Meniu Închide

Vor fi anulate toate amenzile date pe durata stării de urgență în temeiul OUG 1/1999

Vor fi anulate toate amenzile date pentru nerespectarea măsurilor dispuse pe durata stării de urgență. Toți cei care au primit astfel de amenzi contravenționale, pe temeiul nerespectării măsurilor dispuse pe perioada stării de urgență, trebuie să facă plângere contravențională, să le conteste, pentru  a fi anulate de instanțe. Toate amenzile date în temeiul OUG 1/1999 sunt anulabile prin Decizia CCR de astăzi.

CCR a decis astăzi 06.05.2020 că Ordonanța 34/2020 prin care au fost majorate amenzile contravenționale la un maxim de 20.000 lei pentru persoane fizice și 70.000 pentru persoane juridice  este neconstituțională.

S-a declarat neconstituțional în integralitate art 28 din OUG 1/1999, articol ce stabilește amenzile aplicabile contravenienților. Neconstituționalitatea este dată de plaja prea mare a cuantumului amenzii (2.000 – 20.000 pentru persoane fizice și 10.000-70.000 pentru persoane juridice), lipsa legii de accesibilitate, claritate, precizie și previzibilitate. Neconstituționalitatea se referă și la faptul că stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator. 

Cum în materie contravențională este aplicabil principiul mitior lex din materie penală, și amenzile date înainte de 31 martie 2020 (dată la care a intrat în vioare OUG 34/2020) sunt nelegale. Astfel că toate amenzile date în baza OUG 1/1999 pot fi anulate pe nelegalitate, fiind aplicabilă norma contravențională mai favorabilă, cea din dispozițiile CCR.

Am scris în repetate rânduri despre abuzurile polițiștilor cauzate de normele difuze care le oferea libertate la abuzuri. Am scris despre acuzații penale (asta este o contravenție) enorme prin raportare la o fapta neclară, imprecisă, deseori interpretată după bunul plac al agentului.

Atenție! Doar instanțele pot anula aceste amenzi pe motive de nelegalitate, și doar dacă cei amendați fac contestație prin formularea unei plângeri contravenționale. Procesele-Verbale nu se anulează de drept ci trebuie contestate. Trebuie invocate motive de nelegalitate raportate la Decizia CCR ce va fi motivată și publicată în Monitorul Oficial până se va intra pe fond la aceste procese contravenționale.

Invocarea deciziei CCR este obligatorie și, indiferent de alte temeiuri de drept și de fapt, va fi arhisuficientă pentru anularea proceselor-verbale cu referință la nelegalitatea lor.

Cei care au plătit sau vor plăti minimul amenzii vor putea să ceară instanței returnarea banilor plus cheltuieli de judecată. Tot ce se cheltuie cu un astfel de proces judiciar (taxe de timbru, curier, avocat, etc) se va imputa statului sub formă de cheltuieli judiciare. Deși se ”bucura” că a câștigat din amenzi suma de 130 milioane de euro, statul va trebui să plătească el câteva milioane de euro cetățenilor, cheltuieli judiciare cu toate aceste procese. Tot statul va fi vinovat și de blocajul judiciar.

Se preconizează un val de procese contravenționale, pe lângă alte valuri de alte procese ce stau blocate la ușile instanțelor din ianuarie 2020.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente