Meniu Închide

Elemente esențiale pentru a anula sau modifica un Proces-Verbal ce constată o contravenție la regimul rutier

Situații foarte des întâlnite printre conducătorii auto sunt cele referitoare la aplicarea contravențiilor la regimul rutier. Contestarea unui Proces Verbal prin care ați fost amendat sau/și v-a fost suspendat dreptul de a conduce presupune existența unor motive temeinice pentru a avea câștig de cauză. Deseori nemulțumirile conducătorilor auto sunt strâns legate de realitatea de fapt sau de temeiurile de drept eronat constatate de agenții constatatori.

Voi enumera mai jos câteva 10 puncte esențiale pentru a avea șanse mari de a anula sau modifica un astfel de Proces- verbal prin intermediul instanței.

 1. Trebuie spus de la bun început faptul că doar instanța are facultatea de a anula sau modifica un astfel de document. Cu alte cuvinte plângerea se face întotdeauna la judecătoria care are în circumscripție localitatea pe raza căreia s-a petrecut fapta ce a atras răspunderea contravențională. De regulă acest amănunt se află scris chiar pe Procesul verbal.
 2. Termenul în care un astfel de Proces Verbal poate fi contestat este foarte important. Acesta este de 15 zile și curge de la data primirii Procesului Verbal de la agentul de poliție ori de la data la care documentul este primit prin poștă (atunci când refuzați primirea lui ori când conform legii vi se comunică la domiciliu). Doar dacă depuneți contestația înăuntrul celor 15 zile calendaristice (nu lucrătoare) aceasta este admisibilă. Dacă depuneți contestația după curgerea celor 15 zile sunteți decăzut din termenul legal și cererea dumneavoastră va fi respinsă ca inadmisibilă prin urmare Procesul Verbal va deveni executoriu așa cum este întocmit.
 3. Efectul principal al depunerii unei astfel de contestații este acela al suspendării dispozițiilor executorii din Procesul Verbal. Prin urmare toate sancțiunile ce sunt cuprinse în Procesul Verbal sunt suspendate de drept prin depunerea contestației, suspendare care durează până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Atenție la acest aspect deoarece o hotărâre judecătorească în primă instanță, dacă nu este atacată cu apel, devine definitivă la finalul termenului de exercitare a apelului, iar dacă este atacată cu apel devine definitivă la pronunțarea soluției instanței de apel. Acest fapt produce efecte directe în privința Procesului Verbal contestat pentru că dispozițiile instanței devin executorii. Astfel dacă contestația a fost respinsă definitiv Procesul Verbal își reia forța executorie și trebuie pus în executare, contravenientul trebuind să îndeplinească cele dispuse în Procesul Verbal sau în Hotărârea instanței (în măsura în care instanța a modificat sancțiunea aplicată).
 4. Contestația se depune în dublu exemplar, se va plăti taxa de timbru și instanța va cita  contravenientul, organul care a aplicat sancțiunea, martorii indicați în procesul-verbal sau în plângere, precum și alte persoane în măsura să contribuie la rezolvarea temeinică a cauzei. În cazul în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație, judecătoria va cita și societatea de asigurări menționată în procesul-verbal de constatare a contravenției.
 5. Judecata are loc în ședință publică. Argumentele pe care le folosiți în cuprinsul contestației, temeiurile de fapt și de drept precum și probatoriul pe care îl solicitați spre administrare instanței vor conduce spre câștigarea procesului dacă sunt solide și pot convinge instanța că aveți dreptate.
 6. Temeiurile de drept le veți găsi în OUG 195/2002, Regulamentul de punere în aplicare a OUG 195/2002 și în OUG 2/2001 (document ce reglementează regimul juridic al contravențiilor și drepturile contravenientului). Temeiurile de fapt trebuie să proiecteze temeiurile de drept. Temeiurile de drept trebuie să se grefeze pe temeiurile de fapt.
 7. Importanța argumentației din contestația pe care o veți depune va fi direct proporțională cu o soluție favorabilă. O contestație nemotivată sau motivată lacunar va fi cel mai probabil respinsă. Argumentele trebuie să fie și solide și probate. Argumentele trebuie să arate judecătorului că agentul constatator nu a luat în considerare anumite aspecte, a constatat eronat unele fapte/acte ori a sancționat prea dur o situație de fapt. Sancțiunea stabilită trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite. Sancțiunea se aplică în limitele prevăzute de actul normativ (agentul trebuie ca în Procesul Verbal să indice exact articolul de lege încălcat de contravenient) și trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite, ținându-se seama de împrejurările în care a fost săvârșită fapta, de modul și mijloacele de săvârșire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum și de circumstanțele personale ale contravenientului și de celelalte date înscrise în procesul-verbal. Cu alte cuvinte trebuie să existe un echilibru între gravitatea faptei și sancțiunea aplicată. În momentul în care sancțiunea aplicată este prea dură, puteți solicita instanței restabilirea echilibrului prin modificarea sancțiunii.
 8. Ce puteți cere în contestație? Cele mai dese contestații conțin cererea de a anulare totală sau parțială a Procesului Verbal dar acestea nu sunt singurele cerințe pe care le aveți la îndemână. Anularea se poate cere dacă nu sunt îndeplinite condițiile de valabilitate ale Procesului Verbal (nu se indică numele complet al contravenientului, temeiul contravenției, sancțiunea, lipsește semnătura agentului constatator, etc). Alte cereri pot fi în sensul de modificare a sancțiunii aplicate dintr-o sancțiune mai grea într-una mai ușoară, așadar se poate cere conversiunea unei amenzi în avertisment. Mai puțin cunoscută este cererea privind eliminarea unora dintre sancțiuni. De exemplu dacă prin Procesul Verbal ați fost amendat și totodată vi s-a și suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 3 luni de zile se poate cere eliminarea sancțiunii privind suspendarea dreptului de a conduce rămânând ca sancțiune doar amenda. În acest caz trebuie să argumentați instanței de ce solicitați acest lucru (exemplu recent de astfel de speță).
 9.  Trebuie să cunoașteți de asemeni și faptul că sunt anumite cazuri generale când răspunderea contravențională este înlăturată și vă puteți folosi de ele atunci când contestați o contravenție dacă ele sunt incidente situației în care v-ați aflat dumneavoastră.  Cauzele care activează exonerarea de răspundere contravențională trebuie dovedite temeinic. Caracterul contravențional al faptei este înlăturat în cazul legitimei apărări, stării de necesitate, constrângerii fizice sau morale, cazului fortuit, iresponsabilității, beției involuntare complete, erorii de fapt, precum și infirmității, dacă are legătura cu fapta săvârșită. De asemeni dacă printr-un act normativ fapta nu mai este considerată contravenție, ea nu se mai sancționează (este aici vorba de o dezincriminare contravențională), chiar dacă a fost săvârșită înainte de data intrării în vigoare a noului act normativ; dacă sancțiunea prevăzută în noul act normativ este mai ușoară se va aplica aceasta (se aplică legea contravențională mai favorabilă). În cazul în care noul act normativ prevede o sancțiune mai gravă, contravenția săvârșită anterior va fi sancționată conform dispozițiilor actului normativ în vigoare la data săvârșirii acesteia (se aplică legea contravențională mai favorabilă).
 10. Prescripția în materie contravențională poate fi și ea o chestiune incidentă în anumite situații.  Legea dispune că aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei.
  Executarea sancțiunilor contravenționale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii. Prescripția executării sancțiunilor contravenționale poate fi constatată chiar și de instanța învestită cu soluționarea plângerii contravenționale.

În funcție de aspectele de mai sus și de situația de fapt puteți câștiga un proces prin care contestați o contravenție în măsura în care aveți dreptate și demonstrați acest lucru instanței.

 

 

*Poza este proprietatea bugetul.ro

Print Friendly, PDF & Email

58 Comments

 1. Radu

  Bună!
  Am castigat un asemenea proces..am primit acasă hotărîrea judecătorească în favoarea mea fără să conteste politia rutiera..ptr a se anula punctele și amendă necesita să merg la ei cu hotărîrea?? Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Buna ziua. De principiu nu trebuie mers la ei. Amenda vine pe rolul fiscal al dumneavoastră la direcția de taxe și impozite locale: dacă e înregistrată acolo amenda, prezentați-le hotărârea judecătorească definitiva pt ca ei sa radieze debitul. La fel dacă la Ploitia Rutieră apăreți cu punctele din amenda și nu le-au șters, prezentați-le hotărârea pt a opera ștergerea punctelor.

   • Roxana Mihai

    Buna seara,
    Am avut un accident în care nu sunt vinovată. Intr-o intersectie libera, am trecut pe verde, iar din dreapta am fost lovită de o mașină care a fortat pe rosu.
    După accident nu m-am inteles cu șoferul celeilalte masini care a insist ca si el a trecut tot pe verde.
    La constatarea agentului s-a menționat că ambele masini au trecut pe verde dar ca eu sunt vinovată.
    Va rog sa ma îndrumați ce ar trebui să fac pentru a-mi dovedi nevinovăția.

    Va multumesc
    Roxana Mihai

 2. Andreea

  Buna ziua!

  Tatal meu a fost implicat intr-un accident rutier, in data de 13 aprilie 2020, care a fost concluzionat cu culpa comuna de catre agentul constatator. Tatal meu a primit o contraventie in valoare de 200 Ron, iar cealalta persoana implicata o contraventie in valoare de 700 Ron. Tatal meu nu a fost de acord cu procesul verbal intocmit, iar probabil din cauza socului totusi l-a semnat. Agentul constatator i-a spus foarte clar ca poate sa depuna contestatie, in termen de 15 zile, daca este nemultumit iar el nu reface procesul verbal. Tatal meu sustine ca nu a fost vina lui.

  Problema cea mai mare este faptul ca tatal meu nu s-a mai putut ridica si merge incepand cu seara din ziua accidentului.
  Acesta, in urma impactului, s-a ales cu o fractura la coloana in zona dorsala fiind imobilizat, la pat, pentru cateva luni.

  Din pacate, eu ma aflu in alta tara si avand in vedere situatia actuala cauzata de COVID19, nu pot ajunge acasa ca sa-l pot ajuta. Fiind imobilizat, la pat, el nu poate sa se prezinte sa depuna o contestatie.

  Se mai impun aceleasi cerinte avand in vedere restrictionarile impuse, de catre guvern, din cauza pandemiei?
  Exista o modalitate prin care se poate depune o contestatie online? Ma puteti indruma?

  Va multumesc anticipat!

  Paste fericit!

  Andreea

  • Avocat ILIE DORIN

   Pe perioada pandemiei este suspendat termenul de decădere de 15 zile pentru introducerea plângerii contravenționale/contestatiei. Se poate depune contestație de către un avocat in numele lui dacă poate teimite copia CI di copia/poza după procesul verbal.

   Cât privește problema medicală, vor trebui analize, și dacă se constata ca e din accident, celălat șofer trebuie sa răspunda de acest lucru cu daune civile.

   Paste fericit!

 3. Vasile

  Ma oprit un echipaj de politie si mia întocmit un proces verbal pentru ca nu am avut itp la masina si pentru lumini .mia dat maxim de amenda .dar am refuzat sa semnez procesul verbal .cand mia venit prin plic amenda nu mia trimis si dovada iar in mentiuni a scris ca nu am vr sa iau dovada si amenda ca nu sunt dezinfectate .iar domnul agent nu a pus niciun martor ca eu am refuzat sa semnez .pot sa contest ca nu a pus martor asistent. Si am sanse de castig

  • Avocat ILIE DORIN

   Nesemnarea de către martor este o nulitate relativă, asta se traduce prin aceea că trebuie să dovediți vătămarea adusă de acest fapt. În cazul dvs nu prea sunt șanse de câștig într-un proces contravențional, pentru că fapta este probată de certificatul de înmatriculare pe care era data inspecției tehnice….expirate…

 4. Soare

  Buna ziua,

  Am fost oprit de catre politia rutiera la Arcul de Triumf pe motiv că am trecut pe roșu, nu imi aduc aminte sa fi facut acest lucru! Mi-a fost suspendat permisul 30zile+ dovada 15 zile. La mențiuni am spus că “nu am săvârșit fapta menționată în PV”. Merita sa fac contestație?

  • Avocat ILIE DORIN

   De principiu depinde de faptă, dacă fapta era in zona galbena. Astfel că puteți contesta Procesul verbal de contravenție dacă aveți și probe. Un martor ori o camera de bord. Dacă nu aveți astfel de probe, va trebui poliția sa le pună la dispoziție. Dacă nici ei nu au, atunci puteți aduce fapta in zona de dubiu și puteți câștiga pe acest ăstora. Dubiul profita contravenientului.

 5. Ciprian

  Buna,
  am fost amendat pentru depasirea vitezei in localitate.
  In procesul verbal este trecuta data intocmirii [zi,luna,an] dar in sectiunea unde este descrisa situatia lipseste ziua.
  Acel camp a fost lasat gol, completat fiind : luna, anul, localitatea etc
  Poate fi caonsiderat un proces verbal invalid?

  Multumesc

 6. Ionescu

  Bună seara!

  Am fost amendat și mi-a fost retinut permisul de conducere(90 de zile) pentru depășirea vitezei. Pe procesul verbal și pe dovada de circulație, în dreptul perioadei de valabilitate sunt trecute date gresite(perioada de valabilitate de la 02.05.2020 pana la 18.02.2020 ). Pot cere o audienta la șeful politiei rutiere pentru anularea procesului verbal? Dacă fac contestație aș putea avea câștig de cauza? Mulțumesc anticipat!

 7. Nicoleta

  Buna ziua , am parcat pe un loc nou infiintat de parcare cu plata in sectorul 3 ( am depus in ziua trasarii locurilor si eu cerere , am primit raspuns ca nu sunt locuri libere si momentan nu se aloca ) , locul de parcare fiind doar numerotat , am lasat masina parcata ( noaptea ) fara nr de tel pt prima oara , am gasit o citatie in geam sa ma prezint , Am fost la politia locala le-am lasat documentele , le-am explicat ca nu stiam ca s-au alocat locurile si ca in pv intocmit este gresit scris numarul masini mele ,Adica 2 litere inversate , doamna de la politia locala a spus ca o sa fiu sunata si ca o sa fie avertisment , cu siguranta fiind locurile noi atribuite . Amenda este de 500lei . Are rost sa fac contestatie? Nu era normal ca prima oara sa primesc un avetisment? Multumesc pt un eventual raspuns

  • Avocat ILIE DORIN

   Puteți merge pe o plângere contravențională (contestarea procesului verbal) pe temeiul erorii de fapt. Faptul că erați în eroare cu privire la atribuirea locurilor poate conduce la anularea lui de către instanță, dacă probați eroare cu documente sau martori.

   • Nicoleta

    Multumesc mult ,credeti ca e mai bine sa achit amenda acum ca este in termen de 15 zile , sa nu am surpriza sa o platesc la pretul intreg? Si ulterior sa cer inapoierea banilor?

     • Nicoleta

      Multumesc mult pt tot ajutorul inca ceva nu inteleg fapte incalcate : art 21 lit c
      Se sanctioneaza art 22 Alin 1 lit a , credeti ca sunt sanse sa castigam daca facem contestatie? Eu nu vad logica la articolele scrise de politia locala .

     • Avocat ILIE DORIN

      da, daca temeiul de drept scris in Procesul verbal este altul, atunci se anulează pentru nelegalitate. Fapta din procesul verbal trebuie să aibă corespondent în temeiul legal, care deci va trebui scris corect. Invocați această nelegalitate.

 8. Bogdan

  Buna ziua, in cazul unei amenzi cu privire la ordonanta militara în baza art. 9 din 1/1999.
  Daca am luat o amenda, in cazul in care eu ma deplasam in mod justificat in interes de asistenta medicala si am dovada un bon fiscal emis de farmacie cu 15 minute inainte de ora amenzii? Am sanse sa castig? Am trimis azi prin posta la judecatorie contestatia urmata de dovezi. Ideea e ca n-am trimis contestatia in dublu exemplar, asta mi-a scapat si pe contestatie am aplicat la o data mentionata putina pasta corector pentru a remodifica data, se poate anula din aceste cauze?

  • Avocat ILIE DORIN

   Puteți merge pe o plângere contravențională (contestarea procesului verbal) pe temeiul erorii de fapt. Faptul că erați în eroare cu privire la atribuirea locurilor poate conduce la anularea lui de către instanță, dacă probați eroare cu documente sau martori.

  • Avocat ILIE DORIN

   Am răspuns pentru alt cititor din greșeală. Raportat la situația dvs, da, aveți șanse de câștig în măsura probelor. Bonul de la farmacie ar fi suficient din punctul meu de vedere. Trimiteți din nou o contestație, fără ștersături. Oricum termenul de contestare este suspendat, deci indiferent de data aplicării amenzii încă aveți dreptul de contestație/plângere contravențională.

 9. Filip

  Buna ziua! Am primit amenda pentru depășirea vitezei legale.In procesul verbal agentul a complectat data de 09.05.2020 in loc de data de 10.05.2020 cand sa intamplat fapta, la ambele rubrici.Se poate anula in instanța daca il contest? Multumesc!

 10. Pascariu gina

  Buna ziua!
  Am luat amenda pentru viteza și am rămas fără permis 3 luni.
  Pe procesul verbal lipsește o cifra din numărul de înmatriculare!
  Am șanse la o contestație???
  Mulțumesc frumos

 11. Dragos

  Buna ziua, am fost amendat si mi s-a retinut permisul de conducere pentru 90 zile, pe motivul depasirii vitezei maxime admise cu mai mult de 50 km/h. Fapta mi-a fost adusa la cunostinta de catre un agent, care m-a oprit si m-a informat ca inregistrarea s-a facut cu un aparat radar de tip pistol dintr-o masina neinscriptionata cu insemnele politiei, intr-o localitate alfata la aprox 10 km distanta de locul unde am fost oprit (de unde am mai traversat si alte doua localitati). Ca urmare nu-mi poate face dovada inregistrarii si singura modalitate pentru a afla pozitia radarului este contestarea in instanta a PV-ului. Acum ma gandesc sa contest acest PV, in primul rand sa mi se dovedeasca ca lucrurile s-au petrecut asa cum sustin ei (eu nu am observat niciun echipaj de politie pe raza comunui mentionate in PV), iar in al doila rand pentru ca am fost oprit la o asemnea distanta fata de locul asa zisei inregistrarii, iar PV-ul nu a fost intocmit de agentul constatator, fapt care, daca am inteles bine, conform Ordonantei 2/2001 ar atrage nulitatea PV-ului.
  Astfel, rugamintea mea ar fi sa-mi spuneti, daca intr-adevar in cazul in care sanctiunea este aplicata de catre alt agent, decat cel constatator, PV-ul este nul?
  Multumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   Bună ziua. Problema de drept indicată de dvs a fost tranșată de Înalta Curte de Casație și Justiție prin Decizia nr. 4/2017. Astfel că este legal un proces-verbal întocmit de un alt agent decât cel care constată fapta și care se află în alt loc. Puteți câștiga doar dacă nu au acea înregistrare ori au înregistrarea cu dvs dar dvs vă aflați într-o zonă cu limitare de 60-70 ori înafara localității, deci nu ați încălcat legea.

   • Dragos

    Multumesc pentru promptitudine.
    Cel mai probabil voi contesta acest PV astfel incat sa fiu lamurit pe deplin cu cele intamplate, insa v-as ruga sa ma lamuriti si in urmatorul aspect: in cazul in care voi pierde, voi mai avea posibilitatea sa optez pentru reducerea pedepsei (in baza unei eventuale promovari a examenului de redobandire permis)?

 12. Nistor

  Buna dimineata. Am fost amendat si mi au retinut permisul de conducere pt 30 zile, pt ca am depasit cu fix 2,50 -3 ore termenul legal de 24 ore (stiam de 48 ore) pt a ma prezentarea la biroul accidente usoare sector 1, de la producerea unui accident in care am fost partea lovita/vatamata. Mentionez ca eu am sunat la 112 unde am solicitat/anuntat echipaj de politie si ambulanta. Am in ingrijire 2 batrani la o distanta de 40km de Bucuresti( intracolo ma indreptam), iar la reantoarcerea in Bucuresti, a 2a zi, am transportat la IML pasagerul ce calatorea cu mine dreapta mea, in urma durerilor ce le acuza. In urma investigatiilor i au fos recomandate analize amanuntite la Urgenta. Din aceste motive obiective am intarziat pentru a declara accidentul. Cel ce a fost implicat in accident a fost si a anuntat la timp. Dupa înregistrarea in registru si primirea declaratiei pt completat am fost indrumat sa anunt accidentul la Udriste la biroul cercetari penale, iar cei de acolo dupa înregistrarea la poarta si dupa discutiile cu ei, m au indrumat inapoi la biroul accidente usoare. Dupa alte 2 ore de asteptat la rand, la biroul lor de la etaj unde mi sa intocmit pv am fost acuzat ca m am sustras si ca am intarziat de fapt 6-7 ore pt ca se calculeaza ora intocmirii pv cu data si ora si nu ora când m au trecut in registu. In afara ca nu au raspunsuri coerente si sunt foarte evazivi in detalii sau indrumari mi au comunicat o treaba romaneasca … chiar daca veneam si ma incadram in cele 24 ore cu tot cu înregistrarea in registu … tot nu era bine , ca depaseam cele 24 ore – ora drecuta pe pv. Deci practic eu trebuia sa anticipez cam cat dureaza asteptarea randului minim 2ore si un maxim de 7-8ore pana sa ne bage in seama, plus asteptarea de dupa depunerea actelor si explicarii accidentului, plus cheful si asteptarea primirii si aducerii la cunostinta a sanctiunii, ora pe pv fiind exact cea in care primesti pv.
  Spuneti mi va rog daca am vreo sansa de castig daca contestant sanctiunea / pv-ul pt aceasta intarziere de 3 ore.
  Si doresc sa stiu va rog, daca amenintarile lor sunt fondate, pasagerul din dreapta se va duce la urgenta pt a solicita ingrijiri, eu fiind amenintat de politistii din acel birou in mod direct ca as fi parasit locul accidentului fara acordul celor de la circulatie. Mentionez ca cei ce au venit in urma apelului 112 dupa ce au constatat , au spus ca putem pleca si ulterior daca vreunul dintre noi ne simtim rau sa mergem ori la IML ori la urgenta. Mi au specificat f clar ca pot fi anchetat pentru parasirea locului accidentului, accident vezi Doamne .. cu victima.
  Deci , ce e de facut !?? multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Puteți contesta acel proces verbal prin care v-au reținut permisul pentru 30 de zile. Aveți argumente care pot convinge instanța, mai ales că ați erați la poliție și deci nu vi se poate imputa modul greoi în care persoanele de acolo erau tratate și deci durata din cadrul procedurilor de la poliție nu vă atrage nici o culpa. Dacă sunteți încă în termenul de 15 zile de la comunicarea procesului verbal, faceti plangere contraventionala. Cat despre părăsirea locului accidentului, trebuie să vedeți daca va fi un astfel de dosar penal. Daca va fi, va trebui sa va facei o aparare temeinica acolo. Trebuie vazute rapoartele si procesele verbale de constatare de la fata locului accidentului. Din ele ar trebui să reiasa că ați fost indrumat sa plecati acasa. Oricum, trebuie să va aparati daca veti fi acuzat de ceva.

 13. Chitu Dumitru

  Bună ziua, pe data de 4.06.2020 am fost amendat că am folosit claxonul în localitate, menționez că în localitatea respectivă nu e interzis claxonatu, dar problema e că pe procesul verbal mi-a trecut data de 4.05 2020 și nu 4.06.2020 când am fost oprit, ce e de facut în situația asta?

 14. Cosmin

  Buna ziua. In data de 3 iunie mi-a fost suspendat permisul de conducere pt 30 zile plus amenda pt neacordare prioritate la pieton. Fapta a fost filmata cu o mașină neinscriptionarta. Am șanse daca contest in instanță deoarece: fapta s-,a întâmplat la ora 18:20 iar ei au trecut pe dovada și amendă ora 16:20( ora când eram la serviciu), drumul era cu 3 benzi pe sens și eu am văzut pietonul ca a pus piciorul pe trecere când eu trecusem cu mașina jumătate de zebra desenata. Menționez că amenda am platit-o. Mulțumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   Da aveți șanse sa Anulați procesul verbal: ora greșita și faptul ca dvs deja erați angajat in trecere înaintea pietonului pot fi motive suficiente de anulare. Mai mult, dacă instanta nu va dispune anulare la procesului verbal de contravenție, pentru ca ați plătit amenda aveți șanse sa va elimine sanctiunea complementara a suspendării dreptului de a conduce, deci puteți rămâne cu amenda plătită și permisul neluat. Asta dacă va faceti un proces corespunzator și bine gestionat.

 15. Karlo

  Buna ziua, in data de 9 iunie anul curent fratele meu a fost implicat intr-un accident rutier: conducea masina cu viteza redusa in zona de curba , avant o problema cu consumul de ulei a pus avariile la masina urmand sa opreasca ulterior ( mentionez nu era oprit, urma sa opreasca ) dar o autoutilitara la lovit in spate, masina fratelui meu este avariata in spate pe parte dreapta ( nu lateral dreapta ) iar autoutilitara este avariata in fata pe partea stanga ( noi presupunem ca incercand sa evite impactul soferul autoutilitarei a virat dreapta ) , pentru ca nu erau victime sau raniti si la instructiunile celor de la 112 fratele meu a impins masina de pe sosea ca sa nu blocheze traficul, politia a ajuns la locul accidentului dupa approximativ o ora au facut cateva poze si a discutat cu fratele meu si soferul utilitarei, iar soferul utilitarei a declarat ca fratele meu conduce in spate in momentul impactului si ca din cauza asta nu a putut evita impactul, ca era in curba si ca nu avea vizibilitate …fratele meu a declarat ce am mentionat mai sus ,,conducea masina cu viteza redusa in zona de curba , avant o problema cu consumul de ulei a pus avariile la masina urmand sa opreasca ulterior moment in care a fost lovit de autoutilitara ,, In procesul verbal politistii au mentionat ca fratele meu a condus in spate in curba cu vizibilitate redusa si fara sa fie ghidat de nimeni , fratele meu a semnat procesul verbal cu mentiunea ,, nu am dat in spate,, Mentionez ca este drum judetean cu o singura banda pe sens si nemarcat… Acum as dori sa stiu daca exista vreo sansa ca in urma contestatiei sa fie anulat PV si daca va fi anulat ce urmeaza dupa.. Va multumesc !

  • Avocat ILIE DORIN

   Dacă realitatea de fapt menționată în procesul Verbal de Contravenție este alta, si anume cea relatată de dvs, trebuie făcută plângere contravențională. Se poate proba cu martori si probe video-foto dacă există, eventual cu o expertiză, daca va fi cazul. Dar 1-2 martori ar fi suficienti in astfe de cazuri. Daca se admite plangerea contraventională si se anulează Procesul Verbal de contraventie prin care s-au aplicat amenzi si s-au luat alte masuri, toate amenzile si masurile dispuse in baza Procesului Verbal de contraventie sunt nule de drept.

 16. Karlo

  Va multumesc, in cateva zile va depune plangerea contraventionala .

  Daca fratele meu plateste amenta contraventionala acum va plati doar jumatate , este recomandat ca plata amenzii sa se faca acum si sa se ceara returnarea ei in plancerea contraventionala ? ( am inteles ca daca procesul verbal nu va fi anulat fratele meu nu va mai putea plati doar jumatate din valoarea amenzii ci va trebui sa plateasca amenda integral )

  In cazul in care procesul verbal este anulat si toate amenzile si masurile dispuse in baza Procesului Verbal de contraventie sunt nule de drept, este indeajuns pentru ca fratele meu sa primeasca despagubiri de la firma de asigurari cu care este asigurata autoutilitara ? mentionez ca asigurarea RCA a masinii fratelui meu in momentul de fata este la soferul autoutilitarei !

  Cu respect.

  Karlo

 17. Mihai

  Mi-a fost taiata calea unde aveam prioritate de doua ori in 3 zile de catre aceeasi persoana, fiind mereu nevoit sa opresc masina in mijlocul intersectiei in a-i acorda o prioritate pe care nu o avea, reactionand si eu la nervi (greseala mea) l-am ajuns, l-am depasit, apoi am mers timp de cateva secunde in fata lui cu 40 km/h (el avea cam 60 km/h cand l-am depasit) reducand apoi pentru a face un viraj la dreapta (mentionez ca fara a frana brusc in vreun moment), el nu si-a continuat drumul si a venit dupa mine, am anticipat ca urmareste un conflict cu mine si cand dadea sa ma depaseasca nu-l lasam accelerand si eu (avand 2 tentative de a ma depasi), am continuat apoi sa merg tot in fata el avand el continuand sa ma urmareasca claxonand si dand flashuri in continuu, timp in care si-a chemat si unii amici, el reusind apoi sa ma depaseasca (era doar o banda de mers in acel moment, nu m-am gandit ca ar avea loc), si s-a intamplat fix ce anticipam, m-a blocat franand brusc in fata mea, si lovind masina in repetate randuri. Totul a aparut pe camerele primariei (daca stiam ca existau ma duceam daca nu prima oara a doua oara sigur sa-l reclam) mie fiindu-mi suspendat permisul ca nu l-am lasat sa ma depaseasca si lui pentru neacordare de prioritate plus amenda 1000 lei pentru tot scandalul (ceea ce mi se pare infim), avand in vedere aceste fapte plus ca, in al meu proces verbal este precizata doar strada pe care am primit amenda ca nu am semnalizat cand am trecut in fata lui, iar fapta ce a dus la suspendarea este pe o strada adiacenta (articolul 16 legat de loc) alaturi de faptul ca in procesul verbal nu este atestata camera prin care s-a facut inregistrarea (articolul 181 (1), in acel model de PV necesar in cazul depistarei unei fapte cu un mijloc tehnic (camera primariei) trebuie si ea mentionata alaturi de datelei ei), tinand cont ca nu am mai avut nici macar un avertisment, ce denota o buna conduita, am sanse sa castig o eventuala contestare a PV-ului in instanta? Daca nu, va rog, daca va permite timpul sa-mi sugerati o alta abordare. Multumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   Bună ziua. Din pacate, șansele sunt mici în cazul dvs referitor la lipsurile Procesului Verbal de contraventie. Instanța va analiza întreg conflictul iar astfel de altercații în trafic nu sunt pe placul instanței… Părerea ea este că, dacă v-a lovut mașina și v-a îndoit tabla sau v-a facut vreo distugere cât de mică, să faceți plângere penală pentru infracțiunea de distrugere.

 18. Roxana

  Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: am fost amendata contraventional pentru neachitarea parcarii in parcare publica semnalizata cu indicatorul “parcare cu plata”, iar procesul verbal intocmit l-am primit prin posta, fara sa fie insotit de plic, cu data postei, fara sa fi semnat de primire, iar numarul actului de identitate este incomplet. As putea contesta acest proces verbal in instanta si sa beneficiez de anularea contraventiei? Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   depinde de multi factori…daca temeiul este indicat bine, daca fapta este identificata cu loc/oră, etc. Dar daca Procesul Verbal de contraventie este conform, nu sunt șanse de anulare. Verificati temeiul de drept in baza caruia a aplicat sanctiunea amenzii.

 19. Elena

  Bună ziua!
  Va rog frumos să mă ajutați cu o părere, am fost amendata pentru depășirea limitei de viteza în localitate, dar nu sunt sigura dacă pistolul m_a înregistrat după indicatorul de întrare în localitate sau înainte, mașina de polițe era băgată pe o străduță, mi_a fost întocmit PV dar în PV este greșit nr de înmatriculare. Am plătit amenda dar am făcut și contestatie. Credeti ca o sa se poată anula PV?

  • Avocat ILIE DORIN

   Da, se va putea anula procesul verbal de contraventie daca nr de inmatriculare era gresit si daca din inregistrarea video reiese un cu totul alt nr de inmatriculare. Eventual puteti cere in subsidiar, deci pe langa anularea procesului verbal, eliminarea sanctiunii complementare privind suspendarea dreptului de a conduce, daca vi s-a aplicat oa astfel de sanctiune.

 20. Elena

  Va mulțumesc frumos!
  Nu mi s_a suspendat dreptul de a conduce. Dar în cazul în care se va anul procesul verbal, iar eu nu am precizat în contestatie că doresc restituirea banilor, cum o sa recuperez suma plătită?
  Mulțumesc încă o data!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente