Meniu Închide

Elemente esențiale pentru a anula sau modifica un Proces-Verbal ce constată o contravenție la regimul rutier

Situații foarte des întâlnite printre conducătorii auto sunt cele referitoare la aplicarea contravențiilor la regimul rutier. Contestarea unui Proces Verbal prin care ați fost amendat sau/și v-a fost suspendat dreptul de a conduce presupune existența unor motive temeinice pentru a avea câștig de cauză. Deseori nemulțumirile conducătorilor auto sunt strâns legate de realitatea de fapt sau de temeiurile de drept eronat constatate de agenții constatatori.

Voi enumera mai jos câteva 10 puncte esențiale pentru a avea șanse mari de a anula sau modifica un astfel de Proces- verbal prin intermediul instanței.

 1. Trebuie spus de la bun început faptul că doar instanța are facultatea de a anula sau modifica un astfel de document. Cu alte cuvinte plângerea se face întotdeauna la judecătoria care are în circumscripție localitatea pe raza căreia s-a petrecut fapta ce a atras răspunderea contravențională. De regulă acest amănunt se află scris chiar pe Procesul verbal.
 2. Termenul în care un astfel de Proces Verbal poate fi contestat este foarte important. Acesta este de 15 zile și curge de la data primirii Procesului Verbal de la agentul de poliție ori de la data la care documentul este primit prin poștă (atunci când refuzați primirea lui ori când conform legii vi se comunică la domiciliu). Doar dacă depuneți contestația înăuntrul celor 15 zile calendaristice (nu lucrătoare) aceasta este admisibilă. Dacă depuneți contestația după curgerea celor 15 zile sunteți decăzut din termenul legal și cererea dumneavoastră va fi respinsă ca inadmisibilă prin urmare Procesul Verbal va deveni executoriu așa cum este întocmit.
 3. Efectul principal al depunerii unei astfel de contestații este acela al suspendării dispozițiilor executorii din Procesul Verbal. Prin urmare toate sancțiunile ce sunt cuprinse în Procesul Verbal sunt suspendate de drept prin depunerea contestației, suspendare care durează până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Atenție la acest aspect deoarece o hotărâre judecătorească în primă instanță, dacă nu este atacată cu apel, devine definitivă la finalul termenului de exercitare a apelului, iar dacă este atacată cu apel devine definitivă la pronunțarea soluției instanței de apel. Acest fapt produce efecte directe în privința Procesului Verbal contestat pentru că dispozițiile instanței devin executorii. Astfel dacă contestația a fost respinsă definitiv Procesul Verbal își reia forța executorie și trebuie pus în executare, contravenientul trebuind să îndeplinească cele dispuse în Procesul Verbal sau în Hotărârea instanței (în măsura în care instanța a modificat sancțiunea aplicată).
 4. Contestația se depune în dublu exemplar, se va plăti taxa de timbru și instanța va cita  contravenientul, organul care a aplicat sancțiunea, martorii indicați în procesul-verbal sau în plângere, precum și alte persoane în măsura să contribuie la rezolvarea temeinică a cauzei. În cazul în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație, judecătoria va cita și societatea de asigurări menționată în procesul-verbal de constatare a contravenției.
 5. Judecata are loc în ședință publică. Argumentele pe care le folosiți în cuprinsul contestației, temeiurile de fapt și de drept precum și probatoriul pe care îl solicitați spre administrare instanței vor conduce spre câștigarea procesului dacă sunt solide și pot convinge instanța că aveți dreptate.
 6. Temeiurile de drept le veți găsi în OUG 195/2002, Regulamentul de punere în aplicare a OUG 195/2002 și în OUG 2/2001 (document ce reglementează regimul juridic al contravențiilor și drepturile contravenientului). Temeiurile de fapt trebuie să proiecteze temeiurile de drept. Temeiurile de drept trebuie să se grefeze pe temeiurile de fapt.
 7. Importanța argumentației din contestația pe care o veți depune va fi direct proporțională cu o soluție favorabilă. O contestație nemotivată sau motivată lacunar va fi cel mai probabil respinsă. Argumentele trebuie să fie și solide și probate. Argumentele trebuie să arate judecătorului că agentul constatator nu a luat în considerare anumite aspecte, a constatat eronat unele fapte/acte ori a sancționat prea dur o situație de fapt. Sancțiunea stabilită trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite. Sancțiunea se aplică în limitele prevăzute de actul normativ (agentul trebuie ca în Procesul Verbal să indice exact articolul de lege încălcat de contravenient) și trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite, ținându-se seama de împrejurările în care a fost săvârșită fapta, de modul și mijloacele de săvârșire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum și de circumstanțele personale ale contravenientului și de celelalte date înscrise în procesul-verbal. Cu alte cuvinte trebuie să existe un echilibru între gravitatea faptei și sancțiunea aplicată. În momentul în care sancțiunea aplicată este prea dură, puteți solicita instanței restabilirea echilibrului prin modificarea sancțiunii.
 8. Ce puteți cere în contestație? Cele mai dese contestații conțin cererea de a anulare totală sau parțială a Procesului Verbal dar acestea nu sunt singurele cerințe pe care le aveți la îndemână. Anularea se poate cere dacă nu sunt îndeplinite condițiile de valabilitate ale Procesului Verbal (nu se indică numele complet al contravenientului, temeiul contravenției, sancțiunea, lipsește semnătura agentului constatator, etc). Alte cereri pot fi în sensul de modificare a sancțiunii aplicate dintr-o sancțiune mai grea într-una mai ușoară, așadar se poate cere conversiunea unei amenzi în avertisment. Mai puțin cunoscută este cererea privind eliminarea unora dintre sancțiuni. De exemplu dacă prin Procesul Verbal ați fost amendat și totodată vi s-a și suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 3 luni de zile se poate cere eliminarea sancțiunii privind suspendarea dreptului de a conduce rămânând ca sancțiune doar amenda. În acest caz trebuie să argumentați instanței de ce solicitați acest lucru (exemplu recent de astfel de speță).
 9.  Trebuie să cunoașteți de asemeni și faptul că sunt anumite cazuri generale când răspunderea contravențională este înlăturată și vă puteți folosi de ele atunci când contestați o contravenție dacă ele sunt incidente situației în care v-ați aflat dumneavoastră.  Cauzele care activează exonerarea de răspundere contravențională trebuie dovedite temeinic. Caracterul contravențional al faptei este înlăturat în cazul legitimei apărări, stării de necesitate, constrângerii fizice sau morale, cazului fortuit, iresponsabilității, beției involuntare complete, erorii de fapt, precum și infirmității, dacă are legătura cu fapta săvârșită. De asemeni dacă printr-un act normativ fapta nu mai este considerată contravenție, ea nu se mai sancționează (este aici vorba de o dezincriminare contravențională), chiar dacă a fost săvârșită înainte de data intrării în vigoare a noului act normativ; dacă sancțiunea prevăzută în noul act normativ este mai ușoară se va aplica aceasta (se aplică legea contravențională mai favorabilă). În cazul în care noul act normativ prevede o sancțiune mai gravă, contravenția săvârșită anterior va fi sancționată conform dispozițiilor actului normativ în vigoare la data săvârșirii acesteia (se aplică legea contravențională mai favorabilă).
 10. Prescripția în materie contravențională poate fi și ea o chestiune incidentă în anumite situații.  Legea dispune că aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei.
  Executarea sancțiunilor contravenționale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii. Prescripția executării sancțiunilor contravenționale poate fi constatată chiar și de instanța învestită cu soluționarea plângerii contravenționale.

În funcție de aspectele de mai sus și de situația de fapt puteți câștiga un proces prin care contestați o contravenție în măsura în care aveți dreptate și demonstrați acest lucru instanței.

 

 

*Poza este proprietatea bugetul.ro

Print Friendly, PDF & Email

254 Comments

 1. Radu

  Bună!
  Am castigat un asemenea proces..am primit acasă hotărîrea judecătorească în favoarea mea fără să conteste politia rutiera..ptr a se anula punctele și amendă necesita să merg la ei cu hotărîrea?? Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Buna ziua. De principiu nu trebuie mers la ei. Amenda vine pe rolul fiscal al dumneavoastră la direcția de taxe și impozite locale: dacă e înregistrată acolo amenda, prezentați-le hotărârea judecătorească definitiva pt ca ei sa radieze debitul. La fel dacă la Ploitia Rutieră apăreți cu punctele din amenda și nu le-au șters, prezentați-le hotărârea pt a opera ștergerea punctelor.

   • Roxana Mihai

    Buna seara,
    Am avut un accident în care nu sunt vinovată. Intr-o intersectie libera, am trecut pe verde, iar din dreapta am fost lovită de o mașină care a fortat pe rosu.
    După accident nu m-am inteles cu șoferul celeilalte masini care a insist ca si el a trecut tot pe verde.
    La constatarea agentului s-a menționat că ambele masini au trecut pe verde dar ca eu sunt vinovată.
    Va rog sa ma îndrumați ce ar trebui să fac pentru a-mi dovedi nevinovăția.

    Va multumesc
    Roxana Mihai

 2. Andreea

  Buna ziua!

  Tatal meu a fost implicat intr-un accident rutier, in data de 13 aprilie 2020, care a fost concluzionat cu culpa comuna de catre agentul constatator. Tatal meu a primit o contraventie in valoare de 200 Ron, iar cealalta persoana implicata o contraventie in valoare de 700 Ron. Tatal meu nu a fost de acord cu procesul verbal intocmit, iar probabil din cauza socului totusi l-a semnat. Agentul constatator i-a spus foarte clar ca poate sa depuna contestatie, in termen de 15 zile, daca este nemultumit iar el nu reface procesul verbal. Tatal meu sustine ca nu a fost vina lui.

  Problema cea mai mare este faptul ca tatal meu nu s-a mai putut ridica si merge incepand cu seara din ziua accidentului.
  Acesta, in urma impactului, s-a ales cu o fractura la coloana in zona dorsala fiind imobilizat, la pat, pentru cateva luni.

  Din pacate, eu ma aflu in alta tara si avand in vedere situatia actuala cauzata de COVID19, nu pot ajunge acasa ca sa-l pot ajuta. Fiind imobilizat, la pat, el nu poate sa se prezinte sa depuna o contestatie.

  Se mai impun aceleasi cerinte avand in vedere restrictionarile impuse, de catre guvern, din cauza pandemiei?
  Exista o modalitate prin care se poate depune o contestatie online? Ma puteti indruma?

  Va multumesc anticipat!

  Paste fericit!

  Andreea

  • Avocat ILIE DORIN

   Pe perioada pandemiei este suspendat termenul de decădere de 15 zile pentru introducerea plângerii contravenționale/contestatiei. Se poate depune contestație de către un avocat in numele lui dacă poate teimite copia CI di copia/poza după procesul verbal.

   Cât privește problema medicală, vor trebui analize, și dacă se constata ca e din accident, celălat șofer trebuie sa răspunda de acest lucru cu daune civile.

   Paste fericit!

 3. Vasile

  Ma oprit un echipaj de politie si mia întocmit un proces verbal pentru ca nu am avut itp la masina si pentru lumini .mia dat maxim de amenda .dar am refuzat sa semnez procesul verbal .cand mia venit prin plic amenda nu mia trimis si dovada iar in mentiuni a scris ca nu am vr sa iau dovada si amenda ca nu sunt dezinfectate .iar domnul agent nu a pus niciun martor ca eu am refuzat sa semnez .pot sa contest ca nu a pus martor asistent. Si am sanse de castig

  • Avocat ILIE DORIN

   Nesemnarea de către martor este o nulitate relativă, asta se traduce prin aceea că trebuie să dovediți vătămarea adusă de acest fapt. În cazul dvs nu prea sunt șanse de câștig într-un proces contravențional, pentru că fapta este probată de certificatul de înmatriculare pe care era data inspecției tehnice….expirate…

 4. Soare

  Buna ziua,

  Am fost oprit de catre politia rutiera la Arcul de Triumf pe motiv că am trecut pe roșu, nu imi aduc aminte sa fi facut acest lucru! Mi-a fost suspendat permisul 30zile+ dovada 15 zile. La mențiuni am spus că “nu am săvârșit fapta menționată în PV”. Merita sa fac contestație?

  • Avocat ILIE DORIN

   De principiu depinde de faptă, dacă fapta era in zona galbena. Astfel că puteți contesta Procesul verbal de contravenție dacă aveți și probe. Un martor ori o camera de bord. Dacă nu aveți astfel de probe, va trebui poliția sa le pună la dispoziție. Dacă nici ei nu au, atunci puteți aduce fapta in zona de dubiu și puteți câștiga pe acest ăstora. Dubiul profita contravenientului.

 5. Ciprian

  Buna,
  am fost amendat pentru depasirea vitezei in localitate.
  In procesul verbal este trecuta data intocmirii [zi,luna,an] dar in sectiunea unde este descrisa situatia lipseste ziua.
  Acel camp a fost lasat gol, completat fiind : luna, anul, localitatea etc
  Poate fi caonsiderat un proces verbal invalid?

  Multumesc

 6. Ionescu

  Bună seara!

  Am fost amendat și mi-a fost retinut permisul de conducere(90 de zile) pentru depășirea vitezei. Pe procesul verbal și pe dovada de circulație, în dreptul perioadei de valabilitate sunt trecute date gresite(perioada de valabilitate de la 02.05.2020 pana la 18.02.2020 ). Pot cere o audienta la șeful politiei rutiere pentru anularea procesului verbal? Dacă fac contestație aș putea avea câștig de cauza? Mulțumesc anticipat!

 7. Nicoleta

  Buna ziua , am parcat pe un loc nou infiintat de parcare cu plata in sectorul 3 ( am depus in ziua trasarii locurilor si eu cerere , am primit raspuns ca nu sunt locuri libere si momentan nu se aloca ) , locul de parcare fiind doar numerotat , am lasat masina parcata ( noaptea ) fara nr de tel pt prima oara , am gasit o citatie in geam sa ma prezint , Am fost la politia locala le-am lasat documentele , le-am explicat ca nu stiam ca s-au alocat locurile si ca in pv intocmit este gresit scris numarul masini mele ,Adica 2 litere inversate , doamna de la politia locala a spus ca o sa fiu sunata si ca o sa fie avertisment , cu siguranta fiind locurile noi atribuite . Amenda este de 500lei . Are rost sa fac contestatie? Nu era normal ca prima oara sa primesc un avetisment? Multumesc pt un eventual raspuns

  • Avocat ILIE DORIN

   Puteți merge pe o plângere contravențională (contestarea procesului verbal) pe temeiul erorii de fapt. Faptul că erați în eroare cu privire la atribuirea locurilor poate conduce la anularea lui de către instanță, dacă probați eroare cu documente sau martori.

   • Nicoleta

    Multumesc mult ,credeti ca e mai bine sa achit amenda acum ca este in termen de 15 zile , sa nu am surpriza sa o platesc la pretul intreg? Si ulterior sa cer inapoierea banilor?

     • Nicoleta

      Multumesc mult pt tot ajutorul inca ceva nu inteleg fapte incalcate : art 21 lit c
      Se sanctioneaza art 22 Alin 1 lit a , credeti ca sunt sanse sa castigam daca facem contestatie? Eu nu vad logica la articolele scrise de politia locala .

     • Avocat ILIE DORIN

      da, daca temeiul de drept scris in Procesul verbal este altul, atunci se anulează pentru nelegalitate. Fapta din procesul verbal trebuie să aibă corespondent în temeiul legal, care deci va trebui scris corect. Invocați această nelegalitate.

 8. Bogdan

  Buna ziua, in cazul unei amenzi cu privire la ordonanta militara în baza art. 9 din 1/1999.
  Daca am luat o amenda, in cazul in care eu ma deplasam in mod justificat in interes de asistenta medicala si am dovada un bon fiscal emis de farmacie cu 15 minute inainte de ora amenzii? Am sanse sa castig? Am trimis azi prin posta la judecatorie contestatia urmata de dovezi. Ideea e ca n-am trimis contestatia in dublu exemplar, asta mi-a scapat si pe contestatie am aplicat la o data mentionata putina pasta corector pentru a remodifica data, se poate anula din aceste cauze?

  • Avocat ILIE DORIN

   Puteți merge pe o plângere contravențională (contestarea procesului verbal) pe temeiul erorii de fapt. Faptul că erați în eroare cu privire la atribuirea locurilor poate conduce la anularea lui de către instanță, dacă probați eroare cu documente sau martori.

  • Avocat ILIE DORIN

   Am răspuns pentru alt cititor din greșeală. Raportat la situația dvs, da, aveți șanse de câștig în măsura probelor. Bonul de la farmacie ar fi suficient din punctul meu de vedere. Trimiteți din nou o contestație, fără ștersături. Oricum termenul de contestare este suspendat, deci indiferent de data aplicării amenzii încă aveți dreptul de contestație/plângere contravențională.

 9. Filip

  Buna ziua! Am primit amenda pentru depășirea vitezei legale.In procesul verbal agentul a complectat data de 09.05.2020 in loc de data de 10.05.2020 cand sa intamplat fapta, la ambele rubrici.Se poate anula in instanța daca il contest? Multumesc!

 10. Pascariu gina

  Buna ziua!
  Am luat amenda pentru viteza și am rămas fără permis 3 luni.
  Pe procesul verbal lipsește o cifra din numărul de înmatriculare!
  Am șanse la o contestație???
  Mulțumesc frumos

 11. Dragos

  Buna ziua, am fost amendat si mi s-a retinut permisul de conducere pentru 90 zile, pe motivul depasirii vitezei maxime admise cu mai mult de 50 km/h. Fapta mi-a fost adusa la cunostinta de catre un agent, care m-a oprit si m-a informat ca inregistrarea s-a facut cu un aparat radar de tip pistol dintr-o masina neinscriptionata cu insemnele politiei, intr-o localitate alfata la aprox 10 km distanta de locul unde am fost oprit (de unde am mai traversat si alte doua localitati). Ca urmare nu-mi poate face dovada inregistrarii si singura modalitate pentru a afla pozitia radarului este contestarea in instanta a PV-ului. Acum ma gandesc sa contest acest PV, in primul rand sa mi se dovedeasca ca lucrurile s-au petrecut asa cum sustin ei (eu nu am observat niciun echipaj de politie pe raza comunui mentionate in PV), iar in al doila rand pentru ca am fost oprit la o asemnea distanta fata de locul asa zisei inregistrarii, iar PV-ul nu a fost intocmit de agentul constatator, fapt care, daca am inteles bine, conform Ordonantei 2/2001 ar atrage nulitatea PV-ului.
  Astfel, rugamintea mea ar fi sa-mi spuneti, daca intr-adevar in cazul in care sanctiunea este aplicata de catre alt agent, decat cel constatator, PV-ul este nul?
  Multumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   Bună ziua. Problema de drept indicată de dvs a fost tranșată de Înalta Curte de Casație și Justiție prin Decizia nr. 4/2017. Astfel că este legal un proces-verbal întocmit de un alt agent decât cel care constată fapta și care se află în alt loc. Puteți câștiga doar dacă nu au acea înregistrare ori au înregistrarea cu dvs dar dvs vă aflați într-o zonă cu limitare de 60-70 ori înafara localității, deci nu ați încălcat legea.

   • Dragos

    Multumesc pentru promptitudine.
    Cel mai probabil voi contesta acest PV astfel incat sa fiu lamurit pe deplin cu cele intamplate, insa v-as ruga sa ma lamuriti si in urmatorul aspect: in cazul in care voi pierde, voi mai avea posibilitatea sa optez pentru reducerea pedepsei (in baza unei eventuale promovari a examenului de redobandire permis)?

 12. Nistor

  Buna dimineata. Am fost amendat si mi au retinut permisul de conducere pt 30 zile, pt ca am depasit cu fix 2,50 -3 ore termenul legal de 24 ore (stiam de 48 ore) pt a ma prezentarea la biroul accidente usoare sector 1, de la producerea unui accident in care am fost partea lovita/vatamata. Mentionez ca eu am sunat la 112 unde am solicitat/anuntat echipaj de politie si ambulanta. Am in ingrijire 2 batrani la o distanta de 40km de Bucuresti( intracolo ma indreptam), iar la reantoarcerea in Bucuresti, a 2a zi, am transportat la IML pasagerul ce calatorea cu mine dreapta mea, in urma durerilor ce le acuza. In urma investigatiilor i au fos recomandate analize amanuntite la Urgenta. Din aceste motive obiective am intarziat pentru a declara accidentul. Cel ce a fost implicat in accident a fost si a anuntat la timp. Dupa înregistrarea in registru si primirea declaratiei pt completat am fost indrumat sa anunt accidentul la Udriste la biroul cercetari penale, iar cei de acolo dupa înregistrarea la poarta si dupa discutiile cu ei, m au indrumat inapoi la biroul accidente usoare. Dupa alte 2 ore de asteptat la rand, la biroul lor de la etaj unde mi sa intocmit pv am fost acuzat ca m am sustras si ca am intarziat de fapt 6-7 ore pt ca se calculeaza ora intocmirii pv cu data si ora si nu ora când m au trecut in registu. In afara ca nu au raspunsuri coerente si sunt foarte evazivi in detalii sau indrumari mi au comunicat o treaba romaneasca … chiar daca veneam si ma incadram in cele 24 ore cu tot cu înregistrarea in registu … tot nu era bine , ca depaseam cele 24 ore – ora drecuta pe pv. Deci practic eu trebuia sa anticipez cam cat dureaza asteptarea randului minim 2ore si un maxim de 7-8ore pana sa ne bage in seama, plus asteptarea de dupa depunerea actelor si explicarii accidentului, plus cheful si asteptarea primirii si aducerii la cunostinta a sanctiunii, ora pe pv fiind exact cea in care primesti pv.
  Spuneti mi va rog daca am vreo sansa de castig daca contestant sanctiunea / pv-ul pt aceasta intarziere de 3 ore.
  Si doresc sa stiu va rog, daca amenintarile lor sunt fondate, pasagerul din dreapta se va duce la urgenta pt a solicita ingrijiri, eu fiind amenintat de politistii din acel birou in mod direct ca as fi parasit locul accidentului fara acordul celor de la circulatie. Mentionez ca cei ce au venit in urma apelului 112 dupa ce au constatat , au spus ca putem pleca si ulterior daca vreunul dintre noi ne simtim rau sa mergem ori la IML ori la urgenta. Mi au specificat f clar ca pot fi anchetat pentru parasirea locului accidentului, accident vezi Doamne .. cu victima.
  Deci , ce e de facut !?? multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Puteți contesta acel proces verbal prin care v-au reținut permisul pentru 30 de zile. Aveți argumente care pot convinge instanța, mai ales că ați erați la poliție și deci nu vi se poate imputa modul greoi în care persoanele de acolo erau tratate și deci durata din cadrul procedurilor de la poliție nu vă atrage nici o culpa. Dacă sunteți încă în termenul de 15 zile de la comunicarea procesului verbal, faceti plangere contraventionala. Cat despre părăsirea locului accidentului, trebuie să vedeți daca va fi un astfel de dosar penal. Daca va fi, va trebui sa va facei o aparare temeinica acolo. Trebuie vazute rapoartele si procesele verbale de constatare de la fata locului accidentului. Din ele ar trebui să reiasa că ați fost indrumat sa plecati acasa. Oricum, trebuie să va aparati daca veti fi acuzat de ceva.

 13. Chitu Dumitru

  Bună ziua, pe data de 4.06.2020 am fost amendat că am folosit claxonul în localitate, menționez că în localitatea respectivă nu e interzis claxonatu, dar problema e că pe procesul verbal mi-a trecut data de 4.05 2020 și nu 4.06.2020 când am fost oprit, ce e de facut în situația asta?

 14. Cosmin

  Buna ziua. In data de 3 iunie mi-a fost suspendat permisul de conducere pt 30 zile plus amenda pt neacordare prioritate la pieton. Fapta a fost filmata cu o mașină neinscriptionarta. Am șanse daca contest in instanță deoarece: fapta s-,a întâmplat la ora 18:20 iar ei au trecut pe dovada și amendă ora 16:20( ora când eram la serviciu), drumul era cu 3 benzi pe sens și eu am văzut pietonul ca a pus piciorul pe trecere când eu trecusem cu mașina jumătate de zebra desenata. Menționez că amenda am platit-o. Mulțumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   Da aveți șanse sa Anulați procesul verbal: ora greșita și faptul ca dvs deja erați angajat in trecere înaintea pietonului pot fi motive suficiente de anulare. Mai mult, dacă instanta nu va dispune anulare la procesului verbal de contravenție, pentru ca ați plătit amenda aveți șanse sa va elimine sanctiunea complementara a suspendării dreptului de a conduce, deci puteți rămâne cu amenda plătită și permisul neluat. Asta dacă va faceti un proces corespunzator și bine gestionat.

 15. Karlo

  Buna ziua, in data de 9 iunie anul curent fratele meu a fost implicat intr-un accident rutier: conducea masina cu viteza redusa in zona de curba , avant o problema cu consumul de ulei a pus avariile la masina urmand sa opreasca ulterior ( mentionez nu era oprit, urma sa opreasca ) dar o autoutilitara la lovit in spate, masina fratelui meu este avariata in spate pe parte dreapta ( nu lateral dreapta ) iar autoutilitara este avariata in fata pe partea stanga ( noi presupunem ca incercand sa evite impactul soferul autoutilitarei a virat dreapta ) , pentru ca nu erau victime sau raniti si la instructiunile celor de la 112 fratele meu a impins masina de pe sosea ca sa nu blocheze traficul, politia a ajuns la locul accidentului dupa approximativ o ora au facut cateva poze si a discutat cu fratele meu si soferul utilitarei, iar soferul utilitarei a declarat ca fratele meu conduce in spate in momentul impactului si ca din cauza asta nu a putut evita impactul, ca era in curba si ca nu avea vizibilitate …fratele meu a declarat ce am mentionat mai sus ,,conducea masina cu viteza redusa in zona de curba , avant o problema cu consumul de ulei a pus avariile la masina urmand sa opreasca ulterior moment in care a fost lovit de autoutilitara ,, In procesul verbal politistii au mentionat ca fratele meu a condus in spate in curba cu vizibilitate redusa si fara sa fie ghidat de nimeni , fratele meu a semnat procesul verbal cu mentiunea ,, nu am dat in spate,, Mentionez ca este drum judetean cu o singura banda pe sens si nemarcat… Acum as dori sa stiu daca exista vreo sansa ca in urma contestatiei sa fie anulat PV si daca va fi anulat ce urmeaza dupa.. Va multumesc !

  • Avocat ILIE DORIN

   Dacă realitatea de fapt menționată în procesul Verbal de Contravenție este alta, si anume cea relatată de dvs, trebuie făcută plângere contravențională. Se poate proba cu martori si probe video-foto dacă există, eventual cu o expertiză, daca va fi cazul. Dar 1-2 martori ar fi suficienti in astfe de cazuri. Daca se admite plangerea contraventională si se anulează Procesul Verbal de contraventie prin care s-au aplicat amenzi si s-au luat alte masuri, toate amenzile si masurile dispuse in baza Procesului Verbal de contraventie sunt nule de drept.

 16. Karlo

  Va multumesc, in cateva zile va depune plangerea contraventionala .

  Daca fratele meu plateste amenta contraventionala acum va plati doar jumatate , este recomandat ca plata amenzii sa se faca acum si sa se ceara returnarea ei in plancerea contraventionala ? ( am inteles ca daca procesul verbal nu va fi anulat fratele meu nu va mai putea plati doar jumatate din valoarea amenzii ci va trebui sa plateasca amenda integral )

  In cazul in care procesul verbal este anulat si toate amenzile si masurile dispuse in baza Procesului Verbal de contraventie sunt nule de drept, este indeajuns pentru ca fratele meu sa primeasca despagubiri de la firma de asigurari cu care este asigurata autoutilitara ? mentionez ca asigurarea RCA a masinii fratelui meu in momentul de fata este la soferul autoutilitarei !

  Cu respect.

  Karlo

 17. Mihai

  Mi-a fost taiata calea unde aveam prioritate de doua ori in 3 zile de catre aceeasi persoana, fiind mereu nevoit sa opresc masina in mijlocul intersectiei in a-i acorda o prioritate pe care nu o avea, reactionand si eu la nervi (greseala mea) l-am ajuns, l-am depasit, apoi am mers timp de cateva secunde in fata lui cu 40 km/h (el avea cam 60 km/h cand l-am depasit) reducand apoi pentru a face un viraj la dreapta (mentionez ca fara a frana brusc in vreun moment), el nu si-a continuat drumul si a venit dupa mine, am anticipat ca urmareste un conflict cu mine si cand dadea sa ma depaseasca nu-l lasam accelerand si eu (avand 2 tentative de a ma depasi), am continuat apoi sa merg tot in fata el avand el continuand sa ma urmareasca claxonand si dand flashuri in continuu, timp in care si-a chemat si unii amici, el reusind apoi sa ma depaseasca (era doar o banda de mers in acel moment, nu m-am gandit ca ar avea loc), si s-a intamplat fix ce anticipam, m-a blocat franand brusc in fata mea, si lovind masina in repetate randuri. Totul a aparut pe camerele primariei (daca stiam ca existau ma duceam daca nu prima oara a doua oara sigur sa-l reclam) mie fiindu-mi suspendat permisul ca nu l-am lasat sa ma depaseasca si lui pentru neacordare de prioritate plus amenda 1000 lei pentru tot scandalul (ceea ce mi se pare infim), avand in vedere aceste fapte plus ca, in al meu proces verbal este precizata doar strada pe care am primit amenda ca nu am semnalizat cand am trecut in fata lui, iar fapta ce a dus la suspendarea este pe o strada adiacenta (articolul 16 legat de loc) alaturi de faptul ca in procesul verbal nu este atestata camera prin care s-a facut inregistrarea (articolul 181 (1), in acel model de PV necesar in cazul depistarei unei fapte cu un mijloc tehnic (camera primariei) trebuie si ea mentionata alaturi de datelei ei), tinand cont ca nu am mai avut nici macar un avertisment, ce denota o buna conduita, am sanse sa castig o eventuala contestare a PV-ului in instanta? Daca nu, va rog, daca va permite timpul sa-mi sugerati o alta abordare. Multumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   Bună ziua. Din pacate, șansele sunt mici în cazul dvs referitor la lipsurile Procesului Verbal de contraventie. Instanța va analiza întreg conflictul iar astfel de altercații în trafic nu sunt pe placul instanței… Părerea ea este că, dacă v-a lovut mașina și v-a îndoit tabla sau v-a facut vreo distugere cât de mică, să faceți plângere penală pentru infracțiunea de distrugere.

 18. Roxana

  Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: am fost amendata contraventional pentru neachitarea parcarii in parcare publica semnalizata cu indicatorul “parcare cu plata”, iar procesul verbal intocmit l-am primit prin posta, fara sa fie insotit de plic, cu data postei, fara sa fi semnat de primire, iar numarul actului de identitate este incomplet. As putea contesta acest proces verbal in instanta si sa beneficiez de anularea contraventiei? Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   depinde de multi factori…daca temeiul este indicat bine, daca fapta este identificata cu loc/oră, etc. Dar daca Procesul Verbal de contraventie este conform, nu sunt șanse de anulare. Verificati temeiul de drept in baza caruia a aplicat sanctiunea amenzii.

 19. Elena

  Bună ziua!
  Va rog frumos să mă ajutați cu o părere, am fost amendata pentru depășirea limitei de viteza în localitate, dar nu sunt sigura dacă pistolul m_a înregistrat după indicatorul de întrare în localitate sau înainte, mașina de polițe era băgată pe o străduță, mi_a fost întocmit PV dar în PV este greșit nr de înmatriculare. Am plătit amenda dar am făcut și contestatie. Credeti ca o sa se poată anula PV?

  • Avocat ILIE DORIN

   Da, se va putea anula procesul verbal de contraventie daca nr de inmatriculare era gresit si daca din inregistrarea video reiese un cu totul alt nr de inmatriculare. Eventual puteti cere in subsidiar, deci pe langa anularea procesului verbal, eliminarea sanctiunii complementare privind suspendarea dreptului de a conduce, daca vi s-a aplicat oa astfel de sanctiune.

 20. Elena

  Va mulțumesc frumos!
  Nu mi s_a suspendat dreptul de a conduce. Dar în cazul în care se va anul procesul verbal, iar eu nu am precizat în contestatie că doresc restituirea banilor, cum o sa recuperez suma plătită?
  Mulțumesc încă o data!

 21. Alin Badea

  Buna ziua,
  Am fost amenda contraventional si mi s-a suspendat dreptul de conducere pentru 30 de zile si mi s-a luat talonul.Deplasandu-ma in localitate am efectuat o manevra de depasire intr-o zona cu linie discontinua,dupa care urma o zona cu linie continua.In fata masinii depasite se deplasa un autorturism neinscriprionat.Politistul si-a sunat colegii sa ma opreasca dupa vre-un kilometru.Politistul din masina neinscripionata mi-a aplicatt amenda si suspendat permisul pentru depasire pe linie continua.La articol prevedere :120/1/h/ la articole sanctionate 100/5/e/ din OUG 95/2002.Talonul mi l-a luat pentru foliile de pe geamurile din fata pe care le-am inlaturat pe loc.La problema cu foliile si talonul nu cred ca e ceva de obiectat.La cealalta problema as putea avea castig de cauza?

  • Avocat ILIE DORIN

   Dacă ati inceput manevra pe linie discontinuă dar ați terminat manevra de depășire pe linie continua puteti invoca eroarea de fapt în sensul că nu aveați cum să vă dați seama că urmează așa de repede o linie continuă…e posibil dar nu pot să intuiesc ce șanse ar fi pentru anularea sancțiunii complementare de suspendare a dreptului de a conduce…eroarea de fapt este o cauza care înlătura caracterul contravențional al faptei.

 22. Radulescu Răducu Auras

  In instanta se poate anula doar măsură complementara dintr-un proces verbal de contravenție .Menționez că măsura principala este 4 puncte amenda iar cea complementara este de reținere a permisului de conducere.? Mulțumesc

 23. Stoica Florin Daniel

  Buna ziua,

  Azi deplasandu-ma spre serviciu am coborat breteaua de la podul Voluntari si m-am deplasat spre centura sa fac stanga spre Pantelimon.
  In dreptul centurii cu aproximativ 20-30 cm de ea m-am oprit sa acord prioritate, in stanga mea se afla alt autoturism care de asemenea facea tot stanga dar era oprit chiar in dreptul centurii.
  Din partea stanga a venit o autoutilitara care dupa ce a trecut de masina din stanga mea a trecut si a tras putin de volan acrosandu-mi putin bara din fata . Acesta mi-a acrosat masina dupa jumatatea din fata a masinii mai exact dupa numar.
  Am discutat cu soferul si acesta a spus ca nu are nici o vina si am mers cu acesta la politia Voluntari. Dupa ce am completat declaratia , cu schite, si tot ce trebuia ,i-am explicat domnului politist ca eu stateam pe loc asteptand sa treaca masinile cand celalalt sofer m-a acrosat. Acesta mi-a suspedat permisul pe o perioada de 60 de zile si amenda contraventionala deoarece nu am acordat prioritate desi eu nu m-am miscat din loc si nici nu eram pe sensul de mers al autoutilitarei deoarece daca eram asa trebuia sa ma acroseze de la inceputul barei si nu mai sus de jumatate.
  Va rog sa imi spuneti daca am vreo sansa si sa fac contestatie.

  Cu multumiri anticipate.

  • Avocat ILIE DORIN

   Nu stiu ce sa spun, pare destul de complicata scena accidentului. Contează atât pozitia autovehiculului dvs cât și cine avea prioritate. Daca dvs erați oprit în intersecție dar nu erați pe direcția cu prioritate, nu știu daca aveți șanse. Plus că trebuie să probați cu înregistrări video sau cu un martor scena exacta a accidentului.

 24. Stoica Florin Daniel

  Domnul politist a ascultat si martorii care erau in cele 2 masini. Daca cei din autoutilitara erau foarte siguri ca daca se afla pe prioritate pot face orice(,, a tras putin de volan ca altfel lovea masina din fata care facea stanga), martorul care era in masina mea ia spus domnului politist ca noi oprisem si asteptam sa treaca masinile ca sa putem face stanga.
  Domnul politist s-a enervat putin ca nu spunea toata lumea la fel si a spus ca asa hotaraste el fara sa imi dea voie sa ii mai explic ca daca eu as fi fost in miscare masina era lovita de la un capat la altul nu doar zgariata 10 cm dupa numar.
  Masina pe care o conduc are foarte multi senzori care imi opreste brusc daca simte un pericol dar nu are nici-un efect daca stai.

  • Avocat ILIE DORIN

   Puteti invoca o constrangere fizica, ca si cauza care ar inlatura raspunderea contraventionala si deci s-ar anula Procesul verbal. Intr-un astfel de proce vor fi citati: si soferul utilitarei si cei doi martori. Instanta va clarifica situatia. Daca nu aveti nici o vina, nici o culpa, si se demonstrează asta, va fi inlaturata sanctiunea. Dar trebuie sa nu fie nici o culpă in sarcina dvs. Daca e culpa comuna, si a dvs si a soferulul utilitarei, sansele sunt foarte mici.

 25. Badic paul

  Buna ziua. In timpul unui proces verbal pentru suspendaea permisului de conducere pot inregistra o cere de grafa pentru a avea permisul pe tot parcursul procesului.am nevoie de el pentru a putea conduce in strainatate.

  • Avocat ILIE DORIN

   Da! In mod categoric da! Mai mult decât atat, conform unor modificări recente, nu mai este nevoie de un certificat de grefă ci este suficient un printscreen sau un screenshot de pe pagina procesului de la Judecătoria unde este introdusă plângerea contravenționala.

 26. Damian

  Buna ziua. Tatalui meu i s -a retinut permisul pentru trecerea la nivel cu cale ferata cu semnalele acustice in functiune. Tatal meu sustine contrariul, a refuzat sa semneze si sa primeasca Procesul Verbal. I s-a eliberat o dovada cu 0 zile valabilitate, fara drept de circulatie. S-a intamplat acum 10 zile, si am inteles ca procesul verbal poate veni si in 2 luni. Se poate face contestatie pana la venirea procesului verbal? Multumesc .

  • Avocat ILIE DORIN

   Din pacate nu se poate face plângere decât de la comunicarea procesului verbal de contraventie. Din acest motiv trebuia primit procesul Verbal pentru a face plangere si a solicita restituirea permisului de conducere panla la finalul procesului. Daca Procesul Verbal nu se comunica in 2 luni de la data întocmirii, se prescrie executarea amenzii si executarea sanctiunii complementare de suspendare a dreptului de a conduce…

 27. Mihai

  Buna ziua,
  am fost amendat cu 6×145=870 lei iar la descrierea faptei scrie ca am condus si la intersectie nu m-am incadrat corespunzator directiei de mers efectuind viraj stanga desi eram incadrat pe banda destinata directiei inainte.La articol prevedere este scris 107/1,act normativ RAOUG 195/2002 Rep, la art sanctionare 101/1/18,act normativ OUG 195/2002 Rep.Vreau sa invoc art 17/OG 2/2001 nelegalitatea PV si sa solicit anularea lui pe motiv ca nu exista corespondenta intre asa zisele fapte descrise si normele de stabilire a contraventiei/de sanctionare !Precizez ca asa zisa fapta nu a afectat traficul in niciun fel si ca am scris ca nu sunt de acord la mentiuni! Fapta de a conduce autovehiculul și de a efectua virajul la stânga peste marcajul longitudinal continuu ce separă directiile de delasare nu întrunește elementele constitutive ale contravenției prevăzute de art. 107/1 din RAOUG195/2002 Rep(deoarece nu exista un act normativ cu acest indicativ!) si sancționate de art. 101 alin. 1 pct. 18 din O.U.G. nr. 195/2002, așa cum s-a reținut prin pv de contravenție, ci ale contravenției prevăzute de art. 108 alin. 1 lit. d pct. 9 din O.U.G. nr. 195/2002 și sancționate de art. 102 alin. 1 și 2 din O.U.G. nr. 195/2002, cu privire la „ schimbarea direcției de mers prin viraj spre stânga, dacă prin aceasta se încalcă marcajul longitudinal continuu care separă sensurile de circulație” , fiind realizată o încadrare juridică greșită a faptei reținute în sarcina subsemnatului! Nu exista nici in OUG 195/2002 Rep un art 107/1,exista doar art 107 care se refera la contraventii instructori auto .De asemenea art sanctionator 107/1/18 se refera la contraventia de a nu prezenta documente,adica la altceva!
  Intr-o tara din Scandinavia probabil ca as avea castig de cauza.Sper ca si la noi!Ce ziceti?
  Multumesc.

 28. Marinescu

  Buna ziua ! Am fost sancționat fără sa mi se aducă la cunoștiință acest lucru , am fost oprit pentru verificări la documente , iar la interval de 2 săptămîni am primit plicul acasa , pe procesul verbal este bifat căsuța in lipsa iar la martori nu este trecut nimic , pot avea câștig pe aceste motive in instanța la contestație

  • Avocat ILIE DORIN

   Lipsa indicarii martorului in procesul verbal de contravenție nu este motiv de anulare. Trebuie ca fapta sa nu existe ori Procesul Verbal sa continua descrierea lacunara sau inexacta a faptei, etc. Sunt multe motive pentru anularea procesului verbal dar ele trebuie sa se raporteze la realitatea concretă a faptei și la legea incidenta presupus încălcată.

 29. Silviu

  Buna ziua, am o nelamurire – mi s-a intocmit un pv pentru depasirea vitezei cu 54km/h intre 2 localitati invecinate din doua judete (suspendare permis 90 de zile), dar pv este intocmit faptic chiar la intrare in localitatea Harlesti (jud Bacau) dupa indicatorul de intrare in localitate , dar in pv au trecut localitatea invecinata Secuieni (jud Neamt) de un echipaj de politie IPJ Neamt, total incorect, se poate contesta acest lucru?? Nu stiu daca un echipaj de politie poate intocmi pv pe raza altui judet.
  Multumesc.

 30. Florin

  Buna ziua .am fost amendat de către poliția economică. Cu suma de 2000 lei 1000 ln 15 zile .doamna ln pv nu a specificat ce fel de produse am expus spre vanzare fara a afișa pretul.ln pv nu sa scris sancțiunea și cu litere doar cu cifre plus asta a scris singură ln spațiul ln care era destinat pt obiecțiune, ca nu am.se poate face contestatie

  • Avocat ILIE DORIN

   Nu va pot spune. Ar trebui sa văd Procesul verbal și sa îl analizez. Dacă nu menționează complet fapta și complet temeiul de drept încălcat, Procesul Verbal se va anula de instanța.

 31. Vasile Ionuț

  Buna ziua, mi.a fost suspendat permisul de conducere, cum ca as fi consumat băuturi alcoolice dupa control cu etilotest. Am cerut sa fiu dus la probe biologice si acuma politia nu vrea sa imi prezintr rezultatele. Ca nu le au, ca nu știu… Etc
  Eu le.am plătit. Alcoolemia a fost de 0,06 mg/l eu nu consum deloc in general băuturi… Mancasem doar un corn cu ciocolata cu esență de rom. Am facut contestatia scrisa de mine, atașat si copie proces verbal, chitanță plata analize, dovada de conducere 15 zile. Ce timbre mai trebuie plătite si unde se plătesc? Cand depun contestatia la judecatoria sibiu… O pot depune personal sau trebuie sa intervină un avocat? Mulțumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   O puteți depune dvs personal, atașați și copie CI. Mai trebuie plătită o taxă judiciară de timbru de 20 de lei (depuneți chitanța în original cu actele la dosar), taxa se plătește la poștă sau taxe locale.

 32. Mihai

  Buna ziua.La un control al Politiei Rutiere,aparatul alcooltest a indicat 0,03.Bausem un energizant cu 15 min înainte de control.Am cerut recoltarea de probe biologice,am depus plângere impotriva procesului verbal,mi-am recuperat permisul.Nu am plătit taxa pentru probele de sange si vreau sa știu dacă asta ma afectează și cât timp pot beneficia de permis.Exista posibilitatea ca pentru neplata analizelor sa pierd procesul?
  Cu deosebita considerație!

  • Avocat ILIE DORIN

   De permis beneficiați până la rămânerea definitivă a procesului contravențional. De la data rămânerii definitive a hotărârii aveți termen de 15 zile să îl predați la poliție. Procesul se pierde dacă nu probați cu expertiza că în sânge aveați 0,00. Acum depinde cine a dispus expertiza. Dacă dvs ați cerut-o trebuie să o și plătiți, iar dacă nu o plătiți și nu se va face un raport de expertiză, vă lipsiți de o probă elementară….

 33. Stancu Marian

  Bună seara astăzi am fost sancționat cu amenda și suspendarea pe 30 de zile a permisului pentru neacordarea de prioritate a pietonilor deși am oprit, observând mai târziu ca au verde am oprit pe trecere după care am plecat pentru a le face loc sa treacă. Politia stand la panda mai în fata mau oprit și am fost sancționat. În PV este data de azi 03.09.20 iar în dovada cea de ieri 02.09.20. Credeți că se poate anula din aceasta cauza? Mulțumesc

 34. pop

  Buna ziua
  O situatie tragic-comic: parintii mei au primit prin posta o instiintare de la politie,ca masina lor a fost implicata intr-un accident de circulatie cu pagube materiale.Acum vine partea comica: parintii mei nu au folsit masina in ultimul timp.eu fiind cel care o folosea.L a care taica-meu s-a panicat ca am facut accident si nu le-am spus,gen. Parca il mai aud:” fiule spune daca ai facut sau nu accident” :)))). M-am deplasat la sectie,iar organele de la camera cu tare mi-a spus sa las un nr de tel ptr a fi contactat in ziua urmatoare de colega care se ocupa de caz.
  A 2a zi primesc tel,dar tipa i-mi spune sa vina si doamna adica mama,care avea permisul expirat si urma sa si-l refaca.Ciudat..
  Ajunsi acolo tipa agent ne-a adus procesul de constatare in care intr-adevar apare nr de inmatriculare al masini,si marca,insa fara indicii suplimentare,gen culoare si model.Am tot incercat sa le explic ca masina nu a fost implicata in accident,trebuie sa fie o greseala.Agenta a facut poze la masina.Dupa ce i-am intrebat de ce nu apar in proces date despe masina,martori etc am fost dat afara di sectie pe motiv ca ei vb doar cu proprietarul.
  Dupa o perioada de asteptare iese mama din sectie si i-mi povesteste ca a fost chemata si reclamanta,Pusa fata in fata reclamanta a negat ca mama a-r fi fost la volan,ci o alta doamna cu un minor in masina. A si declarat ca, culoarea masinii a fost rosie nu gri ca a noastra,deci nu masina noastra desi nu stiu cum i-a venit pe limba nr nostru de inmatriculare.
  Ce este sub semnul intrebarii,este faptul ca agenta si reclamanta se pare ca se cunosteau dupa spusele mamei.Agenta declarand ca i-si cere scuze si v-a rezolva ea.
  Eu va intreb acel dosar poate ramane deschis pot aparea unele surprize si pot actiona in instanta reclamanta si pe agentu constatator?
  multumesc,astep raspuns

  • Avocat ILIE DORIN

   Interesantă situația dvs… Ideea este ca orice proces verbal de acest gen SE POATE ANULA DOAR DE INSTANȚĂ, agenta nu poate ”rezolva” nimic, ci doar p instanță poate clarifica lucrurile. Deci daca v-a dat amendă și v-a comunicat procesul verbal aveți 15 zile la dispoziție să formulați plângere contravențională. Altfel șansele sunt de 99% să rămâneți cu sancțiunea, chiar dacă aveți dreptate. Dacă ați primit doar înștiințare, aveți grijă la ce soluție se dă și contestați-o în termenul legal.

 35. V.. Aurel

  Bună ziua. Am și eu o problema și va rog dacă puteți să-mi dați un răspuns.. Am avut pv de contravenție, am pierdut, nu am ajuns la timp în sala de judecata, apoi am format apel, a fost în defavoarea mea, a copiat textul cuvânt cu cuvânt de la judecătorie. Au menținut procesul verbal de contravenție care era completat cu aceiași ora data comiterii și data întocmirii fără sa treacă ocupația și locul de muncă. Am depus cere ptr recurs în termen, am depus înscrisuri, și am circulat incontinuarie considerând ca am drept de circulație deoarece am un recurs pe rol. Am fost oprit în trafic și miau suspendat permisul și miau făcut dosar,, la doua zile de la incident am primit acasă dea politie ca nu am drept de circulație luând în calcul ei hatararea de la tribunal(apel). Acum întreb, recursul ce rol are, eu aveam drept de circulație, ataca sem hotărârea în termen..

  Va mulțumesc!!!

 36. Ani pop

  Buna ziua,
  Daca data faptei de pe procesul verbal ii trecuta gresit ,in loc de 28.05 ii trecuta data 28.08 ,pot contesta anularea proces verbal?

 37. Iuliana C.

  Buna ziua,
  Ieri pe data de 7 am avut un accident la iesirea din cartierul latin pe prelungirea ghencea. Eu aveam stop, m-am oprit sa ma asigur. In dreapta erau pe contrasens un autobuz oprit in statie fara alveola, in spatele lui o coloana de masini ( masina din spatele autobuzului se afla pe trecerea de pietoni.), m-am asigurat din stanga si am inaintat. intre timp o masina de jandarmi (a 3a masina din spatele autobuzului ) s-a bagat in depasire (peste trecere de pietoni, linie continua inainte si dupa trecere, semnalele acustice si luminoase nu erau pornite si nu avea nici semnal) si am facut accindent frontal, eu tragand de volan sa ma urc pe trotuar pentru a-l putea evita. Am mers la politie, unde politistul i-a zis sa scrie in declaratrie ca era carosabil umed, cand am completat eu la desen jandarmul mi-a pus foaia in fata ca sa vad desenul lui si sa ma iau dupa el (eu fiind foarte bulversata nu m-am prins de schema, ca vor sa dea vina pe mine), fiola nu ne-a pus, avand in vedere ca am ajuns la politie la 1h de la accindent (??). Politistul a inceput sa imi spuna ca eu nu stiu ce inseamna stop/cedeaza ca sa ma bulverseze si mai tare, ca nu stie el cum mi-am luat eu carnetul, de unde au picat acele puncte ca sa obtin carnetul, ca nu stiu legislatia. pana la sfarsit pe pv scrie ca eu nu am respectat semnul stop cand m-am bagat in intersectie, nimic de faptul ca jandarmul a depasit pe linie continua si trecere de pietoni. mi-a luat permisul 60 de zile si mi-a dat amenda, bineinteles jandarmul sa isi faca pe asigurarea mea masina.
  Am filmare de la vulcanizarea de langa cartier in care se vede cum depaseste pe trecere chiar daca masinile din fata lui( autoturismul si autobuzul ) se pun in miscare deja. Credeti ca se poate rezolva ceva in instanta?
  Mentionez ca am aflat de un caz asemanator in care o doamna care iesea din cartier s-a lovit frontal cu o masina care mergea pe contrasens si voia sa intre in cartier, politistul respectiv a zis ca vina este a soferului care mergea pe contrasens avand in vedere ca este linie continua si nu avea ce sa caute acolo.

  • Avocat ILIE DORIN

   Da, aveți șanse să câștigați în instanță dacă aveți proba video în care mașina jandarmeriei depășește pe trecere și dacă se vede că dumneavoastră ați oprit la stop, deci v-ați indeplinit obligația legală de a opri.

 38. Daniela

  Bună, soțului i-a fost luat permisul pe 30 de zile plus amenda și puncte pentru depasire încălcând linia continuă, ar exista vreo sansa în contestarea procesului verbal daca pe procel este trecut doar drumul, fapta întâmplându-se într-un oraș, fără numele străzi nimic?

 39. Bebi Craciun

  Am fost amendat conform legii 55 / 2020 coroborat cu art. 6/1 din hg 826/2020.
  Am constatat ca hg 826 nu are nici o legatura cu fapta consemnata in pv. Trebuia trecuta alta HG XXX/2020.
  Ce sanse am sa contest amenda pentru ca este trecuta eronat HG !!
  Exceptia de nulitate absoluta ?

 40. Adelina T.

  Bună seara, Mi-a fost suspendat permisul pe 30 de zile pt. trecere pe culoarea roșie a semaforului dar știu ca am trecut pe culoarea galbena. Am refuzat semnarea PV, am primit Dovada de circulație și am depus plângere prealabila la Judecatorie, chiar dacă nu am primit PV-ul. 1.Am procedat corect cu plângerea sau m-am grabit? 2.Am solicitat admiterea probei video de la camerele amplasate de Primărie și de la agent. Oare eu trebuie sa cer filmările de la Primarie și Politie sau le solicita instanta? Va mulțumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   camerele video trebuie să le preluati dvs de la operatorii econimici din zona, cat mai urgent. Nu inteleg cum de v-a dat dovada de circulatie dar nu v-au trimis procesul verbal de contraventie. Fara procesul de contraventie nu puteti porni proces de plangere contraventionala. Deci e prematur introdusa plangerea. Cand vă vine acasa procesul verbal atunci trebuie să introduceti in 15 zile contestatie/plangere contraventionala.

 41. Cosmin

  buna ziua! am fost sanctionat cu amenda contraventionala si puncte de penalizare deoarece circulam cu proiectoarele de ceata pe timp favorabil. Motivul pentru care circulam cu proiectoarele este acela ca aveam becul de faza scurta de pe partea stanga ars, nu puteam sa remediez defectiunea in acel moment iar intentia mea a fost aceea de a face masina vizibila pentru a nu pune in pericol ceilalti participanti la trafic. de asemenea, agentul constatator a mentionat in procesul verbal alta culoare decat cea reala a masinii. As vrea sa contest procesul verbal, credeti ca am sanse sa castig?

  • Avocat ILIE DORIN

   Da, aveți șanse sa câștigați dacă faceti contestație/plangere contravenționala. Era suficient un avertisment, e prea mare sancțiunea pt o fapta fără nici un pericol social. Solicitat-o înlocuirea amenzii cu avertismentul.

 42. Sergiu T.

  Buna ziua, acum cateva zile în urma unui incident rutier m-am ales cu o sanctiune contravențională.
  Cand am ajuns acasa, am citit procesul verbal si am constatat ca în descrierea faptei politistul a precizat faptul ca eu nu aveam voie sa fac stânga de pe banda pe care ma aflam în sensul giratoriu, nerespectand marcajele direcționale dar din declaratia mea si a celeilalte persoane implicate în incident reiese faptul ca eu eram pe banda 3 cea din interiorul sensului care îmi permite sa merg înainte sau la stânga. Daca fac contestație si câștig dovedind din declarația mea si a celeilalte persoane implicate ca eu eram bine încadrat pentru manevra pe care intentionam sa o efectuez si ca de fapt cealalta persoana a intrat peste banda mea la iesirea din sens, cum se procedează daca deja i-am dat asigurarea?

  • Avocat ILIE DORIN

   Da, dacă dovediți că elementele de fapt erau altele decât cele reținute în Procesul verbal de contraventie puteti obtine anularea procesului verbal și deci anularea sancțiunii contraventionale.

 43. Cristian

  Buna ziua. Am fost sanctionat (cu suspendarea permisului) pentru depasirea liniei simpla continua in AFARA unei localitati, dupa depasirea unui vehicul care semnaliza dreapta si se deplasa cu viteza foarte redusa, procesul verbal intocmit de catre agentul constatator a precizat ca fapta s-a petrecut IN localitate.
  Exista motiv de anulare a procesului verbal de contraventie?

 44. Ovidiu2283

  Bună dimineața!
  În cazul în care a fost întocmit un proces verbal de constatare și sancționare a contraventiei primit de contravenient, iar în urma transmiterii acestuia în debit s-a constatat că cnp-ul era greșit, mai poate fi întocmit un alt proces verbal? Poate fi anulat primul? Multumesc!

   • Ovidiu2283

    Au trecut mai mult de 15 zile. Întrucât contravenientul nu a făcut dovada achitării amenzii a fost transmis în debit in vederea punerii în executare, însă din cauza cnp ului eronat redactat a fost returnat procesul verbal. Intrebarea era daca mai poate fi întocmit un alt proces verbal pentru aceeași faptă, ținând cont de faptul că unul dintre exemplare se află în posesia contravenientului si nu se cunoaște daca amenda a fost achitată sau nu. Multumesc frumos!

    • Avocat ILIE DORIN

     nu, in aceste conditii – deci daca e returnat la emitent – NU se va intocmi un nou proces verbal. Iar daca, prin absurd s-ar intocmi, noul proces verbal ar trebui comunicat către dvs pentru a-l contesta sau a lua act de el.

 45. Brianna

  Buna ziua!

  La pct. 3 al procesului-verbal de constatare a contraventiei este mentionat temeiul de drept pentru aplicarea sanctiunii si cuantumul sanctiunii (in speta HG69/2012 art.5 pct.27, respectiv art. 8 alin. (6).

  *Ceea ce ma induce, insa, in eroare, este faptul ca in PV scrie ca fapta se sanctioneaza cu “amenda in suma integrala de 1000 de lei sau in termen de 15 zile in suma de 125 de lei”. Acest lucru inseamna ca agentul constatator a aplicat valoarea maxima a amenzii (ea fiind prevazuta intre 250-1000 de lei in Hotararea de Guvern)? Din ce dispozitie legala este extrasa posibilitatea de plata in 15 zile a sumei de 125 de lei?

  La pct. 4 se indica modalitatea de plata dupa cum urmeaza:
  – suma in valoare de 300 lei reprezentand 30% din cuantumul amenzii prevazute, sau in termen de 15 zile suma de 37.5 lei
  – suma in valoare de 700 lei reprezentand 70% din cuantumul amenzii prevzute, sau in termen de 15 zile suma de 87.5 lei

  *Nelamurirea mea legata de pct. 4 consta in faptul ca se indica pentru cele doua procente beneficiari diferiti. Pentru primul procent se indica plata catre Trezoreria Statului Sector 1, befeniciar ISCTR, iar pentru cel de-al doilea procent se indica plata catre casieria “taxe si impozite” a primariei de la domiciliul contravenientului, beneficiar Bugetul Local. Nu am reusit ca gasesc un text de lege care sa reglementeze acest aspect.

  Prin intermediul procesului-verbal s-a constatat faptul ca “dl instructor auto nu respecta traseele pe care sa faca pregatirea practica, trasee stabilite de catre Politia Romana”.
  Mentionez ca nu a existat niciun martor care sa semneze, iar contravenientul a refuzat semnarea PV si nu a solicitat inscrierea obiectiunilor sale.

  In fine, o ultima intrebare este legata de acest ultim aspect. Stiu ca nesemnarea de catre martor este un motiv de nulitate relativa, prin urmare trebuie dovedita vatamarea. Vatamarea ar putea decurge din valoarea probatorie a PV? Este un mijloc de proba suficient? Neexistand un martor care sa ateste sustinerile agentului constatator, oare nu avem doua declaratii cu forta probatorie egala? Faptul ca dl instructor nu a solicitat inscrierea obiectiunilor sale ar putea avea o repercusiune asupra situatiei in drept?

  Ma aflu inca in interiorul termenului de 15 zile pentru contestarea procesului-vebal, insa nu stiu daca o eventuala contestatie ar fi oportuna prin raportare la situatia concreta.

  Va multumesc anticipat!

 46. PRODAN MIHAI

  Proces verbal de contravenţie la regimul circulaţiei greşit întocmit în sensul că numărul de inmatriculare este greşit consemnat.. Cinemometrul nu recepţionează numărul de înmatriculare la viteza consemnată. documentaţia poliţiei menţionează un alt număr de înmatriculare faţă de cel consemnat în p.v.. Planşa fotografică nu evidenţiază nici numărul greşit din pv nici numărul din documentaţie.
  Acelaşi pv atestă în cuprinsul său ştersături,radieri,scrieri suprapuse . Art 291 Cod proc civ este aplicabil în acest caz ?
  poate fi anulat acest p v cu cele redate mai sus ?
  Cu respect deosebit

 47. Andrei

  Buna ziua!

  In data de 28.12.2020 am fost surprins fara masca de protectie in aer liber intr-o zona rurala, politistul s-a enervat cand i-am aratat ca am masca si mi-a luat datele, mi a zis ca imi da amenda maxima de 2500 lei dupa care a plecat, pe data de 14 m-am trezit cu 2 amenzi (2 procese verbale separate de pe aceiasi data, ora) unul pentru nepurtarea mastii in aer liber iar cel de al doilea 3 puncte de amenda pentru ca am fost depistat ca circulam pe partea dreapta a partii carosabile chiar daca am fost oprit fix cand intram pe trotuar dupa ce traversasem nefiind podet de traversare al santului in locul traversarii.Din ambele lipsesc semnaturile mele sau ale unui martor chiar daca la fata mai era cel putin un martor..Rubricile de la Mentiuni au fost completate cu “nu este de fata” la martor “prevenirea raspandirii virusului cov19” si la semnaturi “nu este de fata” Dupa toate acestea am fost si am platit 2 taxe de timbru, am trimis contestatia scrisa de mine care explica cum s-au intamplat lucrurile dar cred ca va fi respinsa deoarece am primit dupa o saptamana o comunicare la adresa de la judecatorie prin care mi s-au solicitat dovezi.Ce dovezi pot oferi avand in vedere ca am spus cum s-au intamplat lucrurile si am mentionat si un martor.Voi fi chemat si eu si martorul la proces? Un sfat va rog..Multumesc anticipat!

 48. Mak

  Bună seara, va rog sa ma ajutați pentru greșeli în procesul verbal de constatare a contravenției, în speță locul nașterii scris eronat, poate fi contestat pentru nulitate relativa sau absoluta.

  Va mulțumesc
  Cu respect

 49. Maria

  Buna ziua,
  Mi-a fost suspendat permisul pentru 90 de zile, cunposibilitate de primire dupa 30 cu examen.
  Am facut contestatie, s-a deschis dosar si am ridicat permisul.
  Dar, cand l-am ridicat am observat ca are o ruptura si am fost sfatuit sa il schimb, pentru ca este deteriorat si pot primi amenda si retinut actul din nou.

  Intrebarea este: daca pierd procesul si trebuie sa depun permisul, cum se procedeaza? Noul permis va avea alta serie decat cea trecuta in procesul verbal la suspendare.
  Permisul vechi va ramane la institutia de permise…
  Astfel, nu voi mai avea ce sa depun…cum fac?

  Multumesc!

 50. Andrei

  Buna ziua!
  Ce se intampla daca intr-un proces verbal de contraventie, la mentiuni, nu se afla semnatura mea, ci alta semnatura?
  Din ce imagini gasesc pe internet, contravenientul semneaza pentru primire, cat si la sectiunea mentiuni

   • Andrei

    Va multumesc,
    Banuiesc ca plangerea este separat de contestarea procesului verbal in instanta.

    Acest lucru, ma poate ajuta si din punctul de vedere al contestatiei?

     • Andrei

      Multumesc!
      O ultima intrebare, procesul penal influenteaza si pe cel cu plangerea contraventionala?
      Inafara de faptul ca il poate suspenda temporar.
      Adica, ma poate ajuta in anularea procesului verbal in procesul respectiv?

    • Frasineanu Dan

     Buna ziua,

     In data de 11.4.2021, ora 1:00, am fost oprit de un echipaj de politie solicitandu-mi declaratia pe propria raspundere si pe care din nefericire nu o detineam.
     Le-am explicat agentilor adresa de unde vin si motivul, deasemenea si adresa de domiciliu.
     Am prezentat la solicitarea agentilor C.I dupa care mi-au comunicat sa ma indrept spre domiciliu cat mai repede.

     Motivul deplasarii mele a fost ca ma intorceam de la domiciliul mamei mele, pentru ca cazuse in apartament si sotul ei (asistent personal) nu s-a descurcat sa o ridice ( mentionez ca mama detine certificat medical cu handicap, grav cu asistent personal).
     Pentru ca a fost o situatie de urgenta pur si simplu nu m-am mai gandit la
     Aceasta declaratie si am uitat complet sa-mi fac o declaratie pe propria raspundere.

     Din pacate, in data de 9.5.2021 am gasit in usa de la intrare a domiciliului P.V cu amenda contraventionala de 2000 lei cu posibilitatea de a achita 1000 lei in termen de 15 zile , nesemnat de catre mine si nici macar nu mi s-a adus la
     cunostinta faptul ca voi fi amendat, ba din potriva chiar am crezut ca am fost pasuit.

     As dori sa achit aceasta amenda ca sa beneficiez de posibilitatea de a achita doar 1000 lei din totalul amenzii dar as dori sa-mi spune-ti daca am sanse sa anulez si sa-mi recuperez banii daca contest aceasta amenda la Judecatoria sectorului 6 (locul unde am fost oprit de catre agenti, apartine de sectorul 6)

     Deasemenea va rog sa ma ajutati cu ce acte doveditoare pot contesta amenda si deasemenea cum ar trebui sa formulez corect plangerea astfel in cat sa fie aprobata.

     Multumesc

     • Avocat ILIE DORIN

      da, puteti face plângere împotriva procesului verbal invocând urgența și iminența situației… Dar soluția depinde de judecător. Ca probe puteti aduce mesaje, martori, etc.

     • Frasineanu

      Va multumesc mult pentru raspuns!
      Totusi as dori sa va intreb ce sanse sunt sa se anuleze amenda, asta ca sa stiu daca merita efortul de a o contesta, imi puteti oferi un procent de reusita?

      Va multumesc in avans si va doresc multa sanatate

  • Andrei

   Cu scuzele de rigoare pentru insistenta, dar se gasesc greu aceste informatii, as mai intreba urmatorul lucru: daca cer suspendarea procesului cu plangerea contraventionala, trebuie sa depun inapoi permisul de conducere? L-am ridicat acum cateva zile dupa ce am depus contestatia la judecatorie.

 51. Adrian

  Buna ziua,
  Am primit acasa un proces verbal pentru o presupusa depasire neregulamentara, dupa 7 luni de zile de la data presupusei fapte.Fapta a fost savarsita in 21 februarie 2020 si procesul verbal l- am primit in 7 septembrie 2020 cu data de intocmire 18 august.In aceasta situatie procesul verbal poate fi anulat in instanta ?Daca da, conform carei legi ?
  Va multumesc ?

  • Avocat ILIE DORIN

   Prescriptia nu a operat, pentru că sanctiunea a fost aplicata in data de 18.08, deci nu vă poate ajuta aceasta institutie. Daca sanctiunea era aplicata pe data de 22.08, da, era prescris si puteati scăpa de sanctiune.

 52. Adrian

  bună ziua!
  am primit ieri o amendă pentru depăşirea vitezei regulamentare in localitate, aflându-mă in depăşire. am fost prins cu 85km/h în zonă de 60. în faţa mea se afla o maşină in urma căreia am mers încă de la plecarea de la locul de muncă, şoferul nu folosea luminile de semnalizare la schimbarea direcţiei de mers, accelera respectiv frana fără motiv (mergea cu 50km/h apoi brusc frâna la 30), ajungea pe contrasens, aproape de şant, cred că folosea telefonul mobil. când am avut posibilitatea l-am depăşit însă domnii poliţişti erau in faţa cu pistolul şi m-au oprit. le-am explicat de ce am depăşit, mi-am simţit viaţa si siguranţa în trafic periclitată din cauza felului cum conucea cel din faţă, nefolosirea semnalizării, frânări bruşte fara motiv (nu avea alt vehicul în faţă). dacă fac contestaţie pe motivul că mi-am simțit viața și siguranţa în trafic periclitate, aş avea şanse de câştig? plănuiesc sa şi plătesc amenda luni nefiind sumă mare, 435RON şi nu vreau să risc să plătesc toata suma, 870, în cazul în care nu voi avea câştig de cauză.
  Vă mulţumesc.

 53. Cătălin

  Buna seara, am un proces verbal pentru viteza 102 km/h in municipiul Bacau, dar este trecut greșit strada pe care ma prins radarul. Mai exact in procesul verbal este trecută str.Calea Marasesti, în Dovada de circulație este trecut faptul că am fost depistat radar pe Calea Republicii, radarul ma prins pe Calea Republicii. Am vreo sansa de contestat si anulat procesul verbal?, multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Avocat ILIE DORIN

   Da, teoretic aveti sanse să castigati. Locul faptei trebuie indicat cu exactitate si claritate. Dar trebuie să probati (cu martori sau inregistrări video) că dvs nu vă aflati pe acea stradă la acel moment.

 54. alex

  buna seara,
  am depasit pe coborarea unui pod, o masina ce mergea cu 10-15 km/h crezand ca e defecta, unde marcajul de dunga continua nu era, drumul era refacut recent. Am fost oprit de politie si mi-a suspendat permisul 30 zile cu dovada de 15 zile si avertisment.
  Citind ulterior procesul verbal constat o cifra din cnp-ul meu gresita(2 in loc de 0).
  Am sanse de castig in acest caz?
  Va multumesc

 55. szocs Alexandru

  Buna seara,am si eu un proces verbal cu amenda si suspendarea 3 luni a permisului pentru viteza 107 km in afara localitati in depasire pe zona de restrictie de 70 km la ora si intrare pe bana de mers pe zona inicatorului de 50 km ,am facut contestatie la procesul verbal pentru faptul ca dupa efectuarea depasiri nu puteam frina pentru a ajunge la viteza de 50 km la ora in fata celui pe care l am dapasit ,as dori sa mi spuneti daca am sanse si astazi am avut o ruptura de tendon care m a pus in repaus pentru o luna as dori sa renunt la proces si sa reduc perioada de 3 luni suspendare la o luna dupa dobindirea examenului ,cum pot intrerupe procesul si sa predau permisul pentru a putea da exmenul ? multumesc

 56. mihai

  Buna ziua!
  Daca in dovada de circulatie ( 15 zile , PV cu 90 zile pt viteza) e scris gresit numarul de inmatriculare al masinii conduse, se poate cere cu sanse anularea PV-ului ?

 57. Filip Ozana

  Buna ziua! Am primit suspendarea permisului pentru 30 de zile pentru neacordare prioritate pietoni. Imi asum greseala, doar ca am o nelamurire.
  Am primit 15 zile drept de circulatie incepand cu 29 Martie si pana la data de 13 Aprilie.
  15 zile inseamna 12 Aprilie.
  Suspendarea incepe din data de 14 Aprilie pentru 30 de zile.
  Ce se intampla cu data de 13 Aprilie? Pot conduce sau nu?
  Procesul verbal este gresit si imi pot lua permisul cu o zi inainte de 14 Mai?
  Inca o observatie: la punctul mentiuni contravenient nu mi-a explicat nimic si m-a pus sa semnez, notand el cu”nu am mentiuni”. Tin sa mentionez ca detin permisul de conducere din 2009 si nu am luat vreodata amenda sau puncte si nu am avut permisul suspendat!

  • Avocat ILIE DORIN

   suspendarea incepe pe 13 aprilie dacă pe 12 incetează dovada ce vă dă dreptul de circulație, chiar dacă mențiunile din ea sunt greșite. Nu puteți conduce până nu vă ridicați de la Poliție permisul după cele 30 de zile.

 58. Marin Alexandru Adrian

  Bună seara.. În data de 20.02.2021 am fost înregistrat în trafic cu aparatul radar 142km/h (+52) de auto fără inscripțiile poliție.
  Am depus prin poștă la Judecătoria Alexandria contestație la PV pe motivul că în procesul verbal nu este scris cu ce am fost fost depistat, adică ar fi trebuit să fie specificat faptul că a fost un aparat radar, mai mult de atât nu este nici o serie a acestuia sau model de radar.. Este scris doar ca am fost depistat cu auto nr- cu viteza 142km/h (+52) filmat pe caseta cu numărul – . de la auto cu numărul – .
  Motiv pentru care am solicitat instantei că pv nu este întocmit insuficient descris și lipsesc date esențiale safarsiri contravenției inclusiv seria și marca aparatului radar

  • Avocat ILIE DORIN

   Dacă nu are poliția înregistrare video da, aveți șanse. Dacă are înregistrare clară, nu aveți șanse. Un dosar contravențional cuprinde multe deci n-am de unde sa știu ce ați mai putea completa 🙂

 59. Dan Barcan

  Procesul verbal ( oprire intersisa )a fost intocmit in 12.04.2021 si este datat cu data de miine adica 14.04.2021.
  Poate sa existe asa ceva ?

 60. Daniel

  Buna ziua, va rog ajutor pentru cazul meu: am primit in data de 7.04, prin posta, PV de sanctiune cu amenzi, pentru deplasare in data de 28.03, intre orele restrictionate (23:30) si nepurtare masca protectie. PV contine nume, prenume, adresa, seria si nr. CI personale, dar nu este semnat si nici nu exista martor si obiectiuni. Precizez ca am fot operat la calcai in luna ianuarie, cu interdictie de a calca pe picior timp de 3 luni, ma deplasez cu mare dificultate, doar in carje, si pose dosar medical din care sa reiasa toate acestea. Nu m-am aflat nici un moment la locatia specificata, aflata la o distanta apreciabila de domiciliul meu, cca 2 km, agentul de politie folosindu-se de numele si datele mele. Chiar daca locatia se afla in acelasi sector, datorita situatiei medicale, nu m-as fi putut deplasa la o asa distanta singur, nici macar in carje.
  Presupun ca e nevoie de o plangere contraventionala. Aceasta trebuie redactata neaparat de un avocat? Multumesc anticipat pentru raspuns.

   • Daniel

    Buna ziua, semnatura agentului exista, insa eu nu ma aflam in acel loc, concret, am primit un PV pentru o fapta pe care nu am comis-o. PV a fost intocmit abuziv, agentul folosindu-se de numele si datele mele personale. Nu stiu in ce imprejurari a fost intocmit PV, m-am trezit pur si simplu cu el la posta. Nu exista semnatura contravenient, nu exista semnatura martor, nu exista obiectiuni, doar agentul a specificat ca nu exista martor din cauza orei tarzii si contravenientul a refuzat sa semneze. Insa acel agent nu ar putea afirma ca a intalnit un individ infirm, in carje plimbandu-se singur pe afara la o ora restrictionata, la cca 2 km de casa. Problemele mele medicale reies din documente. Acesta este cazul meu nefericit. Multumesc mult pentru raspuns!

     • Daniel

      Multumesc din nou pentru raspuns. Sotia mea si fiica acesteia pot confirma ca in toata perioada de cand am fost operat si cu aceasta infirmitate temporara, nu m-am deplasat nicaieri de acasa, mai putin vizite la spital, ca urmare nici atunci.

    • Daniel

     Cu respect va intreb, cum ar trebui in drept sa imi intemeiez plangerea, in baza carui articol de lege? ce sanse sunt de anulare a PV?

 61. Sîrbu

  Mi-am fost suspendat permisul pt neacordare de prioritate la semnul cedează trecere. Masina căruia poliția a considerat că nu i-am acordat prioritate a lovit altă mașină
  staționata la aproximativ 20 de metri pe direcția să de mers. Pe mine nu mă atins si nu l-am atins. Era un drum cu limită de 30 km la ora. El a avut 20 de metri de frânare. Poliția nu a făcut măsurători nici declarațiile martorilor. Am câștigat în instanță. Dar sa făcut apel ( recurs) si de către poliție și de către celălat sofer. Ce șanse am si a două oară să câștig. Eu având si doi martori. Mulțumesc frumos.

 62. Sorin

  Buna seara! Am un p. v. in urma caruia mi sa ridicat certificatul de inmatriculare a masini pentru ca aveam itp expirat de cateva ore in care numele meu e trecut greșit adica in loc de Costandache a trecut Constandache credeti ca e de nulitate absoluta?

 63. Căuș Simion Florin

  Buna ziua!
  Am primit un proces verbal de la Politia Locala Galati in care se specifica ca am condus auto cu nr…etc, si ca am parcat ilegal pe trotuar.
  De fapt sotia mea a condus si a parcat acolo, politistii nu au vrut sa stea de vorba cu sotia care a venit la masina in timp ce ei erau acolo, i-a zis sotiei sa plece ca o sa primeasca pv prin posta.
  Nemultumirea mea este ca sunt scrise datele mele in pv, cu specificatia ca am condus si am parcat.Eu ma aflam in timpul acela cu o alta masina in alta parte a orasului Galati.
  Pot contesta acest PV?
  Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   categoric că puteti contesta si sansele sunt foarte mari să fie anulat, luati martoră soția ori pe altcineva care știe că acea masina e condusă de soție, eventual camere dacă sunt in zonă. Este nelegal acel proces verbal.

 64. Holban Mihai

  Buna ziua. Mi-a fost anulat dreptul de a conduce pe 30 zile pebtru depășire linie continua. Menționez ca într-adevăr am depășit linia continua din cauza unei mașini staționate pe carosabil . Poliția ma oprit la aproximativ 500 metri de locul depășirii . Am încercat sa ii spun ca acea mașina era oprită …. Nici o șansa de izbânda . Ce șanse am sa câștig un proces ? Nu am avut martori si mașina poliției nu era dotata cu radar. Pe procesul verbal nu este trecut nici un martor . Va muktumesc !

  • Avocat ILIE DORIN

   teoretic aveti sanse de câștig, problema e că nu aveți probe, pentru că constatările polițistului trebuie demontate doar prin probe. Un martor sau o camereă video din zonă vă trebuie pentru a câștiga.

 65. Vasile Marinescu

  Buna seara.Azi cînd veneam de la serviciu am fost depistat de o mașină de poliție care venea din sens opus,cu viteza de 104 km in localitate (la 150 metri de semnul de restricție viteza.Totodata in spatele meu in aceeasi oprire un alt conducător a fost depistat cu 97 kmh,la 10 metri în urmă mea.Mi-a fost reținut permisul pentru 90 zile plus amenda de 654 lei si au trecut gresit marca auto.opel ,în loc de peugeot.Amenda o plătesc, dar am vreo sansa sa nu raman fara permis?Multumesc anticipat.

 66. STEFAN ANDREI

  Buna ziua! Daca pe un procesul verbal, la rubrica detaliata este specificata incalcarea prevederilor dintr-o anexa a unei HG iar mai jos este specificat un alt articol ce reprezinta cu totul altceva, care dintre faptele savarsite sunt contraventionale?
  Rubrica detaliata – HG 432 din 2021, anexa 3, art.2, pct.1 – referitor la interzicerea desfasurarii de reuniuni etc.
  Rubrica “Fapte savarsite sunt prevazute de:” – art.65 lit.M, Lg 55/2020 – referitor la circulatia persoanelor in intervalul orar interzis – 22-05
  Mentionez ca am fost legitimat la aprox 200-300m de evenimentul respectiv, fara ca organul constator sa comunice de ce sau ca voi fi sanctionat, iar ora de pe PV este 21:40.
  PV-ul a venit prin posta.

  Care dintre cele 2 art. mentionate primeaza?

  Multumesc mult pt raspuns!

   • STEFAN ANDREI

    Sunt 2 art. legate de fapta si unul de sanctiune. Cele pt fapta, unul clar neincalcat, deoarece ora trecuta pe PV este 21:40 iar celalalt articol invocat nu mi se pare intemeiat pentru ca legitimarea a fost facuta la 300m de evenimentul specificat in PV, intr-o statie de tramvai, asteptand taxi-ul. Nelamurirea mea este pt care dintre aceste articole am luat amenda.
    Se poate contesta procesul verbal avand in vedere ca la fapte savarsite este trecut un art. care clar nu este incalcat?

    Mutumesc mult pt raspuns!

 67. Berianu Daniel

  Bună ziua!

  Dacă pe procesul verbal la numele meu(contravenient), agentul constatator a completat Berariu în loc de Berianu există vreo șansă de câștig? Echivalează cumva greșirea numelui cu lipsa acestuia?

  Mulțumesc frumos!

 68. Ion Marin

  Buna ziua ! Mi s-a suspendat carnetul 90 zile pentru nerespectarea regulilor de trecerea peste calea ferata. Aduc in discutie urmatoarele imprejurari. Trecerea este fara bariere ori semibariere, semnalele luminoase m-au prins la limita de trecere, semnalele sonora nu erau active, insa am oprit (in conditii de siguranta) imediat dupa traversare, pentru ca la cca 10 metri de prima cale ferata, urma o a 2-a cumva dezafectata. Intrucat eram prima masina iar strada super-circulata, nu am putut sa dau cu spatele, locul fiind deja ocupat. In acest timp. agentul ascuns in parcarea unui magazin de bricolaje, si-a aratat fata si mi-a facut semn sa ma deplasez la asunzatoarea lui. Nu a functionat nicio motivatie, considerand ca am fortat trecerea peste calea de nivel. Din nefericire, nu am avut montata camera, iar inregistrarea politisutului nu stiu ce ar putea consemna, altfel decat cele relatate de mine. Desigur ca nu am fost de acord cu reclamatia lui si nu am semnat PV. Cu o tinuta neadecvata (fara grade la uniforma, descheiat, etc) si o atitudine aroganta, ironica si sfidatoare, de genul “o zi buna”- repetata frecvent (cum probabil apare si pe inregistrarea discutiei), din suporficialiate nu a observat ca permisul retinut era expirat. Considerati ca din cele relevate, poate fi valorificat ceva in Contestatie ? Multumesc anticipat.

 69. Vali

  Bună ziua,domnu avocat am o problema, am permisul suspendat 90 zile ,nu am semnat procesul verbal ,am recuperat permisul cu dovada. până acum nu mi-a venit procesul verbal acasă de 2 săptămâni .cat pot circula ?

 70. Iulian

  Pot sa fac contestatie daca nu cunosc numele politistului? practic nu inteleg ce scrie, pot sa trec in loc de numele lui agent constatator sau agentul de politie? va multumesc

   • Iulian

    Va multumesc mult pentru raspuns, credeti ca am vreo sansa de castig, am fost amendat ca circulam cu bicicleta pe strada si ca in zona era “pista de biciclete’ doar ca aceea “pista” nu are nici un semn rutier practic sunt 2 dungi trasate pe trotuar, fara semnul de bicicleta fara nici un alt semn rutier…va multumesc, o zi frumoasa in continuare.

    • Avocat ILIE DORIN (Baroul București)

     greu de crezut ca aveti castig….da, pista de biciclete trebuie marcata prin indicatoare – dar acest lucru se face mai ales pentru șoferi, biciclistii care o văd nu pot invoca faptul că nu au văzut indicatoarele ori ca acestea nu exist, devreme ce au văzut pista…

     • Iulian

      Pe lege ma voi baza, practic daca pista nu este marcata corespunzator nu exista, pista de care vorbesc este pe trotuar, deci ar trebuii indicator sa stie si pietonii despre ea,oricum voi face plangere caci chiar sunt curios ce va spune judecatorul despre asta. Va multumesc pentru raspunsuri,voi revenii cu un update la finalul procesului dar cred ca va dura mult 🙂 O zi buna sa aveti!

 71. Leonte Marian

  Bună seara. Am luat o amenda de circulatie din cauza unui accident minor. As vrea sa fac contestație motivele fiind urmatoarele:
  1. Agentul nu a precizat gradul profesional și functia(Șofer).
  2. Agentul a greșit în PV strada unde a fost accidentul, stada specificata fiind la 3km distanta.
  Care ar fi șansele contestației?

 72. orha dan

  Buna ziua. Mi s-a retinut permisul de conducere pentru depasirea vitezei limita legale cu 59kmh in localitate. Pe procesul verbal intocmit s-a trecut gresit ora. Fapta s-a petrecut la ora 23:23 iar pe pe procesul verbal s-a trecut si la ora incheierii si la descrierea faptei ora 13:30 respectiv 13:23. Exista vreo sansa pentru anularea procesului verbal prin depunerea unei contestatii pe acest motiv. Va multumesc anticipat.

 73. George

  Buna ziua,
  Mi s-a retinut permisul de conducere pentru ca la revenirea pe banda in urma unei depasiri am incalcat marcajul simplu continuu. Pe procesul verbal este mentionat locul faptei ca fiind numele unei localitati, insa fapta s-a intamplat inainte de acea localitate cu aproximativ 2 km. Pe langa acest lucru, pe procesul verbal este mentionat ca permisul este suspendat incepand cu data de 18.06.2021 in conditiitle in care a fost emis pe 03.06.2021. avand in vedere ca pe 18.06 inca aveam dreptul de a conduce pentru ca dovada este valabila 15 zile exista vreo sansa de anulare a procesului verbal pentru acest lucru? Am depus deja plangere contraventionala, dar nu am mentionat nimic legat de o posibila nulitate a procesului verbal. Exista posibilitatea sa o schimb si sa ma leg de acest lucru? Multumesc frumos!

 74. Lolita

  Buna ziua, daca in procesul verbal este trecuta gresit culoarea masinii, pot face contestatie? Am sanse de castig? Multumesc

 75. Iliuta

  Bună ziua,

  În timpul deplasării pe carosabil În Comuna Gorneni,pe partea stânga a sensului de mers lângă un gard al unei proprietăți era un agent de politie lângă pe o motocicleta.La ieșirea din comuna am fost tras pe dreapta aducandu mi la cunoștință ca mi se va suspenda permisul de conducere pt nepurtarea centurii și vorbire la telefon cea ce acest lucru nu era adevărat….în acel moment nu vorbeam la telefon și aveam centura pusa.Tin sa menționez ca agentul de politie se afla lângă un gard și nu pe partea carosabila sau pe marginea acestuia pt o vizionare cât mai buna traficului.Daca depun contestatie trebuie sa am și martor ?

  Mulțumesc.

   • Iliuta

    Mulțumesc frumos,

    Mie prin posta mi a venit o înștiințare și nu procesul verbal…mai pot face contestatie dacă nu am procesul verbal sau măcar dacă nu mai contest procesul verbal ne avându-l mai pot plăti amenda minima?

    Mulțumesc.

    • Avocat ILIE DORIN

     depinde ce v-a venit. Daca v-a venit o instiintare cum că nu mai aveti dreptul de a conduce, fără a vi se comunica un proces verbal de contraventie, inseamna ca aveti dosar penal…trebuie să vă faceti apărări in acel proces penal.

 76. Iliuta

  Permisul mi a fost reținut pe 30 de zile pt vorbire la tel în timp ce conduceam nu am semnat procesul verbal pt ca nu era adevărat,pt asta sa fie proces penal?

  Mulțumesc.

 77. Toma Dorel

  Buna ziua am primit o amenda evident terminata cu încheierea unui proces verbal a cărei data scrisă de agentul constatator este anul 20211 sus iar jos 2021.poate fi acesta motiv de contestație a procesului verbal?Mulțumesc anticipat

 78. Toma ionel

  In procesul verbal unde scrie încheiat azi ,este scris greșit anul in loc de 2021 este 20211.Poate fi acesta un motiv de contestare a contravenției?Mulțumesc anticipat

 79. CRISTI

  Buna ziua. Am fost oprit de politie, retinut permisul 30 de zile + amenda pentru trecerea pe rosu. Eu am trecut pe galben, sau sa fiu mai corect, am fortat galbenul. Vreau sa depun contestatie la Jud Sector 1. Pe procesul verbal, la rubrica Agent constator (si-a trecut numele), dar apoi, la “din….” a trecut doar Brigada rutiera. Nu trebuie sa treaca complet, Brigada rutiera…, care? Se poate contesta ca fiind date incomplete? Multumesc.

 80. Alex

  Buna ziua . Am primit o contravenție + reținerea permisului pe o perioadă de 90 de zile pentru depășirea vitezei (101km/h) pe un drum cu limitare 50 km/h . Se poate contesta , având în vedere că în procesul verbal este precizată marca altui autovehicul și am fost refuzat când am cerut dovada vitezei radar pe motiv că o pot vedea în instanță.. mulțumesc!

 81. Musat Andrei

  Buna ziua,in data de 7 august am fost lovit de un autoturism,eu fiind primul in coloana,am dat semnal stanga si m-am asigura corespunzator,intre mine si cel care m-a lovit se afla o duba,in momentul cand am virat stanga,cel care m-a lovit s-a bagat in depasirea dubei…la fata locului s-a deplasat politia si s-a ajuns la concluzia ca cel care s-a bagat in depasire a fost vinovat,acestuia i s-a retinut permisul si a trebuit sa imi dea asigurarea…cel din urma ne fiind de acord cu asta urmand sa conteste procesul verbal,ce ma sfatuiti sa fac,sa inaintez dosaru’ de dauna sau are sanse de anulare a procesului verbal

 82. Necula Mihai

  Buna ziua! Mi-a fost suspendat permisul de conducere pe motivul ca am depasit pe linie continua. Am fost oprit undeva mai bine de 2 – 3km mai in fata de o masina de politie cu care ma intalnisem venind din sens invers. Ei sustin ca eu am facut aceasta depasire si au oprit si masina respectiva (condusa de un batranel de 73 de ani cu sotia in masina) pe care l-au adus ca martor. Au scris PV mai bine de 20 minute (si sunt doar cateva randuri scrise acolo!) si apoi au venit la mine sa-l semnez. Intre timp am vorbit cu batraneii care mi-au spus ca i-au oprit, le-au luat actele si le-au “sugerat” abaterea savarsita de mine. I-au pus sa semneze PV inainte sa ma opreasca in trafic!! Erau speriati ca actele soferului erau la polististi si cand am vorbit cu ei mi-au spus ca nu aveau ce sa faca din acest motiv (probabil s-au simtit amenintati/fortati cumva). Am semnat PV si la mentiuni am cerut sa se consemneze ca declin fapta. As putea sa contest acest PV si retinerea permisului? Multumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   da, puteti contesta si aveti sanse mari să se anuleze PV dacă ei nu au probă video iar la marturia batrâneilor la instanță ei vor depune mărturie că nu au văzut. Deci procesul va depinde de ce zic bătrâneii ca martori. Ii chemati ca martori in proces, dar pentru asta trebuie să abveti CNP-ul lor pe PV sau adresele lor, ori orice mod de a fi găsiți și citați la proces.

 83. Elena

  Buna ziua, pot contesta un proces verbal (mi a fost ridicata masina, iar in procesul verbal la locul faptei este scrisa o alta strada fata de unde era masina )? Pot primi inapoi si taxa de 500 lei platita pt recuperarea masinii? Multumesc.

 84. Gina

  Buna seara!
  As avea și eu nevoie de un sfat, dacă se poate. In data de 9.08 pe o strada extrem de îngusta din Brașov, am fost lovită de o masina.
  Eu eram in coborâre iar celălalt conducator auto in urcare . La începutul străzii era un indicator de acordare a priorității celor care urca, ceea ce am și făcut. Am oprit masina pe partea dreapta și i-am permis domnului sa treacă . Prin manevra făcută de celălalt conducator auto, am fost acroșata având ca daune aripa spate stânga și bara spate . Domnul și-a continuat drumul , nu a oprit, deci a fugit de la locul accidentului .Eu fiind intr-un oraș străin, care nu îmi este localitate de domiciliu , am considerat ca ar fi bine sa merg la biroul de tamponări sa declar evenimentul. După 10 zile m-au sunat, și am fost informata ca mi se va retine permisul pentru 60 de zile și 870 lei amenda pentru neacordare de prioritate. Totul se bazează pe ceea ce a spus celălalt conducator auto, asta dupa ce a fost chemat la poliție cu citație dupa câteva zile. Nu înțeleg de ce ii acorda crezare unei persoane care a fugit de la locul accidentului, care a spus ca eu eram in mișcare și ca de fapt eu l-am acroșat când de fapt lucrurile nu au fost așa.
  Orice am încercat sa ii spun agentului răspunsul a fost același: din declarațiile celuilalt șofer, dvs nu ați acordat prioritate.
  Ce șanse as avea la o eventuala contestatie?
  Ma simt foarte neîndreptățita.
  Mulțumesc anticipat

   • Gina

    Dar domnul agent cum a probat vina mea? De ce a luat in considerare spusele domnului atâta timp cât nu a binevoit sa oprească sau sa se prezinte in 24 de ore?
    Mi se pare exagerat sa mi se retina permisul 60 de zile. Totodata , nu am martori și nici camera de bord . Însă nici dansul nu are .

 85. Bogdan

  Buna ziua,

  Este legal ca procesul verbal intocmit de agentul rutier, sa fie scris cu creionul? Daca agentul a trecut si martor asistent, dar martorul respectiv nu s-a aflat de fata atunci cand s-a petrecut fapta (in cazul de fata, o depasire a limitei de viteza conform politistului), aceasta nu poate fi incadrata ca marturie mincinoasa?

 86. Bogdan

  Inteleg. Si in legatura cu procesul verbal? Acesta poate fi scris cu orice? Va intreb pentru ca nu am gasit nimic pe tema aceasta. Multumesc !

 87. Popa Codin

  Buna ziua . Am primit un proces verbal de amenda pentru viteza , are numele scris gresit pe el (ex. Sorin inloc de Dorin) are sens sa contest acest poces verbal?

 88. Vatu Bogdan

  Buna ziua,
  In urma cu 5 luni mi s-a suspendat permisul pentru 90 zile deoarece am fost inregistrat cu radarul cu viteza de 103 km /h intr-o zona cu limita de 50 km/h.
  In procesul verbal politia a consemnat un alt tip de aparat radar cu alta serie si amplasat pe alt tip de vehicul decat cel cu care am fost de fapt inregistrat.
  Am depsu plangere contraventionala si politia a depus intampinare recunoscand ca a fost o eroare.
  Ce pot face in continuare si daca am sanse sa castig.
  Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente