Meniu Închide

ICCJ: după 3 ani de la finalizarea fizică a clădirii nu se mai poate aplica o amendă pentru construire fără autorizație

În data de 20.07.2020 ICCCJ s-a pronunțat cu privire la sesizarea din 20.05.2020 prin care Ministerul Public a formulat o cerere de clarificare a situațiilor privind prescripția în materie contravențională la regimul construcțiilor. Recursul în interesul legii viza situațiile în care persoanele fizice sau juridice execută sau au executat orice tip de lucrări de construcție/renovare ori desființare/demolare fără autorizație și termenul maxim la care pot fi sancționate aceste persoane. Decizia are un impact major pentru situațiile construcțiilor ridicate fără autorizație.

Executarea unor astfel de lucrări fără autorizație constituie contravenție, fapta putând fi sancționată cu amenzi între 1.000 lei și 100.000 lei. Problema incidentă se referea la momentul sau perioada în care contravenientul persoană fizică sau juridică poate fi amendat prin raportare la prescripția contravențională.

Amintim că prescripția contravențională este instituția conform căreia o persoană nu mai poate fi amendată/sancționată după trecerea unui anumit timp de la săvârșirea faptei contravenționale. Deși termenul general de prescripție în materie contravențională este de 6 luni, în materia contravențiilor la regimul construcțiilor legea prevede un termen mai mare de prescripție și anume 3 ani. După trecerea acestor termene o faptă nu mai poate atrage sancțiuni contravenționale, răspunderea contravențională fiind înlăturată. Aceste termene curg de la data săvârșirii faptei. Problema incidentă în sesizarea analizată de ICCJ este momentul de la care curge termenul de prescripție de 3 ani în materia contravențională la regimul construcțiilor, având în vedere caracterul continuu al acestor fapte, continuitatea fiind cuprinsă între începerea lucrărilor fără autorizație și până la finalizarea construcției.

Astfel că în materia lucrărilor efectuate fără autorizație contravenția se consideră săvârșită pe tot parcursul edificării construcției/efectuării lucrărilor. În acest sens pot fi constatate contravenții și aplicate sancțiuni de la începutul lucrărilor și până la finalul acestora. În materia contravențiilor continue există un termen de consumare, în domeniul de care facem vorbire fiind termenul la care începe executarea de lucrări fără autorizație (deci se poate vorbi de o contravenție din prima zi în care se efectuează primele lucrări fără autorizație ca moment de consumare a contravenției), și un termen de epuizare, data la care lucrările fără autorizație au fost finalizate/încetate (deci se poate vorbi de ultima zi a efectuării lucrărilor fără autorizație ca moment de epuizare a contravenției). Data exactă a comiterii contravenției este un element esențial al Procesului Verbal și lipsa ei din cuprinsul Procesului Verbal atrage anularea acestuia. Totodată, această dată este importantă pentru calcularea termenului de prescripție de 3 ani. În acest sens e nelegal întocmit un Proces Verbal în care se menționează o perioadă în loc de o dată anume.

Cu privire la problemele de mai sus, în practică au existat două soluții jurisprudențiale cu privire la momentul maxim în care începe să curgă termenul de prescripție:
1. O soluție era în sensul că acest termen curge de la data finalizării lucrării/construcției în sens material, fizic, astfel că lucrarea este considerată finalizată din punct de vedere structural și tehnic în momentul în care este aptă pentru a îndeplini scopul pentru care a fost edificată (de ex. gata de locui sau gata pentru a fi sediul unei societăți ori gata pentru a se depozita marfă în cazul depozitelor, etc). În acest context organul de constatare a contravenției va trebui să facă cercetări și să stabilească cu exactitate ziua în care lucrările de construcție s-au finalizat.
2. O a doua soluție în practică se referea la finalizarea lucrării/construcției în sens juridic, neavând importanță finalizarea în sens material. Finalizarea lucrării/construcției în sens juridic însemna constatarea de către autorități a finalizării lucrării și efectuarea recepției în acest sens, indiferent de data la care construirea/edificarea s-a terminat. În cazurile în care construcția este finalizată material dar nu este recepționată de autorități, ea nu este finalizată în sens juridic, astfel că cel care a construit ar săvârși în continuare contravenția de executare de lucrări fără autorizare, deși el le-a finalizat fizic.

Decizia ICC nr.16  în dosarul nr.1134/1/2020 a clarificat problema în acord cu prima soluție din practica instanțelor (amintită mai sus). Astfel că decizia ICCJ este în sensul că admite recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, în consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 13 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 31, coroborate cu cele ale art. 37 alin. (5) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, termenul de prescripție a răspunderii contravenționale pentru contravențiile prevăzute de art. 26 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 50/1991, republicată, constând în executarea, fără autorizație de construire, a unei construcții ce cuprinde toate elementele structurale necesare pentru a fi considerată terminată la data constatării contravenției, curge de la data terminării în fapt a construcției.

În concluzie, pentru lucrările/construcțiile/demolările efectuate fără autorizație de către persoanele fizice sau juridice, termenul de prescripție de 3 ani curge de la data finalizării în fapt a acestor lucrări/construcții/demolări. Dacă de la data finalizării lucrării/construcției/demolării s-au scurs peste 3 ani de zile, fapta nu mai atrage răspunderea contravențională. Un Proces Verbal prin care se constată o contravenție și se aplică o sancțiune în materie de construcții poate fi anulat de instanțele de judecată dacă constatarea și aplicarea sancțiunii s-a făcut dincolo de termenul de 3 ani de zile, un astfel de Proces Verbal fiind nelegal întocmit. Pentru a fi anulat un astfel de Proces Verbal nelegal întocmit, contravenientul trebuie să formuleze în termen plângere contravențională la instanță.

Cum în materie contravențională este aplicabil principiul legii mai favorabile, de această Decizie pot beneficia toți contravenienții care au pe rolul instanțelor astfel de plângeri contravenționale, beneficiind de această interpretare dacă constatarea și aplicarea sancțiunii în cazul lor s-a făcut la peste 3 ani de când au terminat lucrările efectiv, putând folosi orice probe în acest sens.

Print Friendly, PDF & Email

612 comentarii

 1. Pingback:Certificatele de stare civilă și cazierul judiciar vor putea fi eliberate direct avocaților. Specimenul de semnătură se va putea da în fața avocatului

 2. MANEA ANICA

  BUNA ZIUA,,,

  UN AN CU SANATATE ..VA INTREB CONF ACESTEI LEGI DACA SE PRESCRIE AMENDA…MENTIONEZ CA VARUL
  A AVUT PROCES PT DEMOLARE CARE SA FINALIZAT FARA DEMOLARE SI AMENDA A RAMAS S-AU SE PRESCRIE …MULTUMESC DOAMNE AJUTA

  MANEA ANICA

  • Avocat ILIE DORIN

   de la sine nici o amendă nu se prescrie. Daca a fost dată o amendă, se poate contesta in 15 zile de la primirea ei, și se poate castiga acest proces dacă amenda a fost data desi s-au scurs peste 3 ani de la finalizarea constructiei si puteti dovedi acest lucru.

   • Viorel

    Buna ziua, cum trebuie sa procedez pentru a intra in ilegalitate cu casa de locuit, pe care am construito si finalizato in anul 2002-2003 si pentru care nu am avut autorizatie de construire. Multumesc!

     • Cristi

      Buna ziua,
      Am achiziționat o casa în anul 2018 ,iar în anul următor am ridicat în spatele casei între mine și vecin ( casele aflindu se la calcan) un balcon de 3Lxl3m H3m .Balconul este pe bolțari fără fundație, cu un singur zid în fața din BCA( m am folosit de 2 pereți ai casei mele+1perete de la balconul vecinului). Menționez că am acordul vecinului. Sun pasibil de vre o sancțiune?
      Mulțumesc frumos!
      Cristi

   • Manu

    Buna am o intrebare am sunt proprietär pe pamnt si am o casa Abia Mai sta in si Cade jos pot sa reconstruiesc una noua fara Proiect ? Ce mi se poate intampla ??

     • Blanariu Andrei

      Am convetuit 15 ani in cocubinaj am investit multi bani in casa care sotia mea actuala are acte find singura la parinti dintr-o prostie a ei bunicii iau trecut si parintii in acte!Acum suntem in divort exact dupa un an de legalitate a deschis divort ce sa de am de recuperare al investitiei?

     • Turtoi Victor Ovidiu

      Bună seara Domnule avocat
      Acum am vz
      Sfaturile ce le dați oamenilor
      Mulțumim frumos
      Am o întrebare la dvs
      Am FC un acoperiș simplu într-o apă la etajul 4 al blocului în care locuiesc fără autorizație
      Menționez că este FC de aproximativ 7 ani
      Însă este executat corect bine
      De ce sunt pasibil acum
      Înțeleg că contravenția nu se mai poate aplica
      Cum trebuie procedat să intru în legalitate
      De fapt tot blocul a construit așa
      Vă mulțumesc frumos

   • Claudiu

    Vă salut Am cumpărat un teren În București sector 1 și pe teren era o casă din paiantă Căzută și am făcut o altă casă + un Etaj fără Autorizație de construcție am avut o reclamație mam Prezentat și acum trebuie să aștept procesul verbal da pana să fiu chemat am făcut cadastru și am dat la Notaria o declarație Pe Propia Răspundere că am construit Fără autorizație și am trecut-o pe ror la primărie

   • Corneanu Razvan

    Dacă am Recepția finala , se poate face un gard fără autorizație respectând urbanismul de la incheiereA recepției finale ?

    Va mulțumesc!

     • Camelia

      Balconul de la etaj al casei mele iese in strada privata cu 40 cm peste gard. Pot face intabularea cu balconul asa? Sau trebuie sa il daram? Multumesc!

     • Ana Bogdan

      Buna seara vă rog frumos daca puteți să mă ajutați am o situație în care persoanele în măsură să mă ajute se contrazic , nu știu după cine să mă iau !
      Am făcut o construcție la tatăl meu o prelungire a locuinței cu proiect , o camera adăugata la o cameră veche și un garaj .
      Proiectanta mi-a făcut proiect de demolare a celor 2 corpuri garajul și camera , care în realitate nu sau demolat mi-a zis că așa este ok pt aprobarea construcției !
      Sa finalizat construcția și am primit imedeat dosarele de demolare și construcție în 11.2019
      Acum recent primesc o invitație la primărie că nu sa făcut recepția, pur și simplu am uitat ,
      constat că proiectul e una pe hârtie și alta în realitate , in proiect sunt 3 gemuri la frontul stradal în realitate este o ușă și un geam , nu îmi doream altfel modificarea
      Sunt anunțată că se poate demola că nu sunt cele cu realitatea
      Cum procedez ?

     • Avocat ILIE DORIN

      va trebuie sa intrati in legalitate, ori prin modificarea proiectului si o noua autorizatie pe ce este acum, desi greu de crezut ca va emite primaria asa ceva, ori prin reconfigurarea (demolare partiala) imobilului.

     • Vlad

      Bună ziua! Pt construirea unui gard despărțitor între două proprietăți, pe un teren în pantă, acolo unde nici unul dintre vecini nu a respectat cota naturală a terenului, adică unul s-a ridicat într-o parte prin adăugare de pământ iar celălalt vecin s-a coborât excavând . De unde se măsoară cei doi metri înălțime pe care trebuie să îi aibă gardul?

  • Simona

   Bună ziua ,am o întrebare dacă se poate și un răspuns îmi va fii de mare folos! În 2015 ne-am cumpărat un apartament la etajul 1 ,la parter cu mulți ani în urma fără semnătura și fără acordul locatarilor un vecin de la 4 a construit o debara ,am cerut tot prin semnăturile locatarilor sa o demoleze, nu dorește, am încercat orice modalitate pașnică, ce putem face mai departe dacă nu dorește sa o demoleze ,menționez ca toți locatarii avem dreptul la acel spațiu, pt o bicicleta ,un cărucior! Va mulțumesc frumos!

  • Diaconu Ana

   Bună ziua am o casă construita în anul2009 dar nu am autorizați de construcție, mai trebui să obțin să nu am probleme vă mulțumesc

   • Manea Cristian

    Am o proprietate la țară. Vecinul meu a decedat, are 3 copii, care nu vor sa facă succesiune. Pe proprietate se afla 5 copaci, frasin, la aproximativ 50 cm fata de hotar, având înălțimea de aproximativ 15 metri. Am sesizat primaria care i-a notificat sa taie copacii dacă au mai puțin de 2 metrii fata de hotar. Cei trei copii refuza de 3 ani. Ce trebuie făcut pentru a se respecta legea?

    • Mateică Sorin

     Bună ziua!Am construit un gard din beton pe o proprietate unde locuiesc în anul 1999 din banii proprii iar vecinul nu este de acord sa contribuie la cheltuiala pentru acest gard de jumătate ce ăi revine cum trebuie sa procedez pentru a îmi recupera jumătate din investiția pe care am făcut-o pentru construirea gradului.va mulțumesc!

  • Almajanu Marin

   Bunaziua am construit o casa noua langa cea Veche in 2020 fara autorizatie ce pot face pentru a fi in Regula cu constructia va multumesc

  • Nistor Maria

   In timpul vieții am construit mai multe anexe fără autorizații acestea fii nd făcute până in anul 2000 iar in 2010 am făcut taxa de succesiune fiina singura moștenitoare și nu am cuprins nimic din ce am construit decât o casa și o magazie care erau declarate Ce se poate întâmpla că acum fac actele de cadastru . Cumosa ies din acest impas???

 3. M

  Bună ziua, locuiesc într-o construcție la curte cu o suprafață a terenului de 400 m.
  Construcția este formata din 2 apartamente și 4 garsoniere. Apartamentele sunt la mansarda iar garsonierele la parter. Eu dețin 12.5% 50 m2 din suprafața de teren aferent locuintei. În urma cu aproape 3 ani împreună cu 1 vecin am făcut o extindere a locuintei fără autorizație, doar cu acceptul verbal al vecinului ce locuiește în apartament deasupra noastra. Oare putem întra în legalitate vreodată? Mulțumesc

 4. DANA

  Buna ziua ! In situatia in care am autorizatie de constructie, dar nu am procesul de receptie a finalizarii constructiei…as vrea sa intabulez constructia, insa nu pot, deoarece imi lipseste acest proces de receptie fara de care cei de la primarie nu imi elibereaza certificatul de edificare…exista o sanctiune pt asa ceva?! Multumesc !

 5. Gheorghita neagu

  Buna ziua ,daca fac cadastru și eu am o construcție fără autorizație (de 15 ani )care ar fi urmările?
  Multumesc frumos !

  • Avocat ILIE DORIN

   nici o urmare. Nu vă mai poate amenda nimeni. Puteți intra în legalitate fără probleme, doar că e ceva documentație la mijloc. Vorbiți la primărie și veți găsi indrumările necesare.

   • Mihaela

    Vreau sa intabulez o casă pentru a o vinde. Autorizația de construire este din 2008, nu am facut receptia finala, dar am Certificat de edificare emis de Primărie in 2017( in care e precizată autorizația și ca nu are receptie finala). Cum pot face receptia și ce amenzi pot primi pt ca nu am făcut recepția?

 6. Nicoleta

  Fac o extindere hol existent pina la a doua intrare a casei(1964 chirpic) am fost la un proiectant si ma costa enorm 6000 lei ptr 5,5m hol
  Vor tot felul de avize si expertize de parca fac o casa cu etaj
  Deasemeni inlocuiesc si acoperisul di ondulina cu tabla
  E normal sa fie nevoie de atitea avize?
  Daca as face holul doar din termopan ar mai fi nevoie de autorizatie?
  Se incadreaza la constructii usoare fara autorizatie?

   • kaya georgeta

    Buna ziua! Sotul meu a demolat o constructie si s-a apucat sa construiasca alta in iunie 2020, fara autorizatie. Dupa o luna de la inceperea lucrarilor a depus dosarul ptr autorizatii. Acum lucrarile le-a oprit asteptand sa iasa autorizatia de constructie. Este pasibil de amenda sau dosar penal? Multumesc

    • Avocat ILIE DORIN

     Este pasibil doar de amendă contravențională, dar va putea face plângere împotriva ei dacă o primește având în vedere că a depus actele pentru a intra in legalitate si oricum până s-ar primi amenda și s-ar judeca plângerea împotriva amenzii i-ar ieși și autorizația.

 7. Lenuța

  Bună ziua. Am construit o casă la roșu în curtea părinților acum 10 ani. Nu am reușit să obțin autorizația de construcție, tatăl meu nereușind să obțină toate documentele necesare. Eu nu am putut să mă ocup, aflandu-ma peste hotare.
  Cei de la primărie l-au asigurat că îl vor păsui și că nu va avea probleme din partea lor în acest sens, așa încât l-au încurajat să construiască și în paralel să facă demersurile pentru obținerea autorizației. Atât construcția cât și terenul, nu sunt în proprietatea mea.
  În condițiile în care construcția este departe de a fi finalizată și nu am intenția de a mai continua in viitorul apropiat acest demers, doresc să știu dacă sunt pasibilă de contravenție, având în vedere că ultimul moment al lucrărilor de construcții a avut loc acum 10 ani.
  Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.

   • Lenuța

    Multumesc pentru promptitudine. Chiar și în condițiile în care a fost depășit acel termen de 3 ani? Menționez că ai mei plătesc impozit la primărie pentru această construcție fiind considerată anexa a casei lor.

     • Juncu Gheorghiță

      Bună ziua. Cazul meu e similar doamnei de mai sus. Am o casă la gri, tencuită, cu uși și ferestre. Am construito acum 12 ani. Nu am autorizație de construire dar plătesc impozit de mai bine de 10 ani la primărie. În baza unui certificat de atestare fiscală pot dovedi vechimea casei și intrarea în legalitate?
      Vă mulțumesc anticipat.

 8. Hary

  Buna seara! Am construit o casa pe baza autorizatiei de constructie , am depasit termenul la prelungirea autorizatiei cu un an, in august 2006 m-am inscris la impozit, cand m-am dus la primarie cu dosarul sa ma inscriu la impozit, am intrebat daca totul este in regula, mi s-a zis ca totul este in regula.Nu mi-a zis nimeni niciodata ca trebuie sa obtin un certificat de receptie a lucrarii, mi-am zis ca atata timp cat platesc impozit sunt in regula.Am aflat ca
  eu nu sunt proprietar pe casa construita de mine abia cu doi ani in urma (adica in 2019) , cand a trebuit sa depun un dosar pentru gaze la primarie. De la primarie eu nu prea primesc nici o rezolvare desi am insistat.Ce este de facut? Vreau sa intru in legalitate si nu pot.
  Va multumesc anticipat!

 9. HARY

  Nu m -am exprimat eu corect, mai concret , nu am proces verbal de receptie la finalizarea lucrarii, pentru ca nu am anuntat ca am finalizat lucrarea . Neavand facuta receptia la terminarea lucrarii, nu pot sa intabulez casa , nu pot fi inscris in cartea funciara .De aceea am considerat ca nu sunt proprietar , nu figureaza nimeni ca proprietar in locul meu.
  Sper ca acum m-am facut inteles!

   • Madalina

    Buna ziua,suntem in cautarea unui apartament.Recent am fost la o inatlnire cu un agent unde ne-a prezentat mai multe apartamente. In imobilul care ne-a atras atentia un apartament,agentul l-a prezentat ca si Parter+2 etaje si mansarda numai ca defapt mansarda este tot etaj normal,nu este construit ca si mansarda. Intrebare este cu ce ne-ar afecta pe noi daca am achizitiona acel apartament, mentionez ca in contract el va fi trecut ca si mansarda..este posibil sa avem probleme mai tarziu?Multumesc anticipat

   • Crisan

    Buna ziua! Sunt proprietarul cotei de 1/5 din subsolul unui bloc cu 3 apartamente,subsolul are 5 locuri de parcare fiecare cu cote de 1/5,noua in CF este specificat parcarea Nr 1,dar din releveul subsolului nu reiese care este parcarea Nr 1 ,unul dintre vecini care deține două cote de 1/5 a transformat parcările in garsoniera iar noua in sa interzis accesul în garaj din interiorul blocului,și toate racordurile de utilități trec pe la el,a depășit termenul de 3 ani de la terminare,ce șanse de câștig avem în instanță pt a aduce la stadiul de parcare?

 10. Florica

  Bună ziua, locuiesc intr-un bloc la parter din anul 1984 ,apartamentul este pe colt și în 1985 am făcut din policarbonat făcut un acoperiș și partea din față în dreptul peretelui de la dormitor pentru a proteja dormitorul,menționez că aveam condens în fiecare iarnă și acum administratora ne-a făcut sesizare la primărie ca să dăm jos policarbonatul îmi puteți spune dacă pot păstra aceasta și nu se poate prescrie după atâția ani, în toți acești ani nu am avut nici o problemă cu vreun vecin.

  • Avocat ILIE DORIN

   s-a prescris posibilitatea primăriei să vă amendeze, dar poate să vă oblige să restabiliți imobilul cum era. Oricum faceti contestație/plângere la actele primăriei la instanță și vă apărați că sunt lucrări necesare imobilului…

 11. Dana

  Buna seara!
  Am cumparat un teren si in urma masuratorilor cadastrale sa constatat ca vecinii de la est sunt cu gardul pe strada (calea de acces ) dintre noi.
  In urma sesizarilor la primarie …vecinii au primit o amenda pt constructie fara autorizatie si ca si masura complementara demolarea.
  Intrebarea este :
  Care este termenul legal de demolare?
  Multumesc!

 12. Andra

  Buna ziua. Sunt in proces de cautare a unei case in Bucuresti si printre altele, una mi-a atras atentia si as vrea sa stiu daca merita sa cercetez mai mult si sa fac o astfel de achizitie: este o casa construita in 2019 pe locul unei case vechi, demolate. Practic proprietarii au ridicat casa noua in baza proiectului casei vechi. Desi mi s-au prezentat acte precum intabulare, cadastru, cerificat energetic si carte funciara, proprietarii nu au autorizatia de constructie sau cartea tehnica. Exista vreo alta modalitate de a verifica efectiv calitatea si executia casei in cazul acesta? Ce probleme as putea intampina pe viitor, atat din punct de vedere al actelor, cat si a constructiei efective?

  • Avocat ILIE DORIN

   Dacă acea casa apare in cartea funciară nu riscați nimic. Oricum dacă se sesizează organele și se pune problema unei răspunderi contravenționale ea va fi in sarcina vânzătorilor, adică a celor care au făcut modificările. Răspunderea contravenționala este personală și nu se transmite prin vanzare.?

 13. Cristi

  Buna ziua! Pe lânga o casa de chirpici veche intro stare precara am construit si extins cu 50 m2 fara autorizatie de construiren. Care ar putea fi consecintele? multumesc

 14. Lonca Cristina

  Buna ziua,am construit o casă proiectul fiind pe socrul meu care între timp a decedat.Autorizatia de construcție a expirat de ceva ani ,nu am făcut recepția construcției iar acum suntem și în succesiunea după socrul meu pe care este făcut și proiectul casei,cum se poate face receptia construcției și intabularea ei pe noi? Mulțumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   Daca au trecut mai bine de 3 ani de când a fost finalizată da, se pot iniția procedurile de intrare in legalitate. Totusi faceți mai întîi succesiunea si declarati casa ca bun al socrului, ulterior faceți partajul si vedeti cui revine, apoi cel care preia casa va face actele la zi.

 15. Remus

  Bună ziua. Fiți amabil. Intenționez sa construiesc o casa mica de cca 60 mp undeva la sat, terenul este a bunicilor care nu mai sunt printre noi, nu este dezbătută moștenirea, fiin mai mulți frați și o situație mai grea la fiecare nu se găsesc bani pentru a face aceasta dezbatere de moștenire la primărie, deci nu pot face autorizație de construcție etc. Dacă construiesc asa pe osmanyul bunicilor ce risc din partea primăriei eventual, amenda, demolare…? Mulțumesc anticipat

 16. Remus

  Am uitat sa menționez, aceasta construcție intenționez sa o fac din panouri Sandwich nu știu dacă are vre o importanta sau nu în discuția respectiva, dar se auzea ca aceste construcții din structuri metalice nu ar avea nevoie de autorizații de construcții, pot fi doar vorbe goale, nu am întrebat pe nimeni specializat, mulțumesc

 17. Mariana

  Bună ziua, am construit o casa pe rosu, geamuri, acoperiș, aceasta fiind construita în 2017 iar în 2020luna lui septembrie am avut o reclamație mi sa dat amenda, amenda am plătit o și mi s a spus sa întru în legalitate. Când am început demersurile mi s a spus ca nu sunt norme de întrare în legalitate. Întrebarea mea este dacă am fost sancționată în septembrie 2020 am plătit amenda, acum pot sa fac expertiza sa intabulez construcția în cartea funciara și se poate sa îmi elibereze primăria certificat de edificarea construcției?

 18. Asli

  Buna ziua. Am balconul inchis cu golul de geam de 1,43 m si sub geam exista o fasie de tabla alba pusa pe un schelet metalic de 50 de cm aprox pana la constructia de beton, un fel de parapet (ca la blocurile vechi). As vrea sa inlocuiesc tamplaria cu una termopan si as dori si partea de tabla sa fie tot din termopan opac alb pentru o mai buna izolatie. As nevoie de autorizatie de asa ceva? am citit ca trebuie sa se respecte dimensiunea golurilor si tamplariei vechi daca se fac schimbari dar nu mi-e clar daca inlocuirea tablei cu termopan alb opac reprezinta vreo modificare. Multumesc anticipat!

  • Avocat ILIE DORIN

   Daca e un simplu bloc și nu e imobil protejat de legislația monumentelor, da, puteți atât timp cât se respectă formatul vechii structuri/forme dimenstiuni culori, si atât timp cât nu se aduce atingere structurii.

 19. Marius

  Buna ziua, in 2014 pe firma mea am inchiriat un teren si am construit o hala ptr depozitare piese auto, am cerut de la primarie certificatul de urbanism si autorizatie de constructie dar nu am mers mai departe cu obtinerea autorizatiilor din certificat, in 2020 am cumparat terenul si am cerut de la primarie certificatul de urbanism cu intrarea in legalitate acum fiind persoana fizica ptr garaj auto, ei in certificat imi cer pe langa celelalte aprobari si un proces verbal de constatare a contraventiei, de ce? Multumesc ptr raspuns.

 20. Ioana

  Buna seara.Am cumparat o casa cu beci construit sub terasa si sub o camera a casei iar beciul nu este construit cu autorizatie.Ce trebuie sa fac pentru a intra in legalitate?Mentionez ca au trecut cei trei ani in luna martie ,anul curent.Multumesc.

 21. Nicoleta

  Bună seara,va rog mult sa ma ajutați cu un sfat: am construit un gard din tabla și bolțari în baza unei autorizații de construire obținute în iunie 2020. Acum când vecinul ma amenință că mă va da în judecata pt că „gardul e prea înalt de 2.25m și ii tine umbra la casa” aflu ca nu sunt în legalitate fiindcă ar fi trebuit sa am un executant și un diriginte de șantier care sa supervizeze lucrările și sa facă recepția și ca am omis sa înștiințez Inspectoratul de stat în construcții și primăria cu privire la începerea executării lucrarilor. Mi se pare aberant, e totuși vb doar de un gard nu de o casa. Menționez ca tehnic vorbind gardul respecta proiectul tehnic avizat de arhitect. Ce pot sa fac acum sa întru complet în legalitate și sa ma pot apară dacă ajung în instanta? Dar, dacă nu reușesc sa întru în legalitate, aveți idee ce amenda risc? Mulțumesc!!

  • Avocat ILIE DORIN

   nu cred ca veți avea probleme din cauză că nu ați avut diriginte atât timp cât e un simplu gard și nu vatămă pe nimeni. Riscați o amendă minimă. Dacă primiți o amenda mai mare faceți Plângere contravențională împotriva ei.

 22. Nicoleta

  Gard realizat în regie proprie (am uitat sa menționez), și se pare ca nu avem dreptul sa îl îl facem noi ci trebuia sa fi apelat la un constructor autorizat.

 23. Adrian

  Buna ziua, doresc sa renovez acoperisul unui duplex, renovarea implica schimbarea structurii si a materialului. Pe jumatate cladire sunt eu proprietar prin contract vanzare-cumparare prin credit imobiliar, casa fiind ipotecata in favoarea bancii. Cealalta jumatate are ca proprietari parintii mei, ambii decedati, succesiunea nefiind realizata pe mine si fratele meu.
  In conditiile prezentate mai sus, pot eu sa scot certificat de urbanism si autorizatie de renovare pentru intreg acoperisul aferent celor doua apartamente din duplex?

 24. Ciobanu

  Buna seara! Locuiesc la bloc si am construit un balcon in 1996, la parter, fara autorizatie de construire. Primaria ma poate obliga sa demolez constructia? In cat timp? Inteleg ca dupa 3 ani de la finalizarea constructiei nu se poate aplica amenda. Dar, in caz de nedemolare in termenul prevazut de Primarie, poate fi aplicata amenda?

 25. Mihaela Scutaru

  Buna ziua! In anul 2004 tatal meu a ridicat o camera din lemn fara autorizatie.Va rog sa mi spune ti ce se poate intampla?

 26. Iulian

  Buna ziua ! Am inchis balconul cu termopan si am schimbat usile si ferestrele din lemn care dau spre balcon ale unui dormitor si ale sufrageriei, pe partea cu fatada blocului,,cu mai mult de 3 ani in urma. Blocul este aflat in zona protejata a orasului. In acest caz care pot fi consecintele ?

 27. B.A

  Buna ziua!
  Vrem sa construim pe teren extravilan o anexa gospodereasca. Avem certificat de urbanist pt anexa g. si proiect doar nu primim cert. de construire. La primarie a zis, ca avem nevoie de Puz din cauza, ca jud.respectiv unde vrem construi, nu are PUG. Doar nu vrea sa ne deie in cauza noastra Puz-zul.
  Intrebarea noastra este, putem sa incepem sa construim si cand suntem gata, putem intabula, legaliza la sfarsit?
  Scuzati pt greseli.
  Va multumesc cu mare respect.

 28. Andreea

  Am construit o mansarda Si o anexa ( scari interior) in casa lasata mostenire de la tatal meu.
  Fara autorizatie.
  Care Ar fii urmarile acestei proceduri?

 29. Cristian

  Bună ziua! Doresc sa cumpăr un teren intravilan agricol dar persoana care dorește să vândă nu are cadastru și nici nu l poate face, din cauza unui vecin care a construit o casă ce ocupa circa 10 metri din terenul vânzătorului. Terenul este parte de 1/3 dintr o 1000 metri care a fost incadastrat. Proprietarul casei nu mai este si nu stim moștenitorii. Ce optiune avem pentru a putea vinde _cumpără terenul

  • Avocat ILIE DORIN

   nu il puteti cumpăra pana nu face cadastru. Dacă vi-l dă pe vorbe sau pe acte de mână vânzarea este nulă și poate oricând să îl revândă altcuiva. Să își facă acte de proprietate și cadastru, să își rezolve problemele și ulterior poate vinde legal.

 30. Cristian

  Daca as vrea sa construiesc o platforma pe piloni, pentru o casuta de gradina de lemn 4×4 trebuie autorizatie ?
  Multumesc mult!

 31. daniel

  buna ziua. Am construit un imobil in 2015. am fost reclamat de catre vecini ca am construit fara autorizatie. Politia locala m-a amendat si a dispus intrarea legalitate.Am contestat in instanta si am castigat. Trecusera 3 ani. Intrebare:. vecinii sunt deranjati de imobilul pe care il detin. Ce se poate intampla? Ma pot actiona in instanta? Care ar fi consecintele unei actiuni in instanta?

  • Avocat ILIE DORIN

   Dacă nu le este adus nici un prejudiciu vecinilor (de lumină, de căldură, de limită de proprietate, etc) nu vă pot da în judecată, iar dacă vă dau în judecată vor pierde procesul. Ei trebuie să probeze un prejudiciu, o vătămare, un interes pentru a vă acționa.

 32. ARTENI

  Buna ziua ,am o construcție veche de 15 ani pe structura de lemn.Peretii inclusiv exterior sunt tot de lemn.Mi se mai poate impune demolarea după această perioadă?? Acum aș vrea să mă mai extind cu construcția cu structura de lemn fara fundație și acoperiș din tablă sau panouri sandwich.Peretii din panouri sandwich sau lemn,OSB.Cand am făcut construcția veche un angajat de la primărie mi-a spus că pentru construcțiile din lemn nu e nevoie de autorizație.Acum nu știu cum mai e. Avem un copil AUTIST și e foarte greu sa strângem bani și pentru avize și autorizații așa că dacă am putea face de lemn…Va doresc numai bine. VA MULȚUMESC.

  • Avocat ILIE DORIN

   Momentan se spune că se vor reglementa norme mai usoare pentru a intra in legalitate la case. Teoretic primaria acum nu va mai poate amenda, dar, in anumite conditii vă poate cere s-o demolati. Nu cred că se ajunge acolo. Oricum pentru demolare vă opuneți prin proces și vedeti atunci ce e de făcut. Momentan stati linistit.

   • Maria O

    Buna ziua,fratele meu a ridicat o casa langa casa parinteasca fara a avea autorizatie de constructie,nu are nici titlu de proprietate,titlu fiind pe mama care este decedata,iar in prezent suntem in proces cu dezbaterea mostenirii.Intrebarea mea este ,poate ridica casa pe o suprafata de 0.700 mpatrati,fara nici un act?iar la mostenire suntem 4 frati?

 33. Daniela

  Buna ziua

  Sunt in perioada de constructie a casei (facuta cu autorizatie de construire). In cateva luni expira prelungirea autorizatiei (in total, 2 ani), dar casa va fi finalizata doar la exterior.
  – Se poate face receptia daca la interior nu exista instalatii si finisaje (interiorul e la rosu)?
  – Firma care a construit casa la rosu si care a asigurat si dirigentia de santier nu mi-a predat documentatia aferenta (procese verbale, etc), de care am nevoie la receptie.Ce pot face in aceasta situatie (in afara de a actiona firma in instanta) astfel incat sa pot face receptia?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 34. Delia Ursu

  Ce se întâmplă cu cota- parte indiviza la blocurile unde unii vecini au avut posibilitatea sa- extindă apartamentele, fără acordul vecinilor, și cum și le-au putut trece în proprietate?
  Ce se întâmplă cu dreptul la proprietate al celorlalți proprietari, garantat prin Constituție???

 35. Dan

  Bună ziua,

  Am efectuat în data 10 noiembrie 2014 (data finalizării lucrării) o lucrare de recompartimentare apartament fără autorizație. Lucrarea a constat în demolarea unor pereți despărțitori dintre bucătărie și două debarale și dintre bucătărie și hol rezultând astfel mărirea suprafeței bucătăriei. Lucrarea s-a efectuat în regie proprie neexistând documente (contracte, facturi, procese verbale, etc). Cum pot dovedi autorităților că data finalizării este 10.11.2014 pentru a evita amenda și pentru a putea intabula modificarea apartamentului doar cu o expertiză tehnică (structura de rezistență nefiind modificată), lucrare de cadastru și certificat de la primărie? Se poate cu declarație de martor? Dacă da de câți martori am nevoie?

  Mulțumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   data finalizării modificărilor o puteti proba cu orice mijloc de probă, inclusiv martori. Mergeți la primărie si vedeti exact care sunt pasii pentru a vă face cadastru pe noua configuratie a imobilului.

 36. Georgiana

  Bună seara,

  Problema mea este următoarea:
  In curtea mamei am construit cu soțul meu o casă(separată de casa mamei) pentru care nu avem acte ,mama mea dandu și acordul doar verbal nefacandu ne și acte.
  Recent mama a decedat și împreună cu sora mea vom face succesiunea.
  Întrebare:
  La succesiune sora mea are dreptul la casă construită de mine?( toate cheltuielile casei au fost suportate de mine și soț)
  După succesiune ce trebuie sa fac pentru a intra în legalitate cu casa mea.
  Mulțumesc

 37. Elod

  Buna ziua,
  Construiesc o casa.
  Am autorizatie P+M , am diriginta, am de toate.
  Am o problema, mesteri au facut casa cu 30 cm mai mare si nu am distanta de 2 m intre gard si geam.
  La receptie daca cineva observa problema asta poate sa ma amendeze?
  Multumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   mergeti si luati acord notarial de la vecin, ca să nu fie probleme. De principiu poate fi autorizată, dar vecinul poate crea probleme ulterior. Cel mai bine este sa aveti un acord notarial al vecinului cum că acceptă această distanță și nu are nici o pretenție.

 38. Eugen A

  Bună ziua
  Este vorba de un teren intravilan de 260 mp, cu un POT max 45% și CUT 1,8, pe care intenționez sa-l achzitionez, care are pe el o constructie de tipul hala industriala executata și finalizata în anul 2014 fără autorizație de construcție și cu acordul verbal al vecinului privind retragerea fata de limita de proprietate ( aceasta fiind edificat la aproximativ 1ml de gardul vecinului). Întrebarea este dacă pot autoriza aceasta contructie după achiziționare sau va trebui demolata. Dacă nu o pot autoriza ce implicații juridice pot apărea dacă o voi folosi fără sa o autorizez? Va mulțumesc anticipat pentru ajutor.

 39. L. daniel

  Buna ziua,
  Am construit casa in anu 2005 cu autorizatie dar nu am anuntat
  primaria nici ISC cu minimum 5 zile inainte de inceperea lucrarilor + plata taxelor aferente
  din 2005 pana azi am platit impozit la primarie pentru constructie.
  Ce risc si cum as putea in legalitate?

 40. Cristian

  Buna ziua,
  Am mostenit de la parintii mei decedati o locuinta cu anexe la care am facut intabulare si carte funciara .Locuinta a fost cumparata de parinti in 1968 , prin act de vanzare/cumparare si avea o suprafata de 43mp. In 1975 a fost realizata o extindere a locuintei constand dintr-un hol , o camera si o debara in suprafata de 32mp.Extinderea a fost realizata fara autorizatie de constructie ( cu toate ca exista un proiect depus pentru autorizare , dar fusese respins de 2 ori, pe motiv ” ca mai trebuie analizat”). Pentru aceasta extidere s-a platit o amenda pentru constructie fara autorizatie. Pe langa aceasta extidere mai exista in curte, 2 anexe construite fara autorizatie , o bucatarie de vara si un garaj din zidarie . Toate aceste spatii sunt intabulate si trecute in cartea funciara. Pentru ele se plateste impozit din anul 1975. Vreau sa vand acest imobil cu terenul aferent si banca creditoare a cumparatorului cere autorizatia de constructie pentru extindere si cele 2 anexe.
  Ce trebuie facut in acest caz ?

 41. Darius

  Buna,
  am o casa a carei autorizatie a expirat chiar si prelungirea acum 4 ani, nereusind sa o intabulam la timp. Oare cu noua lege din 2020 avem vreo sansa ca si casa cu atorizatie expirata de mai mult de 4 ani sa reusim sa o intabulam fara a fi nevoie sa mai trecem o data prin toata procedura cu depunerea proiectului etc. avand in vedere ca firma de arhitectura care ne a facut proiectul nici nu mai exista. Va rog sa ne spuneti daca exista un precedent, vreun caz unde pe noua lege au putut fi autorizate cladirile cu autorizatii expirate demult. Am intrebat si la primarie, dar se pare ca nu cunosc inca legislatie cum se cuvine. Multumesc frumos si felicitari pentru rabdarea de a ne raspunde la toti.

 42. S.EDUARD

  Buna,am construit in curte o bucatarie de vară4/5m.toată din lemn (OSB și grinzi de lemn),așezată pe bolțari din beton,adică fără fundație…eram obligat să fac autorizație la acest tip de construcție!?Mersi anticipat!!

 43. DENIS T.

  Buna ziua, am in plan o constructie de 40m patrati vizavi de casa, in aceeasi curte a cărei proprietar sunt. Vreau sa incep foarte curand si am inteles ca dureaza ceva timp pana fac rost de autorizatie. Daca incep fara, se poate obtine pe parcurs? Iar riscurile fara autorizatie pot include si demolarea, pe langa amenda contravențională?

 44. Andrei

  Buna ziua. Am achizitionat in 2003 un apartement la parter, cu balcon, pentru care nu exista decat aprobari de la electrica si apa nova, cei de la gaz nu si-au dat acordul, asadar nu exista receptia si aprobarea de la primarie. Balconul ar fi fost construit in 1993. Acum cativa ani, blocul a fost reabilitat de catre primarie si au reconditionat inclusiv balconul care teoretic nu este in legalitate. As dori sa fac cadastrul si intabularea pentru a putea vinde apartamentul. Ce ma sfatuiti?
  Va multumesc anticipat.

   • Baducu Nicolae

    Bună seara, am facut o casă si nu am cei trei ani, am.foat parat de un vecin, a venit cei de la disciplina in constructi, m au amendat ,au sistat lucrarile pana la obtinrerea autorizatie cu intrare in legalitate timp de 1 an, sa scurs acel an nu am putut intra in legalitate din cauza puzului, primaria ma dat in judecata cu propunerea de demolare, ce se poate face in acest caz, sa nu ma demoleze ,vă multumesc de răspuns !

 45. mihaela

  Buna ziua,

  Pentru constructia unei mansarde si a unei extinderi in spate a locuintei, fara autorizatie, in perioada 1994-1997, cum se poate intra in legalitate in vederea intabularii, tinand cont de faptul ca acum 5-6 ani cartierul a fost declarat monument?
  Multumesc.

 46. Pingback:Amenda Constructie Garaj Fara Autorizatie

 47. Laurentiu

  Buna seara dacă vreau sa construiesc o căsuța 10/10 pe structura de fier cu panouri fixate pe o placa de ciment simpla fără Fundație in pământ pot avea probleme?

 48. Mihai

  Buna seara. O intrebare ce cred ca intereseaza pe toata lumea. Dupa zeci de ani s-a trezit primaria ca vrea sa faca reabilitare termica (izolatie fatada cu vata minerala) inchidere balcoane plus lucrari comune. Acum 10 ani cu aproximatie am facut izolatia termica a dormitoarelor (spatele blocului) cu polistiren de cea mai buna calitate si materiale ce rezista si acum fara probleme. Inclusiv inchiderea balconului cu aceleasi materiale de top dar fara autorizatie (am facturi pentru materiale si manopera + PV incheiat intre mine si societate). Primaria ameninta acum (nu s-au legat de balcon unde materialele sunt peste cele furnizate de ei) cu amenda si dezafectarea polistirenului pe partea de camere. Intrebarile mele sunt urmatoarele: au dreptul sa faca asa ceva? exista o perioada de prescriere? Este corecta expresia ca fatada e a lor iar eu nu sunt proprietar pe aceasta? Care ar fi riscurile? cum se pot preveni? Din pacate materialele si executia lucrarilor lasa de dorit (vata minerala lipita doar cu adeziv peste care a plouat torential). In plus asociatia nu a fost informata asupra devizului de lucrari si contributiilor necesare pentru fiecare apartament in parte.

  • Avocat ILIE DORIN

   Puteti face demersuri mai solide doar prin intermediul asociatiei. Amenda nu mai puteti primi dar Primaria poate dispune dezlipirea fatadei făcute de dvs. Fațada blocului este a proprietarilor, nu a Primăriei. Totusi daca Asociatia a decis reabilitarea termică și a semnat contractele, nu vă puteti opune, dvs fiind reprezentat de Asociație și actele Asociatiei de proprietari fiindu-vă opozabile.

 49. Traian

  Bună seara am construit în 2013 un garaj am autorizație de construcție dar nu am făcut recepție la sfârșitu lucrări umblu de un an de zile la topograf primărie cartea funciara și nimeni nu știe cum pot sa înscriu garaju în cartea funciara ce trebuie sa fac multumesc

 50. vasile

  ce se intampla cu terenul acordat in baza legi 15/2003?
  daca cel care a primit terenul nu construieste nimic?
  cui revine terenul? la primarie?

  Ex: loc inca gol dupa 10 ani
  Daca dupa 10 ani cel care a primit terenul se hotaraste sa inceapa constructia, mai este posibil?
  ce se poate intampla daca incepe constructia dupa 10 ani?

  Multu

 51. Grigorescu Camelia

  Buna ziua,
  Am depus dosarul pentru obtinere AC, desi am inceput constructia, imi puteti spune va rog daca exista risc de amenda sau pot primi si un avertisment? In cazul amenzii stiu ca pleaca de la 1000 ron pana la 100000 ron. Cum se stabileste amenda, pe ce criterii, sa stiu eventual la ce sa ma astept. Multumesc.

 52. Dorina

  Buna seara,
  Pt o casa construita in 2019-2020 pt care am avut autorizatie care a expirat in aprilie 2021(inclusiv prelungirea) si pt care am o receptie partiala (a fost finalizat doar exteriorul) si pana la expirarea autorizatiei am reusit sa realizez instalatiile (electrica, sanitara, termica) doar la parter, pt lucrarile de finisaj pt parter este necesara obtinerea unei noi autorizatii de construire sau se pot realiza si fara?

   • Georgiana POPA

    Conform Legii nr. 55/2020, art. 4, alin. (5) „Valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări.”
    Deci, autorizația dvs. de construire este încă în valabilitate.

 53. Radu

  Buna ziua!
  Parintii mei au construit o casa cu mansarda finalizata in 2002 cu autorizatie. Acum au inchis balconul de la etaj, si imediat a venit un control de la primarie (cred ca sesizati de vecinul cu care nu sunt in relatii bune) si se pare ca constructia balconului ar fi mai iesita in exterior cu vreo 30cm fata de plan(un plan cu linii simple insa care nu da dimensiunile la mansarda-aparent asa erau planurile pe atunci), spre vecinul.
  Au spus ei ca balconul acum zidit si cu geamuri termopan,e iesit inafara parterului, si drept urmare casa ar trebui incadrata la casa cu etaj.
  Li s-a spus ca sunt pasibili de amenda, si ca vor fi sunati ulterior pentru mai multe detalii.
  1.Ce pot face pentru a intra in legalitate?
  2.Pot fi obligati si la demolare?
  3.Cam cat ar fi amenda?

  Unde pot gasi exact definitia, sau legea care face diferenta dintre casa cu etaj si mansarda?

  PS: prima oara s-au legat de faptul ca ar fi probleme pentru ca geamul zidit la balcon nu mai respecta distanta de 1.9-2m fata de hotar; daca ar fi doar asta s-ar rezolva prin schimbare geamurilor cu unele opace, pentru care am inteles ca nu mai exista aceasta limita/retragere?
  In perioada constructiei nu mai erau case in zona.

 54. DANUT

  Vecina mea a construit in 2019 un wc fara nici un fel de autorizatie.Nici nu cred ca ar putea obtine asa ceva constructia fiind practic lipita de propia locuinta (si am inteles ca sunt necesari 5 m).
  Ce sanctiuni risca si cum as putea sa obtin eu ca vecin demolarea costructiei ???Unde va trebui sa ma adresez.(am dovada ca data constructiei e dupa decembrie 2018 o expertiza in un dosar judecatoresc…acest wc nu apare in schiita…).Multumesc

 55. Oana Popescu

  Buna seara,

  In cazul achizitionarii unei case in baza unui credit (o parte din bani- 2020), iar ulterior s-au facut modificari (fara vreo dovada cand s-a petrecut evenimentul- spart doi pereti, lasand stalpii de sustinere- nu s-a modificat structura de rezistenta), construit gard intre vecini si la locul de parcare, fara autorizatii, ce trebuie facut? Este probabila amenda sau daca se merge la primarie pentru a intra in legalitate, aceasta nu se va mai aplica.. multumesc mult

 56. Mihaela

  Buna seara! Acum 19 ani am cumparat un teren de 1000m in acte dar in fapt sunt in jur de 1200. Acei 200 m sunt din islaz adica al primăriei. Pe acel teren al primăriei am construit un garaj acum 10 ani. Acum 2 saptamani am primit o înștiințare de la primărie să retrag gardul și barajul să-l stric(mentionez ca in situatia mea sunt mai mulți locuitori).Pe langa garaj am investit pe aleea catre casa mea cu pavele , gard,pomi si trandafiri.Am mers la primărie pt a vorbi să ni-l concesioneze dar dumnealor nu vor. (Doamna de la cadastru a spus ca nu are dumneaei timp pt a face dosare pt concesionare)Există o rezolvare a acestei probleme?

 57. Alina Ciobotaru

  Buna ziua,anul acesta in martie m-am apucat de construirea unei case. Intre timp am scos avize si cele necesare autorizatiei. Intrebarea este ,daca vine cineva in control ce amenzi ,sanctiuni primesc? Multumesc frumos.

  • Avocat ILIE DORIN

   daca ati obtinut intre timp avizele si autorizatia si deci sunteti in deplină legalitate, nu mai primiți nici o amendă/sanctiune. Dacă primiți, ar fi un abuz al organelor si va trebui să faceti plăngere.

 58. Ionescu Daniel

  Buna ziua !
  Am obtinut in anul 2013 o autorizatie de consolidare, remodelare interioara , extindere si etajare imobil existent.Casa era foarte veche si cand am inceput lucrarile sa prabusit. Dirigintele de santier impreuna cu proiectantul si cu un verificatorul de proiect MLPT care verificase si proiectul initial prin nota de constatare si dispozitie de santier au adaptat documentatia tehnica la noua situatie. Eu nu am stiut ca trebuie sa duc si la primarie acele acte ( am crezut ca verificatorul MLPAT este din primarie ) . Am respectat intocmai proiectul si am primit PV de receptie si certificatul de atestare a constructiei ( dar pe ele scrie consolidare , remodelare interioara, extindere si etajare desi eu am construit o casa noua ) Casa este la calcan cu un vecin care ma dat in judecata desi nu l-am afectat cu nimic ( spune ca i-am afectat insorirea ). Se leaga de cele relatate si cere sa mi se anuleze PV receptie si certificatul de atestare a constructiei.Articolul 67 schimbare solutiilor tehnice din proiect pe parcursul executie (din legea 50/1991 spune la exceptii ca daca nu apar modificari de tema ( si eu am respectat intocmai autorizatia ) nu este nevoie sa depui cerere ptr o noua autorizatie. Este posibil sa imi anuleze PV de receptie si certificatul de atestare ?

 59. Mircea

  Bună ziua. În urmă cu 18 ani, am construit un pod pe terasa unui bloc de 4 etaje, fără autorizație de construcție. Podul ține loc de hidroizolație pentru două apartamente. Anul trecut am primit o amendă (pe numele asociației de proprietari) de 1000 lei, pe care am achitat-o, noi, proprietarii celor două apartamente. În urma amenzii, trebuia să intru în legalitate, să obțin o autorizație de construcție sau să demolez. Nu am obținut nici una nici alta. Cum pot salva podul de la demolare?
  Mulțumesc…!

 60. Cristian

  Buna ziua!

  Am toate acte necesare pentru autorizatie, in afara de acordul unui vecin. In certificat de urbanism se cere acordul vecinilor si CF-ul lor. Insa vecinul meu are ceva credit pe casa, CF-ul este blocat, inca nu se stie cine va fi proprietarul, fiindca procesul inca nu a fost finalizata. Din cauza asta degeaba mergem la notar, fiindca nu este stabilit cine va fi proprietarul acolo sau daca va fi mai multi proprietari. Primaria nu-mi da autorizatia, fiindca nu am acordul vecinului. Insa cum sa am daca inca nu este stabilit acolo cine este proprietarul. In acest caz exista o solutie de a obtine autorizatia? (casa nu va fi fix langa vecinul, va fi o distanta de minim 2 metri)

 61. Cristi88

  Buna seara,
  In urma cu 7 ani am primit donatie un teren extravilan pe care am construit o locuinta, constructi a fost finalizata de 5 ani singurul lucru facut cu acte este gardul si o autorizatie cabina pompa apa,. Am fost la primarie pentru a trece in intravilan pentru a face acte dar ne-au comunicat ca acest lucru nu este posibil pentru ca avem deja o constructie.puzul pentru zona pe care am construit nu se va modifica prea curand ramane extravilan Ce rămâne de facut pentru a trece in legalitate

 62. Teodora T

  Bună! De curând am cumpărat un teren și as vrea sa facem gardul din boltari de beton ,dar am înțeles ca avem nevoie de autorizatie de construcție!
  Mulți spun ca nu are rost sa faci autorizatie pentru ca,costa mai mult decât amenda !
  Întrebarea mea este : dacă îmi fac gardul fără autorizatie și cineva ma reclama ,mai trebuie sa obtin autorizatia de construcție după ce plătesc amenda ?

 63. Cosmin

  Buna ziua,

  Am construit o terasa in prelungirea casei de carpici, nu am autorizatie de constructie, ce trebuie sa fac sa intru in legalitate.

 64. Pingback:Amenda Constructie Fara Autorizatie 2021

 65. Rîmbu Liliana

  Bună ziua! In 2012 am construit o terasă de 15 mp exact la limita de hotar cu fratele meu, dar pe numele mamei mele. Am dovezi doar facturile de fier beton și beton din martie 2012, munca fiind prestata de mine și soțul meu. În 2014 cumatrul meu, cadastrist, a făcut dezlipire din aceeași casă, pentru fratele meu cel mare căsătorit cu sora cadastristului, iar noi nu am știut decât în toamna anului 2017, mama fiind doar urcata în mașină și dusă la BNP ptr a semna ctr de vânzare-cumpărare în favoarea fratelui și cumnatei mele. Atunci, în 2014, cadastristul nu a actualizat/demolat terasa iar acum în 2021 după 4 ani de minciuni și 7.000 lei cheltuiți de mine și soțul meu cu promisiunea cadastristului că ne va da cadastrele necesare dezlipirii ptr casa noastră, primăria a emis o somatie pe numele mamei cum că îi va bloca cardul dacă nu va plăti amenda de 4.000 lei prevăzută în somatie. Mama a făcut contestație la primărie în a 10-11 zi de la primirea somatiei cu precizarea să emită amenda pe numele meu sau a soțului meu, nicidecum să o anuleze deoarece nu are temei legal, terasa fiind construită în urmă cu peste 9 ani. Ce putem face, eu și soțul meu ptr ca acea somatie emisă pe numele mamei să fie anulată? Vă mulțumesc anticipat ptr răspuns! Sănătate multă și numai bine!

  • Avocat ILIE DORIN

   de la Primirea somației și amenzii de la Primărei mama dvs are sau avea 15 zile să facă plângere la judecătorie și să se apre cu prescripția, daca e vb de momentul finalizării construcției. Depinde pentru ce fapte au sancționat-o.

 66. Dana

  Buna ziua.Detin o casa care are cadastru si e intabulata.Am construit ,alipita de ea, inca o camera la rosu fara autorizatie.Cum pot intra in legalitate cu acea camera.Este necesar sa o finalizez ca sa o pot intabula?Mentionez ca acea camera este construita pe hotar cu curtea vecinului(asa este si casa ).

   • Dana

    Ideea este ca nu o pot finaliza acum ci peste un an cel putin.casa este ridicata, cu acoperis inchis , fara tencuieli, la stadiul bca si fara usi ferestre.Doresc sa intru in legalitate prin legea noua(pe baza expertizei tehnice se obtine certificat de edificare.Este corect ce spun?)Acel certificat este sugicient sa fiu in legalitate cu constructia?Si sa o intabulez alta data,dupa ce fac finisarile?Ori a fi legal inseamna a fi intabulat?

    • Avocat ILIE DORIN

     nu există un mod de clcul și nici un algoritm, ci pur si simplu agentul sanctionator aplica o amenda in functie de complexitatea și gravitatea contraventiei. De aceia se si poate anula un Proces verbal dacă nu este respectat principiul proporționalității dintre gravitatea faptei si sanctiunea contraventională.

 67. Ciurusnuc Luminita

  Buna ziua ,va rog frumos daca puteti sa ma sfătuiți ce trebuie sa fac pentru intrarea în legalitate a construcției casei începută acum trei ani .Mentionez ca am inceput documentația si obtinerea tuturor avizelor(care nu au fost puține) am.tot dosarul complet ,în afară de avizul favorabil al celor de la mediu .S-a facut contestație la.mediu dar tot nu au dat aviz favorabil .Mentionez ca este o casa normală de 10 ×10 ,într-o zona unde sint construite alte case .Terenul este extravilan ,lipit de intravilan.Cei de la primărie nu analizează dosarul decât dacă toate avizele sunt favorabile.Ne chinuim.de un an de Zile sa întocmit dosarul iar acum.mi s-a spus că trebuie să îi acționeze în instanță pe cei de la mediu. Ce ma sfătuiți să fac?Multumesc frumos ,toate cele bune .

 68. Zanziana

  Buna ziua! Daca in autorizatie gardul figurează 30 cm beton și 1,7m foaie de tablă si eu l-am făcut 50 cm beton jos și 1,7 h foaie de tablă, urmând sa vin cu umplutura de 20 cm ( teren este intr-o mare scorbura si se aduna apa), risc vreo sanctiune? O sa vin în curte cu pavaj, cu strat de nisip, etc, sa-l aduc la nivel in acea zona a gardului unde este mai jos decât nivelul străzii.

 69. Camelia Lazar

  Bună ziua, am moștenit o casă de la părinții mei, subsol, parter și etaj. In extrasul CF apare doar casă 100 mp +grădină 674 mp.Doresc să vind casa dar in extras CF nu este actualizat cu S+P+E. Cum procedez având in vedere că am proiect pe casa cu etaj avizat din anul 1975 dar autorizația nu o găsesc. Știu că trebuie refăcut extrasul CF dar cum intru in posesia autorizație ? Mulțumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   Pentru intrarea in legalitate mergeti la Primărie și vedeti ce pasi sunt de urmat. De principiu trebuie să solicitati o copie dupa autorizatie de la Primărie, trebuie să o aibă in arhivă. Mai trebuie un Proces Verbal de Recepție finală plus schițe topo actualizate, deci trebuie vorbit si cu un cadastrist.

 70. Nitoiu

  Am au torizate deconsttuctie din 1997 am finalizat 2000 iar certificatul de atestare l-am cerut ls primarie azi care intetioneaza sa amendeze ptr. mici detalii de nerespectare a proiectului iar intabularea am facut-o in 2011.Poate sa sanctioneze? Va multumesc!.

 71. Uxe Rolf

  Am cumparat un teren cu o casa demolabila si as dori ca sa construiesc in locul ei una noua, pe aceeasi amprenta dar sa o supraetajez. Eventual sa maresc putin amprenta la sol. Am depus documentatie la primaria sector 4 pentru a mi se elibera un certificat de urbanism dar acesta, desi au trecut 3 luni de zile, nu mi s-a eliberat inca si mi se tot comunica ca ,,este pe traseu„. Cum pot influenta eliberarea CU si apoi AC (bineinteles ca dupa ce am toata documentatia), sau care este modalitatea prin care pot cere primariei sa-mi elibereze CU cerut in acest moment? Multumesc!

 72. George P.

  Buna ziua,
  Vreau sa cumpar un apartament intr-un bloc nou care are un inscris in cartea funciara un litigiu prin care se cere in instanta de catre vecini anularea autorizatiei de constructie, desfiintarea lucrarilor de constructie. Blocul este finalizat, are autorizatie de constructie, proces verbal de receptie, certificat de edificare, apartamentele au nr cadastrale, intabulate in cartea funciara. Litigiul a fost inscris in cartea funciara la cateva luni de la obtinerea PV de receptie si a certificatului de edificare si o parte din locatari au cumparat apartamentele fara a avea mentionat in contractul de vanzare cumparare acest litigiu. In antecontractul de VC pe care il am din noiembrie 2020 cand am dat si avansul, nu este mentionat acest litigiu. Cand am vrut sa cumpar am vazut ca in contractul de vanzare-cumparare este mentionat litigiul si mentiunea ca vanzatorul(dezvoltatorul) se obliga sa restituie banii daca litigiul se se solutioneaza nefavorabil. Este posibil ca acest litigiu sa duca la demolarea imobilului si sa pierdem banii (este greu de crezut ca vanzatorul va depagubi toti locatarii)?

  Multumesc,

 73. Cocosatu

  Buna seara, la imobilul care locuiesc sunt 2 familii…. o fam la ap si familia mea 2. Cand eram mic.. cei din fam de la ap 1 a construit… o cladire pe jumatate capacalui de canal… din.2009 pana in 2019 mama mea a tot reclamat… la primăria generala.. la politia locala Bucuresti… la Politia locala sect 5 , la primaria sect 5 dar degeaba.. Mentionez faptul ca amandoua locuinte pana in anul.2020 au avut contract de inchierere la stat Familia mea a cumparat imobilul de la ap 2 prin legea 112. La intocmirea cadastrului… cele doua constructii ilegale facute de fam de la ap 1 sunt trecute in cadastru ca cladirire neapicificata. Intrebarea este.. se poate actiona in instanta acum fiind propietari familia mea demolarea constructiilor tinand cont ca , cladirile ilegale sunt de mai bine de 3 ani ridicate.
  O seara buna va dorec!!

 74. Nicolae

  Buna ziua !
  De curand am fost pus in posesie cu un teren solicitat inca din 1991 de tatal meu la Legea 18/1991. Am titlul de proprietate si extrasul CF. Partial , pe acest teren se gaseste o constructie (hala) in care a functionat inainte de 1990 o fabrica de paine. Hala a fost cumparata de o societate in 2006 prnitr-o licitatie publica organizata de ANAF( doar hala, fara nici un metru patrat de teren). In timp aceasta societate a efectuat o serie de lucrari de extindere a halei, un zid despartitor , ocupand abuziv suprafata construita mult mai mare decat a halei cumparate. Toate aceste constructii s-au facut in timp, probabil dupa 2012 din datele obtinute de noi. Din raspunsul primit de la primarie , societatea nu a beneficiat de nici o autorizatie de construire pentru aceste extinderi . Acum, in calitate de proprietar am constatat acest fapt, ca o parte din terenul meu a fost ocupat abuziv cu aceste constructii fara autorizatie. Autoritatea locala si ISC nu a facut nici un control , nu s-a incheiat nici un PV de contraventie, nu s-au dispus masuri.
  Lasand la o parte latura contraventionala care este tratata prin aceasta decizie a ICCJ, ce trebuie sa fac eu ca proprietar sa-mi redobandesc fizic terenul ocupat abuziv? Care este solutia privind aceste institutii care nu si-au respectat atributiile de control privind disciplina in constructii? Am senzatia ca am ajuns in faza in care fiecare poate construi unde vrea, pe terenul altcuiva si daca nu este deranjat 3 ani ramane bine mersi … Cum sa procedez in a-i forta sa demoleze pe cheltuiala lor constructiile abuzive, neautorizate, aflate pe terenul meu?
  Va multumesc anticipat pentru timpul acordat!

 75. Florin

  Buna ziua. Am cumparat o casa in 2017 care era veche si intr-un grad ridicat de uzura. In 2018 a fost intabulata in forma existenta intrucat planurile de la primarie nu erau actualizate cu planul casei cumparate. Tot atunci s-au depus actele pentru obtinerea unei autorizatii de modificare si consolidare a cladirii. In 2020 s-a obtinut AC si tot in 2020 s-au inceput lucrarile, fiind finalizate pe final de an. In 2021 in baza reclamatiei unui vecin, am primit amenda ca s-au executat lucrari de demolare si reconstruire a unor ziduri pe limita de propietate, desi in AC era o alta solutie tehnica (camasuirea peretilor). mentionez ca refacerea zidurilor a fost facuta exact ca in forma initiala, in baza deciziei unui expert care a precizat ca zidurile initiale nu indeplinesc normele in constructii! Pentru intrarea in legalitate imi trebuie o noua autorizatie pe lucrarile facute fara AC, dar problema este ca primaria nu imi va da aceasta autorizatie intrucat invoca normele de urbanism care nu sunt respectate. Evident ca ma astept la o decizie de demolare, lucru care imi va afecta propietatea deja intabulata si cumparata in forma existenta. Cum sa procedez ?

 76. Danciu Maria Lucia

  Buna ziua
  in anul 2005 am solicitat o autorizatie de modificarea fatadei casei proprietate personala,inchiriata biroului nostru de prestari servicii in contabilitate cu care aveam contract de inchiriere.cererea pentru autorizatia de construire era pe lucrarea:DESCHIDERE ACCES FATADA SI AMENAJARE FATADA. Ni s a adus la cunostinta verbal ca autorizatia este in curs de aprobare dar s-a inceput lucrarea si finalizat in anul 2005. Autorizatia nu ne-a fost trimisa de primarie ,noi am uitat de ea,receptia nu s-a facut. In anul 2019,dupa 14 ani am facut un alt contract de inchiriere si am avut nevoie de autorizatia de construire si atunci am cerut o copie de la Primarie si ni s-a spus sa facem si receptie lucrarii dar au vrut sa ne amendeze cu 2000 de lei conf.legii 50/1991 art.26,alin.1 lit n,nu am mai continuat pentru ca mi se parea nedreapta amenda deoarece nu ne au notificat niciodata in prealabil ca nu am finalizat lucrarea. acum in aceste zile am vrut sa discutam la primarie cum putem finaliza si ne au incheiat un proces verbal de amenda de 2000 lr. Intrebarea mea ar fi ca finalizarea receptiilor de amenajari nu se prescriu daca nu s au facut in timpul acordat . Au trecut totusi 16 ani.
  va multumesc !

 77. Adrian

  Buna ziua!
  Îndrăznesc să vă cer o părere cu privire la o petiție pe care am făcut-o către Garda de Mediu, ulterior fiind redirecționată către primărie.

  E vorba despre o constructie ilegala făcută pe fațada blocului de către o vecina din blocul alăturat(dansa a declarat ca acea constructie a fost realizata de catre fostul proprietar al apartamentului sau), exact lângă fereastra mea, dar și pe terenul din jurul blocului care, din câte am înțeles, aparține domeniului public, care îmi cauzează atât disconfort olfactiv dar și daune materiale în interiorul apartamentului, peretele fiind crăpat și plin de igrasie din cauza infiltrarii apei.

  Primaria a raspuns ca solutia este desfiintarea constructiei ilegale,dar din cauza ca a trecut mai mult de 3 ani de cand s-a edificat va trebui sa ma adresez instantei fiind singura in masura sa dispuna desfiintarea constructiei ilegale.

  Credeți că aș avea șanse de a obține desființarea acestei construcții ilegale în instanță? Nu ar fi putut primăria sa dispună desființarea din moment ce este edificata pe domeniul public chiar daca a trecut mai mult de 3 ani ?

  As putea invoca și faptul că nu se respecta distantele minime din codul civil, din moment ce ușa respectiva este lipita de fereastra mea?

  Precizez că vecina respectiva a modificat construcția in anul 2019.

  M-aș bucura dacă aș putea afla părerea dumneavoastră.

  Mulțumesc anticipat!

 78. Doina

  Bună ziua! Locuiesc intr-o zona de case naționalizate parter +etaj . Fereastra camerei de la apartamentul meu , aflat la etajul 1 este orientata în curtea vecinului ( construcțiile au peste 100 ani vechime deci fereastra , asa a fost prevazuta din construcție ) Anul acesta, vecinul a construit o anexa inaltandu-se pana la nivelul pervazului ferestrei mele . Ce ma sfătuiți sa fac pt a ma proteja de neplăcerile cauzate ( zapada care îmi va acoperi fereastra, zgomotul ploii pe tabla de sub fereastra , posibilitatea de a se intra de pe acoperiș pe fereastra etc) . Exista o lege care sa impună o limita pana la care sa poată ridica construcția ? Vă mulțumesc!

 79. Liviu

  Buna ziua,
  Stau la o casa si am un gard care da catre strada. Casa si gardul au deja 15 ani. Gardul este facut putin oblic (din pacate), nu e perfect paralel cu strada, fiindca pe terenul de constructie exista un stalp electric (pe terenul detinut de mine), si gardul e pornit putin retras in drept cu stalpul, dar in partea opusa ajunge sa fie putin in afara proprietatii, cu vreo 30-40 de cm.
  Acum cateva zile am primit de la primarie notificare care spune ca in urma ridicarii topografice a strazii, s-a constatat ca gardul meu se suprapune cu domeniu public pe acea portiune iesita putin in afara si ca in 14 zile trebuie sa modific amplasamentul gardului … . As vrea sa intreb ce solutii am la aceasta problema, tinand cont ca strada are oricum vreo 9-10 metri latime, gardul e facut deja de 15 ani si nu a deranjat pe nimeni, plus ca termenul de 14 zile, mai ales in perioada asta, este total nerealist …? Va multumesc !

 80. Krupaci Rodica

  Bună ziua ! Sunt proprietara unui apartament la parter și vecinii mei de la etajul 4, au construit sub geamul meu de la balcon o magazie, fără autorizație. Timp de 20 de ani nu m-a deranjat prea mult prezența magaziei, cu toate că trebuia permanent să curăț și să dau cu apă chiștoacele și hârtiile aruncate de la balcoane. Fiind apartamentul mic am vrut să-mi extind apartamentul prin construirea a două balcoane , ambele pe o suprafață de 5mp. Cum trebuiau multe autorizații și consimțăminte notariale ale vecinilor ( unii sunt în străinătate, alții prin țară ) am renunțat la construirea balcoanelor. Acum eu vreau să-mi izolez termic apartamentul și vecina nu vrea să strice magazia, cu toate că nu mai locuiește în bloc, dar are chiriași. Magazia o folosește pentru lemne. A spus că merge la primărie să ceară autorizație ,dar nu a vrut să înțeleagă că eu am de la Urbanism acordul de construcție pentru cele două balcoane, respectiv pe cei 2 mp pe care este magazia ei.
  Întrebări: La câți metri este voie de construit o magazie față de limita peretelui meu ?
  Pentru izolarea termică a apartamentului trebuie ” musai ” autorizație ? Am întrebat pe unele cunoștințe care și-au izolat apartamentul și au spus că au făcut fără autorizație. Primăria nu are bani să facă izolație la toate blocurile care sunt făcute între anii 1950-1990.Mulțumesc anticipat!

 81. Pingback:Amenda Demolare Fara Autorizatie 2021

 82. Imizice

  Bună ziua,
  Vecinii mei au construit gard acum 15 ani, fără respectarea limitei de proprietate stabilita printr-un proces verbal între vecini, încheiat anterior construirii gardului, edificand pe domeniu public și în fata gardului meu de front pe o porțiune de aproximativ 80cm.
  Am fost chemat în judecată pentru gratitudine iar instanta a stabilit limitele de hotar, rezultând ca acea parte din fata frontului meu stradal încalcă limita de proprietate.
  Fiindcă la momentul judecării cauzei, acum aproximativ 5 ani, am considerat sa nu fac cerere reconventionala pentru demolare, si tinand cont ca instanta s-a pronuntat doar pe stabilirea limitei de hotar, spuneti-mi va rog, care este modalitatea de a obliga vecinii la demolare? Înțeleg sensul legii cu acei 3 ani peste care nu mai pot fi amendați, dar gardul lor este în continuare în fata frontului meu stradal, pe domeniul public, și îmi impiedica folosință acelei porțiuni suprapuse.
  Pot trece eu, direct, la demolarea acelei porțiuni?
  Trebuie o acțiune în instanță din partea mea având ca obiect demolarea acelei porțiuni de gard?
  Mulțumesc.

 83. Adriana

  Buna ziua!
  Parintii mei au cumparat o casa de la fostul ICRAL in 1998. Tot atunci au construit o cămară din caramida pentru a-și tine diverse lucruri. Constructia este pe terenul statului , ei platesc chirie. Ce pot sa fac in acest moment sa le reconoasca constructia pentru a finaliza actele pentru legea 87? Multumesc!

 84. Eugen

  Buna ziua, am construit o casa in anul 2004 cu autorizatie de constructie. A fost terminata in acelasi an si incepand cu anul 2005 platesc impozit la primarie. Problema este ca nu am facut receptia lucrarii cand a fost gata pentru locuit. Acum dupa atatia ani poate primaria sau ISC sa ma penalizeze pentru treaba asta? Are o modificare la un geam in sensul ca este mai mare si este pe alt perete decat in proiect si la acoperis este o modificare. Intrebarea este daca dupa atitia ani mi se poate intampla ceva cand voi face receptia constructiei anul viitor. In casa am locuit incepand cu anul 2005 avand si buletinul cu aceasta adresa.

   • EUGEN

    Buna ziua,obligația de plată a sumei echivalente cu cota de 0,70% din cheltuielile pentru executarea construcțiilor și a lucrărilor prevăzute la art. 2 din Legea nr. 10/1995 și pentru care se emit, în condițiile legii, autorizații de construire, este o obligație fiscală.

    În interpretarea și aplicarea prevederilor art. 40 din Legea nr. 10/1995, forma în vigoare în anul 2010, coroborate cu prevederile art. 91 din O.G. nr. 92/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, obligația fiscală de plată a cotei prevăzute de art. 40 din Legea nr. 10/1995 se supune termenului de prescripție de 5 ani, specific raporturilor juridice fiscale. De aici se intelege ca pentru constructia casei din 2004 nu voi mai plati 0.70 la suta catre ISC ?sau la primarie de moment ce au trecut mai mult de 5 ani ? Acum dupa 17 ani sunt obligati sa imi faca receptia lucrarilor indiferent daca am respectat sau nu autorizatia de constructie? Multumesc!

 85. Neculai Dorin

  Vă salut cu respect. Intenționez să îmi fac o casă modulară din containere maritime, fără fundație clasică, așezată doar pe niște cuburi din beton, deoarece mi-am pierdut răbdarea după câțiva ani de așteptare a autorizației de construcție a unei case obișnuite (dezmembrare teren, trecere intravilan, etc.). Actele sunt depuse la primărie, dar îmi condiționează obținerea autorizației de cedarea unei bucăți din teren pentru utilități publice, fără despăgubire conform legii 33/1994.
  Asta m-a înfuriat așa că voi trece la montarea unei case modulare fără fundație.
  Vă rog să îmi spuneți dacă în afara autorizației de amplasament a containerelor mai am nevoie de ceva. Vă mulțumesc și vă apreciez pentru implicarea dumneavoastră.

 86. Mihai

  Buna ziua , am cumpărat anul trecut un teren intravilan intr-o comuna aproape de oras, anul acesta în septembrie m-am apucat sa fac o magazie și un foișor, am turnat placa de ciment cca 15 cm deasupra solului și 20 cm în sol și restul fac din osb sau lambriu din lemn, e nevoie de autorizație sau proiect? În total magazia+foișorul au cca 30m², mulțumesc anticipat

 87. Madalina

  Buna ziua.Parintii mei au construit 2 camere in prelungirea case vechi si unul din vecini i-a reclamat in instanta.Acum urmeaza sa se pronunte sentinta.Ce se poate intampla ?Multumesc.

 88. Mihaela

  Buna ziua! Sunt in negocieri pt a cumpara o casa construita prin 2012 care are PV de receptie la terminarea lucrarilor; problema este ca nu s-a respectat proiectul: sub intreaga casa a fost construit beci- beciul nu are proiect si nici autorizatie; la fel si o terasa care e inchisa. Terasa ma deranjeaza mai putin intrucat o pot demola. Insa pentru beci, pot intra in legalitate daca cumpar casa “conform actelor/PV ului din acte)? Imi este teama ca:
  1) pot fi obligata sa demolez casa- ca doar beciul nu poate fi demolat.
  2) ca nu a fost facut corect calculul de rezistenta la cladire, avand in vedere ca beciul nu are proiect
  Imi doresc casa, asa ca daca se poate intra in legalitate, nu as vrea sa renunt la achizitie.

 89. Teodor

  Si totusi, de unde stie primaria cand a fost finalizata constructia, ca sa calculam termenul de prescriptie, din moment ce nu exista o receptie a lucrarilor. Eu incerc sa intabulez o casa construita de parintii mei acum 20 de ani, platim impozit la ea, nu are niciun fel de autorizatie de construire dar apare pe cadastrul facut inca din 2004.

 90. Vasile

  Buna ziua! Am o casa cu 1 etaj construita(oct 2017) lipit de o anexa intabulata fara autorizatie de construire (am demarat constructia in urma pierderii rabdarii cu actele de urbanism, PS4 mi-a cerut PUZ). In oct 2019 in urma unei sesizari facute de vecini binevoitori m-am pomenit cu Politia Locala care m-a amendat cu 3000 lei cu dispozitie de intrare in legalitate in 6 luni, daca nu .. demolare. Dupa numeroase demersuri si audiente la arhitectul sef si sefa de la urbanism nu s-a miscat nimic in sensul autorizarii dandu-mi de inteles ca nu se incadreaza la urbanism desi terenul imi apartine. Mi-au spus ca nu se pot face PUZ sau PUD dupa ce s-a construit. Au trecut doi ani de la amenda si traiesc sub teroarea masurii de demolare, desi cei de la Politia Locala m-au lasat in pace pana in prezent. Exista vreo sansa sa scap de amenintarea demolarii? de exemplu prin prescriptie?
  PS: – mentionez ca am domiciliul legal , trecut in CI in aceasta casa.

 91. Cretu Georgiana

  buna ziua ,
  va rog frumos sa imi spuneti unde pot reclama pe vecinul meu care si-a construit anexe P+1 , fara autorizatie , acoperisul este pus peste locuinta mea , fara sa imi ceara acordul , nu si a construit perete este lipit de peretele meu , nu are rost de dilatare ,mi a produs o gaura in acoperis ,are montat scara pe peretele meu fiind la calcan si toata apa fluviala imi afecteaza locuinta , nu are burlane si toata apa fluviala ajunge la mine .
  multumesc de ajutor !

 92. Huci Cristian

  Buna ziua! Am obținut autorizației de construire pentru o anexa (bucatarie de vara ) realizata dintr-un container modular care din proiect nu are prevazut un un acoperis cu șarpante din lemn. Între timp am hotărât sa ii adaug acest tip de acoperiș, fără a cere modificarea proiectului.
  Menționez ca încă sunt în stadiu de șantier si in curând doresc sa finalizez si sa cer recepția lucrării.
  Întrebarea este la ce riscuri ma expun in momentul efectuării recepției?
  Va mulțumesc anticipat!

 93. Madalina

  Buna seara!
  Detin o casa cu autorizatie de construire P+1E din 2017. Casa are in spate o pergola de lemn, terasa deschisa, stalpii sunt in pamant pe o parte si prinsi de casa pe cealalta parte, nu exista fundatie, jos sunt pavele, ar fi trebuit autorizatie de construire? Si sa apara in cadastru ca terasa? La achizitia casei prin credit, nimeni nu a zis nimic, nici evaluatorul. Pergola am acoperit-o cu lambriu, schimba cu ceva acest lucru? Sau se considera constructie demontabila si nu este nevoie de autorizatie? Multumesc

 94. Grigore Toma

  Am cumpărat o casă la care doresc să fac o extindere( 1camera 3.50/3mp),am acordul notarial al vecinului ptr limită hotar,AC se tot dezbate la primărie. Vreau să finalizez lucrarea,ce repercusiuni pot avea? Cu respect Toma Grigore.

 95. Laura

  Buna ziua,
  Suntem in faza de cosntructie a unei case, unde s-a constatat de catre Serv Disciplina in constructie mici diferente (gen 20-30cm) in plan faptic a unui perete exterior și ca urmare s-a dispus oprirea lucrarilor.
  Solutia este Dosar de Modificare de tema, care nu presupunea reluarea tururor avizelor pt autorizare, sau Re-autorizare de la 0?
  Mentionez ca procesul de autorizate a durat 3 ani (cu PUD si aviz de la Min Cultelor, fiind casa la 100 de m de Casa monument istoric)

 96. Ginel

  Buna seara!m.am apucat de construcția unui garaj 4.5mx8m..între timp am vb cu o persoana care se ocupa de acte și mi.a comunicat ca s.au schimbat regulile de construcție în zona mea.. Si ca trebuia sa am 3 metri distantarea de la străzi.. Si ca nu are cum sa îmi obțină autorizație… Eu deja am ridicat pereții… Din bca..ce sa fac în cazul asta?

 97. Dan

  Bună ziua! Am construit o casa fara autorizație pe un teren propriu în ideea sa fac actele după…menționez ca acum am pus acoperișul.. este de actualitate…la ce ma pot aștepta din partea primăriei? Ma amenință cu demolarea..

 98. Alex

  Buna seara, vin si eu cu o intrebare pentru a putea rezolva aceasta problema.
  Undeva prin 1992-1993 parintii mei au luat un teren pe baza unei chitante de mana de la o persoana dupa care urma sa li se faca acte pe teren de catre primarie(dar primaria nu a mai facut acte) dupa care au ridicat si o casa pe acel teren(in aceeasi ani) fara nici o autorizatie de constructie. Pana in ziua de azi ai mei tot au incercat sa intre in legalitate la primarie dar nimic… in prezent inca locuiesc acolo de aproape 30 de ani si incearca sa intre in legalitate, care ar fi cel mai bun demers tinand cont ca s-a modificat “ Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Legea 10/1995 privind calitatea în construcții, din data de 11 ianuarie 2020 a intrat în vigoare legea nr.7/2020 pentru modificărea și completarea acestora”. Daca ma puteati ajuta cu un sfat ceva. Multumesc!

 99. Marius

  Buna ziua ,
  Cand am cumparat casa cu teren in 2015 , am desenat de mana contructiile de pe teren pentru includerea in CF (la indicastiile firmei de proiectare) , ulterior am facut si demolarea lor , totul legal. Pe teren in colctul din fata dreapta exista un grad in forma de L . 10 m catre vecin 7 metrii front stradal , din cate am inteles a fost casa acum multi ani , gardul fiind din BCA si vaiuga si ciment , el in fiecare an inclinanduse catre mine (avea inaltimea 2.6 m) , anul acesta l-am demolat si l-am refacut dar la 2 m , folosind caramida poroterm (impreuna cu vecinul) gardul fiind complet pe proprietatea mea , la fundatia lui nu am umblat absolut deloc. Au venit persoanele de la urbanism si vor sa ma amendeze ca am construit fara autorizatie , le-am explicat ca am demolat gardul din cauza starii deplorabile in care era si ca prezenta un risc , neinaintand cu formele legale , construindul la loc ca si cel daramat , singura diferenta este ca e facut 2 m si 2.6m dar se poate inalta.
  Exista vreo sansa sa nu fiu amendat , sau daca sunt amendat sa nu trebuiasca sa fac documentatia ci sa fie intabulat direct pe baza amenzii???
  Am prezentat celor de la primarie ca eu am trasat si inclus in CF cladirile existente cand am cumparat si apoi le-am demolat cu autorizatii cu toate formele legale , deci daca stiam ca trebuie inclus si gardul , clar il trasam si pe acela atunci , dar nimeni nu m-a informat.
  Multumesc anticipat.
  Marius.

 100. Hovorka

  Am uitat sä mentionez amenzile le am än 2017 ,casa era deja toatä construitä ,än 2019 am fäcut numai än baie o cabinä de dus dar nu a stiut ni,meni de la politia localä,apoi nu am mai fäcut nimic la casä ,doar anul trecut am fäcut un mic adäpost din lemne deasupra la uşa de la intrare.deci o parte din acte le am avut dar pänä la cadastru än termenul nou dat ihr nu m-am äncadrat ptr cä än 2018 un an dipä ve m’am änbolnävit eu a fäcut soul Infarkt de inimä si 9 luni nu am mai venit än tarä eu finde cäsätoritä cu un cetätean german .änzrebarea este ce ne poate astepta la noul proces fäcut de primärie? Chiar nu pot intra än Legalitate, ? Nu mi se poate da un alt termen sä depun dovezile precum cä am fost bolnavi si cä actele au äntärziat prea mult la cadastru .

 101. Tatiana H.

  Bunä ziua,am construit o casä färä autorizatie de constructie pe locul casei vechi än 2014,iar än 2017 mi au dat amenzi ptr cele 2 corpuri construite, le am plätit ,am äncercat sä fac actele la cadastru au durat ca 6 luni actele si tot än 2017 am fäcut comotie cerebralä si nu am mai putzt sä mä ocup de acte,neputänt veni än tarä eu finde cäsätoritä cu un cetätean german, am pierdut termenul de äncadrare pe care mi la dat Primäria ,iam dat än judecatä ,am pus avocatä si dänsa nu Mia datvoie sä depun la proces actele medicale alemele si ale sotului elfäcänd Infarkt än 2018,si pänä la urmä am pierdut pricesul si recursul.acum m au dat cei de la Primärie än judecatä spunänd sä depun dovezi dacä nu va trebui sä demolez casa fäcutä färä autorizatie ,Primul termen äncä nu sa stabilit äncä.as dort sä intru cu actele än regulä dar Primarul refuzä sä mi der certifucatul de urbanism si autorizatia de vonstructie .ce pot face sä le obtin?chiar pot sä mä oblice sä demolez casa ?

 102. Maria

  Bună seara ! Am cumparat in 2017 o casă veche cu toate actele în regula . Această casă avea acoperișul foarte deteriorat si riscam să cadă. Acum câteva zile am reusit să fac un împrumut in bancă si am schimbat acoperisul schimbandu-i forma fără să anunț primaria deci nu am nici un fel de autorizatie . Mentionez ca locuiesc în această casă cu sotul si cei doi copii ai nostri si fiind forțată de venirea iernii si conditiile în care era acoperisul am facut aceasta lucrare fără autorizatie . Intrebarea mea este daca pot cere acum aceasta autorizatie si ce sanctiuni pot primi ?

 103. Maria

  Vreau să mai mentionez faptul că nici nu dispun de bani pentru a face demersurile care se cer tinand cont că nu avem nici un venit înafară de salariul soțului ca muncitor necalificat in constructii si suntem 4 persoane

 104. boros zsolt

  Buna ziua am o problema la o casa cu autorizatie de constructie nu s-a respectat distanta fata de vecinul lateral in urbanisca zonala se cere 2m dar a ramas din “gresala ” putin mai mult de 1m mentionez ca nu am geam nici usa pe partea acela si am si acordul de la vecin intre timp…..ce pot sa fac?

 105. Tedi

  Bună seara! Am construit casa și Meseriași au făcut-o mai mare cu 20cm pe lungime și pe lățime ,ma afectează la recepția finală, ce a-și putea face? Va mulțumesc frumos

 106. Adrianionita

  Bună seara și craciu fericit…va rog enorm spuneți-mi după 36 de luni de autorizație de construire eu am ma prepungit cu încă 12 luni ideea este ca eu am un singur proiect ( duplex) dar sunt doua case pe aceiași placa fundație ecc construite de firma va rog frumos spuneți-mi la 210 metri pătrați de locuință parter fără placa deasupra și cu teren de 892 metri pătrați la cât asi putea sa ma aștept la receptie ca preț ma refer ca și costuri eu am proiectul făcut pe 130 de mi de ron va rog frumos sa îmi spuneți cam cât asi putea plăti….asta se va intampla în martie

 107. Maria Bodea

  Bună! In anul 2017 am construit o casă fără să am autorizație de construcție, casa in momentul de fata este ridicată, acoperită, dar inca nu am reușit să facem amenajările interioare. De curând am făcut o cerere la electrica pentru racordare branșament, am înțeles că cei de la electrica trebuie să primească aviz de la Consiliul județean, este posibil sa ne de-a vre-o amenda în situația dată că nu avem autorizație de construcție pe casă? Mulțumesc!

 108. Moldoveanu Alina

  Buna ziua.
  Locuiesc la bloc la etajul 1.Am mutat bucataria in balcon , acesta fiind situat la iesirea din sufragerie.Am scos usa si geamul de la sufragerie fara sa fac alta modificare.
  Centrala termica este situata in balcon. Am facut proiect de gaz pentru mutarea aragazului. Alimentarea chiuvetei este de la tevile care duc la centrala termica Canalizararea este prin cadere direct la canalizarea de la baie pentru ca este perete comun.
  In urma reclamatiei vecinului de la et.2 politia locala m-a amendat cu 1000 lei si solicita autorizatie de constructie in termen de 6 luni.Am contesta amenda deoarece am pe scara 2 apartamente si s-a intocmit procesul verbal pe celalalt apartament.
  Intrebare este am nevoie de autorizatie de la primarie pentru aceasta modificare.
  Cu multumiri.

 109. Mirela Ana-Maria

  Bună ziua, doresc sa cumpăr o garsoniera la parter, aceasta fiind modificata în interior și are construite scări exterioare fără autorizație de construcție, proprietara mi.a spus ca asa a cumpărat în urma cu 6 ani.. Întrebarea este dacă ma afectează cu ceva în condițiile în care doresc sa deschid o frizerie? Dacă vine control pot sa primesc amenda sau trebuie sa demoleze scările? Mulțumesc!

 110. Beca Adrian

  Bună ziua. Am construit acum 3 ani o terasa, are 3 pereți din boltari și acoperiș din lemn, are și o fundație mica de 20 cm pe care am așezat boltari, vecinu ma amenință că face plângere la primărie ca am construit fără autorizație, în autorizația din 2007 când am ridicat casa a fost prinsa și autorizația pentru împrejmuire gard pe fundație beton cu boltari, credeți ca mai pot fi amendat respectiv obligat sa daram? Mulțumesc anticipat

 111. Deverdics Mihai

  Buna ziua ,Am primit un PV. de la primarie. pv contatare constructii fara autorizatie mai vechi de 3 ani . Anexe. Constuctia fiind mai veche de 50 de ani .Casa parinteasca .Amenda fiind de 2000 lei. Conform legii.nr,207/2015 cumodificarile si completarile ulterioare si a HCL. nr,896/2020.

  • Avocat ILIE DORIN

   contestati amenda dacă mai sunteti in termenul de 15 zile, este nelegală si abuzivă. Clădirile vechi se poat intabula, aveti procedura administrativa la dispozitie. Nu se poate da amenda pe asa ceva.

 112. Alexandra

  Bună seara! Am cumpărat un apartament, l-am renovat, dar nu am avut autorizație de construcție, am mutat o ușă și am construit un zid din rigips…
  Mai pot obține acum autorizație? Este posibil ca după depunerea actelor pentru a încerca să intru în legalitate, să primesc o frumoasă amendă și să îmi fie impusă o reconstituire pentru a-l aduce la forma inițială? Vă mulțumesc frumos!

 113. Maria Enache

  Bună seara
  Dețin un teren pe care am început construirea unei case. Gardul este construit din BCA.
  1. Vecinul de la Vest a încărcat peste cota terenului meu cu peste 1 metru, toată umplutura se sprijină pe gardul meu. Acesta a construit și recepționat construcția.
  2. Vecinul de la Est are terenul fara construcții, a început sa încarce cu moloz, modificând și acesta cota terenului. Este necesar sa aibă autorizatie de lucrări?
  Ce pot face pentru a-i obliga sa aducă terenului la cota inițială sau sa efectueze lucrări pentru a nu fi afectat imobilul meu?

  • Avocat ILIE DORIN

   da, e necesară autorizație daca este gard zidit. Dvs aveti la indemana un proces civil in revendicarea portiunii acaparate. De asemeni, dacă sunteti in termen, puteti face si o plangere penala pentru tulburare de posesie.

 114. Heleanu Aurelian

  Bună ziua,
  aș dori câteva informații referitoare la situația în care mă aflu eu și alte câteva persoane care am cumpărat câteva camere într-un fost hotel construit în anii 80 și care s-a aflat până după 90 în proprietatea statului (deci construit absolut legal). Hotelul a fost privatizat și în urma cu câțiva ani s-a închis și a fost cumpărat de o persoană care l-a vândut pe camere. Eu sunt unul dintre cei care au cumpărat o cameră ca viitoare locuință de vacanță. Problema este că terenul pe care este construit hotelul a fost retrocedat urmașilor fostului proprietar. Am încercat să cumpărăm de la proprietar terenul de sub hotel dar nu ne-am înțeles asupra prețului și proprietarul pământului a intentat proces solicitând demolarea hotelului. Este posibil acest lucru, dacă hotelul a fost construit legal? Care ar putea fi variantele în care se poate încheia procesul?

  Mulțumesc! A.H.

 115. Tanasa ionela

  Bună ziua , va rog sa ma ajutați cu câteva informații în legătură cu situația în care ma aflu.Am cumpărat o casa cu terasa acoperita(asa e precizat și în contract )cu o suprafață de 4.11mp.Anul trecut am extins-o cu 1m /1,5m,.deci ne-a ieșit un mic balcon..Am făcut-o pe o structura de piloni de beton ,2 pereți de bca,și acoperișul din panouri sandwich. Vrem sa intram în legalitate și cu acest balcon,.Ce ne sfătuiți, este posibil??Mulțumesc

 116. Cristi

  Bună ziua, pe un teren intravilan exista o casa de cărămidă construita legal acum 20 ani. În prezent proprietarul a extins casa, veche cu o construcție noua pe structura de lemn fără autorizație de construcție. Noua construcție este finalizata în sensul ca acoperișul este terminat, casa noua este pe exterior placata cu polistiren, este tencuita și vopsita. În interior are rigips și vopsea lavabila. Dar nu au fost montate în interior chiuvete, wc, adică fără instalații sanitare. Țevile sunt făcute, scurgerea în fosa septica exista. Se poate considera în acest caz ca respectiva casa este finalizata? Întreb pentru ca as dori sa cumpăr proprietatea respectiva și vreau sa vad dacă o pot aduce în legalitate. Mai pe scurt, dacă asa cum este ea poate fi considerata ca finalizata. Pentru ca dacă se poate considera finalizata vreau sa obțin un document din care sa reiasă ca a fost finalizata acum 3 ani ca, sa se evite amenda. Ce se poate întâmpla dacă eu cumpăr asa cum este acum situația și ulterior încerc sa întru în legalitate, în contextul în care nu eu am ridicat noua casa? Mi se poate da mie amenda?

 117. Pingback:Impozit Primarie Auto - rca-ieftin.online

 118. Pingback:Grinzi De Beton Pentru Placa

 119. Elena D

  Buna ziua! In martie 2017 am facut un gard din BCA cu fundatie de beton si cu autorizatie de constructie. Acum vecinul a facut plangere la primarie ca nu i am cerut acordul si i am incalcat proprietatea. Ce sanctiuni pot primi? Va multumesc!

 120. Pingback:Pompa De Beton De Vanzare

 121. Kovacs

  Bună ziua. Vecinul meu dorește sa construiască peste casa veche un etaj plus mansarda, înălțimea la care va ajunge aproximativ 10 m. Casa lui se afla pe limita de proprietate, astfel îmi ia lumina și soarele. Cum demonstrez în instanta ca îmi ia soarele, lumina și îmi umbrește casa ? În instanța o sa îmi ceara documente, ce instituție le eliberează? Cine decide și apreciaza? Mulțumesc

  • Avocat ILIE DORIN

   daca nu ajungeti la un acord cu vecinul si veti face proces, se va face o expertiza judiciară privind lunima/soarele/umbra/dinstanta si toti parametri ce trebuie avyti in vedere la raporturile legale de vecinatate si de constructie.

 122. Pascutoi Mihail

  Buna ziua,am construit o casă pe teren propriu cu proiect și avize la termen numai că nu am declarat începerea lucrărilor (2017)am vrut să fac aceasta prin 2019 dar mi sa zis că în termen de 12 luni trebuie,atunci am renunțat, doresc sa intru in legalitate sa pot face recepția lucrărilor că să-mi trag utilități ,ce pot face (menționez că din iarna 2001 m-am mutat în casă la parter casa fiind nefinalizat a la mansardă). Mulțumesc pentru sfat anticipat și rog un răspuns.O zi bună.

 123. radu luminita

  Buna ziua
  Am construit casa in 2005 cu autorizatie de constructie, am pV de receptie , am certificat de edificare a constructiei.
  In 2022 am decis sa intabulez imobilul. Surpriza mare, masuratorile au aratat ca am un imobil cu latimea mai mare cu 1,4m. Toti au eliberat adeverinte ca primarii, oare ce au masurat? Care sunt pasii sa pot intabula ce e real in teren? In conditiile c=in care toate actele confirma executarea corecta a imobilului.

 124. Pîrvoiu Silvia

  Buna ziua! Ne-am apucat de constructie imediat ce am depus documentele pt proiect,respectiv pt obtinerea autorizatiei de constructie,in septembrie 2020.Intre timp,am obtinut certificatul de urbanism si toate avizele necesare,conform cerintelor din certificatul de urbanism.Terenul pe care am construit este extravilan,agricol,pt ca Pug-ul orasului nu este refacut,desi au trecut toate termenele posibile.Ultimul pas era scoaterea din circuitul agricol a terenului,iar Directia Agricola Judeteana nu vrea(zice ca nu are baza legala pt asta) sa faca acest lucru.Va rog sa-mi spuneti ce solutii exista pt a continua demersul de obtinere a autorizatiei de constructie.

   • Pîrvoiu Silvia

    Buna seara! Aceasta este procedura pt terenurile extravilane, agricole,cel putin in zona aceasta.Problema noastra este ca am inceput constructia (care,conform proiectului este pt depozit de seminte) inainte ca Directia Agricola sa scoata terenul din circuitul agricol(iar cu constructie pe el nu se mai poate scoate din circuitul agricol)lucru fara de care nu se poate depune dosarul pt autorizatie.As vrea sa stiu ce putem face in acest caz.Va multumesc pt raspuns!

     • Pîrvoiu Silvia

      Da,s-a dat,dar ni s-a spus de cei de la Directia Agricola ca tot trebuie scos din circuitul agricol,iar cu constructie pe el nu exista baza legala pt acest lucru,zic ei.Cu Directia Agricola nu avem nici o solutie.Ar putea fi o solutie amenda? Dar nu stim daca si in acest caz mai trebuie scos din circuitul agricol,pt ca daca ar trebui nu are rost sa facem asta,am complica lucrurile si mai mult.Am avea vreo sansa in instanta,daca am dovedi cu acte ca am fost de buna credinta si am vrut sa facem totul legal,dar am gresit ca ne-am grabit cu demararea lucrarilor? Va multumesc mult pt raspunsuri! O zi buna va doresc!

 125. Petre Constanta

  Bună ziua! În anul 2009 am construit doua camere cu mansarda, dar în autorizație era pentru consolidare parter cu mansarda , in construcția veche aveam o cameră și două magazi și nu am avut autorizație de demolare ,am făcut recepția de finalizare construcție și nu am avut nici o problema , acum având nevoie de un plan de amplasament pentru titul de proprietate legea 87,casa pe care o dețin este cumpărată cu legea 112 de la ICRAL ,când s-au făcut măsurătorile pentru plan de amplasament au găsit depășire de câțiva metri la construcție și în cazul acesta nu pot face actele necesare pentru titul de proprietate ,pe terenul din curte am contract de închiriere , ce pot face in situația de față să pot să fac cadastru pe construcție și plan de amplasament . Mulțumesc!

 126. Pingback:Plan Casuta Lemn

 127. Simona

  Bună ziua. Un vecin a construit clădire în hotar pe stâlpul casei mele acum mulți ani, când trăia mama, practic stâlpul casei mele susține peretele casei lui. Precizez că eu nu am știu sau văzut clădire până anul acesta. Ce pot face în situația aceasta? Vă mulțumesc.

 128. Maria

  Bună seara!

  În 2005 am cumparat o casă bătrânească situată într-un cartier mărginaș al orașului Târgu Ocna. În prezent gardul din fața casei, cu o deschidere la stradă de aproximativ 50 m, s-a degradat. Gardul nu are fundație. Este de aproximativ 1,5 m înălțime, din lemn, cu stâlpi din fier fixati în beton. Vă rog să-mi spuneți dacă am nevoie de autorizatie de construcție în situatia în care, fără a înlocui stâlpii și fără a turna fundație, înlocuiesc panourile din lemn cu panouri din sipcă metalică. Vă mulțumesc!

 129. Mironescu

  Buna ziua.. am construit un sopron agricol cu autorizatie de construire,numai ca in proiect pe platforma de beton trebuia sa ridic structura din lemn insa eu am facuto din bca..Ce pot face acum?Multumeac anticipat

    • Avocat ILIE DORIN

     daca este pentru utilitate agricolă, nu mai trebuie autorizatie. Da, e o lege noua – Legea nr.303/2021 – care spune că: după alineatul (5) al articolului 23 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 933 din 13 octombrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins: „(6) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) terenurile aferente obiectivelor de investiţie care servesc activităţilor agricole prevăzute la art. 92 alin. (2) lit. c) şi e) şi alin. (3) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.ˮ

 130. Mironescu

  Este lege noua?Pentru ca mie si pentru un container amplasat pe acelasi teren agricol mi s a cerut autorizatie de la.primarie acum cateva luni..

   • Cornel

    Bună….bunici mei au schimbat acoperisul pe o anexa(a fost tihla și sa înlocuit cu țiglă metalica plus schimbat lemnele) și nu au avut autorizatie ….bunici au decedat de câtva ani și construcția este de acuma 10 ani,,,vecini nea parat la primărie ca am construit ilegal ….ce riscam dacă bunici au facut și acuma sunt decedati ,,,după decesul lor am întrat în posesia imobilului…multumesc

 131. Alexandra

  Buna ziua, In 2015 am construit o scara exterioara (pentru a avea acces separat la etajul casei) fara autorizatie de constructie. Acum trebuie facuta dezmembrarea casei. Ce trebuie sa fac in cazul acesta cu scara? Risc o sanctiune contraventională? Pot cere acum autorizatie?

   • Alexandra

    Multumesc frumos pentru promptitudine..e prescrisa posibilitatea sanctiuni pentru ca au trecut mai mult de 3 ani, dar nu imi vor cere o dovada?..problema e ca singura dovada a anului in care am contruit-o sunt doar doua poze. Una in care este contruita scara(2015 nu facusem bransamentul la gaz) si a doua in care se vede scara si bransamentul la gaz(2016). Ar ajunge ca si dovada?

 132. Verdes cristofor

  Am cumparat acum 3 luni un apartament la et 3 ,in care se facuse modificari : bucatarie open,desfiintat un perete si prelungire cu balconul
  Modificarile au fost facute fara autorizatie de construire/ demolare
  Am fost dusi in eroare la notar s-a prezentat schita in forma dinaintea recompartimentarii,fara ca noi sa avem cunostinta….am constatat abia dupa ca schita,care ne-a fost anexata printre file la actul final,nu corespundea cu reălitatea …am demarat intrarea in legalitate pe banii nostri…de vechiul proprietar,nici urma…ce consecinte pot fi? Multumim

 133. Chiriac Ana-Maria

  Bună ziua! Am construit, in 2008 o casa, cu proiect și autorizații, însă nu am făcut recepția lucrării. Dacă merg la primărie primesc amendă? Mulțumesc!

 134. Marian

  Buna ziua,
  Eu locuiesc la etajul 4 din 4. Cu circa 10 ani in urma am construit o mansarda deasupra in care am amenajat un spatiu de locuit iar accesul l-am executat din apartament ( sufragerie) printr-o scara si o decupare in plafonul blocului. Acum citind comentariile de mai sus sunt nelinistit avand in vedere ca lucrarile le-am facut fara nici o autorizatie si fara acceptul vecinilor sau alte documente.Camera amenajata in mansarda nu este trecuta in nici un document la taxe si impozite.Practic apartamentul meu este mai mare decat in acte. Ce poate sa mi se intample? In cazul cand autoritatile s-ar sesiza la ce sa ma astept? Amenda, Desfiintarea mansardei si aducerea plafonului si a acoprisului blocului la stare initiala sau termen de intrare in legalitate caci cam asta vreau sa fac? Ce repercursiuni as putea avea si ce ma sfatuiti sa fac ca sa intru in legalitate?
  Multumesc !

  • Avocat ILIE DORIN

   amendă nu mai riscați pentru că au trecut mai bine de 3 ani de la data finalizării modificărilor. Nu știu insă in ce măsură puteti intra in legalitatea cu camera din pod, avand in vedere că podul este proprietatea comună forțată a tuturor celor de pe scară….

   • Marian

    1.Imi poate impune cei de la disciplina in constructii ( Primaria) sau cei de la Inspectoratul de stat sa aduc la forma initiala plafonul si decompartimentarea mansardei astfel incat sa poata fi accesata de toti locatarii? Imi este frica si de o reclamatie din partea cuiva ( vecini sau nu).
    2. Acel decupaj in plafon poate fi considerat ca o afectare a structurii de rezistenta a blocului?
    2.Daca reclamatia vine din partea unei persoane care nu locuieste pe scara are valabilitate si este luata in seama de autoritati?

    Multumesc pentru promtitudine!

    • Avocat ILIE DORIN

     da, orice reclamatie este luata in seama de autoritati si ele sunt obligate sa o verifice. Da, se poate solicita sa aduceti plafonul in starea initială. Teoretic nu afecteaza structura de rezistență acel decupaj.

 135. Mariana

  Buna ziua, locuiesc intr-un compelx rezidential de case lipite. Avem in spatele casei si terase de 30 mp. Conform regulilor cartierului nu avem voie sa facem nimic care sa depaseasca nivelul gardului. Un vecin a facut o copertina fixa foarte inalta care acopera 3 sferturi din curte. Practic s a ridicat la 1 m peste nivelul gardului. Omul si-a facut si bucatarie de vara cu plita, hota si un burlan imens care se ridica pana peste case. Nu vrea sa renunte la lucrare desi asta inseamna miros si zgomot pentru toata lumea. Spune ca e curtea lui si face ce vrea. Ce putem face?

 136. Bors Georgiana

  Balconul a fost construit acum mult timp…mai mult de 20 ani….Mai putem primi amenda? Cum putem intra în legalitate?

 137. Florin

  Daca am receptionat o constructie noua ( garsoniera ) si , din nelijenta , nu am declarat-o la taxe si impozite locale , pe o perioada de cativa ani ,ce risc ( ce am de platit , si pe ce perioada )

 138. ionut

  buna ziua, intr-un apartament pe care doresc sa-l cumpar, a fost daramata o debara si un perete (din BCA din afirmatiile proprietarului).

  Cum putem demonstra ca aceste demolari sunt mai vechi de 3 ani? Ca nu a intrat nimeni in casa sa stie, si fiind fara autorizatie, nu putem vorbi de niciun act de ‘receptie’. Daca eu cumpar apartamentul, imi asum aceste ‘vicii’? Pot fi eu amendat ulterior?

  Multumesc!

 139. Carmen

  Buna ziua am primit de la biroul executorului judecatoresc o somatie pentru demolare constructii ilegale care constau in 80 cm la ultimul etaj intre timp de la decizia data de instanta in 2019 partile neautorizate au fost autorizate cum pot obtine incetarea executarii. Multumesc

 140. teo

  buna ziua , o intrebare as avea si eu : am achizitionat acum 4 ani un teren intravilan insa cu destinatia pasuni -fanate, nu curti constructii .aveam la acel moment promisiuni ca in maxim un an se va reface Puz ul urmand ca sa se schimbe destinatia terenului si sa putem obtine autorizatie de constructie.Bineinteles ca nu s a intamplat asa desi a fost depus de mai multe ori un dosar la primarie si respins ca incomplet pt a se da un raspuns pt studiul de oportunitate. Intre timp am construit casa la rosu ,iar acum recent am primit amenda pt construire fara A C.o suma f mare .plus complementar demolarea s-a cerut de catre politistul care a intocmit PV la fata locului.intentionez sa depun o contestatie sa cer reducerea amenzii si anularea demolarii.Ce ma puteti sfatui si ce sanse reale credeti ca am?multumesc

 141. Resmerita Ioana

  Buna ziua! Am achizitionat in urma cu 2 ani un apartament intr un bloc nou din sector 3. Mentionez ca apartamentul este la ultimul etaj., 5, are un balcon mare ca suprafata, care este fara acoperis. Alaturi de alti locatari din bloc suntem.intetesati sa ne inchidem balcoanele. Ne am interesat la Primarie care ar fi.procedura si ni s a spus ca autorizatie se poate obtine doar pt tot blocul.ori inchidem toti, ori nici unul. Asa ca cei care doresc sa inchida trebuie sa o faca pe propria raspundere, deoare sunt si locatari neintetesati. Noi ne am decis sa inchidem totusi, cu termopan alb, si in aceste conditii. O sa pastram insa nuanta blocului.
  Care sunt riscurile inchiderii balconului.in aceste conditii.
  Multumesc!

 142. Vlad Cristi

  Buna ziua. Avem o casa inceputa in 2007 cu proiect pe P+M, autorizatie de constructie pe P+M si receptie cu proces verbal facuta in 2011 pe P+M. In 2012, datorita faptului ca ne-au ramas materiale am transformat mansarda in etaj fara autorizatie. Imi puteti spune, va rog, care sunt procedurile legale pentru a avea actele in regula ? Mentionez ca am fost de multe ori la primaria de care apartin insa nu au o solutie. Multumesc !

 143. Viorel Radu

  Bună ziua. Detin un teren intravilan intr-un cartier nou. De curand am constatat ca vecinul ( un cetățean de etnie roma) a construit o temelie pe terenul meu, crezand ca este terenul lui. Probabil nu are nici autoritățile. Ce demersuri legale pot face pentru a-mi recupera terenul, deoarece respectivul vecin e plecat din țară si se intoarce anul viitor. Nu doresc sa astept pana atunci pentru a rezolva situația. Mulțumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   reclamatie/plangere la primarie pentru a verifica daca are autorizatie si daca nu are să se dispuna ridicarea/demolarea constructiei. In paralel dvs aveti calea unui proces civil in revendicarea terenului luat de vecin.

 144. Irinel Trifan

  Buna ziua,

  Am cumparat un apartament la parterul unui bloc, in Bucuresti. La momentul achizitiei avea scara de acces prin balcon, dar aceasta nu apare in acte desi fostul proprietar zice ca ar fi avut dar nu le mai gaseste. Intrebarea este: pot face ceva sa intru in legalitate cu acest acces? (Plec de la premiza ca accesul a fost facut fara acte)

  Multumesc!

  • Avocat ILIE DORIN

   complicată situația…trebuie să cautati proiectul vechi al blocului – eventual de la administrație și să identificati proiectul inițial al apartamentului. De acolo mergeti pe fir si vedeti ce e de făcut.

   • Iriser

    Nu cred ca ma poate ajuta proiectul blocului. Scarile si iesirea este executata de unul dintre proprietarii dinaintea mea. Din cate am inteles de la vecinii din bloc, prin ‘98 a fost facuta lucrarea.

 145. Elena

  Bună ziua! Acum mai bine de 6 ani părinții mei au construit o cameră, un hol și o baie, fără autorizație de construcție, pe care le-au lipit de casa părintească. Aceste lucrări sunt finalizate fizic de mai bine de 4 ani. Există posibilitatea de a mai primi amendă? Și cum pot intra în legalitate cu ele?

 146. Mariana

  Buna. ziua,
  Am cumpărat in anul 2011 o casa care in cartea funciară este înscrisa astfel: apartament nr. 1 situat in dreapta Porții de acces in imobil, casa este intr- un imobil cu 2 apartamente. In anul 2012 am renovat casa și in podul casei am făcut 2=dormitoare și o baie fără a solicita autorizație. Neavând autorizație pt lucrările respective nu am putut modifica suprafața pt care plătim impozit. Acum dorim sa vindem casa. Având in vedere de ceea ce scrie in CF puteam întâmpina probleme. Dacă da, am putea solicita intabularea mansardei pe baza unei expertize tehnice conform legii 7/2020.
  Va mulțumim

 147. Dean

  Bună, în 2011 am construit o anexă locuibilă la casă, cu acordul verbal la vecinului. Nu am intabulare CF, doar declarată la primărie, și plătesc impozit. Acum vecinul s-a sucit și vrea să ma dea în judecată ca să o demolez. Pot păți ceva? Mulțumesc.

 148. Vasilica

  Bună ziua! Acum câțiva ani am construit, fără autorizație de construcție, 2 camere. Pe cartea de imobil arata ca noi am construit mai mult decât suprafata. Ce pot sa fac? Vreau să intru cu ea în legalitate. Este posibil să o dărâme? Se mai poate face ceva? Mulțumesc anticipat!

 149. Madalina

  Bună ziua.
  Am achiziționat în anul 2016 un apartament cu 3 camere prin programul prima casa. Ulterior achiziționării am renovat și desființat un perete dintre debara și bucătărie, pentru a mari spațiul.
  Totodată am închis și balconul cu termopan.

  Ce putem face pentru a intra în legalitate? Mai suntem pasibili de amenda?

 150. Calin

  Buna ziua,

  Am un teren situat in intravilan pe care am o casuta(magazie) de 20 mp din lemn asezata pe o placa de beton de 20 cm nefiind prinsa de aceasta. Mai este nevoie de autorizatie de constructie mai ales pe baza legi 303 / 2021?
  La terenul respectiv nu se locuieste si este folosit pentru cresterea legumelor

  Multumesc frumos

 151. Marius

  Buna ziua,
  Pentru o Autorizatie de Construire emisa de Primaria Capitalei in 2001 si pentru care nu s-a efectuat Proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor, se poate solicita acest Proces verbal si apoi Certificat de Edificare la Primaria Capitalei?
  Multumesc anticipat.

 152. Roberto

  BUNA ZIUA,

  Am achizitionat un imobil unde am renovat o magazie existenta dar fara acte in spatele casei mele pe terenul meu ingradit, am probe foto din google maps si declaratie vecin ca exista de peste 10 ani aceasta magazie din lemn si tabla fara fundatie, bine recunosc acum arata ca noua. Dar intrucatr am un alt vecin care reclama cam toata strada si ma astept si eu la controale.
  Contraventie?
  Ce scenariu si aparare credeti posibila?

 153. Ploscar Razvan

  Bună ziua, am mostenit o casă de la tatal meu vitreg prin testament. In curtea interioara dansul a crescut, pe vremuri animale, fapt pt. care a construit o terasa pt. adapost. In urma cu 7- 8 ani a renovat Teresa respectiva aducand o la zilele noastre . M am trezit cu notificare de la politia locala, de a prezenta autorizatia de constructie. Vecinul I a ” ajutat ” in privinta asta. Mentionez ca până acum, si au trecut 8 ani nu a fost interesat dacă am autorizatia sau nu. Trebuie sa cer autorizatia de construire? Pot sa fiu amendat? Sunt obligat sa obtin autorizatia după atatia ani ? Din ce am citit, exista o decizie ICCJ prin care nu mai pot fi amendat dar nu si dacă mai trebuie sa cer autorizatia retroactiv.Multumesc anticipat.

 154. Stefan

  Buna ziua,
  Daca o cunostinta a cumparat in 2021 o casa luand ca date proiectul casei , proiect in care se mentiona ca toata casa este din caramida, dar, in realitate, a constatat, la renovari, ca pe langa caramida poroterm s-a folosit caramida nearsa(chirpici) pentru multi pereti. Proprietara a afirmat ca folosit caramida arsa din vehea casa, dar nu a fost asa. De mentionat ca, casa a fost construita cu mult inainte(2004-2008), din spusele ei, dar, in realitate si-a luat autorizatie de constructie in 2016/2017 si cu un proiect in 2016. Se observa usor a facut asta pentru a putea vinde intrucat in 2016 i-a decedat sotul, ea vanzand apoi impreuna cu copii, mutandu-se in alt oras.
  Multumesc,
  In situatia data se poate trage la raspundere proprietarul, firma de proiectare si primaria pentru ca a emis autorizatie desi casa a fost construita anterior?
  Multumesc,

 155. Mihăiță

  Bună ziua . Am o casă construită pe trei nivele din anul 2006, la parter pe schița planului desenat este living rom, windfang, bucătărie, cămară, baie, vestiar, dormitor și casa scării pot închiria acel spațiu altei persoane ? Pe al doilea nivel nu am autorizație, de construire autorizația o am doar pe parter +mansardă, sunt pasibil de amendă pentru că nu am autorizație de construire pe acest etaj 1.

 156. Stefania

  Buna ziua astazi am aflat de la parinti ca sunt data in judecata de cate primaria sectorului 5 pentru o constructie care am efectuat-o fara aprobari, mentionez ca am inceput constructie in timpul pandeniei si nu am avut intrare nicaieri pt a obtine vreo autorizatie, la ce sa ma astept acum? Imi pot demola constructie, amenda pentru constructie fara acte deja am platit-o.

 157. Aura

  Buna ziua,

  Ce demersuri se pot face in cazul in care la parterul blocului un supermaket a modificat fatada blocului fara acordul Asociatie, imbracandul in bond de la un capat la celalalt?

  • Avocat ILIE DORIN

   petitie la primărie si politie pentru a cere restaurarea la starea initială a blocului. Firma va fi amendata daca nu are autorizatie pentru acele lucrari efectuate si poate fi obligata la restaurare.

 158. ovidiu

  Va felicit pentru munca ce o faceti aici benevol si totodata va multumesc! Am si eu doua intrebari.
  1) Daca de mai bine de 3 ani un vecin a facut o fereastra fara autorizatie catre mine, la o distanta mai mica de 50 cm de limita proprietatii mele sa inteleg ca se considera ca a intrat in legalitate ?

  2) Daca o cladire nu are autorizatie de constructie si este construita de peste 30 de ani, ca sa obtina autorizatie, e nevoie si de acordul vecinului, avand in vedere ca distanta fata de el este de sub 50 cm ?
  Multumesc!

 159. Dumitru

  Buna ziua,

  Suntem într-un proces cu Prefectura și cu partea civilă a vecinilor, în care se solicită anularea autorizației noastre de construire.

  1) Prefectura susţine că imobilul nu este conform cu autorizaţia de construire, în ciuda eliberării documentelor de către Primărie.

  2) Vecinii susțin că le-am avariat casa, au fost efectuate 3 expertize și s-a dovedit că prejudiciul adus locuinței lor se datorează neglijenței lor.

  Problema noastră este că, în ciuda faptului că imobilul este deja construit și funcționează ca magazin de mai bine de 3 ani, există riscul ca autorizația de construire să fie anulată.

  Dacă se întâmplă așa ceva, am putea cere a doua oară legalizarea acesteia?

  (De asmenea, cum am putea să vă contacăm în privat, preferabil la telefon.)

  • Avocat ILIE DORIN

   Daca reiese din expertiză că nu ati afectat vecinii si daca ati construit conform autorizatiei emise in baza certificatului de urbanism, atunci nu cred ca aveti de ce sa va faceti griji. Dar daca totusi sunt probleme, da, se poate intra in legalitate si ulterior, dar depinde de multi factori. Si cel mai mult depunde de solutia finala la proces.

 160. Andreea

  Buna ziua,

  Daca blocul in care m-am mutat in 2016 nu avea autorizatie de inchidere a balcoanelor si totusi le-am inchis. Inteleg din ce ati scris dvs ca daca de la finalizarea inchiderii balcoanelor au trecut mai mult de 3 ani nu voi mai putea primi amenda.

  Intrebarea este urmatatoarea: Daca la momentul respectiv am pus termopanele cu o persoana care nu a emis factura, prin urmare nu am dovada in ce an am pus termopanele, ce fac in situatia asta?

  Multumesc.

 161. Cimpeanu

  buna.ziua, tatal meu a cumparat un.teren.cu chitanta de mana nelegalizata in.anul.1966, intre timp.tata a inceput o constructie pentru care sia.luat amenda in 1967, parintii mei.au decedat acum.17 ani si eu de 15 ani.am.facut o.alta constructie in fata fostei case, acum ma.cheama la.primarie fiindca nu am.autorizatie de constructie si angajatul de pe.teren.mia.comunicat sa.ma prezint urgent cu ce acte am ca sa numa demoleze, poate sa.demoleze constructia? si poate sa imi.dea.amenda? si ma puteti.ajuta sa intru in.legalitate cu actele terenului si cam cit mar costa? va multumesc si sper sa ma.puteti ajuta cu raspunsuri, o.zi.frumoasa

 162. Mihai

  Buna ziua,
  Doresc sa achizitionez o casa batraaneasca – demolabila insa este situata pe un teren de 248 mp iar in CU apare ca e nevoie de minim 300mp pentru orice lucrari de extindere. Am primit de la un arhitect raspuns ca doar renovare se poate face fara schimbarea regimului de inaltime. Daca obtin autorizatie pentru renovare si decid ulterior sa fac si mansardare/etaj retras, se poate ca ulterior sa intru in legalitate cu tot cu mansarda/etaj retras. Mentionez ca terenul real aferent este mai mare decat minumul necesar insa nu este cuprins in CF deoarece conform unui topograf au fost in trecut facute greseli la cadastrarea zonei iar acum este foarte dificil de remediat. Teoretic ma incadrez ca si suprafata a terenului insa legal e greu de dovedit din cauza incurcaturii..

 163. Mititelu eniko

  Buna seara
  Am izolat pe exterior partial un apartament.am avut sesizare de la vecini,cei de la disciplina in constructii au dat amenda pt asta.noi am vrea sa terminam totusi de izolat si sa intram in legalitate cu izolatia.problema ar fi ca cei de la primarie ne au spus ca solocitarea o face doar asociatia de prop nu noi ca si pers fizice plus ca trebuie semnaturi.cei de la politie ne au zis ca sa mergem cu dovada achitarii amenzii la primarie si ca vom primi autorizatia.cum este pana la urma?

 164. ionescu corina

  Buna ziua
  La parterul scarii in blocul in care locuiesc in 1996 s-a ingradit un spatiu de pe casa scarii cu un zid prevazut cu usa. Zidul este din metal daca are vreo importanta. A rezultat o camaruta de 4 mp care in prezent este inchiriata unei societati comerciale cu acttivitate de comercializare bauturi, inghetata, sifonarie etc Ce sanse sunt in instanta de solicitare de aducere la starea initiala a acestui spatiu comun din bloc avand in vedere ca asociatia de proprietari nu a avut nicio autorizatie de constructie in anul 1996 in vederea modificarii acestui spatiu comun in spatiu cu destinatie comerciala? Mentionez faptul ca eu ca proprietar in acest bloc am dat in judecata asociatia de proprietari pt ca nu a facut schimbarea de destinatie a spatiului comun care a rezultat dupa trasarea acelui zid cu usa si inchirierea acestui spatiu societatii comerciale. Amenda nu se mai poate da ca au trecut 3 ani de la ridicarea acelui zid dar aducerea spatiului la forma initiala se poate cere si castiga in instanta?

 165. Stefania

  Buna ziua,va rog să-mi spuneți dacă poate fi obligat un locatar din parter să-și dărâme balconul construit in1997 cu autorizație dar a depășit dimensiunea balconului extinganduse
  pe tot apartamentul cu balconul,unde ar trebui să mă adresez?Multumesc

 166. ionescu corina

  va multumesc pt raspus. Doresc sa va mai intreb ceva: ati spus ca instanta poate fi obligata la ridicarea constructiei, dacă majoritatea membrilor doresc asta, nu doar unul. Dar stiind ca potrivit art 36 din L 196/2018 schimbarea destinației proprietății comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții, una dintre ele fiind: în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu, Asociatia neavand unanimitate ci doar acordul a 2/3 dintre membri…..dvs in baza carui art considerati ca nu va fi data jos constructia in urma actionarii in instanta a asociatiei?

 167. Daniel

  Buna ziua, dl. avocat!
  Am achizitionat un loc de parcare, care in fapt este cota parte dintr-un teren mai mare. Vanzatorul a amenajat locul de parcare, prin montarea de pavele fara sa aiba autorizatie de constructie. In urma unei sesizari, a fost santionat si a achitat amenda, in procesul-verbal fiind specificat ca in termen de 12 luni trebuie sa intre in legalitate. Eu ca proprietar actuala al respectivei cote parte a terenului, cum trebuie sa procedez? Dat fiind faptul ca cel santionat este fostul proprietar si el era cel care a fost instiintat sa intre in legalitate. Va multumesc!

 168. Doru

  Buna ziua. Prin Regulamentul local de urbanism se prevede o distanta de minim 3 m fata de limitele laterale. Care este sanctiunea maxima pe care o pot primi daca nu respect aceasta distanta? Se poate ajunge la demolarea constructiei sau doar trebuie platita o amenda? Daca da, care este valoarea maxima? de exemplu, eu am deschidere de 13 m si doresc sa realizez o constructie cu latimea de 7m (ca sa pot obtine autorizatia de construire), iar apoi constructia efectiva sa fie la 1,5 m de unul dintre vecini (acesta nu doreste sa semneze o derogare in acest sens – in conditiile in care i-am semnat pentru posesie pe o fasie de teren dintre mine si el acum vreo 3 ani!) si 4,5 m fata de celalalt (acesta nu doreste sa semneze o derogare in acest sens). Ce ma sfatuiti in aceasta problema. Multumesc.

 169. Doru

  Buna ziua dl. avocat!
  Va rog un raspuns pentru urmatoarea problema: am un teren intravilan cu deschiderea de 14 m si doresc sa construiesc o casa cu latimea de 8m. Regulamentul de Urbanism prevede pentru orsaul Slatina, jud. Olt o distanta de min. 3m fata de vecini. Ce amenda pot sa primesc daca construies casa la 1,5 m de un vecin? Exista riscul ca, constructia sa fie demolata? Casa urmeaza sa aiba regim parter + mansarda. Vecinii nu doresc sa semneze derogare pentru o distanta mai mica de 3 m. Va multumesc.

 170. Valentin

  Buna ziua!

  Domnule avocat, va rog sa ma ajutati cu o parere/un sfat situatia de mai jos.

  De curand am cumparat o casa la rosu inceputa in anul 2008(cu autorizatie de construire) insa din lipsa de fonduri nu s-a mai finalizat(fara finisaje interioare\exterioare sau geamuri).

  Am inceput renovarile la ea si doresc sa stiu care sunt pasii urmatori…am inteles ca este nevoie de o noua autorizatie de construire pentru res de executatt? Casa achizitionata se pare ca este mai mare decat in planul initial(ramane mai putin de 35% din curte , ceea ce probabil ca era permis in perioada in care s-a construit, dar care acum nu mai este permis) si unii pereti difera. Cu ce ma poate afecta acest lucru? O sa mai pot face receptia lucrarii? Ce se intampla daca nu se face receptia cladirii cand o voi finaliza?

  Va multumesc!

 171. RF

  Bună seara, pentru construirea a două ziduri cu un acoperiș (fiind considerata terasă), este nevoie de autorizație de construcție?
  Vă mulțumesc!

 172. George

  Buna ziua , am o casa batraneasca de la parinti , construita prin 1967( aproximativ ) si e de lemn fara fundatie de beton , e pe piatra . As vrea sa o demolez ca e intr-o stare critica si platesc impozit degeaba . As putea sa o demolez fara aprobare? Sunt intabulat . Va Multumesc anticipat de raspuns. George

 173. Nelu

  Buna ziua! Daca o casa s-a demolat in urma unor inundatii (in urma cu aproximativ 10 ani), mai este nevoie de autorizatie de demolare ? Cum se procedeaza pentru a radia acea casa din evidentele primariei? Casa nu a fost construita cu autorizatie (in urma cu 70 ani) si nici macar terenul pe care se afla nu are carte funciara.

 174. alex

  Buna ziua, as avea o intrebare pentru al carei raspuns va multumesc anticipat.In cazul unei extinderi de 10 mp fara autorizatie de construire efectuata de catre un vecin in anul 2000 la un garaj de 23 mp amplasat pe un teren aflat in indiviziune, care ar fi procedura de amendare si demolare a extinderii avand in vedere ca nu mi s a cerut acordul in momentul construirii pe terenul pe care amandoi avem cote de proprietate aferente PUCG? Specific ca se doreste intabularea suprafetei totale de 33 mp desi nu exista acte decat pentru 23 mp. Care este procedura de contestare a acestei intabulari? Va multumesc frumos!

  • Avocat ILIE DORIN

   nu sunteti parte in procedura de intabulare, deci nu puteti interveni si nu puteti contesta. Totusi, ulterior sau chiar acum puteti face un proces cu o actiune in revendicare impotriva vecinului, de la care sa revednicati suprafata dvs și sa cereti rectificarea cartii funciare și eventual.

 175. Popescu razvan

  Cu stima! Am construit un gard in 2020 fără autorizație , in Martie se fac 3 ani de la construcție. Dacă trec cei 3 ani de la construire se prescrie ? Precizez ca nu am Recepția făcută la gard. Multumesc anticipat!

 176. Andrei

  Buna ziua! Este legala aceasta obligatie la vanzarea unui apartament sau este doar un abuz?
  Promitentii cumparatori se obliga ca dupa data darii in folosinta a apartamentului ,sa nu aduca niciun fel de modificari la fatada cladirii, sa nu aplice pe fatada bannere si sa nu inchida balcoanele si sa nu monteze aparate de aer conditionat pe fatada cladirii, acestea putand fi montate doar in interiorul balconului in locul anume destinat, sa nu monteze jaluzele exterioare, fara acordul scris al promitentei-vanzatoare si fara indeplinirea formalitatilor legale, aceasta obligatie mentinandu-se pe toata durata existentei imobilului, iar in caz contrar se vor percepe daune- interese in valoare de 19.000 euro.

  • Avocat ILIE DORIN

   este legală daca este inserata in promisiunea de vanzare, dar de la data perfectării vânzarii aceasta obligatie se va stinge si veti dobandi dreptul de proprietate definitiv si absolut, fara nici o ingradire, conditie sau limitare.

 177. Ioan Iarca

  Bună dimineața. Am început în anul 2008 construirea unei case de locuit cu autorizație de construcție dar nu sa respectat proiectul. Cu procedez pentru a întra în legalitate. Și care este amenda de plata. Vă mulțumesc. O zi plăcută

 178. Leonard Gaureanu

  Buna ziua! Cum se poate face dovada datei la care a fost finalizata o constructie fara autorizatie, pentru a vedea daca se incadreaza in termenul legel de prescriptie de 3 ani? Adica, ce dovezi se pot aduce in instanta pentru a sustine prescrierea amenzii?

 179. Elena

  Bună ziua, fratele meu a demolat casa părinților, deși partajul dintre noi nu fusese efectuat.Ce pot face în momentul de față? Vreau sa intentez proces, deoarece nu dorește sa facem succesiunea.

 180. Danutza Pancu

  Buna ziua, vecinului meu i s-a anulat autorizatia de constructie in instanta (decizie definitiva). In instanta nu s-a cerut demolarea, reglementarile PUZ au fost ascunse de catre primarie. Conform documentelor cerute de instanta se constata ca ceea ce s-a construit nu se incadreaza in reglementarile urbanistice (PUZ). Pentru a respecta retragerile reglementate ar trebui demolata jumatate de cladire.
  – Exista vreun termen in care ar trebui sa demoleze si cine ar trebui sa il someze ?
  – Este necesara parcurgerea unui nou proces pentru a solicita demolarea prin prisma imposibilitatii de incadrare in reglementarile PUZ ?
  – Exista vreun termen de prescriptie pentru solicitarea demolarii (cladirea nefiind finalizata, aproximativ la rosu) ?

 181. Adriana

  Buna ziua ! In cazul in care am ridicat o anexa din lemn, la apartamentul pe care l-am cumparat, la
  parterul blocului, unde detin si curte de 100mp, se poate demola? Blocul este nou, nu este locuit in totalitate, am cerut acordul doar celui care este deasupra mea, iar dezvlotatorul mi-a spus ca pot construi fara probleme daca este din lemn. Ce se poate intampla ? Multumesc !

 182. Florin Istrate

  Vă salut și vă felicit pentru răspunsurile date celor care va solicita!
  Am construit un gard din zidărie pe același amplasament al celui vechi. Un cetățean „binevoitor” a făcut o sesizare la ISC prin care menționează construcția gardului fara autorizație de construcție. Încă nu sunt proprietar al imobilului în care locuiesc și unde am construit gardul, urmând a se deschide taxa de succesiune a tatălui meu decedat. Mi s-a adus la cunoștință de la Primărie că voi fi amendat și că trebuie să intru în legalitate. Întrebarea este dacă încă nu s-a dezbătut taxa de succesiune pot face acest demers ( autorizarea de construcție)? Sau doar după intrarea în posesie ca proprietar?

 183. Mircea

  Buna ziua, in 2019 am construit 2 garaje,fără fundație,schelet metalic,pereți sandwich,am certificat de urbanism pt.intrare in legalitate cu construcția,arhitectul mi-a făcut documentația pe legea7\2020,după ce am fost la primar sa l-am întrebat dacă pot face pe aceasta legea,am depus documentația și am primit răspuns că trebuie făcută pt.autorizatie de construcție și nu pe legea7.Pt.autorizatie sant multe aprobări de care nu am nevoie(apa,canal,gaz,energie)care costa o grămadă de banii dar care dânșii le cer,deși eu le-am spus sa le scoată.Ce as putea face că sa pot totuși să intru in legalitate?Va mulțumesc.

  • Avocat ILIE DORIN

   asteptati o perioada pentru că este in Parlament o lege ce va exclude necesitatea autorizatiilor pentru astfel de constructii/anexe. Si daca va intra legea in vigoare, nu veti mai avea nevoie de acele avize.

 184. Daniel

  Bună seara, in 2021 am construit o cabană de lemn, pe fundație de beton fara autorizație de construcție. In urma cadastrarii generale din 2018 limita comuna de proprietate cu vecinul s-a schimbat si datorită modificării coordonatelor terenului, ea trece acum prin mijlocul cabanei. Ce vreau sa va întreb e daca vecinul mă da in judecată, instanta poate dispune demolarea cabanei?
  Mulțumesc!

 185. Răzvan

  Va salut, as dori să știu în cazul în care nu va intra în vigoare legea cu anexele, eu am turnat pe terenul proprietate personală o placă de beton pentru a-mi putea parca autoturismul în curte și aș fi vrut să încropesc și un garaj cvasidemontabil pe aceeași placă pentru a proteja mașina. Totuși dacă legea aceea nu apare, va trebui sa fac un garaj tip cort din material textil pentru a nu necesita autorizație de construcție. Este corect? Vă mulțumesc.