Meniu Închide

Competență nouă privind plângerea contravențională rutieră

UPDATE 24.07.2023: Legea 254/2023 a fost  promulgată in data de 21.07.2024, a fost publicată în Monitorul Oficial nr 678/24.07.2023 și va intra în vigoare începând cu 27.07.2023.

———————————

Parlamentul a adoptat în data de 28.06.2023 o lege ce modifică competența judecătoriei privind plângerea contravențională rutieră.

Se stabilește o competență alternativă între judecătoria de la locul constatării faptei contravenționale și judecătoria de la domiciliul ori sediul contravenientului. Contravenientul va fi cel care alege judecătoria pe care o investește prin formularea și depunerea plângerii contravenționale.

Problema a survenit o dată cu modificarea competenței la regimul general al contravențiilor, și anume prin modificarea OU 2/2001. Reglementarea generală prevede (conform unei modificări recente operate prin Legea nr. 107/2022) o competență alternativă. Doar că reglementarea nu se aplica și în materie rutieră, materie unde era competentă exclusiv instanța de la locul constatării faptei contravenționale, deoarece normele din OUG 195/2002 sunt norme speciale.

Noua lege adoptată vine să corecteze această necorelare care a provocat confuzie și practică neunitară. Astfel au fost instanțe care au declinat judecarea cauzei către judecătoria de la locul constatării faptei dar și instanțe de la domiciliul contravenientului care s-au declarat competente în materie rutieră, nedeclinând cauza către judecătoria de la locul constatării faptei, deși a fost invocată excepția necompetenței teritoriale. ICCJ, printr-un regulator de competență, a statuat recent că este competentă exclusiv judecătoria de la locul constatării faptei, norma rutieră fiind o normă specială ce trebuie aplicată cu precădere față de norma generală.

Observăm că în materie rutieră, în ceea ce privește competența judecătoriei elementul esențial este locul constatării și nu locul sâvârșirii faptei contravenționale, așa cum este în regimul juridic al contravențiilor.

De la intrarea în vigoare a noii legi plângerile contravenționale în materie rutieră pot fi depuse ori la judecătoria de la domiciliul contravenientului ori la judecătoria de la locul constatării faptei. Alegerea de competență va aparține contravenientului,  care va depune plângerea contravențională la judecătoria pe care o va considera mai potrivită și mai accesibilă, atât pentru el cât și pentru martori, dacă va fi cazul administrării unei astfel de probe. O dată investită o judecătorie, nu se mai poate depune plângere și la cealaltă instanță.

Având în vedere modificările legislative, agentul sancționator va face mențiunile aferente pe Procesul Verbal la rubrica corespunzătoare, indicând cele două judecătorii posibil competente, pentru o corectă informare a contravenientului cu privire la dreptul său de a ataca legalitatea sau temenicia Procesului Verbal.

Punctual se modifică art 118 alin 1 din OUG 195/2002, astfel: împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază își are domiciliul ori sediul contravenientul. 

 

Print Friendly, PDF & Email

32 de comentarii

  1. Axinte Iulian

    Buna ziua, citisem pe internet o situatie interesanta. O persoana pierduse in apel o contraventie si trebuia sa ramana fara permis 90zile. Nu si-a predat permisul, asadar 120zile in total. Asta se intampla in 2020. Acum in 2023, in baza de date apare suspendarea respectiva dar nefiind inceputa. Mai au voie dupa 3 ani sa ii suspende permisul respectivului ?

  2. Secara Eugen

    Nu gasesc pe internet In Codul Rutier actualizat 2023 modificarile de care spuneti: „Punctual se modifică art 118 alin 1 din OUG 195/2002, astfel: împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază își are domiciliul ori sediul contravenientul. ”

    UNDE POT GASI VARIANTA ADEVARATA?

    Multumesc

  3. Teodoru

    Declină soluţionarea cauzei
    Solutia pe scurt: Admite excepţia necompetenţei teritoriale de ordine publică a Judecătoriei Iaşi, invocată din oficiu. Declină competenţa de soluţionare a plângerii contravenţionale formulate de petentul Teodoru , în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poli?ie Judeţean Neamţ, în favoarea Judecătoriei Roman. Fără cale de atac. Pronunţată azi, 26.04.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
    Document: Hotarâre 4597/2023 26.04.2023
    Termen pe 06-09-2023 la Judecatoria Roman- Neamt ce se mai intampla acum… eu sunt din IASI

  4. Cristian

    Buna ziua, in cazul meu, cetatean cu domiciliul in strainatate, pot depune contestatie in strainatate? Am vorbit cu un avocat de aici, el spune ca putem depune contestatia dar instanta isi va pronunta competenta ulterior. Certificatul de grefa care il voi primi si traduce, va fi acceptat de politie…

  5. Laurentiu

    Trebuie sa iau neapărat permisul de la politie după ce trec cele 90 zile sau poate sa rămână la ei încă câteva luni și când ma întorc în țară sa îl iau înapoi?

  6. Tudoran Claudiu

    Buna ziua! Am un proces pierdut in Fond si in Apel. Contraventia a fost ca nu am oprit cand a inceput bariera de la calea ferata sa coboare. Pot face si recurs?

  7. roberto

    Buna ziua! Am o intrebare referitoare la momentul din care se calculeaza durata predarii permisului in cazul mentinerii procesului verbal de contraventie si neapelarii. Concret in 29.09.2023 s-a publicat sentinta de mentinere a procesului verbal si a posibilitatii de apel in 30 de zile. In 14.10.2023 am primit in posta sentinta. Nu se face apel. Am inteles ca dupa cele 30 de zile (din 29.09.20203 sau 14.10.20203 si aici am un dubiu) trebuie sa merg la judecatorie sa se puna stampila de definitiv. Intrebarea mea ar fi: care este termenul sau de cand se calculeaza cele 30 de zile in care trebuie sa depun permisul la serviciul rutier dupa obtinerea acestei stampile? Se considera 30 de zile din data de 14.10.2023 in care am primit plicul acasa sau 30 de zile dupa ce obtin stampila de definitiva? Multumesc anticipat. Cu respect!

  8. Andrei

    Buna ziua! Dacă am depus o contestație după suspendarea permisului pentru 150 de zile și, ulterior, la 30 de zile după suspendare mi s-a redat permisul pe durata procesului de contestație, mi-aș dori să știu ce se întâmplă în cazul în care pierd contestația. Va trebui să încep din nou cele 150 de zile de așteptare, sau rămân cu doar 120 de zile de executat?

  9. SERGIU REMES

    Buna seara
    Mi-a fost suspendat permisul pentru 120 zile(depasirea vitezei cu mai mult de 70km/ora),iar dupa 12 zile am facut contestatie,pe care am pierduto.As vrea sa intreb daca cele 12 zile cat am avut permisul suspendat se scad din 120 de zile de suspendare a permisului ,sau nu ,si trebuie sa calculez 120 zile de la data predarii permisului.
    Va multumesc anticipat

  10. Sorin DIACONESCU

    Buna ziua

    Stimate domnule av.Ilie Dorin
    Apelez la experienta domniei voastre, vă supun atentiei un caz de contestatie a unui PV de contraventie pentru depasirea vitezei cu 50 km/h.Vă rog sa ma ajutati prin indicarea normei juridice care se referă la urmatoarea situatie -renuntarea la Apel, în cursul desfăsurării judecătii apelului.Instanta i-a act de renuntare la apel și pronunta solutia -Respinge apelul prin renuntare, făra sa mai ceară acordul tacit sau expres al politiei .În această situatie,hotărârea ramane definitiva la data pronuntarii sau la data comunicarii.Ce norma juridică clarifica această interpretare.

    Vă multumesc pentru amabilitate!

    Sanatate

    • Avocat ILIE DORIN

      Confundați institutiile procesuale. Renuntarea la dreptul de a face apel se poate face doar inauntrul termenului de apel, deci in cele 30 de zile in care se poate face apel. Ceea ce spuneti dvs se referă la RENUNȚAREA LA JUDECATA APELULUI, institutie juridică ce are alt regim juridic. Astfel că, dacă renunțați la judecarea apelului, si instanța ia act de această renunțare, hotărârea instanței de apel devine definitivă la data publicării pe portal a soluției în acest sens.

  11. Stefan

    Buna ziua,

    Referitor la contestatia PV, am initiat aceasta actiune in instanta, si ea se regaseste pe portal ca fiind in desfasurare, daca permisul nu a fost retinut de catre politie la momentul faptei, pana la finalizarea procesului trebui sa instintez cumva politia de demersul meu, sau pot in continuare sa conduc cu permisul respectiv. In mod normal daca este retinut, pe baza certificatului de grefa si CI stiu ca se elibereaza de la politie. Dar in cazul in care il am deja mai este nevoie de alt ceva? In baza carei dovezi pot circula in continuare.

    Multumesc,
    Stefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente