Meniu Închide

Amendă contravențională de 10.000 lei pentru șoferi dacă parchează neregulamentar

Noi fapte contravenționale au fost incriminate recent de către Parlament. Legea nr. 280 din 18 octombrie 2023 privind accesul cu prioritate pentru femei gravide, precum și pentru persoane însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani a fost publicată în  MONITORUL OFICIAL nr. 944 din 19 octombrie 2023, și a intrat în vigoare începând cu 22.10.2023.

Legea vine să protejeze gravidele și persoanele însoțite de copii de până la 5 ani atunci când se află la cumpărături sau în diverse parcări ale entităților publice și private. Intră deci sub protecția legii contravenționale de mai sus o gravidă și orice persoană care este însoțită de un copil de 5 ani  de zile sau mai mic, indiferent de existența unui grad de rudenie sau filiație cu insoțitorul.

Conform legii, femeile gravide, precum și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghișeele/casele de marcat din cadrul entităților publice și private, precum și la serviciile oferite de acestea, cu excepția cazurilor în care acestea dețin casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunțate. Considerăm că graviditatea se referă la o sarcină vizibilă, doar o atare circumstanță putând atrage răspunderea contravențională pentru neacordarea de prioritate la ghișee/casierii.

De asemeni, în orice parcare publică sau privată gravidele și persoanele însoțite de copii de până la 5 ani vor avea locuri special amenajate, rezervate și/sau semnalizate. În spațiile de parcare aparținând entităților publice și private, precum și în spațiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate și/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de 2 locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum și de către persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispozițiile prezentului articol nu se aplică.

Orice persoană care este martoră directă a încălcării prevederilor prezentei legi poate sesiza organele abilitate.

Fapta de a nu da prioritate la ghișee și casele de marcat acestor persoane constituie contravenție și va fi sancționată cu amendă de la 200 de lei la 1.000 de lei. Aceste fapte pot fi constate și sancționate de ANPC.

Fapta persoanei care folosește, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide și/sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei. Evident această normă se referă la șoferii care vor ocupa, vor parca, vor staționa sau vor opri mașina pe aceste locuri special amenajate. Indiferent de durata ocupării acestor locuri (5-10-50 minute), soferii vor putea fi sancționați contravențional. Aceste fapte vor fi constate și sancționate de către ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române, care au calitatea de polițist rutier, precum și de către polițiștii locali.

Împotriva procesului verbal de constatare și sancționare se va putea face plângere contravențională la judecătoria din circumscripția locului săvârșirii faptei sau la judecătoria din circumscripția domiciliului contravenientului.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente