Meniu Închide

Defăimarea prin difuzarea de imagini intime a devenit infracțiune

Defăimarea prin difuzarea de imagini intime a fost incriminată de Parlament. Legea 171/2023 modifică Codul Penal prin introducerea unor noi fapte ce vor fi considerate infracțiuni de violare a vieții private, pedepsite cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă penală. Legea 171/2023 a fost promulgată de Președinte în data de 14.06.2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr 532/15.06.2023 și va intra în vigoare începând cu data de 18.06.2023.

Astfel, persoanele vătămate de fapte de această natură au nu doar calea unui proces civil de recuperare a prejudiciilor, astfel cum era până acum, ci și calea unui proces penal. În noul proces penal se pot constitui părți civile pentru daunele de imagine, daunele morale/psihice provocate de făptuitor. Acestea pot depune plângere pentru săvârșirea infracțiunii a căror victime sunt, iar organele de urmărire penală vor face cercetările care se impun. Noua normă oferă și o definiție a imaginii intime (fiind incluse și înregistrările video) ce intră sub protecția penală.

Vor fi deci infracțiuni/fapte penale acele acte care se referă la orice mod de difuzare, prezentare sau transmitere a unei astfel de imagini sau înregistrări video, inclusiv sau mai ales pe rețelele sociale, fără consimțământul persoanei respective, sau menținerea acelei imagini/înregistrări când persoana respectivă și-a retras consimțământul.

Ca și celelalte forme ale infracțiunii de violare a vieții private, aceste fapte se vor pedepsi la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. În acest context persoana vătămată este obligată să depună plângere prealabilă în termen, dacă dorește tragerea la răspundere penală a făptuitorului. Totodată, pe parcursul procesului penal, inclusiv în faza de apel, persoana vătămată poate să își retragă această plângere dacă se înțelege cu făptuitorul, el fiind exonerat de răspundere penală în această situație.

Articolul 226 Cod Penal, normă ce incriminează infracțiunea de violare a vieții private, s-a completat cu articole noi după cum urmează:

art. 2 indice 1: Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile după informațiile furnizate, fără consimțământul persoanei înfățișate, de natură să provoace acesteia o suferință psihică sau să aducă o atingere a imaginii sale, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
art. 2 indice 2: Prin imagine intimă se înțelege orice reproducere, indiferent de suport, a imaginii unei persoane nude, care își expune total sau parţial organele genitale, anusul sau zona pubiană sau, în cazul femeilor, și sânii, ori care este implicată într-un raport sexual sau act sexual.
art. 4 indice 1: Nu constituie infracţiune fapta prevăzută la alin. 2 indice 1 dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comentarii

  1. Gaby

    Bună ziua domnule avocat am și eu o întrebare dacă am fost condamnat pentru pt o pedeapsa de 6 luni cu execut cu permisul anulat și mai aveam un dosar pe rol în timp ce executam pedeapsa de 6 luni în regim de penitenciar și în cel de al doilea curtea de apel mi lau dat cu suspendare 6 luni și serviciul de probațiune au făcut sesizare de revocare sau anulare și miau fixat alt termen la judecătorie ca intimat ce poate întâmpla acum cu acest dosar.

  2. Gaby

    În timp ce eram închis în penitenciar avocatul mia făcut o cerere pt amânare la serviciu de probațiune pana ma eliberez dar cei de la probațiune după o perioada de timp au făcut sesizare catre judecătorie și judecătoria mia fixat termen ca intimat la o luna după eliberare ce poate întâmpla cu acest dosar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente