Meniu Închide

Simplificarea procedurii de restituire a permisului de conducere în cazul contestării Procesului-Verbal

În 27.05.2020, au fost modificate normele care prevăd suspendarea sancțiunilor la regimul rutier în contextul atacării lor la instanță prin formularea unei plângeri contravenționale. Normele stipulează că amenda și reținerea permisului se suspendă de la data introducerii plângerii contravenționale, dovada procesului contravențional putând fi făcută pe orice cale.

Astfel că, dacă până acum birourile de poliție acceptau doar un certificat de grefă în original pentru restituirea permisului, de acum înainte permisul de conducere poate fi restituit și fără certificat de grefă. În acest sens un printscreen sau un printpage de pe pagina instanței unde se regăsește procesul va fi suficient pentru restituirea permisului. Această dovadă (printscreen) a formulării și introducerii plângerii contravenționale poate fi trimis poliției pe e-mail, pe fax, prin curier sau poștă, cu o cerere de restituire permis. Cererea și extrasul privind plângerea contravențională pot fi expediate poliției de către contravenient ori de către avocatul său. Dacă cererea este depusă la ghișeul biroului de poliției, permisul se restituie pe loc. Dacă cererea se transmite online ori prin poștă/curier, permisul se restituie contravenientului la adresa indicată în cererea de restituire a permisului.

Dacă contravenientul pierde procesul, acesta are un termen de 30 de zile de returnare a permisului în vederea suspendării. Termenul curge de când hotărârea devine definitivă. Dacă îl predă după acest termen, va fi sancționat cu reținerea pentru încă 30 de zile, ce se vor adăuga la zilele pentru care a fost reținut inițial. Predarea permisului poate fi făcută personal sau prin avocat, prin poștă sau curier, în acest context ținându-se cont de data predării la poștă/curier, și nu de data recepționării lui de către unitatea de poliție.

Procedurile de restituire și predare a permisului în condițiile de mai sus, personal sau prin avocat, fizic sau online, se aplică și după starea de alertă, fiind modificat articolul 118, alineatul (3) din OUG 195/2002.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Dinu Tanase

    Mi s-a retinut permisul de conducere pentru 64 Km peste cei 50 din localitate timp de 90 zile .Fapta s-a petrecut in alt judet.Am contestat in instanta procesul verbal, la termen in orasul respectiv .Daca pe timpul judecatii sanctiunea retinerii permisului se suspenda , de unde pot cere restituirea permisului ? Din ce judet ? Cel in care am obtinut permisul sau cel in care s-a petrecut evenimentul ?
    Va multumesc ,

    • Avocat ILIE DORIN

      Permisul vine de la Poliția de pe raza județului unde s-a petrecut fapta la Poliția județului unde aveți domiciliu- serviciul rutier, și se restituie de i de serviciul rutier al poliției județului de domiciliu sau Mun București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente