Meniu Închide

ICCJ: după 3 ani de la finalizarea fizică a clădirii nu se mai poate aplica o amendă pentru construire fără autorizație

În data de 20.07.2020 ICCCJ s-a pronunțat cu privire la sesizarea din 20.05.2020 prin care Ministerul Public a formulat o cerere de clarificare a situațiilor privind prescripția în materie contravențională la regimul construcțiilor. Recursul în interesul legii viza situațiile în care persoanele fizice sau juridice execută sau au executat orice tip de lucrări de construcție/renovare ori desființare/demolare fără autorizație și termenul maxim la care pot fi sancționate aceste persoane. Decizia are un impact major pentru situațiile construcțiilor ridicate fără autorizație.

Executarea unor astfel de lucrări fără autorizație constituie contravenție, fapta putând fi sancționată cu amenzi între 1.000 lei și 100.000 lei. Problema incidentă se referea la momentul sau perioada în care contravenientul persoană fizică sau juridică poate fi amendat prin raportare la prescripția contravențională.

Amintim că prescripția contravențională este instituția conform căreia o persoană nu mai poate fi amendată/sancționată după trecerea unui anumit timp de la săvârșirea faptei contravenționale. Deși termenul general de prescripție în materie contravențională este de 6 luni, în materia contravențiilor la regimul construcțiilor legea prevede un termen mai mare de prescripție și anume 3 ani. După trecerea acestor termene o faptă nu mai poate atrage sancțiuni contravenționale, răspunderea contravențională fiind înlăturată. Aceste termene curg de la data săvârșirii faptei. Problema incidentă în sesizarea analizată de ICCJ este momentul de la care curge termenul de prescripție de 3 ani în materia contravențională la regimul construcțiilor, având în vedere caracterul continuu al acestor fapte, continuitatea fiind cuprinsă între începerea lucrărilor fără autorizație și până la finalizarea construcției.

Astfel că în materia lucrărilor efectuate fără autorizație contravenția se consideră săvârșită pe tot parcursul edificării construcției/efectuării lucrărilor. În acest sens pot fi constatate contravenții și aplicate sancțiuni de la începutul lucrărilor și până la finalul acestora. În materia contravențiilor continue există un termen de consumare, în domeniul de care facem vorbire fiind termenul la care începe executarea de lucrări fără autorizație (deci se poate vorbi de o contravenție din prima zi în care se efectuează primele lucrări fără autorizație ca moment de consumare a contravenției), și un termen de epuizare, data la care lucrările fără autorizație au fost finalizate/încetate (deci se poate vorbi de ultima zi a efectuării lucrărilor fără autorizație ca moment de epuizare a contravenției). Data exactă a comiterii contravenției este un element esențial al Procesului Verbal și lipsa ei din cuprinsul Procesului Verbal atrage anularea acestuia. Totodată, această dată este importantă pentru calcularea termenului de prescripție de 3 ani. În acest sens e nelegal întocmit un Proces Verbal în care se menționează o perioadă în loc de o dată anume.

Cu privire la problemele de mai sus, în practică au existat două soluții jurisprudențiale cu privire la momentul maxim în care începe să curgă termenul de prescripție:
1. O soluție era în sensul că acest termen curge de la data finalizării lucrării/construcției în sens material, fizic, astfel că lucrarea este considerată finalizată din punct de vedere structural și tehnic în momentul în care este aptă pentru a îndeplini scopul pentru care a fost edificată (de ex. gata de locui sau gata pentru a fi sediul unei societăți ori gata pentru a se depozita marfă în cazul depozitelor, etc). În acest context organul de constatare a contravenției va trebui să facă cercetări și să stabilească cu exactitate ziua în care lucrările de construcție s-au finalizat.
2. O a doua soluție în practică se referea la finalizarea lucrării/construcției în sens juridic, neavând importanță finalizarea în sens material. Finalizarea lucrării/construcției în sens juridic însemna constatarea de către autorități a finalizării lucrării și efectuarea recepției în acest sens, indiferent de data la care construirea/edificarea s-a terminat. În cazurile în care construcția este finalizată material dar nu este recepționată de autorități, ea nu este finalizată în sens juridic, astfel că cel care a construit ar săvârși în continuare contravenția de executare de lucrări fără autorizare, deși el le-a finalizat fizic.

Decizia ICC nr.16  în dosarul nr.1134/1/2020 a clarificat problema în acord cu prima soluție din practica instanțelor (amintită mai sus). Astfel că decizia ICCJ este în sensul că admite recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, în consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 13 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 31, coroborate cu cele ale art. 37 alin. (5) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, termenul de prescripție a răspunderii contravenționale pentru contravențiile prevăzute de art. 26 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 50/1991, republicată, constând în executarea, fără autorizație de construire, a unei construcții ce cuprinde toate elementele structurale necesare pentru a fi considerată terminată la data constatării contravenției, curge de la data terminării în fapt a construcției.

În concluzie, pentru lucrările/construcțiile/demolările efectuate fără autorizație de către persoanele fizice sau juridice, termenul de prescripție de 3 ani curge de la data finalizării în fapt a acestor lucrări/construcții/demolări. Dacă de la data finalizării lucrării/construcției/demolării s-au scurs peste 3 ani de zile, fapta nu mai atrage răspunderea contravențională. Un Proces Verbal prin care se constată o contravenție și se aplică o sancțiune în materie de construcții poate fi anulat de instanțele de judecată dacă constatarea și aplicarea sancțiunii s-a făcut dincolo de termenul de 3 ani de zile, un astfel de Proces Verbal fiind nelegal întocmit. Pentru a fi anulat un astfel de Proces Verbal nelegal întocmit, contravenientul trebuie să formuleze în termen plângere contravențională la instanță.

Cum în materie contravențională este aplicabil principiul legii mai favorabile, de această Decizie pot beneficia toți contravenienții care au pe rolul instanțelor astfel de plângeri contravenționale, beneficiind de această interpretare dacă constatarea și aplicarea sancțiunii în cazul lor s-a făcut la peste 3 ani de când au terminat lucrările efectiv, putând folosi orice probe în acest sens.

Print Friendly, PDF & Email

182 Comments

 1. Pingback:Certificatele de stare civilă și cazierul judiciar vor putea fi eliberate direct avocaților. Specimenul de semnătură se va putea da în fața avocatului

 2. MANEA ANICA

  BUNA ZIUA,,,

  UN AN CU SANATATE ..VA INTREB CONF ACESTEI LEGI DACA SE PRESCRIE AMENDA…MENTIONEZ CA VARUL
  A AVUT PROCES PT DEMOLARE CARE SA FINALIZAT FARA DEMOLARE SI AMENDA A RAMAS S-AU SE PRESCRIE …MULTUMESC DOAMNE AJUTA

  MANEA ANICA

 3. M

  Bună ziua, locuiesc într-o construcție la curte cu o suprafață a terenului de 400 m.
  Construcția este formata din 2 apartamente și 4 garsoniere. Apartamentele sunt la mansarda iar garsonierele la parter. Eu dețin 12.5% 50 m2 din suprafața de teren aferent locuintei. În urma cu aproape 3 ani împreună cu 1 vecin am făcut o extindere a locuintei fără autorizație, doar cu acceptul verbal al vecinului ce locuiește în apartament deasupra noastra. Oare putem întra în legalitate vreodată? Mulțumesc

 4. DANA

  Buna ziua ! In situatia in care am autorizatie de constructie, dar nu am procesul de receptie a finalizarii constructiei…as vrea sa intabulez constructia, insa nu pot, deoarece imi lipseste acest proces de receptie fara de care cei de la primarie nu imi elibereaza certificatul de edificare…exista o sanctiune pt asa ceva?! Multumesc !

 5. Gheorghita neagu

  Buna ziua ,daca fac cadastru și eu am o construcție fără autorizație (de 15 ani )care ar fi urmările?
  Multumesc frumos !

  • Avocat ILIE DORIN

   nici o urmare. Nu vă mai poate amenda nimeni. Puteți intra în legalitate fără probleme, doar că e ceva documentație la mijloc. Vorbiți la primărie și veți găsi indrumările necesare.

 6. Nicoleta

  Fac o extindere hol existent pina la a doua intrare a casei(1964 chirpic) am fost la un proiectant si ma costa enorm 6000 lei ptr 5,5m hol
  Vor tot felul de avize si expertize de parca fac o casa cu etaj
  Deasemeni inlocuiesc si acoperisul di ondulina cu tabla
  E normal sa fie nevoie de atitea avize?
  Daca as face holul doar din termopan ar mai fi nevoie de autorizatie?
  Se incadreaza la constructii usoare fara autorizatie?

   • kaya georgeta

    Buna ziua! Sotul meu a demolat o constructie si s-a apucat sa construiasca alta in iunie 2020, fara autorizatie. Dupa o luna de la inceperea lucrarilor a depus dosarul ptr autorizatii. Acum lucrarile le-a oprit asteptand sa iasa autorizatia de constructie. Este pasibil de amenda sau dosar penal? Multumesc

    • Avocat ILIE DORIN

     Este pasibil doar de amendă contravențională, dar va putea face plângere împotriva ei dacă o primește având în vedere că a depus actele pentru a intra in legalitate si oricum până s-ar primi amenda și s-ar judeca plângerea împotriva amenzii i-ar ieși și autorizația.

 7. Lenuța

  Bună ziua. Am construit o casă la roșu în curtea părinților acum 10 ani. Nu am reușit să obțin autorizația de construcție, tatăl meu nereușind să obțină toate documentele necesare. Eu nu am putut să mă ocup, aflandu-ma peste hotare.
  Cei de la primărie l-au asigurat că îl vor păsui și că nu va avea probleme din partea lor în acest sens, așa încât l-au încurajat să construiască și în paralel să facă demersurile pentru obținerea autorizației. Atât construcția cât și terenul, nu sunt în proprietatea mea.
  În condițiile în care construcția este departe de a fi finalizată și nu am intenția de a mai continua in viitorul apropiat acest demers, doresc să știu dacă sunt pasibilă de contravenție, având în vedere că ultimul moment al lucrărilor de construcții a avut loc acum 10 ani.
  Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.

 8. Hary

  Buna seara! Am construit o casa pe baza autorizatiei de constructie , am depasit termenul la prelungirea autorizatiei cu un an, in august 2006 m-am inscris la impozit, cand m-am dus la primarie cu dosarul sa ma inscriu la impozit, am intrebat daca totul este in regula, mi s-a zis ca totul este in regula.Nu mi-a zis nimeni niciodata ca trebuie sa obtin un certificat de receptie a lucrarii, mi-am zis ca atata timp cat platesc impozit sunt in regula.Am aflat ca
  eu nu sunt proprietar pe casa construita de mine abia cu doi ani in urma (adica in 2019) , cand a trebuit sa depun un dosar pentru gaze la primarie. De la primarie eu nu prea primesc nici o rezolvare desi am insistat.Ce este de facut? Vreau sa intru in legalitate si nu pot.
  Va multumesc anticipat!

 9. HARY

  Nu m -am exprimat eu corect, mai concret , nu am proces verbal de receptie la finalizarea lucrarii, pentru ca nu am anuntat ca am finalizat lucrarea . Neavand facuta receptia la terminarea lucrarii, nu pot sa intabulez casa , nu pot fi inscris in cartea funciara .De aceea am considerat ca nu sunt proprietar , nu figureaza nimeni ca proprietar in locul meu.
  Sper ca acum m-am facut inteles!

   • Madalina

    Buna ziua,suntem in cautarea unui apartament.Recent am fost la o inatlnire cu un agent unde ne-a prezentat mai multe apartamente. In imobilul care ne-a atras atentia un apartament,agentul l-a prezentat ca si Parter+2 etaje si mansarda numai ca defapt mansarda este tot etaj normal,nu este construit ca si mansarda. Intrebare este cu ce ne-ar afecta pe noi daca am achizitiona acel apartament, mentionez ca in contract el va fi trecut ca si mansarda..este posibil sa avem probleme mai tarziu?Multumesc anticipat

 10. Florica

  Bună ziua, locuiesc intr-un bloc la parter din anul 1984 ,apartamentul este pe colt și în 1985 am făcut din policarbonat făcut un acoperiș și partea din față în dreptul peretelui de la dormitor pentru a proteja dormitorul,menționez că aveam condens în fiecare iarnă și acum administratora ne-a făcut sesizare la primărie ca să dăm jos policarbonatul îmi puteți spune dacă pot păstra aceasta și nu se poate prescrie după atâția ani, în toți acești ani nu am avut nici o problemă cu vreun vecin.

  • Avocat ILIE DORIN

   s-a prescris posibilitatea primăriei să vă amendeze, dar poate să vă oblige să restabiliți imobilul cum era. Oricum faceti contestație/plângere la actele primăriei la instanță și vă apărați că sunt lucrări necesare imobilului…

 11. Dana

  Buna seara!
  Am cumparat un teren si in urma masuratorilor cadastrale sa constatat ca vecinii de la est sunt cu gardul pe strada (calea de acces ) dintre noi.
  In urma sesizarilor la primarie …vecinii au primit o amenda pt constructie fara autorizatie si ca si masura complementara demolarea.
  Intrebarea este :
  Care este termenul legal de demolare?
  Multumesc!

 12. Andra

  Buna ziua. Sunt in proces de cautare a unei case in Bucuresti si printre altele, una mi-a atras atentia si as vrea sa stiu daca merita sa cercetez mai mult si sa fac o astfel de achizitie: este o casa construita in 2019 pe locul unei case vechi, demolate. Practic proprietarii au ridicat casa noua in baza proiectului casei vechi. Desi mi s-au prezentat acte precum intabulare, cadastru, cerificat energetic si carte funciara, proprietarii nu au autorizatia de constructie sau cartea tehnica. Exista vreo alta modalitate de a verifica efectiv calitatea si executia casei in cazul acesta? Ce probleme as putea intampina pe viitor, atat din punct de vedere al actelor, cat si a constructiei efective?

  • Avocat ILIE DORIN

   Dacă acea casa apare in cartea funciară nu riscați nimic. Oricum dacă se sesizează organele și se pune problema unei răspunderi contravenționale ea va fi in sarcina vânzătorilor, adică a celor care au făcut modificările. Răspunderea contravenționala este personală și nu se transmite prin vanzare.?

 13. Cristi

  Buna ziua! Pe lânga o casa de chirpici veche intro stare precara am construit si extins cu 50 m2 fara autorizatie de construiren. Care ar putea fi consecintele? multumesc

 14. Lonca Cristina

  Buna ziua,am construit o casă proiectul fiind pe socrul meu care între timp a decedat.Autorizatia de construcție a expirat de ceva ani ,nu am făcut recepția construcției iar acum suntem și în succesiunea după socrul meu pe care este făcut și proiectul casei,cum se poate face receptia construcției și intabularea ei pe noi? Mulțumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   Daca au trecut mai bine de 3 ani de când a fost finalizată da, se pot iniția procedurile de intrare in legalitate. Totusi faceți mai întîi succesiunea si declarati casa ca bun al socrului, ulterior faceți partajul si vedeti cui revine, apoi cel care preia casa va face actele la zi.

 15. Remus

  Bună ziua. Fiți amabil. Intenționez sa construiesc o casa mica de cca 60 mp undeva la sat, terenul este a bunicilor care nu mai sunt printre noi, nu este dezbătută moștenirea, fiin mai mulți frați și o situație mai grea la fiecare nu se găsesc bani pentru a face aceasta dezbatere de moștenire la primărie, deci nu pot face autorizație de construcție etc. Dacă construiesc asa pe osmanyul bunicilor ce risc din partea primăriei eventual, amenda, demolare…? Mulțumesc anticipat

 16. Remus

  Am uitat sa menționez, aceasta construcție intenționez sa o fac din panouri Sandwich nu știu dacă are vre o importanta sau nu în discuția respectiva, dar se auzea ca aceste construcții din structuri metalice nu ar avea nevoie de autorizații de construcții, pot fi doar vorbe goale, nu am întrebat pe nimeni specializat, mulțumesc

 17. Mariana

  Bună ziua, am construit o casa pe rosu, geamuri, acoperiș, aceasta fiind construita în 2017 iar în 2020luna lui septembrie am avut o reclamație mi sa dat amenda, amenda am plătit o și mi s a spus sa întru în legalitate. Când am început demersurile mi s a spus ca nu sunt norme de întrare în legalitate. Întrebarea mea este dacă am fost sancționată în septembrie 2020 am plătit amenda, acum pot sa fac expertiza sa intabulez construcția în cartea funciara și se poate sa îmi elibereze primăria certificat de edificarea construcției?

 18. Asli

  Buna ziua. Am balconul inchis cu golul de geam de 1,43 m si sub geam exista o fasie de tabla alba pusa pe un schelet metalic de 50 de cm aprox pana la constructia de beton, un fel de parapet (ca la blocurile vechi). As vrea sa inlocuiesc tamplaria cu una termopan si as dori si partea de tabla sa fie tot din termopan opac alb pentru o mai buna izolatie. As nevoie de autorizatie de asa ceva? am citit ca trebuie sa se respecte dimensiunea golurilor si tamplariei vechi daca se fac schimbari dar nu mi-e clar daca inlocuirea tablei cu termopan alb opac reprezinta vreo modificare. Multumesc anticipat!

  • Avocat ILIE DORIN

   Daca e un simplu bloc și nu e imobil protejat de legislația monumentelor, da, puteți atât timp cât se respectă formatul vechii structuri/forme dimenstiuni culori, si atât timp cât nu se aduce atingere structurii.

 19. Marius

  Buna ziua, in 2014 pe firma mea am inchiriat un teren si am construit o hala ptr depozitare piese auto, am cerut de la primarie certificatul de urbanism si autorizatie de constructie dar nu am mers mai departe cu obtinerea autorizatiilor din certificat, in 2020 am cumparat terenul si am cerut de la primarie certificatul de urbanism cu intrarea in legalitate acum fiind persoana fizica ptr garaj auto, ei in certificat imi cer pe langa celelalte aprobari si un proces verbal de constatare a contraventiei, de ce? Multumesc ptr raspuns.

 20. Ioana

  Buna seara.Am cumparat o casa cu beci construit sub terasa si sub o camera a casei iar beciul nu este construit cu autorizatie.Ce trebuie sa fac pentru a intra in legalitate?Mentionez ca au trecut cei trei ani in luna martie ,anul curent.Multumesc.

 21. Nicoleta

  Bună seara,va rog mult sa ma ajutați cu un sfat: am construit un gard din tabla și bolțari în baza unei autorizații de construire obținute în iunie 2020. Acum când vecinul ma amenință că mă va da în judecata pt că “gardul e prea înalt de 2.25m și ii tine umbra la casa” aflu ca nu sunt în legalitate fiindcă ar fi trebuit sa am un executant și un diriginte de șantier care sa supervizeze lucrările și sa facă recepția și ca am omis sa înștiințez Inspectoratul de stat în construcții și primăria cu privire la începerea executării lucrarilor. Mi se pare aberant, e totuși vb doar de un gard nu de o casa. Menționez ca tehnic vorbind gardul respecta proiectul tehnic avizat de arhitect. Ce pot sa fac acum sa întru complet în legalitate și sa ma pot apară dacă ajung în instanta? Dar, dacă nu reușesc sa întru în legalitate, aveți idee ce amenda risc? Mulțumesc!!

  • Avocat ILIE DORIN

   nu cred ca veți avea probleme din cauză că nu ați avut diriginte atât timp cât e un simplu gard și nu vatămă pe nimeni. Riscați o amendă minimă. Dacă primiți o amenda mai mare faceți Plângere contravențională împotriva ei.

 22. Nicoleta

  Gard realizat în regie proprie (am uitat sa menționez), și se pare ca nu avem dreptul sa îl îl facem noi ci trebuia sa fi apelat la un constructor autorizat.

 23. Adrian

  Buna ziua, doresc sa renovez acoperisul unui duplex, renovarea implica schimbarea structurii si a materialului. Pe jumatate cladire sunt eu proprietar prin contract vanzare-cumparare prin credit imobiliar, casa fiind ipotecata in favoarea bancii. Cealalta jumatate are ca proprietari parintii mei, ambii decedati, succesiunea nefiind realizata pe mine si fratele meu.
  In conditiile prezentate mai sus, pot eu sa scot certificat de urbanism si autorizatie de renovare pentru intreg acoperisul aferent celor doua apartamente din duplex?

 24. Ciobanu

  Buna seara! Locuiesc la bloc si am construit un balcon in 1996, la parter, fara autorizatie de construire. Primaria ma poate obliga sa demolez constructia? In cat timp? Inteleg ca dupa 3 ani de la finalizarea constructiei nu se poate aplica amenda. Dar, in caz de nedemolare in termenul prevazut de Primarie, poate fi aplicata amenda?

 25. Mihaela Scutaru

  Buna ziua! In anul 2004 tatal meu a ridicat o camera din lemn fara autorizatie.Va rog sa mi spune ti ce se poate intampla?

 26. Iulian

  Buna ziua ! Am inchis balconul cu termopan si am schimbat usile si ferestrele din lemn care dau spre balcon ale unui dormitor si ale sufrageriei, pe partea cu fatada blocului,,cu mai mult de 3 ani in urma. Blocul este aflat in zona protejata a orasului. In acest caz care pot fi consecintele ?

 27. B.A

  Buna ziua!
  Vrem sa construim pe teren extravilan o anexa gospodereasca. Avem certificat de urbanist pt anexa g. si proiect doar nu primim cert. de construire. La primarie a zis, ca avem nevoie de Puz din cauza, ca jud.respectiv unde vrem construi, nu are PUG. Doar nu vrea sa ne deie in cauza noastra Puz-zul.
  Intrebarea noastra este, putem sa incepem sa construim si cand suntem gata, putem intabula, legaliza la sfarsit?
  Scuzati pt greseli.
  Va multumesc cu mare respect.

 28. Andreea

  Am construit o mansarda Si o anexa ( scari interior) in casa lasata mostenire de la tatal meu.
  Fara autorizatie.
  Care Ar fii urmarile acestei proceduri?

 29. Cristian

  Bună ziua! Doresc sa cumpăr un teren intravilan agricol dar persoana care dorește să vândă nu are cadastru și nici nu l poate face, din cauza unui vecin care a construit o casă ce ocupa circa 10 metri din terenul vânzătorului. Terenul este parte de 1/3 dintr o 1000 metri care a fost incadastrat. Proprietarul casei nu mai este si nu stim moștenitorii. Ce optiune avem pentru a putea vinde _cumpără terenul

  • Avocat ILIE DORIN

   nu il puteti cumpăra pana nu face cadastru. Dacă vi-l dă pe vorbe sau pe acte de mână vânzarea este nulă și poate oricând să îl revândă altcuiva. Să își facă acte de proprietate și cadastru, să își rezolve problemele și ulterior poate vinde legal.

 30. Cristian

  Daca as vrea sa construiesc o platforma pe piloni, pentru o casuta de gradina de lemn 4×4 trebuie autorizatie ?
  Multumesc mult!

 31. daniel

  buna ziua. Am construit un imobil in 2015. am fost reclamat de catre vecini ca am construit fara autorizatie. Politia locala m-a amendat si a dispus intrarea legalitate.Am contestat in instanta si am castigat. Trecusera 3 ani. Intrebare:. vecinii sunt deranjati de imobilul pe care il detin. Ce se poate intampla? Ma pot actiona in instanta? Care ar fi consecintele unei actiuni in instanta?

  • Avocat ILIE DORIN

   Dacă nu le este adus nici un prejudiciu vecinilor (de lumină, de căldură, de limită de proprietate, etc) nu vă pot da în judecată, iar dacă vă dau în judecată vor pierde procesul. Ei trebuie să probeze un prejudiciu, o vătămare, un interes pentru a vă acționa.

 32. ARTENI

  Buna ziua ,am o construcție veche de 15 ani pe structura de lemn.Peretii inclusiv exterior sunt tot de lemn.Mi se mai poate impune demolarea după această perioadă?? Acum aș vrea să mă mai extind cu construcția cu structura de lemn fara fundație și acoperiș din tablă sau panouri sandwich.Peretii din panouri sandwich sau lemn,OSB.Cand am făcut construcția veche un angajat de la primărie mi-a spus că pentru construcțiile din lemn nu e nevoie de autorizație.Acum nu știu cum mai e. Avem un copil AUTIST și e foarte greu sa strângem bani și pentru avize și autorizații așa că dacă am putea face de lemn…Va doresc numai bine. VA MULȚUMESC.

  • Avocat ILIE DORIN

   Momentan se spune că se vor reglementa norme mai usoare pentru a intra in legalitate la case. Teoretic primaria acum nu va mai poate amenda, dar, in anumite conditii vă poate cere s-o demolati. Nu cred că se ajunge acolo. Oricum pentru demolare vă opuneți prin proces și vedeti atunci ce e de făcut. Momentan stati linistit.

   • Maria O

    Buna ziua,fratele meu a ridicat o casa langa casa parinteasca fara a avea autorizatie de constructie,nu are nici titlu de proprietate,titlu fiind pe mama care este decedata,iar in prezent suntem in proces cu dezbaterea mostenirii.Intrebarea mea este ,poate ridica casa pe o suprafata de 0.700 mpatrati,fara nici un act?iar la mostenire suntem 4 frati?

 33. Daniela

  Buna ziua

  Sunt in perioada de constructie a casei (facuta cu autorizatie de construire). In cateva luni expira prelungirea autorizatiei (in total, 2 ani), dar casa va fi finalizata doar la exterior.
  – Se poate face receptia daca la interior nu exista instalatii si finisaje (interiorul e la rosu)?
  – Firma care a construit casa la rosu si care a asigurat si dirigentia de santier nu mi-a predat documentatia aferenta (procese verbale, etc), de care am nevoie la receptie.Ce pot face in aceasta situatie (in afara de a actiona firma in instanta) astfel incat sa pot face receptia?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 34. Delia Ursu

  Ce se întâmplă cu cota- parte indiviza la blocurile unde unii vecini au avut posibilitatea sa- extindă apartamentele, fără acordul vecinilor, și cum și le-au putut trece în proprietate?
  Ce se întâmplă cu dreptul la proprietate al celorlalți proprietari, garantat prin Constituție???

 35. Dan

  Bună ziua,

  Am efectuat în data 10 noiembrie 2014 (data finalizării lucrării) o lucrare de recompartimentare apartament fără autorizație. Lucrarea a constat în demolarea unor pereți despărțitori dintre bucătărie și două debarale și dintre bucătărie și hol rezultând astfel mărirea suprafeței bucătăriei. Lucrarea s-a efectuat în regie proprie neexistând documente (contracte, facturi, procese verbale, etc). Cum pot dovedi autorităților că data finalizării este 10.11.2014 pentru a evita amenda și pentru a putea intabula modificarea apartamentului doar cu o expertiză tehnică (structura de rezistență nefiind modificată), lucrare de cadastru și certificat de la primărie? Se poate cu declarație de martor? Dacă da de câți martori am nevoie?

  Mulțumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   data finalizării modificărilor o puteti proba cu orice mijloc de probă, inclusiv martori. Mergeți la primărie si vedeti exact care sunt pasii pentru a vă face cadastru pe noua configuratie a imobilului.

 36. Georgiana

  Bună seara,

  Problema mea este următoarea:
  In curtea mamei am construit cu soțul meu o casă(separată de casa mamei) pentru care nu avem acte ,mama mea dandu și acordul doar verbal nefacandu ne și acte.
  Recent mama a decedat și împreună cu sora mea vom face succesiunea.
  Întrebare:
  La succesiune sora mea are dreptul la casă construită de mine?( toate cheltuielile casei au fost suportate de mine și soț)
  După succesiune ce trebuie sa fac pentru a intra în legalitate cu casa mea.
  Mulțumesc

 37. Elod

  Buna ziua,
  Construiesc o casa.
  Am autorizatie P+M , am diriginta, am de toate.
  Am o problema, mesteri au facut casa cu 30 cm mai mare si nu am distanta de 2 m intre gard si geam.
  La receptie daca cineva observa problema asta poate sa ma amendeze?
  Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   mergeti si luati acord notarial de la vecin, ca să nu fie probleme. De principiu poate fi autorizată, dar vecinul poate crea probleme ulterior. Cel mai bine este sa aveti un acord notarial al vecinului cum că acceptă această distanță și nu are nici o pretenție.

 38. Eugen A

  Bună ziua
  Este vorba de un teren intravilan de 260 mp, cu un POT max 45% și CUT 1,8, pe care intenționez sa-l achzitionez, care are pe el o constructie de tipul hala industriala executata și finalizata în anul 2014 fără autorizație de construcție și cu acordul verbal al vecinului privind retragerea fata de limita de proprietate ( aceasta fiind edificat la aproximativ 1ml de gardul vecinului). Întrebarea este dacă pot autoriza aceasta contructie după achiziționare sau va trebui demolata. Dacă nu o pot autoriza ce implicații juridice pot apărea dacă o voi folosi fără sa o autorizez? Va mulțumesc anticipat pentru ajutor.

 39. L. daniel

  Buna ziua,
  Am construit casa in anu 2005 cu autorizatie dar nu am anuntat
  primaria nici ISC cu minimum 5 zile inainte de inceperea lucrarilor + plata taxelor aferente
  din 2005 pana azi am platit impozit la primarie pentru constructie.
  Ce risc si cum as putea in legalitate?

 40. Cristian

  Buna ziua,
  Am mostenit de la parintii mei decedati o locuinta cu anexe la care am facut intabulare si carte funciara .Locuinta a fost cumparata de parinti in 1968 , prin act de vanzare/cumparare si avea o suprafata de 43mp. In 1975 a fost realizata o extindere a locuintei constand dintr-un hol , o camera si o debara in suprafata de 32mp.Extinderea a fost realizata fara autorizatie de constructie ( cu toate ca exista un proiect depus pentru autorizare , dar fusese respins de 2 ori, pe motiv ” ca mai trebuie analizat”). Pentru aceasta extidere s-a platit o amenda pentru constructie fara autorizatie. Pe langa aceasta extidere mai exista in curte, 2 anexe construite fara autorizatie , o bucatarie de vara si un garaj din zidarie . Toate aceste spatii sunt intabulate si trecute in cartea funciara. Pentru ele se plateste impozit din anul 1975. Vreau sa vand acest imobil cu terenul aferent si banca creditoare a cumparatorului cere autorizatia de constructie pentru extindere si cele 2 anexe.
  Ce trebuie facut in acest caz ?

 41. Darius

  Buna,
  am o casa a carei autorizatie a expirat chiar si prelungirea acum 4 ani, nereusind sa o intabulam la timp. Oare cu noua lege din 2020 avem vreo sansa ca si casa cu atorizatie expirata de mai mult de 4 ani sa reusim sa o intabulam fara a fi nevoie sa mai trecem o data prin toata procedura cu depunerea proiectului etc. avand in vedere ca firma de arhitectura care ne a facut proiectul nici nu mai exista. Va rog sa ne spuneti daca exista un precedent, vreun caz unde pe noua lege au putut fi autorizate cladirile cu autorizatii expirate demult. Am intrebat si la primarie, dar se pare ca nu cunosc inca legislatie cum se cuvine. Multumesc frumos si felicitari pentru rabdarea de a ne raspunde la toti.

 42. S.EDUARD

  Buna,am construit in curte o bucatarie de vară4/5m.toată din lemn (OSB și grinzi de lemn),așezată pe bolțari din beton,adică fără fundație…eram obligat să fac autorizație la acest tip de construcție!?Mersi anticipat!!

 43. DENIS T.

  Buna ziua, am in plan o constructie de 40m patrati vizavi de casa, in aceeasi curte a cărei proprietar sunt. Vreau sa incep foarte curand si am inteles ca dureaza ceva timp pana fac rost de autorizatie. Daca incep fara, se poate obtine pe parcurs? Iar riscurile fara autorizatie pot include si demolarea, pe langa amenda contravențională?

 44. Andrei

  Buna ziua. Am achizitionat in 2003 un apartement la parter, cu balcon, pentru care nu exista decat aprobari de la electrica si apa nova, cei de la gaz nu si-au dat acordul, asadar nu exista receptia si aprobarea de la primarie. Balconul ar fi fost construit in 1993. Acum cativa ani, blocul a fost reabilitat de catre primarie si au reconditionat inclusiv balconul care teoretic nu este in legalitate. As dori sa fac cadastrul si intabularea pentru a putea vinde apartamentul. Ce ma sfatuiti?
  Va multumesc anticipat.

 45. mihaela

  Buna ziua,

  Pentru constructia unei mansarde si a unei extinderi in spate a locuintei, fara autorizatie, in perioada 1994-1997, cum se poate intra in legalitate in vederea intabularii, tinand cont de faptul ca acum 5-6 ani cartierul a fost declarat monument?
  Multumesc.

 46. Pingback:Amenda Constructie Garaj Fara Autorizatie

 47. Laurentiu

  Buna seara dacă vreau sa construiesc o căsuța 10/10 pe structura de fier cu panouri fixate pe o placa de ciment simpla fără Fundație in pământ pot avea probleme?

 48. Mihai

  Buna seara. O intrebare ce cred ca intereseaza pe toata lumea. Dupa zeci de ani s-a trezit primaria ca vrea sa faca reabilitare termica (izolatie fatada cu vata minerala) inchidere balcoane plus lucrari comune. Acum 10 ani cu aproximatie am facut izolatia termica a dormitoarelor (spatele blocului) cu polistiren de cea mai buna calitate si materiale ce rezista si acum fara probleme. Inclusiv inchiderea balconului cu aceleasi materiale de top dar fara autorizatie (am facturi pentru materiale si manopera + PV incheiat intre mine si societate). Primaria ameninta acum (nu s-au legat de balcon unde materialele sunt peste cele furnizate de ei) cu amenda si dezafectarea polistirenului pe partea de camere. Intrebarile mele sunt urmatoarele: au dreptul sa faca asa ceva? exista o perioada de prescriere? Este corecta expresia ca fatada e a lor iar eu nu sunt proprietar pe aceasta? Care ar fi riscurile? cum se pot preveni? Din pacate materialele si executia lucrarilor lasa de dorit (vata minerala lipita doar cu adeziv peste care a plouat torential). In plus asociatia nu a fost informata asupra devizului de lucrari si contributiilor necesare pentru fiecare apartament in parte.

  • Avocat ILIE DORIN

   Puteti face demersuri mai solide doar prin intermediul asociatiei. Amenda nu mai puteti primi dar Primaria poate dispune dezlipirea fatadei făcute de dvs. Fațada blocului este a proprietarilor, nu a Primăriei. Totusi daca Asociatia a decis reabilitarea termică și a semnat contractele, nu vă puteti opune, dvs fiind reprezentat de Asociație și actele Asociatiei de proprietari fiindu-vă opozabile.

 49. Traian

  Bună seara am construit în 2013 un garaj am autorizație de construcție dar nu am făcut recepție la sfârșitu lucrări umblu de un an de zile la topograf primărie cartea funciara și nimeni nu știe cum pot sa înscriu garaju în cartea funciara ce trebuie sa fac multumesc

 50. vasile

  ce se intampla cu terenul acordat in baza legi 15/2003?
  daca cel care a primit terenul nu construieste nimic?
  cui revine terenul? la primarie?

  Ex: loc inca gol dupa 10 ani
  Daca dupa 10 ani cel care a primit terenul se hotaraste sa inceapa constructia, mai este posibil?
  ce se poate intampla daca incepe constructia dupa 10 ani?

  Multu

 51. Grigorescu Camelia

  Buna ziua,
  Am depus dosarul pentru obtinere AC, desi am inceput constructia, imi puteti spune va rog daca exista risc de amenda sau pot primi si un avertisment? In cazul amenzii stiu ca pleaca de la 1000 ron pana la 100000 ron. Cum se stabileste amenda, pe ce criterii, sa stiu eventual la ce sa ma astept. Multumesc.

 52. Dorina

  Buna seara,
  Pt o casa construita in 2019-2020 pt care am avut autorizatie care a expirat in aprilie 2021(inclusiv prelungirea) si pt care am o receptie partiala (a fost finalizat doar exteriorul) si pana la expirarea autorizatiei am reusit sa realizez instalatiile (electrica, sanitara, termica) doar la parter, pt lucrarile de finisaj pt parter este necesara obtinerea unei noi autorizatii de construire sau se pot realiza si fara?

 53. Radu

  Buna ziua!
  Parintii mei au construit o casa cu mansarda finalizata in 2002 cu autorizatie. Acum au inchis balconul de la etaj, si imediat a venit un control de la primarie (cred ca sesizati de vecinul cu care nu sunt in relatii bune) si se pare ca constructia balconului ar fi mai iesita in exterior cu vreo 30cm fata de plan(un plan cu linii simple insa care nu da dimensiunile la mansarda-aparent asa erau planurile pe atunci), spre vecinul.
  Au spus ei ca balconul acum zidit si cu geamuri termopan,e iesit inafara parterului, si drept urmare casa ar trebui incadrata la casa cu etaj.
  Li s-a spus ca sunt pasibili de amenda, si ca vor fi sunati ulterior pentru mai multe detalii.
  1.Ce pot face pentru a intra in legalitate?
  2.Pot fi obligati si la demolare?
  3.Cam cat ar fi amenda?

  Unde pot gasi exact definitia, sau legea care face diferenta dintre casa cu etaj si mansarda?

  PS: prima oara s-au legat de faptul ca ar fi probleme pentru ca geamul zidit la balcon nu mai respecta distanta de 1.9-2m fata de hotar; daca ar fi doar asta s-ar rezolva prin schimbare geamurilor cu unele opace, pentru care am inteles ca nu mai exista aceasta limita/retragere?
  In perioada constructiei nu mai erau case in zona.

 54. DANUT

  Vecina mea a construit in 2019 un wc fara nici un fel de autorizatie.Nici nu cred ca ar putea obtine asa ceva constructia fiind practic lipita de propia locuinta (si am inteles ca sunt necesari 5 m).
  Ce sanctiuni risca si cum as putea sa obtin eu ca vecin demolarea costructiei ???Unde va trebui sa ma adresez.(am dovada ca data constructiei e dupa decembrie 2018 o expertiza in un dosar judecatoresc…acest wc nu apare in schiita…).Multumesc

 55. Oana Popescu

  Buna seara,

  In cazul achizitionarii unei case in baza unui credit (o parte din bani- 2020), iar ulterior s-au facut modificari (fara vreo dovada cand s-a petrecut evenimentul- spart doi pereti, lasand stalpii de sustinere- nu s-a modificat structura de rezistenta), construit gard intre vecini si la locul de parcare, fara autorizatii, ce trebuie facut? Este probabila amenda sau daca se merge la primarie pentru a intra in legalitate, aceasta nu se va mai aplica.. multumesc mult

 56. Mihaela

  Buna seara! Acum 19 ani am cumparat un teren de 1000m in acte dar in fapt sunt in jur de 1200. Acei 200 m sunt din islaz adica al primăriei. Pe acel teren al primăriei am construit un garaj acum 10 ani. Acum 2 saptamani am primit o înștiințare de la primărie să retrag gardul și barajul să-l stric(mentionez ca in situatia mea sunt mai mulți locuitori).Pe langa garaj am investit pe aleea catre casa mea cu pavele , gard,pomi si trandafiri.Am mers la primărie pt a vorbi să ni-l concesioneze dar dumnealor nu vor. (Doamna de la cadastru a spus ca nu are dumneaei timp pt a face dosare pt concesionare)Există o rezolvare a acestei probleme?

 57. Alina Ciobotaru

  Buna ziua,anul acesta in martie m-am apucat de construirea unei case. Intre timp am scos avize si cele necesare autorizatiei. Intrebarea este ,daca vine cineva in control ce amenzi ,sanctiuni primesc? Multumesc frumos.

  • Avocat ILIE DORIN

   daca ati obtinut intre timp avizele si autorizatia si deci sunteti in deplină legalitate, nu mai primiți nici o amendă/sanctiune. Dacă primiți, ar fi un abuz al organelor si va trebui să faceti plăngere.

 58. Ionescu Daniel

  Buna ziua !
  Am obtinut in anul 2013 o autorizatie de consolidare, remodelare interioara , extindere si etajare imobil existent.Casa era foarte veche si cand am inceput lucrarile sa prabusit. Dirigintele de santier impreuna cu proiectantul si cu un verificatorul de proiect MLPT care verificase si proiectul initial prin nota de constatare si dispozitie de santier au adaptat documentatia tehnica la noua situatie. Eu nu am stiut ca trebuie sa duc si la primarie acele acte ( am crezut ca verificatorul MLPAT este din primarie ) . Am respectat intocmai proiectul si am primit PV de receptie si certificatul de atestare a constructiei ( dar pe ele scrie consolidare , remodelare interioara, extindere si etajare desi eu am construit o casa noua ) Casa este la calcan cu un vecin care ma dat in judecata desi nu l-am afectat cu nimic ( spune ca i-am afectat insorirea ). Se leaga de cele relatate si cere sa mi se anuleze PV receptie si certificatul de atestare a constructiei.Articolul 67 schimbare solutiilor tehnice din proiect pe parcursul executie (din legea 50/1991 spune la exceptii ca daca nu apar modificari de tema ( si eu am respectat intocmai autorizatia ) nu este nevoie sa depui cerere ptr o noua autorizatie. Este posibil sa imi anuleze PV de receptie si certificatul de atestare ?

 59. Mircea

  Bună ziua. În urmă cu 18 ani, am construit un pod pe terasa unui bloc de 4 etaje, fără autorizație de construcție. Podul ține loc de hidroizolație pentru două apartamente. Anul trecut am primit o amendă (pe numele asociației de proprietari) de 1000 lei, pe care am achitat-o, noi, proprietarii celor două apartamente. În urma amenzii, trebuia să intru în legalitate, să obțin o autorizație de construcție sau să demolez. Nu am obținut nici una nici alta. Cum pot salva podul de la demolare?
  Mulțumesc…!

 60. Cristian

  Buna ziua!

  Am toate acte necesare pentru autorizatie, in afara de acordul unui vecin. In certificat de urbanism se cere acordul vecinilor si CF-ul lor. Insa vecinul meu are ceva credit pe casa, CF-ul este blocat, inca nu se stie cine va fi proprietarul, fiindca procesul inca nu a fost finalizata. Din cauza asta degeaba mergem la notar, fiindca nu este stabilit cine va fi proprietarul acolo sau daca va fi mai multi proprietari. Primaria nu-mi da autorizatia, fiindca nu am acordul vecinului. Insa cum sa am daca inca nu este stabilit acolo cine este proprietarul. In acest caz exista o solutie de a obtine autorizatia? (casa nu va fi fix langa vecinul, va fi o distanta de minim 2 metri)

 61. Cristi88

  Buna seara,
  In urma cu 7 ani am primit donatie un teren extravilan pe care am construit o locuinta, constructi a fost finalizata de 5 ani singurul lucru facut cu acte este gardul si o autorizatie cabina pompa apa,. Am fost la primarie pentru a trece in intravilan pentru a face acte dar ne-au comunicat ca acest lucru nu este posibil pentru ca avem deja o constructie.puzul pentru zona pe care am construit nu se va modifica prea curand ramane extravilan Ce rămâne de facut pentru a trece in legalitate

 62. Teodora T

  Bună! De curând am cumpărat un teren și as vrea sa facem gardul din boltari de beton ,dar am înțeles ca avem nevoie de autorizatie de construcție!
  Mulți spun ca nu are rost sa faci autorizatie pentru ca,costa mai mult decât amenda !
  Întrebarea mea este : dacă îmi fac gardul fără autorizatie și cineva ma reclama ,mai trebuie sa obtin autorizatia de construcție după ce plătesc amenda ?

 63. Cosmin

  Buna ziua,

  Am construit o terasa in prelungirea casei de carpici, nu am autorizatie de constructie, ce trebuie sa fac sa intru in legalitate.

 64. Pingback:Amenda Constructie Fara Autorizatie 2021

 65. Rîmbu Liliana

  Bună ziua! In 2012 am construit o terasă de 15 mp exact la limita de hotar cu fratele meu, dar pe numele mamei mele. Am dovezi doar facturile de fier beton și beton din martie 2012, munca fiind prestata de mine și soțul meu. În 2014 cumatrul meu, cadastrist, a făcut dezlipire din aceeași casă, pentru fratele meu cel mare căsătorit cu sora cadastristului, iar noi nu am știut decât în toamna anului 2017, mama fiind doar urcata în mașină și dusă la BNP ptr a semna ctr de vânzare-cumpărare în favoarea fratelui și cumnatei mele. Atunci, în 2014, cadastristul nu a actualizat/demolat terasa iar acum în 2021 după 4 ani de minciuni și 7.000 lei cheltuiți de mine și soțul meu cu promisiunea cadastristului că ne va da cadastrele necesare dezlipirii ptr casa noastră, primăria a emis o somatie pe numele mamei cum că îi va bloca cardul dacă nu va plăti amenda de 4.000 lei prevăzută în somatie. Mama a făcut contestație la primărie în a 10-11 zi de la primirea somatiei cu precizarea să emită amenda pe numele meu sau a soțului meu, nicidecum să o anuleze deoarece nu are temei legal, terasa fiind construită în urmă cu peste 9 ani. Ce putem face, eu și soțul meu ptr ca acea somatie emisă pe numele mamei să fie anulată? Vă mulțumesc anticipat ptr răspuns! Sănătate multă și numai bine!

  • Avocat ILIE DORIN

   de la Primirea somației și amenzii de la Primărei mama dvs are sau avea 15 zile să facă plângere la judecătorie și să se apre cu prescripția, daca e vb de momentul finalizării construcției. Depinde pentru ce fapte au sancționat-o.

 66. Dana

  Buna ziua.Detin o casa care are cadastru si e intabulata.Am construit ,alipita de ea, inca o camera la rosu fara autorizatie.Cum pot intra in legalitate cu acea camera.Este necesar sa o finalizez ca sa o pot intabula?Mentionez ca acea camera este construita pe hotar cu curtea vecinului(asa este si casa ).

   • Dana

    Ideea este ca nu o pot finaliza acum ci peste un an cel putin.casa este ridicata, cu acoperis inchis , fara tencuieli, la stadiul bca si fara usi ferestre.Doresc sa intru in legalitate prin legea noua(pe baza expertizei tehnice se obtine certificat de edificare.Este corect ce spun?)Acel certificat este sugicient sa fiu in legalitate cu constructia?Si sa o intabulez alta data,dupa ce fac finisarile?Ori a fi legal inseamna a fi intabulat?

    • Avocat ILIE DORIN

     nu există un mod de clcul și nici un algoritm, ci pur si simplu agentul sanctionator aplica o amenda in functie de complexitatea și gravitatea contraventiei. De aceia se si poate anula un Proces verbal dacă nu este respectat principiul proporționalității dintre gravitatea faptei si sanctiunea contraventională.

 67. Ciurusnuc Luminita

  Buna ziua ,va rog frumos daca puteti sa ma sfătuiți ce trebuie sa fac pentru intrarea în legalitate a construcției casei începută acum trei ani .Mentionez ca am inceput documentația si obtinerea tuturor avizelor(care nu au fost puține) am.tot dosarul complet ,în afară de avizul favorabil al celor de la mediu .S-a facut contestație la.mediu dar tot nu au dat aviz favorabil .Mentionez ca este o casa normală de 10 ×10 ,într-o zona unde sint construite alte case .Terenul este extravilan ,lipit de intravilan.Cei de la primărie nu analizează dosarul decât dacă toate avizele sunt favorabile.Ne chinuim.de un an de Zile sa întocmit dosarul iar acum.mi s-a spus că trebuie să îi acționeze în instanță pe cei de la mediu. Ce ma sfătuiți să fac?Multumesc frumos ,toate cele bune .

 68. Zanziana

  Buna ziua! Daca in autorizatie gardul figurează 30 cm beton și 1,7m foaie de tablă si eu l-am făcut 50 cm beton jos și 1,7 h foaie de tablă, urmând sa vin cu umplutura de 20 cm ( teren este intr-o mare scorbura si se aduna apa), risc vreo sanctiune? O sa vin în curte cu pavaj, cu strat de nisip, etc, sa-l aduc la nivel in acea zona a gardului unde este mai jos decât nivelul străzii.

 69. Camelia Lazar

  Bună ziua, am moștenit o casă de la părinții mei, subsol, parter și etaj. In extrasul CF apare doar casă 100 mp +grădină 674 mp.Doresc să vind casa dar in extras CF nu este actualizat cu S+P+E. Cum procedez având in vedere că am proiect pe casa cu etaj avizat din anul 1975 dar autorizația nu o găsesc. Știu că trebuie refăcut extrasul CF dar cum intru in posesia autorizație ? Mulțumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Pentru intrarea in legalitate mergeti la Primărie și vedeti ce pasi sunt de urmat. De principiu trebuie să solicitati o copie dupa autorizatie de la Primărie, trebuie să o aibă in arhivă. Mai trebuie un Proces Verbal de Recepție finală plus schițe topo actualizate, deci trebuie vorbit si cu un cadastrist.

 70. Nitoiu

  Am au torizate deconsttuctie din 1997 am finalizat 2000 iar certificatul de atestare l-am cerut ls primarie azi care intetioneaza sa amendeze ptr. mici detalii de nerespectare a proiectului iar intabularea am facut-o in 2011.Poate sa sanctioneze? Va multumesc!.

 71. Uxe Rolf

  Am cumparat un teren cu o casa demolabila si as dori ca sa construiesc in locul ei una noua, pe aceeasi amprenta dar sa o supraetajez. Eventual sa maresc putin amprenta la sol. Am depus documentatie la primaria sector 4 pentru a mi se elibera un certificat de urbanism dar acesta, desi au trecut 3 luni de zile, nu mi s-a eliberat inca si mi se tot comunica ca ,,este pe traseu“. Cum pot influenta eliberarea CU si apoi AC (bineinteles ca dupa ce am toata documentatia), sau care este modalitatea prin care pot cere primariei sa-mi elibereze CU cerut in acest moment? Multumesc!

 72. George P.

  Buna ziua,
  Vreau sa cumpar un apartament intr-un bloc nou care are un inscris in cartea funciara un litigiu prin care se cere in instanta de catre vecini anularea autorizatiei de constructie, desfiintarea lucrarilor de constructie. Blocul este finalizat, are autorizatie de constructie, proces verbal de receptie, certificat de edificare, apartamentele au nr cadastrale, intabulate in cartea funciara. Litigiul a fost inscris in cartea funciara la cateva luni de la obtinerea PV de receptie si a certificatului de edificare si o parte din locatari au cumparat apartamentele fara a avea mentionat in contractul de vanzare cumparare acest litigiu. In antecontractul de VC pe care il am din noiembrie 2020 cand am dat si avansul, nu este mentionat acest litigiu. Cand am vrut sa cumpar am vazut ca in contractul de vanzare-cumparare este mentionat litigiul si mentiunea ca vanzatorul(dezvoltatorul) se obliga sa restituie banii daca litigiul se se solutioneaza nefavorabil. Este posibil ca acest litigiu sa duca la demolarea imobilului si sa pierdem banii (este greu de crezut ca vanzatorul va depagubi toti locatarii)?

  Multumesc,

 73. Cocosatu

  Buna seara, la imobilul care locuiesc sunt 2 familii…. o fam la ap si familia mea 2. Cand eram mic.. cei din fam de la ap 1 a construit… o cladire pe jumatate capacalui de canal… din.2009 pana in 2019 mama mea a tot reclamat… la primăria generala.. la politia locala Bucuresti… la Politia locala sect 5 , la primaria sect 5 dar degeaba.. Mentionez faptul ca amandoua locuinte pana in anul.2020 au avut contract de inchierere la stat Familia mea a cumparat imobilul de la ap 2 prin legea 112. La intocmirea cadastrului… cele doua constructii ilegale facute de fam de la ap 1 sunt trecute in cadastru ca cladirire neapicificata. Intrebarea este.. se poate actiona in instanta acum fiind propietari familia mea demolarea constructiilor tinand cont ca , cladirile ilegale sunt de mai bine de 3 ani ridicate.
  O seara buna va dorec!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări recente