Meniu Închide

Sesizare HP privind actele trimise online pe e-mail sau fax la organele judiciare penale în ultima zi a termenului

UPDATE SOLUȚIA ICCJ:

Admite sesizarea și stabilește că în interpretarea dispozițiilor art. 269 şi art. 270  din Codul de procedură penală, dacă actul de procedură care trebuie făcut într-un anumit termen, este trimis prin e-mail sau fax, în ultima zi a termenului care se calculează pe zile, este socotit a fi făcut în termen, chiar dacă actul de procedură se înregistrează la organul judiciar după expirarea termenului.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 28 aprilie 2020.

S-a statuat practic ceea ce în procedura civilă s-a reglementat prin Legea 310/2018. Astfel, în funcție de data și ora la care un document este trimis la poliție, parchet ori instanța penală prin fax ori e-mail se va calcula termenul legal, și nu în funcție de data la care astfel de trimiteri online sunt înregistrate în registrele interne ale acestor instituții. Data de pe fax sau data din e-mail va fi data la care se va raporta organul în drept în stabilirea faptului dacă un act a fost făcut/depus în termen. Dacă faxul sau e-mailul se va trimite la orele 23.00 în ultima zi a termenului, actul respectiv se va considera făcut în termen.

 

 

________________________________________

În data de 10.02.2020 Curtea de Apel Timișoara a sesizat ICCJ pentru dezlegarea chestiunii de drept referitoare la actele trimise pe e-mail sau fax la organele judiciare penale în ultima zi a termenului. Problema pleacă de la situația de fapt referitoare la înregistrarea acestor documente de către grefierul registrator a doua zi de la primirea lor pe calculator sau fax, deci după expirarea termenului, deși ele au fost expediate și recepționate de calculator/fax în termen.

Astfel ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală urmează să clarifice dacă, în interpretarea dispoziţiilor art. 269 şi art. 270 din Codul de procedură penală, actul de procedură care trebuie făcut într-un anumit termen, este trimis prin e-mail/fax, în ultima zi a termenului care se calculează pe zile, este socotit a fi făcut în termen chiar dacă actul de procedură se înregistrează la organul judiciar după expirarea termenului.

Amintim că o astfel de problemă a existat și în materie procesual-civilă dar a fost soluționată prin Legea 310/2018, lege prin care se menționează că astfel de acte trimise prin fax sau e-mail în ultima zi sunt socotite a fi făcute în termen, indiferent de data înregistrării lor de către grefier/personalul de la regisitratura instanței. Art 183 Cod Procedură Civilă: (1) Actul de procedură, depus înăuntrul termenului prevăzut de lege prin scrisoare recomandată la oficiul poștal sau depus la un serviciu de curierat rapid ori la un serviciu specializat de comunicare ori trimis prin fax sau e-mail, este socotit a fi făcut în termen.(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) și (2), recipisa oficiului poștal, precum și înregistrarea ori atestarea făcută, după caz, de serviciul de curierat rapid, de serviciul specializat de comunicare, de unitatea militară sau de administrația locului de deținere, pe actul depus, precum și mențiunea datei și orei primirii faxului sau a e-mail-ului, astfel cum acestea sunt atestate de către calculatorul sau faxul de primire al instanței, servesc ca dovadă a datei depunerii actului de către partea interesată.

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comentarii

  1. Antonie

    Foarte succint si bine sintetizat. Dar cu toate acestea, apreciez ca in ceea ce priveste procedura civila, lucrurile sunt usor mai nuantate, avand in vedere ca in conformitate cu Decizia 34/2017 a ICCJ, actul de procedura trimis prin fax sau email, in ultima zi a termenului care se socoteste pe zile, dupa ora la care activitatea inceteaza la instanta, nu este socotit a fi facut in termen, spre deosebire de procedura penala, unde chiar si trimis la ora 23, actul va fi considerat depus in termen. Este clar ca pe undeva considerentele legiuitorului au fost usor diferite, dar ar fi fost bine, zic eu, sa fi existat simetrie intre cele doua reglementari, de vreme ce scopul final, atat in civil, cat si in penal este infaptuirea justitiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente