Meniu Închide

Valabilitatea permisului de conducere în cazul clasării sau renunțării la urmărirea penală

Permisul de conducere rămâne valabil în ipoteza clasării, renunțării la urmărirea penală, renunțării la aplicarea pedepsei ori amânării aplicării pedepsei. Situația este diferită dacă șoferul vinovat este condamnat la amendă ori pedeapsă cu închisoarea în regim de detenție sau în regim de duspendare, caz în care permisul se anulează. Situația permisului și a dreptului de a conduce necesită anumite nuanțări.

Astfel, se impun câteva mențiuni:

 1. Deși permisul de conducere nu se anulează în ipoteza clasării sau renunțării la urmărirea penală, dreptul de a conduce se suspendă. Astfel că, în ipoteza clasării sau renunțării la urmărirea penală legea impune totuși o sancțiune administrativă, chiar dacă clasarea și renunțarea la urmărirea penală înseamnă lipsa unor sancțiuni penale. Sancțiunea administrativă constă în suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile.
 2. Art. 103 alin 1 lit. c din OUG 195/2002 menționează că suspendarea dreptului de a conduce operează/se dispune pentru o perioadă de 180 de zile atunci când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost
  urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi procurorul sau instanţa
  de judecată a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei,  dacă nu a fost dispusă obligaţia de a nu conduce vehicule.
 3. Sancțiunea administrativă a suspendării dreptului de a conduce nu este o sancțiune contravențională complementară, fapta nefiind calificată de organul judiciar în contravenție, fapta rămânând o faptă penală. Sancțiunea administrativă are un regim juridic propriu-zis, fiind aplicată faptelor penale și nu faptelor contravenționale, deși ea se aseamănă cu suspendarea dreptului de a conduce ca sancțiune complementară contravențională.
 4. Perioada de referință pentru suspendarea dreptului de a conduce se socotește de la data faptei penale, nu de la data ordonanței procurorului ori hotărârii instanței, în anumite condiții. Astfel că termenul de 180 de zile curge de la data săvârșirii faptei penale, iar dacă s-au scurs mai mult de 180 de zile de la data faptei până la data ordonanței procurorului sau data hotărârii instanței, atunci titularul permisului auto este îndreptățit la restituire de îndată ce va primi unul din aceste acte judiciare, sub condiția de a nu fi avut dreptul de a conduce valabil pe durata procesului penal (dovadă fără drept de circulație ori dovadă de circulație neprelungită). Dacă a avut dreptul de a conduce valabil – prin dovadă cu drept de circulație și/sau dovadă prelungită, atunci perioada de 180 de zile se compută și se calculează în funcție de câte zile a avut activ dreptul și câte nu. Dacă la data ordonanței procurorului sau data hotărârii instanței o perioadă dreptul a fost activ iar altă perioadă inactiv/suspendat, atunci zilele în care dreptul de a conduce era suspendat se scad din cele 180 și se va suspenda pe viitor dreptul de a conduce prin adăugarea unor zile necesare împlinirii termenului de 180 de zile. Dacă pe toată durata procesului penal persoana respectivă a avut activ dreptul de a conduce, atunci cele 180 de zile se socotesc pe viitor, începând cu prima zi în care dreptul de a conduce a devenit inactiv la finalul procesului penal.
 5. Dispoziţia privind suspendarea exercitării dreptului de a conduce  se emite în termen de 5 zile de la data la care şeful poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta a luat cunoştinţă de soluţionarea procesului penal şi se comunică titularului permisului de conducere în termen de 15 zile de la emiterea acesteia.
Print Friendly, PDF & Email

113 comentarii

 1. Adrian Mihai

  Buna seara domnul avocat Dorin , tocmai ce mi s-a confirmat acum 2 săptămâni de către judecătorie anularea urmăriri penala in vederea conduceri sub influența unor substanțe , care sunt pași de urmat pentru ridicarea permisului, este obligatoriu sa aștept acea redactarea ? ( Știu ca durează exagerat ) , sau pot merge la poliția rutieră cu ordonanța procurorului , dovada înlocuitoare fără drept de conducere , și print screen de pe portal just , pentru a îmi ridica permisul? Va mulțumesc mult

   • Ionica Gabriel

    Buna ziua , dm avocat ILIE DORIN.

    pe data de 2 septembrie am avut un incident. Eram in drum spre casa cu mașina am ajuns într-o intersecție care era obligatoriu la stinga, ia pe partea opusa au voie doar autobuzele eu ieșind un pic cu botu mașini sa mă asigur pe partea opusa a benzi de autobuze. Se deplasa un biciclist, vazîndul am frinat de urgență în timpul frinari biciclistul a frinat și el și a căzut depe bicicletă, lovinduse la cap, subliniez că nu lam lovit cu mașina, dar nici el nu ma accidentat, ne avind coliziune unul cu altul. Adică nu lam lovit cu mașina și nici biciclistul nu a intrat în mine cu bicicleta,
    Biciclistul a chemat poliția sau luat măsurile necesare, test alcool, negativ,
    Analize singe, am avut 2 martorii care au dat declarații, mi sa reținut permisul de conducere, pentru neacordarea de prioritate, și dosar penal, cu dovada de circulatie 30 zile cu dreptul de prelungire. Va rog să îmi explicați cite zile o să fie reținut permisul de conducere, sau cum pot afla ,
    Sau măcar daca o sa fiu contactat de către autorități pentru a primi detalii, mulțumesc.

    • Avocat ILIE DORIN

     puteti prelungi dreptul de a conduce la procuror pe toata durata procesului penal. Din ce imi spuneti, nu sunteti vinovat cu nimic. Va trebui sa aratati si sa dovediti nevinovatia in dosarul penal, prin aparari eficiente, preferabil prin avocat.

     • Mihai savu

      Trecere de pietoni nemarcata , zebra slab vizibila, pieton aparut de dupa un microbuz aflat in paralel cu automobilul meu, pietonul cu ambele maini ocupate de bagaje se dezechilibreaza, cade, se loveste la arcada si face un cucui. Chem urgent politie, ambulanta, se constata dupa minutioase verificari ca nu patise nimic. Mi se intocmeste dosar penal, se claseaza si primesc 180 zile suspendare carnet, test, etc conf procedurii.
      Este firesc sa se constate vinovatia exclusiva a soferului pe trecere marcata f greu vizibil si fara indicator?
      Mentionez ca victima nu a depus plangere intrucat a recunoscut ca si ea se grabea, a aparut de dupa microbuz brusc, mentionez nu aveam viteza. Cum pot contesta sau cui pot aduce in atentie aceste nereguli ale administratiei strazilor in speranta reducerii nr de zile ale sanctiunii, eu depinzand de carnet in virtutea profesiei mele.
      Cu consideratie si mii de multumiri domnule avocat

     • Avocat ILIE DORIN

      doar o instanta ar putea decide că a fost o culpă comună, pe civil, dar in contraventional nu conteaza dacă e vinovata si victima ori administratorul drumului, raspunderea contraventionala este atrasa indiferent de aceste culpe.

     • Alin

      Bună ziua. Ma adresez cu o întrebare? Am calsare la dosar ,pentru conducere permis suspendat. Mai dat o foaie procurorul. Pentru a merge la politie pentru ridicare permisul. În care domnul polițist. De la ghișeu. Mai zis ca mai am de așteptat 180zile .asta nu înțeleg. Dacă procuror mia zis dute ia-ți permisul. Dece a mai adăugat 180zile.ma poate ajuta cineva .

     • Avocat ILIE DORIN

      asa e procedura, daca s-a dat clasare, si fapta totusi consta in nerespectarea unei reguli de circulatie se suspenda dreptul de a conduce 180 de zile de la data evenimentului rutier, daca nu ati avut drept de a conduce. Daca ati avut drept de a conduce pe parcursul urmaririi penale, atunci cele 180 de zile curg de la data clasarii.

 2. marius hirla

  buna ziua, am fost lovit de un sofer fara RCA si ITP. in cauza s-a dispus retinerea permisului pt 3 luni dar soferul a contestat PV. ma ajutati va rog cu o informatie? accidentul a avut loc in 20 mai 2023 iar soferul a contestat PV in 6 iunie. pot eu sa cintest faptul ca soferul nu a contestat PVul in 15 zile? cei de la BAAR nu doresc sa ma despagubeasca pana nu se termina procesul. multumesc, Marius H

  • Avocat ILIE DORIN

   O sa vă citeze instanta in procesul contraventional intentat de soferul vinovat si o sa fiti intervenient acolo, aduceti aparari in respingerea procesului cobntraventional. Preferabil să vă luați avocat. Abia la final BAAR va da curs dosarului dvs de dezdaunare.

 3. Gabrini

  am fost condamnat pe data de 1.8.2023 la seszare cu acord de recunoastere a vinovatiei si am primit ledepsii de peste 2, ani cu suspendare sub supraveghere 3 ani cum imi pot recupera permisul mentionez eu nu am facut nimic pt aparare am fost doar de acord cu acordul de recunoastere oferit de procuror ! Si am mare nevoie sa imi recuperez permisul

   • Iulian

    Bună seara. În 2022.am fost prins alcool la volan.am primit amânare a pedepsei cu supraveghere 2 ani.acum o săptămână am fost iar depistat cu alcool la volan.ce voi păți acum.sunt distrus va rog un sfat

  • Dunga emanuel

   Bună seara, domnule avocat. Dacă am condus cu permisul de conducere suspendat, am primit după 1 an de zile hotărârea instanței, 8 luni cu suspendare. Vreau sa mi spuneți va rog ce se întâmplă cu permisul meu de conducere în acest caz, e anulat? Am citit mai sus, ca voi avea un termen de 180 de zile acesta calculându-se de la data săvârșirii faptei, nu de la data hotărârii instanței. Iar după cele 180 de zile trecute conducătorul auto are dreptul la restituire. Îmi puteți da vă rog un răspuns. Va mulțumesc.

 4. Balasan Ovidiu Iulian

  Buna ziua domnule avocat ma prins politia cu permisul suspendat pe data de 27.01.2023 si mi sa facut dosar penal in cat timp primesc ceva dela tribunal in contextul ca se apropie luna sectembrie si eu nu stiu nimic

 5. Iacov

  Am condus mașina având 17 ani pe atunci,mi s-a făcut dosar penal,acum dau de permis avânți orașul peste 2 săptămâni,o sa mi se ia permisul de conducere?si ce altceva se va mai putea întâmpla?

 6. Vali

  Se mai suspendă permisul pentru 180 de zile în cazul în care dosarul penal pentru vătămare corporală din culpă, cauzată de nerespectarea distanței față de vehiculul din față, este clasat? Am intrat în coliziune cu o mașină de poliție, deoarece aceasta a oprit brusc in fata mea într-o curbă pe linia continuă, cu girofarurile aprinse, în încercarea de a efectua o întoarcere. Această situație a fost extrem de nefavorabilă pentru mine. Reprezentanții poliției mi-au comunicat că este posibil să nu mi se suspende permisul. Care este opinia dumneavoastră?

  • Avocat ILIE DORIN

   teoretic nu ar trebui să vi se suspende, dar depinde de poliție cum interpretează situația de fapt (de ex, se poate să fiți găsit vinovat pentru nerespectarea distanței de mers față de autovehiculul din față)

 7. Grigoriu Flavius

  Buna ziua, am condus un autovehicul cu nr roșii expirate și in instanța s-a renuntat la urmărire penală împotriva mea, când voi primi permisul inapoi?

   • Isuf emil marinel

    Bună seara am și eu o rugăminte poate ma ajutați.Am permis de conducere de 20 de Mi plus ca dețin C,D .am fost oprit conducând o mașină cu o remorcuta cu aza după, ceea ce domni polițiști mi au zis ca ansamblul vehiculelor format depășesc mta și mia au făcut dosar penal încadrându-se la 335,alineatul 2.De atunci au trecut 8 luni de zile și nu știu nimic de dosar ei susținând ca lau trimis la parchet .ce pot face.Multumesc frumos.

 8. Oprea Nicolae Marian

  Bună ziua …
  Pe 08.08.2023 am pătruns pe contrasens și am intrat în coliziune cu o mașină.
  Au fost victime ușor rănite transportate la spital ,au declarat că nu vor să se prezinte la IML ,iar ieri am primit decizia de clasare a dosarului penal pentru vătămare corporală din culpă ..
  Se va aplica obligatoriu suspendarea permisului 180 de zile ?

   • Oprea Nicolae Marian

    Va mulțumesc pentru răspuns!
    Acum am văzut răspunsul, inițial nu îmi apărea nici comentariul meu .
    Nu am încălcat alte reguli adică era linie discontinuă,pur și simplu m-am speriat de un câine am tras puțin stânga și am pătruns pe contrasens,în referatul de la poliție scrie doar că am pătruns pe contrasens nu și motivul…

 9. Oprea Nicolae Marian

  Bună ziua!
  Pe data de 08.08 anul in curs am pătruns pe contrasens de un DN unde am intrat în coliziune cu un autoturism..
  In urma impactului au rezultat 2 victime cu rani ușoare transportate la unitatea de îngrijiri medicale victimele declarând ulterior că nu vor să se prezinte la IML.
  Ieri am primit decizia de clasare acasă ,întrebarea este :credeți că îmi va fi suspendat dreptul de a conduce 180 de zile ?

   • Daniel S.

    Nu stiu cum ai reusit sa „rezolvi” dosarul asa repede (in mai putin de 1,5 luni ai primit deja clasarea!!!), eu ma chinui de peste 6 luni, in urma unui incident fara victime, fara pagube materiale, fara avarierea auto personala, am ramasa fara permis, abia dupa 6 luni politia a decis clasarea dosarului (atat le-a luat sa-si dea seama ca incidentul nu se incadreaza la „accident”, conform art 75/OUG 195), acum astept ca dl Procuror sa faca un efort sa redacteze ordonanta de clasare, se vede treaba ca este foarte ocupat, timp de 2 saptamani nu a gasit timp, iar eu sunt tot fara permis…..asta e tara in care traim, pentru unii se poate in mai putin de 2 luni (cu victime, atentie!) iar pentru altii (care nu au butoane sa apese….) sa fie lasati la mila autoritatilor statului, stat care ii plateste cu zeci de mii de lei pe luna…….

 10. Adi stoica

  Buna ziua , in luna Martie am fost prins beat la volan și in sânge mi-a fost gasit undeva la 2%
  Dar eu băusem decât vreo 150g maxim 200 de vodka absolut , și recent mi sa spus ca au renunțat la sub-urmărirea penală , asta însemnând ca nu mai am dosar penal ?
  Și ce se întâmpla , am șanse sa iau permisul înapoi ? Va rog frumos aștept un răspuns , țin sa Menționez ca au trecut 6 luni de la data incidentului

  • Avocat ILIE DORIN

   daca s-a dat solutia de renuntare la urmarirea penala si au trecut cele 180 de zile, da veti avea permis, nu se anuleaza si politia vi-l va da. Luati Ordonanta procurorului prin care s-a dispus renuntarea la urmarirea penală si mergeti la Politie. Dupa cateva zile va vor da permisul.

 11. Valentin

  Bună ziua …va expun și eu următoarea situație….în urma cu cinci luni am avut un accident cu victima rănită usor(asa scrie pe procesul verbal) …nu am acordat prioritate …nu sa depus plângere am avut drept de circulație cu dovada ….în urma cu câteva zile am primit acasă un plic de la judecătoria buftea acesta conținea clasarea cauzei ….conținea numărul de dosar …separat o foaie cu referatul procurorului dar surpriza …acesta aparținea altei persoane cu o speță diferita ……am sunat la parchet și cel de la telefon mia spus sa trimit un mail cu situația explicata pentru a mi trimite referatul corect…..ma gândesc ca totuși ar trebui sa fac o cerere cu nr de înregistrare la parchet pentru a o prezenta politiei în momentul depunerii actelor pentru a întra în cele 180 de zile de suspendare ….situația este ca ni ma pot duce la ipj dar nici nu știu cât va dura pana îmi va trimite referatul corect…și oare voi mai putea prelungi dovada ….oare cei de la ipj nu vor spune nimic pentru ca nu mai prezentat în a depune acele acte încă incomplete….și ce fac cu referatul persoanei câte se afla la mine?va multumesc

 12. Mihnea P

  Buna ziua,

  In urma cu o luna am trecut printr-o intamplare nefavorabila. Un prieten care a baut mi-a luat masina din parcare conducand pe un drum public haotic. La intoarcere l-am dat jos de la volan si am parcat eu masina. A fost vazut de catre un localnic care a facut sesizare la politie urmand ca un echipaj sa ajunga la adresa dupa 40 de minute de la ora sesizarii. Pe stalpul din fata parcarii apare cum el pleaca si apoi cum eu parchez masina. Dupa alte 40 de minute am fost chemat de catre echipaj din curtea locatiei sa suflu in fiola iar mai apoi dus la IML. Este normal sa mi se intocmeasca dosar penal cu suspendarea dreptului de a conduce in conditia in care nu am fost surpris conducand de catre politie ? Practic dansii m au chemat din curtea localului..

 13. Diana

  Din textul Dvs
  <>
  In dosarul meu, ordonanta de clasare a fost emisa in 22 aug 2023, dupa aproape 4 ani !! (dosar /2019), comunicata SI IPJ serviciul rutier, pana la finalul lunii agust 2023
  Daca astazi 15 oct 2023 nu am primit nici o dispozitie de suspendare a dreptului de a conduce ( avand in vedere ca permisul a fost suspendat in sept 2019 FARA drept de a conduce) CARE AR FI URMATORUL PAS?
  Va multumesc

 14. Balinț

  Buna Domnul avocat Ilie Dorin am fost prins conducând cu permisul suspendat mi sa întocmit dosar penal de 2 ani jumate încă nu stiu nimic de cauza oare pot sa cer dovada de condus pana la o decizie clasare/judecare

 15. Damian

  Buna ziua Domn avocat.
  Am ordonanța de clasare , art.334 al.1 CP și art.262 al.1CP, cu aplicarea art.38 al.1 CP, fiind incidente disp.art.16 al 1,
  lit b,teza II Cod procedură penală.
  Am mers la politia rutiera , pentru ami ridica permisul, (am avut pe perioada anchetei dovada care o prelungeam periodic cu drept de condus…), unde mi-au spus ca au să emita o dispoziție de suspendare p/u 180 zile și va trebui sa susțin un test ca la examen reguli de circulație…
  Spuneti-mi vă rog, care ar fi modalitatea de a contesta suspendarea.

 16. Mihai

  Bună ziua ,am fost prins în trafic cu o alcoolemie de 0,73 în aerul expirat mau judecat și mia dat amânarea dosarului și acum aștept răspunsul lor in 45 de zile ,mai am șanse să-mi dea permisul înapoi?

   • Grecu

    Bună ziua.in ian 2023 mi s a suspendat permisul, fără drept, urmând ca la 1 ora distanta sa ma prindă din nou cu permisul suspendat făcându mi dosar penal ,alcoolemie 0 ,006 % !.în ian 2024 după 1 an aprox dosarul a plecat de la politie către instanță/ procuror.mentionez ca practic cauza a fost ca am vrut sa mut mașina dintr o zona rău famata plus chiar polițistul mi a recomandat sa nu las mașina acolo în momentul când mi s a suspendat permisul.intrebarea e cât credeți ca o sa mai dureze pana o sa ajunge dosarul în instanta sau dacă credeți ca se poate ajunge la clasare sau gen sa nu se ajungă la anularea permisului.va mulțumesc

 17. Oana

  Buna seara! Daca pe data de 2.10.2023 a fost comunicata ordonanta de clasare Politiei, ulterior pe 23.10.2023 a fost depusa cu cerere de catre persoana implicata in accident( soferul care a produs accidentul fiind alta) in cat timp au obligatia sa comunice daca se suspenda dreptul de a conduce si cum poate fi atacata? Precizez ca un sofer neasigurandu_se a intrat intr_un autotirsm care circula pe acostamentul consolidat al partii carosabile care circula in acelasi sens de mers, in urma acestui accident au retinut permisul ambilor soferi si s.a facut dosar pt vatamare din culpa intrucat un pasager al masinii care circula pe acostament a fost usor ranita.

 18. Cristina Iordache

  Buna seara!
  Am primit clasarea dosarului. Dosarul a fost clasat și de poliție, cât și de procuror, deoarece a fost un accident cu autovatamare in care nimeni nu a fost implicat.
  De asemena, nu mi am prelungit dovada de la data accidentului. Astfel au trecut și cele 180 de zile. Accidentul având loc in data de Iunie. Totuși, cei de la poliția autostrăzii, mi au spus ca trebuie sa depun o cerere și va mai dura încă 5 zile lucrătoare pentru ridicarea permisului. Am depus atat cererea, cât si decizia de clasare.
  Întrebarea mea este: pana la data ridicării permisului se poate conduce?
  Multumesc!

 19. DANIEL ADRIAN

  Bună ziua Domn avocat Dorin , am fost implicat intr-un accident , oficial nu am acordat prioritate , nu am văzut auto care venea și am fost de vina , persoana a mers la spital dar fara spitalizare , mi-a fost oferita dovada de circulație.
  Acum întrebarea este , sunt pasibil de suspendare 180 de zile de permis , din ce am citit în articolul dvs. , însă caut în codul rutier dacă este specificat ceea ce dvs ați spus , cum ca perioada de suspendare curge de la momentul producerii evenimentului respectiv deschiderea dosarului .Vreau sa înțeleg dacă în perioada asta cât dosarul sta la parchet se vor scade din cele 180 de zile .
  Va mulțumesc frumos dacă va faceți timp sa îmi răspundeți.
  O zi frumoasa .

  • Avocat ILIE DORIN

   cele 180 de zile sunt calculate in functie de perioada in care nu conduceti. Deci daca dvs aveti drept de a conduce e parcursul procesului penal, se calculeaza de la data accidentului doar zilele in care nu ati condus, restul de pana la 180 vor fi calculate dupa ce se va clasa. In total sanctiunea e de 180 de zile fără drept de a conduce, calculate fie inainte de clasare, fie dupa clasare.

 20. DANIEL

  Bună ziua , Domn Avocat Dorin , am fost implicat intr-un accident rutier soldat cu victima , fără zile de spitalizare, permis suspendat cu dovada dr circulație de 15 zile și posibilitate de prelungire,
  Întrebarea este , după clasarea dosarului voi sta cele 180 de zile fără permis sau perioada va fii mai mica , asa cum ați specificat legat de faptul ca termenul curge de la data deschiderii dosarului, nu găsesc nimic în codul rutier legat de acest aspect .
  Va mulțumesc frumos.

 21. Anghel

  Bună ziua
  Am avut permisu retinut pt un accident cu vatamare corporala din 2018 …dosaru sa clasat din 2019 si eu abea acum am aflat…am fost la procuroru de caz am facut o petotie si mia trimis pe email ca sa clasat dosaru…ce trebuie sa fac in continuare sa imi pot lua permisu?

 22. Vlai Alin

  Buna seara, am primit de la parchet solutia de renuntare la inceperea urmaririi penale pentru concucere cu nr false si pentru autoturism neinmatricula, iar dupa confirmarea solutiei de catre instanta ce trebuie sa fac pentru recuperarea permisului auto, ce sanctiune administrativa exista ? Ce perioada daca exista sanctiune administrativa nu voi putea conduce dupa confirmarea solutiei de renuntare a urmaririi penale de catre instanta.Multumesc

 23. Vlai Alin

  Multumesc, pentru raspuns, exista posibilitate reucerii pedepsei cu 1/3 in baza unei cereri catre comandantul politiei rutiere si in baza unui examen sustinut de reducere a pedepsei in acest context la o scoala de soferi acreditata de catre politia rutiera din localiate? Binenteles daca a fost suspendat pe o perioada de 180 zile

 24. ADINA

  Buna ziua .in luna mai 2023 am facut un accident cu vatamare corporala din culpa .fara spitalizare.initial mi a suspendat dreptul de a conduce 90 zile .dupa o luna m au anuntat telefonic ca mi s a facut dosar penal ca domnul cu care am avut accidentul a avut nevoie de ingrijiri medicale.Mentionez ca au trecut cele 180 zile de la expirarea dovezii de circulatie .inca dosarul meu e la politie.nu trebuia sa l trimita pt clasare /
  /am fost personal si am intrebat de dosar.Mi s a spus ca l va trimite .Oare a ti putea sa mi spuneti cit poate sa mai dureze/VA MULTUMESC

 25. Milea florian

  Bună ziua.Am fost implicat pe 11martie 2023 într-un acident.Am dat în spate și am lovit o persoană care a traversat neregulamentar.la test echilotest am fost depistat cu alcolemia de 0,04.la probă de sânge 0.nu există plângere depusă.nu am avut dreptul de condus.cât poate dura soluționarea cazului.la politie a zis că dosarul este trimis către clasare.am depus cerere de urgentarea deoarece am un copil cu probleme de handicap grave care necesită multe ședințe de chinetoterapie și nu pot merge la ședințe.două case de avocatură au depus cerere de urgentarea și nimic.ce pot face ?

 26. Sandel

  Buna ziua,
  Am avut un accident auto, iar saptamana trecuta am primit ordonanta de clasare.
  M-am prezentat la Serviciul Rutier cu aceea ordonanta, nu am prelungit dovada de circulatie pe o perioda de 180 de zile pe perioada cercetarilor, insa cei de la rutier sustin ca este posibil sa-mi acorde suspendare suplimentara de 30 de zile ca nu am sustinut testul 13/15.
  Este posibila aceasta situatie? Daca fac plangere impotriva dispozitiei Sefului Politiei Rutiere la expirarea celor 210 zile zile imi voi recupera permisul sau la sfarsitul procesului in contebncios?
  Multumesc!

   • Sandel

    Buna ziua,
    Astazi 15.12 m-am prezentat la politia rutiera pentru solutionarea situatie permisului.
    Mi-au eliberat Dispozitia din data de 11.12.2023 (primita sub semnatura astazi 15.12.2023) in care se mentioneaza ca imi acorda 1 zi de suspendare incepand cu 03.12.2023 (ordonanta de clasare primita cu data postei 06.12.2023 si depusa la politie cu cerere din 08.12.2023).
    Accidentul a fost cu vatamare corporala la care s-a primit clasare.
    Nu mi-au eliberarat permisul mentionand ca nu am sustinut testul de verificare a cunostintelor si se prelungeste de drept cu inca 30 de zile pana la 02.01.2024 inclusiv.

 27. Milea florian

  Bună ziua.am primit și eu clasarea dosarului.pot merge să ridic permisul cu clasarea .nu îmi specifică că trebui să susțin examen sau să plătesc vreo amendă.

 28. Deny

  bună ziua
  Am și eu o mare problema care nu o înțeleg deloc.
  Dacă mia prelungit dovada de permis auto 4 luni, și doresc sa nu mai mi-o prelungesc ca sigur o sa primesc 180 zile.
  Se scad lunile în care i-o nu o sa mai am dovada?
  Sau sa a-mi prelungesc încontinu dovada?
  Vreau sa știu dacă se scad luni în care nu ai permis.
  Mulțumesc frumos.

  • Avocat ILIE DORIN

   da, se vor scadea la finalul procesului lunile in care nu ati avut drept de a conduce. Deci din 180 se vor scadea zilele in care nu ati condus, si ori vor ramane cateva zile, ori daca vor fi mai mult de 180 de zile in care nu ati condus, vă vor da permisul.

 29. Lupu Aurel

  Buna ziua!

