Meniu Închide

Suspendarea dreptului de a conduce la finalul procesului contravențional

Suspendarea dreptului de a conduce la finalul procesului contravențional

Permisul de conducere dobândit în urma formulării plângerii contravențioanle (pe parcursul procesului contravențional) trebuie predat la serviciul rutier de îndată ce hotărârea judecătorească de respingere a plângerii contravenționale rămâne definitivă. Ce se întîmplă dacă documentul nu se predă serviciului rutier?

Procesul contravențional se finalizează în faza de fond, la 30 de zile de la data comunicării hotărârii primei instanțe, dacă nu se face apel. Dacă se face apel, procesul contravențional se finalizează la data pronunțării (soluția apare pe portal.just) tribunalului.

Dacă se admite plângerea contravențională și se anulează procesul verbal, e de la sine înțeles că permisul nu se mai predă poliției. Totuși este posibil ca plângerea să se admită în parte (în cazul contravențiilor multiple aplicate prin același proces verbal) și trebuie analizat dacă sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce a rămas în vigoare în urma procesului.

Dacă se respinge definitiv plângerea și deci Procesul Verbal contravențional a rămas în vigoare, permisul trebuie predat serviciului rutier în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a acestei hotărâri. Așadar permisul se predă în 30 de zile de la data la care s-a scurs termenul de 30 de zile pentru formularea apelului, prin legalizarea hotărârii cu mențiunea definitivă prin neapelare, dacă nu s-a făcut apel. Dacă s-a făcut apel, permisul se predă în 30 de zile calculate de la data la care soluția tribunalului apare pe portal.just, fiind suficient un printscreen (nu mai e nevoie de legalizare).

De când curge suspendarea dreptului de a conduce?

Conform Legii 152/2019, lege ce actualizează OUG 195/2002, suspendarea operează de drept dacă permisul nu se predă în termenul legal, deci deținătorul permisului nu mai are dreptul de a conduce (chiar dacă are permisul la el), iar dacă o va face riscă dosar penal și sancțiuni penale. 

OUG 195/2002 dispune la art 118 alin. 4 că: suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției. Sancțiunea contravențională complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce își produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalități.

În lumina acestor dispoziții, observăm că dreptul de a conduce se suspendă de drept de la data predării lui la poliție, dacă predarea are loc în termenul legal de predare de 30 de zile, sau din ziua imediat următoare acestui termen, practic în a 31- zi de când trebuie predat (de la această zi începe suspendarea dreptului de a conduce).  În cazul în care permisul nu este predat în termenul de 30 de zile, la sancțiunea inițială din procesul verbal se mai adaugă o sancțiune de încă 30 de zile de suspendare, cumulându-se matematic cu prima sancțiune.

Nu știm cum poliția aplică această normă devreme ce pentru sentințele neapelate, ca hotărârea să fie definitivă trebuie să fie legalizată pentru a ști exact data la care a rămas definitivă. Ori noi știm că serviciul rutier nu face astfel de legalizări și deci nu va ști data la care rămâne definitivă o hotărâre judecătorească neapelată, neștiind deci termenul de la care va trebui să aplice măsura suspendării dreptului de a conduce…(vorbim de ipoteza în care contravenientul nu va preda permisul și nici hotărârea legalizată la poliție). Eventual pentru sentințele apelate serviciul rutier poate verifica datele procesului și soluția de pe portalul tribunalului, în cazul acesta știind data la care rămâne definitivă și deci știind data de la care trebuie să aplice măsura suspendării.

Permisul se poate preda serviciului rutier și prin poștă/curier, data la care a fost depus la poștă ori la curier fiind considerată data predării, indiferent de data la care plicul cu actele și permisul ajunge la destinatar.

Faptul că serviciul rutier trimite la domiciliul deținătorului permisului o inștiințare, nu face decât să îl anunțe pe acesta că nu mai are dreptul de a conduce, înștiințarea nefiind decât un anunț și neavând valoarea juridică de act care face să determine începutul termenului de suspendare, termen care începe să curgă în baza legii, nu a unui act administrativ. Uneori, această înștiințare întârzie sau nu este comunicată corespunzător.

Totuși textul de lege amintint mai sus intră în conflict cu dispozițiile Curții Constituționale aflate la paragraful 18 din Decizia 268/2021 (la 2 ani distanță după apariția legii în discuție).  Curtea consideră că sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă limitată de timp, precum şi majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării acestui drept constituie o veritabilă măsură disuasivă, ce are ca scop preîntâmpinarea săvârşirii unor noi fapte de natură contravenţională, precum şi protejarea participanţilor la traficul pe drumurile publice împotriva pericolului social corespunzător comiterii lor. Aceasta întrucât permisul de conducere conferă, până la ridicarea sa, dreptul persoanei care îl posedă de a conduce şi, tocmai de aceea, suspendarea dreptului de a conduce, în cazurile limitate şi concrete, începe să curgă de la data la care permisul a fost predat autorităţilor competente. ” Dispozițiile CCR sunt general obligatorii, inclusiv în ceea ce privește considerentele, motivele și argumentele din Decizii.

Decizia de mai sus este din 2021, Legea ce privește suspendarea indiferent de predarea permisului este din 2019. Consider că la acest momengt avem un conflict de norme juridice ce trebuie tranșat la un moment dat de către instanța supremă ori soluționat prin intervenție legislativă.

În acest context, se pune problema celor care conduc dar nu au cunoștință de faptul că trebuiau să predea permisul (au fost neglijenți cu procesul ori au renunțat la serviciile avocatului ales sau se bazează pe normele vechi preluate de CCR ca temei al conduitei lor), și circulă pe perioada în care permisul este suspendat fără ca ei să știe (fără să-l fi predat, fără să fie înștiințați), fiind opriți în trafic. În acest context se va deschide un dosar penal, necunoașterea legii neputând fi invocată ca motiv de exonerare de răspundere penală. Asta deși legea e confuză, neclară și contradictorie.

Totodată, se pune și problema celor care conduc dar nu au cunoștință de faptul că trebuiau să predea permisul (au fost neglijenți cu procesul ori au renunțat la serviciile avocatului ales sau se bazează pe normele vechi preluate de CCR ca temei al conduitei lor), care circulă pe perioada în care permisul este suspendat fără ca ei să știe (fără să-l fi predat, fără să fie înștiințați), nefiind opriți în trafic. Este ipoteza celor care conduc pe perioada suspendării (de exemplu 90 de zile plus cele 30 de zile adăugate ca sancțiune) și nu sunt opriți în această perioadă. Conform legii, dacă circulă și nu sunt depistați în trafic, iar perioada de suspendare se termină, ei vor avea din nou în vigoare dreptul de a conduce, fără a suferi vreo sancțiune. Toți cei care au procese contravenționale vechi, sunt considerați că au ca și executată sancțiunea de suspendare a permisului dacă a trecut mai bine de 4 luni de zile de la data la care hotararea a rămas definitivă. Practic  nepredarea permisului, prin raportare la legalitatea suspendării indiferent de predare, se acoperă dacă în perioada de suspendare șoferul circulă dar nu este depistat în trafic. Evident, conducerea în acest interval stă (sau a stat dacă perioada a trecut) sub riscul dosarului penal, astfel cum am menționat mai sus.

Se observă că reglementarea nouă s-a desprins de practica veche ce lega dreptul de a conduce de deținerea materială/fizică a permisului de conducere, deși Curtea Constituțională a rămas tributară vechilor norme creând un conflict juridic, așa cum am amintit mai sus. La acest moment, chiar dacă permisul este fizic/material la titular, dreptul său de a conduce este suspendat în evidențele poliției și deci nu mai poate circula legal. Dacă totuși este depistat în trafic, fapta sa va constitui infracțiunea de conducere fără permis de conducere în ipoteza în care exercitarea dreptului de a conduce este suspendată, faptă sancționată cu închisoare de la 6 luni sau la 3 ani ori amendă penală, în temeiul art 335 alin 2 Cod Penal (penultima teză).

Print Friendly, PDF & Email

167 de comentarii

  1. Marius J

    Ziua buna,Marius din Brasov.
    Am un caz de nedreptate si tare doresc sa nu ramana asa…
    Am o suspendare de permis pt.ca nu m as fi prezentat la tamponari in termen,am avut permisul retinut la daune si începând o cauza l am primit după 17 zile dar luna trecută pe 26 -11 21 recursul meu a fost respins fără motiv,si am mers la poliție și am predat permisul după 20 de zile de la acea dată,dar la poliție am fost informat că o să fie reținut pt.inca 30 de zile nu diferenta de zile.Cum este asa ceva posibil ? Trecând peste faptul că asta se intampla fără să am eu vre o vina…

      • Popescu

        Buna ziua .Daca am reținut permisul in Romănia pentru alcool . Și eu locuiesc in Germania pot să-mi preschimba permisul aici .pe teritoriul Germaniei nu am cazier sunt curat fapta mea sa întâmplat pe teritoriul României

          • George

            Bună ziua Domnule avocat.
            Aș avea și eu o întrebare.
            În mai 2023 am fost depistat de către aparatul radar cu o viteză de 106 în localitate.
            S a impus reținerea permisului pentru 90 de zile.
            Am depus contestație urmând ca pe data de 19 septembrie 2023 să fiu chemat în judecată.
            Având proba video clara din care rezultă viteză am decis renunțarea contestației.
            Pe data de 5 octombrie a aceluiași an am primit și hotărârea prin poștă, dar eu fiind plecat deja în Anglia nu am mai predat permisul la poliție.
            Care ar fi data la care permisul meu va fi din nou valabil?
            Și altă întrebare ar fi dacă aici în Anglia în pot preschimba în cel englezesc cu suspendarea valabilă în țară?
            Vă mulțumesc anticipat

        • Balan Ionut

          Buna ziua domnule avocat! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns deoarece cei de la rutiera nu au raspuns clar in baza unei legi. Am permisul suspendat pe 5 luni am facut contestatie am legalizat hotararea de respingere a plangerii si am fost plecat din tara nu am predat permisul si nici nu am facut o adresa sau trimis hotararea legalizata la politia rutiera in hotarare scrie ca se supenda dreptul de a conduce din 15 ianuarie legal ar fi 5 luni din 15 ian plus inca 30 zile sa imi fie suspendat dreptul de a conduce fara nici-o alta penalizare? Intreb ptr ca m-am intors in tara am fost la rutiera si permisul nu figureaza ca suspendat! Multumesc anticipat ptr raspuns!

          • Avocat ILIE DORIN

            trebuie vazut de ce nu figureaza ca suspendat: s-a terminat perioada de suspendare, sau nu a inceput… Oricum daca nu figureaza ca suspendat si aveti permisul la dvs, puteti conduce.

      • Solea Alin

        DLe avocat. Am o întrebare. Am văzut ca ați spus de mai multe ori de decizia CCR. Eu am avut permisul suspendat și nu am primit nici o sentința acasă. Am făcut cerere la vreo 7 luni de la terminarea procesului, mi-a venit sentința acasă, am fost cu permisul sa l predau și la pol mi au spus ca nu poate sa l ia pt ca sa depășit nu știu ce termen. De la pol Timișoara unde am fost să-l predau mi-au făcut o copie după sentința și au trimis la cei de la Ilfov. Vreau sa va spun ca sentința a rămasă definitiva in luna 2 2022 iar eu am primit o in luna 9. Timp in care am condus și am luat amenda la Odorhei. La vreo 3 săptămâni după ce am fost la pol la tm sa predau permisul am primit o Înștiințare de la pol Odorhei ca mi sa făcut dosar penal pt conducere fara permis. Am vb cu ei. Mi-au spus ca cei de la Ilfov au implementat retroactiv suspendarea din luna 2 pana in luna 6. Eu am fost oprit in luna 3. Ce soluție pot avea. Va mulțumesc. !!!

        • Vera

          Buna seara domnule avocat. Am nevoie de sfatul dumneavoastra. Am fost depasita noaptea in curba de un autoturism, (nu am retinut numar, marca masinii sau culoare) pe banda cealalta trecea fix un echipaj de politie. Bineinteles au intors si au plecat dupa autoturism. Dupa cativa km am fost oprita pe dreapta de echipajul de politie si intrebata daca eu am fost persona depasita sau nu. Am spus ca da si mi-au cerut actele (permis, buletin, talon) dupa care au venit cu o foaie, procesul verbal banuiesc pentru a il semna. Nestiind ce se poate intampla dupa, si stiind ca nu am facut nimic rau (mi s-a spus ca am fost oprita doar pentru ca am fost depasita de domnul) am semnat din pacate fara a citi sau fotografia procesul verbal. Nici nu stiu daca aveam dreptul de a refuza semnarea sau nu. Ce se poate intampla mai departe pentru mine ca martor… Am inteles ca este posibil sa ma plimb prin instanta si sa pierd destul de mult timp din cauza acelei semnaturi. Ce se poate face in situatia aceasta? Sincer regret ca am semnat pentru ca am doi copii nici si nu am timp sa dau declaratii si sa ma plimb prin tribunal…

        • Alex

          Salut ceva de genul acesta am pățit și eu . Mau implementat retroactiv și am dosar penal și ma judec cu politia. Când am fost sa predau permisul miau spus ca am voie sa circul ….și nu aveam !!!

      • Mihai

        Bună seara. Un sfat, de se poate. Fiica mea a avut accident, ea fiind cu motocicleta, s a lovit, cu o mașină aproape frontal, în farul stâng. Bineînțeles ca ea a ajuns la spital cu piciorul stâng varza și alte leziuni mai ușoare. Fiind curbă, linie continua, ambii șoferi spun ca celalalt a tăiat linia. Normal, pentru politie, a fost ușor sa scoată victima vinovată, fiind în spital, nu se poate apară. Ar fi doi martori ce o susțin dar, știți cum sunt oamenii. Ideea e, care sunt consecințele de iasă vinovată?

      • Georgescu

        Bună dimineața am permisul suspendat de 10 zile și încă nu am primit procesul verbal pentru a putea face contestație ce pot face ?

  2. Deaconescu Ionut

    Buna seara,

    Apreciez foarte mult contributia dvs. pentru comunitate si doresc sa va adresez o intrebare:
    – am pierdut apelul unei contraventii, pe data de 25-01-2022 pe portal a aparut ‘pronuntarea’ si pe 28 redactarea hotararii.
    Am citit multe informatii contradictorii in cazul apelului vs fond si nu sunt 100% convins, am la dispozitiei 15 zile sau 30 sa predau permisul pentru a evita majorarea cu 30 de zile? si daca da, de cand curge termenul, de la pronuntare pe portal inclusiv ziua respectiva sau de la redactarea ei tot pe portal? (comunicarea acasa nici nu poate fi luata in calcul)
    Este important pentru ca sunt cam la limita, doar ce am aflat si azi sau maine ar fi cele 15 zile (daca se calculeaza si ziua pronuntarii e chiar azi…)
    Daca s-a trecut la 30 chiar si in cazul apelului, atunci e bine, sunt linistit.
    Multumesc.

  3. CostinAlin

    Bună ziua
    Eu au următoarea situație la care poliția nu mi poate da un răspuns concret.
    Am contestat un proces verbal pt nerespectarea vitezei, am pierdut, s a dat decizia definitivă, am predat la timp permisul, am dat examen pt reducerea perioadei, urmând să ridic permisul pe 14-02-2022.
    Când am depus cererea de reducere a perioadei de suspendare, după ce am fost admis la testul 13 din 15, am fost înștiințat că mai am un proces vechi tot pentru nerespectarea vitezei( ceea ce era adevărat).
    În acel proces nu am fost anunțat la timp și nici eu nu m am interesat. Ideea e că procesul a rămas definitiv pe 16 februarie 2018.
    Am adus pe 14-02-2022 hotărârea definitivă din acel prices. Poliția nu a dorit a mi restitui permisul, spunându mi să merg la Slatina în județul Olt,( în județul olt mi a fost reținut permisul) pentru a mi da poliția din Slatina o hotărâre în ceea ce privește acel proces, pentru nepredarea permisului la timpul respectiv.
    Poliția Slatina nu prea a priceput despre ce este vorba, sau foarte vag, spunându mi in cele din urmă că se gândesc, să mai întrebe…și că mi vor trimite o hotărâre acasă, în urma unei cereri pe care eu am depus o. Au verificat în schim dacă am alte contravenții în lunile în care ar fi trebuit să am permisul suspendat plus încă 30 de zile pt că nu l am predat la timp. Nu aveam nicio contravenție, mi au verificat cazierul la zi și mi au arătat că în momentul de față permisul meu apare valabil și în consecință pot conduce foră probleme.
    A doua zi ( 16-02-2022 ) am mers la poliția Craiova, unde este reținut permisul cerând explicații dar și restituirea permisului.
    Mi au zis că întradevăr am dreptul de a conduce, dar nu mi pot restitui permisul până nu primesc și ei o decizie de la poliția din Slatina. Mi au sugerat în schimb să ncerc să nu conduc, că acea decizie poate veni oricând către ei de la Slatina și în mod sigur este cu o suspendare a permisului și pot avea probleme dacă sunt oprit în trafic imediat după ce decizia a venit. Eu nemaiînțelegând nimic, nu am mai condus. Dar totuși vă întreb ce este de făcut?
    Cum interpretați cele relatate de mine? Ce soluții vedeți? Credeți că pentru sentința definitivă din 2018 se consideră efectuată perioada de suspendare, chiar dacă permisul nu a stat la poliție?
    Vă mulțumesc frumos!

    • Avocat ILIE DORIN

      eu cred ca aveti dreptul de a conduce. Cel bine ar fi să faceti o cerere scrisă la Politia Craiova să vă spună dacă aveti dreptul de a conduce și să vă predea permisul de conducere pentru că nu au temei să îl rețină.

  4. CostinAlin

    Vă mulțumesc pentru răspuns!
    Și încă o întrebare aș mai avea.
    Credeți că pentru sentința rămasă definitivă pe 16-02-2018 pentru care nu am depus permisul la poliție se consideră ispășită suspendarea de 4 luni? După calcule 120 zile ar fi aproximativ între 15-03-2018 și 15-07-2018. Menționez că la poliția Slatina au verificat în baza lor conform cnp ului și chiar mi au arătat că n acea perioadă nu am nicio contravenție.
    Vă mulțumesc frumos!

  5. Manolescu Razvan

    Bună dimineața. Vă rog frumos dacă puteți să mă ajutați și pe mine cu un răspuns. Anul trecut în august nu am acordat prioritate la trecerea de pietoni. Am depus contestație la judecătoria sectorului 3, doar pentru a trage de timp deoarece eu locuiesc în Germania dar am permis Românesc. Am pierdut procesul și trebuie să predau permisul. Între timp mi-am schimbat permisul în permis nemțesc la sfatul poliției din Germania. Am făcut ceva ilegal? Ieri am sunat la brigada rutieră în România și de acolo un domn polițist mi-a spus că dacă nu circul oricum în România să nu predau permisul (german sau românesc), atrag asupra mea încă 30 de zile de penalizare și asta este maxim. Este adevărat, după cele 60 de zile eu nu o să mai am nici o penalizare? Vă mulțumesc anticipat.

  6. Razvan

    Buna seara. Am si eu o intrebare care nu i am gasit inca raspunsul sigur, daca am permisul suspendat de o perioada mai lungă de timp ( 6 ani ), am venit să muncesc in Franta unde mi sa spus ca as putea lua permisul aici, daca l aș lua aici, as putea circula cu el in Romania? Țin sa precizez ca in Romania nu am o solutie, procesul este in desfasurare dar au trecut 6 ani si nu am speranțe sa se termine prea curând.

      • Razvan

        Domnule Avocat daca aveți răbdare sa citiți problema de la început, poate ma puteți ajuta dvs cu o părere pentru ca sunteti in măsura. Povestea incepe astfel, in 2016 mi sa retinut permisul in vama Sculeni pe motiv ca itp ul mașini ar fii fals ( masina fiind inmatriculata pe Bulgaria), mi s a dat o dovadă fara drept conducere iar masini o dovada cu drept de conducere 15 zile, aici a început totul, un an mai târziu procurorul de caz clasează cazul intrucat fapta nu era prevăzută de legea penala ( era o contravenție) între timp pana am primit acesta clasare, am fost prins in 2017 conducând un autoturism eu având in baza de date a poliției si neavând inca clasarea la momentul acela de la Iași, normal am înțeles ca ce-i de la Iasi nu au avut un motiv legal sa mi rețină permisul. Problema mea acum este procesul acesta cand am fost prins conducând care durează de atâția ani, s a schimbat completu de judecata, martori sunt in strainatate, si tot se lungeste de la termen la termen, acum sunt plecat in Franta si as putea obține aici permisul, dar as vrea sa stiu dacă as putea circula in Romania, imi dau seama ca daca pierd procesul si mi se anulează permisul si primesc suspendare, nu voi putea conduce pe teritoriul țării, dar intrebarea mea ar fii, pana se va lamuri situatia si voi avea o hotarate, pot circula cu permisul francez ?
        Va mulțumesc anticipat pentru răbdare și raspuns!

  7. Mari

    Buna seara! Va rog sa.mi explicati mai clar.. daca am avut proces verbal, am facut contestatie, am ridicat permisul, si pe 04.04.22 a fost hotararea civila, dar ea acasa, plicul, a ajuns pe 02.05.22 (data de pe plic) si nu vreau sa fac apel, de cand pana cand trebuie sa predau permisul?? Ca nu vreau sa ma duc in ultima zi. Conteaza ca a ajuns tarziu plicul acasa, desi am data pe plic?
    Si legalizarea hotărârii cu mențiunea definitivă prin neapelare unde se face? Ca la politie nu spune nimeni nimic, macar sa dea ceva informatii. Va rog mult sa.mi spuneti. Multumesc din inima

    • Avocat ILIE DORIN

      pe 02.06 se termina termenul de apel, incepand cu 03.06 puteti să o legalizati si aveti termen de predare permis cu hotararea legalizata între 03.06 si 03.07 – ultima zi de predare permis.

          • Marian Faina

            Va salut cu respect am și eu o întrebare legata de suspendarea permisului mia fost reținut în februarie pentru ca nu am acordat prioritate la un alt autoturism am suspendare pe 2 luni am pus avocat sint șofer profesionist exista lege ca dacă îți ia permisul conducând un autoturism sa poți circula cu categoria c e în continuare fără sa mai conduci autoturism pe perioada suspendări?

  8. Adrian D

    Bună ziua,
    Am o suspendare de 90 zile pentru o faptă (+52 km/h) din mai 2021. Acum am pierdut apelul, reducerea perioadei de suspendare se aplică conform legislației la data faptei ( mai 2021) sau la data actuală?
    Multumesc

  9. Adriana P

    Bună ziua. am o suspendare de 90 de zile pentru viteză 107km in localitatea. Am făcut contestație,am pierdut procesul și nu mai fac apel. După ce o să treacă 30 zile și o să rămână hotărârea definitivă nu o să predau permisul pentru că locuiesc în Germania.O să trimit hotărârea la poliție prin mail. Întrebarea este: O să înceapă suspendarea permisului de 90zile+30zile că nu îl predau, din data hotărârii definitive,iar după ce au trecut cele 120 de zile pot sa circul in Romania?In aceste 4 luni eu nu sunt in țară.

    • Avocat ILIE DORIN

      nu puteti circula dupa 120 de zile fără a merge in prealabil să vă luați permisul de la politie. Doar după ce luați fizic permisul de conducere de la politie aveti dreptul să vă urcați la volan.

  10. Razvan

    Bună seara, va rog sa ma ajutați și pe mine cu un răspuns dacă se poate.
    Am pierdut procesul cu brigada rutiera și am avut timp pana pe 26.05.2022 sa predau permisul, nu am făcut-o pentru ca locuiesc în Germania și am nevoie de permis și am preferat sa mai primesc cele 30 de zile în plus ca oricum nu merg decât în august în România. Am fost sora mea la politie rutiera azi sa întrebe pana când am permisul suspendat sa știu cum fac în august și mi-a spus că ei nu au primit nimic de la judecatorie, le-a arata hotărâre ce am primit eu și a spus ca ei o vreau pe aia care este pentru ei cu stampila judecătorie. De unde sa am eu ce trebuie să aibe ei?
    Puteți sa ma lămuriți unde ar fi problema și ce pot sa fac eu.
    O seara frumoasa în continuare.

    Mulțumesc Anticipat

    • Avocat ILIE DORIN

      hotararea ”cu stampila” inseamna legalizata cu mentiunea defintivă, deci va trebuie sa o legalizati. Oricum se prea poate sa va fie suspendat dreptul de a conduce și august, deci nu conduceti decat după ce va clarificati situatia.

      • Monica Tepes

        Cu respect ,domnule avocat,am și eu o întrebare,fiului meu i s a reținut permisul pentru alcool 0.41 aer expirat acum un an și 3 luni,nu a primit proces verbal,doar dovada că i s a reținut permisul,nu știe nimic de dosar,nici ce valori biologice a avut…este normal de atâta timp… avocatul angajat spune că trebuie să aștepte,nu are accident,nimic de genul,ce părere aveți

  11. MARI

    Buna seara! Va rog mult sa ma mai ajutati cu ceva, ca nu stiu daca am inteles bine si incerc sa rezolv totul intr.o zi…

    Nefacand apel, pentru legalizarea hotărârii cu mențiunea definitivă prin neapelare, trebuie sa platesc taxa timbru de 5 lei, pt fiecare exemplar, din cate am inteles imi trebuie 2 exemplare (desi n.am inteles de ce doua exemplare??), deci 10 lei, o sa incerc sa platesc online pe taxatimbru.ro, sper sa mearga, ca sa nu mai ajung la Primarie.

    Iar cu:
    – dovada platii taxei de timbru
    – cu cererea de legalizare si cu
    – copia hotararii judecatoresti ma duc la Judecatorie pentru legalizare, sper sa mi.o dea pe loc.

    Apoi cu dovada legalizarii si cu carnetul ma duc la Politie sa.l depun, mai imi trebuie si altceva? Si imi da ceva la mana incat sa am dovada cu ziua in care am predat carnetul? Si imi socotesc eu 30 de zile si ma duc sa.l ridic tot de unde l.am depus.
    Asa este?? Va rog sa ma corectati daca nu e ok ce am scris.
    Am incercat sa intreb la politie cum se procedeaza, dar nimeni nu zice nimic, ba din contra iti rad in fata. 🙁

    Multumesc mult!

  12. Ștefan

    Bună ziua,

    Am marea rugăminte de a mă ajuta în următorul caz.
    Pe 07 august 2021 mi se reține permisul pentru o perioadă de 90 de zile și mi se oferă o dovadă 15 zile ( 07 august – 22 august 2021 ).
    Plătesc amenda online imediat după și contest în instanță PV-ul ( dată dosar 18 august 2021 )
    Pe 19 august transmit în scris către Poliție o solicitare de informații ( dacă permisul a fost transmis către unitatea emitentă, dacă încă este la unitatea care l-a reținut etc ).
    Pe 26 august 2021 primesc răspuns scris de la poliție ”în urma verificărilor efectuate în bazele de date, am constatat faptul că figurați cu dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România ,,CU RESTRICȚII – SUSPENDAT” în perioada 23.08 – 20. 11.2021.
    Între timp permisul nu ajunge la unitatea emitentă și nici dovada nu îmi este prelungită ( completată cu prelungirile ).
    În tot acest timp eu nu mai conduc ( știind că am dreptul de a conduce suspendat ).
    Dosarul continuă în instanță. Se amână pronunțarea de câteva ori până când pe 24 iunie 2022 se respinge ca neîntemeiată plângerea contravenţională formulată de petent … cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

    Trebuie să reiau perioada de suspendare de 90 de zile începând cu ziua 31 de după comunicare ?
    ( având în vedere că eu în continuare nu am intrat în posesia permisului )

  13. Teodor

    Buna ziua,

    Va rog sa ma sprijiniti cu o parere.

    Am pierdut permisul pentru viteza in 2019, am pierdut ulterior procesul, decizie definitiva in 2019 prin neapelare, iar eu am ridicat copia legalizata a hotararii instantei in 2019-2020.

    Nici pana in ziua de astazi nu am predat permisul (motivele sunt irelevante), in acest interval am condus, am primit chiar si amenzi (centura, telefon) – in continuare in baza de date a serviciului rutier figurez cu drept de a conduce, cu un proces verbal nesolutionat.

    Banuiesc ca sunt 2 variante:

    1) ma duc cu acea decizie legalizata de mine in 2019-2020 si predau permisul, si primesc +30 zile la pedeapsa initiala de 90, fara drept de micsorare

    2) Serviciul rutier va procesa hotararea pe care probabil o au, si imi vor trimite instiintare ca trebuie sa predau permisul (si imi vor implementa in sistem suspendarea)

    Este corect?

  14. Alin1015

    Buna seara

    Domnule avocat,am urmatoarea speta:

    Am primit ca si contravenție, suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 3 luni, aproximativ in luna 03.2022.

    Am intentat un proces, pe care l-am pierdut in luna 06.2022, si nu am facut recurs in termenul legal, deoarece am fost plecat din tara.
    Decizia definitivă a instanței a fost data in luna 07.2022, ca trebuie sa predau permisul.
    Nu am fost prezent in tara,automat,nici la domiciliul unde s-a livrat înștiințarea.

    M-am intors in Romania in ianuarie 2023.

    Acele 4 luni ( aici fiind inclus si ,,bonusul” de 30 de zile) au fost luate in considerare si sancțiunea a fost in vigoare,desi permisul a fost fizic mereu la mine?
    Am dreptul sa conduc?

    Ca ultima mențiune,nici in ziua de astazi nu am primit vreo notificare de la Politie.

  15. Relu

    Bună seara, vă rog să mă ajutați și pe mine cu un răspuns dacă se poate.

    Mi- a fost suspendat permisul pentru 90 zile primind dovadă fără drept de conducere. Am stat 9 zile, am susținut si luat testul 13 din 15, iar în a 10-a zi am depus plângerea contravențională. Am pierdut atât fondul cât și apelul. La predarea permisului mi s-a spus că nu se va ține cont că deja am stat 9 zile și că am trecut testul, totul pleacă de la zero.
    Întrebarea mea este următoarea; este normal ca pentru aceeași faptă să susțin de două ori testul și să nu se țină cont cele 9 zile, timp în care permisul a fost la poliție?
    Mulțumesc!!

  16. Tiberiu Petrescu

    Buna seara. In cazul in care perioada de suspendare a permisului, de 30 de zile, s-a terminat dar nu ridic permisul de conducere, permisul este valabil, am dreptul de a conduce? Multumesc, Tiberiu Petrescu

  17. Alex

    Buna seara,
    In primul rând vreau să vă felicit pentru munca si răspunsurile pe care le dați oamenilor.
    Eu sunt navigator, am depus o contestație la un proces verbal cu suspendarea permisului pe 30 de zile si dupa o luna am plecat in voiaj, timp in care s-a soluționat. Pe site apare ca am pierdut pe data de 29 martie 2023, acasa nu știu pe ce data a venit plicul pentru ca nu este nimeni. Ajung undeva in jur de 28 mai si as vrea sa mai imi prelungesc dreptul de a conduce dacă ma incadrez in cele 30 de zile de apel si sa predau permisul înainte sa plec in voiaj. Întrebarea mea este de unde stie Poliția daca este definitiva sau nu decizia in instanță? De exemplu daca ma oprește in trafic pe baza la ce poate sa deschidă dosar penal?
    Mulțumesc anticipat!

    • Avocat ILIE DORIN

      da, va poate deschide dosar penal daca circulati dupa ce ramane definitiva si nu predati permisul in cele 30 de zile. Biroul de executari civile ale instantei trimite raportari uneori la Politie despre aceste hotarari defintive prin neapaelare. Nu intotdeauna.

  18. Rosca

    Salut ,am permisul reținut ptr 90 zile ,114 in localitate, dacă contest in instanță și pierd se mai adaugă ceva la retinerea permis in afara de cele 90 zile ,sau 40 dacă iau redobândirea? Mulțumesc!!!

  19. Florin

    Buna ziua,

    Mi s-a suspendat permisul pe 14.08.2022 pe 3 luni (contraventie alcool 0.08 in aerul expirat) am facut contestatie in termenul de 15 zile si am luat permisul inapoi. S-a dat sentita definitiva pe 04.11.2022 ca se respinge cererea ca neintemeiata si s-a pus la dispozitia partilor solutia prin mijlocirea grefei.
    Nu am facut apel deci sentinta a ramas definitiva!

    Din calculele mele, permisul trebuia sa fie suspendat undeva prin ianuarie din oficiu daca nu am facut apel!

    Pe data de 16.04.2023 am fost la politie sa ma interesez despre permis, acolo mi-au spus ca permisul meu este valabil, dar am depus contestatie si ca poate oricand sa fie suspendat daca le vine decizia, desi decizia a fost dispusa la dispozitia partilor din 04.11.2022…eu n am primit nimic acasa, nici de la judecatorie nici de la politie in tot acest timp!
    Mi-au spus ca trebuie sa ma duc la judecatorie sa legalizez grefa sau solutia data de catre judecatorie si cam atat. Precizez ca permisul este inca la mine.

    Intrebarea mea este, de cand decurge suspendarea?!
    De cand predau permisul sau de la data cand instana a dat decizia definitiva?

    Va multumesc anticipat!

    • Avocat ILIE DORIN

      daca nu ati primit hotararea acasa, inseamna ca nu e redactata si deci nici comunicata si deci nu a inceput sa curga termenul de apel. Puteti conduce linistit. Procesul dvs contraventional nu s-a finalizat. Mergeti la judecatorie si intrebati daca s-a redactat si/sau daca s-a comunicat hotararea.

      • Florin

        este redactata! am facut legalizarea…chiar azi 17.05.2023 si este hotarare definitiva pe 04.11.2022, ce ma sfatuiti sa fac? problema e ca nu stiu de cand incepe suspendarea daca ma duc la politie sa predau permisul!

        Wow ce rapid ati fost, va MULTUMESC FOARTE MULT! ❤

  20. Florin

    este redactata! am facut legalizarea…chiar azi 17.05.2023 si este hotarare definitiva pe 04.11.2022, ce ma sfatuiti sa fac? problema e ca nu stiu de cand incepe suspendarea daca ma duc la politie sa predau permisul!

    Wow ce rapid ati fost, va MULTUMESC FOARTE MULT! ❤

    • Avocat ILIE DORIN

      Dacă e definitiva de pe 04.11.2022 de la aceasta data începea sa curga suspendare. Dacă a trecut perioada de suspendare pentru care ați fost sancționat, atunci puteți conduce liniștit. Trimiteți o legalizare si la politie sa facă modificări in baza de date, in sensul ca perioada de suspendare s a încheiat.

    • Stefan

      Bună seara Domnule Avocat, am proces verbal de neacordare de prioritate pieton, mi sa reținut permis, am făcut contestație sa îl iau înapoi, am plătit amenda, am avut termen pe 21.11.2023,următorul termen e pe 07.12.2023,dacă hotărârea definitivă e în favoarea lor și nu predau permis, se prelungește data suspendării cu încă 30 zile? Și vreau sa mai știu dacă pot conduce în Italia cu permis suspendat în România? Acolo îmi este serviciul ca șofer Tir. Va mulțumesc anticipat.

      • Avocat ILIE DORIN

        da, se prelungeste cu 30 de zile suspendarea daca nu il predati la timp. Teoretic nu este o baza comuna de date la nivelul UE, dar daca vă prinde in Italia si se fac cercetari …riscați dosar penal.

  21. Butucea Adelina

    Bună ziua, am și eu o nelămurire!
    Mi-a fost suspendat permisul pentru viteza pe o perioada de 90 zile, am făcut contestație și mi-am luat permisul înapoi, după s-a judecat procesul și l-am pierdut mi sa dat sa îl predau în 30 zile adică pe 18 ianuarie 2023 și nu l-am putut preda deoarece am fost în Germania și l-am predat pe 21 februarie, am fost la politie și mi sa spus ca mai am 1 lună, adica pe 18 de iunie.
    Deci, este suspendat pe o perioada de 5 luni de la hotărârea judecătorească!
    Se mai poate face ceva?

  22. flavia

    Buna ziua! am fmers astazi si am avut surpriza ca de la 30 zile de suspendare, sa ma trezesc c 60 pentru ca nu am predat permisul in termen de 30 de zile de la pronuntarea apelului. Din cate am inteles la brigada rutiera, tribunalul nu mai trimite comunicare acasa cum sa s-a respins apelul, ca nefondat in cazul meu. eu am asteptat comunicarea si pe acest motiv nu am predat permisul. am mers azi de bunavoie sa il predau. Pronuntarea a fost pe 28 aprilie iar suspendarea a inceput cu data de 29 mai, dupa cele 30 de zile in care trebuia sa predau permisul. gasesc tot felul de informatii pe internet ba chiar mai mult de atat, o prietena a avut audienta la comandatul brigazii rutiere pe aceeasi speta motivand ca ea nu a condus in aceasta perioada de asteptare a comunicarii insa a venit sa intrebe daca trebuie sa il lase. binevoitor comandantul, i a luat in calcul suspendarea incepand cu data pronuntatii si prin urmare a ramas cu permisul in buzunar. mai pot face ceva? please help. multumesc

  23. flavia

    Buna ziua, domnule avocat! va rog sa ma sprijiti in situatia cu care ma confrunt. mi s a respins apelul la tribunal iar suspendarea era de 30 de zile. eu nestiind ca nu trebuie sa astept comunicarea ca sa pot preda permisul, m am prezentat astazi dupa cele 30 de zile in care ar fi trebuit sa il predau si bineinteles ca s-a prelungit cu inca 30 de zile. comunicarea de la tribunal nici acum nu a ajuns. am auzit situatii in care termenul de suspendare a inceput de la data pronuntarii de catre tribunal. imi puteti spune, va rog, cum este de fapt? pronuntarea a fost pe data de 28.04 iar suspendarea mea a inceput din prima dupa dupa cele 30 de zile de predare, adica 29.05 cu toate ca eu astazi am predat permisul.
    Va multumesc

  24. Adrian

    Buna ziua , am și eu o întrebare , daca am făcut o contestație împotriva procesului verbal , și o pierd dar nu pot sa predau permisul pentru că sunt plecat din tara , ce se întâmplă ? Pot conduce după ce trec cele 60 zile date sau cum ? Nu am mai trecut prin asta și nu știu care este treabă aici în România

    • Avocat ILIE DORIN

      depinde când ramane definitiv procesul. De principiu după ce ramane definitiv, dacă nu il predati, nu puteti conduce pe perioada suspendarii din procesul verbal + 30 de zile (pentru nepredare in termen).

  25. Luminita

    Bună seara
    Dacă permisul a fost ridicat pentru alcool în septembrie 2022, procesul a fost , sentința s-a dat pe 15 iunie, dar nu a primit încă hotararea. De când începe suspendarea permisului? Din septembrie sau de la data primirii sentinței??

  26. Luminita

    Bună seara. Când începe perioada de suspendare a permisului în cazul unui proces penal pentru alcool. La data ridicării permisului sau când se termina procesul? Hotărârea este un an de suspendare cu 2 ani supraveghere.

    • Andrei

      Va salut,mă puteti ajuta te rog cu un răspuns ,am avut o suspendare de 3 luni in Belgia prin 2017,mi au trimis acasă o sentință judecătorească în urma unui accident din 2015,treaba este că în acea sentința îmi zicea că am 3 luni suspendare și 2000 de euro de platit,dar nu scria nicăieri daca trebuie sa trimit permisul sau nu…in 2018 mi-a venit acasă amenda pe care am platit-o ,de atunci nu am mai primit nimic,acum întreb și eu daca mi s-au dus sau nu suspendarea,ms

  27. Cristina

    Buna ziua!
    Va prezint urmatoarea situatie pentru un sfat: am predat permisul prin posta la data de 13.02.2023 avand o decizie nefavorabila in prima instanta comunicata la 31.01.2023. Ulterior serviciul rutier Tulcea a facut recurs si am primit comunicare in data de 15.03.2023(recurs pentru a se mentine amenda si nu avertisment cum a hotarat prima instanta alaturi de suspendarea dreptului de a conduce timp de 90 zile). In data de 23.06.2023 Tribunalul Tulcea a admis apelul celor de la IPJ Tulcea. Eu am cerut in data de 28.06.2023 prin cerere restituirea permisului care in tot acest timp s-a aflat la IPJ Tulcea considerand ca in toata aceasta perioada a curs si perioada de suspendare. Cei de la IPJ Tulcea au raspuns ca au incercat in data de 16.02.2023 sa remita catre mine la adresa de domiciliu permisul dar s-a intors retur. Tot in raspunsul la cererea mea au precizat ca Tribunalul Tulcea prin hotararea din 23.06.2023 a admis apelul formulat de IPJ Tulcea sens in care executarea sanctiunii complementare de suspendare a dreptului de a conduce incepe sa curga incepand cu data de 24.06.2023. Este corect sa astept inca 90 zile pentru a avea dreptul de a conduce?

    • Avocat ILIE DORIN

      da, este corect. Atat timp cat procesul verbal este contestat si se afla un proces, pana la finalul procesului dvs aveati drept de a conduce, iar abia la final incepe sa curga suspendarea, finalul procesului fiind pronuntarea in faza de apel.

  28. Chirita Paul

    Bună ziua domnule avocat Ilie, ma confrunt zilele aceste cu următoarea speță: Perioada de suspendare anterioara a expirat în data de 10 octombrie 2022, datorita faptului că din data de 26 octombrie 2022 și pana la 01 martie 2023 m am aflat sub măsură arestului la domiciliu nu am putut merge la ghișeu sa îmi ridic permisul de conducere. Am mers ulterior pe 08 martie 2023. În prezent am permisul suspendat pentru 60 de zile, contravenția a avut loc pe 18 mai 2023, am solicitat reducerea perioadei de suspendare și mi a fost respinsa fiind totodată înștiințat ca mi a fost majorata perioada de suspendare cu 30 de zile deoarece nu au trecut cele 6 luni de la restituire. Consider nedreaptă abordarea conform căreia permisul meu ar foli fost suspendat pana la data la care eu l am ridicat fizic de la birou. Menționez ca în luna februarie 2023 am fost oprit de către politia rutiera și dânșii s au lămurit ca permisul meu nu se afla suspendat în baza de date. Cum as putea contesta aceasta măsură de majorare a perioadei de suspendare

  29. Balan Ionut

    Buna ziua domnule avocat! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns legal deoarece agentul cu care am discutat nu mi-a putut da un raspuns concret cu ce am de facut. In 15 ianuarie 2023 am primit decizia la contestatia facuta ptr suspendare permis 5 luni am ajuns la tribunal in luna martie am legalizat-o dar nu am trimis la politia rutiera unde am primit suspendarea nici hotararea legalizata dar nici permisul. In afara de adaugarea unei perioade de 30 zile peste cele 5 luni de suspendare voi mai fi sanctionat cu amenda sau alta perioada de suspendare? Aveam cumva obligatia sa depun documentele de mai sus sau politia rutiera a fost anuntata de catre judecatorie? Calculand 5 luni de suspendare plus 30 zile inteleg ca pot conduce din 16 iulie 2023!? Multumesc anticipat pentru timpul acordat!

  30. Bogdan

    Buna ziua,
    Va rog daca puteti sa lamuriti problema perioadei de suspendare pentru cei cu proces pierdut. Stiu ca ati raspuns fiecaruia in parte dar eu nu reusesc sa gasesc un raspuns concret. Exemplu:
    Permis retinut pentru 120 zile, pentru viteza, in martie 2023, fara dovada. Nu am semnat procesul verbal si astfel a trebuit sa astept aproximativ 30 de zile pana a venit acasa ca sa il pot contesta. In aceasta perioada nu am condus bineinteles, pentru ca nu aveam permisul fizic (acesta fiind la politie). Pierd si procesul si apelul si cand ma duc sa depun permisul la politie in mai 2023 mi se spune ca perioada de suspendare este de 120 zile de la data ramanerii definitive a apelului.
    Acum, daca sanctiunea contraventionala este de 120 zile si ea curge de la data pierderii apelului, inseamna ca cele 30 zile in care nu am avut permisul pentru ca era la politie, puteam conduce, fara permis sau cum? Pentru ca altfel sanctiuea devine 150 zile in cazul meu.
    Sau mai pe scurt, de ce nu se scad zilele in care permisul este la politie din perioada de suspendare?
    Va multumesc si felicitari pentru site, este de un real ajutor.

    • Avocat ILIE DORIN

      cele 30 de zile de reținere a permisului fara a exista un proces verbal de contraventie se consideră inafara celor 120. Retinerea este o masură administrativă dispusă de politie, si deci puteati cere atunci de la seful politiei restituirea de indata a permisului. Cat timp dureaza aceasta masura de retinere, repet, fara a exista un Proces verbal de contraventie, nu prea aveti ce face. Juridic vorbind ar fi o plngere in contencios, ceea ce ar dura si ar costa…Deci acea perioada de retinere a permislui pana la emiterea procesul verbal de contraventie nu se confunda si nu se aduna cu perioada propriu zisă de suspendare a dreptului de a conduce dispusa prin si in baza procesului verbal

  31. flavia spiridon

    Buna ziua, domnule avocat. Mai am 2 zile de suspendare a dreptului de conceducere, in urma in unui proces pe care bineinteles, l am pierdut. ultima zi de suspendare este maine, 27.07. Permisul mi a fost suspendat in Bucuresti insa a fost transmis in Teleorman. As putea merge in dimineata de 28.07 la Brigada Rutiera Udriste pentru a solicitata o dovada de circulatie si ulterior sa merg cu masina sa ridic permisul din Teleorman? (mi ar fi mult mai usor sa ajung la Teleorman cu masina) Din cate inteleg, chiar daca ultima zi de suspendare este maine, nu pot conduce pe data de 28.07 fara a avea permisul fizic. Va multumesc si astept cu interes raspunsul dumneavoastra. Toate cele bune!

  32. Isac Ovidiu

    Buna. Am avut o amenda in 2018, cu suspendare 30 zile, am facut contestatie mi-a fost respinsa si prin 2019 sa pronuntat suspendarea de 30 zile, dar nefind in tara , eu nu am primit nimic instintare de la posta si suspendarea sa cumulat la 60 zile, acum e 2023 si vroiam sa schimb permisul si nu pot din cauza ca apare in sistem suspendarea de 60 zile suspendare cu restrictii din 2018,

  33. Cristi

    Buna ziua domnule avocat. In luna iunie mi a fost reținut permisul de conducere pentru viteza, pe o perioadă de 90 de zile. Am depus contestație și aș avea o nelămurire. Pe 15 august urmează să plec in Germania. As putea sa mă duc să anulez procesul? și mai am o întrebare: daca anulez procesul și nu predau permisul pot conduce în Germania, deoarece am nevoie de el la treabă. Sunt conștient ca se adaugă încă 30 de zile la cele 90, dar având în vedere ca mă întorc acasă în luna aprilie nu are importanță.

    • Avocat ILIE DORIN

      Nu se poate “anula” procesul așa ușor. Renunțarea la judecată se poate face dar tot se va da un termen pentru a se soluționa aceasta renunțare. Deci ori ca se da un termen pe fond, ori se da termen pentru renunțare, e tot una.

  34. Enache

    Buna ziua domnule avocat. Am facut contestatie la un proces verbal de contraventie cu o luna suspendare permis si mi-a fost respinsa pe 16 septembrie 2022. Nu m-am prezentat sa depun permisul si in mai 2023, dupa 6 luni, am fost oprit de politie, dar nu de cea rutiera, si mi s-a spus ca figurez in baza de date cu permisul suspendat. Este normal asa? Mi s-a facut dosar penal pentru circulare cu permisul suspendat care a fost trimis la parchet. In acest cazbeneficiez de prezumtia de nevinovatie ca sa mi se inapoieze permisul pana la hotararea definitiva a instantei ?

  35. Enache

    Dvs. ati scris in articol :
    Conform legii, dacă circulă și nu sunt depistați în trafic, iar perioada de suspendare se termină, ei vor avea din nou în vigoare dreptul de a conduce, fără a suferi vreo sancțiune. Toți cei care au procese contravenționale vechi, sunt considerați că au ca și executată sancțiunea de suspendare a permisului dacă a trecut mai bine de 4 luni de zile de la data la care hotararea a rămas definitivă. Practic nepredarea permisului, prin raportare la legalitatea suspendării indiferent de predare, se acoperă dacă în perioada de suspendare șoferul circulă dar nu este depistat în trafic.
    deci eu n-ar fi trebuit sa apar suspendat in baza de date !

    • Avocat ILIE DORIN

      depinde dacă agentul de politie opereaza sau nu aceste modificari in baza de date, in fisa fiecarui șofer; de obicei poliția opereaza foarte greu sau deloc aceste modificări, fiind norme noi pentru ei…

  36. Oana

    Buna ziua! Cum se procedeaza in cazul soferilor carora li s-a retinut permisul fiind implicati intr-un accident rutier cu victima, (care a primit prelungire drept de circulatie de la procuror) dar trebuie sa conduca in Europa (mai exact in Bulgaria)? Politia nu elibereaza permisul neavand temei legal in acest sens.

  37. Ionut

    Bună ziua as avea și eu o întrebare mi sa suspendat permisul pentru 90 zile pentru alcool rezultatul fiind 0.13 in aerul expirat nu am mers la analiza din sânge oare as mai avea vreo sansa dacă depun contestație în cele 15 zile de la fapta ca să îmi recâștig dreptul de a conduce sau de a-mi anula instanța procesul verbal.
    Mulțumesc

  38. Didi ichim

    Am o suspendare de 120 de zile și se vor termina vineri pe 03 noemb 2023 oare mil dau vineri sau mă lungesc pina luni adică mai îmi dau doua zile va mulțumesc

  39. Ovidiu

    Buna ziua! Pe data de 7 aprilie 2023 in baza unei marturi a unui participant la trafic, am fost luat de pe trotuar de catre politie, dus la sectie ,chemata politia rutiera, pus sa suflu( 0.6 in etilotest) dus la sange si de atunci astept. Momentan nu am calitate de inculpat si nici nu se ofera nici un fel de detalii. Atunci am primit o dovada fara drept de circulatie si de atunci nu mai comunica nimeni in afara faptului ca trebuie sa astept. Cat? Nu se stie. Pot recupera cumva dreptul de a conduce pana la decizia judecatoreasca?

    • Avocat ILIE DORIN

      depinde ce incadrare aveti si de stadiul dosarului, trebuie făcută cerere la procuror de studiu dosar pentru a se pregăti aparari. Luati avocat ca sa incepeti sa va faceti o strategie de apărare si de urgentare a dosarului, altfel poate dura ani…

      • Ovidiu

        Pe dovada fara drept de circulatie este trecut” depistat conducand sub Influenta bauturilor alcoolice. Am vorbit cu politistul de caz si momentan este deschis dosar penla in rem. Eu inca nu am nici o incadrare. Nici macar de suspect. Am facut cerere catre parchet pentru urgentare dar de mai bine de o luna nici un raspuns. Politistul de caz zice ca este ancheta in desfasurare. Curiozitatea mea este daca pot obtine dovada de circulatie daca dupa 180 de zile inca nu am calitate de suspect si nici acuzat nu sunt.

  40. Strutu Ionuț Valentin

    Buna ziua , dacă mi s a luat permisul pe perioada de 60 zile si mi s a luat in alta localitate mi a spus ca trebuie sa il predau in localitatea respectiva , doresc sa nu il predau pentru da urmează sa părăsesc țara , timpul de 60 zile trece chiar saca eu nu am predat permisul sau ca sa treacă timpul trebuie neaparat sa predau permisul , faza e nu ca nu vreau sa l predau nu prea am posibilitate , in concluzie as dori sa l păstrez la mine si sa aștept sa treacă cele 60 zile după care sa pot conduce iar , este posibil( am înțeles ca se mai pune încă 30 zile pe lângă alea 60 ) !?

  41. Ciprian

    Bună ziua! Am permisul suspendat pt ,, defecțiuni la direcție,, pe o perioadă de 90 de zile, am dat reexaminare și mi-a fost redusă perioada la 60 de zile. Când m-ai aveam 4 zile de suspendare am scos din curte mașina pt a pleca soția cu ea și m-a prins poliția și mi-a făcut dosar penal. De atunci a trecut o luna și nu am fost chemat la audieri. Credeți că am vreo șansă să recuperez permisul și cam cat timp ar trece până atunci? Mulțumesc

  42. Ioana

    Bună ziua, am și eu nevoie de un sfat, vă rog! Am atins pe cineva în trafic, fără să realizez, nu am auzit nimic, șoferul celălalt nu a venit după mine, nu a vrut amiabilă ( că altfel venea și îmi spunea că l-am lovit). Și polițistul i-a spus de amiabilă, soferul celalalt refuza. M-am prezentat când am fost citata, declarând că din punctul meu de vedere nu s-a întâmplat nimic, neștiind că l am atins. Am zgârieturi pe mașină, dar nu știu dacă nu sunt dinaintea acestui incident. In fine.
    Mi se va suspenda permisul pentru 30 de zile probabil. Nu vreau proces cu poliția, dar aș vrea să păstrez permisul la mine, pentru că voi avea un examen la care am nevoie de permis. Proba de conducere va avea loc în spațiu închis, nu pe drum public.
    Voiam să vă întreb ce se întâmplă dacă nu mă mai prezint la confruntarea dintre șoferi la care am fost ambii invitați? Probabil îmi va fi suspendat dreptul de a conduce și voi fi înștiințată să duc permisul la poliție. Daca nu îl predau, am înțeles că voi avea dreptul de a conduce suspendat pt 30 de zile + încă 30 de zile că nu îl predau. După aceste 60 de zile pot conduce sau …?! Mulțumesc

  43. Marcu Leontin

    Buna ziua domnule avocat,sper să mă puteți lămuri și pe mine,daca am permis românesc și am o suspendare de 90 de zile și mă gândesc să nu îl predau că lucrez in baza permisului,sunt șofer profesionist și dacă nu îl predau la suspendare și conduc în afara țării,ce riscuri îmi asum?

  44. A I Teglas

    buna ziua. daca am avut un accident de circulatie in care din varii motive politia a decis ca este culpa comuna si mi-a fost retinut permisul deoarece sa deschis dosar penal pentru vatamare corporala din culpa tot eu fiind persoana vatamata iar eu am primit o dovada de circulatie de 15 zile ulterior prelungita de procuror cu 30 zile as vrea sa stiu daca nu o voi mai prelungi personal dupa respectivele 30 zile si nu voi mai avea drept de conducere vor trece de exemplu 7 luni pana la finalizarea cazului iar la finalizarea la procuror se decide acea culpa comuna si se aplica o suspendare a dreptului de conducere pentru 3 sau 6 luni aceste luni sunt calculate in cele 7 luni in care nu am condus neprelungind dovada cu cate 30 zile sau sunt adaugate alte 3 sau 6 luni de suspendare a dreptului din momentul deciziei ?multumesc

    • Avocat ILIE DORIN

      după clasare se aplica 180 de suspendare, si da, ele se socotesc de la data accidentului, asa ca daca in perioada de pana la clasare aveti deja 180 de zile fără drept de a conduce, pentru că nu mai prelungiți dreptul de a conduce, atunci puteti conduce imediat dupa clasare, cand veți ridica permisul.

  45. Roberto

    Buna ziua, am depus contestație la un proces verbal de suspendare permis 60 zile. Pe 29 septembrie s-a publicat pe site menținerea procesului verbal cu drept de apel 30 de zile. Nu depun apel. Vineri am primit in posta soluția. Stiu că în 30 de zile de la prima hotărâre solutia rămâne definitivă. Intrebarea mea ar fi de când se numără cele 30 de zile pentru predarea permisului, de la publicarea hotărârii definitive pe site sau după primirea ei prin posta. Acum sunt in faza de posibilitate apel de care nu voi uza și mă gândesc că în maxim o luna ar trebui să primesc in posta hotărârea definitivă. Mulțumesc anticipat.

  46. Richard

    buna. am avut permisul suspendat pe perioada cercetarii sub atentia procurorului si la final sa dat culpa comuna . eu nu am avut dovada de circulatie prelungita dupa cele 15 zile deoarece am inteles ca daca nu o prelungesti se considera acea perioada efectuata .totul a durat 10 luni din care eu 9 luni nu am avut dovada de circulatie . acum am inteles ca acea perioada nu se ia in considerare si trebuie sa mai stau fara permis inca 180 zile deoarece e culpa comuna .de ce acea perioada de 9 luni in care am stat fara permis nu este luata in considerare ca perioada de suspendare si sa imi fie restituit permisul? multumesc

  47. Ferent

    Bună ziua domnule avocat, am permisul reținut pentru depășire neregulamentară, agentul de politie verbal mi-a spus pentru 60 de zile dar în procesul verbal a scris 15 zile, ar fi posibil să fie procesul verbal nul și să pot depune contestație sau cum se poate proceda.Va mulțumesc.

  48. Toni

    Vă salut,domnule avocat!Aseara am pierdut ultimul recurs in cazul unui proces verbal care implica o suspendare pe termen de 90 de zile.Am inteles ca am termen 30 de zile ca sa il predau.In aceelasi timp in urmatoarele 3 zile eu trebuie sa plec in afara tarii pt a lucra acolo ca sofer profesionist.In baza carei legi eu nu am dreptul de a circula pe drumuri publice si in afara tarii in perioada de suspendare?Asta chiar daca aleg sa plec afara fara sa il predau.Si inca ceva,poate sunteti in cunostinta de cauza .Daca eu sunt oprit in afara tarii in aceasta perioada de 3+1 luni la un control de rutina ,predau permisul pt verificat, organelor de control din tara respectiva le apare in baza lor de date că as avea permisul suspendat,sau pt a afla asta ei trebuie sa facă o cerere catre politia romana si apoi sa astepte un raspuns pt a afla?Risc automat un dosar penal pt că circul acolo cu permisul in buzunar pt o infractiune savarsita in Romania,sau asta tine in functie si de legislatia tarii respective?Vă multumesc anticipat!

    • Avocat ILIE DORIN

      nu exista baza de date europeana, iar permisul dvs este suspendat pe teritoriul Romaniei, dar de principiu nu aveti dreptul de a conduce nici pe teritoriul altor state, riscand dosar penal. Nu sunt baze de date, dar politia care vă va opri, daca va face verificari, poate afla situatia permisului.

  49. Cristian Livezeanu

    Buna seara. In 7 ianuarie 2017 mi-a fost suspendat permisul . Am contestat procesul verbal, cerand actele cinemometrului. Au raspins si au dat ca cinemometrul era montat pe masina de politie nu nr de inmatriculare xxxx. Masina care ma oprit in trafic era alyta, le-am facut si poza. Cei care m-au oprit in trafic mi-au aratat filmul inregistrat pe masina care m-a oprit si ei au prezentat actele altei masini. Am contestat acest lucru iarasi , dar decizia finala nu mi-a venit nici astazi acasa si nici ni stiam de ea. De fiecare data daca intrebam la grefier imi spunea sa astept raspunsul iar jandarmul de la intrare nu ma lasa sa intru sa vad dosarul. Pe 5 noiembrie 3023 imi vine sa predau permisul pt ca nu l-am predat acum 6 ani. In acest timp a trebuit sa schimb permisul , nu au fost probleme , chiar am intrebat daca am vreo abatere. Au cautat si nu era inregistrat nimic nicairi , am schimbat buletin , iarasi nimic. Cum e legea in acest caz ? ma puteti ajuta cu un sfat ?

  50. Catalin

    Buna seara! Mi sa retinut in vara permisul pentru viteza pe o perioada de 90 de zile am facut contestatie am avut in luna ocombrie un termen care sa amanat, urmatorul termen il am pe 11 decembrie si mai mult ca sigur se va respinge contestatie, eu sunt plecat din tara pe 16 decembrie vin in romania pot trece vama in cazul in care pierd procesul? (Cate zile pot conduce) tin sa mentionez ca este pe fond si ca nu vreau sa fac apel. Va multumesc!

  51. REMES SERGIU

    Buna seara.Am primit o suspendare a permisului pentru 120 de zile.Dupa 12 zile am facut o contestatie dar am pierdut si am predat permisul dupa ramanerea sentinteti definitiva.Vreau sa va intreb daca cele 12 zile cat am avut permisul retinut se scad din cele 120 de zile.Va multumesc si sarbatori fericite.

  52. Mihai

    Buna seara Dl. Dorin,

    Am nevoie de ajutorul Dvs. pentru urmatoarea speta :
    In anul 2021 luna 8-a mi-a fost suspendat dreptul de a conduce ( pentru prima data de cand am permisul ) pentru o perioada de 90 zile din cauza depasirii limitei legale de viteza cu 50 km/h ( prostia mea ).Am depus contestatie si bineinteles a fost respinsa dupa care am facut si apel. In anul 2023 luna a 7-a APELUL a fost respins definitiv. Azi 04.01.2024 am descoperit din pura curiozitate pe portalul judecatoria Ilfov ( initial a fost la Judecatoria Buftea si acolo verificam pe portal, nu am stiut ca trebuie sa verific pe portalul celor de la Judecatoria Ilfov). In tot acest timp nu am primit vreo hartie acasa / mail cu privire la aceasta hotarare si nici de la Politie. Avocatul care m-a ajutat sa fac aceste demersuri nu este specializat pe acest domeniu si nici nu am fost anuntat de el daca a primit vreo informare/adresa.Teoretic au trecut de atunci si pana acum 4 luni si ceva, aproape 5 luni, ce trebuie sa fac mai departe ? Ma duc la politie sa il predau, dar am inteles ca nu este obligatoriu, sau unde ma pot informa despre “starea” permisului ?

    Multumesc anticipat pentru raspuns !

  53. Dina

    buna ziua. as avea si eu o intrebare cu privire la situatia mea. am avut un accident de circulatie soldat cu vatamarea mea corporala iar acum cercetarile sunt sub supravegherea parchetului . permisele au fost retinute dar am primit dovada cu drept de circulatie care ulterior expirarii nu am mai prelungit-o . daca dupa exemplu 8 luni in care nu am mai prelungit dovada de circulatie rezultatul cercetarilor este vina mea sau culpa comuna as dori sa stiu daca acele 8 luni in care nu am prelungit dovada de circulatie este luat in considerare ca si cum mi-as fii ispasit suspendarea dreptului de a conduce sau se face alta perioada de suspendare din momentul deciziei alta perioada de 3 sau 6 luni de suspendare. multumesc

  54. Dana

    Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati si pe mine. Am primit un proces verbal pentru neacordare de prioritate cu sanctiunea de suspendare a permisului pentru o luna. In acelasi timp s-a intocmit un alt proces verbal pentru ca nu am oprit la semnatele politistului cu sanctiunea de suspendare a permisului pentru o luna. Mentionez faptul ca ambele au fost intocmite in acelasi timp de doi agenti de politie diferiti aflati in aceeasi masina. In aceasta situatie, fiind doua procese verbale permisul va fi suspendat o singura luna sau doua luni consecutive?

  55. Cristi

    Bună seara, va rog frumos sa ma ajutați cu un răspuns. Conform art. 103 alin. 2 din OUG 195/2002 „Perioada de suspendare majorată se comunică în termen de 15 zile de la data aplicării sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce.” Daca politia imi comunica aceasta masura după trecerea celor 15 zile, în practica ati intalnit cazul in care se anulează adresa respectiva și implicit majorarea suspendarii? Va mulțumesc anticipat!

  56. Adrian

    Bună seara
    As dori și eu o informație in legătura cu un dosar penal pentru conducere cu dovada expirata și as dori sa știu dacă s-ar merita sa ma prezint cu un avocat
    Țin sa Menționez ca sunt la prima abatere

  57. Ionut A

    Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Permis suspendat pentru 60 de zile pentru incalcarea marcajului linie continua simpla. Am depus contestatie, dar se pare ca am uitat sa platesc taxa de timbru (cred ca am gresit cand am introdus datele). Verificand acum pe just.ro, am vazut ca contestatia a fost anulata ca netimbrata (nu am primit nicio instiintare, nici pentru plata nici pentru anulare). Precizez ca am ridicat permisul cu print de pe portal.ro, si am circulat in toata aceasta perioada, fara evenimente – au trecut deja 4 luni de la anularea respectiva. Cum sa procedez acum? Ma prezint la politie si inmanez permisul, pe baza unui print cu anularea respectiva? Si incepe suspendarea de 60 +30? Am circulat in toata perioada asta cu permisul suspendat? Multumesc anticipat.

    • Avocat ILIE DORIN

      trebuie sa asteptati comunicarea hotararii de anulare, apoi curge un termen de 30 de zile pentru apel, si abia apoi, daca nu faceti apel, aveti inca 30 de zile sa o legalizati si sa predati permisul.

  58. Ionete madalin

    Buna ziua in urmatoarele zile urmeaza sa primesc confirmare la renuntarea la urmarirea penala. Eu am fost depistat de organele de politie conducand cu permisul suspendat . Dupa finalizarea procesului imi pot ridica permisul,sau trebuie sa mai astept inca 4luni,pe cat mi l retinuse in prima faza politia, dar tinand cont ca eu am asteptat ca procesul sa fie finalizat 1an si 5luni .
    Multumesc .

  59. FLORI

    Buna ziua,as vrea sa va prezint urmatoarea situatie.In data de 09.10.2021 pentru alcoolemie de 0,04,sotului i-a fost retinut permisul pentru 90 de zile+amenda 1500 de lei .A facut plangere ,a recuperat permisul,iar in data de 04.11.2022 s-a dat hotararea definitiva in proces,bineinteles in defavoarea lui.Avocatul a spus sa astepte Hotararea si apoi sa predea permisul.Hotararea a ajuns pe 12.12.2022,in schimb pe 05.12.2022 a fost oprit de acelasi politist si i s-a intocmit dosar penal pentru conducere cu permisul suspendat.Saptamana trecuta ,pe 27.06.2024 s-a confirmat renuntarea la urmarirea penala.Intrebarile sunt urmatoarele-daca si cum poate sa obtina o copie a hotararii si daca ii va folosi la recuperarea permisului de la IPJ,in situatia in care ajung foarte greu prin posta?Daca a pierdut dovada inlocuitoare,ce se poate face?Si,ultima intebare,ce se intampla cu amenda initiala pe care nu a platit-o?Va multumesc pentru raspuns!

    • Avocat ILIE DORIN

      amenda trebuie platita, va veni pe rolul fiscal la primarie. O copie dupa hotarare poate obtine de la avocat, sau poate sa faca cerere la judecatorie, dar ii va veni acasa hotararea. Cu ea va merge la politie si va ridica permisul.

  60. Nuțu Klaus

    Buna seara! Va mulțumesc pentru articol și pentru informațiile utile! Totuși, am o dilema. In urma suspendării permisului pentru 90 de zile pentru viteza, 102km/h in localitate, la 20.03.2024 am depus contestație. Cel ce sa ocupat de proceduri a omis sa îmi spună despre taxa de timbru, iar nici eu nu am verificat și astfel nu am plătit o. Am primit înștiințare acasă pentru apel, reformularea cererii și reexaminare in 15 zile. După aceste 15 zile incep acele 30 de zile pentru predarea permisului? Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente