Meniu Închide

În ce condiții utilizarea telefonului în mașină nu poate fi considerată contravenție conform noilor prevederi la regimul rutier

Nici sistemul hands-free, nici telefonul, nici GPS-ul și nici un alt dispozitiv mobil nu mai pot fi folosite cu mâinile de șoferi, conform modificărilor la OUG 195/2002 (codul rutier) aduse prin Ordonanța Guvernului 11/2019 publicată ieri 13.08.2019 în M. Of.

Astfel, conform art. 100 alin. 3 lit. h din OUG 195/2002, este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor.

De aici rezultă că telefonul sau orice alt dispozitiv mobil/accesoriu auto va putea fi totuși folosit dacă a fost setat, la plecare, pe un mod care nu necesită manipularea în timpul mersului. Astfel dacă telefonul a fost setat pe modul GPS și în timpul mersului nu este nevoie de mâini pentru utilizarea lui, autovehiculul având și sistem bluetooth pentru a se răspunde la apeluri, atunci o astfel de folosire a telefonului nu va constitui contravenție.

Telefonul poate fi însă folosit când șoferul este oprit la semafor ori blocat în trafic, pentru că autovehiculul nu este în mișcare, condiție necesară pentru ca fapta să dobândească caracter contravențional.

De asemeni fapta nu va constitui contravenție chiar dacă telefonul a fost folosit cu mâinile, dacă utilizarea telefonului de către șofer nu este concomitentă cu încălcarea unei alte reguli pentru circulația vehiculelor. Astfel doar o utilizare manuală a telefonului care să aibă loc în același timp cu încălcarea unei reguli privind circulația poate fi considerată o contravenție. Per a contrario, simpla utilizare a telefonului mobil atât timp cât nu se încalcă nici o regulă privind circulația vehiculelor nu constituie contravenție deoarece nu este îndeplinită latura obiectivă a contravenției referitoare la concomitența încălcării și a unei alte reguli de circulație, cerință obligatorie pentru ca fapta să fie considerată contravenție, așa cum rezultă din textul de incriminare.

Astfel un șofer care utilizează telefonul dar care nu încalcă nici o altă regulă rutieră poate folosi telefonul fără a fi sancționat cu suspendarea permisului.

Prevederile nu se aplică momentan ci vor intra în vigoare în data de 12.10.2019

Nerespectarea acestei norme de către șoferi va constitui faptă contravențională și va atrage sancțiuni contravenționale constând în amendă de 4-5 puncte (580 sau 725 de lei)  și suspendarea exercitării dreptului de a conduce (a permisului de conducere) pentru 30 de zile.

Pentru ceilalți participanți la trafic ce conduc vehicule pentru care nu este nevoie de permis (bicicliști, căruțași, cei de pe trotinetele electrice, etc) amenzile sunt în cuantum de 6-8 puncte (de la 870 la 1.160 de lei) dacă vor folosi astfel de dispozitive. Practic și lor le este interzisă folosirea manuală a  oricărui telefon sau dispozitiv mobil în timp ce se deplasează pe drumurile publice.

Ordonanța prevede și un termen de 60 de zile de la data publicării în M. Of. în care poliția va fi obligată să desfășoare activități de informare a șoferilor și a celorlalți participanți la trafic cu privire la reglementările de mai sus, în trafic și în mass-media.

Așadar, norma nefiind în vigoare, până pe 12.10.2019 nu pot fi date amenzi și nici avertismente pentru aceste fapte dacă vor fi constatate de către agenții de poliție, aceștia fiind îndrituiți doar să îl informeze pe șofer/participant la trafic că fapta va constitui contravenție începând cu data de 12.10.2019.

 

Print Friendly, PDF & Email
Posted in Drept Contravențional

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *