UPDATE 24.07.2023: Legea 254/2023 a fost promulgată in data de 21.07.2024, a fost publicată în Monitorul Oficial nr 678/24.07.2023 și va intra în vigoare începând cu 27.07.2023.
———————————
Parlamentul a adoptat în data de 28.06.2023 o lege ce modifică competența judecătoriei privind plângerea contravențională rutieră.
Se stabilește o competență alternativă între judecătoria de la locul constatării faptei contravenționale și judecătoria de la domiciliul ori sediul contravenientului. Contravenientul va fi cel care alege judecătoria pe care o investește prin formularea și depunerea plângerii contravenționale.
Problema a survenit o dată cu modificarea competenței la regimul general al contravențiilor, și anume prin modificarea OU 2/2001. Reglementarea generală prevede (conform unei modificări recente operate prin Legea nr. 107/2022) o competență alternativă. Doar că reglementarea nu se aplica și în materie rutieră, materie unde era competentă exclusiv instanța de la locul constatării faptei contravenționale, deoarece normele din OUG 195/2002 sunt norme speciale.
Noua lege adoptată vine să corecteze această necorelare care a provocat confuzie și practică neunitară. Astfel au fost instanțe care au declinat judecarea cauzei către judecătoria de la locul constatării faptei dar și instanțe de la domiciliul contravenientului care s-au declarat competente în materie rutieră, nedeclinând cauza către judecătoria de la locul constatării faptei, deși a fost invocată excepția necompetenței teritoriale. ICCJ, printr-un regulator de competență, a statuat recent că este competentă exclusiv judecătoria de la locul constatării faptei, norma rutieră fiind o normă specială ce trebuie aplicată cu precădere față de norma generală.
Observăm că în materie rutieră, în ceea ce privește competența judecătoriei elementul esențial este locul constatării și nu locul sâvârșirii faptei contravenționale, așa cum este în regimul juridic al contravențiilor.
De la intrarea în vigoare a noii legi plângerile contravenționale în materie rutieră pot fi depuse ori la judecătoria de la domiciliul contravenientului ori la judecătoria de la locul constatării faptei. Alegerea de competență va aparține contravenientului, care va depune plângerea contravențională la judecătoria pe care o va considera mai potrivită și mai accesibilă, atât pentru el cât și pentru martori, dacă va fi cazul administrării unei astfel de probe. O dată investită o judecătorie, nu se mai poate depune plângere și la cealaltă instanță.
Având în vedere modificările legislative, agentul sancționator va face mențiunile aferente pe Procesul Verbal la rubrica corespunzătoare, indicând cele două judecătorii posibil competente, pentru o corectă informare a contravenientului cu privire la dreptul său de a ataca legalitatea sau temenicia Procesului Verbal.
Punctual se modifică art 118 alin 1 din OUG 195/2002, astfel: împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază își are domiciliul ori sediul contravenientul.
Buna ziua, citisem pe internet o situatie interesanta. O persoana pierduse in apel o contraventie si trebuia sa ramana fara permis 90zile. Nu si-a predat permisul, asadar 120zile in total. Asta se intampla in 2020. Acum in 2023, in baza de date apare suspendarea respectiva dar nefiind inceputa. Mai au voie dupa 3 ani sa ii suspende permisul respectivului ?
teoretic nu mai au voie, perioada se consideră executată.
Nu gasesc pe internet In Codul Rutier actualizat 2023 modificarile de care spuneti: „Punctual se modifică art 118 alin 1 din OUG 195/2002, astfel: împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază își are domiciliul ori sediul contravenientul. ”
UNDE POT GASI VARIANTA ADEVARATA?
Multumesc
cautati Legea 254/2023 si in aceasta lege aveti modificarea, probabil siteurile de pe net mai dureaza pana opereaza aceasta modificare
Multumesc mult!
cu plăcere, numai bine.
Declină soluţionarea cauzei
Solutia pe scurt: Admite excepţia necompetenţei teritoriale de ordine publică a Judecătoriei Iaşi, invocată din oficiu. Declină competenţa de soluţionare a plângerii contravenţionale formulate de petentul Teodoru , în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poli?ie Judeţean Neamţ, în favoarea Judecătoriei Roman. Fără cale de atac. Pronunţată azi, 26.04.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre 4597/2023 26.04.2023
Termen pe 06-09-2023 la Judecatoria Roman- Neamt ce se mai intampla acum… eu sunt din IASI
se va judeca la Roman, depuneti probele pe care le aveti.
Multumesc, cu respect!
cu plăcere
Buna ziua, in cazul meu, cetatean cu domiciliul in strainatate, pot depune contestatie in strainatate? Am vorbit cu un avocat de aici, el spune ca putem depune contestatia dar instanta isi va pronunta competenta ulterior. Certificatul de grefa care il voi primi si traduce, va fi acceptat de politie…
nicidecum, competența este doar a instanțelor române. Doar în România puteti depune plângere contravențională, prin avocat dacă nu sunteți în țară.
Trebuie sa iau neapărat permisul de la politie după ce trec cele 90 zile sau poate sa rămână la ei încă câteva luni și când ma întorc în țară sa îl iau înapoi?
poate să ramana la ei, nu sunteti obligat sa il ridicati.