Meniu Închide

Suspendarea dreptului de a conduce la finalul procesului contravențional

Suspendarea dreptului de a conduce la finalul procesului contravențional

Permisul de conducere dobândit în urma formulării plângerii contravențioanle (pe parcursul procesului contravențional) trebuie predat la serviciul rutier de îndată ce hotărârea judecătorească de respingere a plângerii contravenționale rămâne definitivă. Ce se întîmplă dacă documentul nu se predă serviciului rutier?

Procesul contravențional se finalizează în faza de fond, la 30 de zile de la data comunicării hotărârii primei instanțe, dacă nu se face apel. Dacă se face apel, procesul contravențional se finalizează la data pronunțării (soluția apare pe portal.just) tribunalului.

Dacă se admite plângerea contravențională și se anulează procesul verbal, e de la sine înțeles că permisul nu se mai predă poliției. Totuși este posibil ca plângerea să se admită în parte (în cazul contravențiilor multiple aplicate prin același proces verbal) și trebuie analizat dacă sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce a rămas în vigoare în urma procesului.

Dacă se respinge definitiv plângerea și deci Procesul Verbal contravențional a rămas în vigoare, permisul trebuie predat serviciului rutier în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a acestei hotărâri. Așadar permisul se predă în 30 de zile de la data la care s-a scurs termenul de 30 de zile pentru formularea apelului, prin legalizarea hotărârii cu mențiunea definitivă prin neapelare, dacă nu s-a făcut apel. Dacă s-a făcut apel, permisul se predă în 30 de zile calculate de la data la care soluția tribunalului apare pe portal.just, fiind suficient un printscreen (nu mai e nevoie de legalizare).

De când curge suspendarea dreptului de a conduce?

Conform Legii 152/2019, lege ce actualizează OUG 195/2002, suspendarea operează de drept dacă permisul nu se predă în termenul legal, deci deținătorul permisului nu mai are dreptul de a conduce (chiar dacă are permisul la el), iar dacă o va face riscă dosar penal și sancțiuni penale. 

OUG 195/2002 dispune la art 118 alin. 4 că: suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției. Sancțiunea contravențională complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce își produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalități.

În lumina acestor dispoziții, observăm că dreptul de a conduce se suspendă de drept de la data predării lui la poliție, dacă predarea are loc în termenul legal de predare de 30 de zile, sau din ziua imediat următoare acestui termen, practic în a 31- zi de când trebuie predat (de la această zi începe suspendarea dreptului de a conduce).  În cazul în care permisul nu este predat în termenul de 30 de zile, la sancțiunea inițială din procesul verbal se mai adaugă o sancțiune de încă 30 de zile de suspendare, cumulându-se matematic cu prima sancțiune.

Nu știm cum poliția aplică această normă devreme ce pentru sentințele neapelate, ca hotărârea să fie definitivă trebuie să fie legalizată pentru a ști exact data la care a rămas definitivă. Ori noi știm că serviciul rutier nu face astfel de legalizări și deci nu va ști data la care rămâne definitivă o hotărâre judecătorească neapelată, neștiind deci termenul de la care va trebui să aplice măsura suspendării dreptului de a conduce…(vorbim de ipoteza în care contravenientul nu va preda permisul și nici hotărârea legalizată la poliție). Eventual pentru sentințele apelate serviciul rutier poate verifica datele procesului și soluția de pe portalul tribunalului, în cazul acesta știind data la care rămâne definitivă și deci știind data de la care trebuie să aplice măsura suspendării.

Permisul se poate preda serviciului rutier și prin poștă/curier, data la care a fost depus la poștă ori la curier fiind considerată data predării, indiferent de data la care plicul cu actele și permisul ajunge la destinatar.

Faptul că serviciul rutier trimite la domiciliul deținătorului permisului o inștiințare, nu face decât să îl anunțe pe acesta că nu mai are dreptul de a conduce, înștiințarea nefiind decât un anunț și neavând valoarea juridică de act care face să determine începutul termenului de suspendare, termen care începe să curgă în baza legii, nu a unui act administrativ. Uneori, această înștiințare întârzie sau nu este comunicată corespunzător.

