Nici sistemul hands-free, nici telefonul, nici GPS-ul și nici un alt dispozitiv mobil nu mai pot fi folosite cu mâinile de șoferi în timpul mersului, conform modificărilor la OUG 195/2002 (codul rutier) aduse prin Ordonanța Guvernului 11/2019 publicată ieri 13.08.2019 în M. Of.
Astfel, conform art. 100 alin. 3 lit. h din OUG 195/2002, este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor.
De aici rezultă că telefonul sau orice alt dispozitiv mobil/accesoriu auto va putea fi totuși folosit dacă a fost setat, la plecare, pe un mod care nu necesită manipularea în timpul mersului. Astfel dacă telefonul a fost setat pe modul GPS și în timpul mersului nu este nevoie de mâini pentru utilizarea lui, autovehiculul având și sistem bluetooth pentru a se răspunde la apeluri, atunci o astfel de folosire a telefonului va fi legală și nu va constitui contravenție.
Telefonul poate fi însă folosit când șoferul este oprit la semafor ori blocat în trafic, pentru că autovehiculul nu este în mișcare, condiție necesară pentru ca fapta să dobândească caracter contravențional.
De asemeni, deși va constitui contravenție sancționată cu amenda, fapta de a folosi un astfel de dispozitiv nu va conduce la suspendarea dreptului de a conduce, dacă utilizarea telefonului de către șofer nu este concomitentă cu încălcarea unei alte reguli pentru circulația vehiculelor. Astfel, doar o utilizare manuală a telefonului care să aibă loc în același timp cu încălcarea unei reguli privind circulația (nepurtarea centurii de siguranță de exemplu) poate fi considerată o contravenție care să fie sancționată cu amendă și suspendarea dreptului de a conduce. Per a contrario, simpla utilizare la volan a telefonului mobil atât timp cât nu se încalcă nici o regulă privind circulația vehiculelor va constitui contravenție dar se va sancționa doar cu amendă, nu și cu suspendarea dreptului de a conduce.
Nerespectarea acestei norme de către șoferi va constitui faptă contravențională și va atrage sancțiuni contravenționale constând în amendă de 4-5 puncte (580 sau 725 de lei) și suspendarea exercitării dreptului de a conduce (a permisului de conducere) pentru 30 de zile dacă se încalcă și o altă regulă rutieră.
Pentru ceilalți participanți la trafic ce conduc vehicule pentru care nu este nevoie de permis (bicicliști, căruțași, cei de pe trotinetele electrice, etc) amenzile sunt în cuantum de 6-8 puncte (de la 870 la 1.160 de lei) dacă vor folosi astfel de dispozitive. Practic și lor le este interzisă folosirea manuală a oricărui telefon sau dispozitiv mobil în timp ce se deplasează pe drumurile publice.