Meniu Închide

Modificare în procedura penală: mai multă protecție pentru victimele infracțiunilor

Un proiect de lege privind protecția victimelor infracțiunilor a fost adoptat de Camera Deputaților în ședința din 15.04.2025. Proiectul merge la promulgare și va intra în vigoare după 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Prin noul act normativ se sporesc șansele de recuperare a prejudiciului produs prin infracțiuni, prin luarea de măsuri asiguratorii ce vizează patrimoniul inculpatului/suspectului, la cererea părții civile. Aceasta are acum și dreptul expres de a contesta respingerea cererii de luare a măsurii.

Prin noua lege sunt consolidate normele vechi privind drepturile părții civile relative la măsurile asiguratorii. Partea civilă va avea de acum înainte posibilitatea de a formula o cerere de luare de măsuri asiguratorii pentru a-și garanta recuperarea prejudiciului la finalul procesului penal. Măsurile asiguratorii constă în indisponibilizarea proprietăților inculpatului prin instituirea unui sechestru asupra bunurilor mobile şi imobile. În măsura în care inculpatul are bunuri mobile, conturi sau bunuri imobile, acestea se vor pune sub sechetru penal.

Partea civilă va avea dreptul de a cere indisponibilizarea bunurilor inculpatului sau inculpaților. Pentru a se naște acest drept în patrimoniul persoanei vătămate aceasta trebuie să se constituie parte civilă în procesul penal. Constituirea de parte civilă presupune termene și condiții, deci persoana vătămată trebuie să aducă la cunoștința organelor judiciare poziția sa procesuală în timp util.

Cererea poate fi făcută direct de partea civilă sau prin avocat, oricând pe parcursul procesului penal, inclusiv în fază de apel. Cererea privind luarea de măsuri asiguratorii se adresează procurorului, judecătorului de cameră preliminară sau instanţei de judecată, după caz. Măsurile asigurătorii luate din oficiu de către organele judiciare pot folosi şi părţii civile. Ordonanța prin care se iau aceste măsuri sau prin care se respinge cererea de luare a măsurilor asiguratorii se comunică părții civile și inculpatului/suspectului.

În cursul urmăririi penale, măsurile asigurătorii sunt luate de procuror prin ordonanţă. Procurorul dispune de îndată asupra luării măsurilor asigurătorii atunci când cererea este făcută de partea civilă. Ordonanţa de luare a măsurilor asigurătorii se comunică suspectului sau inculpatului şi părţii civile odată cu aducerea la îndeplinire a acestor măsuri. Ordonanţa de respingere a cererii părţii civile se comunică acesteia şi suspectului sau inculpatului de îndată.

Judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de fond sau apel, după caz, se pronunţă asupra luării măsurii asigurătorii în camera de consiliu, fără citarea părţilor, prin încheiere motivată. Judecata se face de urgenţă. Participarea procurorului este obligatorie. Încheierea prin care s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii se comunică inculpatului şi părţii civile odată cu aducerea la îndeplinire a acestor măsuri. Încheierea de respingere a cererii părţii civile se comunică acesteia şi inculpatului de îndată după pronunţare.

Partea civilă are acum un drept explicit de a contesta măsurile luate (dacă nu sunt suficiente de exemplu) sau de a contesta respingerea cererii de a se lua măsuri asiguratorii.

Măsura de luare a măsurilor asiguratorii dispusă prin Ordonanța procurorului în faza de urmărire penală se poate contesta în 3 zile de la comunicare. Împotriva ordonanţei prin care procurorul a dispus asupra luării măsurii asigurătorii sau a modului de aducere la îndeplinire a acesteia, suspectul, inculpatul, partea civilă sau orice altă persoană interesată poate face contestaţie, în termen de 3 zile de la data comunicării ordonanţei, la judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond.

Măsura de luare a măsurilor asiguratorii dispusă prin Încheierea judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de fond sau apel se poate contesta în 48 de ore de la pronunțare (dacă cererea s-a judecat cu citarea părților) sau de la comunicare. Împotriva încheierii prin care s-a pronunţat judecătorul de cameră preliminară, instanţa dejudecată sau de instanţa de apel, asupra luării măsurii asigurătorii, inculpatul, procurorul, partea civilă sau orice altă persoană interesată poate face contestaţie, în termen de 48 de ore de la pronunţare sau, după caz, de la comunicare. Contestaţia se depune, după caz, la judecătorul de cameră preliminară, instanţa de judecată sau instanţa de apel care a pronunţat încheierea atacată şi se înaintează, împreună cu dosarul cauzei, după caz, judecătorului de cameră preliminară de la instanţa ierarhic superioară, respectiv instanţei ierarhic superioare, în termen de 48 de ore de la înregistrare.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente