Meniu Închide

ICCJ: după 3 ani de la finalizarea fizică a clădirii nu se mai poate aplica o amendă pentru construire fără autorizație

În data de 20.07.2020 ICCCJ s-a pronunțat cu privire la sesizarea din 20.05.2020 prin care Ministerul Public a formulat o cerere de clarificare a situațiilor privind prescripția în materie contravențională la regimul construcțiilor. Recursul în interesul legii viza situațiile în care persoanele fizice sau juridice execută sau au executat orice tip de lucrări de construcție/renovare ori desființare/demolare fără autorizație și termenul maxim la care pot fi sancționate aceste persoane. Decizia are un impact major pentru situațiile construcțiilor ridicate fără autorizație.

Executarea unor astfel de lucrări fără autorizație constituie contravenție, fapta putând fi sancționată cu amenzi între 1.000 lei și 100.000 lei. Problema incidentă se referea la momentul sau perioada în care contravenientul persoană fizică sau juridică poate fi amendat prin raportare la prescripția contravențională.

Amintim că prescripția contravențională este instituția conform căreia o persoană nu mai poate fi amendată/sancționată după trecerea unui anumit timp de la săvârșirea faptei contravenționale. Deși termenul general de prescripție în materie contravențională este de 6 luni, în materia contravențiilor la regimul construcțiilor legea prevede un termen mai mare de prescripție și anume 3 ani. După trecerea acestor termene o faptă nu mai poate atrage sancțiuni contravenționale, răspunderea contravențională fiind înlăturată. Aceste termene curg de la data săvârșirii faptei. Problema incidentă în sesizarea analizată de ICCJ este momentul de la care curge termenul de prescripție de 3 ani în materia contravențională la regimul construcțiilor, având în vedere caracterul continuu al acestor fapte, continuitatea fiind cuprinsă între începerea lucrărilor fără autorizație și până la finalizarea construcției.

Astfel că în materia lucrărilor efectuate fără autorizație contravenția se consideră săvârșită pe tot parcursul edificării construcției/efectuării lucrărilor. În acest sens pot fi constatate contravenții și aplicate sancțiuni de la începutul lucrărilor și până la finalul acestora. În materia contravențiilor continue există un termen de consumare, în domeniul de care facem vorbire fiind termenul la care începe executarea de lucrări fără autorizație (deci se poate vorbi de o contravenție din prima zi în care se efectuează primele lucrări fără autorizație ca moment de consumare a contravenției), și un termen de epuizare, data la care lucrările fără autorizație au fost finalizate/încetate (deci se poate vorbi de ultima zi a efectuării lucrărilor fără autorizație ca moment de epuizare a contravenției). Data exactă a comiterii contravenției este un element esențial al Procesului Verbal și lipsa ei din cuprinsul Procesului Verbal atrage anularea acestuia. Totodată, această dată este importantă pentru calcularea termenului de prescripție de 3 ani. În acest sens e nelegal întocmit un Proces Verbal în care se menționează o perioadă în loc de o dată anume.

Cu privire la problemele de mai sus, în practică au existat două soluții jurisprudențiale cu privire la momentul maxim în care începe să curgă termenul de prescripție:
1. O soluție era în sensul că acest termen curge de la data finalizării lucrării/construcției în sens material, fizic, astfel că lucrarea este considerată finalizată din punct de vedere structural și tehnic în momentul în care este aptă pentru a îndeplini scopul pentru care a fost edificată (de ex. gata de locui sau gata pentru a fi sediul unei societăți ori gata pentru a se depozita marfă în cazul depozitelor, etc). În acest context organul de constatare a contravenției va trebui să facă cercetări și să stabilească cu exactitate ziua în care lucrările de construcție s-au finalizat.
2. O a doua soluție în practică se referea la finalizarea lucrării/construcției în sens juridic, neavând importanță finalizarea în sens material. Finalizarea lucrării/construcției în sens juridic însemna constatarea de către autorități a finalizării lucrării și efectuarea recepției în acest sens, indiferent de data la care construirea/edificarea s-a terminat. În cazurile în care construcția este finalizată material dar nu este recepționată de autorități, ea nu este finalizată în sens juridic, astfel că cel care a construit ar săvârși în continuare contravenția de executare de lucrări fără autorizare, deși el le-a finalizat fizic.

Decizia ICC nr.16  în dosarul nr.1134/1/2020 a clarificat problema în acord cu prima soluție din practica instanțelor (amintită mai sus). Astfel că decizia ICCJ este în sensul că admite recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, în consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 13 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 31, coroborate cu cele ale art. 37 alin. (5) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, termenul de prescripție a răspunderii contravenționale pentru contravențiile prevăzute de art. 26 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 50/1991, republicată, constând în executarea, fără autorizație de construire, a unei construcții ce cuprinde toate elementele structurale necesare pentru a fi considerată terminată la data constatării contravenției, curge de la data terminării în fapt a construcției.

În concluzie, pentru lucrările/construcțiile/demolările efectuate fără autorizație de către persoanele fizice sau juridice, termenul de prescripție de 3 ani curge de la data finalizării în fapt a acestor lucrări/construcții/demolări. Dacă de la data finalizării lucrării/construcției/demolării s-au scurs peste 3 ani de zile, fapta nu mai atrage răspunderea contravențională. Un Proces Verbal prin care se constată o contravenție și se aplică o sancțiune în materie de construcții poate fi anulat de instanțele de judecată dacă constatarea și aplicarea sancțiunii s-a făcut dincolo de termenul de 3 ani de zile, un astfel de Proces Verbal fiind nelegal întocmit. Pentru a fi anulat un astfel de Proces Verbal nelegal întocmit, contravenientul trebuie să formuleze în termen plângere contravențională la instanță.

Cum în materie contravențională este aplicabil principiul legii mai favorabile, de această Decizie pot beneficia toți contravenienții care au pe rolul instanțelor astfel de plângeri contravenționale, beneficiind de această interpretare dacă constatarea și aplicarea sancțiunii în cazul lor s-a făcut la peste 3 ani de când au terminat lucrările efectiv, putând folosi orice probe în acest sens.

Print Friendly, PDF & Email

52 Comments

 1. Pingback:Certificatele de stare civilă și cazierul judiciar vor putea fi eliberate direct avocaților. Specimenul de semnătură se va putea da în fața avocatului

 2. MANEA ANICA

  BUNA ZIUA,,,

  UN AN CU SANATATE ..VA INTREB CONF ACESTEI LEGI DACA SE PRESCRIE AMENDA…MENTIONEZ CA VARUL
  A AVUT PROCES PT DEMOLARE CARE SA FINALIZAT FARA DEMOLARE SI AMENDA A RAMAS S-AU SE PRESCRIE …MULTUMESC DOAMNE AJUTA

  MANEA ANICA

  • Avocat ILIE DORIN

   de la sine nici o amendă nu se prescrie. Daca a fost dată o amendă, se poate contesta in 15 zile de la primirea ei, și se poate castiga acest proces dacă amenda a fost data desi s-au scurs peste 3 ani de la finalizarea constructiei si puteti dovedi acest lucru.

   • Viorel

    Buna ziua, cum trebuie sa procedez pentru a intra in ilegalitate cu casa de locuit, pe care am construito si finalizato in anul 2002-2003 si pentru care nu am avut autorizatie de construire. Multumesc!

 3. M

  Bună ziua, locuiesc într-o construcție la curte cu o suprafață a terenului de 400 m.
  Construcția este formata din 2 apartamente și 4 garsoniere. Apartamentele sunt la mansarda iar garsonierele la parter. Eu dețin 12.5% 50 m2 din suprafața de teren aferent locuintei. În urma cu aproape 3 ani împreună cu 1 vecin am făcut o extindere a locuintei fără autorizație, doar cu acceptul verbal al vecinului ce locuiește în apartament deasupra noastra. Oare putem întra în legalitate vreodată? Mulțumesc

 4. DANA

  Buna ziua ! In situatia in care am autorizatie de constructie, dar nu am procesul de receptie a finalizarii constructiei…as vrea sa intabulez constructia, insa nu pot, deoarece imi lipseste acest proces de receptie fara de care cei de la primarie nu imi elibereaza certificatul de edificare…exista o sanctiune pt asa ceva?! Multumesc !

 5. Gheorghita neagu

  Buna ziua ,daca fac cadastru și eu am o construcție fără autorizație (de 15 ani )care ar fi urmările?
  Multumesc frumos !

  • Avocat ILIE DORIN

   nici o urmare. Nu vă mai poate amenda nimeni. Puteți intra în legalitate fără probleme, doar că e ceva documentație la mijloc. Vorbiți la primărie și veți găsi indrumările necesare.

 6. Nicoleta

  Fac o extindere hol existent pina la a doua intrare a casei(1964 chirpic) am fost la un proiectant si ma costa enorm 6000 lei ptr 5,5m hol
  Vor tot felul de avize si expertize de parca fac o casa cu etaj
  Deasemeni inlocuiesc si acoperisul di ondulina cu tabla
  E normal sa fie nevoie de atitea avize?
  Daca as face holul doar din termopan ar mai fi nevoie de autorizatie?
  Se incadreaza la constructii usoare fara autorizatie?

 7. Lenuța

  Bună ziua. Am construit o casă la roșu în curtea părinților acum 10 ani. Nu am reușit să obțin autorizația de construcție, tatăl meu nereușind să obțină toate documentele necesare. Eu nu am putut să mă ocup, aflandu-ma peste hotare.
  Cei de la primărie l-au asigurat că îl vor păsui și că nu va avea probleme din partea lor în acest sens, așa încât l-au încurajat să construiască și în paralel să facă demersurile pentru obținerea autorizației. Atât construcția cât și terenul, nu sunt în proprietatea mea.
  În condițiile în care construcția este departe de a fi finalizată și nu am intenția de a mai continua in viitorul apropiat acest demers, doresc să știu dacă sunt pasibilă de contravenție, având în vedere că ultimul moment al lucrărilor de construcții a avut loc acum 10 ani.
  Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.

 8. Hary

  Buna seara! Am construit o casa pe baza autorizatiei de constructie , am depasit termenul la prelungirea autorizatiei cu un an, in august 2006 m-am inscris la impozit, cand m-am dus la primarie cu dosarul sa ma inscriu la impozit, am intrebat daca totul este in regula, mi s-a zis ca totul este in regula.Nu mi-a zis nimeni niciodata ca trebuie sa obtin un certificat de receptie a lucrarii, mi-am zis ca atata timp cat platesc impozit sunt in regula.Am aflat ca
  eu nu sunt proprietar pe casa construita de mine abia cu doi ani in urma (adica in 2019) , cand a trebuit sa depun un dosar pentru gaze la primarie. De la primarie eu nu prea primesc nici o rezolvare desi am insistat.Ce este de facut? Vreau sa intru in legalitate si nu pot.
  Va multumesc anticipat!

 9. HARY

  Nu m -am exprimat eu corect, mai concret , nu am proces verbal de receptie la finalizarea lucrarii, pentru ca nu am anuntat ca am finalizat lucrarea . Neavand facuta receptia la terminarea lucrarii, nu pot sa intabulez casa , nu pot fi inscris in cartea funciara .De aceea am considerat ca nu sunt proprietar , nu figureaza nimeni ca proprietar in locul meu.
  Sper ca acum m-am facut inteles!

 10. Florica

  Bună ziua, locuiesc intr-un bloc la parter din anul 1984 ,apartamentul este pe colt și în 1985 am făcut din policarbonat făcut un acoperiș și partea din față în dreptul peretelui de la dormitor pentru a proteja dormitorul,menționez că aveam condens în fiecare iarnă și acum administratora ne-a făcut sesizare la primărie ca să dăm jos policarbonatul îmi puteți spune dacă pot păstra aceasta și nu se poate prescrie după atâția ani, în toți acești ani nu am avut nici o problemă cu vreun vecin.

  • Avocat ILIE DORIN

   s-a prescris posibilitatea primăriei să vă amendeze, dar poate să vă oblige să restabiliți imobilul cum era. Oricum faceti contestație/plângere la actele primăriei la instanță și vă apărați că sunt lucrări necesare imobilului…

 11. Dana

  Buna seara!
  Am cumparat un teren si in urma masuratorilor cadastrale sa constatat ca vecinii de la est sunt cu gardul pe strada (calea de acces ) dintre noi.
  In urma sesizarilor la primarie …vecinii au primit o amenda pt constructie fara autorizatie si ca si masura complementara demolarea.
  Intrebarea este :
  Care este termenul legal de demolare?
  Multumesc!

 12. Andra

  Buna ziua. Sunt in proces de cautare a unei case in Bucuresti si printre altele, una mi-a atras atentia si as vrea sa stiu daca merita sa cercetez mai mult si sa fac o astfel de achizitie: este o casa construita in 2019 pe locul unei case vechi, demolate. Practic proprietarii au ridicat casa noua in baza proiectului casei vechi. Desi mi s-au prezentat acte precum intabulare, cadastru, cerificat energetic si carte funciara, proprietarii nu au autorizatia de constructie sau cartea tehnica. Exista vreo alta modalitate de a verifica efectiv calitatea si executia casei in cazul acesta? Ce probleme as putea intampina pe viitor, atat din punct de vedere al actelor, cat si a constructiei efective?

  • Avocat ILIE DORIN

   Dacă acea casa apare in cartea funciară nu riscați nimic. Oricum dacă se sesizează organele și se pune problema unei răspunderi contravenționale ea va fi in sarcina vânzătorilor, adică a celor care au făcut modificările. Răspunderea contravenționala este personală și nu se transmite prin vanzare.?

 13. Cristi

  Buna ziua! Pe lânga o casa de chirpici veche intro stare precara am construit si extins cu 50 m2 fara autorizatie de construiren. Care ar putea fi consecintele? multumesc

 14. Lonca Cristina

  Buna ziua,am construit o casă proiectul fiind pe socrul meu care între timp a decedat.Autorizatia de construcție a expirat de ceva ani ,nu am făcut recepția construcției iar acum suntem și în succesiunea după socrul meu pe care este făcut și proiectul casei,cum se poate face receptia construcției și intabularea ei pe noi? Mulțumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   Daca au trecut mai bine de 3 ani de când a fost finalizată da, se pot iniția procedurile de intrare in legalitate. Totusi faceți mai întîi succesiunea si declarati casa ca bun al socrului, ulterior faceți partajul si vedeti cui revine, apoi cel care preia casa va face actele la zi.

 15. Remus

  Bună ziua. Fiți amabil. Intenționez sa construiesc o casa mica de cca 60 mp undeva la sat, terenul este a bunicilor care nu mai sunt printre noi, nu este dezbătută moștenirea, fiin mai mulți frați și o situație mai grea la fiecare nu se găsesc bani pentru a face aceasta dezbatere de moștenire la primărie, deci nu pot face autorizație de construcție etc. Dacă construiesc asa pe osmanyul bunicilor ce risc din partea primăriei eventual, amenda, demolare…? Mulțumesc anticipat

 16. Remus

  Am uitat sa menționez, aceasta construcție intenționez sa o fac din panouri Sandwich nu știu dacă are vre o importanta sau nu în discuția respectiva, dar se auzea ca aceste construcții din structuri metalice nu ar avea nevoie de autorizații de construcții, pot fi doar vorbe goale, nu am întrebat pe nimeni specializat, mulțumesc

 17. Mariana

  Bună ziua, am construit o casa pe rosu, geamuri, acoperiș, aceasta fiind construita în 2017 iar în 2020luna lui septembrie am avut o reclamație mi sa dat amenda, amenda am plătit o și mi s a spus sa întru în legalitate. Când am început demersurile mi s a spus ca nu sunt norme de întrare în legalitate. Întrebarea mea este dacă am fost sancționată în septembrie 2020 am plătit amenda, acum pot sa fac expertiza sa intabulez construcția în cartea funciara și se poate sa îmi elibereze primăria certificat de edificarea construcției?

 18. Asli

  Buna ziua. Am balconul inchis cu golul de geam de 1,43 m si sub geam exista o fasie de tabla alba pusa pe un schelet metalic de 50 de cm aprox pana la constructia de beton, un fel de parapet (ca la blocurile vechi). As vrea sa inlocuiesc tamplaria cu una termopan si as dori si partea de tabla sa fie tot din termopan opac alb pentru o mai buna izolatie. As nevoie de autorizatie de asa ceva? am citit ca trebuie sa se respecte dimensiunea golurilor si tamplariei vechi daca se fac schimbari dar nu mi-e clar daca inlocuirea tablei cu termopan alb opac reprezinta vreo modificare. Multumesc anticipat!

  • Avocat ILIE DORIN

   Daca e un simplu bloc și nu e imobil protejat de legislația monumentelor, da, puteți atât timp cât se respectă formatul vechii structuri/forme dimenstiuni culori, si atât timp cât nu se aduce atingere structurii.

 19. Marius

  Buna ziua, in 2014 pe firma mea am inchiriat un teren si am construit o hala ptr depozitare piese auto, am cerut de la primarie certificatul de urbanism si autorizatie de constructie dar nu am mers mai departe cu obtinerea autorizatiilor din certificat, in 2020 am cumparat terenul si am cerut de la primarie certificatul de urbanism cu intrarea in legalitate acum fiind persoana fizica ptr garaj auto, ei in certificat imi cer pe langa celelalte aprobari si un proces verbal de constatare a contraventiei, de ce? Multumesc ptr raspuns.

 20. Ioana

  Buna seara.Am cumparat o casa cu beci construit sub terasa si sub o camera a casei iar beciul nu este construit cu autorizatie.Ce trebuie sa fac pentru a intra in legalitate?Mentionez ca au trecut cei trei ani in luna martie ,anul curent.Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente