Meniu Închide

Valabilitatea permisului de conducere în cazul clasării sau renunțării la urmărirea penală

Permisul de conducere rămâne valabil în ipoteza clasării, renunțării la urmărirea penală, renunțării la aplicarea pedepsei ori amânării aplicării pedepsei. Situația este diferită dacă șoferul vinovat este condamnat la amendă ori pedeapsă cu închisoarea în regim de detenție sau în regim de duspendare, caz în care permisul se anulează. Situația permisului și a dreptului de a conduce necesită anumite nuanțări.

Astfel, se impun câteva mențiuni:

 1. Deși permisul de conducere nu se anulează în ipoteza clasării sau renunțării la urmărirea penală, dreptul de a conduce se suspendă. Astfel că, în ipoteza clasării sau renunțării la urmărirea penală legea impune totuși o sancțiune administrativă, chiar dacă clasarea și renunțarea la urmărirea penală înseamnă lipsa unor sancțiuni penale. Sancțiunea administrativă constă în suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile.
 2. Art. 103 alin 1 lit. c din OUG 195/2002 menționează că suspendarea dreptului de a conduce operează/se dispune pentru o perioadă de 180 de zile atunci când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost
  urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi procurorul sau instanţa
  de judecată a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei,  dacă nu a fost dispusă obligaţia de a nu conduce vehicule.
 3. Sancțiunea administrativă a suspendării dreptului de a conduce nu este o sancțiune contravențională complementară, fapta nefiind calificată de organul judiciar în contravenție, fapta rămânând o faptă penală. Sancțiunea administrativă are un regim juridic propriu-zis, fiind aplicată faptelor penale și nu faptelor contravenționale, deși ea se aseamănă cu suspendarea dreptului de a conduce ca sancțiune complementară contravențională.
 4. Perioada de referință pentru suspendarea dreptului de a conduce se socotește de la data faptei penale, nu de la data ordonanței procurorului ori hotărârii instanței, în anumite condiții. Astfel că termenul de 180 de zile curge de la data săvârșirii faptei penale, iar dacă s-au scurs mai mult de 180 de zile de la data faptei până la data ordonanței procurorului sau data hotărârii instanței, atunci titularul permisului auto este îndreptățit la restituire de îndată ce va primi unul din aceste acte judiciare, sub condiția de a nu fi avut dreptul de a conduce valabil pe durata procesului penal (dovadă fără drept de circulație ori dovadă de circulație neprelungită). Dacă a avut dreptul de a conduce valabil – prin dovadă cu drept de circulație și/sau dovadă prelungită, atunci perioada de 180 de zile se compută și se calculează în funcție de câte zile a avut activ dreptul și câte nu. Dacă la data ordonanței procurorului sau data hotărârii instanței o perioadă dreptul a fost activ iar altă perioadă inactiv/suspendat, atunci zilele în care dreptul de a conduce era suspendat se scad din cele 180 și se va suspenda pe viitor dreptul de a conduce prin adăugarea unor zile necesare împlinirii termenului de 180 de zile. Dacă pe toată durata procesului penal persoana respectivă a avut activ dreptul de a conduce, atunci cele 180 de zile se socotesc pe viitor, începând cu prima zi în care dreptul de a conduce a devenit inactiv la finalul procesului penal.
 5. Dispoziţia privind suspendarea exercitării dreptului de a conduce  se emite în termen de 5 zile de la data la care şeful poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta a luat cunoştinţă de soluţionarea procesului penal şi se comunică titularului permisului de conducere în termen de 15 zile de la emiterea acesteia.
Print Friendly, PDF & Email

23 de comentarii

 1. Adrian Mihai

  Buna seara domnul avocat Dorin , tocmai ce mi s-a confirmat acum 2 săptămâni de către judecătorie anularea urmăriri penala in vederea conduceri sub influența unor substanțe , care sunt pași de urmat pentru ridicarea permisului, este obligatoriu sa aștept acea redactarea ? ( Știu ca durează exagerat ) , sau pot merge la poliția rutieră cu ordonanța procurorului , dovada înlocuitoare fără drept de conducere , și print screen de pe portal just , pentru a îmi ridica permisul? Va mulțumesc mult

   • Ionica Gabriel

    Buna ziua , dm avocat ILIE DORIN.

    pe data de 2 septembrie am avut un incident. Eram in drum spre casa cu mașina am ajuns într-o intersecție care era obligatoriu la stinga, ia pe partea opusa au voie doar autobuzele eu ieșind un pic cu botu mașini sa mă asigur pe partea opusa a benzi de autobuze. Se deplasa un biciclist, vazîndul am frinat de urgență în timpul frinari biciclistul a frinat și el și a căzut depe bicicletă, lovinduse la cap, subliniez că nu lam lovit cu mașina, dar nici el nu ma accidentat, ne avind coliziune unul cu altul. Adică nu lam lovit cu mașina și nici biciclistul nu a intrat în mine cu bicicleta,
    Biciclistul a chemat poliția sau luat măsurile necesare, test alcool, negativ,
    Analize singe, am avut 2 martorii care au dat declarații, mi sa reținut permisul de conducere, pentru neacordarea de prioritate, și dosar penal, cu dovada de circulatie 30 zile cu dreptul de prelungire. Va rog să îmi explicați cite zile o să fie reținut permisul de conducere, sau cum pot afla ,
    Sau măcar daca o sa fiu contactat de către autorități pentru a primi detalii, mulțumesc.

    • Avocat ILIE DORIN

     puteti prelungi dreptul de a conduce la procuror pe toata durata procesului penal. Din ce imi spuneti, nu sunteti vinovat cu nimic. Va trebui sa aratati si sa dovediti nevinovatia in dosarul penal, prin aparari eficiente, preferabil prin avocat.

 2. marius hirla

  buna ziua, am fost lovit de un sofer fara RCA si ITP. in cauza s-a dispus retinerea permisului pt 3 luni dar soferul a contestat PV. ma ajutati va rog cu o informatie? accidentul a avut loc in 20 mai 2023 iar soferul a contestat PV in 6 iunie. pot eu sa cintest faptul ca soferul nu a contestat PVul in 15 zile? cei de la BAAR nu doresc sa ma despagubeasca pana nu se termina procesul. multumesc, Marius H

  • Avocat ILIE DORIN

   O sa vă citeze instanta in procesul contraventional intentat de soferul vinovat si o sa fiti intervenient acolo, aduceti aparari in respingerea procesului cobntraventional. Preferabil să vă luați avocat. Abia la final BAAR va da curs dosarului dvs de dezdaunare.

 3. Gabrini

  am fost condamnat pe data de 1.8.2023 la seszare cu acord de recunoastere a vinovatiei si am primit ledepsii de peste 2, ani cu suspendare sub supraveghere 3 ani cum imi pot recupera permisul mentionez eu nu am facut nimic pt aparare am fost doar de acord cu acordul de recunoastere oferit de procuror ! Si am mare nevoie sa imi recuperez permisul

 4. Balasan Ovidiu Iulian

  Buna ziua domnule avocat ma prins politia cu permisul suspendat pe data de 27.01.2023 si mi sa facut dosar penal in cat timp primesc ceva dela tribunal in contextul ca se apropie luna sectembrie si eu nu stiu nimic

 5. Iacov

  Am condus mașina având 17 ani pe atunci,mi s-a făcut dosar penal,acum dau de permis avânți orașul peste 2 săptămâni,o sa mi se ia permisul de conducere?si ce altceva se va mai putea întâmpla?

 6. Vali

  Se mai suspendă permisul pentru 180 de zile în cazul în care dosarul penal pentru vătămare corporală din culpă, cauzată de nerespectarea distanței față de vehiculul din față, este clasat? Am intrat în coliziune cu o mașină de poliție, deoarece aceasta a oprit brusc in fata mea într-o curbă pe linia continuă, cu girofarurile aprinse, în încercarea de a efectua o întoarcere. Această situație a fost extrem de nefavorabilă pentru mine. Reprezentanții poliției mi-au comunicat că este posibil să nu mi se suspende permisul. Care este opinia dumneavoastră?

  • Avocat ILIE DORIN

   teoretic nu ar trebui să vi se suspende, dar depinde de poliție cum interpretează situația de fapt (de ex, se poate să fiți găsit vinovat pentru nerespectarea distanței de mers față de autovehiculul din față)

 7. Grigoriu Flavius

  Buna ziua, am condus un autovehicul cu nr roșii expirate și in instanța s-a renuntat la urmărire penală împotriva mea, când voi primi permisul inapoi?

 8. Oprea Nicolae Marian

  Bună ziua …
  Pe 08.08.2023 am pătruns pe contrasens și am intrat în coliziune cu o mașină.
  Au fost victime ușor rănite transportate la spital ,au declarat că nu vor să se prezinte la IML ,iar ieri am primit decizia de clasare a dosarului penal pentru vătămare corporală din culpă ..
  Se va aplica obligatoriu suspendarea permisului 180 de zile ?

   • Oprea Nicolae Marian

    Va mulțumesc pentru răspuns!
    Acum am văzut răspunsul, inițial nu îmi apărea nici comentariul meu .
    Nu am încălcat alte reguli adică era linie discontinuă,pur și simplu m-am speriat de un câine am tras puțin stânga și am pătruns pe contrasens,în referatul de la poliție scrie doar că am pătruns pe contrasens nu și motivul…

 9. Oprea Nicolae Marian

  Bună ziua!
  Pe data de 08.08 anul in curs am pătruns pe contrasens de un DN unde am intrat în coliziune cu un autoturism..
  In urma impactului au rezultat 2 victime cu rani ușoare transportate la unitatea de îngrijiri medicale victimele declarând ulterior că nu vor să se prezinte la IML.
  Ieri am primit decizia de clasare acasă ,întrebarea este :credeți că îmi va fi suspendat dreptul de a conduce 180 de zile ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente