verde , in plus de asta, agentul rutier a scris in procesul verbal ca nu am prezentat permisul de conducere , eu refuzand sa semnez procesul verbal de primire a amenzi findca aveam permisul la mine si cu toate astea el mi a luat la control doar talonul si buletinul , intr un final eu ne vrand sa semnez procesul verbal de contraventie mi a dat doar un proces verbal de suspendare a permisului in care se mai precizeaza ca mai am obligatia legala de a preda permisul in 5 zile , ma puteti sfatui va rog frumos ce as avea de facut in acest caz pt un rezultat favorabil in favoarea mea , MULTUMESC !

  • Predescu Georgiana

   Buna ziua!
   Sotului i s-a facut pv pentru neacordare de prioritate pt pietoni. A facut contestatie, a fist respinsa. A facut apel, s-a dat hotarare definitiva prin care i s-a respins. Intrebarile sunt: incat timp trebuie sa predea permisul la politie? De cand incepe suspendarea, de cand s-a dat decizia sau de cand preda permisul? El lucreaza ca sofer in strainatate. Mai poate conduce in afara tarii? Poate trimite prin posta permisul si ce data se ia in considerare? Trebuie sa astepte sa primeasca hotararea acasa sau se ia in considerare data decizie de pe site-ul oficial? Ce se intampla daca nu preda permisul in termen? Multumesc anticipat!

   • Avocat ILIE DORIN

    Trebuie sa predea permisul in 15 zile de când se afișează soluția pe portalul instanței de apel. Dacă nu îl depune, poate conduce. Dar când îl va depune va finsanctionat cu încă o suspendare de 30 zile.

     • Avocat ILIE DORIN

      art 118 alin 4 mentionează un termen de 30 de zile. ”Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției. Sancțiunea contravențională complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce își produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalități.”

 39. Dan

  Buna ziua,
  va urmaresc de ceva vreme si sunt f .incantat ca ajutati atatia oameni.
  Oare ma puteti ajuta si pe mine cu un mic sfat ?
  Azi , mi-a fost retinut permisul pe 90 zile pt nerespectarea culorii rosii la trecerea de nivel peste calea ferata.
  In fapt : am oprit masina la culoarea rosie si a barierelor lasate, am asteptat sa treaca trenul si apoi in timp ce barierele se ridicau am trecut peste calea ferata.
  Aceasta se intampla la 5 dimineata , masina politiei fiind in spatele meu.

  Intrebarea mea este are rost sa fac plangere la Judecatorie ? Am sanse de castig ?
  Sau astept o luna de zile si dau examen la politie ?

  Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   teoretic ati avea castig de cauza daca probati ca trenul trecute si barierele se ridicau, desi culoarea rosie a semaforului era incă pe rosu, deoarece pericolul trecuse…puteti incerca…

 40. DAN

  In procesul verbal este scris in sectiunea agentului : ca nu am respectat culoarea rosie la trecerea de la calea ferata,
  si la mentiuni – din partea mea: ca nu am asteptat ridicarea completa a barierelor – lucru pe care d agent l-a scris fara sa obiectioneze ceva.
  Poate fi aceasta o proba in instanta ? Intreb deoarece alta proba nu am . Multumesc

 41. Mihnea

  Buna ziua! Mi-a fost reținut permisul pentru consum de cannabis(THC) cu dovada fără drept de conducere pe 15 zile dar nu scrie pe ce perioada e suspendat permisul. La politie mi-au spus doar ca trebuie sa plătesc analizele de sânge dar nu mi-au spus perioada pe care acesta e reținut. Ce as putea sa fac? Dacă plătesc analizele și oricum nu îmi iau permisul înapoi as plătii analizele degeaba.

  • Avocat ILIE DORIN

   Permisul e reținut pana la finalizarea procesului Penal. Totuși se poate dobândi dreptul de conducere dacă faceți cerere, eventual prin avocat. Dvs trebuie sa plătiți expertiza ca sa grăbiți mersul dosarului Penal. Dar pentru a conduce pe parcursul procesului Penal și pt a va face o apărare in proces, luați avocat.

 42. Stefanoiu nicoleta

  Buna seara!azi mi sa suspendat permisul pentru 30 zile.pentru ca in buletin este un nume, iar in permis este altul(eu am divorțat si am reusit sa schimb doar buletinul)!vreau sa fac contestație,as avea sanse sa mi recuperez permisul ?

 43. Camelia

  Buna ziua.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.Ieri 30.01.2021.băiatului meu i a fost suspendat permisul pentru depasire limitei de viteză in localitate.pentru 90 zile.Era in spatele unui camion si i a sărit o piatră in parbriz crapanduil si a hotărât să depășească camionul. Atunci la prins radarul ,era aproape la ieșirea din localitate.Va rog sa mi spuneți dacă facem contestație are șanse să anuleze pv.El nu a semnat pv.explicandu i agentului care l a oprit situația,pentru ca acesta primise prin statie viteza cu care circulase.Va rog mult sa mi dati un sfat pentru ca si amenda primite este destul de mare ,aproape 1500 roni.

   • Alina

    Buna seara. In 2018 am trecut pe rosu la semafor. Permis luat, făcut contestație in instanța, recuperat permis. Proces pierdut la sfârșitul lui 2018. De atunci nu am primit nimic acasă ca sa predau permisul. Dacă ma oprește poliția in trafic, este caz penal?

 44. Camelia

  Multumesc pentru raspuns.Insa pentru ca nu a semnat pv.agentul nu i l a dat a zis ca il trimite prin poștă.I a dat doar dovada cu drept de circulație pentru 15.zile.Cum se procedează în cazul acesta?Este corect ce a făcut agentul?Nu trebuia sa puna un martor sa semneze pv.si sa il dea?Va rog sa mi răspundeți. Multumesc!

 45. Prisacariu Stefan

  Buna seara,
  In speranta ca ma veti ajuta si pe mine, ca in cazurile de mai sus, va scriu acest mesaj.
  Astazi mi-a fost suspendat permisul auto pentru depasirea vitezei cu mai mult de 50 km/h. Am primit dovada pentru 15 zile.
  Doresc sa fac contestatie si inafara de aspectele legate de fapta in sine, precum faptul ca am fost „prins” de radar la limita de terminare a localitatii, pe care le voi mentiona in contestatie, doresc sa va intreb cateva aspecte legate de procesul verbal in sine.

  Incep cu cea mai mare problema din PV:

  1. Desi data completarii PV, data faptei, sunt mentionate corect, 31 ianuarie, la finalul PV, sub valoarea amenzii, este trecuta sanctiunea de suspendare a permisului incepand cu data de 16 februarie 2020. NU 2021.
  Poate duce aceasta greseala la nulitatea procesului verbal?

  2. Este o problema si cu ziua de 16 februarie. Pentru ca 15 zile incepand de astazi (dovada), inseamna 14 februarie inclusiv, asadar suspendare incepand cu 15 februarie, nu 16.
  Evident, tot anul ramane greseala cea mai flagranta.

  3. Viteza mentionata de ei este 107 km/h, mi-au comunicat verbal, dar este greu lizibila, ca sa nu spun ilizibila pe PV. Adica pe un rand mai jos au trecut limita legala de 50 km/h, bara dintre km si h unindu-se cu cifra 1 de pe randul de mai sus, rezultand practic o bara lunga pe doua randuri si un 07 dupa.
  Ma pot lega si de acest aspect sau nu are rost?

  4. Aceeasi problema cu scrisul. In doua locuri este mentionat articolul si ordonanta care prevede sanctiunea, dar este trecut OUG nr / si dupa bara anul ordonantei este o mazgalitura…efectiv nu sunt cifre lizibile, oricat as incerca sa imi dau seama.
  Poate fi o problema acest aspect? Stiu ca lipsa lor anuleaza procesul, dar faptul ca nu sunt scrise incat sa poata fi citite?
  Nu pot atasa foto din pacate la acest mesaj.

  5. Revenind la prima intrebare, daca greseala datei de incepere a suspendarii poate anula PV, eu ce trebuie sa cer instantei? Anularea sanctiunii de suspendare permis, sau inclusiv anularea amenzii?

  6. Permisul este emis in judetul Suceava, avand domiciliul in orasul Falticeni la momentul respectiv. Intre timp domiciliul l-am mutat in Iasi, dar nu am mai schimbat si permisul.
  De unde cer permisul dupa depunerea contestatiei?

  7. Fapta a fost semnalata in localitatea Baltati, jud Iasi, ce apartine circumscriptiei judecatoriei Pascani. Pe PV scrie ca acolo trebuie sa depun contestatia.
  Nu o pot depune in Iasi, fiind resedinta de judet?
  Daca nu, o pot depune online?
  Ce pasi sunt de urmat si de ce acte am nevoie in acest caz?
  Site-ul judecatoriei Pascani bineinteles ca nu functioneaza…

  Cu speranta ca aveti aveti rabdarea si timpul sa cititi si sa raspundeti la acest mesaj lung,
  Va multumesc anticipat!

  • Avocat ILIE DORIN

   Pe acest forum nu se dau consultații juridice ci scurte sfaturi la scurte probleme… Erorile materiale ref la 2020 va 2021 nu atrag nulitatea. Contestația se depune la Judecătoria pe raza căreia s a săvârșit fapta. Permisul se ridica de la IPJ emitent, nu IPJ de domiciliu.

     • Prisacariu Stefan

      Multumesc!
      As mai avea o intrebare, daca nu deranjez prea tare, cu scuzele de rigoare pentru insistenta. Ultima intrebare.
      Am observat acum ca agentul a scris gresit numarul seriei permisului, la rubrica de suspendare.
      De asemenea este gresita o litera din numarul de inmatriculare a masinii neinscriptionata dotata cu radar.
      Este vreuna dintre aceste greseli un motiv suficient pentru anularea procesului verbal?

     • Popa Constantin

      Bună seara domnule avocat!!
      M.i s.a suspendat permisul de conducere cu drept de circulație 15 zile în urma unui control RAR asupra mașinii de serviciu, voiam sa va întreb dacă fac contestație pentru cât timp se poate amână suspendarea permisului? Va mulțumesc frumos

 46. Iosif Ignat

  Buna seara,

  In seara zilei de 29.01.2021 la iesirea de pe autostrada A10 in capatul din Aiud, prietenul meu care era la volan a depasit un camion care aproape statea pe loc, intr-o zona in care era linie discontinua. Dincolo de camion ne-a oprit politia si i-a suspendat prietenului permisul pe 30 zile pe motiv de depasire neregulamentara. Prietenul vrea sa depuna contestatie, in cazul acesta trebuie sa mai plateasca amenda sa nu?
  Multumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   daca depune contestatie trebuie să dovedească faptul că pe acel segment de drum este posibilă depășirea. Amenda trebuie plătita la minimul ei pentru că dacă pierde procesul va trebui să o plătească integral (dacă nu plăteste acum suma diminuată).

 47. Florin

  Buna ziua,
  Mi-a fost retinut permisul pentru 30 de zile si cand am depus plangere la judecatorie impotriva PV nu mi-a eliberat certificat de grefa, motiv pentru care n-am mai fost la Politie sa ridic permisul. Am lasat sa curga cele 30 de zile de suspendare. Acum, indiferent de decizia instantei, eu figurez ca mi-am inspasit pedeapsa? Sau daca pierd procesul trebuie sa predau iarasi permisul?
  Sau este indicat sa depun o intampinare prin care sa renunt la proces avand in vedere ca mi-am ispasit deja pedeapsa? Amenda nu am primit!
  Multumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   Nu ați ispășit pedeapsa odată ce ați depus plangere, deși a curs termenul și ați avut permisul neridicat. Când rămâne hotărârea definitiva (chiar dacă rămâne definitiva prin renunțarea Dvs la judecată) urmează sa aveți din nou suspendarea de 30 zile.

   • Florin

    Aici este o lacuna legislativa. In situatia constatarii unor cazuri care impun suspendarea dreptului de a conduce nu ar trebui retinut pe loc permisul de conducere ci inmanata contravenientului o dovada cu drept de circulatie 15 zile. Dovada originala sa se depuna de catre contraveninet fie la Judecatorie – in caz de contestatie, fie la Politie impreuna cu permisul de conducere daca nu se formuleaza contestatie in cele 15 zile. Am vazut si mai sus un caz ciudat: s-a retinut permisul si s-a eliberat dovada cu drept de 15 zile, dar PV nu a fost semnat si urma sa se trimita prin posta. Iar legea spune clar ca dreptul de contestatie este de 15 zile de la comunicarea PV, adica de la data primirii prin posta. In astfel de cazuri poti ramane fara drept de circulatie (oarecum abuziv) cateva zile bune, daca nu chiar peste 1 luna.

    • Avocat ILIE DORIN

     aveti perfectă dreptate. E la mijloc o sancțiune implicita neindicată de lege, deci abuzivă. Dar se poaet face plângere la șeful poliției sau instanță pentru nelegalitatea unor astfel de proceduri.

 48. Florin

  In baza de date a Politiei nu figurez cu termenul de 30 de zile ispasit? La pronuntare hotarare definitiva in defavoarea mea, Judecatoria va trimite catre Politie sentinta respectiva? Practic plangerea este in general formulata spre remedierea elementelor rutiere care pun in pericol toti participantii la trafic nu spre anularea contraventiei de suspendare permisului pe care am si ispasit-o. Va multumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   Nu Judecătoria trimite. Dvs trebuie sa va prezentați la politie cu hotărârea definitiva pentru a preda permisul. Dacă e deja acolo trebuie sa va prezentați pentru a se opera modificările privind suspendarea.

 49. Florin

  Practic permisul este la mine, am fost sa-l ridic de la Politie (fara certificat de grefa sau ceva de la Judecatorie) dupa cele 30 de zile de suspendare iar Politia a operat in sistem modificarile de suspendare ca sa mi-l inapoieze. Politia nu mi-a solicitat nimic (din partea Judecatoriei) pentru a-mi elibera permisul, deci daca mergeam la Politie inainte sa treaca cele 30 de zile cu siguranta nu mi-l inapoiau fara ceva de la Judecatorie pentru ca aparea in baza suspendat.
  La judecatorie inca nu s-a judecat cazul dar ma pot astepta sa sa pierd procesul, caz in care nu imi este clar de ce sa-l mai predau o data din moment ce 30 de zile l-am lasat la ei? Apar cu 2 suspendari la Politie pentru aceeasi cauza?!
  PS: La peste 2 sapt. de la depunere plangere Judecatorie am primit acasa instiintare la Politie ca nu am drept de condus timp de 30 de zile iar ulterior pot merge la ridic permisul fara a fi nevoie sa dau examen si asta am si facut!!
  Multumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   Pai dacă l-ați ridicat după cele 30 de zile de suspendare fara sa inșiintati in prealabil Poliția ca ați făcut proces, da, nu mai trebuie sa il depuneți încă o data. Nu înțelesesem bine când și cum l-ați ridicat in raport cu procesul.

 50. Florin

  Pasii au fost:
  1. Suspendare permis si primit dovada pt 15 zile
  2. Plangere Judecatorie fara a lua certificat de grefa sau vreun document pe care sa-l duc la Politie pentru ridicare permis inainte de expirare 30 de zile de suspendare.
  3.Dupa 45 de zile de la suspendare mers la Politie unde am domiciliul si am ridicat permisul (practic trecuse termenul se suspendare de 30 de zile + cele 15zile in care am avut dovada).
  4. Astept sa se judece contestatia mea la Judecatorie unde pot primi si respingere plangere.
  5. Daca primesc respingere plangere contraventie, ce trebuie sa fac eu avand in vedere ca amenda nu am primit deci cu primaria nu am treaba?
  Va Multumesc!

 51. Andrei

  Buna ziua. Am contestat suspendarea permisului si am pierdut la fond. Nu sa redactat. Duoa ce apare pe site hotararea pot merge sa depun hartie la dosar ca renunt la apel apoi sa obtin certificat de grefa imediat si sa merg cu el sa depun carnetul?

 52. Ionel

  Bună ziua. Mi s-a suspendat permisul pe o perioadă de 90 zile(azi 09.02 2020) pentru viteză. Mașina Poliției venea din contrasens și m-au oprit cum că aveam 114km/oră pe porțiune de 50 km/oră.in procesul verbal am scris că nu cred ca aveam așa mare viteză. Cum aș putea să-mi recuperez permisul ? Precizez că sunt și chiar lucrez ca și conducător auto de mare tonaj (șofer TIR) și chiar îmi trebuie permisul. M-au „prins” cu mașina mică. Mulțumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Pai ca sa vă recuperati permisul trebuie să faceti plângere contraventională împotriva procesului verbal. In proces, trebuie să vă apărati ca să castigati: faptul că lucrati si vă este vital permisul trebuie indicat dar nu e suficient. Trebuie văzut ce e cu acel segment de drum cu limita de viteză, de ce este, cât de periculoasă e zonă, etc.

 53. Diana

  Buna ziua! Dacă am pierdut procesul cu cei de la Politie cand pot preda permisul? Eu am fost sa il predau dar nu la luat pt ca nu mi a venit citație acasa. Întrebarea mea este dupa ce am pierdut procesul trebuie sa mai fac eu ceva sau aștept sa vina citația acasa ? Ma gândesc sa nu aștept sa sa treacă cele 30 de zile în care trebuie sa il depun.

 54. ANDREI IONUT

  Buna ziua.In primul rand va multumesc ca oferti sfaturi si indrumari tuturor celor care au nevoie.Daca puteti sa ma ajutati si pe mine cu cateva sfaturi in situatia urmatoare.
  In data de 30.01.2021 am fost oprit la un control de rutina (eram singur in masina) si mi-a iesit alcoolemie 00.5% in etilotest si eu nu am mai bausem alcool de 2 saptamani.Domnul politist a facut procesul verbal în vederea suspendarii permisului pe 90 de zile si cand mi l-a dat sa îl semnez i-am spus ca vreau sa merg la sange si el mi-a spus ca nu se mai poate ca a completat deja procesul verbal.La mentiuni am declarat ca nu am consumat alcool dar nu am declarat ca domnul politist mi-a refuzat dreptul de a merge la sange.Precizez ca maine ma duc sa fac contestatie la procesul verbal si ma duc singur deoarece nu imi permit sa angajez un avocat.Credeti ca as avea sanse sa castig sau aveti vreun sfat pentru mine ?
  Multumesc anticipat.Sanatate tuturor !

  • Avocat ILIE DORIN

   Fara un raport medical …slabe șanse. Totuși luați ceva medicamente ? Cum de a ieșit așa alcoolemia? Trebuie sa argumentați și sa dovediți in instanța ca alta ar fi cauza alcoolemiei.

   • ANDREI IONUT

    Am inteles..si inca ceva vreau sa va mai intreb.Am scris la mana plangerea impotriva procesului verbal si vreau sa imi spuneti in afara de plangere si copie dupa buletin si taxa de timbru de 20 de lei trebuie sa adug la dosar si cererea pentru cerficat de grefa sa imi elibereze permisul si in cate exemplare trebuie sa fie plangerea ?

    • Avocat ILIE DORIN

     2 exemplare plângerea. Certificat de grefa nu mai trebuie. După ce va înregistrează plângerea la judecătorie faceți printscreen la portal pe pagina unde veți avea procesul și e suficient pt a ridica permisul.

 55. Isac Cristi

  Bună seara
  Am primit o citatie de la Poliție, pentru un eveniment petrecut în urmă cu o lună și jumate mai precis pe data de 25 dec.2020 precum as fi spart oglinda unei mașini parcate ,in urma treceri cu auto pe lângă ea, proprietarul mașini făcând plângerea în urma unui bilet lăsat de către cineva și care mi-a notat nr.
  La Poliție mi sa spus ca imi va suspenda permisul 30 de zile pe baza biletului pe care prop.masini la găsit la stergator si niște urme minore la ambele oglinzi , pe care le-am dobândit prin parcarile supermarketurilor.
  Pot depune contestație dacă mi se suspendă permisul, mă pot întelege cu reclamantul?

  • Avocat ILIE DORIN

   Puteți depune plangere și dacă el nu avea oglinda avariata tare, puteți câștiga pt ca nu se considera accident o avarie mică tip zgârietură. Dar dacă avea oglinda sparta…

 56. George

  Buna dimineata.Am avut permisul suspendat pe o perioada de 60 de zile pt neacordare prioritate am pierdul procesul mai pot da reexaminare.Multumesc!

 57. Ramona

  Bună seara. Am fost oprita în seara aceasta de o mașină de politie pe motivul ca nu am oprit la semnalele luminoase cu toate ca erau 2 benzi și eu circulam pe prima banda cu 40 la ora. Miau spus ca mi se ia permisul pe 30 de zile. Cu toate astea mi-au înapoiat actele cu tot cu permis . Mi-au spus ca o sa îmi vina procesul pri posta și sa merg sa predau eu personal permisul. Este normal în condițiile în care eu nu am semnat nimic. Permisele nu se iau pe loc și se eliberează dovada de 15 zile?

 58. Ramona

  Bună seara. Cum se procedează în cazul în care ai fost oprita în trafic și tu se aduce la cunoștință ca ti se va lua carnetul pt 30 de zile . Pt ca mie mi sa dat înapoi și miau spus ca îmi vor trimite acasa un proces prin care ma obliga sa îmi duc singura carnetul la sediul politiei. Este normal fără ca eu sa fi semnata vreu proces verbal.

  • Avocat ILIE DORIN

   da, amenzile pot fi trimise prin poștă acasă. De la data primirii procesului verbal de contraventie prin postă, puteti face plangere contraventionala (in maxim 15 zile) dacă sunt motive de nelegalitate sau netemeinicie in el.

 59. CATALIN ESANU

  Dacă contest un PV de reținere a permisului pt nerespectarea culorii roșii la semafor și pierd în prima instanta procesul, apoi fac recurs/apel, pe durata celui de-al doilea proces, permisul rămâne la mine valabil, sau trebuie depus pentru efectuarea suspendării? Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   aveti permisul si dreptul de a conduce pana la finalul apelului. Ulterior, daca pierdeti in apel, aveti 15 zile in care trebuie sa il depuneti. Cele 15 zile curg de la pronuntarea deciziei in apel.

 60. Stroe Liviu

  Va salut, pe data de 4 ianuarie mi-a fost suspendat permisul pe o perioada de 30 zile pentru ca nu am oprit un camion de 40 tone la semnalele politistului, am facut contestatie unde am specificat ca am considerat ca nu puteam sa opresc in conditii de siguranta , am primit o citatie acasa unde sunt anuntat ca procesul va avea loc pe 23.02 , sunt sigur ca o sa pierd procesul pentru ca nu ma pot prezenta ( locuiesc in Spania ) , dupa ce se va da decizia finala si pierd procesul pot preda imediat permisul sau trebuie sa astept sa imi vina hotararea acasa ( nu vreau sa fac apel, vreau sa predau permisul pt 30 zile ) ?
  Va multumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   după ce vă vine hotararea primei instantei acasă trebuie să treacă 30 de zile termenul de apel. După cele 30 de zile hotararea trebuie dusă la legalizare la judecatorie, se va face mentiunea pe ea ”definitivă prin neapelare”, și cu ea puteti merge să depuneti permisul la politie.

 61. Carmen

  Buna ziua.
  Am si eu o neclaritate: daca in PV la rubrica „Mentiuni contravenient” agentul constatator scrie „Nu are de facut/Nu sunt”, de ce instanta o percepe ca pe o recunoastere a faptei? Este vreo prevedere legala/vreo cutuma in acest sens? Stiu ca legea face referire doar la lipsa mentiunilor, ce constituie motiv de anulare a PV. Pe de alta parte completarea rubricii respective este strict atributul agentului constatator, singurul lucru pe care il poate face invinuitul fiind sa semneze PV (daca poate/doreste). Daca la rubrica „Mentiuni” se vor scrie aspecte prin care invinuitul neaga fapta, insa PV nu este contestat in Instanta, acesta oricum isi va urma cursul firesc, adica va deveni executabil. Deci care este rostul acelei rubrici?
  Multumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   este o rubircă ce ar trebui folosită ca ”spațiu de apărare de conmtravenient”. Adică acolo poate să spună nu am fost eu, nu eram acoolo, nu era masina mea, nu aveam 80km/h, etc. Orice mentiune acolo trebuie să fie de fapt o apărare a lui pe care și -o va susține în instanță. Dar daca acea apărare e deja pe procesul verbal, in instanța pleacă cu un plus.

  • Dragos

   Bună ziua. Mi s-a suspendat permisul pe o perioadă de 90 zile pentru viteză la ieșire dintr-o localitate din Jud Roman . Mașina Poliției stătea la ieșire din localitatea respectiva pe contrasens și m-au oprit ,aveam 112km/oră pe porțiune de 50 km/oră.in procesul verbal au greșit nr de înmatriculare și nu au indicat locul unde s-a săvârșit fapta , eu sunt interesat dacă pot anula pv sau dacă pot da examen pentru reducerea pedepsei in cazul in care pierd procesul ? Mulțumesc

   • Avocat ILIE DORIN

    dacă nu au indicat locul faptei deloc, se poate anula procesul verba, șansele sunt mari. Da, se poate da examen de reducere a perioadei după proces, dacă pierdeți.

 62. Robert Andrei

  Buna ziua! Am o nelamurire. Nu gasesc nicaieri pe site ul ipj o cerere de restituire permis pe timpul procesului si ipj Galati nu raspunde la nici un email sau apel telefonic. Multumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   cererea o puteti face verbal la sediul IPJ sau pe o foaie A4 cu textul simplu: subsemnatul solicit restituirea permisului de conducere serie nr pentru următoarele motive…, data și semnătură.

 63. Anca

  Buna seara,
  In aceasta seara am primit amenda pentru ca aveam permisul expirat pe 6.01.2021 – in conditiile in care conform legii 55/2020 valabilitatea lui se prelungeste cu pana la 30 de zile de la iesirea din starea de urgenta. Ultima intrare in starea de urgenta a fost pe 13.01.2021 pentru o perioada de 30 de zile.
  Gresesc?!? Sunt sanse sa anuleze procesul verbal in baza celor de mai sus?
  Mentionez ca talonul masinii a fost prezentat in format poza pe telefon 🙄.
  Agentul amenintandu-ma ca daca nu-mi dadea amenda pentru permis expirat imi dadea pentru ca nu am prezentat talonul in original sau cate 1000 lei pentru fiecare persoana din masina (2 pers) penrru ca ne-a oprit la 23.30.
  Multumesc anticipat!

  • Avocat ILIE DORIN

   contează ce amendă ati primit efectiv nu ce v-a spus verbal polițistul. În Romania este doar stare de alertă la acest moment, nu și stare de urgență. Prin urmare cred ca trebuie să mergeți să înnoiți permisul…. Nu stiu daca aveti sanse de castig intr-un proces contraventional.

 64. Ionut

  Buna ziua în ziua de 09.02.2021 am fost oprit de poliția rutieră , testat cu aparatul echilotesc si mi-a ieșit 0,58 am fost dus la probe biologice si mi sa zis că trebuie să aștept. Întrebarea mea este mai pot recupera permisul sau mil anulează de tot, menționez că am fost oprit pe dc. Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   da, se poate recupera, dar trebuie să stiu daca v-a dat amendă sau daca a fost vreun accident și v-au făcut dosar penal? Trimiteti-mi pe e-mail situatia exacta să vă ajut.

   • Ionut

    Accident nu a fost, nici amenda nu mi sa dat doar dosar penal mi sa întocmit si bineinteles dovada fără drept de circlatie mentionez ca e prima abatere multumesc pentru raspuns

    • Avocat ILIE DORIN

     trebuie să luați un avocat să vă facă apărări in dosar. Este si posibilitatea de a avea permisul si drept de conducere pe durata procesului penal. Un avocat face de asemeni cereri de celeritate privind dosarul, ca să nu stea ani de zile pe la Poliție sau Parchet.

  • Ioan

   Buna. Mi-a fost retinut permisul pt 30 zile pentru ca agentul a spus ca nu am resoectat cedeaza trecerea si a trebuit sa franzeze, iar eu spun ca nu este asa si ca era distanta destul de mare. A fost mai mult un gest de frustrare a agentului. Pe langa asta fiind masina sotiei, i-am dat talonul de la masina mea, iar in pv a trecut nr altei masini decat cea in care eram. La sanctiuni a dispus ridicarea permisului pt 30 zile in incepand cu data de 06.08.2021 cu toata ca am fost sanctionat in 20.08.2021. Pe dovada in loc sa/mi dea deept de condus din 20, mi-a scris din 21.08.2021. Am vreo sansa de castig in instanta pe baza acestor greseli ? Am vreo sansa sa-mi recuperez permisul in 04.09.2021 tinand cont de cea a scris ? Multumesc

 65. Bogdan

  Mi a fost retinut permisul de conducere spaniol in romania pt depasire pe.linie continua daca depun contestatie si pierd la proces eu de exemplu plec inapoi in spania sunt obligat sa aduc permisul inapoi dupa cele 30zile de la hotararea judecatoreasca daca eu sunt in spania?

  • Avocat ILIE DORIN

   daca plecati in Spania mergeti la Politie să vă dea permisul imediat, fără să mai faceți plangere/contestație. Doar declarați că în maxim 2 zile părăsiți România și plecați în Spania.

 66. Ion

  Mi sa ridicat permiul de conducere spaniol pt 30 zile insa in procesul verbal ei nu au scris date dupa permisul spaniol cred ca nu stiau de unde sa le ia au scris decat cnp spaniol fara alte date..ce se poate face

 67. Nicu

  Bună seara.
  Mi s-a suspendat permisul auto ptr 30 de zile și am semnat pv, totuși a-și vrea să depun contestație și sa solicit sa se examineze camerele din intersecția respectivă. Cum trebuie să procedez și dacă am șanse de câștig pe baza imaginilor care cred eu că îmi sunt favorabile? Menționez că agentul a oprit și un martor aleatoriu.

  • Avocat ILIE DORIN

   camerele trebuie să le cereti dvs de la Primarie sau de la operatorii economici din zona, cat mai repede pentru că nu se stochează decat o perioada de timp. Daca aveti dvs martor, puteti sa il indicati pe el in proces. Chiar daca ati semnat procesul verbal, puteti face plangere contraventională in 15 zile de la înmânarea procesului verbal.

 68. Ioniță Nicu Georgian

  Buna.Unui prieten i sa retinut permisul de conducere pentru alcolemie de 0,88 la mie in aerul expirat.El nu a avut permisul la el agenții de poliție spunândui ca va primi o hartie acasa să predea permisul.El lucrează în afara țării ca sofer profesionist intrebarea este :poate conduce in afara tarii el având permisul in buzunar,si daca nu prea permisul ce se poate întâmpla?Mentionez ca el a făcut o infracțiune practic ,plus ca nu a oprit la agenți decât după 400 de metri.mersi de răspuns.

  • Avocat ILIE DORIN

   Nu mai poate conduce pentru ca savarseste infractiunea de conducerer fără drept de a conduce. Va primi acasa o instiintare de la seful Politiei Rutiere despre faptul că nu mai poate conduce, chiar dacă are permisul la el. Ar fi bine ca de indata să nu mai conducă nici 1 km. Trebuie ceara (prin avocat) de la procuror redobandirea permisului de conducere și sa isi faca aparari in dosar. Poate sa ne contacteze pe e-mail cu intreaga situatie.

 69. Geo

  Buna seara! Sotul a facut contestatie in instanta pentru ca i s a suspendat permisul pe 90 zile si a pierdut. In acest moment nu poate preda permisul deoarece nu suntem in tara, suntem cu copilul la tratament intr o alta tara si nu stim cat o sa stam aici, poate si luni in functie de evolutia celui mic.Cum putem face sa nu primeasca prelugirea suspendarii cu 30 de zile? Daca nu preda permisul suspendarea incepe de cand se pronunta instanta sau cand ne intoarcem in tara si preda permisul? Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Suspendarea începe de la momentul predării permisului la politie. Poate scapă dacă are dovezi (bilete de avion, doc de cazare, spitalizare, etc) ca era plecat din țara la momentul pronunțării soluției finale.

 70. Nicu

  Bună ziua,
  Puteți sa îmi spuneți dacă mai este nevoie sa depun certificat de grefa la politie după ce am depus apelul la registratura?

   • Nicu

    Buna ziua,
    Am câștigat apelul 😀, hotărârea este definitivă, ce am de făcut mai trebuie sa depun grefa la poliție?
    Va mulțumesc foarte mult, toată stima pentru ajutorul pe care îl dați oamenilor, mi.ati dat încredere și putere , multă sănătate și succes!

 71. Rares

  Buna ziua,

  Am pierdut procesul cu politia si au trecut cele 30 de zile de la comunicare (nu am facut apel). Pot preda permisul in 15 zile direct la politie sau trebuie sa merg cu sentinta la judecatorie sa-mi aplice mentiunea ca e definitiva si abia apoi pot merge cu ea la politie?

 72. Valentin

  Buna seara.Mi sa reținut permisul de conducere pe 90 zile.am depus contestație în instanță.am pierdut 2 procese.ultimul fiind la apel pe 14 ianuarie.pe data de 1 februarie am predat permisul.pe 4 februarie am dat examenul și am fost declarat admis cu 15 puncte.am trimis documentele necesare pentru reducerea suspendări dreptului de conducere.am primit confirmarea de primire.astazi am primit o scrisoare pe care nu o înțeleg.va facem cunoscut că, pentru încălcarea,la data 12.06.2020 a prevederilor art.102 alin.3 lor.E vă fost suspendată exercitarea dreptului de conducere pe o perioadă de 90 zile, începând cu data de 02.02.2021.pana la expirarea perioadei de suspendare a executării dreptului de a conduce nu trebuie să vă prezentați la serviciu poliției rutiere unde sunteți înregistrat în evidență pentru verificarea cunosterii regulilor de circulație.va mulțumesc anticipat.

 73. Barbu Iulian

  Buna ziua,mi-a expirat perioada de suspendare a permisului,ziua în care ar trebui să recuperez permisul este sâmbătă, acest lucru nu este posibil deoarece serviciul rutier nu are prgram;intrebarea este:pot sa conduc daca nu l-am ridicat de la poliție?

 74. Silviu Mihai

  Bună seara! In urma unei sesizări făcute de către cineva la Poliția rutiera, sesizare însoțita de imagini video de pe o camera de bord, mi-a fost retinut permisul de conducere pentru 30 de zile, fapta constituie contraventie. Mentionez ca sanctiunea a fost data dupa 14 zile din momentul sesizării. Daca contest PV in instanță, având in vedere faptul ca imaginile pe baza carora s-a constatat contraventia nu au fost înregistrate pe un dispozitiv omologat metrologic, am sanse se câștig?

  • Avocat ILIE DORIN

   Verificarea metrologica se referă doar la aparatele radar ce măsoară viteza. Pentru imagini video nu se cere verificare…nu știu ce șanse aveți…

   • Silviu Mihai

    Este legal sa aplice sancțiuni pe baza unui filmuleț facut de cineva? Cum imi pot ei dovedi ca imaginile nu sunt trucate?

    • Avocat ILIE DORIN

     da e legal. Dar puteti contesta procesul verbal iar in instanta la proces puteti cere expertizarea tehnică a acestor inregistrări, ca se se constate daca sunt false sau reale, trunchiate sau integrale. Dar expertiza o veti plati dvs. Dacă veti castiga, recuperati cheltuielile de la Institutia care a intocmit procesul verbal de contraventie.

 75. Ddd

  Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției. Sancțiunea contravențională complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce își produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalități.
  Art 118 alin (4) OUG nr. 195/2002. Nu inteleg de unde ati preluat termenul de 15 zile referitor la obligatia de predare a permisului dupa ramanerea definitiva a hotararii de respingere a plangerii contraventionale.

  • Avocat ILIE DORIN

   Aveți dreptate. Termenul de predare este de 30 de zile, a fost o confuzie intre/cu termenul de introducere a plângerii de 15 zile. Pe acest site sunt foarte multe întrebări și mai facem și mici erori. Error humanis est. Vă mulțumim pentru atenționare.

 76. Saulescu Madalin

  Buna ziua. Am avut o zi de tiata bafta astazi si chiar nu stiu unde pot cere un sfat … observ ca este site cu raspunsuri clare . Situatia mea..azi dimi am parcat teoretic pe loc nepermis dar nu era indicator sau altceva care sa ateste ca nu este parcare acolo, politai locala doar a verificat actele si nu am semnat nimic deci cred ca nu am primit amenda ?! A doua chestie grava si am recunoscut in fata lor ca fiind vinovata , veneam de la spital trecut de 23 fara declaratie si era sa intru intr.o curba in masina de politie, am evitat amandoi si fara daune dar s.au intors dupa mine cu sirene … vina era a amandurora zic eu .. ok . Nu aveam buletin sau talon la mine …mi.a spus ceva de genul „va puteam lua permisul ” aveau poze cu masina mea si la piept microfon si camera . Ok. Intrebarea mea este dacă nu am semnat nimic ( ca nu am primit ) am permisul anulat sau vreo amenda ? Cum pot afla daca am permisul anulat pe teritoriul Ro ? Va rog frumos astept raspunsuri

  • Avocat ILIE DORIN

   Dacă nu ati primit nici o amendă/un proces verbal de contraventie, aveti toate drepturile ca inainte, deci puteti conduce linistit. Doar dupa ce primiti acasa vreo amenda sau vreo instiintare privind suspendarea dreptului de a conduce, doar de la acea data vă este interzis să conduceti. In functie de ce sancțiune primiti acasa vedeti dacă se justifică să faceți plângere contravențională.

 77. Bogdan N

  Bună seara.
  Astăzi permisul meu de conducere a fost reținut motivul fiind ca nu am oprit la trecerea la nivel cu calea ferata. Faptele s-au derulat astfel: am ajuns în dreptul caii ferate semnalizate cu semnale luminoase și acustice, am oprit sa ma asigur – semnalele acustice și luminoase fiind oprite, apoi am pornit sa traversez calea ferata. În timp ce eram pe ea au pornit semnalele acustice – menționez ca nu mai vedeam semnalele luminoase. Am continuat deplasarea. Apoi un echipaj de politie m-a oprit și mi-a reținut carnetul pentru 90 de zile fără drept de a mai conduce. Puteți sa îmi spuneți daca se poate face contestatie? Proba video poate fi analizata în instanta? Pentru a depune contestație am nevoie de un avocat?
  Vă multumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   Da, prova video este admisă. Ori/și proba cu un martor. Dacă dovediți ca erați in efectuarea manevrei de trecere înainte de a se aprinde culoarea roșu, atunci aveți șanse de câștig. Nu e obligatoriu și preferabil un avocat. Cu avocat va pot creste substanțial șansele de câștig.

 78. Roman Fanica

  As dori sa va întreb dacă pot depune contestatie deoarece mi-a fost reținut permisul de cond în data de 21.02.2021+amenda pe motiv ca era expirat din data de 01. 11. 2020. Întrucât eram la intervalul celor 90 zile după perioada de urgenta și perioada activa de alerta( IAȘI) credeți ca-mi pot recupera contravaloarea amenzii? Mulțumesc, unde se poate depune contestatie?

 79. Georgiana

  Buna ziua!
  Ce acte sunt necesare la predarea permisului de conducere?
  Ce pot face daca am pierdut hotararea suspendarii permisului, cea primita prin posta?
  In cate zile de la primirea hotararii prin posta trebuie sa predau permisul? 15 zile lucratoare sau calendaristice?
  Va multumesc anticipat.

  • Avocat ILIE DORIN

   Predarea permisului se face in baza unei cereri scrise sau verbale. Trebuie să aveți dovada inlocuitoare. Depinde dacă e hotarare de apel sau de primă instanță. Dacă e hotarare de apel, nu trebuie să asteptati comunicarea, ci in 30 de zile de la pronuntare, pe care o vedeti pe portal, trebuie să predați permisul la poliție. Dacă e hotarare de primă instanță trebuie să curgă 30 de zile de la comunicare și apoi să luați legalizare, cu mențiune definitivă prin neapelare, de la judecătoria care a emis-o. In 30 de zile după cele 30 de zile (termen de apel) trebuie predat permisul.

 80. Rascanu

  Buna ziua! Va rog mult domnule avocat sa ma ajutati sa ma lamuresc cu o problema, ca tot citesc de pe net fel de fel de pareri si nu stiu care e adevarata. Anul trecut in vara mi.a fost retinut permisul de conducere pentru viteza….2 km peste limita admisa pe un sectorvcu restrictii.Am contestat di zm castigat in prima instanta, mi.a admis plangerea si a anulat pv. Politia a facut apel si situatia s a intors impotriva mea. Instanta a admis apelul si mi.a respins mie plangerea…..ramanand definitiva sentinta. Care sunt pasii pe care trebuie sa i urmez eu de cum sa nu mai incalc vreo regula si sa nu mi se prelungeasca perioada de suspendare …fiindca eu vreau sa dau examen sa l.recuperez la o luna. Va multumesc!

 81. Silviu

  Buna ziua!
  Tatalui meu i-a fost retinut permisul timp de 90 de zile, 30 zile in cazul in care ia testul, toate acestea pentru ca avea 0.07 alcolemie in aerul expirat. In momentul in care a fost sanctionat avea probleme pe cap si carnetul a fost ultima grija, deci nu a cerut probe de sange pe loc, iar urmatoarea zi si-a dat seama ce gresea facuse.
  Se mai poate face ceva sau e castig de cauza pentru politist?

 82. Dan craciun

  Care este procedura după ce au trecut cele 30 de zile de la înștiințarea pierderii procesului în instanță? Cum predau permisul la poliție ? Mai îmi dă dovadă de circulație încă 15zile ? Multumesc anticipat .

 83. Dan craciun

  Mi – a fost suspendat permisul pentru viteza.Am făcut plângere și evident că am pierdut procesul. După trecerea celor 30 de zile de la înștiințare trebuie să predau permisul în termen de 15zile sau 30 de zile.? Iar în momentul predării mi se mai dă dovadă de circulație de 15zile?

  • Avocat ILIE DORIN

   daca ati pierdut in apel aveti 30 de zile să predați permisul de la data pronuntării pe portal a solutiei. La predare nu vi se mai dă nimic, deci nici dovadă nici drept de a circula.

 84. Ionela O

  Buna seara,

  La sfarsitul lunii noiembrie mi s-a suspendat permisul pentru 90 de zile (30 de zile cu sustinere examen) pentru o alcoolemie de 0.04. Tin sa precizez ca timp de 10 ani de cand am permisul, nu am avut nicio alta abatere in trafic. Din pacate, nestiind cum sa gestionez situatia, la sfatul politistului am facut si probele de sange unde mi-a iesit 0,10. Am contestat procesul verbal, iar pe 10.03 am procesul. Avocata sustine ca ar fi sanse de castig avand in vedere „istoricul” meu, nici macar o amenda pana in momentul respectiv. Ce parere aveti?

 85. Dani

  Buna,
  Si eu am pierdut procesul pentru limita de viteza. Acum 2 saptamani am predat permisul dar dovada nu o mai am ca am lasat-o la politie cand mi-a restituit permisul in urma depunerii contestatiei. Acum daca vreau sa dau examenul pentru redobandire permis, pot sa merg doar cu hotararea judecatoreasca? Multumesc.

 86. Turcanu claudiu

  Buna Seara Domn Avocat ..mia fost suspendat permisul pt 30 de zile pt depadire pe linie continua ..si ar urma pe data de 19 martie sal iau imi scade cele 30 de zile.
  Mai trebuie sa dau examen 13 din 15 ?? Va multumesc frumos

 87. Pantera Angela

  Bună ziua am și eu o mare problema pe data de 2 martie la 19.55 am fost surprins la o trecere cu cale ferata prevazuta cu semibariere de luminile acustice, barierele rămânând sus până am trecut. Dar la circa 40 de m era politia au zis ca am forțat bariera. M-au amendat și 90 de zile mi-au a
  luat permisul fără drept de condus, mașina fiind pe firma și aveam 2 martori. Am făcut contestație din 2 martie abia în 11 martie mi-au dat hârtia de la politie sa pot conduce, motive nu a ajuns permisul deși eu aveam de la gref. Întrebarea mea e îmi trebuie un avocat pt contestație?

 88. Pantera Angela

  Mi sa suspendat permisul pe 90 de zile la trecere de cale ferata prevazuta cu semi bariere, ma surprins semnalu luminos dar bariera nu era lăsată. Am făcut contestație. Îmi trebuie avocat?

 89. Eugen

  Buna ziua. Am predat procesul verbal ptr. contestatie am primit certificat de grefa care l am dus impreuna cu dovada la politie si mi sa restituit permisul . Acum imi trebuie copie dupa dovada si proces verbal de unde pot sa le mai iau ? Imi trebuie ptr. a depune cerere reducerea pedepsei.

 90. Dan Kondora

  Buna!
  Mi-a fost suspendat permisul in 13 Martie 2021 in Tg. Mureș eu fiind din Cluj.
  Vreau sa fac contestație
  Exista o vre-o varianta sa nu mai merg la Tg. Mureș sa depun cerere pt. certificat de grefa?
  Exista varianta online?
  Mulțumesc anticipat.

 91. Maria alin laurentiu

  Buna ziua, am o intrebare , am depasit viteza cu 65km/h in localitate si sunt in proces cu politia , eu stiu ca o sa pierd procesul, dupa ce imi vine somatia acasa sa predau permisul, si eu nu o sa il predau pentru ca muncesc in germania din ce am inteles ca o sa mi se mai adauge 30 zile in plus fata de cele 90 daca nu predau permisul asa este? Astept raspuns va rog mult. O zi frumoasa

 92. Alex

  Buna ziua , daca imi poate raspunde si mie cineva la o intrebare , mi sa retinut permisul pe 90 zile , am dat testul l.am luat doar ca pe data de 20 mi sa retinut permisul si pe 30 implinesc un an . Deci cand mi sa retinut nu aveam un an fara 10 zile . Am depus cererea aia si mi.a zis ca mi se va respinge . Cum pot afla daca mi.a fost acceptata sau nu . Cererea mi.a luat.o pana la urma . Pot primi ceva prin posta daca mi.a fost respinsa ? Multumesc

 93. Georgiana Predescu

  Buna ziua! Cu permisul romanesc, suspendat de autoritatile din Romania, se poate conduce pe teritoriul UE? Suspendarea e valabila doar pe teritoriul Romaniei sau tuturor statelor UE ? Am intrebat la politia din Severin, prima data telefonic si mi s- a spus ca suspendarea e valabila doar pe teritoriul Romaniei si poate conduce fara probleme inafara. Apoi am mai intrebat odata la ghiseu si mi s-a comunicat contrariul. Nu mai inteleg! Care e legea? Poate conduce sau nu in UE si in Marea Britanie?

 94. Patrick

  Buna ziua , am și eu 1 mică problemă! La trecere de cale ferată fără bariera! Doar cu semnale acustice și luminoase , am trecut pe roșu! In 2 metri de la calea ferată să pus roșu, și aveam 60 KM la ora ! Nu am mai oprit și la 30 metri mă oprit radarul! Me-a fost suspendat permisul pe 1 perioada de 90 de zile , am inteles ca se poate face și dosar penal ! Lucrul asta prezintă 1 infracțiune, mie agentul nu me-a spus nimic de dosar penal doar de procesul verbal și dovadă de dreptul de nu a mai conduce ! E posibil să îmi facă și dosar penal ?

 95. Ionela barbu

  Buna ziua la un prieten ia laut permisul de conducere pe 6 luni și ia dat si amenda foarte mare pentru ca a depășit trei mașini și avea viteză 110 și era limitea sa mergi cu 50 .Si de ce me chema cei care au fost in mașina sa faca o declarație. Si nu a dat permisul cand a cerut a spus că îl are acasă
  Dar de fapt era în mașina
  Ii face dosar penal

   • Florin

    Buna ziua.
    Astazi am primit prin posta “Comunicare Hotarare Penala” , in aceasta nu spune nimic legat de suspendarea permisului de conducere s-au amenda.
    Aceasta este decizia finala?

    Si daca este pot sa ma duc la Politia de pe ruta care mi-au luat permisul pentru a cere permisul inapoi? S-au trebuie sa dau din nou sala?

    Permisul a fost luat pe data de 22.02.2020 pentru alcool la volan.
    In hotarare spun ca sunt sub urmarire penala 2 ani si trb sa ma prezint la serviciul de aprobatiune la datele fixate.
    Pot pune link cu dosarul de pe sit ul Judecătoriei daca este nevoie.

 96. Vali

  Am dosar penal de peste doi ani, mi. a fost reținut permisul de conducere pentru conducere fără numere, am plecat sa. mi duc mașina în siguranță fiind oprita la 600 km de unde locuiesc, noaptea îmi expirase asigurarea auto obligatorie și nu am observat, am fost sub excorta din partea unei polițiste, ea mi. a înmânat o dovada pentru interzicere conducere, cu siguranță deoarece eram sub escorta ei , apoi ma ajutat sa găsesc trailer și am venit cu automobilul tractat. NU Înțeleg de ce mi. I sa întocmit asa ceva dacă am solicitat ajutorul d. Lor polițiști, am plecat cu acordul lor, și ulterior cu escorta și tractat, iar mie mi. I se scrie ca am săvârșit o fapta extrem de grava iar cei de la procuratura nu îmi dau nici un răspuns. cum îmi mai pot recupera permisul în aceste condiții,va mulțumesc anticipat pentru explicații.

  • Avocat ILIE DORIN

   Cu avocat aveți șanse să stiti care este stadiul actual al dosarului si ce obiect are, adică ce pentru ce sunteti acuzat, dacă sunteti acuzat, ce calitate aveti in dosar, suspect sau inculpat, etc. Avocatul va face cerere si de urgentare a dosarului. Fără avocat aceste dosare durează ani buni…

 97. Marian

  Am pierdut apelul la retinerea permisului pt o perioada de 90 de zile la o alcoolemie de 007 pot sa dau pt redobandire la 30 de zile sau se mai adaugă Anca 30 de zile la cele 90. Multumeac

 98. Catalin

  Bună ziua,
  Posed permis romanesc și mi-a fost suspendat pt 1 luna. Am făcut contestație și am pierdut.L-am trimis prin curier la politie în termen. Eu sunt șofer pe tir și conduc pe afara. Dacă sunt oprit la un control de rutina în Franța sau Marea Britanie de ex. ei pot verifica dacă am permisul suspendat?
  Va mulțumesc

 99. Pitirim Viorel ionut

  Sa trăiți! Mi-a fost retinut permisul ca am trecut pe culoarea roșie am facut contestație si am pierdut procesul pe 02.02.2021 mia venit hotărârea judecătorească si am fost sa legalizez hotărârea la judecătoria sa predau permisul si nu mi-a venit nici acu hotărârea. Dar hotărârea judecătorească nu era definitiva aveam voie să fac apel si pe data de 4 martie am depus cerere sa mi se legalizez hotărârea ca renunț la apel! Dacă mă duc sa predau permisul la poliție cu o copie de pe comunicare mil retine mai mult de 30 de zile!

  • Avocat ILIE DORIN

   nu merge cu copie de pe comuncare, doar cu hotararea primei instante legalizate cu mentiunea definitivă prin neapelare. Dar nu vă mai adauga 30 de zile sanctiune, pentru că nu au trecut mai mult de 30 de zile de la termenul la care a devenit definitiva.

 100. antonica ovidiu lucian

  Buna seara am pierdut apelul ptr retinerea permisului ptr 90 de zile pe data de 01 02 2021 dar nu mia venit nici o hartie de la judecatorie pe motiv ca nu este redactata eu vreau sa platesc la primarie impozitul pe 3 masini care le am dar cei de la primarie imi spun ca trebuie platita intai amenda cum sa procedez in acet caz va multumesc

 101. Blaj petrica

  Buna seara. Am pierdut in istanta suspendara permisului pe 90 de zile, acum ca sa ma duc sa il predau, trebuie sa vina prin posta hatararea si pe baza ei pot sa il predau?

  • Avocat ILIE DORIN

   depinde, daca ati pierdut pe fond sau in apel. Daca ati pierdut pe fond, trebuie sa asteptayi hotararea acasa si de cand va vine inca 30 de zile termen de apel, apoi sa o legalizati, daca ati pierdut in apel aveti 30 de zile de la pronuntarea pe portal să mergeti sa predati permisul.

   • Liviu

    Buna seara, mi a fost suspendat permisul pe o perioada de 30 zile pt ca n am oprit la semnalele lor ( am oprit dar in fine la concluzia asta au ajuns ei ) , am făcut contestatie pe care am pierdut o , am făcut Apel la decizie in alea 30 zile și am o întrebare , când vine decizia la apel și mai mult ca sigur o sa pierd permisul îl predau tot pentru 30 zile sau mi l suspenda automat pe 60? Ce termen am la dispoziție sa l predau după ce vine decizia apelului ? ( snt sofer pe tir in afara țării )

    • Avocat ILIE DORIN

     Nu se suspenda automat. De la data pronunțării pe portal aveți 39 de zile sa îl depuneți. După predare, Se reia sanctiunea cu Sărata stabilită in procesul verbal.

 102. Ionut

  Multumesc pentru raspuns, cum a-si putea proceda sa mi se restituie permisu pe durata cercetărilor penale, prin avocat sau o cerere la ipj iasi nu am mai trecut prin asa ceva. Va multumesc pentru sfaturi si va apreciez foarte mult pentru aceia care ai ajutati necondiționat cu respect

 103. Dumitru Dumitru

  Buna seara. Pt a trage de timp si a amana aplicarea perioadei de suspendare a permisului cu aproximativ 35 zile, pot contesta sanctiunea la Judecatorie, urmand apoi a solicita o retragere a contestatiei?

 104. Marius

  Buna ziua as avea o intrebare va rog sa ma ajutati daca se poate am avut un proces în legătură cu permisul de conducere pentru linie continua si am pierdut procesul si nu sa redactat cererea dupa care vreau sa fac apel se poate circula până la redactare va multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Da, puteti circula pana se redactează. Ulterior redactări vi se expediază acasă și abia de când vă ajunge hotărârea acasă aveți 30 de zile să formulați apel.

 105. Marius

  Deci pot circula fără probleme nu ma trezesc ca in baza de date a poliției daca ma opreste sa imi zică că ați pierdut procesul si ca figurație cu permisul suspendat sa mai am altele va multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Dacă nu faceti apel in termen, e altceva. Daca asteptati hotararea acasa si faceti apel in termen, procesul este incă în curs, deci nu au ce mentiuni să facă cei de la politie.

 106. davidmario

  Bună ziua, vă rog să mă ajutați și pe mine cu o întrebare,am fost implicat într-un accident rutier cu daune materiale , am fost sancționat : suspendarea permisului pe o perioadă de 60 zile
  Și reținerea cf.art 111/ali1(c) ,am dreptul să merg să dau testul pentru redobândire.?

 107. Marian

  Bună seară! Daca mă puteți ajuta cu o informație acum aproximativ două luni de zile am avut un accident de mașină soldat cu pagube materiale dar ne-am înțeles prin amiabilă cu proprietarul in schimb mia fost reținut permisul dar nu știu pe cât timp. Țin să spun că a venit o mașină smurd și cu pompieri dar persoana care a fost lângă mine in timpul accidentuli a refuzat deplasarea la spital, eu circul cu dovadă mi sa spus sa merg liniștit pentru că se prelungește automat în calculator

  • Avocat ILIE DORIN

   cine v-a spus că se prelungeste automat in calculator? Mergeți la Poliție și vă clarificați situația, vedeti daca aveti drept de a conduce, vedeti dacă aveți sau nu dosar penal sau contravențional, etc

   • Marian

    Polițistul care mi-a reținut permisul l-am mai contact pe parcurs, dosarul nu știu sigur de care ar putea iar persoana care a fost în accident cu mine a declarat că nu are nicio pretenție iar ei au spus că ar trebui să îmi ajungă ceva acasă

    • Avocat ILIE DORIN

     atunci faceți cereri si diligențe să vedeți care este stadiul. Poate dura și ani dacă o lăsați în coadă de pește. În aceste cazuri cel mai eficient e să vă luați un avocat să se ocupe de caz pentru a da celeritate și a urgenta procedurile de la poliție.

 108. Vaduva Marian

  Am fost oprit dupa o distanta considerabila de un echipaj de politie{nu avea insemne de rutiera) ca nu am dat prioritate pietonilor pe trecere ,dar in momentul in care circulam nu am observat nici eu nici sotia vreun pieton pe trcere . mi s-a intocmit proces verbal ,fara amenda unde s-a specificat ca nu am vazut nici eu nici sotia vreun pieton . Mi s-a spus ca daca vreau pot sa fac contestatie .Cum trebuie sa procedez si ce sanse am tinand cont ca ceea ce relatez este perfect adevarat

  • Avocat ILIE DORIN

   in 15 zile de la comunicarea/predarea procesului verbal trebuie să faceti plangere contravențională la judecătorie. Indicati in ea că nu era nici un pieton si indicati ca martor pe soția dvs.

 109. Eugen

  Buna seara.Am facut contestatie am avut un termen si sa aminat ,acum vreau sa renunt la judecata,cum pot sa predau permisul la politie mai repede ? Urmatorul termen este pe 20aprilie. Ce pasi trebuie parcursi ?

 110. Mario

  Ce pot face daca mi sa suspendat permisul pe 90 de zile in localitate pt o viteza de 106km pe ora. Pot sa fac contestatie in instanta sau nu?

 111. Baldovin Adrian

  Buna seara. De 5 ani locuiesc in Anglia si de aproximativ 3 mi-am schimbat permisul de conducere romanesc in permis englezesc. Acum 3 saptamani am primit o suspendare a dreptului de a conduce de 6 luni deoarece am acumulat numarul maxim de puncte(12 puncte). Intrebarea mea este: daca voi veni in concediu in tara pot sa conduc tinand cont ca fapta este pe teritoriul Angliei sau suspendarea este valabila si in restul Europei? Multumesc anticipat

 112. Roxana barbu

  Buna ziua eu Am un prieten care are dosar penal de la permis poate să mai treacă granița în germania

 113. Georgiana

  Buna sera ma scuza-ti ca va deranjez, fratele meu este sofer pe tir in data de 23 03 2021 a fost oprit de politia rutieră pentru că a depășit limita de viteză care era de 50 , în proces verbal scrie ca avea 81 in localitate iau suspendat permisul pentru 90 de zile plus o amendă de 1450 de ron si trebuie sa o plateasca in jumatate la care agentul de poliție ia scris 625 de ron cum vine asta plus ca iau zis ca limita de viteză este pt mașini nu tiruri si nu este nici un indicator in care sa arate ca el trebuia sa meargă cu 40km/h. Intrebarea mea este daca face contestație ce se va întâmpla ? Plus ca au apărut ca niste hoti din spatele lui . Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Trebuie să conteste amenda in 15 zile. Dacă acolo el circula cu 81 km/h și nu e nici o limitare, atunci el isi va lua permisul inapoi, se va anula procesul verbal. Sa isi ia avocat sa gestioneze procesul, are sanse mari de castig daca e un proces bine dirijat.

 114. Vlad Constantin

  Buna ziua,
  De curand mi-a fost suspendat permisul pentru o perioada de 30 de zile, motivul invocat de politist fiind neacordare de prioritate fata de un autovehicul ce circula pe drumul prioritar. Tin sa specific faptul ca aceasta supozitie a politistului este cat se poate de falsa, prioritatea fiind acordata fata de vehiculul in cauza.
  Motivul invocat in discutia cu agentul, nespecificat in PV, este ca prin faptul ca am dat semnale luminoase, dupa ce am acordat prioritate e dovada neacordarii de prioritate (prin nerespectarea indicatorului „cedeaza trecerea”).
  In momentul de fata sunt hotarat sa depun contestatie, deoarece consider ca mi s-a facut o mare nedreptate.
  M-ar interesa ce sanse credeti ca as avea sa am castig de cauza, atat timp cat eram singur in masina, dar in acelasi timp, intersectia in care s-a petrecut evenimentul este cea din fata palatului cotroceni (bulevard eroii sanitari-bulevard prof.dr gh. marinescu) unde trebuie sa fie camere de monitorizare.
  Multumesc anticipat

  • Avocat ILIE DORIN

   trebuie să dovediti ce spuneti: mergeti si cereti de la primărie sau cine detine camerele o inregistrare cat mai repede, intre timp depuneti si plangerea impotriva procesului verbal. Dar inregistrarrile trebuie să le luati cat mai repede, altfel le pierdeti. Instanta nu le va cere sau daca le va cere va fi prea tarziu pentru că ele se sterg.

 115. Ruxandra V

  Buna ziua
  Mi s-a retinut permisul pt 90 zile, pentru depasire in localitate, cu viteza de 103 km/h, deci cu 53 km peste limita admisa. Depaseam un sir de masini, iar din fata venea chiar….radarul, si m-au tras pe dreapta:) mentionez ca m-am incadrat corect in depasire, nu era linie continua, am avut timp sa fac depasirea fara a provoca franarea brusca a nimanui. Doar ca am depasit limita vitezei in localitate. Nu am primit amenda, doar avertisment, si suspendarea carnetului cu 90 zile. Am sanse de castig in instanta? Martori neutrii nu am, dar eram in masina cu inca 3 persoane.

 116. Chirvase Mihai

  Buna ziua , mi s-a reținut permisul pentru depașire de viteza , 122 pe limita de 70 . Sunt șofer de camion proaspat angajat , vreau sa fac o contestație sa-mi dea permisul inapoi platesc amenda numai sa nu pierd locul de munca . Se poate ? Mulțumesc frumos

  • Avocat ILIE DORIN

   Se poate să îl luati pe parcursul procesului, iar la final ssunt șanse, deși mici, să se elimine sancțiunea suspendării permisului, deci sa il aveti. Oricum un astfel de proces, cu tot cu apel durează peste un an de zile, timp în care aveți permisul și dreptul de a conduce.

 117. Mihai

  Buna ziua, mi s-a reținut permisul pe 30 de zile deoarece nu am oprit la timp în spatele unui tramvai care urma sa oprească în stație, ar trebui sa plec în Belgia acum pe 3 aprilie, am.inteles ca se poate face o procura la notar pe baza careia pot conduce inafara tarii dar nu si pe teritoriul romaniei. Se poate asa ceva, cei de la politie mi-au spus ca nu exista asa ceva?

  • Avocat ILIE DORIN

   nu se poate. E valabil doar pentru cetățenii străini ce au permis emis de țara lor, dacă dau o declarație că părasesc România; dacă dau o astfel de declarație li se dă permisul înapoi ca să părăsească țara.

 118. Gheorghe A.

  Buna ziua,pentru neacordare de prioritate intr-un sens giratoriu am fost amendat si s-a retinut,ca si sanctiune complementara,permisul pentru 30 de zile. Am depus contestatie prin care am cerut in În motivarea plângerii că în cazul în care instanța va aprecia că sunt întrunite elementele constitutive ale contravenției să se dispună înlocuirea amenzii cu
  avertismentul si inlaturarea sanctiunii complementare. In instanta de fond am primit urmatoarea hotarare:

  „Referitor la cererea de înlocuire a amenzii aplicate cu avertismentul instanța stabilește
  că raportat la valorile sociale ocrotite prin norma de sancționare (siguranța pe drumurile
  publice), acestea pot fi ocrotite în cauză şi prin aplicarea unui avertisment petentului raportat
  la prevederile art. 7 din OG 2/2001, însoțit de recomandarea ca pe viitor să se asigure
  corespunzător atunci când nu are prioritate de trecere pentru ca pe viitor astfel de situații să nu
  se mai repete.
  Pentru aceste motive plângerea va fi admisă urmând ca sancțiunea amenzii aplicate să
  fie înlocuită cu avertismentul.”

  Ceea ce nu inteleg este ce s-a intamplat cu inlaturarea sanctiunii complementare-retinerea permisului de conducere? Instanta nu aminteste de acest lucru. Nu trebuia sa decida explicit ca „admite in parte”,adica inlocuirea amenzii si retinerea permisului, sau admiterea plangerii inlcude,implicit, inlaturarea sanctiunii complementare?

  • Avocat ILIE DORIN

   Pai instanța a transformat doar sancțiunea principală – amenda în avertisment. Sancțiunea complementară a rămas aceeași ca în procesul verbal.

 119. Gheorghe A.

  Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Nu am inteles de ce nu s-a amintit sub nici o forma despre sanctiunea complementara-se inlatura sau se mentine,desi am cerut acest lucru. Am citit decizii ale instantelor in cazuri asemanatoare si in acelea se spunea clar despre acest aspect. Multumesc inca odata. Cu respect.

  • Avocat ILIE DORIN

   de obicei instanțele se pronunță pe acel capăt de cerere privind sacnțiunea complementară doar dacă o admit, altfel se consideră respinsă implicit.

 120. Bogdan Alfi

  Buna ziua! Permis luat pt 90 de zile(viteza).Am depus contestație, urmatorul termen si probabil ultimul este pe 28.04.2021.Permisul este de UK iar Poliția mi l a trimis in Anglia.Am incercat fara rezultat, sa iau legatura cu DVLA uk pt a mi l restitui.
  Intrebari:
  Pot da examen de redobandire dupa ce se termina procesul, pot beneficia de reducere la 30 de zile?
  Dacă permisul este trimis în UK, ce cale ar fi mai usoara pt a intra în posesia lui?
  Dacă doresc să plec din tara dupa promovarea examenului de redobandire si trecerea celor 30 de zile, cine imi da permisul?
  Cei de la poliție spun că l au trimis în UK, iar cei de acolo nu raspund in nici un fel pt a mi spune unde este permisul.

  • Avocat ILIE DORIN

   cei din UK vi-l înapoiază când aveți o hotărâre favorabilă ori când trece termenul de suspendare. Va trebui să mergeți acolo sau să dați procură cuiva de acolo să îl ridice.

 121. ovidiu

  buna ziua am permisul suspendat ptr 90 de zile ptr viteza
  am depus contestatie si am pierdut si pe 25 martie 2021 am primit hartie de la judecatorie

  dupa ce trec cele 30 de zile trebuie sa predau permisul doar cu motivarea care am primito de la judecatorie sau mai trebuie vreun document de la judecatorie va multumesc

 122. Georgescu Mihaela

  Buna ziua! Mi a fost suspendat permisul pe 30 zile pt neacordare prioritate trecere pietoni +amenda 580 lei. Desi am semnat p. v. fara obiectiuni scrise sunt absolut constienta ca nu era nimeni angajat in traversare, insa am fost oprita de un agent care a primit prin statie ca am fost inregistrata de o camera video. Ce sanse de castig am in cazul unei contestatii?Care va fi valiarea amenzii? In cazul respingerii cererii, voi primi si alte sanctiuni? Va multumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   alte sanctiuni nu mai primiti dacă vi se respinge cererea. Pentru a proba că nu era nici un pieton, trebuie sa aduceți un martor ori o înregistrare video. Dacă ei vin cu o inregistrare video…nu se poate face nimic.

   • Georgescu Mihaela

    Multumesc frumos! Amenda o voi plati intreaga sau jumatate in 15 zile dupa hotarare???

    • Avocat ILIE DORIN

     intreaga. Jumatate din minimul legal se poate plati doar in 15 zile de la comunicare, indiferent că se face sau nu contestație/plângere contravențională.

 123. Lili

  Buna ziua.
  Daca fac apel și il trimit prin posta dupa 28-30 zile de la primirea hotararii, dupa ce se scurg cele 30 zile pot circula cu autoturismul? Adica in baza de date a politiei o sa apar cu permisul suspendat dupa scurgerea celor 30 de zile alocate apelului? Cum fac dovada apelului pana la data publicarii pe site sau pana la trimiterea citatiei catre politie? Imi trebuie alt certificat de grefa? Sper ca ati inteles nelamurirea.
  Multumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   da, am inteles. Nu trebuie să faceți nimic decât să formulați să să depuneți apelul. Poliția va primi citație la apel de la tribunalul competent, deci va ști că ați făcut apel și va face apărări și în fază de apel. Puteți circula fără probleme.

 124. PICIU IONUT

  Buna seara, toata stima ! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o chestie, mi s-a retinut permisul pt 30 de zile, am facut contestatie, iar pe site ul judecatoriei scrie ca sedinta va fi pe 19.05.2021. In cazul in care pierd, din data de 19.05 vor incepe sa se scurga cele 30 de zile in care am timp sa returnez permisul politiei ? Am inteles ca as putea face apel , si ca din data de 19.05 am 30 de zile la dispozitie sa fac apel. Daca nu vreau sa fac apel, pot sa ma duc pe 20.05 sa depun permisul la politie sa inceapa suspendarea lui initiala de 30 zile ? Daca fac apel, cam care ar fi durata in care va fi programata urmatoarea sedinta , eu l-am pierdut la sfarsitul lui februarie si au pus prima sedinta pe 19 mai, as fi interesat sa stiu daca facand apel va fi tot o perioada de timp asemanatoare pana cand va fi sedinta, sau va fi mai scurt timp , sau chiar mai lung. Daca ar fi ceva scurt n-as mai face apel, daca as mai amana cu apelul minim 3 luni pana in vara mi-ar conveni sa fac apel ca sa pot circula perioada asta. Sper ca am fost clar. Va multumesc anticipat !

   • PICIU IONUT

    Am observat ca ati raspuns prin alte comentarii ca trebuie asteptat acasa plicul cu decizia in fond, ca din momentul primirii la domiciliu incepe sa se scurga cele 30 de zile in care poti face apel. Acuma, luand in calcul orice varianta, daca cumva postasul nu mi – l aduce, sau se intampla ceva si eu nu il primesc, sau il primesc foarte tarziu , cum pot dovedi chestia ca nu l-am primit ? Daca nu il primesc in decursul a 7 zile de la data sentintei ar trebui sa imi fac griji sau sa merg la posta sa verific daca l-au ratacit? Ca am observat o doamna v-a lasat un mesaj ca a durat foarte mult pana i-a venit redactat acasa, asta este normal? Se intampla ca redactarea sa se faca foarte greu si sa dureze foarte mult pana judecatoria redacteaza decizia ?

 125. Alexandru Cojocariu

  Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției. Sancțiunea contravențională complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce își produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalități.
  Art 118 alin (4) OUG nr. 195/2002.

  Sa inteleg ca daca pierzi contestatia in prima instanta in fond, ai timp 30 zile sa faci apel, daca nu faci apel, dupa aceste 30 de zile hotararea ramane definitiva. Deci din acel moment ai maxim inca 30 de zile sa restitui permisul politiei. Practic putina matematica, din momentul in care esti instiintat acasa cu referire la pierderea procesului ai timp 60 de zile, adica 2 luni sa predai permisul politiei ? Deci mai poti circula inca 2 luni cu permisul din momentul in care primesti plicul cu decizia acasa, vorbind in contextul in care nu doresti sa faci apel. Gresesc sau nu domnule Dorin ?

    • Alexandru Cojocariu

     Deci dumneavoastra spune-ti ca de la data pronuntarii deciziei primei instante pe portal, poate dura cateva luni pana primesc acasa plicul cu decizia redactata ? Inseamna ca pot circula fara probleme cu permisul toata perioada aceasta pana vine plicul acasa fara sa am probleme, chiar daca decizia apare pe portal chiar in ziua in care sentinta este stabilita?

    • Alexandru Cojocariu

     Deci poate dura foarte mult pana vine acasa hotararea , si in tot acest timp poti circula cu permisul fara probleme. Nu cumva politia poate spune dupa ca poate l-am primit acasa plicul dar a fost rea intentie si nu am vrut sa predau permisul, si ca sa dovedesc ca a durat atatea luni pana mi-a venit….

     • Avocat ILIE DORIN

      atunci când veți lua legalizarea pe hotărârea primită acasă, instanța/grefa va scrie : definitivă la data de, prin neapelare (data la care rămâne definitivă e data după cele 30 de zile de când vi se comunnică). Polițistul care vă va reține permisul va verifica această menmțiune a datei.

 126. Alexandru Cojocariu

  Intreb domnule Dorin pentru ca nu inteleg de ce ar dura cateva luni pana sa redacteze scris si sa trimita un plic la domiciliu cu o decizie pe care o iau intr`o ora la sentinta. Practic ar dura mai mult chestia aceasta decat cat a durat asteptarea din momentul inregistrarii contestatiei pana la data sentinei. Asta ar inseamna ca daca dureaza 3 luni dau exemplu din data sentintei pana as primi plicul acasa, eu sa pot circula cu permisul aceste 3 luni + 30 zile in care am timp de apel, + alte inca 30 de zile din momentul in care a expirat ultima zi in care as fi putut face apel si n-am facut -o, iar hotararea a ramas definitiva. Gresesc , corectati-ma va rog.

 127. Mihai

  As dori o parere avizata din partea dv. Persoana careia i s-a suspendat permisul de conducere pt.30zile pe 17.09.2020 pt depasire pe trecere de pietoni.S-a intentat plangere contraventionala la Tribunal (cu probe concludente luate de la unitatile supravegheate video ca nu s-a depasit pe trecere).Pt ca urma o plecare in strainatate de 6 luni, s-a renuntat la judecata,urmand sa se predea permisul. S-a fixat primul termen pe 27.01.21,cand se amana cauza si se acorda un alt termen..24.03 pt comunicarea duplicatului cererii de renuntare la judecata. Pe 24.03.21-Ia act de renuntarea la judecata si se da o hotarare cu drept de recurs 30 zile.Problema majora -cand poate depune permisul la Politia Rutiera in contextul in care nimeni nu face recurs.Multumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   De când ajunge la domiciliu hotărârea privind renunțarea la judecată curg cele 30 de zile pt recurs. Ulterior celor 30 de zile încep alte 30 de zile in care trebuie depus permisul.

 128. Georgescu Mihaela

  Buna ziua! Va rog frumos sa mi spuneti si mie daca in cazul suspendarii permisului pe 30 zile plus amenda pt neacordare prioritate trecere pietoni doresc sa fac contestatie dar in acelasi timp sa platesc si amenda in termen de 15 zile la jumatate… este posibil? Pot solicita in cererea adresata instantei returnarea banilor in cazul admiterii cererii? Va multumesc!

 129. Dorin Onica

  Buna ziua. Instanta de apel a respins plangerea, pronuntarea avand loc pe data de 2 martie. Pe data de 02.04. primesc hotararea acasa, deci comunicata. Pe data de 06.04 predau permisul la ghiseul p rutiere. Intrucat nu am stiut ca trebuie predat in 15 zile de la pronuntare, si am am luat de baza 30 zile de la comunicare, agentul imi spune ca daca dau testarea si voi fi declarat admis, imi va fi redusa pedeapsa la 45 zile. Nu am gasit in legislatie specificat in conctet acest lucru. Este posibil sa aiba dreptate?, sau testarea nu va mai avea niciun efect, ramanand cu suspendarea majorata la 120 zile. Multumesc.

 130. Dorin Onica

  Multumesc. Din experienta profesionala actele produc efecte la momentul comunicarii nu la momentul intocmirii, dar pe langa multiplele avantaje ale autoritatii politienesti, mai trebuia adaugat unul.

  • Avocat ILIE DORIN

   Da, e o prevedere găunoasă ce a produs multe confuzii. Totul pleacă de la Codul de Procedura civilă care spune ca hotărârea din apel este definitiva de la momentul pronunțării nu comunicării….

 131. Adrian Alexandru

  Buna Seara,
  Am si eu o intrebare, din cauza vitezei permisul mi a fost luat pe 90 zile, am citit cam toate comentariile etc dar nu am gasit un raspuns
  Intrebarea mea este dupa ce pun contestatie si pierd sau castig in instanta dupa ce trece toata perioada etc si trebuie sa predau permisul ( daca pierd) mai pot da examenul ca sa mi se reduca la 30 zile ? sau odata ce am pus contestatie si pierd ramane 90 zile

  Multumesc

 132. Mona Baltariu

  Buna seara! Am primit o amenda prin posta, prin care eram sancționat pentru faptul ca as fi circulat fara rovinieta in afara localității Am depus plangere la judecatorie, am cerut anularea procesului si restituirea banilor de amenda( am platit o, pt ca nu mai am incredere in instanta si eram si in perioada starii de urgenta). Intimata a facut apel, dar in temeiul articolului 454,CPC , vrea sa die exonerata de orice despagubire. A venit hotararea dupa un proces de un an si o luna in care imi este acceptata cererea de a anula procesul verbal de contraventie. Intrebarea mea este, desi am cerut sa mi fie restituiti, cum pot recupera banii de amenda? Va mulțumesc!!

 133. Ionut

  buna ziua, mi-a fost retinut permisul pentru depasire pe linie continua, insa procesul verbal nu a fost semnat de catre agentul constatator.
  am depus contestatie pentru acest lucru. ce sanse de castig am la acest caz?

 134. Fianu Alexandru

  Dacă pierd procesul cu politia, având 90 de zile de suspendare, imi pierd dreptul de a redobândi permisul după 30 de zile, dacă susțin examenul de redobandire, sau pierd acest drept pentru ca am pierdut procesul? Menționez ca suspendarea a avut ca și cauza depășirea cu 70km peste viteza legala în localitate și nu am mai avut niciodată în 13 ani suspendat permisul. Vreau sa contest procesul verbal pentru a amâna perioada de timp pentru câteva luni pana ma stabilizez cu serviciul.
  Mulțumesc frumos!

 135. Nodis Cristian

  In cat timp trebuie sa depun permisul ca sa pot sustine examenul de redobandire? Multumesc anticipat!

 136. Nodis Cristian

  Am primit un PV de la politia rutiera, acum 5 zile cum ca de la data de 16.03.2021 intra in aplicare sanctiune, acum este tarziu? Sau se mai poate.

 137. Nodis Cristian

  S-a terminat procesul impotriva procesului verbal. Am pierdut. Si acum a venit o adresa, de cinci zile, prin care ma anunta serviciul rutier, ca din data de 16.03.2021 este suspendat dreptul de a conduce pe o perioada de 120 de zile. Oare la data la care va intreb, de 13.04.2021, se mai poate da examen de redobandire permis?

 138. FILIP MIHAI

  Buna ziua,

  Am fost surprins cu 101km/h in localitate unde limita era de 50km/h. Am contestat masura retinerii permisului pe o perioada de 90 zile, am obtinut cert de grefa, mi-am ridicat permisul de la IPJ Vrancea. Primul termen de judecata este fixat pe 22.04.2021. IPJ Vrancea a depus intampinate insotita de inregistrarea video unde se vede momentul in care aveam 101km/h dar ceva ciudat este ca in cadrul inregistrarii in acceasi secunda viteza de deplasare creste de la 40km/h la 101km/h….ceea ce e dubios…cum mergeam cu 40 apoi deodata 101…. Astept sa vad parerea instantei dar teoretic cred ca imi va fi respinsa cererea si va trebui sa fac apel (sau nu). Dupa primirea deciziei si expirarea celor 30 de zile in care am termen sa fac apel pot merge sa depun permisul sau trebuie sa cer vreun act suplimentar de la Judecatoria Focsani?(eu locuiesc in Iasi). Dupa depunerea permisului la IPJ Iasi cum pot merge la examen (avand in vedere ca nu am dovada de circulatie) pentru reducerea perioadei de suspendare ?(este vreo cerere de depus pentru a putea fi primit sa dau examen? – daca aveam dovada aia, imi scria pe spatele ei admis si apoi mergeam sa fac cererea de reducere…dar eu nu mai am dovada pentru ca am predat-o cand am luat inapoi permisul in urma contestatiei). Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   dacă nu faceți apel, trebuie ca dupa termenul de formulare a apelului (30 de zile de la data primirii hotărârii primei instanțe) să mergeți la judecătoria Focsani să luați legalizare pe hotărâre. Abia cu hotărârea legalizată puteți perda permisul. Daca faceți apel, cu soluția din apel de pe portal – printată predați permisul. Pentru reducere perioadă mergeți după predarea permisului la Poliție – la predare vi se dă o dovadă. ps: sper că ați invocat și marja de eroare a radarului pentru acea viteză la limita legală… Succes!

 139. Andrei

  Buna ziua! Am avut permisu suspendat pe 90zile pentru alcol 0.19, eu avand permisu pierdut nu am avut ce sa predau , dupa 90zile m-am urcat la volan si am fost oprit a 100zi de la contraventie , si mi sa intocmit dosar penal pentru conducerea cu permisu suspendat , eu nu am fost la politie sa ma interesez , si chiar nu am stiut ca se mai adauga 30de zile pe langa cele 90 care erau scrise pe contraventie, imi pot recupera permisul mai repede intr-un fel ? Sau macar dreptul de a conduce pana la finalizarea cazului ?

  • Avocat ILIE DORIN

   nu aveti dreptul de a conduce pe perioada procesului penal. Nu conduceti. Trebuie să vă luați un avocat să facă cereri in dosar, plus cerere de prelungire a dreptului de a conduce – dacă procurorul va fi de acord, vă poate da dreptul de a conduce pe parcursul urmăririi penale, la fiecare 30 de zile. Trebuie să vă faceți apărări in acel dosar penal, nu e de joacă și nici de de glumă.

 140. Gamaie

  Buna ziua vin cu o intrebare care ma macina de o saptamana cred ca am facut o greseala majora mi.a fost luat permisu in italia ca am depasit cu tirul un alt tir pe un segment de drum unde era interzis si eu sa nu imi pierd jobul am fost in romania si la.m dat pierdut si acum stau si ma gandesc ce se poate intampla daca va veni permisul in romania la politie care pot fi consecintele? Precizez ca nu aveam rezidenta in italia si din auzite aveau dreptul sa imi interzica sa conduc la ei pe teritoriu nu sa imi ia un document eliberat de alt stat

 141. Gabriel

  Bună seara!
  Azi mi s-a reținut permisul pentru o perioadă de 90 de zile deaorece am depășit viteza în localitate cu 60 de km (110 km/h). Echipajul de poliție se afla în mers, într-o mașină volkswagen passat (an 2003 aproximativ) fără însemnele poliției, de culoare verde închis și cu geamuri fumuri. Există posibilitatea să fi depăsit viteza, însă în PV am declarat că nu am mențiuni, dar au greșit localitatea în care am fost filmat și înregistrat de aparatul radar, în loc să o scrie cu  din a, au scris cu Î din i (Cîrngu în loc de Crângu).
  Există șanse de minim 70% să câștig dacă atac în instanță?
  Aștept răspunsul dumneavoastră.
  Mulțumesc!

 142. GABRIEL

  În procesul verbal au scris filmat si înregistrat…. iar masina nu era inscriptionată, nu mai este valabila legea cu masinile neinscriptionate?

 143. Avocat ILIE DORIN

  si eu stiu ca la acool nu se poate reduce perioada de 90 de zile. Si nici nu puteti contraproba că ati băut după accident…deci nu cred ca e vreo iesire…

 144. Mihaila

  Am avut permisul suspendat 90 de zile in 2019 si l am ridicat de la ipj dupa 90 de zile.
  In acest timp , am depus contestatie al pv , dar nu am solicitat restituirea permisului, ramanand la ipj .
  In 2021 s a finalizat procesul cu contastatia, fiind respinsa.
  Am primit de la ipj solicitarea predarii permisului pt 90 de zile, chiar daca in 2019 s a ispasit suspendarea pt 90 de zile, permisul nefiind ridicat de la ipj.
  Cum se poate dovedi ca am avut suspendat permisul in 2019 pt 90 de zile?

  • Avocat ILIE DORIN

   chiar dacă nu ați ridicat de la poliție imediat ce ati depus plângerea contravențională, asta nu inseamnă că s-au scurs cele 90 de zile de sispendare pentru că introducerea plângerii contravenționale face să suspende sancțiunea suspendării. Faptul că nu l-ați ridicat este altceva. Practic acum trebuie să predați permisul pentru a curge cele 90 de zile de suspendare.

 145. Bianca

  Buna ziua! Pe 17.04.2021 mi s-a luat permisul pentru neacordare de prioritate. In procesul verbal a trecut la sancțiune ART 100/3/c si ART. 111/1/c , 4 puncte amenda si jumătate din amenda in valoare de 290 lei, doar ca la suspendare a greșit trecând 90 de zile in loc de 30 cum era legal. V-as ruga, sa-mi spune-ți ce este de facut.

  • Avocat ILIE DORIN

   Faceți plângere contravențională dacă considerați că fapta dvs este sancționabilă doar cu 30 de zile suspendare și cereți anularea procesului verbal pe motive de nelegalitate.

 146. Carmen

  Pe 9 aprilie ma aflam la volan, in intersectie, pe prima banda, pe verde intermitent obligatoriu la dreapta si deoareca am vazut ca masinile de pe banda a 2 a paralela ,se pregateau sa plece pe verdesi ca masinile din stanga si din dreapta mea stationau,am schimbat banda in sensul ca am vrut sa traversez intersectia. M-am asigurat ca nu venea nicio masina si am trecut de banda intai ,de banda a doua si pe banda a treia , pe linia de tramvai am fost lovit stanga de o masina care venea din stanga, pe banda a treia, pe linia de tramvai. Ambele masini au fost avariate iar eu am fost singurul ranit. A venit salvarea si politia si am fost transportat la spital deoarece am fost ranit la cap.Rezultat etilotest zero. Din Procesul verbal intocmit rezulta ca s- a deschis dosar penal conform art 196 art. 2 si 3 Cod penal si ca mi s -a suspendat permisul pentru 90 de zile pentru nerespectarea culorii rosii a semaforului.
  In 48 de ani de cand am permis nu am primit absolut nicio sanctiune pentru nicio contraventie si consider ca am primit pedeapsa maxima ,eu fiind si singurul ranit.Conducatorul auto care a produs avarierea masinii si m-a ranit nu a primit nicio sanctiune.Nu se ia in calcul daca a condus preventiv sau daca avea viteza sau daca ar fi putut sa franeze? S-a procedat corect? Ce trebuie sa fac? Sa contest sanctiunea? Cate puncte penalizare am primit? MULTUMESC!

  • Avocat ILIE DORIN

   Conducatorul auto care a produs avarierea masinii presupun că are dosar penal, dacă nu au fost alte victime nu puteți fi acuzat dvs de propria rănire…. Deci va trebui să vedeți ce dosar penal s-a depus, să formulați plângere prealabilă și apărări în acel dosar.

 147. Coltea Liana

  Bună seara și mulțumim pentru sfaturile și consilierea oferita atat de prompt și gratuit cetățenilor.
  Tocmai am rămas fără permis de conducere. Am fost înregistrata de un dispozitiv radar aflat în mișcare cu viteza de 106 km / ora pe un drum cu limitare de 50 km/ ora.
  Concomitent cu mine un alt conducător auto a primit o sancțiune similara. Problema este că pe procesul meu verbal în partea de jos agentul constatator a trecut seria permisului celuilalt conducător auto. La un moment dat a realizat greșeală și a executat o corectura forțată prin îngroșare a numărului de permis . Cert e ca pe exemplarul meu nu se vede nimic clar. Acasa însă am constat alta problema pe dovada mea de 15 zile este tot numărul permisului de conducere al celuilalt conducător sancționat deci dovada mea e nulă.
  Mai grav e ca am 300 km între orașul de domiciliu și locul contravenției deci nu știu în ce direcție sa o iau .

  • Avocat ILIE DORIN

   Puteti face o plângere contravențională pe motivul diferenței dintre original și cotor în ceea ce privește procesul verbal, plus eroare privind numărul de permis al celuilalt șofer. Plângerea o puteți depune prin poștă sau curier, cu actele aferente.

 148. CARMEN

  REVIN. SUNT CARMEN! MULTUMESC MULT PENTRU RASPUNS! Dosarul penal asa cum rezulta din Procesul verbal, s-a deschis in sarcina mea, avand ca obiect savarsirea infractiunii prevazuta de art 196,alin. 2 si 3,in conformitate cu dispozitiile art.97.alin1 lit.a,art.97,alin.2 coroborat cu preved. art.111 alin1,lit.b,alin3,4si 5 din O.U.G. nr.195. S-a aplicat masura tehnico-administrativa a suspendarii pemisului si mi s-a eliberat adeverinta de circulatie pentru 15 zile. Nici pe Procesul verbal nici pe adeverinta de circulatie nu scrie durata suspendarii permisului.AM CITIT SITUATIILE PENTRU CARE SE SUSPENDA PERMISUL 90 ZILE SI MI SE PARE CA NU MA INCADREZ AICI. S- A PRODUS ACCIDENT CU PAGUBE MATERIALE SI CU VICTIME,DAR ACEA VICTIMA SUNT EU, PERSOANA CARE AM FOST ACCIDENTATA. Daca mi s-a spus ca accidentul s-a produs din vina mea pentru ca am fost pe culoarea rosu a semaforului, probabil ca celalalt sofer nu este considerat vinovat si nu a fost sanctionat Acesta isi repara masina cu asigurarea mea .Desi nu a avut acordul meu agentul i-a dat copia asigurarii mele.Agentul mi- a spus ca ori neacordare de prioritate ori trecere pe culoarea rosu a semaforului este acelasi lucru.Mie insa nu mi se pare acelasi lucru.VA ROG MULT SA MA AJUTATI SA INTELEG MAI BINE SITUATIA CU CARE MA CONFRUNT SI CE PASI SA URMEZ! MULTUMESC!

 149. Carmen

  Dosar penal, deoarece am fost incadrata la art .196, alin. 2 si 3 , care prevede vatamare corporala din culpa ? Considerati ca ,eu fiind persoana vatamata , agentul nu trebuia sa faca aceasta incadrare ? Cum trebuia sa incadreze fapta? Trebuia oricum dosar penal pentru accident cu pagube materiale ?Care este perioada de suspendare a permisului meu ? Nu trebuia specificata in procesul verbal? Este un bulevard cu 3 benzi pe fiecare sens de mers soferul avea vizibilitate ,ma putea evita, putea sa franeze. Mai ales ca nu aveam viteza si de la semaforul de unde a plecat si pana a intrat in plin sunt aproximativ 70 de m. Eu ce trebuie sa intreprind acum? Sa fac contestatie proces verbal ? DACA FAC CONTESTATIE, DOSARUL PENAL ISI URMEAZA CURSUL?Ce sanse am?Va rog sa ma ajutati din nou cu parerile dumneavoastra competente! UN MARE MULTUMESC!

  • Avocat ILIE DORIN

   Deja intrebările dvs depășesc cadrul unui blog. Vă trebuie o consultanță specualizată, trebuie să vă luați un avocat care să vă ofere consultanță, iar ulterior asistare și reprezentare in dosar.

 150. Nicusor

  Bună ziua. Mi-a fost reținut azi permisul pentru viteza 90 zile. Daca depun contestație la judecătorie, trebuie sa merg fizic sau se poate și online ?
  Cât durează din momentul depunerii plangerii până când apare pe site-ul Judecătoriei?
  In cat timp as putea recupera permisul, menționez că aș avea nevoie fizic de permis până pe 30.04.
  Altă intrebare: daca pierd procesul, pot face ulterior cerere pt reducere la 30 zile cu examen?
  Mulțumesc frumos.

 151. Alexandra

  Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Am castigat pe fond plangerea contraventionala, iar la apel am pierdut intr-un singur termen. Trebuie sa predau permisul in termen de 30 zile de la pronuntare?
  Daca da, care este ultima zi in care pot preda permisul? Pronuntarea s-a dat pe 23.03.2021, iar a 30-a zi este pe 22.04.2021.
  Multumesc frumos!

 152. Mihaila

  Mi a fost suspendat permisul si retinut pentru 90 de zile.
  Am depus contestatie , dar nu am solicitat certificat de grefa si nici nu am ridicat permisul drcat dupa expirarea celor 90 de zile.
  Dupa respingerea contestatiei, mi s a suspendat din nou permisul pentru inca 90 de zile.
  Este stipulat undeva daca sunt obligat sa mi ridic permisul daca am contestat procesul verbal?

 153. Daniel Z

  Buna ziua

  Ma scuzati pentru deranj dar as dori sa ma ajutati cu niste informatii.
  Mi s-a retinut permisul pe 2 luni si amenda 875 ron in jud Ialomita pentru ca am mers circa 300 m pe contrasens incercand sa evit o portiune de drum cu denivelari mari, petece de asfalt inalte si gropi ruland pe contrasens cu aprox 30-40 km /h. Agentul de politie m-a testat cu etilotestul fara sa gaseasca nimic dupa care mi-a spus ca daca vreau drumuri bune sa merg afara din tara.
  Ce credeti am sanse sa castig daca depun contestatie la judecatorie?
  Va multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   in mod categoric puteti avea castig de cauză, probati cu poze si video denivelările și gropile de pe acea porțiune de drum și invocați faptul că dvs ati vrut sa evitati avarierea propriului autovehicul.

 154. Daniel Tudose

  Buna ziua , acum un an am obtinut permisul in italia si am vrut sal schimb in romana cei de la politie mi lau returnat pe motiv ca este confiscat si nu inteleg de ce

 155. Sergiu

  Buna ziua. Am avut un accident fara victime si am refuzat recoltarea probelor. Pe timpul procesului am dreptul sa recuperez permisul?

 156. Radu

  Bună ziua.Am depus contestație la Judecătorie și am pierdut.Am făcut apel la tribunal si mi-a fost respins.Decizia a fost definitivă pe 15 aprilie.Permisul trebuie predat în 15 zile s-au 30?Va multumesc!

 157. Dănescu Robert

  Sa traiti! Mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru o alcoolemie de 0,04, am depus contestatie, am pierdut procesul, iar azi mi-a venit hotararea. Urmeaza sa plec din tara si nu ma voi mai intoarce pt o perioada destul de lunga. Nu exista vreo sansa sa pot lua permisul cu mine si sa nu conduc in cele 90 de zile?

  • Avocat ILIE DORIN

   Ba da, dacă nu formulați apel, așteptați 30 de zile de la data primirii hotărârii apoi îl depuneți la politie. Luați un avocat sa vi-l ia înapoi și sa vi-l trimită la finalul celor 3 luni.

 158. Catalina

  Bună ziua, astăzi mi s-a suspendat permisul pentru neacordare de prioritate.
  Am vrut sa întru în coloana pe dn1 pe sensul de coborâre nu veneau mașini însă pe sensul de urcare era coloana, umpic mai jos este o trecere de pietoni un șofer a încetinit la trecerea de pietoni astfel încât eu am putut sa întru în coloana în fata lui având loc. Politia rutiera era de fata însă nu dirija circulația și specific ca e intersecție nu am tăiat linia continua sau altceva. Motivul pentru care mi-a suspendat permisul a fost ca nu am cedat prioritate și ca șoferul din spate a menționat ca a forțat frână însă nu este adevărat.
  În intersecția respectiva se afla și camere vreau sa fac contestatie. Am șanse sa mi se dea înapoi permisul?

 159. Daniel100

  Buna ziua, am avut trei suspendari cu trei luni a permisului de conducele iar luna acesta am piedut definitiv cele trei procese, se aduna cele trei contraventii de 3 luni suspendare? ….. va multumesc

 160. Viorel

  Bună ziua, astăzi mi sa suspendat permisul pentru depășirea limitei de viteză cu 51 de km/ora , aveam 141 km/ora în afara localității . Vreau sa depun contestație. Sunt șanse sa îmi recuperez permisul?

 161. Radu

  Buna ziua
  In Modelele de cereri privind activitatea poliției rutiere de pe site-ul Politiei Romane, nu regasesc cerere tip pentru restituirea permisului de conducere in situatia in care a fost contestat procesul verbal de contraventie. Se poate adapta o alta cerere la aceasta situatie? De asemenea, telefonic, biroul rutier a mentionat faptul ca vor elibera permisul doar cu certificat de grefa, fara a lua in considerare modificarea Art 118, lit.3 din OUG 195. Pot face pe cerere mentiunea ca dovada inregistrarii plangerii se realizeaza si printr-un extras din portalul instantelor de judecata? Pot ei refuza restituirea permisului in lipsa certificatului de grefa, dar cu dovada de pe portalul instantelor de judecata?
  Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Mergeți la ei la sediu cu print de pe portal, trebuie sa vi l dea. Faceți o cerere scrisă simpla de restituire a permisului, nu va trebuie format tipizat neaparat.

 162. Cristian

  Buna seara ! Am nevoie de un info daca se poate . In iunie 2020 mi s-a luat permisul 90 zile pt depasire viteza pe E 85 – Vrancea ( 103 in loc de 50 ) . Am facut contestatie , iar acum in 5 mai 2021 am al doilea termen. Intre timp , in oct 2020 , mi s-a luat permisul in Braila , tot pt viteza ( tot la limita 🙁 ). Nu am facut contestatie , am dat examen si am beneficiat de reducere de la 90, la 30 zile ( toata luna nov ). Intrebarea mea este daca pierd procesul cu Vrancea , mai pot beneficia de reducere a pedepsei ? Multumesc anticipat !

 163. Dana

  La o contastare a unui PV, raspunsul instantei este:

  Respinge plângerea contravenţională, ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.
  Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 28.04.2021.

  Intrebare 1: „Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 28.04.2021.”
  Prin acest lucru se considera comunicata grefa deoarece o pot vedea dupa autentificare aici https://doc.tmb.ro/autentificare; si nu mai trebuie sa astept 30 zile sau sa ma duc sa o ridic?

  Intrebare 2: in cat timp trebuie sa depun carnetul la politie, avand in vedere promuntarea de mai sus si faptul ca nu vreau sa fac Apel?

  Va multumesc anticipat pentru amabilitate!

  • Avocat ILIE DORIN

   1. da, se consideră comunicată.
   2. dupa 30 de zile de la comunicare devine definitivă și trebuie să o legalizați la judecătorie, apoi mergeti cu ea legalizată la poliție.

 164. Bud Florin

  Buna ziua , mia fost reținut permisul de conducere în Franța în data de 25.02.2021 pentru depășirea limitei de viteza cu 47 de km , de acolo mi-au spus ca în România pot conduce ,în data de 31.03.2021 mi-au trimis permisul la București iar în data de 14.04.2021 a ajuns , dar încă nu l-am primit acasa ,cat va mai dura pana mi-l trimit sau care sunt demersurile ca sa îl pot primi cat mai repede? Dacă ma puteți ajuta cu un sfat ce sa fac

 165. Matei

  Buna, Mi a fost fost suspendat permisul pe o perioada de 90 zile mergand cu 106km/h in comuna Urechesti DN2 E85, Pe procesul verbal scrie ca e limita de 60km/h deci dupa calculele mele nu ar fi trebuit aplicata sanctiunea deoarece nu a fost depasita limita legala cu 51km/h. As putea face contestatie pentru anularea procesului verbal?Sunt sanse de castig? As putea verifica daca este cumva limita de 50 in acea localitate si poate politistul a gresit scriind 60km/h? Multumesc!

 166. Gabureanu

  Bună seara . mi-a fost suspendat permisul pe 3 luni .am avut alcoolemie 0.08mg/alc . Pot face contestație.

 167. Marius

  Buna ziua,
  Ieri am verificat pe portal si am pierdut procesul, fapt pentru care 90 de zile am permisul suspendat.
  Va rog sa ma ajutati cu raspuns la urmatoarea intrebare, de cand nu mai am voie sa conduc, din ziua in care a fost data hotararea sau din momentul in care voi primi hotararea acasa?

  Multumesc!

 168. Simona G.

  Hristos a înviat! O nelămurire :pe 28.12.2020 am câștigat un proces pt suspendare permis pt 30 zile pt trecere pe rosu… Eu nu am primit sentința în poștă pana la aceasta ora. Acum. Am văzut ca Ipj-ul a făcut apel înregistrat cu data de 19. 04, deci eu nu am o data a postei de primire a sentinței nici pentru mine nici pt ipj… Ce urmează acum? Cât durează apelul? Eu pot conduce în toată aceasta perioada? Mai ales ca am verificat portalul din prostie, eu tot așteptăm sentința în cutia poștală…. Mulțumesc anticipat pentru răspuns!!!

  • Avocat ILIE DORIN

   Trebuie să asteptati acasă să primiți de la Tribunal apelul și argumentele lui, astfel cum a fost redactat de către IPJ. Da, puteti conduce, sentința nu este definitivă, dar este în favoarea dvs. Apelul poate dura aproximativ 3-5 luni de zile, depinde de ce invocați și dvs în apărările/probele la apel.

   • Miruna Valeria

    Buna ziua! As dori sa ma ajutați cu un răspuns la următoarea întrebare…
    In luna Martie am fost depistata din mers de aparatul radar, pe drum european cu 131km/h, fiind și începătoare
    Am făcut contestație
    Pe data de 21 mai am procesul
    As avea vreo sansa sa câștig procesul?
    Cum ar trebui sa procedez?

 169. A C

  Daca mi s-a luat permisul pentru 90 de zile si mi s-a dat dovada de mers pentru 14 zile pot da examenul dupa ce expira dovada sau pot da cat timp am dovada ?

 170. Marian Tamasan

  Buna seara am și eu o întrebare in urma cu 1 luna am fost surprins de radar cu 107 km /h intr-o zona de 50 km/ h , mi-au suspendat permisul pentru 90 de zile , acuma eu am făcut contestație și l-am recuperat Menționez ca agentul ca agentul a scris in procesul verbal ca era limita de 70 km/h deși era indicator se 50 , sunt șanse de câștig ? Și dacă pierd contestația ce se întâmpla ? Pot da acest test și mi se reduce suspendarea la 30 de zile ? Sau dacă pierd cuntestatia nu mai pot da testul ? Menționez ca nu mai am nici-o abatere de 7 ani și sunt șofer profesionist . Aștept un răspuns va rog sa ma ajutati

  • Avocat ILIE DORIN

   se poate da testul de reducere a perioadei chiar dacă pierdeti procesul. Dacă agentul a mentionat 70, vedeti ce vor scrie cei de la Politie in intampinare. Ati avea spatiu de o solutie favorabilă.

 171. George

  Buna ziua, am depus contestatie impotriva PV in ultima zi din cele 15 zile, a doua zi am fost la IPJ pentru ridicarea permisului, si mi au spus ca a fost trimis catre politia de domiciliu si ca dureaza 2 saptamani pana ajunge.
  Pot conduce in timpul asta?
  Multumesc mult!

 172. Mariana

  Buna ziua , un sfat o lamurire se poate va rog . Soțul meu a fost oprit de poliție si amendat cu suma de 1305 lei ptr depășire viteza in localitate însă cu radar in miscare ( este menționat si in PV) , intrebare . Exista câștig de cauză dacă facem contestație??? Din cate am inteles nu mai au voie să folosească radar mobil . Multumesc frumos!

  • Avocat ILIE DORIN

   au voie și vor avea voie să folosească radarul mobil. Doar cu mașini neinscriptionate s-ar putea sa nu mai aibă voie, dar momentan nu este lege in acest sens ci doar un proiect legislativ.

 173. Alex

  Salut, am depus contestatie online impotriva PV si a aparut deja pe portal inregistrarea si am inteles ca nu mai am nevoie de certificat de grefă pentru recuperarea permisului, doar de un printscreen.
  Pana voi ajunge la politie sa l recuperez pot conduce?
  Din moment ce am print screen ul cu dosarul inseamna ca PV a fost suspendat deci nu mai apar cu permis suspendat, as putea primi doar amenda pentru ca nu am permisul la mine? Sau trebuie neaparat sa l ridic de la poliție?
  Multumesc !!

 174. CATALIN Stancu

  Buna seara, am și o problema mai lunga (dacă aveți răbdarea de a citi, mulțumesc) cu permisul, mi a fost suspendat pe 60 de zile și 875 de lei amenda in Decembrie 2019 pentru ca eram oprit cu avarii pe contrasens deși doar pe partea aceea se putea opri…am făcut contestație și l am luat cu certificat de grefa a 2 a zi, contestație ce am și câștigat o in primă faza având și un martor cu mine, mi s a înlocuit amenda cu avertisment și măsura suspendării dreptului de a conduce mi a fost anulată, când am fost după 30 de zile sa iau hotărârea definitiva de la judecătorie am aflat ca poliția a făcut recurs ce s a judecat la tribunalul Dolj unde amenda mi a fost anulata, dar măsura cu permisul mi a rămas pe 60 de zile suspendat….eu între timp l am schimbat in Ianuarie 2020 in permis de UK, dat fiind ca am un contract de munca acolo ca sofer de tir și nu puteam conduce cu permis românesc. Menționez ca nu am predat permisul de UK la Politie in RO pana in prezent, deoarece nu am fost in țara pe parcursul procesului și am așteptat sa treacă cele 60 de zile + 30 cât este prelungirea ca nu l am predat la timp după sentința definitiva…acum fiind in țara și trecând perioada de 90 de zile cu tot cu prelungire pot circula liniștit sau ma pot aștepta la încă o suspendare de 60+ 30 dacă ma opresc și ma verifica pentru ca am întrebat pe cineva care lucrează la rutieră și mi a zis contra ce Spune-ți dvs, ca citez..”dacă ai stat 60 de zile cât era sancționează + 30 cât este prelungirea ca nu l ai dus practic ai stat o data 90 de zile și se considera ca ți ai ispășit pedeapsa ca sa zic așa dacă nu ai fost oprit in acest timp in trafic pentru a se dovedi contrariul și ori de câte ori vei fi oprit și controlat nu vei fi in nici o baza de date a noastră cu permisul suspendat, doar dacă vei face alte infracțiuni ți se va suspenda pentru acelea, dar nicidecum pentru ceea ce ai stat deja pentru care ți a fost deja aplicată o mărire de 30 de zile de la data hotărârii definitive neaducând permisul propriu-zis la politie…întrebarea mea este….pe cine sa cred ?…pe dvs care Spune-ți ca dacă voi fi oprit in trafic chiar dacă am stat 90 de zile, dar nu am dus cartonașul respectiv, voi fi iarăși pedepsit cu alte 90 de zile sau pe inspectorul de la rutieră care mi a zis ca deja am fost pedepsit cu 30 de zile peste cele 60, iar dacă ma prindeau conducând in acele 90 de zile de la definitiva riscam dosar penal, dar așa practic e totul de la 0 ca sa zic așa…Mulțumesc anticipat …!!!….