Totuși textul de lege amintint mai sus intră în conflict cu dispozițiile Curții Constituționale aflate la paragraful 18 din Decizia 268/2021 (la 2 ani distanță după apariția legii în discuție).  Curtea consideră că sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă limitată de timp, precum şi majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării acestui drept constituie o veritabilă măsură disuasivă, ce are ca scop preîntâmpinarea săvârşirii unor noi fapte de natură contravenţională, precum şi protejarea participanţilor la traficul pe drumurile publice împotriva pericolului social corespunzător comiterii lor. Aceasta întrucât permisul de conducere conferă, până la ridicarea sa, dreptul persoanei care îl posedă de a conduce şi, tocmai de aceea, suspendarea dreptului de a conduce, în cazurile limitate şi concrete, începe să curgă de la data la care permisul a fost predat autorităţilor competente. ” Dispozițiile CCR sunt general obligatorii, inclusiv în ceea ce privește considerentele, motivele și argumentele din Decizii.

Decizia de mai sus este din 2021, Legea ce privește suspendarea indiferent de predarea permisului este din 2019. Consider că la acest momengt avem un conflict de norme juridice ce trebuie tranșat la un moment dat de către instanța supremă ori soluționat prin intervenție legislativă.

În acest context, se pune problema celor care conduc dar nu au cunoștință de faptul că trebuiau să predea permisul (au fost neglijenți cu procesul ori au renunțat la serviciile avocatului ales sau se bazează pe normele vechi preluate de CCR ca temei al conduitei lor), și circulă pe perioada în care permisul este suspendat fără ca ei să știe (fără să-l fi predat, fără să fie înștiințați), fiind opriți în trafic. În acest context se va deschide un dosar penal, necunoașterea legii neputând fi invocată ca motiv de exonerare de răspundere penală. Asta deși legea e confuză, neclară și contradictorie.

Totodată, se pune și problema celor care conduc dar nu au cunoștință de faptul că trebuiau să predea permisul (au fost neglijenți cu procesul ori au renunțat la serviciile avocatului ales sau se bazează pe normele vechi preluate de CCR ca temei al conduitei lor), care circulă pe perioada în care permisul este suspendat fără ca ei să știe (fără să-l fi predat, fără să fie înștiințați), nefiind opriți în trafic. Este ipoteza celor care conduc pe perioada suspendării (de exemplu 90 de zile plus cele 30 de zile adăugate ca sancțiune) și nu sunt opriți în această perioadă. Conform legii, dacă circulă și nu sunt depistați în trafic, iar perioada de suspendare se termină, ei vor avea din nou în vigoare dreptul de a conduce, fără a suferi vreo sancțiune. Toți cei care au procese contravenționale vechi, sunt considerați că au ca și executată sancțiunea de suspendare a permisului dacă a trecut mai bine de 4 luni de zile de la data la care hotararea a rămas definitivă. Practic  nepredarea permisului, prin raportare la legalitatea suspendării indiferent de predare, se acoperă dacă în perioada de suspendare șoferul circulă dar nu este depistat în trafic. Evident, conducerea în acest interval stă (sau a stat dacă perioada a trecut) sub riscul dosarului penal, astfel cum am menționat mai sus.

Se observă că reglementarea nouă s-a desprins de practica veche ce lega dreptul de a conduce de deținerea materială/fizică a permisului de conducere, deși Curtea Constituțională a rămas tributară vechilor norme creând un conflict juridic, așa cum am amintit mai sus. La acest moment, chiar dacă permisul este fizic/material la titular, dreptul său de a conduce este suspendat în evidențele poliției și deci nu mai poate circula legal. Dacă totuși este depistat în trafic, fapta sa va constitui infracțiunea de conducere fără permis de conducere în ipoteza în care exercitarea dreptului de a conduce este suspendată, faptă sancționată cu închisoare de la 6 luni sau la 3 ani ori amendă penală, în temeiul art 335 alin 2 Cod Penal (penultima teză).

Print Friendly, PDF & Email

31 Comments

 1. Marius J

  Ziua buna,Marius din Brasov.
  Am un caz de nedreptate si tare doresc sa nu ramana asa…
  Am o suspendare de permis pt.ca nu m as fi prezentat la tamponari in termen,am avut permisul retinut la daune si începând o cauza l am primit după 17 zile dar luna trecută pe 26 -11 21 recursul meu a fost respins fără motiv,si am mers la poliție și am predat permisul după 20 de zile de la acea dată,dar la poliție am fost informat că o să fie reținut pt.inca 30 de zile nu diferenta de zile.Cum este asa ceva posibil ? Trecând peste faptul că asta se intampla fără să am eu vre o vina…

 2. Deaconescu Ionut

  Buna seara,

  Apreciez foarte mult contributia dvs. pentru comunitate si doresc sa va adresez o intrebare:
  – am pierdut apelul unei contraventii, pe data de 25-01-2022 pe portal a aparut ‘pronuntarea’ si pe 28 redactarea hotararii.
  Am citit multe informatii contradictorii in cazul apelului vs fond si nu sunt 100% convins, am la dispozitiei 15 zile sau 30 sa predau permisul pentru a evita majorarea cu 30 de zile? si daca da, de cand curge termenul, de la pronuntare pe portal inclusiv ziua respectiva sau de la redactarea ei tot pe portal? (comunicarea acasa nici nu poate fi luata in calcul)
  Este important pentru ca sunt cam la limita, doar ce am aflat si azi sau maine ar fi cele 15 zile (daca se calculeaza si ziua pronuntarii e chiar azi…)
  Daca s-a trecut la 30 chiar si in cazul apelului, atunci e bine, sunt linistit.
  Multumesc.

 3. CostinAlin

  Bună ziua
  Eu au următoarea situație la care poliția nu mi poate da un răspuns concret.
  Am contestat un proces verbal pt nerespectarea vitezei, am pierdut, s a dat decizia definitivă, am predat la timp permisul, am dat examen pt reducerea perioadei, urmând să ridic permisul pe 14-02-2022.
  Când am depus cererea de reducere a perioadei de suspendare, după ce am fost admis la testul 13 din 15, am fost înștiințat că mai am un proces vechi tot pentru nerespectarea vitezei( ceea ce era adevărat).
  În acel proces nu am fost anunțat la timp și nici eu nu m am interesat. Ideea e că procesul a rămas definitiv pe 16 februarie 2018.
  Am adus pe 14-02-2022 hotărârea definitivă din acel prices. Poliția nu a dorit a mi restitui permisul, spunându mi să merg la Slatina în județul Olt,( în județul olt mi a fost reținut permisul) pentru a mi da poliția din Slatina o hotărâre în ceea ce privește acel proces, pentru nepredarea permisului la timpul respectiv.
  Poliția Slatina nu prea a priceput despre ce este vorba, sau foarte vag, spunându mi in cele din urmă că se gândesc, să mai întrebe…și că mi vor trimite o hotărâre acasă, în urma unei cereri pe care eu am depus o. Au verificat în schim dacă am alte contravenții în lunile în care ar fi trebuit să am permisul suspendat plus încă 30 de zile pt că nu l am predat la timp. Nu aveam nicio contravenție, mi au verificat cazierul la zi și mi au arătat că în momentul de față permisul meu apare valabil și în consecință pot conduce foră probleme.
  A doua zi ( 16-02-2022 ) am mers la poliția Craiova, unde este reținut permisul cerând explicații dar și restituirea permisului.
  Mi au zis că întradevăr am dreptul de a conduce, dar nu mi pot restitui permisul până nu primesc și ei o decizie de la poliția din Slatina. Mi au sugerat în schimb să ncerc să nu conduc, că acea decizie poate veni oricând către ei de la Slatina și în mod sigur este cu o suspendare a permisului și pot avea probleme dacă sunt oprit în trafic imediat după ce decizia a venit. Eu nemaiînțelegând nimic, nu am mai condus. Dar totuși vă întreb ce este de făcut?
  Cum interpretați cele relatate de mine? Ce soluții vedeți? Credeți că pentru sentința definitivă din 2018 se consideră efectuată perioada de suspendare, chiar dacă permisul nu a stat la poliție?
  Vă mulțumesc frumos!

  • Avocat ILIE DORIN

   eu cred ca aveti dreptul de a conduce. Cel bine ar fi să faceti o cerere scrisă la Politia Craiova să vă spună dacă aveti dreptul de a conduce și să vă predea permisul de conducere pentru că nu au temei să îl rețină.

 4. CostinAlin

  Vă mulțumesc pentru răspuns!
  Și încă o întrebare aș mai avea.
  Credeți că pentru sentința rămasă definitivă pe 16-02-2018 pentru care nu am depus permisul la poliție se consideră ispășită suspendarea de 4 luni? După calcule 120 zile ar fi aproximativ între 15-03-2018 și 15-07-2018. Menționez că la poliția Slatina au verificat în baza lor conform cnp ului și chiar mi au arătat că n acea perioadă nu am nicio contravenție.
  Vă mulțumesc frumos!

 5. Manolescu Razvan

  Bună dimineața. Vă rog frumos dacă puteți să mă ajutați și pe mine cu un răspuns. Anul trecut în august nu am acordat prioritate la trecerea de pietoni. Am depus contestație la judecătoria sectorului 3, doar pentru a trage de timp deoarece eu locuiesc în Germania dar am permis Românesc. Am pierdut procesul și trebuie să predau permisul. Între timp mi-am schimbat permisul în permis nemțesc la sfatul poliției din Germania. Am făcut ceva ilegal? Ieri am sunat la brigada rutieră în România și de acolo un domn polițist mi-a spus că dacă nu circul oricum în România să nu predau permisul (german sau românesc), atrag asupra mea încă 30 de zile de penalizare și asta este maxim. Este adevărat, după cele 60 de zile eu nu o să mai am nici o penalizare? Vă mulțumesc anticipat.

 6. Razvan

  Buna seara. Am si eu o intrebare care nu i am gasit inca raspunsul sigur, daca am permisul suspendat de o perioada mai lungă de timp ( 6 ani ), am venit să muncesc in Franta unde mi sa spus ca as putea lua permisul aici, daca l aș lua aici, as putea circula cu el in Romania? Țin sa precizez ca in Romania nu am o solutie, procesul este in desfasurare dar au trecut 6 ani si nu am speranțe sa se termine prea curând.

   • Razvan

    Domnule Avocat daca aveți răbdare sa citiți problema de la început, poate ma puteți ajuta dvs cu o părere pentru ca sunteti in măsura. Povestea incepe astfel, in 2016 mi sa retinut permisul in vama Sculeni pe motiv ca itp ul mașini ar fii fals ( masina fiind inmatriculata pe Bulgaria), mi s a dat o dovadă fara drept conducere iar masini o dovada cu drept de conducere 15 zile, aici a început totul, un an mai târziu procurorul de caz clasează cazul intrucat fapta nu era prevăzută de legea penala ( era o contravenție) între timp pana am primit acesta clasare, am fost prins in 2017 conducând un autoturism eu având in baza de date a poliției si neavând inca clasarea la momentul acela de la Iași, normal am înțeles ca ce-i de la Iasi nu au avut un motiv legal sa mi rețină permisul. Problema mea acum este procesul acesta cand am fost prins conducând care durează de atâția ani, s a schimbat completu de judecata, martori sunt in strainatate, si tot se lungeste de la termen la termen, acum sunt plecat in Franta si as putea obține aici permisul, dar as vrea sa stiu dacă as putea circula in Romania, imi dau seama ca daca pierd procesul si mi se anulează permisul si primesc suspendare, nu voi putea conduce pe teritoriul țării, dar intrebarea mea ar fii, pana se va lamuri situatia si voi avea o hotarate, pot circula cu permisul francez ?
    Va mulțumesc anticipat pentru răbdare și raspuns!

 7. Mari

  Buna seara! Va rog sa.mi explicati mai clar.. daca am avut proces verbal, am facut contestatie, am ridicat permisul, si pe 04.04.22 a fost hotararea civila, dar ea acasa, plicul, a ajuns pe 02.05.22 (data de pe plic) si nu vreau sa fac apel, de cand pana cand trebuie sa predau permisul?? Ca nu vreau sa ma duc in ultima zi. Conteaza ca a ajuns tarziu plicul acasa, desi am data pe plic?
  Si legalizarea hotărârii cu mențiunea definitivă prin neapelare unde se face? Ca la politie nu spune nimeni nimic, macar sa dea ceva informatii. Va rog mult sa.mi spuneti. Multumesc din inima

 8. Adrian D

  Bună ziua,
  Am o suspendare de 90 zile pentru o faptă (+52 km/h) din mai 2021. Acum am pierdut apelul, reducerea perioadei de suspendare se aplică conform legislației la data faptei ( mai 2021) sau la data actuală?
  Multumesc

 9. Adriana P

  Bună ziua. am o suspendare de 90 de zile pentru viteză 107km in localitatea. Am făcut contestație,am pierdut procesul și nu mai fac apel. După ce o să treacă 30 zile și o să rămână hotărârea definitivă nu o să predau permisul pentru că locuiesc în Germania.O să trimit hotărârea la poliție prin mail. Întrebarea este: O să înceapă suspendarea permisului de 90zile+30zile că nu îl predau, din data hotărârii definitive,iar după ce au trecut cele 120 de zile pot sa circul in Romania?In aceste 4 luni eu nu sunt in țară.

  • Avocat ILIE DORIN

   nu puteti circula dupa 120 de zile fără a merge in prealabil să vă luați permisul de la politie. Doar după ce luați fizic permisul de conducere de la politie aveti dreptul să vă urcați la volan.

 10. Razvan

  Bună seara, va rog sa ma ajutați și pe mine cu un răspuns dacă se poate.
  Am pierdut procesul cu brigada rutiera și am avut timp pana pe 26.05.2022 sa predau permisul, nu am făcut-o pentru ca locuiesc în Germania și am nevoie de permis și am preferat sa mai primesc cele 30 de zile în plus ca oricum nu merg decât în august în România. Am fost sora mea la politie rutiera azi sa întrebe pana când am permisul suspendat sa știu cum fac în august și mi-a spus că ei nu au primit nimic de la judecatorie, le-a arata hotărâre ce am primit eu și a spus ca ei o vreau pe aia care este pentru ei cu stampila judecătorie. De unde sa am eu ce trebuie să aibe ei?
  Puteți sa ma lămuriți unde ar fi problema și ce pot sa fac eu.
  O seara frumoasa în continuare.

  Mulțumesc Anticipat

  • Avocat ILIE DORIN

   hotararea ”cu stampila” inseamna legalizata cu mentiunea defintivă, deci va trebuie sa o legalizati. Oricum se prea poate sa va fie suspendat dreptul de a conduce și august, deci nu conduceti decat după ce va clarificati situatia.

 11. MARI

  Buna seara! Va rog mult sa ma mai ajutati cu ceva, ca nu stiu daca am inteles bine si incerc sa rezolv totul intr.o zi…

  Nefacand apel, pentru legalizarea hotărârii cu mențiunea definitivă prin neapelare, trebuie sa platesc taxa timbru de 5 lei, pt fiecare exemplar, din cate am inteles imi trebuie 2 exemplare (desi n.am inteles de ce doua exemplare??), deci 10 lei, o sa incerc sa platesc online pe taxatimbru.ro, sper sa mearga, ca sa nu mai ajung la Primarie.

  Iar cu:
  – dovada platii taxei de timbru
  – cu cererea de legalizare si cu
  – copia hotararii judecatoresti ma duc la Judecatorie pentru legalizare, sper sa mi.o dea pe loc.

  Apoi cu dovada legalizarii si cu carnetul ma duc la Politie sa.l depun, mai imi trebuie si altceva? Si imi da ceva la mana incat sa am dovada cu ziua in care am predat carnetul? Si imi socotesc eu 30 de zile si ma duc sa.l ridic tot de unde l.am depus.
  Asa este?? Va rog sa ma corectati daca nu e ok ce am scris.
  Am incercat sa intreb la politie cum se procedeaza, dar nimeni nu zice nimic, ba din contra iti rad in fata. 🙁

  Multumesc mult!

 12. Ștefan

  Bună ziua,

  Am marea rugăminte de a mă ajuta în următorul caz.
  Pe 07 august 2021 mi se reține permisul pentru o perioadă de 90 de zile și mi se oferă o dovadă 15 zile ( 07 august – 22 august 2021 ).
  Plătesc amenda online imediat după și contest în instanță PV-ul ( dată dosar 18 august 2021 )
  Pe 19 august transmit în scris către Poliție o solicitare de informații ( dacă permisul a fost transmis către unitatea emitentă, dacă încă este la unitatea care l-a reținut etc ).
  Pe 26 august 2021 primesc răspuns scris de la poliție ”în urma verificărilor efectuate în bazele de date, am constatat faptul că figurați cu dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România ,,CU RESTRICȚII – SUSPENDAT” în perioada 23.08 – 20. 11.2021.
  Între timp permisul nu ajunge la unitatea emitentă și nici dovada nu îmi este prelungită ( completată cu prelungirile ).
  În tot acest timp eu nu mai conduc ( știind că am dreptul de a conduce suspendat ).
  Dosarul continuă în instanță. Se amână pronunțarea de câteva ori până când pe 24 iunie 2022 se respinge ca neîntemeiată plângerea contravenţională formulată de petent … cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

  Trebuie să reiau perioada de suspendare de 90 de zile începând cu ziua 31 de după comunicare ?
  ( având în vedere că eu în continuare nu am intrat în posesia permisului )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente