Evadare prin nepredare la poliție – o nouă formă de infracțiune în Codul Penal. Începând cu data de 17.03.2025 persoanele condamnate la pedeapsa închisorii în regim de executare în penitenciar vor săvârși o nouă infracțiune dacă nu se predau organelor de poliție. Legea 19/2025 aduce o modificare în Codul Penal stabilind o nouă formă a infracțiunii de evadare.
În concret, pasivitatea unui condamnat la pedeapsa închisorii cu executare constând în aceea de a nu se prezenta în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare la poliție pentru a se preda și a începe executarea pedepsei închisorii, va constitui infracțiune.
În fapt va fi pedepsită sustragerea de la executarea pedepsei închisorii. Va fi prezumată/considerată ca fiind evadată orice persoană condamnată la pedeapsa închisorii care nu se va prezenta la poliție pentru executarea sancțiunii în maxim 7 zile.
În atare context un condamnat va săvârși o nouă infracțiune în stare de recidivă postcondamnatorie și anume infracțiunea de evadare, în forma adoptată prin legea nouă.
Infracțiunea de evadare se va săvârși indiferent de cuantumul pedepsei ce ar trebui executată în regim penitenciar și pentru care condamnatul nu s-a prezentat pentru a începe executarea, deci chiar dacă aceasta ar fi de 3 luni, spre exemplu.
Legea 19/2025 stipulează că se consideră evadare şi fapta persoanei condamnate la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliţie în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei.
Pentru noua infracțiune și anume cea de evadare, condamnatului i se va deschide un nou dosar penal, care va urma procedura penală cu toate etapele/fazele ei: faza de urmărire penală, cameră preliminară, judecată în fond și apel. Dosarul penal se va deschide la sesizarea din oficiu a organelor de poliție. Acestea vor deschide dosar penal dacă constată că au trecut peste 7 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii, făcând cercetările judiciare care se impun.
Pedeapsa pentru infracțiunea de evadare este închisoare de la 6 luni la 3 ani. Pedeapsa ce se va stabili în concret inculpatului pentru infracțiunea de evadare se va adăuga la pedeapsa ce trebuia executată din prima condamnare în baza căreia condamnatul trebuia să se predea. Așadar nu se vor aplica regulile de la concursul de infracțiuni ce prevede un calcul mai blând, ci noua pedeapsa pentru noua infracțiune se va cumula matematic cu pedeapsa anterioară ce trebuia executată.
Legea 19/2025 prevede și situația tranzitorie a condamnărilor din trecut în care persoanele nu s-au prezentat la poliție și nu s-au predat în vederea executării pedepsei. În aceste situații, toate persoanele care nu s-au predat vor fi vizate de dosare penale pentru infracțiunea de evadare. Legea stipulează că în cazul hotărârilor care au rămas definitive anterior intrării în vigoare a prezentei legi, termenul de 7 zile curge de la data intrării în vigoare a prezentei norme.
Având în vedere că Legea 19/2025 a intrat în vigoare începând cu data de 17.03.2025, toți condamnații de până acum care se sustrag pedepsei închisorii au un termen de 7 zile pentru a se preda organelor de poliție în vederea începerii executării pedepsei, indiferent că au fost date în urmărire sau nu.
Dacă în aceste 7 zile nu se predau poliției, începând cu a 8-a zi organele abilitate se vor sesiza din oficiu pentru infracțiunea de evadare și vor deschide dosare penale noi acestor persoane condamnate, care vor fi cercetate penal pentru noua infracțiune. Așadar începând cu data de 25.03.2025 poliția va deschide dosar penal pentru evadare tuturor condamnaților care nu s-au prezentat la poliție de bunăvoie în vederea executării pedepsei până pe 25.03.3025.
În cadrul acestui dosar persoanele inculpate pentru infracțiunea de evadare vor putea să își facă orice apărare consideră necesară, răspunderea penală fiind atrasă doar dacă vor fi găsite vinovate. Dacă sunt cauze justificative ori de neimputabilitate care pot duce la exonerarea de răspundere penală acestea pot fi valorificate ca apărări în acest nou doar privind infracțiunea de evadare.