  Am fost implicat intr un accident acum ceva timp.
  Am depasit pe linie continua si am acosat un auto care facea stanga pe un drum secundar care nu s-a asigurat.
  A fost deschis dosar penal , nu a fost preluat nimeni la spital, victimele nu au necesitat spitalizare ulterioara.
  A fost emisa ordonanta de clasare „in temeiul art.315 alin.1 lit.b, alin.5 din C. proc. pen. rap. la art. 16 lit.a din C. proc. pen.”
  in referatul cu propunerea de clasare se stabilesc urmatoarele:
  -soferul care a depasit (eu) se face vinovat de nerespectarea prevederilor „art.120, alin.(1), lit.i), din R.A.O.U.G. 195/2002”
  -soferul care a facut stanga se face vinovat de nerespectarea prevederilor „art.77, alin.(2), din R.A.O.U.G. 195/2002”

 30. Moldoveanu Daniel

  Buna ziua domnule avocat Dorin . In luna martie 2023 am avut permisul suspendat din cauza unei contestatii pierdute din trecut. Nu mi au trimes absolut nici o citatie acasa nu am stiut ca sunt suspendat si am condus fiind oprit de echipajele rutiere in acea luna, nici ei nu au sous nimic de suspendare ba chiar mai mult am schimbat si permisul . Ulterior m am trezit cu doua dosare ca am condus in perioada aceea , ce ar trebuii sa fac ? Am permisul suspendat din noiembrie cu dovada fara drept de conducere . Multumesc !

 31. Dănilă Daniel

  Bună ziua! În urmă cu un an am fost implicat într-un accident rutier cu un biciclist pe data de 26 martie și mi-a fost reținut permisul de conducere pentru 180 de zile , am primit ordonanța de clasare a dosarul pe data de 28.08.2023. Dacă nu m-am prezentat cu ordonanța la serviciul rutier perioada de suspendare a permisului a început când mi-a fost clasat dosarul său va începe în momentul când mă voi prezenta cu ordonanța de clasare la serviciul rutier?

  • Avocat ILIE DORIN

   Se calculează 180 de zile de la data clasării dacă ați avut drept de conducere pe parcursul dosarului penal, sau de la data faptei dacă nu ați avut drept de conducere pe parcursul procesului penal.

   • Teo Banu

    Bună ziua! Ce trebuie să fac pentru a mi se restitui permisul de conducere după clasarea dosarului, fara sa astept sa mi se comunice decizia in mod formal (dosarul a fost incheiat in favoarea mea)? Trebuie sa depun vreo cerere pe undeva?

  • Mihai

   Buna ziua. In data de 22 octombrie 2022 am condus autovehicolul personal pana in capatul strazii pentru a schimba o butelie, eu aflandu-ma in perioada de suspendare a permisului, perioada inceputa de 7 zile. Distanta pe care am condus a fost de aproximativ 100 de metri. Ghinionul a facut sa apara un echipaj de politiei ce m-a oprit. Din pacate, de panica, initial am spus agentilor un alt nume, eu neavand niciun act de identitate la mine. Am fost testat si cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero. Apoi am fost condus la sediul politiei in vederea stabilirii identitatii iar acolo am recunoscut numele adevarat si starea permisului de conducere. Evident ca mi s-a intocmit dosar penal pentru conducere fara permis si am fost si amendat pentru tentativa de a folosi un nume fals, ce nefiind insotita de vreun document fals nu a fost penala. Acum, ce doresc eu sa va intreb deoarece in cateva zile voi avea procesul : mai are rost ca in cadrul procesului sa incerc obtinerea unei sentinte de amanare / renuntare avand in vedere ca am oferit un nume fals agentilor ? Deoarece in cazul in care as sti ca nu mai sunt sanse la un asemenea rezultat, as putea merge pe varianta obtinerii unei amenzi penale, iar dupa 6 luni as putea da din nou de permis, in loc de 1 an in caz de sentinta cu suspendare.

   • Avocat ILIE DORIN

    mergeti pe amanarea aplicarii pedepsei, luati avocat. Daca nu aveti avocat, cereti amanare pentru angajare aparator, avocat. Puteti primi o amanare a aplicarii pedepsei si astfel permisul ramane valabil.

 32. George

  Bună ziua , am o speță umpic mai ciudată .
  Am fost să achiziționez un autoturism de la un parc auto autorizat , am văzut mașina totul ok, răspunzătorul parcului auto a montant plăcuțele de înmatriculare provizorii , acuma am plecat în probe ( eu la volan ) , la aprox 800 M ne oprește un echipaj de poliție , la constarea polițiștilor numerele erau greșit ( au fost încurcate de respectivul parcului ) în schimb ambele numere provizorii erau valabile de pe ambele mașini .
  Mie ca șofer mi a fost întocmit dosar penal pentru punerea unui autoturism cu numere false în circulație iar lui care era în dreapta dosar pentru încredințare , ce consecințe și urmări au aceste fapte … în condițiile în care cred ca am picat la mijloc aiurea … Multumesc frumos !

 33. Moldoveanu Daniel

  Buna ziua domnule avocat . Am
  Si eu o intrebare daca se poate desigur. Am
  Avut permisul suspendat 30 de zile dar nu am fost instiintat de aceasta suspendare sub nici o forma . In acel timp am fost oprit de catre echipaje rutiere si verificat si nici atunci nu au sis nimic . In urma acelor verificari mi au facut dosare in doua orase diferite pentru aceeasi chestie condus pe timpul suspendarii . Unul din acele dosare sa dovedit nevinovatia si sa terminat cu, clasare . Ce pot face cu al doilea ? Exista vreo cale sa recuperez permisul? Sa nu mai astept iar 6 luni pana se termina sau mai mult? Multumesc

 34. Razvan

  Buna ziua,
  Ma confrunt cu urmatoarea situatie: in august 2021 mi-a fost suspendat permisul de conducere in urma unui control drugtest. Initial rezultatul de la IML a fost pozitiv, ulterior s-a cerut o expertiza in urma careia s-a concluzionat ca nu eram sub influenta substantelor la momentul respectiv. Solutia propusa de politie a fost de clasare a dosarului. Astazi s-a primit pe email ordonanta de clasare dispusa in 01.02.2024 (trimisa momentan prin posta electronica). Inteleg ca acum ar trebui sa astept sa primesc ordonanta prin posta clasica, apoi sa astept 20 zile pentru a ramane definitiva si apoi pot merge sa imi recuperez permisul.
  Intrebarile mele:
  – comunicarea ordonatei se considera doar prin posta clasica (comunicarea electronica nu se ia in considerare)?
  – pot sa merg direct la Parchet si sa cer sa mi se comunice in persoana?
  – avand in vedere timpul extrem de lung (2 ani si jumatate) cu solutie de clasare, intre timp existand si un proces castigat pentru contestatie durata proces in urma caruia procurorul trebuia sa solutioneze cauza pana la 31.03.2023 (termen nerespectat), in ce masura considerati ca ma pot intrepta impotriva organelor de cercetare penala pentru daune morale/materiale?
  Va multumesc,

  • Avocat ILIE DORIN

   da, comunicarea se face doar pe caile prevazute de cod, deci prin posta. Nu puteti merge la parchet pentru comuncare, dar puteti face adresa sa vi se comunce mai repede. Da, puteti incerca un proces de daune impotriav statului pentru durata excesiva a procesului in raport cu situatia clara a dvs.

 35. Precup

  Bună seara.In urma unui accident lovit fiind din spate de al șofer am hotărât sa părăsim locul accidentului pentru ca la impact s-au produs avarii minore.In momentul impactului aveam o persoana pe bancheta din spate care a fost de acord sa părăsim locul accidentului.Am făcut înțelegere amiabila pentru pagube și în acest timp pasagerul din masina lovit a zis ca are un picior amorțit sa speriat și a sunat la 112 la salvare care la dus la spital neavând practic nimic.Politia a făcut dosar penal la amândoi șoferii nefiind de fapt parasirea locului accidentului ci victime.Persoana dusa la UPU nu a beneficiat de măcar o zi de îngrijiri medicale cum se zice în Art.338 și nici o vătămare corporala.Chiar dacă era cu aceea zi sau mai multe de spitalizare răspunderea penala era pentru acest caz pentru conducătorul auto care a produs accidentul nu și pentru șoferul lovit din spate.Ce trebuie sa facă șoferul lovit în acest caz.

 36. Adrian

  Bună ziua .

  Dosarul meu încă este activ dar am aflat de la avocat . Urmează să primesc cel mai probabil …

  1 an cu suspendare a permisului și 3 ani cu urmărire ( trebuie să mă duc să semnez la poliție în acei 3 ani ) .

  Permisul îmi va fi dat înapoi după acel 1 an de suspendare ? Sau după toată perioada de 4 ani .

  Mulțumesc

 37. Mihai

  Buna ziua,

  am o intrebare va rog daca mi ati putea raspunde, pe data de 8 octombrie 2023 mia fost permisul retinut iar dupa dus la sectie pentru a imi face dosar penal eu fara permis in timpul acela. anterior am fost oprit de radar cu o viteza de 172km eu necontestand si perioada de 14 trecusera asa ca miau intocmit dosar penal.

  Dupa lungi asteptari am fost chemat la audieri de brigada rutiera bucuresti recent si doamna care ma audiat mia spus ca va renunta la urmarirea penala. Mi sa cominicat ca declaratia facuta la audiere va fi trimisa la procuror si sa astept raspuns. Credeti ca va dura mult asteptarea? va mai trebui sa astept acele 180 de zile pentru a mi ridica permisul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente