Meniu Închide

Când legalizarea hotârârii durează mai mult decât procesul…

Despre etapele legalizării unei hotărâri judecătorești am vorbit în materialul din acest link.

Am menționat atunci care ar fi procedura de legalizare și ce acte trebuie depuse odată cu cererea de legalizare.

Dar cât durează sau cât ar trebui să dureze o legalizare? Legalizarea este o procedură prin care grefa unei instanțe certifică faptul că o hotărâre a fost emisă de acea instanță și stadiul acelei hotărâri – dacă este definitivă sau nu. În acest context o procedură de legalizare nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile de la depunerea cererii de legalizare.

Totuși, vara aceasta Judecătoria Sector 5 a atins recordul, cu o legalizare în aproximativ 80 de zile de la data depunerii cererii de legalizare. Astfel am expediat cererea de legalizare pe data de 27.05.2022 și instanța mi-a expediat hotărârea legalizată abia pe data de 12.08.2022. Acest lucru deși am depus o dată cu cererea toate actele necesare (chitanță taxă de timbru, împuternicire avocațială, copie hotărâre) și nu a fost nevoie de nici un act suplimentar din partea mea.

Tot vara aceasta, Judecătoria Sector 5 a legalizat o hotărâre într-un dosar contravențional în aproximativ 25 de zile, la limita zilei în care clientul meu trebuia să predea permisul de conducere împreună cu hotărârea legalizată, riscând un plus de 30 de zile de suspendare a dreptului de a conduce. Dacă legalizarea mai întârzia o singură zi, clientului meu i se suspenda permisul pentru încă 30 de zile, prejudiciu ireparabil pentru care grefa ar fi răspuns disciplinar, dacă nu chiar și penal.

În contextul celor de mai sus, am luat legatură telefonic și pe e-mailul instanței de câteva ori pe săptâmână rugând și implorând personalul de acolo să legalizeze cât mai repede acele 2 hotărâri din acele 2 dosare, pentru a nu afecta și a nu vătăma drepturile clienților mei.

Întârzierea gravă mi-a dat de gândit dacă să formulez o plângere penală pentru abuz în serviciu sau o plângere disciplinară. Am tras concluzia, la limită, că nu se impun astfel de demersuri, pentru că nu îmi stă în obicei acest tip de atitudine.

Având în vedere că în lege nu există stipulat un termen pentru legalizarea unei hotârâri consider că introducerea unui termen de 5 zile pentru dosarele aflate în arhiva instanței și de 10 zile pentru dosarele aflate în alte arhive/locații, ar mobiliza grefierii în a da curs cu celeritate legalizării hotărârilor, pentru a nu se mai ajunge la astfel de situații dăunătoare.

Legalizarea unei hotărâri dă posibilitatea de a solicita și iniția executarea silită sau conferă alte drepturi justițiabilului, iar nelegalizarea în timp util și rezonabil îi poate crea acestuia un prejudiciu iremediabil…

Legalizarea este o procedura administrativă care poate afecta substanța dreptului deja judecat dacă se întârzie nejustificat.

Ca avocat, este indignant să vezi că un proces se finalizează la un termen de judecată, ca mai apoi să aștepți luni de zile până se motivează și se redactează hotărârea, ca mai apoi să mai aștepți și câteva luni de zile pentru legalizarea acesteia pentru a putea fi pusă în circuitul execuțional…

Din discuțiile cu colegii avocați, am înțeles că și ei au întâmpinat astfel de probleme privind durata exagerată a legalizărilor la această instanță. Mă întreb retoric: dacă nouă avocaților ni se oferă acest tratament de către grefa Judecătoriei Sector 5 (și nu numai), justițiabilii cum sunt serviți?!

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comentarii

  1. Alina Putineanu

    Buna seara , domnule avocat.Daca in urma unei hotarari judecatoresti , un imobil este impartit la 2 persoane,dar una dintre ele se inscrie la primarie cu intreaga suprafata de teren existenta inainte de impartire , cealalta neputand sa se mai inscrie deoarece primaria nu-i deschide rol , ce poate sa faca aceasta ,sa-l dea in judecata ? Se poate face o programare la cabinetul dumneavoastra de avocatura ? Cu respect , Alina Putineanu

  2. Angela Ionescu

    Bună seara!Am aflat de la d-na avocat că s-a pierdut dosarul ce trebuia legalizat.Cum este posibil sa pierzi un dosar dintr-un spatiu protejat?Este vorba de un proces de pensie alimentară care durează de aproape 2 ani.Procesul a fost mereu amânat…
    Și cum pot rezolva situația?
    Pot da in judeucata registratură pentru neglijenta in serviciu?
    Pot cere daune morale pentru tot stresul cauzat?Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente