O speță destul de mioritică m-a dus cu gândul la adresa Parchetului General prin care se dorește eliminarea din lege a împăcării la furtul calificat. Parchetul și Poliția se plâng că se dau prea multe clasări și prea multe dosare penale se închid prin împăcarea/medierea părților. Doar că în practică lucrurile stau altfel.
Speța noastră este despre un polițist (nu dăm nume, dar avem) care nu se încadrează nici în zona celor care se plâng că hoții scapă prin împăcare/mediere, nici a celor care depun toate eforturile să-i prindă și să-i trimită cu orice preț în instanță. Speța noastră este despre un polițist-mediator sau polițist-avocat, care, întocmai ca un mediator sau un avocat depune diligențe de negociere a retragerii plângerii prealabile. Este tipul polițistului care în loc să caute infractorii și să strângă probe în dosarele penale pe care le are cu teancul în Secția de Poliție, se ocupă cu medierea/negocierea între infractor și victimă.
Clientul m-a sunat fiind puțin nedumerit de ”acțiunile și activitățile” polițistului, în sensul că se mira că îl sună polițistul și că ”îi recomandă (un fel de îl roagă) să-și retragă plângerea”.
Speța așa cum mi-a fost relatată de client:
”Cum functioneaza unele lucruri în țara noastră, de-ti vine sa……. si dupa aia sa stingi cu o bere
Prin noiembrie 2018 mi-a fost sparta masina. Azi primesc telefon de la agentul care s-a ocupat de caz, ca l-au identificat pe cel care a facut-o, un tigan din Ferentari (asta cu tiganul a fost citat) care nu are de unde sa-mi plateasca mie daunele si am fost intrebat ce am de gand sa fac mai departe. La intrebarea ce optiuni am, politistul m-a luat cu „va spun sincer ca nu aveti de unde sa va recuperati valoarea prejudiciilor de la el, ca e tigan si nu are rost sa va judecati cu el si daca e, va recomand sa va retrageti plangerea”.
Ok. Nici nu am mai stat sa-mi spuna omul ce mai avea de zis sau ce optiuni mai aveam. L-am oprit si-i zic ca ma voi consulta cu cineva si voi reveni eu cu un telefon catre el pentru ca nu mi se pare normal ca cineva sa-mi fi spart masina, eu sa inchid ochii si ala sa sparga masini in continuare. Ok, poate hotul o sa afle ca baiatul ca masina X l-a iertat si si-a retras plangerea si ca-ntre „baieti” n-o sa mai sparga masina X(din recunostinta…!), dar cum ar fi ca eu sa-l iert ca a spart masina X si el sa sparga masini si sa-mi sparga masina Y, ca doar hotul n-o sti care sunt masinile mele. Eu inteleg ca unora nu le arde de munca, nici mie nu-mi place ce tre sa fac in unele zile, dar in ritmul asta, clar n-o sa ne mai facem bine.”
În concluzie polițistul a spus: ți-am găsit hoțul care ți-a spart mașina, este vinovat de distrugere dar îți recomand să vii să-ți retragi plângerea pentru că e sărac.
Asta e politica penală a statului român? Să roage victimele să-și retragă plângerea?!
Concluziile despre ”acțiunile și activitățile” de împăcare/mediere intreprinse de polițiști le trage fiecare.
În privința retragerii plângerii prealabile, a împăcării și a medierii legea e clară: sunt drepturi ale inculpatului și persoanei vătămate, drepturi de care se ocupă mediatorii și avocații, nu polițiștii.