Meniu Închide

În ce condiții mai este posibilă de acum înainte împăcarea și medierea la furt? Victimile sunt în ofsaid judiciar

Legea nr. 274/2020 publicată în M. Oficial nr 1144 din data 26.11.2020, aduce schimbări majore în ceea ce privește infractiunea de furt. Din 2014, odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri penale, furtul calificat a fost pus pe lista infracțiunilor unde împăcarea conducea la exonerarea de răspundere penală/stingerea acțiunii penale. Se avea în vedere recuperarea prejudiciilor persoanei vătămate în schimbul înlăturării răspunderii penale.

La 6 ani de la această posibilitate dată inculpaților, Parlamentul elimină împăcarea și medierea ca metode de rezolvare a conflictului penal dintre făptuitor și victimă. Dreptul victimelor la un mediator este astfel limitat și restricționat la această categorie de fapte penale, fără a exista o prevedere expresă că își pot tranzacționa/negocia/media exclusiv latura civilă. Dimpotrivă, o astfel de mediere/negociere este interzisă de dispozițiile art 272 alin. 2 Cod Penal, unde se spune că este infracțiune negocierea între infractor și persoana vătămată cu privire la faptele unde nu este posibilă retragerea plângerii sau împăcarea. Victimele sunt astfel uitate din nou de legiuitor și recuperarea prejudiciilor nu mai prezintă nici un interes pentru nimeni. Victimile sunt acum în ofsaid judiciar.

Modificările sunt următoarele: „Art. 231. Cod Penal
(1) Faptele prevăzute în prezentul capitol, săvârșite între membrii de familie de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuiește împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se pedepsesc numai la plângerea prealabilă a persoanei  vătămate.
(2) În cazul faptelor prevăzute la art. 228 și art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.”

La ce tipuri de furturi va fi în continuare posibilă medierea, împăcarea ori retragerea plângerii? Impăcarea și medierea au fost eliminate doar la furtul calificat. Este posibilă în continuare medierea și împăcarea la furtul simplu și la furtul în scop de folosință.  Furtul între membrii de familie, săvârșit de minori  în dauna tutorilor lor ori  între colocatari, se va pedepsi doar la plângere prealabilă. La această categorie de furturi se va putea desfășura o mediere penală ori persoana vătămată își va putea retrage plîngerea prealabilă.

Faptele de furt calificat săvârșite înainte de intrarea în vigoare a noilor norme. Totuși,  împăcarea și medierea penală va putea fi făcută și după data de 29.11.2020 dar doar pentru fapte de furt calificat săvârșite până la data de 28.11.2020 inclusiv, indifferent când au fost descoperite, urmărite și judecate. Principiul mitior lex este pe deplin aplicabil în situația adusă de Legea 274/2020, modificările vizând chestiuni de drept material. Astfel că legea penală mai favorabilă, fiind actuala lege și actualele norme din Codul Penal,  se va aplica la toate faptele de furt calificat săvârșite până la data de 28.11.2020 inclusiv. La toate aceste fapte penale va fi permisă împăcarea și medierea, indiferent că ele se vor descoperi, urmări sau judeca în anul 2021-2023-2025. La aceste fapte, împăcarea sau un acord de mediere va conduce la exonerarea de răspundere penală. Pentru aceste fapte se va mai putea dispune clasarea ori încetarea procesului penal în baza împăcării sau acordului de mediere.

Faptele de furt calificat săvârșite după intrarea în vigoare a noilor norme. La aceste fapte legea penală este de strictă aplicare și o negociere ori o mediere penală nu se va mai putea desfășura sub nici o formă. Astfel că orice faptă de furt calificat săvârșită începând cu data de 29.11.2020 inclusiv va atrage răspunderea penală, urmărirea penală putând să se finalizeze doar printr-o renunțare la urmărirea penală ori prin trimiterea în judecată, în funcție de caz (gravitate faptă, valoare prejudiciu, efectele produse ori care se puteau produce, etc ) și de făptuitor (recidivist, participație, anturaj, etc). Pentru aceste fapte nu se mai putea dispune clasarea ori încetarea procesului penal în baza împăcării sau acordului de mediere.

Recuperarea prejudiciilor la astfel de fapte este descurajată de noile norme. Victimele rămân în suferința pagubelor nerecuperate. Recuperarea prejudiciilor nu poate constitui, în contextul noii legislații, o circumstanță atenuantă. Art 75 alin 1 lit d Cod Penal dispune expres că la furtul calificat recuperarea prejudiciului nu poate fi o circumstanță atenuantă. Deși acest paragraf avea o logică în contextul în care făptuitorul avea posibilitatea împăcării, și deci victima avea posibilitatea recuperării prejudiciului prin împăcare/mediere, în noul context, unde împăcarea nu mai e posibilă, norma de la art 75 alin 1 lit d Cod Penal devine irațională, și victima nu mai are nici o posibilitate de recuperare a prejudiciului în mod rapid și efectiv, pe parcursul procesului. Inculpatul nu va da prejudiciul înapoi fără nici un avantaj legal pentru el. Victima va trebui deci să aștepte finalul procesului penal și cu hotărârea definitivă să avanseze bani pentru executarea silită a condamnatului…

Considerăm necesară o intervenție legislativă care să vină în ajutorul victimelor în demersurile de recuperare a prejudiciilor. Scopul procesului penal de recuperare a prejudiciului se transformă în dreptul victimei de a-și recupera prejudiciul iar statul trebuie să pună la dispoziția subiecților procesuali instrumente care să dea vigoare acestui drept de recuperare a pagubei. Un acord de mediere ori o tranzacție avocațială pe latură civilă la astfel de fapte ar putea fi considerate de legiuitor cauze de reducere a limitelor de pedeapsă cu ½ ori cu 1/3, ori ar putea constitui circumstanțe atenuante, dacă legea le va prevede expres acest efect.

Directiva 29/2012 privind drepturile victimelor menționează că serviciile de justiție reparatorie și recuperarea prejudiciilor trebuie să fie posibile pentru victimă și făptuitor pe tot parcursul procesului penal, la toate faptele unde există victime și prejudicii. Legislația din România este pe departe de a fi implementat principiile din această directivă, și se pare că merge in sensul invers: în limitarea și restrângerea drepturilor victimelor.

Print Friendly, PDF & Email

10 Comments

 1. Covrig Anuța

  Este recidivist și a făcut un furt au fost recuperate bunurile sau retras plângerea dar el este arestat 30zile preventiv ce se poate întâmpla cu el mama lui este la pat mai are și un copil de 4ani îl creste singur ce se poate face in cazul lui c… m… jud. Bacău

 2. Anuța covrig

  A furat de la un vecin roaba și de la celălalt hîrleț tirnacop grebla niste haine o rola de cablu electric o drujba electrica fara lama pentru asta este arestat preventiv și judecat este recidivist abia ieșit din pușcărie unde a făcut fapta de un an pentru conducerea fara permis ce pot face să-l să-l salvez ce se poate întâmpla cu el

  • Avocat ILIE DORIN

   se prea poate să ajungă din nou în pușcărie. Luați un avocat să facă apărări. Dacă fapta e făcută după 28.11.2020 nu se mai poate face împăcare, mediere cu persoana vătămată…

   • Covrig anuta

    Fapta a fost făcută anul acesta pe 6februarie dacă ar putea avea avocat acesta lar putea să-l scoată la arest de domiciliul cu semnătura. Cu motiv a are un copil de 4anisi o mama imobilizata la pat cu un picior tăiat. Copilul a fost abandonat de mama sa și-l creste singur ar putea avea vreo șansă și dacă nu cam cit ar putea sa ieie ani de pușcărie ce as putea face. Cum las putea ajuta pe fratele meu

 3. Covrig anuta

  Fapta a fost făcută acum pe 6 februarie dar dacă pun un avocat ar putea să-l scoată la arest la domiciliu cu semnătura pe motiv ca are un copil de 4ani și o mama imobilizata la pat cu un picior tăiat copilul este în întreținerea lui ca a fost abandonat de mama dar dacă nu cam cit ar putea sai deie ani de pușcărie ce as putea face.

 4. Florin

  Am fost furat suma se ridica la 50 000 €
  Sotia , a cunoscut un redicivist si ia spus ca avem in casa bani etc
  El a spus altor baieti despre suma
  Pe 18 12 2020 am aflat despre relatie
  Pe 19 12 2020 am plecat la tara si sa spart casa
  Pe 20 sotia a plecat de acasa la amant
  Azi pol a pris hoti
  Find prieteni cu amantul sotiei ei mergand des la prieteni care au spart casa , au cumparat bmw x6 etc
  Intrebare
  – pot recupera prejudiciu
  – sotia poate fi acuzata pt pont detali fxe unde sunt bani
  Spargere a fost fix in locul unde se tinea seifu atat in resy nu sa umblat

  • Avocat ILIE DORIN

   în primul rând trebuie să cereți să se pună sechestru pe bunurile făptuitorilor. În al doilea rând, dacă doriți, puteți să indicați și complicitatea soției, dar asta ar însemna că îi doriți o condamnare (?!)… Prejudiciul se poate recupera în măsura în care sunt bunuri pe numele inculpaților. Mai mult, trebuie văzută în cadrarea juridică. Ar trebui un avocat să se ocupe de dosar ca să vă creșteți șansele de recuperare a prejudiciului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente