Meniu Închide

În ce condiții mai este posibilă de acum înainte împăcarea și medierea la furt? Victimile sunt în ofsaid judiciar

Legea nr. 274/2020 publicată în M. Oficial nr 1144 din data 26.11.2020, aduce schimbări majore în ceea ce privește infractiunea de furt. Din 2014, odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri penale, furtul calificat a fost pus pe lista infracțiunilor unde împăcarea conducea la exonerarea de răspundere penală/stingerea acțiunii penale. Se avea în vedere recuperarea prejudiciilor persoanei vătămate în schimbul înlăturării răspunderii penale.

La 6 ani de la această posibilitate dată inculpaților, Parlamentul elimină împăcarea și medierea ca metode de rezolvare a conflictului penal dintre făptuitor și victimă. Dreptul victimelor la un mediator este astfel limitat și restricționat la această categorie de fapte penale, fără a exista o prevedere expresă că își pot tranzacționa/negocia/media exclusiv latura civilă. Dimpotrivă, o astfel de mediere/negociere este interzisă de dispozițiile art 272 alin. 2 Cod Penal, unde se spune că este infracțiune negocierea între infractor și persoana vătămată cu privire la faptele unde nu este posibilă retragerea plângerii sau împăcarea. Victimele sunt astfel uitate din nou de legiuitor și recuperarea prejudiciilor nu mai prezintă nici un interes pentru nimeni. Victimile sunt acum în ofsaid judiciar.

Modificările sunt următoarele: „Art. 231. Cod Penal
(1) Faptele prevăzute în prezentul capitol, săvârșite între membrii de familie de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuiește împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se pedepsesc numai la plângerea prealabilă a persoanei  vătămate.
(2) În cazul faptelor prevăzute la art. 228 și art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.”

La ce tipuri de furturi va fi în continuare posibilă medierea, împăcarea ori retragerea plângerii? Impăcarea și medierea au fost eliminate doar la furtul calificat. Este posibilă în continuare medierea și împăcarea la furtul simplu și la furtul în scop de folosință.  Furtul între membrii de familie, săvârșit de minori  în dauna tutorilor lor ori  între colocatari, se va pedepsi doar la plângere prealabilă. La această categorie de furturi se va putea desfășura o mediere penală ori persoana vătămată își va putea retrage plîngerea prealabilă.

Faptele de furt calificat săvârșite înainte de intrarea în vigoare a noilor norme. Totuși,  împăcarea și medierea penală va putea fi făcută și după data de 29.11.2020 dar doar pentru fapte de furt calificat săvârșite până la data de 28.11.2020 inclusiv, indifferent când au fost descoperite, urmărite și judecate. Principiul mitior lex este pe deplin aplicabil în situația adusă de Legea 274/2020, modificările vizând chestiuni de drept material. Astfel că legea penală mai favorabilă, fiind actuala lege și actualele norme din Codul Penal,  se va aplica la toate faptele de furt calificat săvârșite până la data de 28.11.2020 inclusiv. La toate aceste fapte penale va fi permisă împăcarea și medierea, indiferent că ele se vor descoperi, urmări sau judeca în anul 2021-2023-2025. La aceste fapte, împăcarea sau un acord de mediere va conduce la exonerarea de răspundere penală. Pentru aceste fapte se va mai putea dispune clasarea ori încetarea procesului penal în baza împăcării sau acordului de mediere.

Faptele de furt calificat săvârșite după intrarea în vigoare a noilor norme. La aceste fapte legea penală este de strictă aplicare și o negociere ori o mediere penală nu se va mai putea desfășura sub nici o formă. Astfel că orice faptă de furt calificat săvârșită începând cu data de 29.11.2020 inclusiv va atrage răspunderea penală, urmărirea penală putând să se finalizeze doar printr-o renunțare la urmărirea penală ori prin trimiterea în judecată, în funcție de caz (gravitate faptă, valoare prejudiciu, efectele produse ori care se puteau produce, etc ) și de făptuitor (recidivist, participație, anturaj, etc). Pentru aceste fapte nu se mai putea dispune clasarea ori încetarea procesului penal în baza împăcării sau acordului de mediere.

Recuperarea prejudiciilor la astfel de fapte este descurajată de noile norme. Victimele rămân în suferința pagubelor nerecuperate. Recuperarea prejudiciilor nu poate constitui, în contextul noii legislații, o circumstanță atenuantă. Art 75 alin 1 lit d Cod Penal dispune expres că la furtul calificat recuperarea prejudiciului nu poate fi o circumstanță atenuantă. Deși acest paragraf avea o logică în contextul în care făptuitorul avea posibilitatea împăcării, și deci victima avea posibilitatea recuperării prejudiciului prin împăcare/mediere, în noul context, unde împăcarea nu mai e posibilă, norma de la art 75 alin 1 lit d Cod Penal devine irațională, și victima nu mai are nici o posibilitate de recuperare a prejudiciului în mod rapid și efectiv, pe parcursul procesului. Inculpatul nu va da prejudiciul înapoi fără nici un avantaj legal pentru el. Victima va trebui deci să aștepte finalul procesului penal și cu hotărârea definitivă să avanseze bani pentru executarea silită a condamnatului…

Considerăm necesară o intervenție legislativă care să vină în ajutorul victimelor în demersurile de recuperare a prejudiciilor. Scopul procesului penal de recuperare a prejudiciului se transformă în dreptul victimei de a-și recupera prejudiciul iar statul trebuie să pună la dispoziția subiecților procesuali instrumente care să dea vigoare acestui drept de recuperare a pagubei. Un acord de mediere ori o tranzacție avocațială pe latură civilă la astfel de fapte ar putea fi considerate de legiuitor cauze de reducere a limitelor de pedeapsă cu ½ ori cu 1/3, ori ar putea constitui circumstanțe atenuante, dacă legea le va prevede expres acest efect.

Directiva 29/2012 privind drepturile victimelor menționează că serviciile de justiție reparatorie și recuperarea prejudiciilor trebuie să fie posibile pentru victimă și făptuitor pe tot parcursul procesului penal, la toate faptele unde există victime și prejudicii. Legislația din România este pe departe de a fi implementat principiile din această directivă, și se pare că merge in sensul invers: în limitarea și restrângerea drepturilor victimelor.

Print Friendly, PDF & Email

62 de comentarii

  1. Covrig Anuța

    Este recidivist și a făcut un furt au fost recuperate bunurile sau retras plângerea dar el este arestat 30zile preventiv ce se poate întâmpla cu el mama lui este la pat mai are și un copil de 4ani îl creste singur ce se poate face in cazul lui c… m… jud. Bacău

  2. Anuța covrig

    A furat de la un vecin roaba și de la celălalt hîrleț tirnacop grebla niste haine o rola de cablu electric o drujba electrica fara lama pentru asta este arestat preventiv și judecat este recidivist abia ieșit din pușcărie unde a făcut fapta de un an pentru conducerea fara permis ce pot face să-l să-l salvez ce se poate întâmpla cu el

    • Avocat ILIE DORIN

      se prea poate să ajungă din nou în pușcărie. Luați un avocat să facă apărări. Dacă fapta e făcută după 28.11.2020 nu se mai poate face împăcare, mediere cu persoana vătămată…

      • Covrig anuta

        Fapta a fost făcută anul acesta pe 6februarie dacă ar putea avea avocat acesta lar putea să-l scoată la arest de domiciliul cu semnătura. Cu motiv a are un copil de 4anisi o mama imobilizata la pat cu un picior tăiat. Copilul a fost abandonat de mama sa și-l creste singur ar putea avea vreo șansă și dacă nu cam cit ar putea sa ieie ani de pușcărie ce as putea face. Cum las putea ajuta pe fratele meu

        • Cristina Alexe

          Bună ziua. Am o prietena care o wa fie cercetata pentru furt( trimisa în judecata). Am înțeles ca ar fi luat niște bani. Iau dat termen de 3 luni sa înapoieze bani. Cele 3 luni au trecut și vor sa trimită dosarul în instanta. Ce sfat ia.ti putea da și ce ar trebui sa faca( menționez ca nu are bani sa plătească în 3 luni)

  3. Covrig anuta

    Fapta a fost făcută acum pe 6 februarie dar dacă pun un avocat ar putea să-l scoată la arest la domiciliu cu semnătura pe motiv ca are un copil de 4ani și o mama imobilizata la pat cu un picior tăiat copilul este în întreținerea lui ca a fost abandonat de mama dar dacă nu cam cit ar putea sai deie ani de pușcărie ce as putea face.

  4. Florin

    Am fost furat suma se ridica la 50 000 €
    Sotia , a cunoscut un redicivist si ia spus ca avem in casa bani etc
    El a spus altor baieti despre suma
    Pe 18 12 2020 am aflat despre relatie
    Pe 19 12 2020 am plecat la tara si sa spart casa
    Pe 20 sotia a plecat de acasa la amant
    Azi pol a pris hoti
    Find prieteni cu amantul sotiei ei mergand des la prieteni care au spart casa , au cumparat bmw x6 etc
    Intrebare
    – pot recupera prejudiciu
    – sotia poate fi acuzata pt pont detali fxe unde sunt bani
    Spargere a fost fix in locul unde se tinea seifu atat in resy nu sa umblat

    • Avocat ILIE DORIN

      în primul rând trebuie să cereți să se pună sechestru pe bunurile făptuitorilor. În al doilea rând, dacă doriți, puteți să indicați și complicitatea soției, dar asta ar însemna că îi doriți o condamnare (?!)… Prejudiciul se poate recupera în măsura în care sunt bunuri pe numele inculpaților. Mai mult, trebuie văzută în cadrarea juridică. Ar trebui un avocat să se ocupe de dosar ca să vă creșteți șansele de recuperare a prejudiciului.

    • Avocat ILIE DORIN

      Împăcarea (ȘI NU RETRAGEREA PLANGERII) se poate face doar daca furtul a fost comis anterior datei de 29 noiembrie 2020. Daca furtul a fost comis după aceasta dată, nu se poate face mediere ori impacare sub nici o formă.

    • Bogdan

      Bună ziua doamna avocat am fost surprins când scoteam 10 tuia din pământ care erau pe o proprietate privata eu știind ca nu o mai are nimeni în grija de fapt era ca un câmp cu balari ma văzut cnv care pretinde ca păzește acolo am încercat sai explic ca plătesc brăduți a chemat criminalistica au făcut poze la ce sa ma aștept dacă eu nu am bani pe care dansi i cer adică 3000 lei 10 tuia 50cm mulțumesc!

  5. Firon Alina Mariana

    Buna seara am fost pe arest la domiciliu cu tentativa de furt după 2 luni am părăsit domiciliu si amai făcut un furt calificat am fost prinsă le-am dat bani anapoi m-a dus pe arest m-au ținut 30 zile după m-au dus pe târgușor pe detenție Șanț primaș la prima fapta ce pote sa mise Tapla a-mi da pedeapsa sau a-mi da cu suspendare eu am recunoscut tot Șanț din 7 11 2021

  6. Vasile Georgeta

    Soacra mea și-a scos în fals certificat de moștenitor în Italia ca ascedent al fiicei sale care era rezidentă acolo. Soțul meu o să ceară tutela pentru nepotul nostru. Din câte se pare soacra mea i-a golit contul cumnatei anul trecut. În acest caz intervine împăcarea?

  7. Ionut

    În luna decembrie am fost păcălit într o tranzacție de schimb a unui telefon mobil, am depus plângere și cei de la politie au identificat persoana în cauza. Acum avocatul inculpatului m a sunat sa ma prezint la el la birou pentru a mi da contravaloarea telefonului respectiv, dar sa mi retrag plângerea. Se poate face acest lucru?

    • Avocat ILIE DORIN

      de principiu doar daca doriti dvs! Daca nu doriti sa va impacati cu el sau si nu semnati un acord de mediere, nu are nimeni ce sa va facă. Dvs decideti daca il iertati pe inculpat. Si tot dvs decideti daca il iertati doar pe suma echivalenta pretului telefonului sau ii cereti si alte daune morale in schimbul iertarii.

  8. Ionut26

    Bună ziua am o întrebare aproximativ de maxim 8 și 9 zile am luat de pe o mașină capacele de plastic am fost prins pe camerele de supraveghere următoarea zi(Am recunoscut tot chiar și i-am cumpărat set de capace noi mi sa spus ca o sa își retragă plângerea dar din păcate nu si-a retraso spuneți-mi umpic ce este de făcut

    • Avocat ILIE DORIN

      pai aveți dosar penal de furt. Trebuie să vă luați un avocat să vadă încadrarea/calificarea faptei și să vă facă apărări, ori chiar împăcare dacă este cazul.

  9. Albert

    Buna seara , daca sunt inculpat intr un dosar cu 2 capete de acuzare de infractiune naturista se poate face mediere cu cei de la cfr (12000) prejudiciu 120 de milioane

  10. Galatanu anamaria

    Dacă a derűs cineva plangere ca iam furat bani din casa și acuma merge și is retrage plangerea ce poate sa îmi faca polita

  11. RADU MIRELA

    Bună ziua părinților mei in vîrstă de 88 ani li sa furat din casa suma de 40 000 euro am chemat poliția au luat amprente știm cine i-a furat doua persoane cu antecedente penale intrebarea mea este ..se mai pot recupera bani?

  12. Manea Marian

    Buna ziua. Soția mea a cugit de la mine si a furat bunuri din casa impreuna cu copiii ei care are din prima casatorie. A furat bunuri, bijuterii, aur, electrice. Ce se poate face in acest caz. Menționez ca eu sant șofer pe tir si eram olecat de acasa pe comunitate. Va mulțumesc

  13. Sorin

    Poate intervenii impacarea intr-un caz de furt simplu din 2021 daca persoana vatamata a depus la momentul respectiv plangere? Stadiul procesual fiind : fond ,dosarul este repus pe rol urmand sa fiu citat in 2 luni.Va multumesc frumos anticipat

  14. Sorin

    Si se poate face si prin avocat sau un membru de familie daca cumva inculpatul nu este in tara,daca da va rog frumos spuneti-mi cum.Multumesc din suflet!!

  15. ANDREEA

    Buna ziua. Prietenul meu a furat o suma de pe cardul meu in timp ce dormeam care era codat dar posibil avea acces la telefonul meu si email, a generat unul nou si a efectuat transferul. Am sesizat la politie , apoi mi-a inapoiat suma. Am facut cerere de retragere a plangerii unde am fost anuntata ca nu voi putea retrage doar daca o sa fie de acord procurorul, au trecut 5 luni si nu am primit un raspuns. De la asigurarea cardului am primit suma de bani inapoi pentru posibilitatea ca as fii accesat un link care sa ii fii trimis lui banii. Se considera furt calificat?

  16. Sorin

    Buna seara va rog frumos spuneti-mi daca se poate scapa de inchisoare cu executare intr-un caz de furt calificat(2 biciclete dintr-o parcare in 2021 pe timp de noapte cu fapta recunoscuta si bicicletele recuperate) Va multumesc anticipat.

  17. B.Sorin

    Dupa fapta respectiva cu bicicletele,la o luna am comis alte 3 fapte de furt calificat si am fost condamnat la 1 an si 11 luni de inchisoare cu executare,de 3 luni am iesit.. in ce masura credeti ca o sa tina instanta cont de asta?pot primii cu suspendare sau alta pedeapsa mai usoara?

    • Adrian Andrei

      Salutări , am sustras o bicicletă neasigurată din fata unui Mega image , la scurt timp am fost oprit de poliție, condus la secție , bicicleta a fost recuperata fara sa fi fost deteriorată in vreun fel. Partea vătămată nu se mai constituie parte civilă , eu am fost reținut 24 de ore după care am primit control judiciar pe o perioada de 60 de zile . Întrebarea mea este , AM VRO SANSA SA SCAP DE CONDAMNARE ? ….IN CONDITIILE IN CARE SUNT RECIDIVIST PROASPAT ELIBERAT , SI AM MAI BENEFICIAT IN TRECUT DE ACORD DE MEDIERE ,

      • Avocat ILIE DORIN

        pentru recidiva post executorie nu cred ca aveti vreo sansa sa scapati…decat daca faceti impacare sau mediere cu persoaan vatamta, daca a fost furt simplu…daca este pe timp de noapte, si aveti incadrare la furt calificat…nu prea aveti ce sa faceti…

  18. Cehan Valeriu

    Buna seara,sotul meu a facut un furt la ora 6 dimineata,are art 228 alin 1,art 229 alin 1 lit b si d,alin 2 lit b ,art77 lit d si art 41 alin 1
    credeti ca punem sa scoatem furtul calificat si sa ramana furtul simpli daca e facut dimineata?si oare s.ar putea sa scape,acuma e pe control judiar si am vrea sa intre pe arest la domicliu ca sa o lungeasca asa ca avem doi copii si el are o depresie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente